ovo je potpis

30.01.2011., nedjelja

Znakovi za lakše snalaženje

(unaprijed se ispričavam na lošim slikama)

Kad dođete u Pariz, nećete ostati zatečeni ogromnim reklamama koje svijetle na sve strane, kao u Londonu ili New Yorku. Ali neke reklame, odnosno znakovi su važni za lakše snalaženje i orijentaciju za ono što vam treba.

Kao što sam već pričala, cigarete ne možete kupiti svugdje, nego samo u tabacu. A znak za tabac je crveni svijetleći romb, ovakav - u raznim varijantama:



Tabac je obično jedan mali kafić, u kojem se u jednom dijelu prodaju cigarete, upaljači, bombone, kartice za metro i razne sitnice (ne i novine), a u drugom dijelu je nekoliko stolova gdje se može popiti vrlo jeftina kava i pojesti nešto na brzinu. Ako znak ne svijetli, onda tabac ne radi, tako da negdje drugdje potražite svoje potrepštine. I da, iz daljine vam se može činiti da gledate znak tabaca, a u stvari vidite ili semafor ili indijski restoran. :)

Zatim, ljekarna. Uobičajeni, zeleni križ:



Ljekarna kao ljekarna, onakve su na kakve smo se i navikli. Jedino što će vas možda iznenaditi (mene jest) je to što ih ima doslovce na svakom koraku, po dvije - tri u ulici. Nakon nekog vremena, zeleni znak za ljekarnu vam jednostavno postane normalan. U pola tih ljekarni se drže i homeopatski proizvodi (obično piše na vratima da je to i homeopatska ljekarna), pa zlu ne trebalo...

Kad dođete u Francusku, obično poželite i ponijeti uspomenu. Boca vina nije loša ideja:



Nicolas (čita se Nikola, za razliku od pomfrita koji se čita pomfriT - sa t) je poznati lanac trgovina jeftinim i skupim vinima. Tamo imate veliki izbor iz svih francuskih regija. Nemojte se libiti kupiti i jeftinije vino. Naime, ja nisam poznavatelj vina, znam razliku samo u tome koje mi je dobro a koje mi je loše. Kod nas sam pila vina koja mi nisu pasala. Ovdje sam pila razna vina i nijedno (meni) nije bilo loše. Dakle, stvar ukusa, a za poznavatelje - i poznavanja. :)

Ako poželite kupiti nešto od tehnike, obratite pažnju na ovaj znak:



Darty je 'robna kuća' bijele tehnike, u kojoj možete kupiti sve - od produžnih kabela i baterija, preko fotoaparata, računala pa do malih i velikih kućanskih aparata. Sumnjam da ćete kupovati frižider dok ste na proputovanju u Parizu, ali ako vam rikne aparat - da znate kamo ići.

Za multimedije će vam trebati Fnac (čita se fnak):



To je pak 'robna kuća' svih multimedija i knjiga, koje vam trebaju, na francuskom ili engleskom jeziku (poseban dio). Ili stripovima. Ili rječnicima, DVD-ovima, CD-ovima, Nintendo i raznim drugim igricama, dodacima, čudima. Inače je to moje omiljeno mjesto za ubiti vrijeme, ako ništa da vidim što je novoga došlo. Često zna biti akcija (recimo, 10 cd-a po cijeni od 30 eura), pa zaletite se... ako ništa da se ugrijete.
Isto tako, u fnacu (na šalterima) se mogu podignuti karte za razne predstave po gradu, pa ono - da ne čekate u redovima :)

I optičara ima puno po gradu:



Tamo, naravno, osim dioptrijskih naočala, možete kupiti i naočale za sunce.

Pošta ima svoj uobičajeni znak:



Unutar pošte se nalazi i automat u kojem možete kupiti poštanske markice, ako vam je tako lakše. A kad ubacujete razglednicu u sandučić, obratite pažnju da ubacite u prorez na kojem piše "autres pays" ili nešto slično - to znači da razglednicu šaljete van Francuske. Naravno, ako šaljete.

Do sad nabrojano izgleda ovako nekako - uobičajena ulica:



Pretpostavljam da tijekom svog boravka želite nešto i pojesti:



Paul je i slastičarna i pekara, u kojoj možete kupiti i kruh i sendviče i kolače. Ima ih svugdje po gradu (kao i ostalih pekara i slastičarnica), ali izdvojila sam baš Paul jer je nekako najviše zastupljen u vodičima. Ali i druge pekarnice / slastičarnice su jako dobre, i imaju friške proizvode.



Monoprix (čita se monopri) je lanac trgovina miješane robe i prehrane u kojoj možete kupiti svoju tjednu nabavku. U taj rang spada i Carrefour (koji je nešto jeftiniji), a i monoprijeva "sestra" - Franprix (franpri) - koja je obično skuplja trgovina.

I na kraju, sve to treba nečim i platiti:



Izdvajam samo jednu od oznaka za bankomat, iako vjerujem da ćete prepoznati i druge. Ipak, preporučujem da se tijekom vašeg boravka koristite karticama (jer dizanje novca sa bankomata uzima proviziju - ne preveliku, ali nakupi se), ili da ponesete keš sa sobom.

U svakom slučaju, ugodno snalaženje vam želim. sretan


- 17:26 - Komentari (16) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>


dodaj rss

Komentari On/Off

dan po dan

donazuli@gmail.com

donazuli@gmail.com


page counter