Priče o čokoladi!

utorak, 29.07.2014.

Recenzija: Suchard, Finessa Mandel Honig



Čokoladni proizvod Suchard, Finessa Mandel Honig


Jedna dobra duša nedavno me iznenadila čokoladom koju mi je kupila na putovanju u Austriji. Fino pakiranje čekalo me kad sam se sasvim kasno navečer vratila kući s posla. Jedva sam izdržala sljedeće jutro da probam čokoladu, nepcem neokaljanim dnevnim obrocima.

Ustala sam, kao Chloe Doutre Rousell u pet sati ujutro, da probam čokoladu i zapišem nekoliko riječi o njoj.

Na prvi pogled, pakiranje čokolade Finesse proizvođača Suchard bilo je obećavajuće. 130 grama proizvoda u kojem se nalazi 30% kakaa proizvedenog pod certifikatom ekološke udruge 'Rainforest Alliance', zapakirano je u lijepo dzajniran kartonski omot.

'Fina tamna čokolada punjena medom i orašastim plodovima', piše na omotu


Kada se otvori pakiranje pred nama je naizgled jednostavna čokoladna ploča, bez dodatnih ukrasa kakvima obično pribjegavaju čokolatijeri ne bi li im pošlo za rukom da naprave i vizualnu razliku svog proizvoda od drugih.

Čim ovaj čokoladni proizvod 'dotakne' osjet njuha, osjeti se intenzivan miris meda i proljetne livade s diskretnim, ali ne zanemarivim kakaom.

Kada se prelomi čokoladu 'ljepljivim' lomom, vidi se kako se u njoj krije bijelo punjenje najavljeno na pakiranju.

S obzirom da sama čokolada čini manji dio ovog proizvoda, njezin se okus razumljivo utapa u mnogo značajnijem dijelu - punjenju.

U čokoladnom dijelu ipak mogu diskretno razaznati svojevrsnu kavenu notu. Cjelokupnom dojmu zamjeram suhoću i brzu topivost čokolade iako nije izložena visokoj temepraturi (15 stupnjeva)

Fini orašasti plodovi obogaćuju i upotpunjuju medasti okus. Ali, što zahvaljujući medu, što mlijeku, što još dodanom sladilu, okusi badema i kakaa blago su zasjenjeni šećerom. I iako se isprva osjeća određena suhoća, ona veoma brzo pokazuje svoju svrhu u zaokruživanju svilenkastih okusa popraćenih medom.

Svima kojima su draže čokolade s punjenjem nešto intenzivnijeg i težeg okusa od same čokolade, preporučam da je probaju.

>> Kratak osvrt na čokoladu s punjenjem - panna cotta šumsko voće

Ivana Domitrović
idomitrovic@yahoo.com



Oznake: čokolada, recenzija, Suchard, Finessa Mandel Honig, Punjena čokolada, Čokolada s punjenjem, Austrija, Austrijska čokolada

29.07.2014. u 05:00 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 28.07.2014.

Neka tjedan počne




>> Više fotografija s bloga, možete pogledati ovdje!


28.07.2014. u 06:00 • 0 KomentaraPrint#

petak, 25.07.2014.

Čokoladno-voćni gris



Sastojci

4 dcl mlijeka
4-5 žlica grisa
žlica šećera
žlica Nutelle/ kockica čokolade
100 g voća

Priprema

1. Mlijeko kuhajte sa šećerom te malo prije vrenja dodajte gris.

2. Kuhajte nekoliko minuta neprestano mješajući sve dok se gris ne zgusne. Ako želite gušće, dodajte još malo grisa.

3. U kuhani gris umješajte Nutellu ili čokoladu te servirajte u zdjelice.

4. Na vrh stavite voćee, a možete i pomiješati sve zajedno.

Ovaj recept preuzet je s portala studentske kuharice Njam Njam
.


Oznake: recept, Recept priče o čokoladi, Gris, voće

25.07.2014. u 05:42 • 6 KomentaraPrint#

utorak, 22.07.2014.

Evo jedne 'superhrane' - Sirova čokolada!



'Sirova' čokolada prodaje se kao najnovija 'superhrana', a o čemu se točno radi istražio je BBC.

Proizvodnja čokolade je složen proces. Zrnja kakaa moraju proći faze obrade koje uključuju fermentaciju, pečenje, mljevenje... Tako je prvi dio izrade čokolade prepušten farmerima na čijim se posjedima uzgaja i bere kakao.

Nakon mnogo eksperimentiranja, nekoliko kompanija u Europi, SAD-u i Aziji, odlučilo je promijeniti proces i ne peći zrnje. Od uzgajivača traže da zrnje ostave na zraku, da se samo prirodno posuši. Proizvod koji dobiju koristeći tu metodu, zove se 'sirova' čokolada.

>> Sirova čokolada Labooko

Čokoladari tvrde kako tretiranje vrijednog zrnja visokim temperaturama ima isti učinak kao kada to isto radimo biljkama. Dodaju da izbjegavanje izlaganja kakaa visokim temperaturama u pećnici, omogućava zadržavanje nutrijenata kao što su željezo, cink, magnezij, bakar, vitamin C.

Smatraju da termički neobrađeno zrnje sadrži višu razinu antioksidansa i da je u konačnici okus čokolade mnogo bolji. Međutim, piše BBC, detaljno istraživanje koje bi potvrdilo ove teze, još nije provedeno.


Proizvođači sirove čokolade tvrde da njihovo zrnje nije tretirano temperaturom višom od 42 C.


'Tijekom posljednjih 10 godina, potrošači su postali više uključeni u infromiranje o hrani i piću koje konzumiraju te razboritiji. Mnogo više brinu o njezinim zdravstvenim kvalitetama, a čokolada nije iznimka. To je pobjednička situacija, jer kombinira bolje zdravstvene karakteristike s luksuzom', kaže Kris McGowan vlasnik tvrtke Sirova Čokolada.

S dozom skepse tome pristupa Martin Schweizer, profesor biokemije na sveučilištu Heriot-Watt koji kaže da bi se trebalo provesti još istraživanja prije nego se 'sirovu' čokoladu proglasi 'superhranom'. 'Istraživanje je još u veoma ranoj fazi', naglašava profesor Schweizer.

Postoji bojazan da bi, ukoliko zrnje nije tretirano temperaturama oko 150 C, moglo doći do povećanje broja bakterija kao što je salmonela. Proizvođači pak tvrde da za to nema razloga jer se ne radi o proizvodima životinjskog porijekla, već hrani poput mrkve, salate, dakle povrća.

Raspravu zaključuje autorica mnogih tekstova o čokoladi Jennifer Earle. 'Bolje je da konzumirate čokoladu s visokim postotkom kakaa. Ono što čini razliku nije sirovost čokolade, već kvaliteta kakaa. A ako govorimo o zdravlju, ja bih radije pojela vrhunsku kvalitetnu čokoladu, a nakon toga tanjur povrća', kaže Earle.


Ivana Domitrović
idomitrovic@yahoo.com


Oznake: čokolada, sirova čokolada, Superhrana, kakao, Zrno

22.07.2014. u 06:05 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 21.07.2014.

Čokoladni kolač kojem malo tko može odoljeti



>> Više fotografija s bloga, možete pogledati ovdje!

21.07.2014. u 15:01 • 0 KomentaraPrint#

petak, 18.07.2014.

Recept: Čokoladne lizalice s rižom



Sastojci:

Za lizalice - 8 krekera od riže

Za preljev - 300 g tamne čokolade

Za ukrašavanje - 80 grama usitnjenih orašastih plodova (po želji)

Priprema:

1. Krekere od riže nabodite na drveni štapić.

2. Čokoladu otopite na pari i pustite da se ohladi.

3. Umočite krekere u čokoladu, ocijedite višak preljeva i pospijte orašastim plodovima.

4. Ostavite lizalice da se osuše na zraku.

>> Narančina kora s čokoladom


>> Svi recepti objavljeni na blogu!

Oznake: recept, Recepti Priče o čokoladi, Čokoladne lizalice

18.07.2014. u 06:00 • 2 KomentaraPrint#

utorak, 15.07.2014.

Ovako izgleda život na farmi kakaovca



Uzgajanje kakaa, većinom je obiteljski posao.

Unatoč razvijenoj tehnologiji za mnoge usjeve u današnje doba, kakao se još uvijek bere ručno, često opasnim mačetama. Budući da drvo kakaovca zahtjeva konkretne uvijete za sazrijevanje, koji postoje na ograničenom teritoriju naše planete, i veliku pažnju uzgajivača kako bi se razvijalo, nije uobičajena njegova proizvodnja u posebno velikim količinama.

Svjetske zalihe kakaa uzgaja 5 do 6 milijuna farmera, procjena je Svjetske fundacije za kakao.


Stoga većina tamnog zrnja u našoj čokoladi dolazi s malih farmi. Na njima zajedno rade cijele obitelji, a svatko ima različitu ulogu u brizi o drvetu božanskih plodova. Članovi se brinu o biljnim sadnicama, obrezivanju drveta, prate njegov razvoj, beru plodove, otvaraju ih, fermentiraju i suše zrna, pješice odnose teške vreće zrna u otkupna skladišta, koja su nerijetko prilično udaljena od farme.

Prihod obitelji uzgajivača kakaovca često je izvan njihove kontrole. Urod uvelike ovisi o vremenu, a čak i kad bi to mogli kontrolirati, cijena kakaa formira se negdje daleko od farme, na svjetskom tržištu.

Farmerima kakaa novca često nedostaje, a zasigurno ne pomaže ni to što rad na tropskoj farmi uključuje težak fizički napor. Osim kakaovca, obitelji obično uzgajaju i vlastitu hranu, što znači da se brinu o još jednom polju, životinjama, kućanstvu, a što zbog siromaštva, što zbog slabe dostupnosti - sami izrađuju svoju odjeću.

>> Potraga za savršenim zrnom kakaa

Farmeri se okupljaju u selu, središtu zajednice, kako bi raspravljali o tehnikama koje koriste za uzgajanje, cijenama kakaa i ostalim pitanjima od interesa za selo. Seljani zajedno suše fermentirana zrna na tropskom suncu, prosipajući ih na tlo te jedni drugima prave društvo dok grabljaju i sortiraju svoj urod. Stanovnici se također upućuju u središte sela kako bi proslavili rodnu godinu ili druge važne događaje.

Većinom, djeca s farmi u školu odlaze pješice. Ondje sjede u jednoj zajedničkoj učionici u kojoj uče matematiku, povijest, jezik... Kada je nastava gotova, igraju nogomet i druge igre s prijateljima, a potom se ponovno pješice vraćaju kućama.

Svjetske organizacije vezane za kakao vole se pohvaliti kako djecu na farmama pod njihovim okriljem, uče vodstvu ili poduzetništvu, kako zasaditi vrtove u dvorištima škola... Također tvrde da osnivaju agrikulturne klubove u kojima se djeci približava znanje o biljci s kojom rastu, podižu svijest o pravima djece, djeci robovima, AIDS-u, malariji...

Pojedini programi poput ECHOES (Empowering Cocoa Households with Opportunities and Education Solutions) nude 'obiteljsku stipendiju za uzdržavanje' koja pomaže majkama da povećaju obiteljski prihod. Stipendiranjem iz programa ECHOES također se podržava obrazovanje djece.

Za razliku od drugih farmi na kojima su u rad samo povremeno uključena djeca, djeca koja rastu na farmi kakaovca, u pravilu pomažu roditeljima stalno i to je u pojedinim dijelovima svijeta dio kluturne tradicije. Dodatni par ruku potreban je kako bi se ostvarila uspješna berba, a učenje obiteljskih zadataka, prvi je korak u upućivanju djece u preuzimanje obiteljskog posla.

Zbog njihovog izrazitog značaja, globalna industrija čokolade i kakaa fokusirala je dio svojih resursa na razvoj obiteljskih farmi. Prema nekim podacima, u proteklih deset godina, u državama u kojima se proizvede najviše kakaa na svijetu - Obali Bjelokosti i Gani - uloženo je 100 milijuna dolara. Međutim, gledajući to iz perspektive zarade koju korporacijama donose proizvodi od kakaa u iznosima od bilijuna dolara (u 10 godina), 100 milijuna ne izgleda naročito kao pomoć, već više kao sitniš kojeg se velike kompanije pokušavaju riješiti.


Ivana Domitrović
priceocokoladi@gmail.com

Oznake: farma, kakao, uzgoj

15.07.2014. u 06:00 • 2 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 14.07.2014.

Najbolji način za započeti tjedan - sladoledom od tamne čokolade!



>> Više fotografija s bloga, možete pogledati ovdje!

14.07.2014. u 07:00 • 0 KomentaraPrint#

petak, 11.07.2014.

Recept: Rashladite se kombinacijom čokolade i avokada




Sladoled na štapiću: Čokolada i avokado

Sastojci:

- 2 zrela avokada
- 8 žlica mlijeka
- 4 žlice šećera u prahu
- 2 žlice kakaa u prahu
- 60 grama tamne čokolade narezane na komadiće
- 2 žlice ulja od kokosa

1. Avokado narežite na komadiće, stavite u blender i miksajte dok ne postane kremast.

2. Dodajte mlijeko, šećer, kakao u prahu. Miksajte u blenderu nekoliko minuta.

3. Na pari rastopite čokoladu s kokosovim uljem, cijelo vrijeme miješajući.

4. Rastopljenu čokoladu dodajte smjesi u blenderu te sve zajedno dobro izmiješajte.

5. Smjesu ulijte u 8 kalupa za sladoled ('popsicles').

6. Ostavite u zamrzivaču najmanje tri sata.

7. Da biste lakše 'oslobodili' svoje sladolede na štapiću, iz kalupa, nakon što ih izvadite iz zamrzivača, stavite ih 20-ak sekundi pod vruću vodu i lagano okrenite štapić sa sladoledom.

>> SVI RECEPTI objavljeni na blogu 'Priče o čokoladi'



Oznake: recept, Recepti Priče o čokoladi, Avokado i čokolada

11.07.2014. u 07:00 • 3 KomentaraPrint#

utorak, 08.07.2014.

Samo želi svijetu pokloniti savršenu čokoladu



Claudio Corallo traži savršena zrna kave i kakaa, ne bi li mu pošlo za rukom da proizvede savršenu kavu i čokoladu. Pri tom je doživio, često i po život opasne pustolovine.

Kada je bio sasvim mlad agronom, danas 63-godišnji Talijan Claudio Corallo, svojom je velikodušnošću odlučio sudjelovati u humanitarnim projektima na području Afrike. Međutim, primjeri koji su ga okruživali uvjerili su ga u jalovost humanitarnih pothvata.

Stoga je nakon brojnih životnih pokušaja i pogrešaka ‘70-ih godina kupio plantažu kave u dubokoj džungli Konga, tadašnjem Zairu. Izazovi koji su njemu i njegovoj supruzi Bettini stajali na putu bili su brojni. ‘Na plantaži su nas često posjećivali bivoli, slonovi i leopardi’, napisao je Claudio na svojoj web stranici.

Borio se s malaričnim komarcima, gladnim krokodilima, beskrupuloznim banditima, smrtonosno ozbiljnim pobunjenicima...

''Svaki bi dan donosio neki novi nemogući izazov. Kada je vođa lokalne riječne mafije čuo da Claudio planira uvesti vlastito plovilo, pokušao ga je spriječiti. Claudio je lukavo riješio problem šarmom i diplomacijom. Jednog dana pristojno je otjerao sa svoje zemlje strašnog lopova znanog pod imenom Pire Kinois, koji se vratio s teško naoružanom bandom. ‘Čitavo sam jutro proveo s FAL-om zaglavljenim uz moj nos’, rekao je. FAL je kratka, ružna poluautomatska puška. No Claudio je ostao miran. U jednom je trenutku uspio šmugnuti u kuću. ‘Imao sam na sebi kratke hlače, a noge su mi se tako tresle da je Bettina mislila da plešem imitaciju jitterburga.’ Do ručka, on i Pire Kinois kucali su se pivskim čašama”, napisao je Mort Rosenblum u knjizi ‘Čokolada, gorkoslatka saga o svjetlu i tami'.

>> 'Čokolada, gorkoslatka saga o svjetlu i tami'

Sada Caludio i Bettina sa svoje troje djece žive na otoku Sao Tome, dok na otoku Principe uzgajaju kakaovac. Cilj im je, kažu, napraviti savršenu čokoladu. U tom im nerijetko pomaže i znalačko nepce najveće stručnjakinje za čokoladu Chloe Doutre-Roussel.

‘1997. kupio sam staru napuštenu plantažu na Principeu, pod imenom Terreiro Velho. Ondje sam pronašao, potpuno prekriven prašumom, kakaovac koji sam tražio: potomke prvih kakaovca zasađenih u Africi 1819. godine. Razmnožili su se zahvaljujući majmunima. Životinje, privučene posebnim mirisom te biljke, otvarali su mahune, usisali ih, sjemenke ispljunuli na tlo, a iz njih su kasnije izrasle biljke.

1998. uspio sam dobiti napuštenu plantažu kave pod imenom Nova Macon, na otoku Sao Tome. Na kamenitom području do kojeg se ne može traktorima, pronašao sam malu koncentraciju davne vrste Arabice, koju sam dugo tražio. Zahvaljujući nedostupnosti nitko ih nije vidio i tako su izbjegli ‘razvojne projekte’ koji su zamjenjivali stare biljke s modernim hibridima, brzo rastućim i produktivnijim. Ali, osim što su imali beznačajan okus, ovi hibridi nisu se prilagodili i ubrzo bi uginuli’, objašnjava Corallo.

Unatoč brojnim preprekama na koje je nailazio, Corallo je, svojim radom i strastvenom predanosti egzotičnoj agronomiji, dobio svoje mjesto na svjetskom tržištu. A sve što želi je svijetu pokloniti savršenu čokoladu!

Ivana Domitrović
idomitrovic@yahoo.com



Oznake: claudio corallo, Savršena čokolada, čokolada

08.07.2014. u 06:00 • 2 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 07.07.2014.

Slatki početak tjedna

07.07.2014. u 07:00 • 0 KomentaraPrint#

petak, 04.07.2014.

Čokoladni mousse



Sastojci:

300 g čokolade (koju volite jesti)
5 jaja
100 g šećera u prahu
300 ml slatkog vrhnja

1. Žumanjke i šećer mješajte miskerom na pari petnaestak minuta.

2. Otopite čokoladu pa je pomiješajte zajedno sa smjesom od žumanjaka.

3. Istucite bjelanjke i slatko vrhnje te ih dodajte prethodno napravljenoj smjesi.

4. Stavite u čaše, ukrasite po želji i ohladite u hladnjaku.


>> SVI RECEPTI objavljeni na blogu!


Oznake: Recepti Priče o čokoladi, recept, Čokoladni Mousse

04.07.2014. u 07:01 • 0 KomentaraPrint#

Ponedjeljak - vrijeme za fodue party!



>> Više fotografija s bloga, možete pogledati ovdje!

04.07.2014. u 07:00 • 0 KomentaraPrint#

srijeda, 02.07.2014.

U svemu ovome pomoći će vam čokolada

Čokoljupci uvijek tvrde da je čokolada dobra za dušu i tijelo, a dolje priložena infografika, izvorno objavljena na internetskim stranicama magazina Elsevier, pokazuje da može biti dobra i za mnoge druge stvari, uključujući libido, kašalj, sprječavanje bora...


02.07.2014. u 16:24 • 1 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>



'Priče o čokoladi!' možete pratiti na Facebooku

IZBOR POSTOVA

Mađarica nije mađarski kolač

10 načina na koje možete začiniti vruću čokoladu!


10 najskupljih čokolada na svijetu

Recenzija čokolade s paprom i limunom


Kakvu čokoladu koristiti u kolačima?

Kreirajte sami svoju čokoladu

Probala sam čokoladu sa 99 % kakaa

Ovako izgleda život na farmi kakaovca

Evo zašto neće doći do nestašice čokolade

IZBOR RECEPATA

Punjene čokoladne banane


Zimski čokoladni kolač

Čokoladni mousse kolač

Čokoladna torta za strpljive i odvažne

*******
>> Sve RECENZIJE
čokolada objavljene na blogu!

>> SVI RECEPTI objavljeni na blogu!