Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

Osma manifestacija folklora i tradicije u Podvinju

Image Hosted by ImageShack.us


Staro i mlado okupilo se u subotu na Trgu svetog Antuna u Podvinju na, osmoj po redu, manifestaciji "Svila šuška, šlingeraj se širi, a Podvinje po rakiji i pekmezu miri!". I stvarno je svila šuškala a šlingeraj se širio u kolu kao u neka davna vremena. Mnoga je nausnica dobila "brkove" od pekmeza iz velike starinske kotluše, koji je bio još slasniji namazan na krišku kruha iz krušne peći ili palačinku. Podvinjke su, kažu, ispekle pekmez od 120 kilograma šljiva, a da mu - po starinskoj recepturi, nisu dodale niti grama šećera. U kutu je neprestano radio rakijski kazan, pa su se mnogi zadržali uz ovaj "čudesni stroj" iz kojega je curila svježe pečena šljivovica, ali su ipak radije kušali staru, lanjsku, preklanjsku. Djeca su uživala u skakanju na divovskome napuhancu ili jahala na poniju, kupovala kod licitara te zajedno s odraslima gledala program u kojem su se izmjenjivala brojna društva, raznoliki napjevi, nošnje, kola, a članovi KUD-a Podvinje, organizatori cijele priredbe, bez prestanka su bdjeli i trudili se da svima bude dobro i ugodno.

Manifestacija je počela tradicionalnom povorkom od Bastiona do središta Podvinja, predvođena okićenim šokačkim kolima, a potom su se nizali sudionici: domaći KUD Podvinje, HKUD Zora Struge-Gorica iz okolice Čapljine koji su predstavljali hercegovačku tradiciju, KUD Luka Lukić iz susjednog Brodskog Varoša čije su se djevojke istakle u svili a tamburaši pokazali pravo umijeće, vrsni pjevači muške pjevačke skupine KUD-a Mijat Stojanović iz Babine Grede, po prvi puta KUD Bistra iz Bistre koji je predstavljao Hrvatsko Zagorje, vrlo mladi KUD Cernik iz Cernika sa zapada županije te s istoka županije KUD Kupina koji je tjedan dana ranije imao Kolo na Bartolovo. Ta se raznolikost osjetila i na pozornici koja je ovoga puta bila postavljena tako da je cijeli podvinjski park bio veliko gledalište, a višesatni program prošao je u trenu. Upravo onako kako je istaknuo župan Šimo Đurđević kada je otvorio "Pekmezijadu", čestitajući svim folklorašima, amaterima, koji ulažu nemjerljivu ljubav i volju u očuvanje tradicijske baštine i želeći da u tome ustraju. Goste, sudionike i publiku pozdravio je i predsjednik KUD-a Podvinje Nikola Lazić nadi da će "Svila šuška..." svima ostati u ugodnom sjećanju.

KUD Podvinje ove je godine za program "Svila šuška, šlingeraj se širi, a Podvinje po rakiji i pekmezu miri" po prvi puta, uz potporu Turističke zajednice Brodsko-posavske županije i Posavske Hrvatske, tiskao i vlastiti letak koji je podijeljen među gostima kao trajni podsjetnik na ovo društvo koje djeluje već punih osam desetljeća. Neizostavni je dio program iz izbor "ljepotice", odnosno najljepše nošenog narodnog ruha. Među šest natjecateljica, svaka je zaslužila titulu i prosudba se vrlo teško odlučila, no prvonagrađena je Perkovka Zrinka Funarić, a Kristina Šimek iz Bistre nagrađena je za simpatičnost. Nakon nastupa KUD-ova program je nastavljen uz TS Slavonska duša, čiji je nastup tek nakratko prekinuo već tradicionalni vatromet na podvinjskom noćnom nebu, a onda je mikrofon preuzeo uvijek popularni Krunoslav Kićo Slabinac uz kojeg je zabava potrajala dugo u noć.

Tekst i fotografije: Dunja Vanić
IZVOR:www.posavskahrvatska.hr

Post je objavljen 07.09.2007. u 09:56 sati.