ovo je potpis

24.04.2011., nedjelja

Sretan Uskrs!



Svima koji danas slave želim sretan i blagoslovljen Uskrs.

Voli vas vaša Donajulia.



- 10:03 - Komentari (6) - Isprintaj - #

18.04.2011., ponedjeljak

Diorova izložba


Christian Dior - osoba, rođen je 1905. godine (u Granville, Manche), a umro je 1957. godine. Zaljubljen u modu, čitav je život stvarao nešto, da bi 1946. godine pokrenuo svoju "Dior" kuću visoke mode, koja od tada zauzima visoka mjesta na ljestvicama svih modnih pisti.

Christian Dior - dizajn visoke mode, poznatiji samo kao Dior - je ime koje govori samo za sebe. Odmah nakon poslije II. svjetskog rata, ova kuća razvija profinjeni ukus, i kako je sam Dior rekao: Napravio sam nešto revolucionarno - modu koja je nosiva!
Osim posebno dizajnirane odjeće (a kasnije i modnih detalja), robna kuća Dior je pravila i prete-a-porter, odnosno odmah nosivu odjeću.

Nedavno je u robnoj kući Bon Marche upriličena mala izložba, nazvana jednostavno: Dior 1946-2011.

Osim modnih dodataka, kao što su puderi:



torbice:



parfemi:



luksuzna pakiranja (jako su mi se svidjeli ekrani gdje je prikazivana povijest kuće):



i odjeće:



(obratite pažnju na cigaretu u desnoj ruci - pazili su na sve detalje):



mogla se "prolistati" i virtualna knjiga koja je na svakoj stranici imala godinu i citat samoga Diora:





Izložba je bila dovoljno mala da sva čula uživaju, a dovoljno velika da se predstavi sve što se predstaviti može.

I šta reći na kraju:



Aktualan, kako i onda, tako i danas.


- 20:02 - Komentari (4) - Isprintaj - #

07.04.2011., četvrtak

Četiri dana je dovoljno, deset dana je premalo


Više puta sam spominjala količinu dana koju je potrebno provesti u Parizu. Kad netko želi doći, obično želi vidjeti osnovne turističke znamenitosti, jer realno - vremena je premalo. Većina se organizira na razne načine, i ja - ako mogu pomoći u organizaciji - rado to učinim. Sa svima koji su došli (ili će doći) u Pariz, znani ili neznani, rado popijem kavu. I obično bude vrlo lijepo. Uz ugodno druženje, usputno pomaganje u organizaciji i nekoliko hintova, vrijeme brže prođe.

Ali kad ti dolazi netko tvoj, sve to pada u vodu. Kad ti dolazi brat sa ženom, želiš mu pokazati sve, ama baš sve, želiš mu pokazati duh grada, manje turistička mjesta, sav si u euforiji i presretan si samo zato što jesi.

Dok je brat bio u posjeti, organizacija se mijenjala iz dana u dan. Primjera radi, do Bastille nikad nismo došli iako smo imali najbolju namjeru. Nismo stigli izležavati se na travi u jednom od obližnjih (ili udaljenih) parkova, ali to nam je kiša poremetila planove. Nismo stigli ni do Maraisa, iako smo ga stalno spominjali. Ali stigli smo popiti preko nekoliko kava, stigli smo se popeti i na Montparnasse i na Eiffelov toranj, stigli smo i na kavu u Neully sur Seine - predgrađe koje lokalci zovu Sarkoville (jer je Sarkozijev sin gradonačelnik tog predgrađa).

Stigli smo u "muzičku" ulicu, za koju - iskreno - nisam ni znala da postoji. Dakle, za vas sve koji ste zainteresirani - na stanici Pigalle, pa sa lijeve strane protežu se dvije ulice u kojem su trgovine muzičkih instrumenata. Želite bass gitaru, akustičnu gitaru, žice, pedale, bubnjeve, saksofon.... sve vam je tamo:







Tamo su i servisi, razni "probači" instrumenata i baš je bilo lijepo prolaziti pored specijaliziranih, malih dućana u kojima se svira i isprobava.

Dok smo organizirali dane, shvatila sam jednu stvar. Ja, u stvari, ne znam kuda da "pošaljem" nekoga kada pada kiša u Parizu. Osobno volim iskorištavati sve blagodati zelenila koje ovaj grad nudi, i ako ne moram biti u zatvorenom prostoru po ovom krasnom vremenu, onda radije biram da budem vani. Ako je kiša - ostanem doma.

Međutim, za nekoga tko je tu malo vremena, naravno da želi biti vani što je više moguće i da želi vidjeti sve što se vidjeti da.

Tako da vam za vrijeme kiše ostaju (naravno) - muzeji, ako imate vremena ili - ako nemate vremena, preporučujem da se prošetate po impresivnim robnim kućama koje su umjetnost same za sebe. Uopće nije bitno što se prodaje (primjer - Lafayette).
Bitnan je opći dojam, jer je zgrada impresivna i garantiram da ćete se u njoj osjećati kao u nekom drugom svijetu. Osim što Lafayette Galeries imaju razne podružnice po gradu, centralna zgrada je u stvari sastavljena od tri zgrade. U jednoj je smješten ženski odjel, u drugoj (da, cijeloj zgradi) je muški odjel, a preko ceste su potrepštine za kuću. Tu možete provesti vremena i vremena, ali isto tako možete prekratiti neko međuvrijeme koje imate između - ne znam, parkova i večere.
Osim Lafayette (nalazi se iza Opere), tu su i Le Bon Marche (smješten u 14eme arr. - u kojoj se održavala i Diorova izložba - al o tome u drugom postu), Printemps robna kuća (smještena također iza zgrade Opere) i naravno, poslovni centar Pariza, smješten na zapadu - La Defense.

Četiri dana za Pariz je dovoljno. Budite spremni da ćete popadati s nogu, ali doslovno. U ta četiri dana ćete vidjeti neke osnovne lokacije, osjetiti pomalo duh grada, možda naići na nešto što niste očekivali (kao što smo mi naišli na kaubojski ples francuskih penzionera, ili koncert za radio Culture koji se snimao u Beaubourgu). U ta ćete četiri dana popiti vjerojatno lošu kavu (jer je kava slaba), pojest ćete vjerojatno dobro jelo i kupiti suvenire.

Ako ostajete preko četiri dana, nakon što obiđete sve one osnovne destinacije, u vašoj će se glavi otvoriti Pariz koji niste vidjeli. A htjeli biste. Postat ćete svjesni što se sve, zapravo, nudi, postat ćete svjesni manjka vremena i shvatit ćete da vam je deset dana možda premalo.

Ali nije važno. Jer sve što vidite, nadam se, bit će lijepo. Mi smo ostavili dosta lokacija za sljedeći put, ali oni su otišli sa nekakvim skoro kompletnim dojmom Pariza. Od govanaca na cesti i poderanih čarapa (novi modni hit u Parizu - skoro svaka žena ima poderane najlon čarape!), do prekrasnih vrtova, zelenila, općih iznenađenja na svakom uglu.

Ne smijem zaboraviti ni večer provedeno u jazz clubu, u podrumu jedne prastare zgrade (gdje su navodno držani zatvorenici iz 12tog stoljeća). Klupska atmosfera je odlična (iako je prevruće), a glazba vrhunska!

I na kraju mogu zaključiti. Lijepo je biti u Parizu. Ali, ljepše je biti u Parizu kad je brat blizu.
sretan

- 11:16 - Komentari (10) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>


dodaj rss

Komentari On/Off

dan po dan

donazuli@gmail.com

donazuli@gmail.com


page counter