Chamaedorea elegans Palma

četvrtak , 08.09.2016.






Chamaedorea elegans Palma

Porodica: Arecaceae

Palme iz ovog roda spadaju u omiljene sobne biljke. Naraste od 30-70 cm, uspravnog rasta.

LISTOVI: na tankim peteljkama listova koje čine rozetu rastu dugi i tanki, perasto obloženi listovi. Zadebljano stabalce nastaje od odumrlih lisnih zalistaka, a mladi listovi rastu iz sredine biljke.

CVIJET: neupadljive cvati čine složen klas. Kod mladih biljaka se pojavljuje u kasnu zimu.

NJEGA: presađuje se svake druge godine u proljeće, posebno kad korijen potpuno ispuni posudu. Za presadnju koristimo zemlju za cvijeće sa malim udjelom humusa ili vlažnog treseta.
Ljeti obilno zalijevati , zimi samo održavati zemlju vlažnom . Visoke temperature joj ne smetaju ali optimalna temperatura je od 18-24 ° C.

Mora biti smještena na svijetlom mjestu, bez propuha. Izravne sunčeve zrake joj smetaju. odgovara joj i svježi zrak. Odgovarajuću vlažnost zraka postižemo prskanjem listova ili stavljanjem posude u veću posudu npr. napunjenu šljunkom ili kamenčićima. I brisanje listova vlažnom spužvicom biljku čisti od prašine , a ujedno je i dodatno vlaži.

RAZMNOŽAVANJE: sjeme sijemo u zemlju za cvijeće izmiješanu sa jednakim djelom treseta i pijeska, na dubinu od 25 mm. Možemo posijati i na površinu zemlje.
Nakon klijanja presađujemo ga u odgovarajući supstrat. Sjemenu je potrebna temperatura 24-26°C i stalna vlažnost supstrata. Kad se pojave prvi listovi, mlade biljke presađujemo u zasebne posude.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.