Lavanda Lavandula angustifolia

četvrtak , 31.03.2016.




Na prvoj slici moj cvijetno-začinski vrt u Zagorju u kojem prevladavaju lavanda i ružmarin, neven ,menta..... Lavanda se slabo vidi zbog loše kamere na mobitelu.cry Druga slikica je fotkana na moru u viksi kod kumova sa Lastinim repom( divan primjerak). Našla sam se na pravom mjestu u pravo vrijeme. sretan Moja zagorska lavanda su djeca ove morske lavande. Kuma je donijela sadnice koje je spelcala od svoje lavande i ružmarina.


Lavanda Lavandula angustifolia


Porodica: Lamiaceae ( usnatice)

Lavanda je polugrm koji naraste do 50 cm. Višegodišnja biljka. Može se naći od Mediterana pa sve do Afrike i jugoistočnih predjela Indije. Dobar je susjed sa žutikom ,ružama, ukrasnim travama, i većinom trajnica. Lavanda odbija biljne uši i mrave. Vrlo medonosna biljka pa kad berete klasiće ostavite koji na biljci za pčele i leptire. ubrane djelove pažljivo posušite na suhom,sjenovitom mjestu.
Lavanda se koristi kao dodatak vodi za kupanje, u ormarima sa odjećom, eterično ulje je poznato umirujuće sredstvo koje djeluje i protiv migrene.Čaj od lavande dobro djeluje na žuć.

Listovi: uski, nasuprotni,sivozeleni cjelovitog ruba s donje strane svijetliji i dlakavi, zavinutih rubova

Cvijet:Ljubičasti mirisni klasovi ,
cvjetne grane su jednostavne, duge 20-40 cm, plod kalavac s 4 jajaste sjemenke. Počinje cvjetati u lipnju ali to ovisi o vremenskim uvjetima . Što znači ako je hladno kasnije će procvjetati, a ako je toplo i prije lipnja.
Cvat traje 6-8 dana i tada cvjetovi sadrže eterično ulje koje je najbolje kakvoće. Plod sazrijeva postupno tijekom kolovoza.

Korijen :drvenast, račvast i prodire duboko u tlo.

Stabljika:kratka, debela, drvenasta i od samog vrata korijena vrlo razgranata.

Klima: traži puno topline i sunca

Tlo: pogoduju joj vapnenasta,siromašna tla , prvenstveno malo pjeskovita ilovača sa dobrom odvodnjom vode

Razmnožavanje
: najbolje sadnicama koje se sade u 5. i 6. mjesecu, sjeme dugo niče, sporo raste






Nešto prekrasno Judith McNaught

srijeda , 30.03.2016.




Nešto prekrasno Judith McNaught

Izdavač: Mozaik knjiga

2. knjiga iz serijala Sequels

Odlična ljubavno-povijesna priča u kojoj ima uistinu svega sreće,tuge, ljubavi, spletki, ubojstva. Da,da ima svega toga i lijepo je sve složeno u priču. Kako dosta čitam knjige takve tematike u jednom trenu imala sam dojam kao da sam određene dijelove već pročitala u nekoj prijašnjoj knjizi ( dokaz da previše čitanja u većem periodi sličnih knjiga dovodi do toga da se mozak poigrava sa vama). Izgleda da je vrijeme da počnem čitati i ostale žanrove koje sam u zadnje vrijeme zapostavila. Iskreno sam uživala u ovoj priči , a opisi nekih mjesta i balova na koje su bogataši u ono vrijeme odlazili vrlo su lijepo dočarali taj dio vremena. Znate onaj osjećaj kad čitajući neku priču imate dojam kao da ste i vi sami dio te priče , e tako je meni bilo čitajući ovaj roman. Svakako preporučam ovu knjigu tj. cijeli serijal ,ali i ostale autoričine romane.

Alexsandra Lawrence je pametna , spretna, djevojka slobodnog duha rođena na selu koja se od svoje četrnaeste godine brine o kućantvu. Prvo joj je umro djed kojeg je jako voljela i s kojim je kao mala djevojčica voljela raspravljati o svakakvim temama, nakon kratkok vremena ostaje i bez oca koji je nju i majku posječivao dva puta godišnje. kasnije je za tatu doznala da je u Londonu živio sa drugom obitelji u raskoši ,dok su ona i majka živjele u siromaštvu. Zbog toga joj je mama "pukla" na živce i nije vodila brigu o ničemu.
Jedne večeri vraćala se od prijatelja sa rođendana obučena kao vitez upoznaje bogatog i moćnog vojvodu Jordana Hawthornea. Naime vojvoda je napadnut , a Alexsandra mu spašava život. Nakon što je ubila napadača Alex pada u nesvjest. Jordan je odnosi u prenočište gdje doznaje da je ona djevojka , a ne mladić kako je on mislio.
Kad joj majka doznaje što je bilo i da je bila u prenoćištu odlazi kod Jordana i traži da oženi Alex kojoj je "okaljana čast". Oboje pristaju na vjenčanje. Alex se počela zaljubljivati u Jordana, a on u njoj vidi samo dijete. Njegovi planovi za ales us bili da je nakon vjenčanja odvede u Devon na svoje imanje tamo ostavi i dolazi je posjećivati dva puta godišnje. Ali na putovanju Jordan nestaje , a stara vojvotkinja (Jordanina baka) preuzima brigu o Alex ,podučava ju kako se treba ponašati jedna vojvotkinja. Nakon skoro dvije godine stara vojvotkinja uvodi Alex u londonsko društvo koje je puno ljubomore i spletke......

Zašto je Alex bila obučena kao vitez? Tko je misteriozni ubojica sa početka priče? Hoće li se Jordan vratiti živ ili je zauvijek nestao, što se dalje događalo sa Alex i kako je na kraju završila cijela priča ?
Na vama je da pročitate ovaj roman o doznate odgovore na ta i ostala pitanja.

Sretan Uskrs

subota , 26.03.2016.





Sretan i blagoslovljen Uskrs svima koji nas čitaju!

Judino drvo Cercis siliquastrum

četvrtak , 24.03.2016.







Razmišljala sam koja bi biljka bila zanimljiiva , pa sam se tako odlučila za Judino drvo, eto da bude nekako prigodno povodom ovih praznika. Meni osobno jako zanimljivo drvo.

Porodica: Fabaceae
Vrsta:Cercis siliquastrum

Listopadno stablo pravilne okrugle krošnje. Živi na području južne Europe i zapadne Azije. Raste na toplijem vapneničkom tlu.

Kora: mu je crna i ispucala

List: okrugao ili bubrežast ,glatkog oboda, tanak i svijetlo zelen. Dug do 10 cm.

Cvjetovi: su ružičasti, pojedinačni ili u malim skupinama.Cvatu u svibnju na starom drvu prije listanja. Boje od ružičaste do ljubičaste. Cvate tek u petoj godini života.

Plodovi: su smeđe mahune duge oko 5 cm

Razmnožavanje: sjemenom ili cijepljenjem

Namjena: sadimo ga u drvorede, kao soliter i u grupe sa drugim vrstama.


Judino drvo je po legendi dobio ime po Judi koji se pokušao objesiti o granu stabla nakon izdaje Isusa. Ta legenda i nije baš točna, iako je moguće da je biljka donešena u regiju Palestine i Izraela iz prvotnog staništa, te je drvo dobilo ime prema nazivu tog područja - Judeji

Uskrsni ukrasi

Ovo će biti jedan mali kratki post. Kako nam se bliži Uskrs koji je za par dana stavljam vam slikice svojih radova , a vi možda dobijete neku ideju da na brzinu nešto napravite. Ima od svega po malo. Čestitke ( za koje je sad malo prekasno) za njih uskoro poseban post kako ih napraviti, stiroporna jaja (klasični dekupaž), gnijezdo u tegli, picek od ponpona ..... U ostalom vidjet ćete i sami.

Uživajte u maloj galeriji mojih radova.

Poglavar Monika McCarty

subota , 19.03.2016.



Izdavač: Mozaik knjiga -čitam i lajkam


Prvi roman iz serije Čuvari Visočja

Priča nas vodi u Škotsku točnije na otočje,davne 1305. godine. Robert Bruce po Visočju i Otočju Škotske traži najbolje od najboljih ratnika sa tog područja.10 najboljih ratnika pomoći će Bruceu da oslobode Škotsku od Engleske vlasti. Engleski kralj u to vrijeme je bio Edward. Pronašavši najbolje ratnike još je moro izabrati vođu koji će ih voditi. Izbor je pao na Tor-a MacLeoda najboljeg ratnog vođu i mačevaoca. Ali Tor ne želi ni čuti. On je vjeran svom klanu i nikako ne želi biti biti upetljan u rat protiv Engleske.On je neovisan i ne odgovara nikome. Bruce mu postavlja uvjet na koji mora pristati. I tako Tor postaje vođa tajne grupe boraca tzv. Garde Highlandera, ali dobiva i mladu suprugu Christinu Fraser kćer engleskog plemića. I tu se sve počne petljati. Ona mlada naivna sanjari kako će njen muž stalno biti uz nju, ali on odlazi do jednog starog dvorca gdje sa tajnim borcima vježba. Svi moraju biti uigrani, ali im to baš ne polazi za rukom. Naime svaki od njih ima neku vještinu u kojoj je dobar ,ali kako dolaze iz različitih klanova stalno se svađaju. Christina vjeruje da se iza brutalnog, hladnog oklopa koji ima Tor krije nešto mekše. Toplinu dijele samo u krevetu, u trenucima užarene žudnje koji nestaju sa zorom.

Hoće li Tor izjaviti ljubav i svoje osjećaje prema Christini, a ratnici se boriti kao jedan? Tko će na kraju pobijediti u ratu ?
E za te odgovore morate pročitati knjigu.

Knjiga se čita doslovce u jednom dahu. Iskreno sam uživala u ovoj priči. U nekim segmentima priče sam se nasmijala od srca, ali bilo je i napetih , tužnih situacija. Bilo je i onih trenutaka kad sam doslovce s knjigom hodala po stanu i kuhala ručak. Eh da i to se zna dogoditi. Kad je dobra knjiga u pitanju kuha se čitajući.

Spisateljica piše nešto između J. Garwood i Judith McNaught pa onaj koji je čitao njihove romane ni sa ovim neće ostati razočaran. Naravno obožavam Škote i sve u vezi njih. Jedva čekam novi nastavak i nadam se da ću jednako uživati kao i u ovoj priči. Moja velika preporuka.

Avon naturals šamponi

četvrtak , 17.03.2016.






Kao što sam već u jednom od postova napisala ( od viška glava ne bolia) svi Avonovi proizvodi su dermatološki ispitani. Danas ću vam napisati nešto o šamponima.

Naturals šamponi za kosu su svi na prirodnoj bazi. Dolaze u pakovanju od 250 ml i 700 ml. Bočice su neprozirne tj. u boji. Šampon je jako gust i treba ga veoma malo , odlično se pjeni. Miris identičan biljci od koje je napravljen. Cijenom su vrlo pristupačni i jako kvalitetni. Ja sam isprobala većinu šampona iz te linije i mogu reći da su stvarno odlični i jako dugo traju. Uvijek kupujem veliki pakung. Kada ih kupujete birajte one koji su za vaš tip kose i nećete sigurno pogriješiti. Nas je 5 u kući i svatko od nas ima za svoj tip kose. Svakako preporučujem ,a ja i dalje ostajem vjeran kupac ovih šampona.

Pa krenimo redom:
Med i jojoba za suhu i oštećenu kosu
Šampon sa ekstraktom meda i ulja jojobe. Med je bogat vitaminima i mineralima, a ulje jojobe je bogato izvorom vitamina A i E i antioksaditivna svojstva. Ovaj šampon hidratizira i njeguje kosu, kosu čuva od oštećenja, umiruje vlasište ,a kosi pruža zdrav sjaj. Nakon korištenja ovog šampona moja kosa je mekana i sjajna. Ovaj šampon je moj favorit.

Kopriva i čičak za suhu i lomljivu kosu
Ovom šamponu čičak daje vitamin C i fosfor koji potiče rast kose dok je kopriva bogata vitaminom B i mineralnim solima koji jačaju korijen kose.
Isproban i odličan.

Avokado i badem za suhu i oštećenu kosu.
Bademi su bogati vitaminom D i magnezijem, avokado je prirodni tretman za obnavljanje beživotne , oštećene i suhe kose. Poboljšavaju kvalitetu kose i umanjuju ispadanje, bogat izvor proteina, aminokiselina i vitamina, ulje avokado također potiče rast kose.

Nar i ulje sjemenki kamelije za njegu obojenu i oštećenu kosu
Nar je prirodni antioksidans pun vitamina, kamelija njeguje i zaglađuje kosu te je štiti od isušivanja. Kosu čini podatnom i glatkom.

Aloa vera i kamilica za normalnu ili oštećenu kosu.
Pomaže kod obnove suhe i oštećene kose, hidratizira kosu.

Mentol i verbena za masnu kosu
Ovaj šampon sam također isprobala i mogu reći da sam jako zadovoljna njegovim djelovanjem. Uklanja višak masnoće i nečistoću sa kose,kosa vam je svježa ,obnovljena i hidratizirana.
Obogaćen ekstraktima verbene i mente pomaže vratiti kosi zdrav sjaj i pruža joj svilenkastu mekoću. Menta pomaže kod reguliranja stvaranja masnoće, ima osvježavajuća svojstva. Verbena ima svojstvo zaglađivanja kose, osvježavajući miris.

Repa i cedrovina obnavljajući šampon za sve tipove kose ukljućujući i suhu,oštećenu kosu.
Čisti kosu, čini je snažnom i zdravom, obnavlja i vraća joj svježinu.
Crna repa sadrži vitamine C, A i B; kosu čini snažnijom pruža joj zdravi sjaj, a istovremeno učinkovito čisti vlasište i poboljšava mikrocirkulaciju. Cedrovina sprječava giubitak kose ,poznata je protuupalnim svojstvima.


Malina i hibiskus za tanku kosu bez volumena.
Formula sadrži ekstrat maline i hibiskusa. I malina i hibiskus puni su vitamina i antioksidativnih svojstva.
Oba sastojka su puna vitamina i antioksidativnih svojstava, kosa je svilenkasta,mekana, pruža joj volumen.

Ostala su nam još tri šampona. To su šamponi za sve tipove kose, a možete birati između ovih mirisa: mango i đumbir, vanilija i kruška, cvijet trešnje.










Obični čempres Cupressus sempervirens

petak , 11.03.2016.



Cupressus sempervirens - obični čempres

PORODICA: Cupressacaeae
ROD: Cupressus
VRSTA: Cupressus sempervirens (obični čempres)

Čempres je visoko crnogorično zimzeleno stablo koje naraste do 25 metara u visinu. Razlikujemo dva varijeteta : piramidalis ( grane usko uz deblo ) i horizontalis ( grane otklonjene od debla ). Ljekovita medonosna biljka koja i našim pčelicama daje puno peluda. Jednodomna, anemofilna, heliofilna i kserofilna vrsta. Jako otporna na visoke temperature i dugotrajne suše. Prirodno je rasprostranjen na području istočnog Sredozemlja, kod nas se smatra udomaćenim ili autohtonim na području Dalmacije. U sjevernoj Hrvatskoj se rijetko nađe. Koristi se kao ukrasno stablo u parkovima, vrtovima, groblju . Drvo je čvrsto i izdržljivo. Stablo čempresa može doživjeti starost i do 1000 godina.

KORA: Tanka, dugo ostaje glatka, sivosmeđa do tamnosmeđa

KORJENOV SISTEM: Jako razgranat, razveden, prodire duboko u tlo , prilagodljiv terenu. Nije osjetljiv na vrstu tla, dobro raste na kiselim i bazičnim zemljištima. Otporan je na visoke temperature, podnosi sušu i u uzgoju nije zahtjevan, jedino je osjetljiv na mraz, a hladne temperature podnosi do -20°C.

IGLICE: Ljuskaste, tupi čvrsto prilegle uz tanke četvrtaste grančice, poredane u 4 reda, oko 1 mm duge, tamnozelene, na leđnoj strani imaju uzdužnu smolnu žljezdu.

CVJETOVI: Jednospolni, muški i ženski cvjetovi pojavljuju se na istom deblu, jajasti u obliku rese, žućkasti, 4-8 mm dugi, često na cijeloj krošnji raspoređeni; ženski većinom pri vrhu krošnje, pojedinačni ili grupirani. Vrijeme cvjetanja je krajem zime, a u Primorju već i tijekom veljače. Sjemenom rađa već u 10-oj godini života.

ČEŠERI: okrugli 2,5-5 cm , kad su mali onda su zelenkasti, kasnije sivosmeđe, pepeljaste, sastavljene od 8- 14 plodnih ljuski, koje su u početku priljubljene, kasnije (u doba zrenja) se razmiču. Zriju druge godine, a otvaraju se treće godine.

PLOD I SJEME: od 8 do preko 20 sjemenki pod svakom ljuskom, sjemenke su dugačke 5-7 mm , spljoštene, svjetlosmeđe

RAZMNOŽAVANJE : sjemenom, a može i vegetativno (cijepljenjem, reznicama, izbojcima iz panja).

Govoreći o povezanosti sa mitologijom povezan je sa Grčkom tj. vjeruje se da je čempres povezan sa bogom podzemlja i mrtvih Hadom. Tako se smatra da se zbog toga čempresi uvijek sade i na grobljima.

Oznake: čempres, sjeme, cvijet, plod, kora

Stakleni pladanj

četvrtak , 10.03.2016.




Ovaj stakleni pladanj rađen je obrnutim decoupagom (salvetnom tehnikom). Svi radovi su nastali prije pa trenutno nemam ni jedan postupak slikan da vam bude jasnije. Nadam se da vam neću previše zakomplicirati. Ovo je jednostavniji oblik obrnutog decoupagea.

Potreban materijal:
-alkohol i vatica
- stakleni prozirni tanjur ili pladanj, nije bitan oblik
-salveta
-spužvica
-bijela akrilna boja
-bezbojni lak u spreju

1. Tanjur okrenite naopako i površinu očistite alkoholom i spužvicom
2. Odredite gdje će vam ići motiv (ovdje je cijela slika sa salvete)
3. Na mjestima gdje ide motiv u tankom sloju namažite podlogu (cijela salveta -cijela podloga namazana ljepilom) i stavite da se malko prosuši ali ne previše da vam se ne posuši pa se salveta neće primiti.
4. Lijepimo motiv ali isto naopako i naravno samo prvi sloj salvete, pazimo da se ne pogužva.
5. Prođemo ljepilom po salveti i ostavimo da se posuši.
6. Spužvicom nanosimo bijelu akrilnu boju u dva sloja. Svaki sloj se mora dobro posušiti.
7. Sušenje
8. Polakirajte bezbojnim lakom dva puta da se dobro zaštiti rad.


Sve se radi kao obični dekupaž samo obrnutim redom i motiv se lijepi naopako.

Ovakve tanjure možete normalno koristiti za hranu , kolače , ukras... jer je ta strana čista i na njoj nije rađeno ništa.
Ovakvi tanjuri ne smiju u perilicu posuđa. Moram vam reći da je ovaj igrom slučaja završio u suđerici i oštetio se samo na jednom malom mjestu.

Peru se ručno , najbolje je proći samo vlažnom krpicom.

I na kraju evo još malo slikica sa obrnutim dekupažom.




Oznake: decoupage

Kad čempresi šapuću Yvette Manessis Corporon

srijeda , 09.03.2016.




Izdavač: Znanje

Ovu knjigu pročitala sam tek nedavno. Dugo sam ju gledala na kiosku i nećkala se oko nje, kupiti ili ne. Sad mi je žao što ju nisam prije kupila i pročitala. To je jedna divna priča o ljubavi i povezanosti između bake i unuke.

Pričom putujemo u grčku točnije na otok Erikousi , kada se Daphne iz New Yorka vraća u posjet svojoj baki (ya-yi) na otok. Daphne je kći grčkih imigranata koja živi u New Yorku kao samohrana majka.pokušava voditi vlastiti restoran i brinuti o svojoj kćerki Evi , te joj time omogućiti bolji život od onog kakav je ona imala. Nakon dugih šest godina (koliko je prošlo od zadnjeg posjeta) i ponovnog vračanja na otok nadajući se novom početku.
Boraveći na otoku Daphne se prisjeća svojeg djetinjstva i kako je kao malena provodila vrijeme na otoku. Njena kći Evi također uživa i sa majkom istražuje otok, te sluša grčke mitove i legende.
U priči doznajemo kako je Daphne postala samohrana majka i kako je upoznala svojeg sadašnjeg zaručnika. Ali na otoku upoznaje tajanstvenog muškarca po imenu Yanni. Jedan drugog ne podnose, svađaju se ko pas i mačka, ali kako je otok mali moraju se sprijateljiti tim više jer on redovno obilazi njenu baku i stalno se viđaju.

Daphina baka Evangelina želi sa njom podijeliti svoju priču iz prošlosti , otkriti joj najveću tajnu koja se u njihovoj obitelji prenosi već godinama iz generacije u generaciju.......

Da li će Daphne ostati sa svojim zaručnikom? Tko je tajanstveni Yanni , kako je povezan sa bakom Evangeliom i koju on priču ima iz prošlosti ? I na kraju kakva je to strašna tajna koju krije baka? Da li čempresi uistinu šapuću? Ili je to samo daleki mit koji prepričavanjem živi mnogo godina na otoku.
Odgovore na ta pitanja pronaći ćete naravno u knjizi kada je pročitate.

Čitajući knjigu imala sam osjećaj kao da sam u Grčkoj tj, na otoku. Dojmili su me živopisni ,ali i tmurni (da ima i takvih) opisi samog otoka. Jako sam uživala u ovoj priči i doista uz samu priču o beskrajnoj bezuvjetnoj ljubavi doznala i neke otočke običaje , ponešto o njihovoj hrani , našao se i poneki receptić, a samim tim i kako se nekada živjelo .

Moje velike preporuke za ovu knjigu ako ju netko nije čitao ili se dvoumi oko čitanja.



Avon naturals sprej za tijelo

nedjelja , 06.03.2016.



Slika preuzeta sa neta.

Danas mi i nije neka inspiracija za pisanje. Razmišljala sam što bi danas od Avona mogla prezentirati i recenzirati. Odluka je pala na Avon naturals sprej za tijelo , ali neću recenzirati samo jedan nego općenito sve sprejeve iz te kolekcije. Nastojim da mi postovi nadovezuju od knjige do kozmetike. Uvijek ima neka poveznica. Nadam se da ste primjetili sretan


Prije nego počnem sa recenzijom moram vam reći o jednom kozmetičkom salonu. Moja draga, mlada , simpatična susjeda otvorila je svoj kozmetički salon imena Mask. Curka ima tako nježnu ruku da nije normalno. Bolovi depilacije- kod mene jako slabi. Po cijeni mislim da je najjeftinija u zapadnom djelu Zagreba. Kristina želim ti puno sreće u radu i da imaš posla tak da buš morala imati liste čekanja.

I kakva bi ja to susjeda bila kad ne bi za otvorenje salona napravila poklon.








A sada recenzija.

Sprejevi dolaze u plastičnoj prozirnoj bočici zapremnine 100 ml. Jako su ugodnog mirisa i stvarno može svako pronaći nešto za sebe. Mirišat ćete toćno po onom sastavu od čega je. Imala sam od ljubičice i ličija , ali nažalost već ga dulje vrijeme nema za kupiti. Nadam se da će ga vratiti na tržište.
Ove sprejevi koristim većinom preko ljeta jer su blagog mirisa i osvježavajući. Ako za vrućih dana ne volite teški miris parfema ovo je dostojna zamjena. Miris se zadržava na koži do tri sata bar je kod mene tako. Fora kad se našpricate na plaži sa mirisom od ruže i čokolade , a ljudi dva metra od vas zurkaju tko jede čokoladu. rofl eto toliko o tome koliko je miris uvjerljiv.

Formula sadrži ekstrate cvijeta i vitamine. Koristim ih i za osvježivanje posteljine i prostorija. Na tkanini i odjeći ne ostavljaju mrlje.
Posteljinu pošpricajte iz udaljenosti 20-30 cm 2-3 puta.

Mirisi koji su trenutno na tržištu:
Marakuja i božur, zeleni čaj i verbena, ružičasta tratinčica i limun, cvijet trešnje, cvijet naranče, magnolija, jasmin-hladi kožu, šljiva i vanilija, ruža i čokolada, vanilija i sandalovina, nar i mango , orhideja i borovnica.

Osim ovih koji su nabrojani i "obični" ima i dva mirisa sa svjetlucavom formulom:
Marakuja i božur, cvijet trešnje.


U sljedećem postu vodim vas u Grčku.......


Oznake: avon, naturals sprej za tijelo, studio mask

Ljubičica Viola odorata

petak , 04.03.2016.






Porodica: Violaceae
Rod : Viola
Vrsta : Viola odorata

Vrtna ljubičica , mirisna ljubičica, fijolica..... Sve su to narodna imena za ovaj mali mirisni skromni cvijetić.
Ljubičica je samonikla zeljasta biljka koja naraste do 10 cm. Trajnica porijeklom iz Azije i Europe. Raste na livadama, rubovima šuma , a nađe se i u vrtovima gdje ju nalazimo u skupinama ili kao pokrivače tla, uz rubove gredica. Vole polusijenu ali i sunce. Kod men u vrtu rastu na oba mjesta.

Listovi su blago nazubljeni , srcoliki kod peteljke.
Cvijet je na duljoj stabljici koji se izdiže iznad listova. Cvijet sa pet nježnih latica smještenih tako da su dvije latice gore a tri prema dolje. Boja se proteže od tamnoljubičaste do bijela boje. Jako ugodnog slatkastog umirujućeg mirisa. Cvate u proljeće pa sve do svibnja.

Korijen-podanak žućkasto smeđe boje čupav iz kojeg se razvijaju nadzemne vriježe.
Razmnožava se vrježama, to je najsigurniji način za dobivanje više biljaka u vrtu.
Pašu joj sva vrsta tla.

Moram napomenutu da ljubičica i afrička ljubičica nisu iste ni jednake, ne spadaju čak ni u istu porodicu!

Ljubičice su jestive , koriste se za lječenje i u kkozmetičkoj industriji kao što znate.

Moja pokojna babica znala je govoriti: "Kada vidiš prvu ljubicu ubri je i pojedi cvijet da ti cijela godina bude sretna . A na Cvijetnicu se umij u vodi sa ljubičicama da budeš lijepa i mirisna ili nešto u tom stilu. " sretan

Eh, stari ljudi svašta znaju, ali ja nikada nisam napravila ni jedno od toga. Nadam se da još nije kasno da to isprobam,rofl

Znate li da cvijetove ljubičica možete kristalizirati? Naravno da jeste i bez obzira na to ja ću vam staviti receptić.

Kristalizirani cvijetovi ljubičica:
Za sunčanog vremena uberite ljubice ali samo one koje nisu bile pod utjecajem pesticida, fungicida i sl. I naravno operite .
Pažljivo odvojite cvjetove od stabljike, lagano istucite bjelanca tek toliko da se zapjene. Mekanim kistom lagano prijeđite sa bijelancem po laticama . Posipajte kristal šećerom i slažite u lim na papir za pečenje. Kada sve potrošite i nasložite na papir, pokrijte ih još jednim listom pek papira. Cvjetove sušite na najnižoj temperaturi uz otvorena vrata pečnice.
Tako sušene cvjetove spremite u posude i hermetički zatvorite. Cvjetovima je sačuvana boja i oblik, ali se miris potpuno izgubi. Koristite ih za ukrašavanje svojih slastica.

I za kraj cijele ove priče ja najviše volim kad one meni rastu i cvatu u mojem vrtu , a njihov sladak , smirujući opojni miris daraška moje nosnice i nagovještavaju da će ovoj zimi napokon doći kraj, a one neumorne cvasti sve do svibnja.





Oznake: vrt, biljke, ljubičica

Ukrasna kutija ljubičice









Ove dvije kutije sam radila za svoje prijateljice. Opisati ću vam postupak izrade prve kutije , ali sve vam je to slično. Pa krenimo sa izradom kutije.

Za početak će vam biti potreban ovaj materijal:
-drvena kutija
-salveta sa motivom ljubičice (ili neki drugi koji sami izaberete)
-akrilne boje---bijela i ljubičasta (ja uvijek miješam sama boje koristeći temperu ili dipi boje koje umiješam u bijelu )
-kist sa mekanim dlačicama
-škare, gliter : zlatni i zeleni
-šablona
-ljepilo za salvete
-pamučna samoljepljiva ukrasna traka (možete i neku po svom izboru)
-bezbojni lak u spreju

1. drvenu kutiju iznutra i izvana obojite u bijelu boju i ostavite da se suši, možete posušiti i fenom ako vam se žuri.

2.Napravite lila boju ili ako imate gotovu koristite nju.sa tanjim kistom obojite unutarnje rubove (kao na slici) ostalo ostavite bijelo. Posušite fenom ili ostavite na zraku.

3.Uzmite šablonu i sa njom napravite izvana konture gdje želite. kod mene je sa svih vanjskih strana kutije.

4. Sa tom istom lila bojom obojite samo rubove sastrane na gornjem poklopcu. Nikako cijeli poklopac. Zašto? Zato što ćemo na taj gornji cijeli dio lijepiti salvetu. Sušenje!

5. Kad smo sve posušili uzimamo motiv. Ovdje je korištena salveta. Uzmite salvetu i odmjerite je po poklopcu kutije i odrežite.

6. PAZITE: lijepi se samo najjače otisnuti motiv tj. onaj najgornji sloj salvete. Kod odrezanog dijela tj. onaj dio koji ćete lijepiti odvojite od ostala dva sloja.

7. Na poklopac kutije nanosim ljepilo u tankom i stavljamo motiv pazeći da se ne pogužva. Ljepilom sa gornje strane prođemo po motivu vukući kidst od sredine motiva prema karajevima. Sa unutarnje strane također lijepimo motive koje smo izrezali.Ostavimo sve da se dobro posuši kako bi mogli dovršiti kutija.

8. Sad kad se je sve dobro posušilo uzmite zeleni gliter i na ponekim mjestimagdje su listići i stabljke stavite gliter. Zlatni gliter stavite na cvijetiće ljubičica također na koja želite.

9. Ostavite sušiti preko noći.
Još malo pa gotovo.

10. Kad se je gliter dobro posušio kutija izvana polakirajte bezbojnim lakom u spreju.Ostavite sušiti 2 dana. Za jači sjaj kutiju polakirajte još jednom.

11.Eto kad se sve posušilo još vam ostaje ukrasna trakica koju nalijepite oko kutijice.

I to je to vaša ukrasna kutija je gotova.

Ovu drugu kutiju sam radila na isti način jedino što je cijela obojana u svijetliju ljubičastu boju. Izrezan je samo jedan motiv tj. jedan buketić ljubičica. Na mjestima je motiv naglašen zlatnim gliterom.

Nadam se da vam nisam previše zakomplicirala i da vam je dovoljno jasno što je pjesnik htio reći. rofl

Naravno pitanja, pokude , pohvale primamo u komentarima.










Oznake: kutija, drvena kutija, ljubičice, salvete, gliter akrilna boja, ljubičasta, kare

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.