Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/donajulia

Marketing

Kako postati Parižanin u jedan sat?


Ha!

Ne, neću pisati tekst koji ćete čitati sat vremena, a nakon kojeg ćete se osjećati prosvjetljeno i tako pariški.
Riječ je, naime, o one man show (genijalnoj)predstavi.


http://www.billetreduc.com/30709/evt.htm


U sat vremena, na čistom engleskom jeziku, uz čisti francuski humor bit ćete dio predstave.

Zanimljivo je, uopće, kako je ta predstava došla do teatra. Naime, Olivier Giraud, Francuz koji je jedno vrijeme živio u Americi je, nakon povratka, obijao vrata raznih scena i predlagao je svoju ideju: predstavljanje Francuza na engleskom jeziku, u jedan sat.

Svi, ali svi su ga odbili. Jer, zaboga.... show na engleskom jeziku? Usred Pariza? Haloo?

Nakon pola godine lutanja, čovjek je odlučio sam producirati sve to. Pa su mu, u jednom teatru rekli: "Ajde dobro, ako si baš zapeo, odradi jednom ili dvaput".

To je bilo prije godinu i pol. Od tada nastupa najmanje tri puta tjedno, a do sada ga je vidjelo preko 40 000 ljudi. Trenutno je to najgledanija predstava u Parizu.

U čemu je tajna?

Osim sjajne mimike lica i pretjeranog karikiranja (hm, jel uopće karikiranje?), čovjek uspijeva u sat vremena prikazati tipične razlike između ponašanja turista i ponašanja Parižana. I uči vas kako ćete se, uz neke trikove, ponašati u gradu svjetlosti, kao da niste turist.

Tako ćete naučiti:

- ponašanje u trgovinama
- ponašanje u restoranu (recimo, američko ponašanje: "Ummmm ... I want lobster... and please, put some ketchup on the side" - e, nemojte to raditi)

- ponašanje u gradu - recimo ispred Tour Eiffel ("Oooh, my God! Ooooh my God! What IS this?" - nemojte ni to raditi)

- ponašanje u krevetu (ako želite postati prava Parižanka, tijekom seksualnog čina, kad zaključite da vam je dosta, nonšalatno se okrenete partneru i kažete: "C'est tout, baby. Merci")

- ponašanje u taksiju (nećete reći: "Čamps elajzes, pliz")

- ponašanje u metrou ("ja sam sjeo i nije me briga što ova trudnica pokraj mene stoji, jer nisam joj ja kriv što je trudna")

- ponašanje u noćnom klubu

i naravno, taj slavni, francuski - Oh la laaa! te sve njegove inačice.

Kako je i sama potka predstave: "Volite Pariz, ali mislite da su Parižani nepristojni? U pravu ste. Jesu" vrlo samoironična, prikazana na najbolji mogući način, preporučujem svim srcem ako se zateknete ovdje.

Mene oduševljava, ali to već znate, da se ja sve više navikavam na to. Zaljubljujem se u ovaj grad unatoč manama njegovih stanovnika.

Zato, uživajte. I ako vam se ne sviđa ni Pariz ni Parižani, ovaj određeni Olivier sigurno će vam se svidjeti.

Oh la laaaaa!





Post je objavljen 08.12.2010. u 16:37 sati.