Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

U mimohodu 75 KUD-ova i čak 24 konjske zaprege

VINKOVCI - U gradu na Bosutu, na pozornici podignutoj pokraj nadaleko poznate “lampe nasrid Vinkovaca” završene su 42. vinkovačke jeseni koje su u proteklih 10-ak dana okupile oko 8000 sudionika i čak 70.000 posjetitelja koji su se “slili” iz svih krajeva Hrvatske.
“Jesen stiže, kukuruzi zlate” - bio je moto ovogodišnjih Jeseni, posvećenih Slavoncu i njegovoj povezanosti s kukuruzom i kukuruzištem. To je bila i osnovna nit glazbeno-scenskog prikaza kojim je u petak navečer otvorena ta manifestacija tradicijske kulture.
- Došli smo se pokloniti tradiciji. Jeseni su uzor cijeloj Hrvatskoj kako se voli i čuva svoje - rekla je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor otvarajući 42. vinkovačke jesen.
- Vinkovačke su jeseni od svog početka odraz ljubavi i plemenitosti hrvatskog čovjeka prema narodnoj baštini. Zato ih je i prepoznala i prihvatila cijela Hrvatska koja nam u Vinkovce donosi svoje običaje - rekao je vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić.
A raskoš i bogatstvo nošnji i narodnih običaja danas su, u mimohodu ulicama Vinkovaca, pokazali članovi 75 kulturno-umjetničkih društava iz Hrvatske, BiH i Njemačke. Gradom su protutnjale i 24 urešene konjske zaprege, 20 jahača te prvi put i četiri fijakerista s istoka Slavonije.

Piše: Sanja Butigan
Foto: Damir Glibušić/CROPIX

IZVOR:www.jutarnji.hr

Post je objavljen 17.09.2007. u 08:48 sati.