Crna ruža

petak , 10.06.2016.








Ruže su moj omiljeni cvijet bez obzira na boju , sve su mi jednako drage.

A što se tiče crne ruže postoje i rastu na jugoistoku Turske, na istočnoj obali rijeke Eufrat, postoji selo Halfeti, poznato po tome što je to jedino područje u svijetu u kojem uspijevaju ruže crne boje. Za ovu neobičnu prirodnu pojavu zaslužan je kemijski sastav tamošnjeg tla i podzemnih voda koje doleze iz Eufrata.
Broj crnih ruža se smanjio i proglašene su ugroženom vrstom, naime na tom području izgrađena je velika brana Birecik zbog koje su stanovnici sela Halfetija iseljeni petnaestak kilometara dalje, a njihovo autentično selo je potopljeno. Tokom te seobe, samo rijetki su sa sobom ponijeli i grmove crnih ruža, pa ih je ostalo vrlo malo.

Turski stručnjaci su zamolili nizozemske kolege da pokušaju napraviti tlo sa istim kemijskim sastavom kako bi se crne ruže uzgajale u plastenicima i kako bi se zaustavilo njihovo izumiranje. Na žalost ni nizozemci nisu u potpunosti uspjeli. Grmovi tako uzgojenih ruža traju svega 3-5 godina, s time da u proljeće i ljeto cvijetovi ruža budu tamno crveni ,a tek u kasno ljetnoj / jesenskoj cvatnji cvijetovi budu potpuno crni. Crne ruže su vrlo skupe u Turskoj i cijena se kreće oko 1000,00 kn za jedan cvijet.
Tako da kod nas nema crnih ruža,ali ima tamno crvenih koji podsjećaju na te crne.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.