Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/edoimedo

Marketing

Ljubičica Viola odorata






Porodica: Violaceae
Rod : Viola
Vrsta : Viola odorata

Vrtna ljubičica , mirisna ljubičica, fijolica..... Sve su to narodna imena za ovaj mali mirisni skromni cvijetić.
Ljubičica je samonikla zeljasta biljka koja naraste do 10 cm. Trajnica porijeklom iz Azije i Europe. Raste na livadama, rubovima šuma , a nađe se i u vrtovima gdje ju nalazimo u skupinama ili kao pokrivače tla, uz rubove gredica. Vole polusijenu ali i sunce. Kod men u vrtu rastu na oba mjesta.

Listovi su blago nazubljeni , srcoliki kod peteljke.
Cvijet je na duljoj stabljici koji se izdiže iznad listova. Cvijet sa pet nježnih latica smještenih tako da su dvije latice gore a tri prema dolje. Boja se proteže od tamnoljubičaste do bijela boje. Jako ugodnog slatkastog umirujućeg mirisa. Cvate u proljeće pa sve do svibnja.

Korijen-podanak žućkasto smeđe boje čupav iz kojeg se razvijaju nadzemne vriježe.
Razmnožava se vrježama, to je najsigurniji način za dobivanje više biljaka u vrtu.
Pašu joj sva vrsta tla.

Moram napomenutu da ljubičica i afrička ljubičica nisu iste ni jednake, ne spadaju čak ni u istu porodicu!

Ljubičice su jestive , koriste se za lječenje i u kkozmetičkoj industriji kao što znate.

Moja pokojna babica znala je govoriti: "Kada vidiš prvu ljubicu ubri je i pojedi cvijet da ti cijela godina bude sretna . A na Cvijetnicu se umij u vodi sa ljubičicama da budeš lijepa i mirisna ili nešto u tom stilu. " sretan

Eh, stari ljudi svašta znaju, ali ja nikada nisam napravila ni jedno od toga. Nadam se da još nije kasno da to isprobam,rofl

Znate li da cvijetove ljubičica možete kristalizirati? Naravno da jeste i bez obzira na to ja ću vam staviti receptić.

Kristalizirani cvijetovi ljubičica:
Za sunčanog vremena uberite ljubice ali samo one koje nisu bile pod utjecajem pesticida, fungicida i sl. I naravno operite .
Pažljivo odvojite cvjetove od stabljike, lagano istucite bjelanca tek toliko da se zapjene. Mekanim kistom lagano prijeđite sa bijelancem po laticama . Posipajte kristal šećerom i slažite u lim na papir za pečenje. Kada sve potrošite i nasložite na papir, pokrijte ih još jednim listom pek papira. Cvjetove sušite na najnižoj temperaturi uz otvorena vrata pečnice.
Tako sušene cvjetove spremite u posude i hermetički zatvorite. Cvjetovima je sačuvana boja i oblik, ali se miris potpuno izgubi. Koristite ih za ukrašavanje svojih slastica.

I za kraj cijele ove priče ja najviše volim kad one meni rastu i cvatu u mojem vrtu , a njihov sladak , smirujući opojni miris daraška moje nosnice i nagovještavaju da će ovoj zimi napokon doći kraj, a one neumorne cvasti sve do svibnja.







Post je objavljen 04.03.2016. u 21:02 sati.