ovo je potpis

06.07.2010., utorak

Toranj Montparnasse


Iz nekog, meni nepoznatog razloga, nisam baš puno hodala po južnom Parizu. Pariz kojim je krstario Hamingway (Shelly sretan), gdje je pisao svoje knjige i koji je iz ovog, 14eme arr. izvlačio svoje inspiracije.

Možda zato što kvart kao kvart nije "posebno interesantan" za slikanje, odnosno, atmosfera se ionako ne može prenijeti.
A puno mjesta koja su bila popularna početkom stoljeća ili više ne postoje, ili, kako stari Parižani kažu: "nije to to".

Ali.

Budući da se jedna cura iz razreda (uvijek mi je smiješno kad to kažem) vraćala kući u Švedsku, pozvala nas je da joj se pridružimo na piću u restoranu na 56tom katu tornja Montparnasse.

Ajme.

Linija metroa br. 6 vas vodi direktno tamo. Ja sam nešto bila načula da se nudi i pogled sa vrha tornja, plakati su puni reklama: "Pariz - 360 stupnjeva tour" - ali nekako nikad nisam obraćala pažnju na to.

Dakle, na vrhu ovog tornja:



nalazi se restoran za koji možete, a i ne morate rezervirati mjesto (za piće).

digresija: Pored tornja postoji poseban ulaz za Pariz 360 tour - to je nevezano za restoran.
Za taj tour se plaća 19 € (što je znatno skuplje u odnosu na penjanje na Eiffela), ali se manje čeka, pogled je ljepši - ipak se sa ovog mjesta vidi i sami Eiffelov toranj a i dobije se šampanjac yes

U restoran se penjete liftom kojim zapanjujuće brzo dođete na 56ti kat.
Nakon što teti na prijemu kažete da nemate rezervaciju, smjeste vas za stolove "za čekanje". Nećete se osjećati izolirano ili nešto slično, nego tamo sjedite (i budete usluženi) dok se ne oslobodi neko mjesto pokraj prozora.

A pogled je spektakularan:

zalazak sunca



i poslije zalaska:



Moram spomenuti da su cijene u restoranu za one dubljeg džepa (po onom što smo računali u glavi, dođe oko 100€ po osobi, za sve slijedove jela i piće).

Ali, ako vam nije problem izdvojiti za kavu, koktel ili nešto žešće (od 8 - 20 €) ili tour 360, imate moje najtoplije preporuke.




- 10:57 - Komentari (12) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>


dodaj rss

Komentari On/Off

dan po dan

donazuli@gmail.com

donazuli@gmail.com


page counter