ovo je potpis

20.12.2010., ponedjeljak

Smrznuti prosinac


Stvaralačka kriza. Ne pitajte me ništa zubo

Božić dolazi, a ja se radujem toplini oko srca. Već je nosim u sebi neko vrijeme, ona drma i preplavljuje. Osjećam miris maminih kolača preko telefona. Osjećam uzbuđenje biranja sitnih poklona. Iako je svaki dan, naočigled, isti, nije. Nešto ima u zraku.

Lani sam, u ponoć, u crkvi Notre-Dame osjetila poseban blagoslov. Nezaboravan, poseban osjećaj.

I ove ga godine očekujem, ma gdje bila.

I to i vama želim kiss
- 14:48 - Komentari (9) - Isprintaj - #

08.12.2010., srijeda

Kako postati Parižanin u jedan sat?


Ha!

Ne, neću pisati tekst koji ćete čitati sat vremena, a nakon kojeg ćete se osjećati prosvjetljeno i tako pariški.
Riječ je, naime, o one man show (genijalnoj)predstavi.


http://www.billetreduc.com/30709/evt.htm


U sat vremena, na čistom engleskom jeziku, uz čisti francuski humor bit ćete dio predstave.

Zanimljivo je, uopće, kako je ta predstava došla do teatra. Naime, Olivier Giraud, Francuz koji je jedno vrijeme živio u Americi je, nakon povratka, obijao vrata raznih scena i predlagao je svoju ideju: predstavljanje Francuza na engleskom jeziku, u jedan sat.

Svi, ali svi su ga odbili. Jer, zaboga.... show na engleskom jeziku? Usred Pariza? Haloo?

Nakon pola godine lutanja, čovjek je odlučio sam producirati sve to. Pa su mu, u jednom teatru rekli: "Ajde dobro, ako si baš zapeo, odradi jednom ili dvaput".

To je bilo prije godinu i pol. Od tada nastupa najmanje tri puta tjedno, a do sada ga je vidjelo preko 40 000 ljudi. Trenutno je to najgledanija predstava u Parizu.

U čemu je tajna?

Osim sjajne mimike lica i pretjeranog karikiranja (hm, jel uopće karikiranje?), čovjek uspijeva u sat vremena prikazati tipične razlike između ponašanja turista i ponašanja Parižana. I uči vas kako ćete se, uz neke trikove, ponašati u gradu svjetlosti, kao da niste turist.

Tako ćete naučiti:

- ponašanje u trgovinama
- ponašanje u restoranu (recimo, američko ponašanje: "Ummmm ... I want lobster... and please, put some ketchup on the side" - e, nemojte to raditi)

- ponašanje u gradu - recimo ispred Tour Eiffel ("Oooh, my God! Ooooh my God! What IS this?" - nemojte ni to raditi)

- ponašanje u krevetu (ako želite postati prava Parižanka, tijekom seksualnog čina, kad zaključite da vam je dosta, nonšalatno se okrenete partneru i kažete: "C'est tout, baby. Merci")

- ponašanje u taksiju (nećete reći: "Čamps elajzes, pliz")

- ponašanje u metrou ("ja sam sjeo i nije me briga što ova trudnica pokraj mene stoji, jer nisam joj ja kriv što je trudna")

- ponašanje u noćnom klubu

i naravno, taj slavni, francuski - Oh la laaa! te sve njegove inačice.

Kako je i sama potka predstave: "Volite Pariz, ali mislite da su Parižani nepristojni? U pravu ste. Jesu" vrlo samoironična, prikazana na najbolji mogući način, preporučujem svim srcem ako se zateknete ovdje.

Mene oduševljava, ali to već znate, da se ja sve više navikavam na to. Zaljubljujem se u ovaj grad unatoč manama njegovih stanovnika.

Zato, uživajte. I ako vam se ne sviđa ni Pariz ni Parižani, ovaj određeni Olivier sigurno će vam se svidjeti.

Oh la laaaaa!




- 16:37 - Komentari (7) - Isprintaj - #

06.12.2010., ponedjeljak

Slatki povratak - bajadera torta

Ovaj put, nakon silnih putovanja, pakiranja, potrošenih kalorija, umora i svega odlučila sam vas počastiti jednim pravim kalorijskim zalogajem, čistim užitkom za oči i nepce, nečim što će vas grijati u ove hladne/gnjile zimske dane. Iako ovih recepata ima svugdje po netu, danas vam poklanjam recept moje prijateljice Dijane Z., koja sve svoje prijatelje uveseljava samim tim što postoji.

Bajadera - torta:

Potrebno je:

125 g čokoladnog keksa
1/2 žličice cimeta
60g rastopljenog maslaca


Nadjev:

400 g Philadelphia sira
1 žličica želatina i 60 ml vode
1/8l mlijeka
pola šalice šećera u prahu
60 g bijele čokolade
60 g mlijecne čokolade
60 g čokolade za kuhanje
1/4l tučenog slatkog vrhnja

Glazura:

10 dkg čokolade
1 dl slatkog vrhnja


Postupak:

Dno kalupa prekriti papirom za pečenje te ga pomastiti. Kekse samljeti i pomiješati sa maslacom i cimetom. Tijesto utisniti u dno kalupa i ostaviti u frižider nekih 30 min da se dobro ohladi.

Želatin otopiti u vodi. Mikserom izmiješati sir i šećer u prahu te smjesu podijeliti na tri jednaka dijela. U svaki dio umiješati drugu vrstu rastopljene čokolade te trećinu umućenog slatkog vrhnja. U svaki fil dodati po trećinu rastopljenog želatina te lagano izmiješati.

Tortu filovati sljedecim redom: fil od bijele čokolade, pa staviti tortu u frizider na nekih 15 min, pa preko premazati fil od mliječne čokolade i opet staviti u frižider na 15 min, pa preko staviti fil od tamne čokolade.

Staviti glazuru (otopiti na pari), ostaviti u frižideru i jedva čekati da se dovoljno "stegne" da što prije možete jesti! Naravno, ako stignete, ukrasiti cerek

Dobar vam tek!

I nadam se da vam je sv. Nikola spustio barem poljubac na jastuk.







- 11:48 - Komentari (12) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>


dodaj rss

Komentari On/Off

dan po dan

donazuli@gmail.com

donazuli@gmail.com


page counter