Afrička ljubičica Santpaulia ionantha

utorak , 27.09.2016.





Afrička ljubičica Santpaulia ionantha

Porodica: Gesneriaceae
Rod: Saintpaulia

Afrička ljubičica je višegodišnja cvjetnica, porijeklom iz Tanzanije i Kenije. U Tanzaniji se može naći u planinama Nguru.
Naziv je dobila zato što jako podsjeća na ljubičicu (rod: Viola). Rod je dobio ime po barunu Walteru von Saint Paul-Illaireu koji je otkrio biljku u Tanzaniji, 1892. godine. Barun je sjeme poslao svome ocu koji je bio botaničar-amater.

Kroz niz godina postala je vrlo popularna kućna lončanica.

Rast: 6-15 cm u visinu te 6-30 cm širine.

Listovi: ovalni, mesnate strukture,na licu dlakav, peteljka lista duga je 2-10 cm.

Cvijet: promjera 2-3 cm , sa pet baršunastih latica, boja varira od tamnoljubičaste do svijetlo plave , bijele, a može se naći i kultivara koji imaju šarene cvjetove ( bijelo-ljubičasti).

Uzgoj: umjereno toplo mjesto,po zimi temperatura ne smije pasti ispod 15°C. Ne podnosi hladnoću, direktno sunce i propuh. idealno mjesto za nju je na istočnom prozoru. Potrebno joj je 8 sati svjetlosti. Ove ove moje smještene su na južnom prozoru. Po ljeti spuštam roletu d aih ne sprži sunce, ali imaju dovoljno svjetlosti. Neumorno cvatu cijele godine.

Zalijevanje: u podmetač - kad zemlja popije dovoljno vode višak iz podmetača bacite. Zaljevajte 1x tjedno,kad gornji sloj zemlje bude blago suh ali ne presuh, mlakom odstajalom vodom. Previše vode dovodi do truljenja biljke. 1x mjesečno prihraniti. Pazite da vam voda ne kapne na lišće jer se na listovima onda pojave ružne smeđe mrlje.

Razmnožavanje: presađivati na proljeće u kupovnu zemlju. Može se razmnožavati sjemenom , dijeljenjem korijena ili lisnim reznicama. ja prakticiram razmnožavanje dijeljenjem korijena.

Manjak cvjetova i i listovi usmjereni prema prozoru znači da biljka nema dovoljno svjetlosti.
Debeli, svijetli listovi znak su da biljka dobiva previše svijetla.


Torte ,tortice

Jeste li za malo slatkog?


Ozalj

ponedjeljak , 26.09.2016.

Malo starih fotki sa izleta u Ozalj.

Obrnuti decoupage na staklu



Za ovaj projekt potrebno vam je:

Stakleni tanjur, vata ,alkohol, kist,škare, spužvica, motiv po želji, ljepilo, bijela akrilna boja, lak u spreju


Odrežite motive po želji, tanjur okrenite naopako i prije samog ljepljenja motiva sa vatom i alkoholom očistite podlogu na koju ćete polijepiti motive.
Ljepimo samo najjače otisnuti dio ( kao u običnom decoupageu) i to tako da je jače otisnuta strana okrenuta od nas ( kao na slici). Nanosite ljepilo prije na samo staklo, stavimo salvetu i kasnije na samu slvetu. Ostavimo da se suši.


Ovako to izgleda kad se lijepilo posuši.




Nanesite boju spužvicom i to tapkajući. Potrebno je tri sloja boje kako bi tanjur izgledao lijepo. Naravno između svakog nanošenja boje prethodi sloj se mora dobro posušiti.





Ovako izgleda kada je obojano u tri sloja.



Na kraju sve zaštitite bezbojnim lakom u spreju.


Nadam se da nisam previše zakomplicirala. sretan Tanjur vam može biti kao ukras ,a možete ga i normalno koristiti za grickalice, kolače... I za kraj napomena ovakav tanjur NE SMIJE u perilicu posuđa.

Jedna gospođa je svoj tanjur ( koji sam ja radila ) okupala u perilici suđa i na svu sreću samo je na jednom ćošku ostalo malo napuhnuto i naborano(na tom tanjuru je bila cijela salveta). Zato oprez samo ručno pranje.


Chamaedorea elegans Palma

četvrtak , 08.09.2016.






Chamaedorea elegans Palma

Porodica: Arecaceae

Palme iz ovog roda spadaju u omiljene sobne biljke. Naraste od 30-70 cm, uspravnog rasta.

LISTOVI: na tankim peteljkama listova koje čine rozetu rastu dugi i tanki, perasto obloženi listovi. Zadebljano stabalce nastaje od odumrlih lisnih zalistaka, a mladi listovi rastu iz sredine biljke.

CVIJET: neupadljive cvati čine složen klas. Kod mladih biljaka se pojavljuje u kasnu zimu.

NJEGA: presađuje se svake druge godine u proljeće, posebno kad korijen potpuno ispuni posudu. Za presadnju koristimo zemlju za cvijeće sa malim udjelom humusa ili vlažnog treseta.
Ljeti obilno zalijevati , zimi samo održavati zemlju vlažnom . Visoke temperature joj ne smetaju ali optimalna temperatura je od 18-24 ° C.

Mora biti smještena na svijetlom mjestu, bez propuha. Izravne sunčeve zrake joj smetaju. odgovara joj i svježi zrak. Odgovarajuću vlažnost zraka postižemo prskanjem listova ili stavljanjem posude u veću posudu npr. napunjenu šljunkom ili kamenčićima. I brisanje listova vlažnom spužvicom biljku čisti od prašine , a ujedno je i dodatno vlaži.

RAZMNOŽAVANJE: sjeme sijemo u zemlju za cvijeće izmiješanu sa jednakim djelom treseta i pijeska, na dubinu od 25 mm. Možemo posijati i na površinu zemlje.
Nakon klijanja presađujemo ga u odgovarajući supstrat. Sjemenu je potrebna temperatura 24-26°C i stalna vlažnost supstrata. Kad se pojave prvi listovi, mlade biljke presađujemo u zasebne posude.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.