** Budan.blog.hr ** Alternativa, zen filozofija, duhovne teme, haiku, poezija, umjetnost, vizije, mudrosti, razmišljanja, priče

31.07.2010., subota

Apokalipsa 2012. Lawrence E. Joseph

Apokalipsa 2012. Lawrence E. Joseph

(2) Nikad ne proriči!



Optimist istražuje kraj civilizacije

Lawrence E. Joseph

Apokalipsa 2012.

Optimist istražuje kraj civilizacije

(Apocalypse 2012.

An Optimist Investigates The End of Civilization,

Harper Element, New York, 2007.)

Prijevod

Uvod

U zečjoj rupi

(Down the Rabbit Hole)

Str.13

… Do točnih datuma je teško doći u igri proricanja propasti i jedino u čemu se znanstvenici slažu je, što god da se sada događalo (kako smo se približili sunčevom minimumu), biti će zanemarivo u usporedbi s nečuvenom turbulencijom koja se predviđa za slijedeći sunčev maksimum, koji se očekuje 2012.

Makinalno sam za-googlirao ''2012.'' i odmah propao u zečju rupu cvatuće supkulture apokalipse. Blogovi, knjige, glazba i umjetnost sa svih kontinenata predviđa propast za tu godinu. Predstavnici zbunjujući najrazličitijih vrsta, razina, ideoloških usmjerenja i filozofija, od domorodačkih kultura, Biblije, I Chinga (kineske knjige promjena) upućuju na 2012. kao vrijeme Apokalipse. Može li to biti samo slučajnost? Ili je razumnije pretpostaviti da će božanski nadahnute tradicije, ipak, doći do sukladnog i kongruentnog zaključka o sudbini čovječanstva?

''Dvije tisuće dvanaesta! To je, znaš li, kada će se sve dogoditi. Značajno vrijeme!'', naglasila je naša dadilja, Erika, kada sam spomenuo moje otkriće slijedeće jutro. Erika koja noću surfa po internetu i ljubitelj je radijskih razgovor-programa govorila je o užasnim predviđanjima i dokazima da je 2012. stvarni Y2K. Čini se da ona sve to vidi kao neku vrstu užasnog nadolazećeg reality-showa. Nekoliko njenih prijatelja također su u toj stvari sudnjeg dana 2012. i ona je veselo nabrojala neke od njihovih savjeta što da se radi kako se primiče Kraj: ''Proslijedi nargilu (Pass the bong), Iskonstruiraj si svemirski brod. Preseli se u podzemlje. Puno se seksaj. Počini samoubojstvo. Vidi svijeta (koji će nestati – što je jedini pravi smisao turizma), Nastavi raditi svoj uobičajeni posao. Prestani uzimati svoje lijekove. Počni uzimati tuđe. Napiši roman. Eutanaziraj si obitelj. Uvali se u Las Vegas. Slavi Alaha. Osveti se. Upiši se na brzi kurs astralne projekcije. Pobrini se da si osiguraš dobro mjesto za konačnu predstavu vatrometa''…

Poglavlje 6.

Strana 103

Vidi sunce. Vidi sunčanu pjegu.

SEE SUN. SEE SUN SPOT.

Dobrodošli u Aztec, New Mexico

Stanovništvo: 6238 prijateljskih ljudi

i 8 starih mrzovoljnika

Oko pola milje nakon starog terorizirajućeg (shot-up old welcome sign) panoa dobrodošlice, skrenuo sam na parkiralište ''Debele piletine'' (Chubby Chicken''). Točno iznad blagajne bila je nalijepljena hrpa bolesno/smiješnih karikatura sa životinjama koje se kuhaju. Jedna je imala naslov ''Film strave'' i prikazivala je tri kokice s izbuljenim očima kako gledaju svoju drugaricu kako se peče u mikrovalnoj pećnici. Satni radio na šalteru za narudžbe je emitirao moju novu omiljenu kantri pjesmu ''Ponovno pečeni snovi'' (''Podgrijani snovi'' - ''Refried Dreams'').

Išao sam prema Durango u Koloradu, gdje se skupljalo oko osamdeset fizičara, iz dvanaestak zemalja koji se bave suncem, kako bi izmijenili iskustva, informacije i istražili utjecaj Sunca na klimu i kulturu. Konferencija je bila sponzorirana od strane Laboratorija za atmosfersku i svemirsku fiziku (Laboratory for Atmospheric and Space Physics) Univerziteta u Koloradu, čiji je laboratorij konstruirao i sukonstruirao istraživački satelit Sunčeva radijacija i klimatski eksperiment (Solar Radiation and Climate Experiment (SORCE), istraživački satelit koji je posljednjih nekoliko godina promatrao i bilježio Sunčevu interakciju sa atmosferom Zemlje. Od dvanaestak konferencija o fizici sunca koje su se održale po svijetu 2005. godine, SORCE je imao najfascinantniji program, s referatima o svemu, od posljednjeg u satelitskoj tehnologiji do toga kako je sunčana oscilacija (fluktuacija) uzrokovala kanibalizam u Kini u 17. stoljeću.

Dok su moja tri komada crnog kokošjeg mesa cvrčala u ulju, pitao sam se je li se još neki proton ubojica kretao prema nama. To je bio 13. Rujan 2005., i od tada te godine sam već navikao na činjenicu da kada god se sjetim 2012., 2005. skoči u sjećanju kao mlađi brat koji, da bi privukao pažnju na sebe, učini nešto zločesto ili opasno. 1.sječnja 2005., četrdeset minuta u Novoj Godini, po Greenwich-u, sunčana pjega 715 je izbacila veći plamsaj (svjetlosni signal, sjaj) klase X2. (Sunčevi svjetlosni signali ili sjaj se stupnjuju – rangiraju – s C za mali sjaj, M za srednji i X za najjači. Cifre koje slijede slova pokazuju žestinu u danoj klasi.) U i po sebi, Novogodišnja erupcija sigurno nije bila uzrok za uzbunu. Konačno, 2005. se sigurno očekivalo da bude vrlo mirna godina s obzirom na sunčevu aktivnost. Ali gledajući unazad, Novogodišnja erupcija odredila je ton po kojem se dogodio uragan Katrina i svi ostali rekordni uragani, godina koja će biti obilježena kao jedna od najgorih godina nevremena u povijesti i Sunca i Zemlje.

Možda je tu bila veza.

Po svakom znanstvenom mjerenju, 2005. se smatralo da je godina u kojoj je viđeno vrlo malo sunčanih pjega. Sunčane pjege su magnetske oluje veće od Zemlje koje nagrđuju površinu Sunca. One su oko 1500 stupnjeva C hladnije, i prema tome tamnije od njihove neposredne okoline koja je 5800 stupnjeva. Sunčane pjege se javljaju u ciklusima od devet do trinaest godina, najčešće 11 godina, što je uobičajena dužina vremena od jednog sunčevog maksimuma (najveći broj sunčanih pjega) do drugog.

Imamo također jedanaestogodišnji ciklus od jednog sunčevog minimuma do drugog. Slijedi da je vrijeme od jednog sunčevog maksimuma do njegovog minimuma, od vrha vala do dolca vala, obično pet do šest godina. Sadašnji ciklus, 23, bio je kasne 2006. Slijedeći ciklus, 24, biti će na vrhu 2012.

Sunčane pjega se promatraju i mjere golim okom već tisućama godina, a sa teleskopom malo kasnije od Galileovog izuma 1610. i satelitima od sredine 1970'. Astronomi još uvijek ne znaju zašto se pojavljuju u grubo ravnomjernim jedanaestogodišnjim ciklusima. ''To je u njihovoj prirodi da tako čine'', je Aristotelovo zgodno objašnjenje za inače neobjašnjivi fenomen i to je otprilike ono do čega smo stigli. Međutim imamo opći znanstveni konsenzus da ukupna sunčana aktivnost, u smislu raznih oblika eksplozija i ostalih provala svijetla i energije od Sunca, raste kako se povećava broj pjega i pada kako pada broj sunčanih pjega.

''Imamo 96 posto korespondencije između sunčanih pjega i drugih sunčevih aktivnosti,'' kaže Harry van Loon, poznati fizičar sada sa Colorado Research Associates i National Center for Atmospheric Research (NCAR).

Ili u najmanju ruku to je ono kako bi stvari trebale biti. Godina 2005. bila je zadnja i najspektakularnija u slijedu nedavnih, zbunjujućih i uznemirujućih iznimaka cikličkih zakonitosti pojave sunčanih pjega. Te godine je viđeno, u grubo, očekivani broj pjega ali cjelokupna sunčeva aktivnost bila je najveća u pamćenju od bilo kojeg minimuma do sada i po nekim mjerenjima bilo je mnogo aktivnije nego u tipičnoj godini maksimuma.

17. siječnja. 2005. sunčana pjega 720, ciklus 23, gigantska oluja veličine Jupitera izbacila je protuberancu X3-klase. To je bilo otprilike isto toliko iznenađujuće kao i proljetna snježna oluja u New Yorku, vrijedna pažnje ali jedva alarmantna. Sunčana pjega 720 je nastavila s erupcijama još tri puta. 20. siječnja – datum koji ću uvijek pamtiti jer je prije četrdeset godina to bio snježni dan na koji je moj otac poginuo u automobilskoj nesreći – sunčana pjega 720 je otpustila impresivnu protuberancu klase-X7, manje-više ekvivalent majskog snijega, recimo, visine tri palca (inča) u pola sata.

Čudan, zbunjujući olujni hitac (metak) nekoliko milijardi tona protona koji su putovali od Sunca do Zemlje pola sata, umjesto uobičajenih dan ili dva. Znanstvenici su zbunjeni jer ne znaju kako se to dogodilo. Većina eksplozija sunčanih pjega, uključujući četiri ranije iz sunčane pjege 720, su karakteristično uobičajene vrste kao izbačaj koronalne mase (coronal mass ejections – CMEs). IKM (CME) su užareni oblaci plina koji dolazi u valovima od Sunca i sječu kroz međuplanetarni prostor, stvarajući šok valove koji ubrzavaju određene čestice, uglavnom protone, ispred njih, što je poznato kao protonska oluja. IKM (CME) obično putuje 1000 do 2000 kilometara na sekundu, što je prilično polagano za standarde sunčevog sustava, i ako se desi da su usmjereni prema Zemlji, mi osjećamo posljedice dan ili dva kasnije. Sateliti (get zapped), neki radio prijenosi su prekinuti, i predivne aurore ispune noćno nebo. Možda IKM (CME), zapravo, igraju neku ulogu pomoćne, energetske-infuzije stvaranjem korisne stimulacije vanjske atmosfere Zemlje ili magnetskog oklopa (zaštitnog sloja). Nitko to ne zna.

Peta eksplozija sunčane pjege bila je u potpunosti drugačija, stižući do Zemlje pedeset puta brže nego što je normalno. Kada bi se brzina metka iz puščane cijevi naglo povećala pedeset puta, metak bi bio toliko puta razorniji. Isto je s protonima. Protoni ubojice od 20. siječnja su bombardirali Zemlju u začudnoj oluji koja je zapanjila eksperte.

''IKM (CME) se pripisuje većini protonskih oluja, ali ne protonskoj oluji od 20. siječnja,'' izjavio je Robert Lin, fizičar za Sunce sa University of California Berkley.

Nema načina da IKM (CME) može tjerati (goniti), protone ili ostale fundamentalne čestice tako velikom brzinom.

To nije samo od interesa za znanstvenu zajednicu. To je od općeg interesa. Svjetlost od Sunca, kreče se oko 300.000 kilometara na sekundu, treba oko osam minuta da stigne do Zemlje, što znači, da bi protoni tjerani od sunčane pjege 720 stigli do Zemlje u trideset minuta, spomenute čestice morale su putovati, recimo, četvrtinu od brzine svijetlosti ili oko 75.000 kilometara na sat. Kada se bilo što kreće značajnijim dijelom od brzine svjetlosti, naziva se relativističkim, i odnosi se na Einsteinov temeljni zakon relativnosti, da materija ne može putovati brže od brzine svjetlosti. Bilo koja čestica, krava ili toster, koji se kreče brzinom svjetlosti postao bi beskrajno velike mase. Kod samo dijela od brzine svjetlosti masa postaje mnogo teža. Tako ti protoni, umjesto da su bez težine, udarili su u zemlju sa snagom kamenčića, quintillioni njih, kao topovski pucanj sa Sunca. Postoje sve vrste argumenata i protuargumenata, ali samo ukoliko je Einstein ozbiljno pogriješio, svi ćemo biti izbrisani (uništeni) ako buduća gomila protona uspije smanjiti dužinu putovanja od dvadeset i dvije minute od Sunca do Zemlje na osam minuta, što je vrijeme za koje su moja tri komada crnog mesa u Chubby Chicken-u bila lijepo reš pečena.

Izvanredna razina paranoje bila bi potrebna da se pokuša tvrditi da je Sunce namjerno na Zemlju ispalilo protonsku oluju 20. siječnja. Stari Sol nema uma ili svjesne namjere (ili možda ima?! Primjedba prevodioca). Ako nas nije namjeravalo povrijediti, moglo je bez sumnje naći ružniji način. Bez obzira, ''najjača protonska oluja desetljeća,'' kako je jedna NASA-ina službena vijest to opisala, bila je magnetski vođena (magnetically shepherded) od sunčane pjege 720 direktno do našeg Planeta. Rečeno je da je sunčana pjega locirana 60 stupnjeva zapadne sunčeve dužine. Kako Sunce rotira, magnetska polja od te pjege se savijaju da bi stvorile neku vrstu magnetskog koridora do Zemlje za bilo koju erupciju IKM-a (CME).

NASA nije obznanila podatke o 20. siječnju sve do lipnja; možda su nalazi bili toliko zapanjujući da su ih morali ponovo provjeravati. Ovo neuobičajeno zakašnjenje kao i zbunjujuće pomanjkanje pratećeg komentiranja tog slučaja, učinilo je nemogućim procijeniti čudovišan učinak oluje, koji je mogao biti žestok, jer je direktno udario Zemlju. Sateliti su mogli biti sprženi, epidemija raka kože bez presedana. Jednostavno ne znamo. Oluja od 20. siječnja koja je otvorila 2005., godinu sunčevog minimuma, bila je najveća radijacijska oluja od listopada 1989., godina sunčevog maksimuma. Možda je to odložilo planove za istraživanje svemira ljudima do neodređene budućnosti. U normalnim prilikama, ako se opasana sunčeva oluja kreče prema Zemljinoj orbiti ili Mjesecu ili gdje god da se astronauti nalaze, oni imaju barem jedan dan da zatvore otvore. Ali ovaj nagli udarac u manje od pola sata, astronautima ne bi dao dovoljno vremena da se od te radijacije zaštite.

Godina 2005. nastavila je biti olujnom, čiji je vrhunac bio rujan s jednim od najturbulentnijih tjedana u pamćenju povijesti Sunca. 7. rujna sunčana pjega 798, vračajući se od dalekog ruba sunca, otkačila je monstruoznu turbulenciju rangiranu X17, druga najveća ikada zabilježena. Udar je uzrokovao prekid mnogih kratkovalnih, CB, i ham radio prijenosa na osunčanoj strani Planeta, što je u vrijeme, 1:40 p.m. EDT pokrilo većinu Zapadne hemisfere. Još devet turbulencija klase X eksplodiralo je na Suncu tijekom slijedećih sedam dana; nekoliko bodljikavih radijacijskih oluja udarilo je Zemlju. Zemljino magnetno polje obično štiti većinu nas od ove vrste radijacije. Magnetsko polje se nerazjašnjivo smanjilo posljednjih godina.

Posljednja sunčeva provala dogodila se 13. rujna, na dan kada je počela SORCE konferencija. Bez sumnje da će fizičari Sunca o tome brujati. Općenito tjedan od 7. do 13. rujna, divlji, žestok i nemiran kao uobičajena godina sunčevog maksimuma, bila je to više zapanjujuća, jer se događalo za vrijeme sunčevog minimuma. Kako je rekao meteorolog i astronom Joe Rao sa Planetarija Hayden u Američkom prirodoslovnom muzeju (American Museum of Natural History) u New Yorku: ''Ova oluja bila je poslovična snježna mećava u srpnju.''

NE OD LEDENOG DOBA

Sami Solanski, iz poznatog Max Plank Instituta za Istraživanje sunčevog sustava u Katlenburg-Lindau, Njemačka, vodeći znanstveni eksponent koji vjeruje da je sadašnje ponašanje Sunca neuobičajeno, možda problematično, aktivno. Urbani europljanin indijskog porijekla, Solanski je potresao SORCE konferenciju: ''Osim možda u nekoliko kratkih vrhunaca, Sunce je sada aktivnije nego što je bilo u bilo kojem periodu u prošlih 11.000 godina.'' Fizičar je obavijestio svoje kolege da je Sunce od 1940. imalo više sunčanih pjega i također više nenadanih plamsaja i erupcija, koji su izbacili ogromne oblake u svemir, nego u prošlosti. Solanski je publicirao raniju verziju ovih nalaza u časopisu Nature.

Da je Solanski dao svoje saopćenje u sobi punoj geologa, panična drhtavica bi prohujala sobom. Pred jedanaest tisuća godina je bio kraj posljednjeg Ledenog Doba, ikonsko razdoblje. Ledeno je doba od prije 11000 godina, zapravo, posljednje od mnogih ledenih doba što su ohladile Zemlju kroz eone, je najveći primjer klimatske promjene koju poznamo, u zamrzavanju većine temporalne zone. Nakon toga temperatura se naglo digla nazad na normalu i glečeri su se povukli slijedom globalnog zatopljenja. Za geologe je Ledeno Doba, zapravo, razdjelna crta između historije i prethistorije.

Solanskijeva objava da je neobično upadljivo ponašanje Sunca danas u biti drugačije od bilo čega što smo vidjeli od kraja posljednjeg Ledenog Doba nije, prema tome, manje šokantno geolozima nego što bi to bilo da je to rekao pred skupom stručnjaka za Bibliju, da su stvari danas takve kakve nisu bile od doba Noe i Potopa, koji Potop je, zapravo, mogao biti rezultat naglog topljenja posljednjeg Ledenog Doba. Geolozi su odavno smatrali da su ove promjene zatopljenja, kao što se geološki procesi uobičajeno i smatraju, polagani u povećanju, u trajanju stotinama ili tisućama godina. Ali prema posebnom izvještaju časopisa Time, posljednji dokazi sugeriraju drugačije: Rastući broj paleoklimatologa, koji istražuju povijest klime Zemlje, dolaze do zaključka da kompleksni sustavi kao što je atmosferski skok od jednog stabilnog stanja na sljedeće u kratkom prijelaznom razdoblju, jako je slično onome kada se voda postepeno zagrijava do vrenja i onda se naglo pretvara u paru.

Richard Alley, iz Penn State (univerziteta?), specijalizirao se u istraživanju naglih klimatskih promjena. Alley smatra da ledeni slojevi uzeti na Grenlandu pokazuju da posljednje Ledeno Doba nije završilo u ''polaganom mijenjanju geološkog vremena već u brzom skoku stvarnog vremena (real time), gdje se cijeli Planet naglo zagrijao u samo tri godine. U većini vremena klima se mijenja kao da je pod kontrolom satnog mehanizma kazaljke i brojeva, ali ponekad se događa kao da je pod kontrolom prekidača.''

Da li je Sunce pred paljenjem Zemljanog prekidača? Prema arhivi, Solanski nije dao nikakvu izjavu u vezi bilo kakvih mogućih efekata na klimu Zemlje koji bi bili rezultat sadašnjeg ponašanja sunca. On je jednostavno primijetio da se Sunce čini aktivnije danas nego što je to bilo u bilo kojem razdoblju od posljednjeg Ledenog Doba. Ako bi se takva prožimajuča i dramatična klimatska promjena dogodila opet danas, sa 6 milijardi ljudi više, koji žive na Planetu, povezani zajedno globalnom ekonomijom, ishod bi bio katastrofalan i daleko od bilo čega u ljudskoj povijesti i imaginaciji. Posebno ako bi se takva promjena dogodila, kako Richard Alley tvrdi, u ''brzom skoku stvarnog vremena'' (quick pop of real time), recimo između sada i 2012.

NAJTOPLIJE U POSLJEDNJIH 50.000+ GODINA

Doslovno svi podaci o povijesti klime nazad do Ledenog Doba dolaze iz sonda uzetih iz leda Arktika i Antartika. Ali ekstrapolacija za podatke o povijesti klime ekvatorijalnih zona iz polarnog snijega je prilično nesigurno. Zamislite da imate podatke o klimi samo iz polarnog snijega na najjužnijoj i najsjevernijoj trećini Zemlje i pokušavate doznati što se događalo na ekvatoru prije 11000 godina. To je posebno problematično jer otprilike dvije trećine populacije Zemlje, uključujući Majanske pretke je živjelo, i njihovi nasljednici žive danas, bliže ekvatoru nego polovima, u zonama koje nisu bile pod utjecajem glečera. Ali gdje ćete doći do leda na ekvatoru?

Odgovor, prema glečerologu Lonnie Thompsonu sa Ohio State University, jednim od najslavnijih znanstvenika našeg doba, je daleko iznad razine mora, najmanje na tri milje iznad mora.

Iako je uvijek pozivan, Thompson ne prisustvuje mnogim konferencijam, pa tako nije bio ni na konferenciji SORCE 2005. Umjesto konferencije on obično planinari, što zapravo ne voli raditi; ima astmu i radije bi ostao kod kuće u Kolumbusu u Ohio sa suprugom i suradnicom Ellen Mosley-Thompson. Ali to ga nije spriječilo da provodi više vremena od bilo kojeg ljudskog bića na visini od 6000 metara i više (sa Sherpa vodičima ali ne s trgovačkim pilotima). U zadnjih trideset godina, Thompson je slijedio svoju eminentnu zdravorazumsku opservaciju stvari, a to je, da se ne može dedukcijom iz polarne klime doći do podataka o tropskoj klimi i došao je do konačnog logičnog zaključka – treba proučavati planine najbliže ekvatoru za podatke o povijesti klime tih zona.

Thompson i njegov tim su skupili ''knjižnicu'' ledenih primjeraka nekih 4 milje dugačku, pohranjenu na kampusu Državnog univerziteta Ohio na površini od 222 metara kvadratnih frižidera koji održavaju ledene primjerke na temperaturi od minus 30 do -35 Celziusa. Ledeni primjerci su doslovno smrznuti komadi vremena. Što je ledena jezgra iz veće dubine to je dalje u prošlosti. Analizom kemijskih sastojaka svakog sloja leda, istraživači određuju promjenu klime za mjesto od kuda je ledena jezgra uzeta. Tisuće ledenih jezgri je analizirano, stvarajući bazu podataka koja je omogućila istraživačima da polako povežu planetarnu klimatsku povijest nazad do Ledenog Doba a u nekim slučajevima mnogo dalje u prošlost…

Tijekom godina Thompson je skupio masu dokaza da je prije 5200 godina Zemlja prošla kroz klimatsku katastrofu. Navodeći studije o godovima stabala do ljudskih ostataka, od biljnog peluda do izotopa kisika, on zaključuje da je prije 5200 godina došlo do naglog pada, onda do naglog porasta, u sunčanom zračenju što je Saharu, koja je bila zeleni pojas, pretvorilo u pustinju, smanjujući ledene vrhove i polarni led i tako poremetila globalnu ekologiju…

Thompson vjeruje da su uvjeti koji su doveli do katastrofe prije 5200 godina vrlo slični onome što sada proživljavamo. ''Nešto se dogodili u prošlosti i to je bilo kolosalno i veličanstveno. Ali to se nije činilo kolosalnim u odnosu na ljude jer onda je bilo otprilike 250 milijuna ljudi koji su živjeli na Planetu u usporedbi na 6.4 milijarde koliko ih danas ima. Dokazi jasno upućuju na vrijeme u prošlosti kada se nešto dogodilo. Slično se događa i danas u promjeni klime'', upozorava on…

(str. 113.)


Nastavak »

- 08:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

30.07.2010., petak

Slavoj Žižek - Osveta globalnih financija

Slavoj Žižek - Osveta globalnih financija

U nadmetanju s kršćanstvom, budizam tipa New Age stekao je vjerne poklonike u svom pokušaju da uzlet financijskog kapitalizma i stres koji je vezan uz tehnološki napredak učini na neki način prihvatljivim.

Slavoj Žižek

Ratovi zvijezda, treća epizoda

Osveta globalnih financija

U nadmetanju s kršćanstvom, budizam tipa New Age stekao je vjerne poklonike u svom pokušaju da uzlet financijskog kapitalizma i stres koji je vezan uz tehnološki napredak učini na neki način prihvatljivim. Ni George Lucas nije uspio izbjeći tom utjecaju, o čemu svjedoči Osveta Sitha, treća epizoda sage o Ratovima zvijezda

Kada nas treći nastavak serijala Ratova zvijezda konačno dovede do ključnog trenutka čitave sage, preokreta u kojemu 'dobri' Ken Anakin postaje 'zli' Darth Vader, time koristi paralelu između individualne i političke razine. Na individualnoj razini, ''objašnjenje'' se odnosi na pop-budizam:

''On se pretvara u Darth Vadera jer ga povezuju s nekim stvarima. Ne može se osloboditi svoje majke, ne može se osloboditi svoje djevojke. Ne može se osloboditi nekih stvari. To te čini pohlepnim. A kada si pohlepan, tada si na putu prema tamnoj strani, zato što se bojiš da ćeš izgubiti neke stvari.'' (Geoge Lucas, citiran u članku ''Dark Victory'', Time, 22. trvanja 2002.).

Red jedija predstavljen je kao zatvorena muška zajednica koja svojim članovima zabranjuje romantične, ljubavne veze – nova verzija zajednice Grala iz Wagnerova Parsifala. No, još indikativnija je politička paralela: ''Kako se Republika pretvorila u Imperij? To je analogija s pitanjem kako se Anekin preobrazio u Darth Vadera? Kako dobar čovjek postaje zao i kako demokracija postaje diktatura? Nije Imperij pokorio Republiku, u stvari, Imperij jest Republika: ''Jednoga dana su se princeza Leia i njezini prijatelji probudili i izjavili: 'Ovo više nije Republika, ovo je Imperij. Mi smo negativci.' '' Ne možemo previdjeti suvremene konotacije te referencije na antički Rim: preobrazba nacionalne države u globalni imperij. Trebali bismo, dakle, iščitavati problematiku Ratova zvijezda (prijelaz iz Republike u Imperij) upravo u kontekstu što su ga opisali Antonio Negri i Michael Hardt u svojoj knjizi Imperij, a to je prijelaz iz nacionalne države u globalni imperij.

Političke konotacije Ratova zvijezda višestruke su i kontradiktorne, i u tome počiva 'mitska' moć tog svemira: slobodni svijet protiv carstva zla; povlačenje nacionalnih država kojima se može pripisati Buchananova ili Le Penova desničarska konotacija; simptomatična kontradikcija osoba aristokratskog statusa (princeza, pripadnici elitnog reda jedija) koje brane 'demokratsku' republiku od zla; i, konačno, ispravan ključ za uvid u to kako smo 'mi negativci'. Carstvo zla nije tamo negdje, ono se pojavljuje uz pomoć načina na koji se mi, 'pozitivci', borimo protiv njega, neprijatelja koji je negdje oko nas. A u današnjem 'ratu protiv terorizma' problem je sljedeći: u što će taj rat nas pretvoriti.

Drugim riječima, politički mit koji je ispravan nije toliko pripovijetka s određenim političkim značenjem, nego više prazni spremnik mnoštva kontradiktornih, čak i međusobno isključujućih, značenja – pogrešno je pitati ''ali, što taj politički mit zapravo znači?'' zato što je njegovo značenje upravo da služi kao spremnik za mnoštvo značenja.

Već Ratovi zvijezda I: Fantomska prijetnja daje ključnu naznaku za orijentiranje u toj gužvi: prvo, 'kristološka' figura mladoga Anakina (njegova majka tvrdi da je ostala u drugom stanju bezgrešnim začećem; utrka u kojoj pobjeđuje jasno odražava poznatu utrku kola iz Ben Hura, te 'priče o Kristu'). S obzirom da je ideološki svemir Ratova zvijezda poganski svemir New Agea, iz toga logično proizlazi da njegova središnja figura zla mora biti odraz Krista – u poganskoj perspektivi događaj o Kristu jest najveći skandal. Kao što je diabolos (odvojiti, izdvojiti jedno u dvoje) suprotno od symbolos (skupiti i ujediniti), sam Krist je iznimno dijabolična figura, budući da donosi ''mač, a ne mir'', narušavajući postojeće skladno jedinstvo: ''Ako itko dođe k meni, a ne mrzi svoga oca i svoju majku, svoju ženu i djecu, svoju braću i sestre – da, čak i svoj vlastiti život – ne može biti moj učenik.'' (Luka, 14:26). Tako je i sam Krist 'dijabolična' utemeljiteljska figura Duha Svetoga kao pravilno 'simbolične' zajednice, okupljanja vjernika.

Kršćanska ljubav, budistička sućut

Moramo imati na umu da je kršćanski stav u odnosu na stav poganske mudrosti temeljito heterogen: u očitom kontrastu s konačnim pogledom poganske mudrosti, podudarnost suprotnosti, kršćanstvo dokazuje i brani kao najviši čin upravo ono što poganska mudrost osuđuje kao izbor zla, to jest, pokret odvajanja, povlačenja granice, pristajanja uz element koji remeti ravnotežu svega.

To znači da budističko (ili hinduističko, kada smo već kod toga) sveobuhvatno suosjećanje mora biti suprotstavljeno kršćanskoj netolerantnoj, nasilnoj ljubavi. Budističko je stajalište u konačnici stajalište nezaiteresiranosti, gušenja svih strasti koje teže uspostaviti razlike, dok je kršćanska ljubav nasilna strast da se uvede razlika, pukotina u poretku postojanja, da se privilegiraju i uzdignu neki objekti na štetu drugih. Ljubav je nasilje ne (samo) u vulgarnom smislu balkanske poslovice ''Tko se tuče, taj se voli!'' – nasilje je već ljubavni izbor kao takav, koji trga svoj objekt izvan njegova konteksta, uzdižući ga do stvari.

U ožujku 2005., nitko drugi do samoga Vatikana dao je izrazito oglašavanu izjavu koja osuđuje najstrožim riječima Da Vincijev kod (jer je konkurencija njihovoj Bibliji romansiranoj od obitelji Kalpucius Pezo-a) Dana Browna kao knjigu utemeljenu na lažima i širenju pogrešnog učenja (da je Isus bio oženjen Marijom Magdalenom i da su imali potomke – pravi identitet Grala je Marijina vagina!), osobito kada je riječ o činjenici da je knjiga tako popularna među mlađom generacijom koje je u potrazi za duhovnim vodstvom. Ruglo se vatikanske intervencije, potkrijepljeno jedva prikrivenom žudnjom za dobrim starim vremenima u kojima je zloglasni Indeks zabranjenih knjiga bio na snazi, ne smije nas zaslijepiti da ne vidimo činjenicu da, iako je oblik pogrešan (čovjeku dođe čak i da posumnja u urotu Vatikana i izdavača kojom daju novi poticaj prodaji knjige), sadržaj je u osnovi točan: Da Vincijev kod djelotvorno iznova upisuje kršćanstvo u New Age temu ravnoteže muških i ženskih načela.

Ali vratimo se na Osvetu Sitha. Cijena privrženosti tim istim New Age motivima nije samo ideološka zbrka filma, nego, istodobno, njegova inferiorna narativna kvaliteta (da li ste sigurni Gospon Žižek da 'inferiorna narativna kvaliteta' nema neki dublji razlog, ako je u pitanju, npr. povijest XI svemira u kojem postoji samo slobodna volja i Boga se spoznaje samo intelektom!?, primjedba prepisivača); upravo su ti motivi krajnji razlog zašto Anakinova preobrazba u Darth Vadera – ključni trenutak čitavog serijala – nema istinsku tragičnu veličinu. Umjesto na usredotočivanje na anakinovu taštinu kao sveobuhvatnu želju da se umiješa, da odigra Boga, da ide do kraja za one koje voli (Amidala) i tako padne u tamnu stranu, Anakin je jednostavno prikazan kao neodlučan ratnik koji prosto klizi u zlo prepuštajući se iskušenju sile, padajući pred plijenom zlog cara. Drugim riječima, Lucas nije imao snage da stvarno primjeni paralelu između Republike i Imperije te Anakina i Darth Vadera koju je sam predložio: Anakin je trebao postati čudovište zbog svoje pretjerane privrženosti tome da vidi zlo posvuda i bori se protiv njega.

Kakvu paralelu možemo iz toga izvući? Vrhunska postmoderna ironija je neobična razmjena između Europe i Azije: upravo u trenutku kada, na razini 'ekonomske infrastrukture', 'europska' tehnologija i kapitalizam slave pobjedu po čitavom svijetu, na razini 'ideološke superstrukture', samom judeo-kršćanskom naslijeđu u europskom prostoru prijeti napad newageovske 'azijatske' misli koja se, u svojim različitim krinkama, od 'zapadnog budizma' do različitih 'taoa', uspostavlja kao prevladavajuća ideologija globalnog kapitalizma. U tome leži najviši hipotetični identitet suprotnosti u današnjoj globalnoj civilizaciji: iako 'zapadni budizam' samoga sebe predstavlja kao lijek protiv stresne napetosti kapitalističke dinamike, omogućavajući nam da razdvojimo i zadržimo unutarnji mir i Gelassenheit (calm, unruffled + …………), zapravo funkcionira kao njegova savršena ideološka dopuna. Ovdje moramo spomenuti dobro poznatu temu 'šoka budućnosti', to jest, činjenica da danas ljudi više nisu psihološki sposobni nositi se sa zbunjujućim ritmom tehnološkog razvoja i (iluzijom) društvenih promjena koje ga prate – stvari se jednostavno prebrzo kreću, prije nego se čovjek uspije prilagoditi inovaciji, tu inovaciju istisne neka nova. Utočište taoizma i budizma nudi izlaz iz te poteškoće koji definitivno funkcionira bolje od očajničkog bijega u stare tradicije: umjesto da se pokušamo nositi s ubrzanim ritmom tehnološkog napretka i društvenih promjena, trebali bismo se odreći pokušaja da zadržimo kontrolu nad onim što se događa, odbacujući to kao izraz moderne logike dominacije – čovjek bi se, umjesto toga, trebao 'prepustiti', 'ploviti niz struju', zadržavajući unutarnju distancu i nezainteresiranost prema luđačkom plesu (ili možda 'Plesu Smrti' Dance Macabre-u Atlantskog Reda) ubrzanog procesa, distancu utemeljenu na shvaćanju da su svi ti društveni i tehnološki prevrati u krajnjoj liniji samo nebitno širenje privida koji ustvari ne dotiču najdublju bit našega bića…(e pa to bi mogli, Gospon Žižek, malo uzeti u obzir entitete s kojim vrlo uspješno barataju gospoda Illuminati).

Budizam i virtualni kapitalizam

Čovjek je gotovo u iskušenju da ovdje oživi stari zloglasni marksistički klišej religije kao 'opijum za narod', kao zamišljenu dopunu ovozemaljskom jadu: meditativni stav 'zapadnog budizma' za nas je uvjerljivo najdjelotvorniji način da u potpunosti sudjelujemo u dinamici kapitalizma, istodobno zadržavajući izgled mentalnog zdravog duha. Da je Max Weber živ, definitivno bi napisao drugi, dopunski, svezak svoje Protestantske etike, naslovljen, Taoistička etika i duh globalnog kapitalizma.

Zato je istinski pratilac Ratova zvijezda III. – Sandcastels: Buddhism and Global Finance, dokumentarac Alexandra Oeya (2005.), predivno dvoznačni pokazatelj naše sadašnje ideološke poteškoće koji kombinira komentare ekonomista Arnouda Boota, sociologinje Saskie Sassen i tibetanskog budističkog učitelja Dzongzara Khyentsea Rinpochea. Sassen i Boot razmatraju divovski djelokrug, moć, jednako kao i društvene i ekonomske učinke globalnih financija: glavna tržišta, danas procijenjena na vrijednost od 83 milijarde dolara, postoje unutar sustava utemeljenog isključivo na samointeresu, u kojemu ponašanje krda, često utemeljeno na glasinama, može napuhati ili uništiti vrijednosti kompanija – ili čitavih ekonomija – za samo nekoliko sati. Khyentse Rinpoche suprotstavlja ih razmišljanjima o prirodi ljudske percepcije, iluzije i prosvjetljenja; njegova filozofsko-etička tvrdnja: ''Otpusti svoju vezanost uz nešto što ne postoji u stvarnosti, nego je percepcija'' trebala bi baciti novo svjetlo na luđački ples nagađanja-od-milijardu-dolara. Odražavajući budističku predodžbu da postoji samo tijek stalnih percepcija, Sassen komentira globalni kapital: ''To je u biti stalni skup pokreta. Nestaje i ponovno se pojavljuje.''

Problem je ovdje, naravno, način na koji trebamo iščitavati paralelu između budističke ontologije i strukture svemira virtualnog kapitalizma? Film pokazuje sklonost prema humanističkom iščitavanju: viđeno kroz leće budizma, obilje globalnog financijskog bogatstva je prividno, odvojeno od objektivne stvarnosti – vrlo stvarna ljudska patnja stvorena ugovorima sklopljenim na burzama i dvoranama za sastanke koji su za većinu nas nevidljivi. Ako, međutim, prihvatimo pretpostavku da je vrijednost materijalnog bogatstva, i čovjekovo doživljavanje stvarnosti, subjektivno, te da želja igra odlučujuću ulogu i u svakodnevnom životu i u neoliberalnoj ekonomiji, nije li moguće iz toga izvući upravo suprotan zaključak? Nije li točno da je naš tradicionalni život utemeljen na naivno-realističnim predodžbama o vanjskoj stvarnosti sastavljenoj od nepromjenjivih objekata, dok nas dinamika 'virtualnog kapitalizma' suočava s prividnom prirodom stvarnosti? Koji je bolji dokaz nematerijalnog karaktera stvarnosti od goleme sreće koja se može rastopiti u ništavilo za nekoliko sati, a zbog iznenadne lažne glasine? Prema tome, zašto se žaliti da su financijske špekulacije s budućnošću 'odvojene od objektivne stvarnosti'? Jedna 'ključna' pouka koja se može izvući iz budističke perspektive o današnjem virtualnom kapitalizmu jest da moramo biti svjesni da smo suočeni s pukim kazalištem sjena, s nematerijalnim virtualnim identitetima, i slijedom toga, da se moramo potpuno uključiti u kapitalističku igru, da moramo igrati igru s unutarnjom distancom. Virtualni bi kapitalizam, dakle, mogao funkcionirati kao prvi korak prema oslobođenju: suočava nas s činjenicom da uzrok naših patnji i ropstva nije sama objektivna stvarnost (takvo nešto ne postoji), nego naša želja, naša žudnja za materijalnim stvarima, naše pretjerano vezanje za njih; sve što čovjek mora učiniti, nakon što se riješi pogrešne predodžbe o materijalnoj stvarnosti, jest da se odrekne same želje, da usvoji stav unutarnjeg mira i distance…

Nije ni čudo da takav budizam može funkcionirati kao savršena ideološka dopuna današnjem virtualnom kapitalizmu: omogućava nam da sudjelujemo u njemu s unutarnjom distancom, dok iza leđa držimo fige. Kapitalizam, da, ali ravnodušni, zen…

Za Le Monde diplomatique – SVIBANJ 2005., Prevela Lovorka Kozole, za osobnu upotrebu prepisao M. Vejvoda

*Profesor filozofije i psihoanalize na European Graduate School u Saas-Feeu u Švicarskoj i na Institutu za sociologiju u Ljubljani. Na hrvatskom su mu ove godine objavljene knjige O vjerovanju – nemilosrdna ljubav, Algoritam, 2005. i Irak – posuđeni čajnik, Naklada Ljevak, 2005.

PITANJE Slavoju Žižeku:

Kako uspostaviti stanje 'unutarnje distance' prema svjetskim financijama (financijskoj internacionali koja je zapravo drugo lice proleterske internacionale prema iskazu Kristiana Rakovkog 1938.) tj. novcu, bez kojeg ne bi niti bio sada ovdje i onoga što je moja ovisnost o traženju odgovora na pitanje zašto i koja je to sila koja ometa i blokira korištenje Crvene simfonije u razjašnjenju povijesnog i presudnog odnosa između financijske i proleterske internacionale uz dodatni podatak ''da je rastući demokratski pokret koji je prijetio dati seljacima i proletarijatu glas za pregovaračkim stolom, bio prekinut još 1918. uvođenjem modernog industrijaliziranog obaveznog školovanja kao jedna vrsta kirurške intervencije u perspektivu jedinstva ovih podređenih klasa. Podijelite djecu po predmetima, po dobnim razredima, stalnim rangiranjem prema rezultatima testova i pomoću mnogih drugih suptilnih metoda, pa neće biti vjerojatno da će se masa neznalica podijeljenih u djetinjstvu ikad reintegrirati u opasnu cjelinu'' (J. Gatto, 2010.).

Zašto su temeljni principi (12.) svemira pregaženi?: 1. da je poredak u svemiru bitno moralne prirode i tehnološki koji je zaustavio razvoj nove tehnologije koja se sastoji od: logike, inteligencije i kulture sućuti (Dalai Lama).

Da li je možda Guy Debordovo upozorenje da ''teorija može ozbiljno ugroziti naše mentalno zdravlje'' ipak uzrok svih ovih nesporazuma?

--------------


Žižek na otvaranju Murtićeve izložbe u Sarajevu:

Umjetnost je onaj senzibilitet koji kad se katastrofa desi koja ostaje kao svjedok toga (novinarstvo), zapravo, da se nešto strašno desilo, nešto što nesmemo da se prihvati kao normalno. Kad gledamo ove slike nije stvar u tome da kažete uuuhhh! Zločini, gdje su krivci, pravo itd., već onaj više fundamentalniji šok odnos, u smislu: pa kako je to bilo moguće. Pa kako smo to uopće mogli da podnosimo. Na neki način će vas ove slike verovatno više čak nego dokumentarni filmovi itd.. će vas suočiti sa strašnom dimenzijom opet toga što se dešavalo jer reči nedostaju – tamo slika interveniše. Nije slika koja se onda interpretira kao nekakvi simboli itd. Ne! kad sve interpretacije uradite nešto još ostaje – slika čisti užas – to imamo ovdje.

---------------------

lp, boro

http://budan.blog.hr/



- 12:14 - Komentari (1) - Isprintaj - #

29.07.2010., četvrtak

Problem je veličina

Problem je veličina

Kroz povijest, ljudi koji su živjeli u malim državama bili su sretniji, mirniji, kreativniji i bogatiji. Kad god je nešto naopako, nešto je preveliko

Leopold Kohr

Mojim vlastitim riječima

Problem je veličina

(The Problem is Bigness)

(Bigness; Ponos, oholost, nadutost)

Kroz povijest, ljudi koji su živjeli u malim državama bili su sretniji, mirniji, kreativniji i bogatiji.

Kad god je nešto naopako, nešto je preveliko

Kao što su fizičari modernog doba pokušali izvesti integralnu jedinstvenu teoriju, sposobnu da objasni, ne samo neke, već sve fenomene fizičkog svemira, tako sam i sam pokušao, na drugoj razini, izgraditi jedinstvenu teoriju pomoću koje bi se mogle svesti na zajednički nazivnik svi fenomeni društvenog svemira. Rezultat je nova jedinstvena politička filozofija sjedinjena u teoriji veličine. Ta teorija upućuje na zaključak da postoji samo jedan uzrok iza svih oblika društvene bijede i nevolje: veličina.

Iako se možda čini previše pojednostavljeno, naći ćemo tu zamisao lakše prihvatljivom ako razmatramo činjenicu da je veličina ili preuveličanost, mnogo više nego samo društveni problem. Ta pojava čini se da je jedna i jedina koja prožima svekoliko stvaranje. Gdjegod je nešto krivo, nešto je preveliko. Ako se zvijezde na nebu ili atomi urana raspadnu u spontanoj eksploziji to nije zato jer je njihov sastav izgubio ravnotežu. To je zato jer se materija nastojala povećati preko nepremostive barijere koja je namijenjena svakoj akumulaciji. Njihova masa je postala prevelika. Ako se ljudsko tijelo razboli, to je kao kod raka, zato jer je stanica ili grupa stanica počela nadrastati njihovu, kreacijom, doznačenu (odmjerenu) usku granicu. Ako se društveno tijelo razboli od groznice (histerije) agresije, brutalnosti, kolektivizma ili kolektivne slaboumnosti to nije zato jer je društvo postalo žrtvom lošeg vođenja ili mentalne poremećenosti. To je zato jer su ljudska bića, inače tako divna kao pojedinci ili u malim grupama, nagurana u velike koncentracije društvenih jedinica kao što su gomile, sindikati, karteli, gradske aglomeracije ili velike sile. To je ono kada počnu kliziti prema neobuzdanoj katastrofi. To znači da ukoliko društvo naraste preko svoje optimalne veličina, njegovi društveni problemi moraju konačno nadići rast onih ljudskih sposobnosti koje su mu potrebne da vlada i drži u kontroli tu i takvu situaciju

-----------------------------

lp, boro



- 06:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

27.07.2010., utorak

NEXT - film o vremenu


NEXT

Film o vremenu

2007.

Nicolas Cage
Julianne Moore
Jessica Biel

7.11.2009.: Morana, dan kada je ljepota bila ono što jest: bez ostatka.

Na dan Intonirane Crvene Lune, 8.11.2009. u 00:4 a.m.:

Talijanski slikar Carlotti. Definirao je ljepotu. Rekao je da je ljepota zbroj dijelova koji zajedno tako rade da ništa ne treba dodati, oduzeti ili mijenjati. Morana ti si takva.

Nešto u vezi s budućnosti. Svaki puta kada je pogledate, mijenja se. Jer ste je pogledali. I to mijenja sve.

Stvaranje radi zadovoljstva stvaranja – cilj je umjetnika. Zato je umjetnik svetiji od sveca.

Nijedan pravi umjetnik ne treba ništa dokazivati. Jer, danas se čak i istina može dokazati.

Poncije Pilat: Što je istina?

Naoko je paradoksalno, ali je istinito: život oponaša umjetnost mnogo više nego što umjetnost oponaša život.

Priroda je uvijek iza vremena. Samo su veliki umjetnici uvijek ispred.

U teškim vremenima umjetnost posuđuje – ne od života – već od drugih umjetnosti.

Otkriće Amerike početak je smrti umjetnosti.

Cjelokupna je umjetnost sasvim beskorisna.

Ako je osnovna svrha umjetnosti Razumijevanje, priznajmo, onda, da ako želimo pružiti obrazovanje u skladu s najnutarnjijom prirodom i smislom (tih velikih umjetničkih djela), to neće biti obrazovanje o senzibilnosti, već obrazovanje o filozofiji, u Platonovu i Aristotelovu smislu riječi, za koje ona podrazumijeva ontologiju, teologiju i kartu življenja, te mudrost koju se primjenjuje na svakodnevne stvari.''

Urota Oriona: Da li smo u procesu duboke mutacije genetskog standarda? Može li nam umjetnost to danas prikazati i objasniti bez dokazivanja?

Philadelphia eksperiment? USS Eldridge 1943. vrhunac je II Svjetskog rata. Nastala je pukotina u našoj dimenziji – prostorno-vremenska - i preselila se u Južni Atlantik. To područje oduvijek je pogodovalo neprirodnim pojavama. Avioni, ljudi, brodovi otišli su kroz pukotinu. Zašto imamo vizije? Zato jer se pukotina nastavila eksponencijalno širiti u veličini i intenzitetu od 1943. Američka mornarica je izmislila pojam Bermudskog trokuta. Svi su mislili da ga je izmislio neki novinar iz 60-ih. Mornarici je trokut oduvijek predstavljao tu neprestano rastuću pukotinu. Povećanje u nestancima, distorzije u prostorno i vremenskom, neobično vrijeme. To je sve zato jer se približavamo nečemu što ljudi u mornarici nazivaju Događaj – Crux. Od 1971. mornarica zna da dolazi. Tada su mornarički znanstvenici predvidjeli datum i vrijeme kada će se dogoditi i kažu ''Bože pomozi nam''. Mornarica

Priprema povratni udar u pravom trenutku prije Događaja Crux. Oni predviđaju da će se pukotina zauvijek zatvoriti. Ovo je rat. Rat sa silama prirode. Pokušavaju zaustaviti ovu noćnu moru koju smo sami stvorili.

Stvorili smo mogućnost biranja sudbine i drugih putova. Poruka je, vjerujem ovakva: Ako postoje svi ovi putovi, možda nije kasno promijeniti onaj na kojem se nalaziš. Toliko vremena provodiš radeći da ne slušaš, ne misliš. Ne dijeliš svoj život sa onima do kojih ti je stalo.





i

Alessandro Baricco

NEXT

''…To iznad svega znači upitati se jeste li zbog želje da živite u bogatijem svijetu spremni živjeti u svijetu koji je selektivan, natjecateljski, okrutan, u svijetu kojim vlada samo zakon jačega i u kojem pobjednici pobjeđuju a gubitnici gube.

Kako bih vam pomogao iznaći odgovor, podsjetit ću vas da je dobar dio proteklog stoljeća posvećen naporima da se izbjegne stvaranje jednog takvog svijeta. Nikada ranije nije se tako svesrdno tražio način preživljavanja i bogaćenja koji bi izbjegao predaju okrutnom zakonu jačega. Na posve očit i zaokružen način tu su ideju slijedila dva velika povijesna projekta: realni socijalizam i ideja socijalne države (Kopnena koncepcija civilizacije Euroazijskog Reda ili Polarnog Reda). Spominjanje ovih termina danas zvuči poput psovke, ali u svom temelju te ideje su nosile istu težnju: pronaći sistem koji neće zaustaviti razvoj, ali će izbjeći otvoreni prostor na kojem snažniji gnječi slabijega i gotovo. Zašto su težili takvom cilju? Zato što su bili plemeniti? Ne, već zato što su bili zgranuti. Bili su zgranuti promatrajući nehumane uvjete u kojima je živio prosječan europski radnik na kraju devetnaestog stoljeća, šokirani bijedom u kojoj su se utopile bezbrojne američke obitelji u samo jednom danu i to zbog (samo za njih) nepredvidivih obrata na burzi.

Shvatili su da svijet bez dobro organizirane mreže, bez mogućnosti preraspodjele bogatstva, bez skrbi za one najslabije, jest svijet koji proizvodi nečuvene patnje, a osim svega toga, može se u trenu okrenuti protiv tebe: takav svijet je neka vrsta centrifuge koja drobi sudbine i koja, ukoliko ne slijediš ritam potreban da ostaneš u centru, nemilosrdno gura prema bespućima bijede iz koje više nema izlaza.

Ne, oni nisu bili dobri. Bili su jednostavno zgranuti.


- 08:00 - Komentari (3) - Isprintaj - #

21.07.2010., srijeda

Što da se radi kad se zna istina?



ŠTO DA SE RADI KADA SE ZNA ISTINA?

''Zašto bi netko želio tako slabog Boga? To se vidi u eliminaciji (destrukciji) najosnovnijih ljudskih poriva. Samoodržanje pod svaku cijenu…''

Zna se:

1. Da je izvršena eliminacija cijele poljske vlade, privrednika i bankara jednim udarcem i time je ponovljen još veći povijesni genocid, nego onaj prema čijoj komemoraciji tog prethodnog genocida se kretala ta sama eliminirana poljska vlada!!!!!?????

2. Od bivšeg člana Državne Bezbednosti Jugoslavije doznajemo da je Tito bio ''zabavljen'' prijedlogom Staneta Dolanca kako će se ''srediti'' otpor mlade generacije: rokom, seksom i drogom.

3. Od čovjeka koji je bio prisutan na sastanku Viših Masona (Senior Masons) u londonskom sitiju 2005. doznajemo da postoji detaljan plan Trećeg svjetskog rata…

4. U Refleksijama Fidela Castra od 27. lipanj, 2010. u 2:15 PM doznajemo da je podatak iz 3. točke točan i da Kubanski narod u toj situaciji treba zadržati dostojanstvo.

5. Jordan Maxwell nas obavještava da ''su bogovi koji su nas stvorili imali neprijatelje u svemiru koji došli i intervenirali kao banda u tu prirodnu evoluciju naše rase i sada nas vode u neku novu vrstu civilizacije o kojoj mi ne znamo ništa…''

6. Natinal Geographic u nedjelju 4. jula u 23h pokazuje, izbezumljenim hrvatskim gledateljima televizije, kako ćemo Planet Mars pretvoriti u još jedan Plavi Planet proizvodnjom CO2, jer smo naš uništili, odnosno, ''oni'' uništili svojom tehnologijm??!!

7. U 24 sata od 4. srpnja u ''Gafovi po protokolu'', Princ Philip za posjeta aboridžinima, pravi od njih budalu: ''Vi još uvijek bacate koplja?''

Ali javnost više ne reagira jer je medijski anestezirana masmedijskom industrijom zaborava.

Što je onda rješenje u (interregnumu) – međuvlašću – prije konačnog smrtnog planetarnog kaosa?

Možda je to strategija:

Biti korak ispred ''njihovog'' plana u svemu što sada čine. Ako im je cilj stvarati organizirani kaos kako bi nametnuli svoj Red onda Mi trebamo činiti svoj kaos kako bi nametnuli Svoj red u cilju obrane svojeg prirodnog genetskog koda; izbjegavanjem njihove tehnologije…(?!)

Činiti svoj kaos znači izbjegavati njihovu tehnologiju matice i zavrtnja i razvijati tehnologiju temeljenu na logici, inteligenciji i kulturi sućuti.

-----------------------------------

lp, boro



- 08:12 - Komentari (2) - Isprintaj - #

20.07.2010., utorak

Sinarhija Sent - Iva D'Alvedra

SINARHIJA SENT-IVA D'ALVEDRA



Jedan od izuzetno zanimljivih i otkrićima bogatih okultnih konspirologa jeste Sent-Iv d'Alvedr. Autor je mnogih knjiga, u čiji je naslov obavezno ulazila riječ ''misija'' (Misija Židova, Misija Suverena, Misija Indije, i čak Misija Radnika itd.). Sent-Iv d'Alvedr imao je tijesne ezoterijske kontakte s predstavnicima europskih i istočnjačkih (naročito hinduističkih) inicijacijskih organizacija od kojih je preuzeo mnoge aspekte svoje doktrine. Njegov učitelj i inspirator bio je francuski ezoteričar Fabr d'Olive, autor mnogih fundamentalnih radova iz oblasti ezoterizma, posebno gigantske knjige Rekonstruirani židovski jezik u kojoj razmatra sakralne osnove ivrita, objašnjava mnoga zagonetna mjesta iz Knjige Postanja na temelju simbolizma židovskog jezika i sakralne židovske terminologije. Kako bilo, Sent-Iv među prvim formulirao opsežni konspirološki model Historije. Usprkos mnogobrojnim fantastičnim i maštovitim iskrivljavanjima, ovaj model se može razmatrati u svojstvu sintetičke koncepcije kojoj su na ovaj ili onaj način korelativne ostale konspironoške verzije.

Suština d'Alvedrove teorije je slijedeća:



Prvobitna vlast na zemlji (prvobitna barem u okviru našeg čovječanstva) pripadala je crnoj rasi.* Centar njene vladavine bile su južne oblasti, a sjeverne zemlje, naseljene bijelom rasom, okupirali su crni gospodari koji su sve bijelce pretvorili u robove. To je etapa ne sasvim jasne i nedovoljno detaljno opisane Pretpovijesti. Eru crne rase dokrajčio je Arijevac – avatar Ram koji se pojavio na Sjeveru u vrijeme kada se sazviježđe Ovna nalazilo u sektoru zimskog solsticija (oko 8 do 6 tisuća godina prije Krista). Valja naglasiti da Sent-Iv bijelu rasu i Arijevce u cijelosti poistovjećuje s Keltima.

Upravo od dolaska Rama počinje sakralna, tajna Historija čovječanstva, Historija koja interesira Sent-Iv d'Alvedra. Ovdje su položeni temelji one paradigme, sa čijim se fragmentima i antitezama čovječanstvo kasnije suočavalo i suočava se i danas. Božanstveni Ram je osnovao ogromnu teokratsku Imperiju Ovna (''Ram'' na drevnom sakralnom jeziku znači ''ovan'') koja je obuhvaćala sve prethodne sakralne centre. Materijalan jaram crne rase bio je zbačen i na zemlji je zavladala Bijela Duhovnost. Ram je stvorio sustav vladavine Imperijem po trodijelnom uzoru, u skladu sa sakralnom i temeljnom idejom Trojstva. Na tri dijela je također bio podijeljen Veliki Svećenički Kolegij, najviši organ vlasti u Imperiju koji je imao svoje analogone i odraze u različitim zemljama Imperije. Najviši stupanj Kolegija je proročki, čisto metafizički i transcendentalan (kao danas u Damanhuru, Airaudi – Falco koji je prorok – Prim. prevod.). To je stupanj neposredne Božanstvenosti, Kralja Svijeta, čiji je prototip bio sam bijeli avatar Ram, stupanj potpune sinteze svih funkcija vlasti. U metafizičkim terminima, ovaj stupanj odgovara Prvom Licu Trojice ili Apsolutu, Transcendentalnom Principu, ''Tami iznad Svjetlosti'', Nad-biću.



Drugi stupanj je Svećenički, Sunčani, Muški. To je sfera Bića i Svijetlosti. Ovaj Svećenički stupanj služi kao primalac nevidljivih utjecaja Proročkog Plana, prilagođavajući ih nižim planovima Pojavnog svijeta. On se odnosi na Drugu Hipostazu** sv. Trojice, tj. na Sina. Simboli ovog drugog stupnja Najvišeg Kolegija jesu Bijela boja, Ovan i Imperijalni Orao.

I konačno, treći stupanj Kolegija – Carski – to je sfera Mjeseca. Jer zemaljski Carevi služe kao primaoci svećeničke Svjetlosti i organizatori društvenog poretka u skladu sa ''odraženim'' sunčanim utjecajima Žreca (svećenika). Simboli ovog stupnja su Bik, Crvena Boja, Golubica. On odgovara Trećoj Trojstvenoj Hipostazi** – Svetome Duhu. Ovdje glavnu ulogu također igra simbolizam Žene i njenih reproduktivnih organa (''joni'', na sanskrtu).



Tako izgleda ustrojstvo Ramove bijele Imperije, koja odražava najčistiji poredak i uređenje metafizičkog ustrojstva Bića. Tu je sve zasnovano na univerzalnoj harmoniji i zakonima hijerarhije – ''svećeničkog čina i poretka''. Sent-Iv d'Alvedr je ovakvu strukturu nazvao Sinarhijom, to jest Suvlašćem (suvladavinom), čime se ističe sintetičko jedinstvo triju funkcija – Proročke, Svećeničke i Carske – u pitanjima uređenja Imperije. Upravo Sinarhija predstavlja za d'Alvedra sakralni, duhovni, tradicionalni, religiozni i politički ideal koji se mora ostvariti usprkos svim vanjskim okolnostima, jer je u Sinarhiji u najčišćem vidu ovaploćena apsolutna Volja Proviđenja koja ne ovisi od historijskih konkretnosti.



Nekoliko stoljeća poslije Ramovog povlačenja s poslova upravljanja sakralnim Imperijem, u Indiji dolazi do sakralno-političke katastrofe koja je poslužila kao destruktivni impuls u odnosu na čitavo ustrojstvo Ramova Imperija. To je bio ustanak princa Irshua. U tom ustanku Irshu nije imao samo za cilj da osvoji vlast, na koju nije imao prava prema zakonima Rama, nego je izvršio i religioznu revoluciju – Primo-revoluciju koja je postala paradigma svih kasnijih historijskih revolucija. To je bio ustanak trećeg, Carskog, stupnja Najvišeg Kolegija protiv dvaju viših stupnjeva, naročito protiv drugog, Svećeničkog stupnja. Irshu je istakao pretenzije na cjelokupnost vlasti u Indiji i proglasio dovoljnost samo jednog stupnja – Carskog. Irshuovom ustanku pridružili su se svi anarhični i antinomizmu skloni elementi u Imperiju Ram – potomci Crnih Kraljeva, nezadovoljni integracijom u sistem Rama, prestupnici kastinskih i religioznih propisa, služitelji kulta Teleta koji je pethodno carskim reformama Ovna i drugi revolucionarni kadrovi. Simboli ustanka postali su Crvena Boja, Bik, Crvena Golubica i Polumjesec. U Indiji su Irshu i njegove pristalice pretrpjeli poraz, ali val Revolucije je zapljusnuo sve kontinente, stvorivši niz anti-svećeničkih i antitrojstvenih revolucija. ''Irshuizam'' je postao stalni faktor sakralne Povijesti. On se istaknuo u najezdama Jonaca (po d'Alvedru, riječ ''Jonci'' potiče od sanskrtskog ''joni''), u osvajanju Egipta od strane Hiksa, u imperatorskom purpuru Rima, u najezdama turanskih obožavalaca Bika (turkskih naroda) na obožavaoce Ovna (Irance) itd. Pritom je zanimljivo da Sent-Iv povezuje ''irshuizam'' (''cezarizam'') s ''monoteizmom'', a ''ramizam'' s ''trojnosti''. Autentični Najviši Kolegij ima tri stupnja, a ''irshuistički'' monarhizam samo jedan. S druge strane, d'Alvedr dovodi u vezu religiozne kultove Jonaca s panteizmom, naturalizmom i imanentizmom, kao i s magijom i krvavim žrtvoprinošenjima. U cjelini, pak, Irshuova Revolucija u religioznoj sferi može biti određena kao odricanje Transcendentalnog Principa i Duhovne Vlasti. Pri tome, međutim, ''jonska'' Crvena Revolucija nikako ne znači ateizam. Ona pretpostavlja postojanje posebne animističke, naturalističke i orgijastičke sakralnosti, posebnih kultova sa istaknutom ženskom, ekstatičnom specifičnošću. To su kutovi Bika, kultovi Venere, Mjeseca, Velike Majke, kao i svih teluričkih i lunarnih demonskih sila. Str. 38

___________________________________________

* Historičar Sterling Means skida veo neodređenosti tvrdeći da su ''sadašnji stanovnici Kine vrsta žute rase ali nema sumnje da je ta rasa nastala iz crnih korijena. Etnolozi su tamo našli dokaze drevne Negroidne populacije.'' Također treba uzeti u obzir intervju Arizone Wilder u kojem govori o Mengeleovoj povijesti dolaska dvije rase na zemlju.
** hipostaza grč. (hipo, hypo – ispod; u složenicama označuje sniženje, umanjenje prema normalnom + stasis – stajanje, stavljanje) 1. osnova, podloga, supstancija, biće, hipostazirati, -staziram – nečem apstraktnom pridati značenje samostalnih stvari ili bića; ''popredmetiti'', smatrati da nešto postoji kao

----------------------------------

lp, boro

- 08:15 - Komentari (1) - Isprintaj - #

19.07.2010., ponedjeljak

Refleksije druga Fidela Castra




Refleksije druga Fidela


Na vrijeme znati istinu



Pišući svaku od svojih prethodnih Refleksija, a sada se katastrofa brzo centrira na čovječanstvo, moja glavna briga bila je obaviti osnovnu dužnost obavještavajući naš narod.

Danas, se osjećam opuštenije nego prije 26 dana. Kako se situacija razvija, mogu opet ponovo ponoviti i dati više informacija našoj i stranoj javnosti.

Obama se obavezao da prisustvuje četvrtfinalu utakmice 2. jula, ukoliko tim njegove zemlje dođe do finala. On vjerojatno zna bolje od bilo koga da se četvrt finale neće odigrati jer će se dogoditi jako ozbiljne stvari prije toga; ili bi barem trebao znati.

Prošli petak, 25. lipnja, međunarodna novinska agencija poznata po praćenju sitnih pojedinosti u svojim izvještajima, publicirala je izjavu ''…mornaričkog zapovjednika elitnog korpusa vojnog zbora Čuvara islamske revolucije Generala Ali Fadavi-a…,'' upozorenje ''…da ukoliko SAD i njeni saveznici budu pregledavali iranske brodove u međunarodnim vodama 'odgovorit će im se u Perzijskom zaljevu i Hormoskom tjesnacu.''

Informacija je uzeta od iranske lokalne agencije Mehr.

Prema novinskom izvještaju, spomenuta novinska agencija izvijestila je da ''je Fadavi dodao da 'mornarica Revolucionarnih Čuvara sada ima stotine plovila snabdjevenih lansirnim rampama.''

Informacija, dana otprilike istovremeno kada je Granma nju objavila ili možda prije, činilo se da je točna kopija Refleksija koje to elaboriraju u četvrtak 24. lipnja i objavljeno u novinama u petak 25. lipnja.

Ovo podudaranje se može objasniti jednostavnim korištenjem logičnog zaključivanja. Bio sam potpuno nesvjestan onoga što je iranska lokalna agencija izvijestila.

Uopće ne sumnjam da čim će američki i izraelski ratni brodovi biti u akciji – uz ostale američke bojne brodove stacionirane uz iransku obalu – kada će pokušati pregledati prvi trgovački brod te zemlje, doći će do masovne razmjene raketa u oba smjera. Točno u tom trenutku će početi strašni rat. Nemoguće je procijeniti koliko će brodova biti potopljeno i od koje strane.

Na vrijeme znati istinu najvažnija je stvar za naš narod.

Nije važno ako se skoro svi, usudim se reći recimo 99.9% ili više mojih zemljaka, instinktivno nadaju i slažu se sa mojim iskrenim željama da su u krivu. Govorio sam s ljudima bliskim meni, i također sam dobio vijesti od mnogih plemenitih, nesebičnih i radišnih ljudi koji su pročitali moje Refleksije i ni najmanje ne sumnjaju u moje prosudbe, već ih bezuvjetno prihvaćaju, vjeruju i gutaju ih suhog grla; međutim, odmah se vračaju svojim poslovima u koje ulažu svoju energiju.

To je točno ono što očekujemo od naših kompatriota. Bilo bi gore da smo zaskočeni

sa krajnje teškim događajima bez da smo barem čuli vijest o takvoj mogućnosti. U tom slučaju došlo bi do kaosa i panike, i to bi bilo nedostojno našeg herojskog Kubanskog naroda, koji je bio vrlo blizu da postane ciljem masovnog nuklearnog napada oktobra 1962. i nije oklijevao ni trena odreći se svojih dužnosti.

Naši hrabri borci i vojni komandiri Revolucionarnih vojnih snaga koji su sudjelovali u herojskim međunarodnim misijama, bili su blizu toga da postanu žrtvama nuklearnih napada protiv kubanskih trupa koje su bile u borbama blizu Angolske južne granice od kuda su Južno afričke rasističke snage – u ono vrijeme pozicionirane na namibijskoj granici – bile izbačene nakon bitke kod Cuito Cuanavale.

Pentagon je, uz pristanak predsjednika SAD-a, snabdio Južnoafričke rasiste preko Izraela sa 14 nuklearnih bombi, jačih od onih koje su bačene na japanske gradove Hirošimu i Nagasaki, kako smo iznesli u prošlim Refleksijama.

Nisam ni prorok niti vrač. Nitko mi nije rekao ni riječ o tome što će se dogoditi. Sve je to rezultat onoga što danas opisujem kao logično razmišljanje.

Niti je za nas ovo kompleksno pitanje novo niti smo radoznali, dosadni spletkari.

Moguće je predvidjeti što će se dogoditi u ostalim američkim državama portugalskog i španjolskog jezičnog područja tijekom post nuklearne krize (nuklearne zime; katastrofe; opasnosti i mogućnosti).

U tim uvjetima, neće biti moguće govoriti o kapitalizmu ili socijalizmu. Otvorit će se scena koja će, zapravo, biti upravljanje raspoloživim dobrima i uslugama u ovom dijelu kontinenta. Sigurno je, svaka zemlja će biti vođena od strane onih koji danas vladaju, neki bliski socijalizmu a drugi euforični u otvaranju svjetskog tržišta u smislu lifranja goriva, urana, bakra, litijuma, aluminija, željeza i drugih metala danas razvijenim i bogatim zemljama koje će naglo nestati.

Obilje izvoza hrane koji se sada kreće na to svjetsko tržište će također naglo nestati.

U takvim uvjetima, najosnovniji proizvodi potrebni za život: hrana, voda, gorivo, i resursi koji se nalaze u hemisferi južno od SAD-a biti će dovoljni da održe nešto od civilizacije čija je neobuzdana (razuzdana) najezda i dovela čovječanstvo do te propasti.

Međutim, još uvijek je nešto neizvjesno. Je li će dvije najjače nuklearne sile, SAD i Rusija, biti u stanju obuzdati se u korištenju njihovog nuklearnog naoružanja jedna protiv druge?

Nema sumnje, međutim, da iz Europe nuklearno naoružanje Velike Britanije i Francuske, u savezništvu sa SAD-om i Izraelom, - oni isti koji su sa entuzijazmom nametnuli rezoluciju koja će neminovno uzrokovati rat, koji će zbog gore navedenih razloga odmah postati nuklearni – ugrožavaju ruski teritorij iako su ta zemlja i Kina učinile sve što je u njihovoj moći da spriječe sukob.

Ekonomije velikih sila će se razletjeti u komade kao kuća od karata. Američko društvo je najnespremnije da izdrži katastrofu koju je, upravo, njihov imperij i stvorio na istom teritoriju na kojem je i začet.

Ne znamo kakve će biti posljedice po okoliš od nuklearnog oružja koje će neizbježno eksplodirati u raznim dijelovima svijeta, i čega će se u najoptimističnijoj varijanti biti u obilju.

Što se mene tiče, nastaviti ovu hipotezu bilo bi bavljenjem čistom znanstvenom fantastikom.





Fidel Castro Ruz

27. lipanj, 2010.

2:15 PM

Refleksije druga Fidela



----------------
- 08:25 - Komentari (2) - Isprintaj - #

17.07.2010., subota

Projekt Kamelot



Projekt Kamelot

ANGLO-SAKSONSKA MISIJA: TREĆI SVJETSKI RAT I NASLJEDSTVO NOVOG SVIJETA Projekt Kamelot – veljača 2010. (Da vidim onoga koji će to pročitati - I defy anyone to read this)

ANGLO-SAKSONSKA MISIJA: TREĆI SVJETSKI RAT I NASLJEDSTVO NOVOG SVIJETA

Projekt Kamelot – veljača 2010.

(Da vidim onoga koji će to pročitati -

I defy anyone to read this)



Povjesničari nam kažu da se ''Anglo-saksonska misija'' odnosi na širenje kršćanstva u 8 stoljeću. Ali više od tisuću godina kasnije, imamo drugo, puno zlokobnije značenje tog termina.

Mi smo nedavno dobili informaciju na 11 stranica teksta od insajdera koji je, čak neplanirano, bio prisutan na sastanku Viših Masona (Senior Masons) u londonskom sitiju 2005. Ono o čemu su razgovarali do kosti je zastrašujuće. Osobno (Bill Rayen) sam učinio audio intervju sa čovjekom koji je Englez i čiji identitet sam provjerio do detalja. Taj čovjek, kao i mnogi drugi s kojima smo razgovarali, ne može više živjeti sa svojom čistom savjeti a da i dalje drži za sebe ovu tajnu.

Moja prvobitna zamisao bila je da objavim transkript tog intervjua, kao što smo činili prije. Međutim, materijal je toliko važan i, za mene, to su upravo oni dijelovi koji još nedostaju u slagalici toliko važne slike, da sam nastojao prezentirati tu informaciju na videu. Ovdje je izložen Audio transkript sa iskazom našeg insajdera, koji se ne pojavljuje na videu:



Ono što naš izvještač kaže je slijedeće:

- Postoji plan za Treći Svjetski Rat, koji će biti nuklearni i biološki. Naš izvjestitelj vjeruje da je on planiran unutar slijedećih 18-24 mjeseci.

- Planirano je da rat počne napadom Izraela na Iran, ili Iran ili Kina će biti izazvani da uzvrate nuklearnim bombama. Nakon kratke nuklearne razmjene, biti će prekid vatre. Svijet će biti bačen u strah i kaos – sve pomno planiran.

- Krajnje stanje napetosti biti će iskorišteno za uspostavu stroge društvene i vojne kontrole u svim zapadnim državama Prvog svijeta. Već je sve spremno za taj scenarij.

- Za vrijeme nuklearnog primirja, planirano je prikriveno ispuštanje biološkog oružja. To će u početku biti usmjereno protiv Kine. Kako nam je izvjestitelj u strahu rekao: Planeri to cinično zovu - '' Kina će se prehladiti''. Biološki rat će se proširiti dalje, na zapad. Infrastruktura će biti uništavana.

- To će biti samo početak. Nakon toga će započeti totalna nuklearna razmjena, stvarni rat, s rasprostranjenim na daleko i široko razarajućim djelovanjem i gubitkom života. Naš izvjestitelj nam kaže da je planirano smanjenje broja stanovnika, ovim kombiniranim djelovanjem, za 50%. On je tu brojku čuo na sastanku.



Ovaj strašan scenarij se planira već generacijama. Prva dva Svjetska rata bila su dio priprema za ovu konačnu apokalipsu – kao što je i centralizacija financijskih resursa što je bilo jako ubrzano, s također dobro planiranim financijskim slomom, u oktobru 2008.

Kao da sve to nije dovoljno, naš izvjestitelj misli da se sve ovo radi zbog dolazećeg ''geografskog događaja'' – ista vrsta događaja kakav se dogodio našim precima prije otprilike 11.500 godina. Ako se taj događaj dogodi – ne možda točno 2012. – ali negdje u slijedećih 10 godina, to će uništiti civilizaciju kakvu sada poznajemo, čineći čak nuklearni rat sitnim događajem.

Pitao sam ga: Ako će doći do geološke katastrofe, zašto onda započinjati Svjetski rat? Njegov odgovor je meni, evo, prvi puta, bio jako logičan.

Stvarni cilj, objasnio je, jest da se pripremi svijet za post-katastrofu. Da se osigura da taj ''Novi Svijet'' (New World – obratite pažnju na termin) bude onakav kakav oni koji sada vladaju svijetom, tzv. kontrolori, i bude. Kontrolori žele da struktura totalitarne kontrole bude postavljena prije nego dođe do katastrofe - pod izgovorom da će stanovništvo to prihvatiti i od njih to tražiti. Uspostavljanje prijekog suda vojne diktature u ''pravim'', pomno odabranim državama, prije nego se dogodi katastrofa omogućiti će da ''pravi'' ljudi prežive i prosperiraju u post - svijetu nakon katastrofe i početkom slijedećeg ciklusa od 11.000 godina. Ono što se možda pomno tajno planira na globalnoj razini u nekoliko posljednjih generacija, je ništa manje nego tko će naslijediti Zemlju.



Tko su to ''pravi'' ljudi? Bijela rasa. To je možda razlogom zašto se ovaj Projekt naziva ''Anglo-Saksonska Misija''. Stoga je opravdan plan genocida nad Kineskim narodom – tako da Novi Svijet naslijedimo ''mi'' a ne ''oni'.

Naš izvjestitelj nije čuo što je planirana sudbina II i III svijeta kao što je Južna Amerika i ostatak Azije, ali on pretpostavlja da će njima biti dozvoljeno da se sami zaštite i vjerojatno ne prežive najbolje ili možda nikako. Totalitarne vojne vlasti Zapada, bijela rasa, planira se da budu nasljednici.

Ovaj plan je tako zao, tako rasistički, tako dijaboličan, tako kolosalan, da se skoro opire vjerovanju. Ali to se sve poklapa s onim što mnogi komentatori, istraživači i insajderi zviždaći primjećuju već godinama. Za mene osobno, to je najjasnija slika do sada, zašto je svijet takav kakav je i zašto se tajne tako pomno čuvaju. Sve je to možda zbog rasne prevlasti. Četvrti Reich je živ i zdrav. Ono što je zapanjujuće jest to što naš izvjestitelj nije pesimist. Naglasio je, kao i mi i mnogi drugi istraživači i komentatori, da se po cijelom Planetu ljudi brzo bude i da ovi PLANIRANI DOGAĐAJI NISU NEIZBJEŽNI*. Ako je ikada bio razlog da radimo u zajedništvu kako bi podigli svijest o stvarnoj opasnosti nas svih onda je to upravo SADA.



Gledaj ovaj video, slušaj pažljivo moćnu poruku nade i ohrabrenja i širi ju na sve strane. Planiramo učiniti prijevode u mnogo jezika uključujući kineski. Zalažemo se za potencijalnu veličanstvenost ujedinjenog čovječanstva koje ne poznaje granice ili razlike. Dogodi li se ili ne katastrofa – i mnogi, uključujući nas same, drži da se neće dogoditi – moramo kokreirati našu vlastitu budućnost, zahtijevati našu moć i učiniti sve što god možemo da se ljudi probude i priprave za opasnosti ali i mogućnosti oko nas…tako da smo zajedno jači, zbog naših potomaka i za našu baštinu svih živih bića na Planetu Zemlja.



* I još jedan razlog zbog kojega treba biti svjestan onoga što se sprema iza scene i nastoji odrediti sudbinu predivnih ali naivnih bića, mimo njihove volje: Pazi, nešto u vezi s budućnosti. Svaki puta kada je pogledate, mijenja se. Jer ste je pogledali. I to mijenja sve. Znači, treba je pogledati!



-------------------------------------------


lp, boro



- 08:33 - Komentari (2) - Isprintaj - #

16.07.2010., petak

Abdikacija



ZANIMLJIVO!

Abdikacija

Zašto u Hrvatsku dolazi sve više kružnjaka (kruzera)? Zašto ministar Bajs govori o iskoraku prema osobama s invaliditetom? Više je razloga, jasno. Tako žele pravi gospodari hrvatskog turizma, nalogodavci svih naših ministara pa tako i g. Bajsa. Kao što je poznato, najprihodovnija grana hrvatskog gospodarstva premrežena je stranim investicijama, kapitalom koji zna kako ostvariti veće prihode, pa ulaže u svoj turizam, otud i sve više kružnjaka. Kako je već svima jasno što se sve odvija u hrvatskom priobalnom području, i tko je preuzeo hrvatsko turističko obiteljsko srebro, poput Liburnija Riviere ili Sunčanog Hvara.

No, o tom po tom. Jasno je da u zemlji koja nema snage ni volje proglasiti 'puni gospodarski pojas' na dotičnom Jadranu, zemlji koja tek što nije rasprodala, odnosno raspustila, vlastitu brodogradnju, i zemlji u kojoj je oko 50% vikendica odnosno kuća za odmor već u stranom vlasništvu, a biznis koji stranci 'vrte' po Hrvatskoj s hrvatskim nekretninama odavno je dobio konture i dosegao razmjere [navod, iz izvrsne knjige pred izlaskom, kristalno jasnog, tematskog uradka Marjana Bošnjaka: ''Prema podatcima iz Županijske komore Hrvatske gospodarske komore, objavljenima 2006., te je godine samo u Istri bilo 813 registriranih tvrtki čija je djelatnost prodaja nekretnina. U 577 slučajeva njihovi su vlasnici stranci, od toga dvije trećine Talijani''.](!)

Znači, na Jadranu stranci vladaju nekretninama, izlovom ribe, a i gradnjom će brodova, odnosno njenim gašenjem. Hrvatski turizam, koji već godinama 'spašava proračun', odlazi polako, mic po mic, u strane ruke.

Zaista, od 2000-e godine Račanova vlada, od 2003-e Sanaderova vlada, te od 2009-e godine Kosoričina vlada, sustavno brinu o hrvatskom priobalju... u korist nekog drugog.

Što reći za zakon, proguran 'na mala vrata', jednog od tih saborskih petaka, kojim su stranci stekli pravo kupovati hrvatske šume i šumsko zemljište, na koje otpada 44% hrvatskog teritorija? Zakonom od 5. prosinca 2008-e stranci imaju sva prava kupovati ih po Hrvatskoj, kao i hrvatski građani, bez da smo dobili išta za uzvrat.(!) U Hrvatskom su saboru 93 zastupnika digla ruku za taj zakon.

Zato, dok hrvatski državljani uživaju u prijenosima saborskih sjednica, i tobože demokratskim raspravama o ovom ili onom problemu, trebaju biti itekako svjesni – naravno, mnogi već odavno jesu – kako su te rasprave 'predstave za narod'. Prave se stvari, i odluke, raspravljaju i donose u kuloarima, izvan sjednica, odnosno nalozi se primaju nekim drugim kanalima, iz nekih drugih centara, ali radi se o poznatim centrima moći. Onima koji odavno vladaju i Saborom, i Hrvatskom.

Za pravo, može se slobodno reći kako su sve hrvatske vlade, od 2000-e godine na ovamo, abdicirale, što se tiče koristi i dobrobiti vlastitog naroda, a u korist EUropske unije, u interesu današnjih i budućih gospodara hrvatskog Jadrana, hrvatskih šumskih bogatstava, a i ostalih prirodnih bogatstava, ili 'resursa', koji dolaze na red ili već jesu.

Sve hrvatske vlade i njihova politika, rade 'iza kulisa' ali otvoreno, u interesu 'rješenja' koja hrvatsko pučanstvo razrješavaju 'problema' gospodarenja s onim što mu prirodno pripada: njegovom zemljom i njezinim prirodnim bogatstvima. Time se, izravno ili zaobilazno, malo po malo, vrši izdaja vlastitog naroda, odnosno Ustava vlastite zemlje, a kad je potrebno, kao u primjeru Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o šumama.

Ovakvo je stanje pri vrhu Države svakako neodrživo, i neprimjereno, te primjer 'gospodarenja' Jadranom i šumama zorno pokazuje kako Hrvatska ne da nema nikakve blagodati od ovakvih vlada na čelu, nego se strmoglavo približava točki bez povratka.

Dok vladajuće 'elite' sumanuto provode programe približavanja, ulazaka, udovoljavanja i zadovoljavanja nekih drugih i trećih potreba i interesa, tobože se bave i 'gospodarskim oporavkom', koji kao daje rezultate jer, eto, već 'treći mjesec' nezaposlenost opada!

I tako hrvatski građani, drugorazredni kupci i razvlašteni stanovnici svoje vlastite zemlje, koji ne mogu kupiti ni metar kvadratni šume negdje u EU-u, čak i kad bi imali novca u tim količinama, mogu se početi pripremati 'u miru' za sljedeće parlamentarne izbore. Očekuje se još jedan veliki show, poput ovog posljednjeg kad su birači 'izabrali' novog dr. Ivu, odnosno PravDu. Ne treba previše brinuti, jer potpuno je svejedno hoće li HDZ izgubiti ili SDP dobiti, ili obratno.

Sve ove godine, naime, sve hrvatske vlade, bave se jednim te istim ključnim problemom: jesu li Oni zadovoljni? Jasno je, radi se tu o stvarnim gospodarima Hrvatske, onima kojima su prepuštene one prave odluke o pravim pitanjima, bitnim zakonima, važnim resursima, smjeru politike ili regionalnim politikama, kao i svrsishodnim i poželjnim terminologijama, jeziku kojim se u Hrvatskoj govori i koji će se rabiti 'na ovim prostorima', te sličnim pitanjima s čijim ćemo odgovorima morati živjeti, jer su Oni tako odlučili.

Saborska pozornica svakodnevno je poprište, ali tamo Hrvatska pada i tone u glib svakog saborskog dana, i to bez otpora, bez ispaljenog metka, predajući u miru ono što je 'narod', devedesetih, gordo i s ponosom, obranio i sačuvao, u pravednom, obrambenom, oslobodilačkom ratu. Samo, ono što se prepusti i izgubi legalno, u miru, daleko je teže obnoviti nego ono ratom porušeno;

Stoga, Hrvatska nema više vremena za čekanje. Čas je za zaokret, i promjene koje će zaustaviti propadanje. Ili 'oporavak', kako vam drago.

dr. Slaven Šuba



- 09:32 - Komentari (4) - Isprintaj - #

15.07.2010., četvrtak

Kamp GOZD - 2010.




KAMP GOZD - 2010.

Poziv

Cijenjeni učesnici Kampa"Gozd Martuljek - 2010" pozivam vas na radni sastanak za odlazak na ovogodišnji Kamp u Gozd Martuljek. Sastanak bi se održao 17.07 Subota u 19 sati u prostorijama Udruge "AUM" Kružna 8/III. Dnevni red

1.Dogovor i ekipiranje oko odlaska na ovogodišnji Kamp. 2.Učešće u samoj pripremi Kampa - fizički dio priprema. 3.Pitanja i odgovori 4.Razno Molim Vas dovedite i nove na sastanak ako ih ima tj.ako ste im davali informaciju. Do skorog viđenja srdačan pozdrav!


Rijeka

12.07.2010.

Za organizacioni odbor
Kampa
Ivica Pađen



---------------------------------------------

Pozdrav dragom Ivici Pađenu našem riječaninu, a tako i ostalim riječanima iz Organizacionog odbora Kampa "Gozd Martuljek-2010" iz Rijeke: Predragu, Željku i drugom Željku, a tako i mojoj malenkosti. Pozdrav i Organizacionom odboru Kampa iz Zagreba i Slovenije.

O Kampu više pogledaj na linku -> http://drustvogozd.si/

POČELO JE - POČELO! MOLIM VAS ODAZOVOTE SE U ŠTO VEČEM BROJU ZAINTERESIRANI ZA KAMP, DOGOVOR, POJAŠNJENJA I OSTALO...

-------------------------------------------

Korisni linkovi:


http://www.teozofija.net/
http://www.nova-akropola.hr/ http://drustvogozd.si/
http://www.supovi.hr/
HYPERLINK http://drustvogozd.si/


----------------


U Rijeci, 12.07.2010.. godine

Borivoj Bukva


- 08:07 - Komentari (1) - Isprintaj - #

14.07.2010., srijeda

HPD.PLATAK /seniori/ - program izleta



HPD. PLATAK /SENIORI/, RIJEKA



PROGRAM IZLETA ZA SRPANJ 2010. g.





Nedjelja, 04.07.2010.



TRADICIONALNI PIKNIK "SENIORA" RIJEKE U STAROJ SUŠICI

Polazak posebnim autobusom s Delte u 7:30 u pravcu: RIJEKA – RAVNA GORA – STARA SUŠICA. Povratak iz Stare Sušice za Rijeku oko 16:00.

Cijena prijevoza 50,00 kn. Cijena zajedničkog ručka 80,00 kn.

Grupe „C“, „B“ i „A“: Obilazak kružnih staza oko dvorca (oko 3-4 sata laganog hoda).

Vodiči su Vjeko Šekulja i Dražen Štifter.

Napomena: Poslije obilaska kružnih staza biti će zajednički ručak oko 13:00, uz druženje i veselje do 16:00. U povratku mogućnost zajedničkog posjeta Javorovoj kosi.

________________________________________________________________________________________



Nedjelja, 11.07.2010.



ZAVIŽAN (SJ. VELEBIT) – MALI RAJINAC (1699 mnv) – ZAVIŽANSKI PIVČEVAC (1676 mnv)

Polazak posebnim autobusom s Delte u 6:00 u pravcu RIJEKA – SENJ – SV. JURAJ – OLTARI – BABIĆ SIĆA – ZAVIŽAN. Povratak za Rijeku sa Zavižana oko 16:00.

Cijena prijevoza 70,00 kn.

Grupa „C“: OBILAZAK BOTANIČKOG VRTA – DOM NA ZAVIŽANU – VUČJAK vrh (1654 mnv) i po mogućnosti BIJELE STIJENE (oko 3-4 sata hoda). Vodič je Pero Sekulić.

Grupa „B“: OD RASKRSNICE ZA M. RAJINAC – ZAVIŽANSKI PIVČEVAC – VUKUŠIĆ SNJEŽNICA – DOM ZAVIŽAN (oko 5 sati hoda). Vodič je Josip Jurasić.

Grupa „A“: MALI RAJINAC – ZAVIŽANSKI PIVČEVAC – VUKUŠIĆ SNJEŽNICA – DOM ZAVIŽAN (oko 7 sati hoda). Vodič je Dražen Štifter.





Nedjelja, 18.07.2010.



LIČ – STRILEŽ (1381 mnv) - LIČ

Polazak sa željezničke stanice Rijeka u 7:30 za Drivenik i Lič.

Povratak iz Liča ili Fužina vlakom za Rijeku u 17:10 i 17:15.

Grupa „C“: DRIVENIK – LIČ – FUŽINE (3-4 sata hoda). Vodič je Pero Sekulić.

Grupa „B“: DRIVENIK – KOBILJAK – LIČ (oko 4-5 sati hoda). Vodič je Boris Knaus

Grupa „A“: LIČ – STRILEŽ – LIČ (oko 6-7 sati hoda). Vodič je Vojo Podgorac.

________________________________________________________________________________________



Nedjelja, 25.07.2010.



RATITOVEC (1667 mnv) – BOHINJ – STARA FUŽINA (SLOVENIJA)

Polazak posebnim autobusom s Delte u 6:00 u pravcu: RIJEKA – RUPA – POSTOJNA – LJUBLJANA – BOHINJ – STARA FUŽINA. Povratak iz Bohinjske Bistrice za Rijeku oko 16:00. Cijena prijevoza je 90,00 kn.

Grupe „C“, „B“ i „A“: Naknadno će biti određen plan za svaku grupu.

Vodiči će biti Josip Jurasić i Dražen Štifter.



-------------------------------------





PROGRAM IZLETA ZA KOLOVOZ 2010. g.





Nedjelja, 01.08.2010.

MOŠČENICE – PERUN (881 mnv) – MALA UČKA – BABIN GROB - LOVRAN

Polazak prigradskim autobusom s trga bana Jelačića za Lovran u 8:10, a iz Lovrana za Moščenice u 9:30. Povratak iz Moščenićke drage za Lovran u 17:10, a iz Lovrana za Rijeku svakih 40 min.

Grupe „C“: MOŠČENICE – GABROVO – ISPOD PERUNA – MOŠČENIĆKA DRAGA (oko 3 sata hoda).

Vodič je

Grupa „B“: MOŠČENICE – PERUN – TREBIŠĆE – MOŠČENIĆKA DRAGA (oko 4-5 sati hoda).

Vodič je Boris Knaus.

Grupa „A“: MOŠČENICE – PERUN – TREBIŠĆE – MALA UČKA – BABIN GROB – LOVRAN (oko 6-7 sati hoda). Vodič je Vojo Podgorac.

________________________________________________________________________________________

Nedjelja, 08.08.2010.

ŠIJA (1880 mnv) – VOGEL (1922 mnv) – RODICA (1966 mnv) - SLOVENIJA

Polazak posebnim autobusom s Delte u 6:00 u pravcu: RIJEKA – MATULJI – RUPA – POSTOJNA – LJUBLJANA – BLED – BOHINJSKA BISTRICA – POSTAJA ŽIČARE UKANAC. Povratak za Rijeku oko 17:00. Cijena prijevoza 90,00 kn.

POSTAJA UKANAC (569 mnv) žičara ide prema: 1. postaji Rjava skala (1400 mnv), 2. postaji Orlova glava (1682 mnv), 3. postaji Plato (1790 mnv);

Od postaje Plato može se ići, prema mogućnostima svakog pojedinca, prema Rodici, Vogelu i Šiji. Za slabije hodače imamo turu oko Bohinjskog jezera, kao i hodanje do izvora Savice.

Vodiči su Josip Jurasić i Dražen Štifter.



Nedjelja, 15.08.2010. VELIKA GOSPA

PROSLAVA IZGRADNJE I OTVORENJA ROSSIJEVOG SKLONIŠTA NA VELEBITU

Polazak posebnim autobusom s Delte u 6:00 u pravcu: RIJEKA – SENJ – SV. JURAJ – OLTARI – ZAVIŽAN.

Povratak sa Zavižana za Rijeku oko 17:00. Cijena prijevoza je 70,00 kn.

Grupa „C“: ŠETNJA PO BOTANIČKOM VRTU NA ZAVIŽANU i VELIKOJ KOSI (3-4 sata hoda).

Vodič je

Grupa „B“ i „A“: ZAVIŽAN – ROSSIJEVO SKLONIŠTE – ZAVIŽAN, UZ MOGUĆNOST PENJANJA NA GOMOVAČU I OBLIŽNJE KUKOVE (oko 5-7 sati hoda). Vodiči su Josip Jurasić i Dražen Štifter.

________________________________________________________________________________________

Nedjelja, 22.08.2010.

KARAVANKE – ZGORNJE JEZERSKO – VIRNIKOV GRINTOVEC (1654 mnv) – SLOVENIJA

Polazak posebnim autobusom s Delte u 6:00 u pravcu: RIJEKA – RUPA – POSTOJNA – LJUBLJANA – KOKRICA – ZG. JEZERSKO. Povratak iz Zg. Jezerskog za Rijeku oko 17:00. Cijena prijevoza je 90,00 kn.

Grupe „C“: Obilazak PLANŠARSKOG JEZERA. Vodič je

Grupe „B“ i „A“: ZG. JEZERSKO – VIRNIKOV GRINTOVEC – ZG. JEZERSKO (oko 5 sati hoda)

Vodiči će biti Marija Rikel i Dražen Štifter.

________________________________________________________________________________________

Nedjelja, 29.08.2010.

BEGOVO RAZDOLJE – BJELOLASICA (1534 mnv) – JANČARICA (1308 mnv) – MATIĆ P. - TUK

Polazak posebnim autobusom s Delte u 6:30 u pravcu: RIJEKA – MRKOPALJ – BEGOVO RAZDOLJE. Povratak iz Tuka za Rijeku oko 18:00. Cijena prijevoza je 60,00 kn.

Grupe „C“: BEGOVO RAZDOLJE – MATIĆ POLJANA – TUK (oko 3 sata hoda). Vodič je Pero Sekulić.

Grupe „B“: BEGOVO RAZ. – JANČARICA – MATIĆ P. – TUK (oko 4-5 sati hoda). Vodič je Boris Knaus.

Grupa „A“: BEGOVO RAZDOLJE – BJELOLASICA VRH KULA (1534 mnv) – SKL. JAKOB MIHELČIĆ – JANČARICA – MATIĆ POLJANA – TUK (oko 7 sati hoda). Vodič je Dražen Štifter.

IZLETI POSEBNIM AUTOBUSOM TREBAJU BITI PLAĆENI NAJKASNIJE 10 DANA RANIJE!

SVAKI IZLETNIK PUTUJE NA VLASTITU ODGOVORNOST!

NA SVIM IZLETIMA SA SOBOM TREBA IMATI PLANINARSKU ISKAZNICU, A ZA PUTOVANJE U INOZEMSTVO I PUTOVNICU (ODNOSNO OSOBNU ISKAZNICU).





-----------------------------------





pozdrav

Mirjana i Ivo Golob
Setaliste XIII divizije 6
51 000 Rijeka
Tel. 051 372 317
Mob. 091 195 67 78
Web: http://drifter-dnevnik.bloger.hr/

-----------------

veliko hvala!

boro



- 08:06 - Komentari (1) - Isprintaj - #

13.07.2010., utorak

Crtice iz pisma o prijenosu




CRTICE IZ PISMA O PRIJENOSU





Ř Um je kreativan, a naša stanja, okolina i sva životna iskustva rezultat su naših rutina ili prevladavajućih mentalnih stajališta.



Ř Stajalište uma nužno ovisi o onome što mislimo.





Ř Postoji unutarnji svijet – svijet misli i osjećaja i moći; iako je nevidljiv, njegove su moći velike.



Ř Vanjski svijet reflektira okolnosti i stanja unutarnje svijesti.





Ř Postoji samo jedna svijest u svemiru koja je sposobna misliti, a kada misli, njezine misli postaju joj objektivne stvari. Budući da je svijest sveprisutna, ona mora biti prisutna unutar svake individue; svaka individua mora biti manifestacija te svemoćne, sveprisutne Svijesti, pune svekolikog znanja i uvida.



Ř Univerzalni um je stacionarna ili potencijalna energija. On jednostavno jest (postoji). Može se manifestirati jedino kroz pojedinačno (individuu), a pojedinačno se može manifestirati samo kroz Univerzalno (totalitet potencijala). Oni su jedno.





Ř Svaka je misao uzrok, a svako stanje učinak: iz tog je razloga apsolutno bitno kontrolirati svoje misli kako bi se prouzročila samo poželjna stanja.



Ř Sva moć dolazi iznutra i potpuno je pod kontrolom individue.





Ř Većina čovječanstva živi u vanjskom svijetu, tek je nekolicina pronašla unutarnji svijet. Ipak, unutarnji svijet stvara vanjski svijet: stoga je unutarnji svijet kreativan i sve što ćete naći u vanjskom svijetu kreirali ste Vi u svom unutarnjem svijetu.



Ř Većina ljudi pokušava promijeniti učinke (posljedice) radeći s učincima. Ne uspijevaju sagledati da se radi samo o zamjeni jedne forme problema drugom. Za otklanjanje nesklada, moramo otkloniti uzrok, a taj se uzrok može naći samo u unutarnjem svijetu.





Ř Sav rast dolazi iz unutrašnjosti. To je očigledno u svekolikoj prirodi. Svaka biljka, svaka životinja, svaki čovjek živi je svjedok tog velikog zakona: greška svih razdoblja jest u traganju za snagom ili moći u vanjskom svijetu (izvan sebe).



Ř Unutarnji je svijet Univerzalni izvor opskrbe, a vanjski je svijet izlazni tok. Naša sposobnost primanja ovisi o prepoznavanju Univerzalnog izvora, te Beskonačne energije kojoj je svaka individua tok.



Haanel („Sustav ključeva majstorstva“)



----------


preuzeto od "zemlje" s magicusa




Crtice iz pisma o prijenosu

http://www.magicus.info/hr/magicus/tekst.php?id=44418


lp, boro


- 08:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

12.07.2010., ponedjeljak

Demoni, reptili...




http://tomajuda.blog.hr/

Demoni, reptili ...

Započeo bih ovaj post jednim pitanjem, što ih povezuje? Svatko će od Vas odgovoriti na svoj način, to jest ima neko svoje mišljenje. Ja ću ovdje dati svoje. Povezuje ih činjenica da su zapravo isto.

Citirati ću definiciju demona sa wikipedije

Demon (grč. ´±ŻĽÉ˝, daimon) je bestjelesno mitološko biće za kojega se u staroj Grčkoj držalo da donosi inspiraciju i znanje kao posrednik između bogova i čovjeka. Kasnije se, dolaskom kršćanstva, demon počeo držati za zlo biće koje želi odvesti čovjeka na krivi put, dalje od Boga. Demone su također zvali vragovima, ili palim anđelima.


Dakle, bestjeleno biće. To znači da se ono nalazi negdje izvan ove naše stvarnosti, ali dovoljno blizu da nam može učiniti štetu. Kasiopejci će reći da se reptili nalaze u području četvrtog denziteta. Ta bića su OPS ( okrenutost prema sebi ) orijentacije, dakle, striktno egoistična bića. Ona zadovoljavaju svoj interes. Tako se reptili hrane našom energijom i emocijama. Isto to čine i demoni. Oni iskorištavaju naše tijelo, to jest zaposijedaju ga i onda provode svoju volju, na vanjskom i na unutarnjem planu. Stvar je u tome da, reptili, odnosno demoni imaju isti cilj, nametnuti svoju volju čovjeku. Najlakše je to učiniti onome tko zapravo nije svijestan što se oko njega događa. Koji nije svijestan svoje više prirode koja prebiva u jednoj drugoj, onoj duhovnoj sferi.

Što Novi zavjet kaže?

Ponovni pad

'' ... Kad nečisti duh iziđe iz čovjeka, luta bezvodnim mjestima tražeći spokoja. Kad ga ne nađe, rekne: Vratit ću se u kuću odakle iziđoh. Došavši, nađe je pometenu i uređenu. Tada ode i uzme sa sobom sedam drugih duhova, gorih od sebe, te uđu i nastane se ondje. Na kraju bude onomu čovjeku gore nego na početku ... '' ( Luka; 11; 24 - 27. )


Dakle, mi smo stalno u opasnosti da nam određeni duhovni entiteti pokušaju nametnuti svoju volju, a time nas kontrolirati. I ima ih mnoštvo. Naime, Isus nas je poučio da ih ima više '' rodova ''. Tako, '' ... Kad Isus uđe u kuću, upitaše ga učenici nasamo: - Kako to da ga mi ne mogosmo izgnati ? Odgovori im: - Ovaj se rod ničim drugim ne može izgnati osim molitvom i postom. '' ( Marko; 9; 28 – 30. ).

Prije toga je Isus ozdravio jednog padavičara kojega je opsjeo nijemi zloduh. Isus nam je čak i dao naputak kako da se protiv takvih entiteta borimo – molitva + post. Ali, isto tako je važno i znanje o tome da postoje takvi entiteti, kako dobri, ali isto tako i oni koji nemaju dobre namjere prema nama. Isto tako poučeni smo od strane Isusa sljedećem:

'' ... Dokle god jaki i naoružani čuva svoj stan, u miru je sav njegov posjed. Ali, ako dođe jači od njega, svlada ga i otme mu sve njegovo oružje u koje se uzdao, a plijen razdijeli ... '' ( Luka; 11; 21 – 23. ).

Naš stan je naše tijelo koje moramo cijeniti kao hram Duha Svetog, kao hram samog Neizrecivog. Dakle, koliko je važno da se oboružamo znanjem, čvrstom vjerom i jakom sviješću upravljenom na dobro, jednako je važno znati i zatražiti pomoć Neizrecivog da nas zakrili svojom snagom kako bi nam pomogao obraniti naš stan ( tijelo ), a time i Njegov hram. Nema boljeg saveznika doli Neizrecivog. Kad smo takvi, tada paramo ovu tamu, kako svjetovnu, tako i duhovnu tim svjetlom kojim smo se oboružali. Takvi entiteti biježe od svjetla. Tada hodamo zemljom s riječima na ustima – Sve mogu u Onomu koji mi daje snagu!




- 08:07 - Komentari (4) - Isprintaj - #

10.07.2010., subota

WU WEI BUĐENJE

Pozivnica na vrlo zanimljivu promociju uz strucno i korisno predavanje

WU WEI BUDJENJE

Promocija knjige uz predavanje samog Seppa Holzera (Udruga Wu Wei buđenje je nakladnik prvog hrvatskog izdanja Sepp Holzerove knjige) u Balama (Istra, Hrvatska) 23.srpnja u 20.00 sati (plakat u prilogu!)

Super stvar, jako zanimljivo i nadasve korisno, pogotovo u vrijeme kemije (insekticida, pesticida i herbicida, te umjetnih gnojiva), u vrijeme GMO-a, u vrijeme kada je cista zemlja i zdravo staro sjeme postalo prava rijetkost.... Sepp nas uci kako se vratiti prirodi, surađivati s njom i poštivati je, a da nam ujedno takav način donese zdrave namirnice i pritom velike prinose...
NE GMO, NE UMJETNA GNOJIVA, NE KEMIJSKA SREDSTVA, NE MONOKULTURA !!!!
DA STARA SJEMENA; DA PRIRODA; DA ČISTA ZEMLJA; DA PERMAKULTURA !!!!

Sve to i mnogo drugih korisnih i praktičnih primjera i savjeta dati će nam SEPP HOLZER na svome predavanju uz promociju knjige Poljodjelac-buntovnik.

SVI STE DOBRODOŠLI!!! Ako vam nije interesantno pošaljite ovu korisnu informaciju ljudima koji imaju zemlju ili vrt, bave se poljoprivredom i eko-uzgojem ili jednostavno znate da bi ih moglo interesirati. Hvala puno!

O knjizi

Poljodjelac- buntovnik Sepp Holzer uzgaja na svom planinskom imanju u salzburškom Lungauu, na nadmorskoj visini od 1500 metara kivije, trešnje i tikve, usred zime bere rotkvice, a njegove žitarice rastu u šumi. Krameterhof je već duže vrijeme simbol novog načina poljoprivrede. Sepp Holzer je razvio vlastiti oblik permakulture koja je već bila predmet znanstvenih istraživačkih radova i jedan od projekata na EXPO-u 2000 u Hannoveru. Spretnim iskorištavanjem ekoloških odnosa i prirodnih ciklusa ostavlja prirodu da radi i uz minimalni trud- bez da optereti prirodu – postiže maksimum ekonomskog uspjeha. Da se ovaj koncept može primijeniti na različite uvjete okoliša, Holzer pokazuje kao savjetnik u mnogobojnim projektima, gdje se razorena tla uz pomoć permakulture ponovno pretvaraju u poljoprivredno zemljište. U ovoj knjizi bogato ilustriranoj fotografijama Sepp Holzer ne razjašnjava samo osnovne principe svog razmišljanja, već živopisno objašnjava kako je došao do toga da sa novim alternativnim metodama pokuša preživjeti na planinskom imanju koje je naslijedio i koje nije imalo šansi, te protiv kojih se zapreka od strane nadležnih službi morao pri tome boriti.

O autoru

Sepp Holzer rodio se 1942.godine kao sin planinskog seljaka na Krameterhofu ( 1300 metara nadmorske visine), u općini Ramingstein, pokrajina Salzburg. U njegovom djetinjstvu nije bilo strojeva za obrađivanje polja, električna struja uvedena je tek 1955. u kuću. Godine 1962. preuzima imanje. Svojom radošću za eksperimentiranje i darom za promatranje iskušao je različite mogućnosti u obrađivanju polja, voćarstvu i povrtlarstvu, uzgoju riba i goveda, na svom imanju koje je klimatski i što se tiče plodnosti tla smješteno ekstremno nepovoljno, od 1100 do 1500 metara nadmorske visine. Sasvim prirodno i pažljivo kročio je nekonvencionalnim putovima i to tako uspješno da mu se u međuvremenu dive posvuda u svijetu i pitaju ga za savjet. Na njegov Krameterhof u međuvremenu godišnje hodočaste deseci tisuća ljudi.

NE MONOKULTURA - DA PERMAKULTURA


--
Vedrana Grozdanić, mag.chem.
Stručna suradnica

Istarska razvojna agencija (IDA) d.o.o.
METRIS Centar za istraživanje metala
Zagrebačka 30
52100 Pula
Hrvatska

tel: ++385 (0)52 388 110
fax: ++385 (0)52 388 111
gsm: ++385 (0)99 800 7347
gsm: ++385 (0)91 509 4157
www.metris-research.com
vedrana.grozdanic@ida.hr




- 08:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

09.07.2010., petak

Umro Bogomil Karlavaris, moj učitelj slikarstva.

UMRO LIKOVNI UMJETNIK I PRIZNATI LIKOVNI PEDAGOG IZ KASTVA BOGOMIL KARLAVARIS

Slikar primorskih i ravničarskih krajobraza

Bogomil Karlavaris ZAGREB/RIJEKA Slikar i likovni pedagog Bogomil Karlavaris umro je jučer u 86. godini, izvijestilo je Hrvatsko društvo likovnih umjetnika iz Rijeke, čiji je Karlavais bio član.
Bogomil Karlavaris (1924., Perlez, Vojvodina), završio je Učiteljsku školu u Vršcu, a Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu 1953. te likovnu pedagogiju doktorirao 1969. u Greisfwaldu u Njemačkoj. U mladosti je radio kao profesor na ALU u Novom Sadu, a dolaskom u Kastav 1981., u mjesto svojih predaka, zaposlio se kao profesor Pedagoškog fakulteta u Rijeci, gdje je 1994. dočekao mirovinu.
Isprva je slikao pejzaže, istarske i vojvođanske vedute u akvarelu i ulju bliske impresionizmu te mrtve prirode. Polovicom stoljeća počinje raditi ulja u stilu gemoetrijske stilizacije i poetske figuracije. Eksperimentirao je s informelom, ispitivao odnos motiva neba i tla, te se bavio motivima prometnih znakova, telefonskih i električnih stupova. Od kraja devedesetih radi kolaže kojima iznosi kritiku suvremenog društva.

Velika energija

Autor je mnogih stručnih knjiga, autoritet za područje metodologije likovnog odgoja, aktivan i cijenjen od svojih studenata i struke.
Svojim radom Karlavaris je bio primjer velike stvaralačke energije znao je pomiriti svoj slikarski i istraživački rad te posvećenost likovnom obrazovanju, povezujući svoje široko znanje i iskustvo – navodi se u obavijesti HDLU-a.
Imao je više od šezdeset samostalnih izložaba diljem svijeta i sudjelovao je na mnogim skupnim projektima. Dobitnik je više nagrada i priznanja, među kojima i američke International Award E. Ziegfeld iz 1993., najvažnije međunarodne nagrade za odgoj putem umjetnosti.
HDLU Rijeka, u suradnji s Muzejom grada Rijeke, priredilo mu je 1998. retrospektivnu izložbu u sklopu koje mu je objavljena monografija. Jednu od posljednjih većih izložaba Karlavaris je imao u kolovozu 2005. godine u Malom salonu uz 80. rođendan, kad je predstavio 40 panoa – kolaža koji su od 1975. godine, uz paralelan slikarski opus, bili njegova trajna umjetnička preokupacija.

Dva mora

– Zavičajnost je samo jedan od mnogih činitelja od kojih je sazdana likovna struktura izraza. Mislim da sam od najranije likovne aktivnosti slikao različite motive, posebno Istru i Kvarner, gdje sam od djetinjstva svake godine dolazio. Moj izraz je pojednostavljeni konkretan optički motiv, ali je on takav i kada slikam Panoniju i kada slikam more ili gradski predio. Pa i odnos prema nebu, koje je uvijek čisto i prozirno, neovisno je li plavo, ljubičasto ili žuto, više je subjektivna osjetljivost nego li konkretni lokalitet.
– Pojedincima se dogodi da im se rođenjem srce ispuni s dvije ljubavi – moje je ispunjeno ljubavlju prema dva mora – Jadranskom i Panonskom. Kada sam u Vojvodini, ponekad osjećam energiju morskog bespuća i obrnuto. Upravo ta energija utkana je u svaku potku mojih radova, bez obzira na to radi li se o primorskom ili ravničarskom krajobrazu – rekao je Karlavaris tom prigodom u intervjuu za naš list. (Hina/N.L.)

Preuzeto iz Novog Lista http://www.novilist.hr/

- 08:13 - Komentari (5) - Isprintaj - #

08.07.2010., četvrtak

Dobro je znati ili se podsjetiti





100% lijek protiv kolesterola, Opekline, Tinktura od češnjaka, Kurkuma, Jedenje voća

---------------------------------------------------------

dobro je znati ili se podsjetiti!

----------------

100% lijek protiv kolesterola


Svako ko je probo ovaj jednostavan recept izliječijo je svoj holesterol- masnoću.

- 4 limuna izrezati na krugove;
- 2 glavice domaćeg bjelog luka zgnječiti daskom;
- staviti sve zajedno u 2 litre vode i pusiti samo da prokuha, onda ostavite da stoji 24 sata pa procjedite i držite u friđideru. Pijte svako jutro po dec te tekucine prije svea malim gutljajima, kad to potrošite naptravite pauzu od 7 dana pa ponovite tretman, nakon trećeg tretmana ako ste sve pravilno odradili nemate više holesterol. 100% provjereno i odobreno i priznato i od ljekara.



This entry was posted on 22:50 and is filed under bjeli luk i limun za holeterol. , lijek za holesterol , lijek za masnocu u krvi , masnoća u krvi , prirodan lijek , zagarantovano . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.




-----------------------------


Zavod za javno zdravstvo PGŽ - Narodni zdravstveni list

Recept za tinkturu od češnjaka:
http://www.zzjzpgz.hr/nzl/39/cesnjak.htm

Držite se ove druge navedene varijante, koja se odnosi na prastari recept pronađen u tibetanskom samostanu...
I treba ispoštovati sve - uključujući da nesmije biti doticaja sa ničim metalnim, budući to u homeopatiji poništava pozitivna djelovanja.
Dakle - može keramika, drvo, staklo...

Pozdrav svima!

-----------------------------------------
OPEKLINE

-----------------




Subject: Fwd: Dobro je znati - zlu ne trebalo




Opekline

Ovu metodu uče vatrogasci tijekom obuke:
kad dođe do opekotina, kolika god da je njihova površina, prva pomoć se sastoji u tome da se oštećena zona stavi pod mlaz hladne vode sve dok se temperatura ne smanji i prestanu gorjeti slojevi kože, a zatim se opekotina premaže bjelanjkom.

Jedna osoba je opekla veći dio ruke vrelom vodom. Usprkos bolu, stavila je ruku pod mlaz hladne vode a zatim uzela dva bjelanjka, malo ih umutila i u njih zaronila ruku.

Ruka je bila toliko izgorjela, da kada ju je premazala bjelanjkom, koža se osušila a od bjelanjka se napravila neka vrsta opne.

Ta osoba je znala da je bjelanjak prirodni kolagen i nastavila je najmanje sat vremena premazivati ruku bjelanjkom. Poslije podne više nije osjećala bol, a sutradan je ostalo samo crvenilo na mjestu opekotine. Bojala se da će joj ostati ružan ožiljak, ali na njeno veliko iznenađenje, desetak dana kasnije, nije više bilo ni traga opekotine, čak je koža povratila svoju prvobitnu boju.

Opečena koža se potpuno regenerirala zahvaljujući kolagenu sadržanom u bjelanjku, koje je ustvari placenta puna vitamina.

Ovo može biti korisno - zlu ne trebalo - pa ga šaljite dalje.


--------------------------

Kurkuma: čudo prirode

Kurkuma je jedan od najmoćnijih prirodnih lijekova. Aktivni ljekoviti sastojak u kurkumi se zove curcumin. Kurkuma se koristi u Indiji već tisućama godina kao začin i prirodna boja.


Medicinska svojstva ovog začina postepeno su se razotkrivala tokom stoljeća. Već odavno je izvjesno da kurkuma posjeduje anti-upalna svojstva, ali nedavna istraživanja su pokazala da je kurkuma - pravo čudo prirode. Potvrđen je blagotvorni učinak kurkume kod mnogih bolesti od raka do Alzheimerove bolesti.
15 razloga zbog kojih vrijedi koristiti kurkumu:
kurkuma posjeduje antiseptička i antibakterijska svojstva, korisna je za dezinfekciju rana i opekotina,
kurkuma je odličan način prevencije raka prostate; kod već postojećeg raka prostate, kurkuma sprečava njegov daljnji rast,
sprečava rast raka dojke,
kurkuma je prirodna prevencija melanoma: kod postojećeg melanoma, ubija stanice raka i sprečava njihov daljnji rast,
smanjuje rizik od dječje leukemije,
čisti jetru na prirodan način,
može spriječiti ili zaustaviti razvoj Alzheimerove bolesti (uništava nakupine amiloidoze u mozgu),
sprečava rast metastaza kod mnogo vrsta raka,
prirodni je lijek protiv bolova,
regulira metabolizam i potpomaže u mršavljenju,
već odavno se koristi u Kini kao lijek protiv depresije,
zbog svojih anti-upalnih svojstava prirodan je lijek protiv artritisa i reume,
istražuje se djelovanje kurkume na rak štitnjače, dosadašnji rezultati su odlični,
kurkuma ubrzava zacjeljivanje rana i brzo obnavlja povrijeđenu kožu,
potpomaže u liječenju psorijaze i drugih upalnih bolesti kože
Kurkuma se može koristiti u prahu ili kapsulama, a može se nabaviti skoro u svim trgovinama zdrave hrane.

Kurkuma se može dodati mnogim receptima: slatkišima i slanim jelama. Prstohvat kurkume možete dodati u rižu, jela od povrća, tijesto za palačinke, juhu. Kurkuma će dati jelu lijepu zlatno-žutu boju i ugodnu aromu.
Omiljeni azijski začin jarkožute boje ima povoljno djelovanje na funkciju mozga i srca, a pojedine znanstvene studije dokazuju snažnu antikarcinogenu aktivnost. Kurkuma, začin koji se dobiva iz istoimene korjenaste biljke iz obitelji đumbira, svakog mjeseca puni stupce znanstvenih časopisa. Taj omiljeni azijski začin jarko žute boje ima povoljno djelovanje na funkciju mozga i srca, a najintrigantnije su znanstvene studije koje dokazuju snažnu antikarcinogenu aktivnost kurkume.
Nedavno objavljena studija u časopisu Molecular Nutrition & Food Research, ukazala je na potencijalnu korist kurkume za dijabetičare. Udruženi znanstvenici iz Koreje i SAD-a dokazali su da pigment kurkumin koji daje kurkumi karakterističnu žutu boju ima povoljno djelovanje na inzulinsku rezistenciju. Istraživanje su proveli na miševima, a ukoliko se slični rezultati ponove u istraživanju na ljudima, kurkuma će se ozbiljno razmatrati kao pomoć pri terapiji i prevenciji dijabetesa.

Znanstveni tim pod vodstvom profesora Mi-Kyung Lee-a promatrao je učinak dijete bogate kurkuminom na miševe s dijabetesom i zdrave miševe (kontrolnu skupinu) tijekom šest tjedana. U miševa s dijabetesom izmjerene su niže razine glukoze nego u kontrolnoj skupini. U skupini miševa dijabetičara izmjerena je veća aktivnost enzima glukokinaze u jetri. Ovaj enzim odgovoran je za pretvorbu glukoze u glikogen, osnovni skladišni ugljikohidrat, što jamči nižu razinu glukoze u krvi nakon obroka. Dodatak kurkume hrani za miševe ujedno je uzrokovao smanjenu aktivnost nekih drugih enzima koji su povezani sa sintezom markera kardiovaskularnih bolesti, poput slobodnih masnih kiselina, kolesterola i triglicerida. Zanimljivo je da je pozitivni učinak kurkume zabilježen samo u miševa dijabetičara, a u kontrolnoj skupini nije bilo promjene u razini glukoze, inzulina te mjerenih enzima.
O kurkumi pobliže
Iako mnogim ljudima kurkuma zvuči novo i egzotično, stvari postaju puno jasnije kada povežemo kurkumu i curry. Naime, curry je mješavina 20 različitih začinskih biljaka, začina i sjemenki, a kurkuma je jedan od glavnih sastojaka i odgovorna je za žutu boju curry praha. Upravo je žuti pigment kurkumin najvrijedniji dio kurkume, korjenaste biljke koja najbolje uspijeva u južnoj Aziji. Ugledate li na deklaraciji prehrambenog proizvoda u popisu sastojaka E100, ne brinite - to je oznaka za prirodno žuto bojilo kurkumin.
Začinski prah kurkume ima važnu ulogu u indijskoj kuhinji i ostalim kuhinjama južne Azije, a zbog spoznaja o brojnim povoljnim učincima na zdravlje sve je prisutniji i u kuhinjama zapadnog svijeta.
Kurkumin, biljni pigment koji daje boju kurkumi prvi put je izoliran prije dva stoljeća, a struktura mu je određena 1910. godine. Još od vremena Ayurvede (1900. g. Prije Krista) kurkumi su pripisivana brojna terapijska djelovanja na cijeli niz bolesti i stanja poput bolesti kože, pluća i probavnog sustava, a koristila se kao pripravak za različite bolove, rane i poremećaj rada jetre. Intenzivna znanstvena istraživanja provedena tijekom posljednjih 50 godina potvrdila su da je za većinu povoljnih djelovanja odgovoran upravo kurkumin.
Nutritivna vrijednost kurkume
Osim apsolutnog aduta kurkumina, kurkuma sadrži i cijeli niz vitamina i minerala. Sadrži vitamin B6, B3, folnu kiselinu te minerale kalij, željezo i mangan.Također, smatra se izvorom neprobavljivih prehrambenih vlakana. Budući da se obično jelu dodaje u količini od jedne žličice, kalorijski doprinos je zanemariv.
Začin koji obećava
Znanstvenici sa Zapada tek su nedavno prepoznali zapanjujuća terapijska svojstva kurkume. Prije tri godine, u američkom Wall Street Journal-u izašao je članak s naslovom "Čest indijski začin budi nadu" u kojemu je navedeno kako je interes znanstvenika za kurkuminom jednostavno eksplodirao. U posljednjih pet godina objavljeno je više od 1500 znanstvenih radova koji govore o kurkuminu, a Američki nacionalni institut za zdravlje provodi četiri klinička pokusa s kurkuminom - razmatra se kao terapija za karcinom gušterače, multipli mijelom, Alzheimerovu bolest i karcinom kolorektuma.
Pet načina za uživanje kurkume: (iz knjige Georgea Mateljana: Najzdravije namirnice svijeta, Planetopija i Profil 2008.)
Dodajte preljevu za salatu dodatnu nutritivnu vrijednost i narančasto-žutu nijansu dodavanjem malo kurkume u prahu.
Dodajte kurkumu salati od jaja kako bi joj dala još jaču žutu boju i dodatnu hranjivost.
Pomiješajte smeđu rižu s grožđicama i indijskim oraščićima te začinite kurkumom ili curry prahom.
Iako je kurkuma u načelu osnovni sastojak curry praha, neki ljudi vole dodati još malo ovog začina kada pripremaju curry.
Kurkuma ili curry u prahu su odlični začini za nadopunjavanje okusa leće i cvjetače.
Dr.sc. Darija Vranešić Bender vitamini.hr(DobreVijesti.info/Net.hr)



Kurkuma smiruje
Povratak na posao čini vas nervoznom?! Kažu, kurkuma pomaže.
Indijski začin kurkuma može imati antistresni učinak, tvrdi Ying Xu, farmakolog s pekinškog sveučilišta. Senzacionalno otkriće objavio je časopis Brain Research.
Pekinški tim proučava simptome stresa na štakorima. Uočeno je da imaju smanjenu sposobnost obavljanja poslova, imaju promjene u mozgu i nadbubrežnim žlijezdama, a u krvi povišenu razinu hormona koji se dovode u vezu sa stresom.
Kada se štakorima daju manje količine kurkume njihove reakcije izostaju ili su slabije.
Protiv depresije
Istraživači su također otkrili da kurkuma pomaže ublažiti znakove depresije kod miševa. Time potvrđuju tradicionalnu medicinu, kojoj je ljekovitost kurkume već poznata. Međutim, istraživači tvrde da o dozama još treba učiti, osobito o njihovoj učinkovitosti i sigurnosti.
Naravno, već su se našli stručnjaci alternativne medicine koji naveliko preporučuju kurkumu. Jedan od njih je i Andrew Weil kojega spominje časopis Allure. Alternativac kurkumu preporučuje kao sredstvo protiv upala, a kaže da djeluje i kao antioksidans.
Kurkuma ili žuti korijen
Kurkuma je poznata i pod nazivom žuti korijen. Iako se može koristiti samostalno često je dio curry praška koji se najčešće dodaje indijskog hrani od riže i piletine kojima daje ljut i blago gorak okus.

Običaji i legende vezani za turmerik
U Indiji se veruje da kurkuma poseduje energiju Božanske majke - Mahalakšmi i stoga se ona koristi u različitim ritualima i kao talisman. Tokom Raminog Carstva (Treta juga) kurkuma se koristila u obredima posvećenim Suncu (kao božanstvu). I danas mnogi ljudi u Južnoj Indiji nose oko vrata kuglice od sušenog korena kurkume, kao amajliju. Oni veruju da ih to štiti od zlih duhova i donosi im zdravlje i uspeh. I na Havajima se kurkuma koristi i kao hrana i kao lek i za bojenje tkanina i u ritualne svrhe.
Šta kaže Zapadna nauka?
Glavni aktivni sastojak u kurkumi je žuti alkaloid kurkumin. Laboratorijska istraživanja korena kurkume u 95% slučajeva usmerena su na istraživanje delovanja kurkumina. Medjutim, kurkumin čini samo 4% od ukupne mase korena. Najveći deo mase čine složeni ugljeni hidrati (70%) a zatim slede proteini (7%), minerali (4%), esencijalna ulja (4%) i oko 1% smola. Ostatak otpada na vitamine i druge biološki aktivne supstance.
Ono što je važno, detaljna istraživanja su otkrila da koren kurkume sadrži nekoliko stotina biološki aktivnih molekula (prema jednoj bazi podataka 326) od kojih su 20 antibiotici, 14 su antikancerogeni, 12 su antitumorni, 12 protivupalni i 10 su antioksidanti. Iz ovoga se najbolje vidi zašto ajur veda uvek insistira na upotrebi čitave biljke (ili njenog organa - ovde rizoma) a ne koristi izolovane aktivne supstance, kao što to čini zapadna nauka. Samo koren kurkume sadrži aktivnih supstanci kao jedna mala apoteka! Ali za razliku od apoteke, Priroda je ovde tako rasporedila koncentraciju ovih molekula da oni deluju bez ikakvih štetnih efekata, već svaki od njih pojačava i podstiče dobrobiti ostalih.





--------------------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------------------












------------------------------------------------------------------------



--- U nedelju, 6/27/10, Sarginsods@aol.com wrote:


Od: Sarginsods@aol.com
Predmet: DR. ZO
Za: bracasargin@yahoo.com
Datum: Nedelja, juni 27, 2010, 19:43





Dobre informacije! Ja sam ih poslao svakom koga to može da zanima pa i vama ako vam zatreba. Nadam se da će vam korisno poslužiti. Nekoliko caka iz ove informacije me je veoma iznenadilo.



Ako sam vam je slučajno poslao dva puta, izvinite me.



Dostavljanje vrlo zanimljive informacije od Dr OZ-a



JEDENJE VOĆA







Samo informativno!



Svi mi mislimo da jesti voće znači samo kupovinu voća, sečenje na kriške i stavljanje u usta. To nije tako jednostavno. Važno je da znate i kako i kada se jede voće.



Koji je ispravan način da se jede voće?



NAJPRE TO ZNAČI DA VOĆE NE TREBA JESTI POSLE OBROKA! VOĆE TREBA JESTI NA PRAZAN STOMAK.



Jedenje voće igra glavnu ulogu u detoksifikaciji vašeg organizma, kojeg snabdeva sa velikom količinom energije za mršavljenje i za druge životne aktivnosti.



PLODOVI VOĆA SU NAJVAŽNIJA HRANA.

Recimo da pojedete dve kriške hleba, a zatim krišku voća. Komad voća je spreman da prođe ravno kroz želudac u creva, ali ga hleb sprečava u tome.



U međuvremenu, ceo obrok se raspadne i fermentira i pretvara u kiselinu. Beznačajna količina voća dolazi u kontakt sa hranom u želucu, pospešuje probavu i sokove, pa cela masa takve hrane počinje da se kvari.



Jedite voće na prazan stomak, i to pre obroka! Čuli ste kako se ljudi žale: Podrigujem svaki put kada jedem lubenice i kada pojedem durijan (Prim. Žarka.: plod neprijatnog mirisa sa drveta durijan na jugoistoku Azije) nadima mi se stomak. Kad pojedem banane imam osećaj da pod hitno moram da odem u toalet, itd. To se neće desiti ako pojedete voće na prazan stomak. Voće pomešano sa drugom hranom izaziva truljenje i proizvodi gasove. Dakle, vi se zato nadimate!

To se ne događa sa nekim plodovima, kao što su napr. pomorandže i limuni, jer su oni kiseli, pa u našem telu sve voće postaje alkalno, u skladu sa istraživanjem dr Herberta Šeltona, koji se bavio ovim problemima. Ako jedete voće na ispravan način, moćićete da steknete svu tajnu lepote, dugovečnosti, zdravlja, energije, sreće i normalnu težinu.



Ako hoćete da pijete voćni sok - pijte samo sok od svežeg voća, a ne koncentrat sokova iz konzervi. Nemojte piti zagrejan sok. Nemojte jesti ni kuvano voće, jer tada uopšte ne dobijate njegove hranljive materije. Dobijate samo - ukus. Kuvanje uništi sve vitamine.



Jedenje celog ploda je bolje nego pijenje sokova. Ako hoćete da pijete voćni sok, pijte ga sporo - gutljaj po gutljaj, jer morate da ga pomešate sa pljuvačkom pre gutanja. Svakog 3-eg dana možete jesti voće da bi brzo očistili svoje telo od toksina. Ako jedete samo voće i pijete voćni sok 3 dana i sami ćete se iznenaditi da će vam vaši prijatelji kazati da izgledate veoma osveženi !





KIVI: Mali ali moćni, i dobar izvor kalijuma, magnezijuma, vitamina E i vlakana. Njegov sadržaj C vitamina je dvostruko veći od onog kod pomorandže!



Da li JABUKA zaista odlaže dan odlaska kod lekara? Iako jabuka ima mali sadržaj vitamina C, on je antioksidantan i flavonoidan (Prim. Žarka.: tj. sadrži grupu opganskih komponenti u kori plodova) i povećava aktivno delovanje vitamina C, čime pomaže da se smanji rizik od raka debelog creva, srčani i moždani udar.



JAGODA: Jagoda je zaštitno voće. Jagode spadaju među glavno voće, koje ima najveću antioksidantnu moć i štite organizam od nastanka raka, začepljenja krvnih sudova, slobodnih radikala.



JEDENjE 2 - 4 POMORANDŽE dnevno može vam pomoći da se zaštitite od prehlade, snizite holesterol, sprečite i rastvorite kamenje bubrega i smanjite rizik od raka debelog creva.



LUBENICA: je najbolje piće za gašenje žeđi. Sastoji se od 92% vode, a takođe je dupke puna ogromnim dozama glutationa, koji pomaže i pojačava naš imuni sistem. Takođe je ključni izvor likopena, oksidanta u borbi protiv raka. U lubenicama se nalazi: vitamin C i kalijum.



GUAVA I PAPAJA: Guava i papaja su vrhunski šampioni po sadržaju vitamina C. One su nedvosmisleni šampioni po njihovom visokom sadržaju vitamina C. Guava je takođe bogata vlaknima, koja pomažu u sprečavanju opstipacije (Prim. Žarka.: zatvorene stolice). Papaja je bogata karotinom i dobro deluje na vaš očni vid.

(Prim. Žarka.: GUAVA je veliki tropski crveni ili žuti jestivi plod kruškastog oblika sa američkog drveta guajava, koji ima crvenu ili žuto-zelenu ljusku sa ružičastim, belim ili žutim mesnatim tekom, koji se jede presan ili pije/jede kao zgusnuti ili želatiniran voćni sok).

(Prim. Žarka.: PAPAYA ili PAWPAW je veliki jestivi plod eliptičnog ili okruglog oblika sa zimzelenog tropskog drveta, koje ima veliku krošmju lišća).



Pijenje hladne vode nakon obroka = rak!



Možete li da poverujete u to? Da to se odnosi na one koji vole da popiju hladnu vodu, a odnosi se i na vas. Lepo je imati i popiti hladno piće nakon obroka, ali hladna voda će očvrsnuti masne stvari koje ste upravo konzumirali, što će usporiti varenje. Kada te 'naslage' reaguju sa kiselinom, one će se razbiti i apsorbovati se u crevima brže nego čvrsta hrana i nataložiće se duž creva. Vrlo brzo, ovo će se pretvoriti u masti i dovesti do raka. Najbolje je piti toplu supu ili toplu vodu nakon obroka.



Ozbiljna napomena o srčanom udaru.



PROCEDURA PRILIKOM SRČANOG UDARA



Žene treba da znaju da svi simptomi infarkta ne počinju sa bolovima u levoj ruci. Budite svesni intenzivnog bola u vilici. Vi nikada ne možete imati prve bolove u grudima tokom srčanog udara. Mučnina i intenzivno znojenje takođe su zajednički simptomi. Šezdeset odsto ljudi koji su imali srčani udar u snu i nikad se nisu probudili. Bol u vilici može da vas probudi i iz čvrstog sna. Budite oprezni i svesni toga.

Što više znamo, imamo bolje šanse da preživimo.



Jedan kardiolog je rekao da svako ko dobije ovaj tekst i pošalje ga na 10 adresa, može biti siguran da će spasti bar jedan ljudski život.



To čak može biti i vaš život!
----------------------------


LP, BORO






- 08:16 - Komentari (3) - Isprintaj - #

07.07.2010., srijeda

Ljeto i jesen 2010. - predviđanja

LJETO I JESEN 2010. Vrijeme radikalnog pomaka

Sve će se protresti... sve... do kolovoza 2010. ništa neće ostati kako je bilo. To može biti vrlo dobro, ali morate naučiti jedriti po tim promjenama i uhvatiti priliku kada se pruži

Tekst preuzet iz časopisa Svjetlost, br.89





LJETO I JESEN 2010.

Vrijeme radikalnog pomaka (Svjetlost br. 89)



Sve će se protresti... sve... do kolovoza 2010. ništa neće ostati kako je bilo. To može biti vrlo dobro, ali morate naučiti jedriti po tim promjenama i uhvatiti priliku kada se pruži



Piše: Maurice Fernandez (ovaj tekst francuski astrolog je napisao početkom prošle godine, ali je i danas podjednako aktualan)



Osjećam se primoranim napisati ovaj tekst o tome što mi astrolozi vidimo da dolazi. Nalazimo se na početku jednog uistinu jedinstvenog vremena u povijesti koje će iznova definirati temelje našeg života. Astrološke su okolnosti neobične i krajnje dramatične. Promjena će vjerojatno dotaknuti svaku razinu našeg postojanja, premda će to svaki čovjek osjetiti na drukčiji način i na promjenjivim stupnjevima intenziteta.

Pišem ovaj tekst kako biste to vrijeme mogli bolje iskoristiti i razumjeti o čemu se radi. Kao astrolozi, svjesni smo ciklusa koji utječu na našu egzistenciju, a budući da je ovaj dolazeći ciklus jedinstven smatram da je bitno podijeliti ovu informaciju. Pokušat ću to iznijeti jednostavnim riječima i ne opterećivati vas dugim tekstom i s previše pojedinosti.

Nekoliko planetarnih tijela pomalo oblikuju vrlo specifičan i rijedak poredak. Ta konfiguracija započela se formirati u jesen 2008. godine. Na političkoj razini to je bilo vrijeme kada je buknula ekonomska kriza i kada je bio izabran američki predsjednik Barack Obama.

Konfiguracija će ući u drugu fazu tijekom studenog 2009. i siječnja/veljače 2010. (Saturn će ući u kardinalni znak Djevice i biti u moćnom kutu s Plutonom u Jarcu).

Treća faza vjerojatno je najintenzivnija, a dogodit će se od kraja lipnja do kraja srpnja 2010., kada će se svi faktori konfiguracije zajedno poredati u križu na samom početku kardinalnih znakova u astrologiji. (Kardinalni znakovi su znakovi novog ciklusa. Planeti o kojima govorimo su Pluton, Uran, Saturn, Jupiter i Mars). Ti planeti su tijela koja se vrlo sporo kreću, pa je doista izuzetno da se ta spora tijela sva poredaju u jednom križu na tako specifičnim stupnjevima!

U normalnim okolnostima neki ljudi prolaze kroz promjene dok drugi nastavljaju sa svojom rutinom. Ovdje je poredak toliko dramatičan i snažan da bi mogao prilično utjecati na svačiji život... Moguće je da vaš život do jeseni 2010. više neće biti isti! Pitanje koje se često postavlja jest: „Jeli to dobro ili loše?“ Odgovor glasi: sve ovisi o načinu na koji se tretiraju ti događaji, a jedan svjestan pristup može činiti razliku.

Jedno je sigurno: ne očekujte sigurnost, konzistentnost i predvidljivost. Stvarnost će se brzo mijenjati i zato je bolje plivati sa strujom i istovremeno biti svjestan onoga što se događa. Fleksibilnost je jedan od najvažnijih faktora tog vremena. Taj utjecaj je sličan stvaranju jednog ogromnog vala.. na njemu možete jahati i stići dalje nego ste ikad pomislili, iskusiti moćnu transformaciju koja vas može uzdignuti u nova područja. Ali taj val može i uništiti mnogo onoga za što ste trenutno vezani.

Redefiniranje se može dogoditi na raznim područjima: možete promijeniti zanimanje, veze, mjesto boravka, način razmišljanja, da spomenemo tek neke. Novi ljudi ući će u vaš život, trenutni će možda otići. Nove ideje i projekti će se razviti, možda ćete biti nadahnuti da sebe iznova izmislite! Karte će se ponovo izmiješati! Ovo je vrijeme buđenja, revolucije, unutarnje i socijalne revolucije.

Sve će se protresti... sve... od studenog 2009. do kolovoza 2010. ništa neće ostati kako je bilo. To može biti vrlo dobro, ali morate naučiti jedriti po tim promjenama i uhvatiti priliku kada se pruži. Ne pokušavajte postići da sve bude savršeno, ne pokušavajte htjeti nešto imati i zadržati: promjena vas može dovesti do jedne potpuno nove i možda više razine od one gdje se nalazite, ali morat ćete otpustiti svoju sigurnost. To je vrijeme rizika, novog stvaranja, novih ideja, novih koncepta, novih vizija i impulsa da se to dogodi.

Brakovi se mogu raspasti, može se izgubiti posao i imovina, ljudi se mogu razboljeti, a istovremeno će se stvoriti nove veze, nove strasti će se probuditi, jedan sasvim novi način života je u nastajanju.. Ulazite u pustolovinu, znali vi to ili ne, bilo to vama drago ili ne. Moji prijedlozi:

Sprijateljite se s tom idejom, ne opirite se pustolovini. Ako ju prihvatite imat ćete najviše koristi. Budete li se borili i opirali, nećete pobijediti. Na to mislim kada kažem da treba biti otvoren prema riziku ... možda je vrijeme da se „skoči“!

Riskirati ne znači ulaziti u bilo kakvu besmislenu pustolovinu. Radi se o tome da čujemo poziv istine… stvari koje ste negirali, odgađali, izbjegavali, bojali ih se, ali za koje ste znali da su istinite. Ovo je vrijeme da budemo bliže istini i da slijedimo poziv.

U kolektivnom to znači da će snage korupcije i manipulacije vjerojatno pokušavati držati nadzor nad događajima, ali je sigurno da će se raspasti. Skandali će i dalje biti u vijestima.. Prirodne katastrofe će i dalje potresati Zemlju. U najgorem slučaju, tijekom ljeta 2010. ili kasnije može doći do rata jer dramatične promjene mogu izazvati strah i konflikte. Ali to ne mora biti tako: sami stvaramo svoju sudbinu u okolnostima u kojim se nalazimo.

Dok prolazite kroz te promjene bitno je da se dobro brinete za vaš imunološki sustav. Naime, koliko god te promjene bile pozitivne one vas mogu preplaviti i oslabiti vaš imunitet: jedite zdraviju hranu, izbjegavajte bijeli šećer, konzumirajte svaki dan sirovi češnjak i luk (sendvič), radite tjelesne vježbe, uzmite si vremena za sebe, ne dopustite da vas negativnost preuzme – osnovni su to savjeti koji vas mogu držati prizemljenim.

Važna napomena: situacija koja se zagrijava je kao komad livenog željeza koji se može istući u bolji oblik – osobno i kolektivno. Budite veleposlanici dobroga i izbjegavajte tratiti vrijeme na trivijalne detalje. Na primjer, dok gledamo kako se Zemlja iscrpljuje i kako njeni resursi i vrste nestaju, ljudi gube vrijeme u diskusijama oko toga da li se globalno zatopljenje događa ili ne .. da li je tomu uzrok čovjek ili ne! TO NIJE BITNO! Ono što je bitno jest da prirodni svijet nestaje pred našim očima zbog naših nepravilnih postupka: veliko zagađivanje, sječa šuma, sve veće razine toksičnosti realnost su izvan diskusija o globalnom zatopljenju.

Osim toga, ekonomija se neće tako brzo stabilizirati… ali možda je tako i potrebno. Isto će biti i s mnogim drugim aspektima vašega života, nećete imati neposredne odgovore. Budite strpljivi i radite i dalje najbolje što možete. Kada se ciklus bude zatvorio tada će se pojaviti nove okolnosti. To se ne može požuriti na umjetan način. Ova dramatična vremena prilika su za nas da svoj život restrukturiramo, u osobnom i kolektivnom. Dok se mnogo toga redefinira, možemo se odreći loših navika i vezanosti, otvoriti se novim idejama i investirati u ono što funkcionira umjesto da ulažemo u privremena zadovoljstva.

Strpljenje je još jedan važan čimbenik.

U tom smislu, ne očekujte da se drugi promjene na bolje ako to vi sami ne radite. Mi krivimo vlade i projiciramo naše frustracije na udaljena 'zla', ali ne uspijeva nam da sami otvorimo svoja srca. Biti aktivan u pozitivnom smislu može bolje funkcionirati nego biti uvijek u pravu.



VAŽNI DATUMI:



§ 30.10. 2009. do početka prosinca 2009.

§ 15.1.2010. – 15.2.2010.

§ 25.6.2010. – 5.8.2010.

§ 1.11.2010. – 26.12.2010.





OPĆI PRIJEDLOZI:



· Shvatite ovo kao priliku da sebe iznova, na bolji način stvorite.

· Shvatite da će se morati platiti cijena, nešto će morati otići.

· Ako nešto ili nekoga izgubite, shvatite da je to znak tih vremena, upotrijebite krizu kao poduhvat u nove horizonte i stvorite nešto novo.

· Shvatite to kao pustolovinu koja zahtijeva rizik.

· Shvatite da ovo nije vrijeme kada možemo očekivati sigurnost, u tranziciji smo.

· Slušajte svoju unutarnju istinu; pobrinite se da se vaš život sada stvarno 'dogodi'.

· Brinite za svoj imunološki sustav: izbjegavajte lošu hranu općenito, čini vas ranjivim za brze viruse.

· Pomažite svojim prijateljima i obitelji, u ovo tranzicijsko vrijeme jedni drugima trebamo pomoći.

· Njegujte svoju duhovnu praksu: to je važno i za vaš imunološki sustav.

· Radite sve što možete da činite dobro: što god sada posijete imat će učinak sada i kasnije.



Vjerojatno se može još mnogo toga reći i protumačiti, ali mislim da razumijete. Nevjerojatna mogućnost se pojavljuje, sada i kroz cijelu 2010. godinu. Takva vrsta ciklusa u poznatoj povijesti nije se nikada dogodila. Možemo očekivati da će se određena mjera razaranja dogoditi – to je cijena koju moramo platiti; ali izgledi da ćemo proći buđenje i stvoriti bolju budućnost sada je nadohvat ruke. Nalazimo se usred jedne revolucije – kulturne, socijalne i političke. Na osobnoj razini je to konceptualna, emocionalna i duhovna revolucija. Doista, to se događa!

Želim vam sve najbolje i bezbroj blagoslova u ovo vrijeme i kasnije!



------------



lp, boro





- 08:06 - Komentari (2) - Isprintaj - #

06.07.2010., utorak

ACTA MEDICO-HISTORICA ADRIATICA


ACTA MEDICO-HISTORICA ADRIATICA




Poštovani,

U ime izdavača Hrvatskog znanstvenog društva za povijest zdravstvene kulture i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci slobodan smo zamoliti vas da naš međunarodni časopis AMHA – Acta medico-historica Adriatica pogledate na Web stranici: http://www.amha.hr/

http://hrcak.srce.hr/amha?lang=hr

http://hrcak.srce.hr/amha?lang=en



· Potencijalne autore pozivamo na suradnju uz poruku da nas zanimaju radovi iz povijesti medicine i srodnih znanosti iz cijelog svijeta

· Zainteresiranim čitateljima, knjižnicama i institucijama nudimo povoljnu pretplatu, a izdavačima srodnih časopisa i edicija predlažemo razmjenu tiskanog materijala.



Uz osobito poštovanje

Prof. dr. sc. Ante Skrobonja, dr. med

Glavni urednik



P.S. - Bit ćemo vam zahvalni ako ovu poruku proslijedite svim potencijalno zainteresiranim.





Dear Madam or Sir,

On behalf of the Croatian Scientific Society for the History of Health Culture and the Rijeka University School of Medicine let me invite you to visit the web pages of our international journal Acta medico-historica Adriatica (AMHA) at: http://www.amha.hr/

http://hrcak.srce.hr/amha?lang=en

http://hrcak.srce.hr/amha?lang=hr



· Authors from all over the world are invited to submit their papers in history of medicine and related disciplines;

· We offer reasonable subscription rates to readers, libraries and institutions, and free journal exchange to publishers.







Yours sincerely,

Professor Ante Škrobonja, MD, PhD

Editor in Chief





Ante Skrobonja, M.D., M.Sc., D.Sc.
Professor
School of Medicine, University of Rijeka
Brace Branchetta 20, 51000 Rijeka, Croatia
Fax. +385-51-651-180





- 08:15 - Komentari (6) - Isprintaj - #

05.07.2010., ponedjeljak

Buđenje svjesnosti u eteričkom

BUĐENJE SVJESNOSTI U ETERIČKOM



(prijevod 2. poglavlja iz knjige “Pripaljivanje vatri - produbljivanje odgoja i obrazovanja kroz meditaciju” Joergena Smita, Hawthorn Press, 1992.)

“Buđenje svjesnosti u eteričkom” je tema od posebne važnosti. Međutim, prvo ju je potrebno pobliže osvijetliti. Poseban problem, zapravo stanje bolesti, je jaz kojeg danas svatko pronalazi između svojih unutrašnjih doživljaja i doživljaja svijeta kog se zamišlja kao površinski materijalnog. Ono što se doživljava u materijalno-fizičkom svijetu ima prirodu koja je strana svim moralnim, duhovnim kvalitetama. A s druge strane, gdje god se manifestira duhovno, ono boravi u određenoj subjektivnoj unutrašnjosti i ne zahvaća fizičko-materijalni svijet. Ono ostaje izolirano. Nastojanja Antropozofije prema putu znanja koji vodi ka duhovnom u čovjeku i od duhovnog u čovjeku ka duhovnom u univerzumu 1). (dakle do premošćivanja tog jaza) jedino mogu biti uspješna ako je duhovno doživljeno tako snažno i tako konkretno da je preneseno u fizičko i u aktivnost u fizičko-materijalnom carstvu, ako fizičko materijalno carstvo ne ostaje neopaženo, već je duh oslobođen iz njega. Međutim prijelaz iz duhovnog carstva bića u fizičko carstvo tvari može se postići samo kroz carstvo eteričkog, i slično, iz fizičkog svijeta čula može se stići do oslobađanja duhovnog koje djeluje unutar njega kroz to isto carstvo, koje direktno graniči s fizičkim svjetom čula, ali se ne može shvatiti običnom svjesnošću. Iz toga proizilazi posebno značene buđenja svjesnosti u eteričkom! Ako svjesnost izčezne iz tog carstva, ili se potiskuje, mi živimo u jazu između druga dva carstva, u stanju shizofrenije.

Sve misli, čak ako uistinu izviru iz duhovnog, iz eteričkog svjeta (a bez njega misli uopće ne bi postojale), javljaju se u našoj svijesti samo kao sjene, kao misli koje postoje unutar nas. S druge strane je čitavo osjetilno-opažajno carstvo. Taj svijet također izlazi iz izvora duhovnog carstva bića i nameće se našoj pažnji s druge strane, ali ne ulazi kao nešto živo u našu svjesnost, već izbljeđuje u fantomsku pojavu gdje primamo individualne opažaje pomoću mentalnih slika predmeta. Tako mi ne živimo u duhovnoj stvarnosti, niti iz unutrašnje strane duhovnog carstva mišljenja, niti iz vanjske strane duhovnog carstva osjetilnog svijeta; umjesto toga mi živimo u procjepu između fantoma osjetilnih opažaja i sjena misli. Na obje strane nalazi se tama u usporedbi s pravom stvarnošću. Divno je to što mi možemo doseći pravu stvarnost, ali ne bez napora. Ne dobivamo je “badava”.

Mi se jedino oslobađamo iz carstva sjena i fantoma kroz svoju aktivnost u traganju za znanjem. Premda to traganje za znanjem nije sjenovito, ono se u početku javlja u našoj svjesnosti kao nešto sjenovito ili fantomsko. U njegovom temelju ima nešto što je dublje i nevidljivo radi u životnoj aktivnosti. Ali to samo neće dovesti do nikakvog rezultata ako se ne ojača unutarnja spoznajna snaga - postupno, kroz vježbanje, u početku bez dostizanja ikakvog određenog rezultata. To postaje sve jače sve dok se sama ta snaga ne opazi kao granica carstva sjena kao duhovne stvarnosti. Ovo se u početku događa u oblikotvornom mišljenju, gdje čovjek ne samo da nešto promišlja, već gdje se kreativan oblikotvorni proces iznutra vrši valovitim pokretom koji vodi do pojave forme.

Ako nastavimo kultivirati samo aspekt oblikotvornog mišljenja, postoji tendencija da se zaluta. Istovremeno moramo raditi i s drugim aspektom, s fantomima osjetilno-opažajnog, kako bismo stigli na njihov izvor. I kod mišljenja i kod opažanja originalni izvori leže u carstvu eteričnog. Samo što su u ljudskoj svijesti u početku odvojeni jedan od drugoga. Kad jednom postignemo aktivno, oblikotvorno mišljenje, taj novi korak se također mora primiti čistom osjetilnom percepcijom.

Da bismo ovo pojasnili, dat ćemo jedan primjer. Sjedimo na klupi negdje u prirodi. Zatvorimo oči i pokušamo intenzivno meditirati. Tijekom meditacije potpuno zaboravimo da sjedimo na klupi, ali na kraju meditacije okolni svijet se ponovo javlja. Sada možemo doživjeti otkriće u pogledu osjetilne percepcije. Ako ima malo lišća koje lagano šuška, a mi normalno sjedimo na klupi, zvuk koji se čuje je prilično mek, ali ako izlazimo iz duboke meditacije, zvuči kao grmljavina (premda samo na nekoliko sekundi), a onda je sve opet normalno. Što se ovdje dogodilo? Nekoliko trenutaka iznenada smo živjeli direktno u osjetilnoj percepciji u potpunom odsustvu fantoma ili mentalne slike. Kroz ovakvo iskustvo možemo prosuditi o opsegu u kojem su kvalitete potisnute u svim uobičajenim osjetilnim percipiranjima.

Drugi primjer. Kad idem u krevet, dodirnem pokrivač i iznenada se pojavi strašna buka. Na razmeđu između spavanja i budnosti, kad smo na neki način izvan našeg tijela, nestaje fantomski element, opušta se poredak mentalnih slika, pa se stoga daleko intenzivnije prožive osjetilni dojmovi. Djeca nerijetko to doživljavaju, a neka se i plaše, ne znajući što se zbiva. Nije loše da odrasli oko njih znaju.

Prema tomu postoje dva aspekta. S jedne strane uzdizanje do sposobnosti aktivnog mišljenja, do oblikotvornog mišljenja. S druge strane uzdizanje od fantoma osjetilnih percepcija do njihovog izvora u carstvu elemenata. A sada oboje počinje zajedno djelovati, kao u disanju. Sa svakim korakom naprijed koji se jača kroz oblikotvorno razmišljanje, širi se opseg apsorbiranja istinskih kvaliteta svijeta osjetilnih percepcija, ali također i obrnuto. Ta grmljavina realnosti svijeta osjetilnih percepcija, elementalnog svijeta, nestaje u istom trenutku osim ako se ne apsorbira kroz oblikotvorno mišljenje. Ako ovo dvoje počne zajedno djelovati, počinje novi udisaj, premda sada ne u zraku, nego između mišljenja i osjetilne percepcije. Svakim sljedećim pojačavamo prethodni. 2).

Kroz ovu aktivnost osoba doživljava eterički svijet, svoje vlastito eteričko tijelo, premda u početku samo njegov sićušni dio. Volio bih ovo slikovito izraziti - mada ne samo slikovito - na sljedeći način: eteričko koje okružuje glavu je prvi dio koji se ovako uoči. Taj mali “komadić” ima međutim tendenciju da odjednom nestane iz naše svijesti ukoliko se dalje ne ojača. Volio bih spomenuti nekoliko načina kojima se to postiže.

Prvi način je sljedeći. Ako mislimo da napredujemo u ovom carstvu opažanja i mišljenja a istovremeno smatramo da naš osobni život može ostati nepromijenjen, varamo se. Jer taj mali djelić nije spojen samo sa najbližim eteričkim carstvom glave, već sa našim čitavim tijelom, koje je organizam koji živi u vremenu i kroz čitavu našu biografiju. Ako u tom času ne počnemo raditi na svom životu, svjesnost u tom eteričkom “komadiću” ostaje malena i slaba. Stoga je možemo nastojati ojačati vraćajući unazad svoj život, situaciju po situaciju, godinu po godinu unazad sve do djetinjstva, a onda, razmatrajući ga sa više točke, ne uživljavajući se u svoj osobni život, već gledajući na njega kao da su se stvari dešavale nekom drugom, s istim stupnjem objektivnosti, razlikujući bitno od nebitnog. Na taj način mi se postupno uživljavamo u istinski oblikotvorne snage naše biografije. Svaki puta kad asimiliramo dio života na taj način, postoji element povratne informacije. Mali komadić “mišljenja i opažanja” počinje rasti, postaje veći i jači, i obrnuto - svjetlost teče iz tog malog komadića u proces asimiliranja života. Odmah postaje vidljivo da ako ja ne radim na svom životu, ovaj komadić ostaje malen i zauvijek nestaje.3).

Daljnja staza jačanja je ovladavanje “vremenskim organizmom”. Posjedovanje apstraktnog znanja o vremenskom organizmu nije isto što i poznavanje njegove stvarnosti. On se mora direktno iskusiti! Dakle počnimo s onim što je neposredno oko nas. Možemo uzeti ovu situaciju, ovo večernje predavanje ovdje, i hipotetički ćemo zamisliti da je sedam sati ujutro, i da svi ovdje sjedimo, a ja ovdje stojim i govorim. Bila bi to potpuno drugačija situacija, i potpuno drugačije predavanje, čak kad bih ja izgovarao ove iste riječi. Bilo bi to jutarnje raspoloženje: buđenje direktno iz sna, prije doručka - bila bi to posve drugačija stvarnost. Međutim mi smo prošli kroz dan, imali smo predavanje, razgovore po grupama, i krećemo se prema večeri. Sada zamislimo da je jedan sat u noći - opet bi to bilo sasvim različito predavanje, potpuno drugačija situacija.

Sve što se događa je to što jest, ne kroz sadržaj trenutka, već kroz položaj u vremenskom organizmu. Gdje sam ja u tijeku dana i noći? Što dolazi prema meni? Što leži iza mene? Mi smo uvijek u mnogo malih, većih i velikih krugova; mali krug dana odnosno noći, čitav mjesec, čitava godina. Mogli bi na primjer zamisliti da nije ožujak i čitava situacija opet bi bila sasvim drugačija; bili bi na drugoj točki organizma godišnjeg ciklusa. O tome možemo brzo promisliti i vidjeti da je tako, a možemo i zanemariti, nastavljajući skakati od trenutka do trenutka i ne osjećati zaista stvarnost vremenskog organizma. Mora se kultivirati taj osjećaj da se konstantno nalazimo u manjim i većim krugovima vremena i da mali, trenutačni krugovi imaju važnost i vrijednost jedino kroz njihov odnos sa cjelinom.

Kada ispadnemo iz vremenskog organizma, pojavljuje se nervoza. Nervoza se također javlja zbog drugih razloga. Kad ego jednostavno ostavi sve duševne snage i sve što s njima ide - misli, osjećaje, htijenja, instinkete i želje - da se sami odvijaju, a ne preuzme kontrolu nad njima, astralno tijelo postaje slabo i mlitavo. Astralno tijelo ima veliku puninu u sebi, ali ako ga ego ne tjera naprijed i ne počne s njime raditi, ono postaje mlitavo. Što je posljedica toga? Astralno tijelo ne može više inspirirati eteričko tijelo, i sada eteričko tijelo također postaje mlitavo. Što znači mlitavo? To znači ovisiti o vanjskom, čisto neočekivanim utjecajima izvana. Slabo eteričko tijelo gubi kontrolu nad fizičkim tijelom, fizičko tijelo ispada iz “sinkronizacije”. Ne potpuno - kada bi se raspao sistem, umrli bismo. Ali ako fizičko tijelo malo ispadne iz balansa, pojavljuju se nervoze i različite vrste bolesti. Fizički organizam počinje imat grčevite tendencije i postaje ovisno o sebi. Suprotno se javlja ako ego radi na vlastitim duševnim snagama, na instinktima i željama i nešto s njima napravi: postaje humaniji, iskreniji, u mišljenju, osjećanju i volji, u svim nastojanjima, u svim oblicima ponašanja - to je čovjek u nastajanju. To nije stanje savršenstva, ne mora se postati savršen kao ideal, to bi bio potpuno iskrivljen način mišljenja i također nedostiživ. Ono što je važno je započinjanje, ostvarivanje promjene usmjeravanja volje, jer takva promjena već u sebi ima snagu čovjeka u nastajanju. Odjednom astralno tijelo postaje bolje, snažnije. Ono nije punije nego prije, ali sve odjednom postaje sasvim drugačije u njemu kad ova inspirativna snaga dođe iz ega i započne “nastajanje čovjeka”. Astralno tijelo odjednom može inspirirati eteričko tijelo većom snagom, a eteričko tijelo postaje manje podložno alergijama i snažnije i sposobno da stavi fizičko tijelo pod komandu, naređujući mu ozdravljenje, iscjeljenje. Ovdje imamo osnovni elemenat kojeg Rudolf Steiner naziva “higijenskim okultizmom”. Iz najunutarnjijih duhovnih snaga čovjeka u nastajanju bude se izcijeljujuće snage, u početku unutar bića čovjeka, a odatle zrače u društveni organizam.

Kada “čovjeka u nastajanju” prožme snaga, eterčko tijelo se ojača iz ega, i ta snaga se uzdigne. “Mali komadić” počinje postajati snažniji, on se širi.

Drugi, a veoma važan put jačanja može se ovako opisati. Svaki pojedinac današnjeg doba u početku ima sljedeći stav. On sebe zamišlja kao malu sićušnu točkicu na Zemlji kojoj je dan potpuno subjektivan duševni život, dok se tamo vani nalazi ogromni svemir s udaljenim zvijezdama s kojima on, međutim, nema apsolutno ništa. Čak ako i napravim neki napredak u moralnom smislu, čitav svijet zvijezda - promatran s astrofizičkog gledišta - nema s ovim nikakve veze. Ako imamo zamisli ove vrste, ostajemo mali i slabi. Nismo otkrili ono što je uistinu bitno: da ono “nešto” što se probudilo u eterčkom nije samo u meni. A gdje je onda? Ono je istovremeno na dalekom horizontu, na periferiji. U fizičkom carstvu predmeti stoje jedni pokraj drugih. Fizičko tijelo se donekle može odvojiti od eterčkog, čak i onda kad se jedno stapa s drugim, kao na primjer kroz zrak, toplinu itd. To nije slučaj s eteričkim tijelom. Kako treba razmišljati o eteričkom tijelu u odnosu na čitav eterički svijet? U isto tako snažnoj vezi kao što je veza između fizičke glave i cjeline ostatka organizma! Glava je na neki način odvojena, sama za sebe, ali postoji vrat, koji sačinjava vezu s ostatkom tijela i bez kojega bi bilo nemoguće živjeti. Čovjekovo eteričko tijelo također ima određeni stupanj autonomije, ali samo u onolikoj mjeri u kojoj je fizička glava autonomna s obzirom na fizičko tijelo kao cjelinu. Što je odgovarajući “ostatak organizma” za naše eteričko tijelo? Čitav etrički svijet izvan nas! Svako ljudsko eteričko tijelo je kao mala glava, koja pripada čitavom organizmu vani u širem svijetu. Nema ničeg ovdje u carstvu eteričkog koje istovremeno ne radi kao periferna sila u svemiru. Fizičko zauzima točku, i ima težinu. Eteričko je uvijek u širinama prostora, ispreplićući i apsorbirajući se.

Zvjezdani svijet je prisutan - neprimjećen kada se čovjek probudi prvi put u eteričkom, kad oživi oblikotvorno mišljenje i opažanje, a da mi o tome čak ne moramo ništa znati. Cjelina je prisutna neprimijećena - i sada, ponovo, javlja se put jačanja. Ovaj život u cjelini mora se osvijestiti, mora se kultivirati. Čovjek se treba osjećati jednako na svom terenu na zvjezdanoj periferiji i u vlastitom eteričkom tijelu. Postoje riječi u pjesmi od Novalisa koje najprije jednostavno doživimo kao poetsku ljepotu, a onda iznenada vidimo dublju istinu koja u njima počiva.



Zvjezdani svijet će poteć´,

Životni zlatni gutljaj vina,

Radosno ispijajuć´ ga,

K´o blistave zvijezde ćemo sjat´.4).





Ovo nije samo poetično, već i istinito. Eterički svod periferije se osvještava, malo postaje zvijezda i živi zajedno s velikim. To je stvarnost buđenja u eteričkom.

Pokušao sam prezentirati nekoliko putova kojima se stječe snaga: rad na svom životu, doživljavanje vremenskog organizma, rad ega na drugim članovima, povratna informacija koja iz tog slijedi i konačno veza s velikom periferijom svjetskog omotača.

Sada bih želio ubaciti kratku primjedbu o takozvanoj četvrtoj dimenziji. To može biti posve apstraktna stvar, kao da brojimo - četvrta, peta, šesta dimenzija... i može se temeljito analizirati kroz modernu matematiku, a da iz toga ne proiziđe nikakva duhovna vrijednost. Na to se može gledati na tako apstraktan način da se može reći: tri dimenzije u običnom prostoru, zatim se doda vrijeme kao četvrta koordinata; sada možemo računati sa četiri. To je značenje četvrte dimenzije koje nije meni na umu. Ja želim razmotriti ezoteričko značenje četvrte dimenzije, a onda dolazimo do nečeg posve drugačijeg. Gdje je trodimenzionalnost, tri koordinate u prostoru, gdje se mogu naći? Samo u zemaljskom fizičkom carstvu gdje postoji iskustvo svijeta prostora. Samo ovdje je moguće manifestirati tri dimenzije - i zajedno s tim kristalno-mineralni svijet. Ali trodimenzionalnost nije na početku svega, jer postoji spuštanje iz najvišeg duhovnog svijeta kroz tri faze do točke kristalizacije u trodimenzionalnom svijetu prostora. Koliko dimenzija u ovom slučaju postoji u najvišem duhovnom svijetu? Nijedna, nula dimenzija. Tu ne postoji trodimezionalni svijet prostora, arhetipovi su čisto duhovni. Koliko dimenzija postoji u nižem duhovnom svijetu? Jedna, linearna dimenzija, premda ne linija koja je vezana za fizički trodimenzionalni svijet. To je linija koja proizlazi iz duhovnog svijeta, a jedino se izražava kao usmjerenost volje. Zatim - silazeći dalje iz svijeta arhetipova - dolazimo do sljedeće faze, do eteričkog elementarnog svijeta. Koliko dimenzija ima tu? Dvije! To su žive slike koje izgledaju kao ravnine ali ne kao ravnine u trodimenzionalnom svijetu, kao na primjer zid ili slika - one nisu takove. To je aktivnost: kako silazimo iz arhetipova, dolazimo do prve, a onda do druge žive aktivnosti. Gdje su te ravnine? U čitavom omotaču eteričkog svijeta i odande se prepliću, oblikotvorno, ali pokretom ravnine, još uvijek ne trodimenzionalno, još uvijek ne u fiksnom obliku. Gdje god se javlja fiksni oblik, ispao je iz odnosa sa silama kretanja i postaje trodimenzionalan i prostoran, fizički i mineralan.

Tako stižemo do sljedeće krivulje razvoja.















TRODIMENZIONALNI PROSTOR





TOČKA 0 6 TOČKA

ZVIJEZDA INTUICIJA





CRTA 1 5 CRTA

OTKRIVENJE INSPIRACIJA



PANORAMA PANORAMA

AKTIVNOST KOJA NE SLIKA

STOJI MIRNO 2 4 IMAGINACIJA

RAVNINA



3

KRIŽ

SMRT









“Nula” u najvišem duhovnom svijetu mogla bi se također zvati i “točka”, “zvijezda”. Niži duhovni svijet: “crta”, teče kao otkrivenje u ovom carstvu jednodimenzionalnog. Onda dolazi eterički svijet života, plošni svijet aktivnosti gdje ništa ne stoji mirno. I na kraju trodimenzionalno; križ, smrt, moguće je jedino u fizičkom svijetu osjetila. To je spuštanje stvaralačke aktivnosti.

Zatim počinje uzlazna linija evolucije svjesnosti, i stižemo do četvrte, pete i šeste dimenzije, premda ne jednostavno kao nove osi koje se dodaju, već kao uzdizanje do viših nivoa gdje u odgovarajućem trenutku nestaje jedna dimenzija vanjske stvarnosti. Na prvoj stepenici nestaje jedne dimenzije i stižemo do ravnine, slike. Onda nestaje druga - i dolazimo do linije, inspiracije. Ponovo jedna otpadne - onda smo u točki, u intuiciji, točno u unutarnjem carstvu bića.

Tako se buđenje u eteričkom događa kada čovjekova svjesnost o trodimenzionalnom uzlazi na viši nivo, kada jedan aspekt vanjske stvarnosti nestaje i kada ravnina nije površina predmeta, već živuće, ispreplićuće polje perspektive. Gdje je to polje perspektive? Postoji veoma poučno, misaono obrazloženje Rudolfa Steinera koje ovo rasvjetljava. Dakle od kud dolazi imaginacija? Točno iz točke gdje se inače javlja sjećanje - carstvo imaginacije, imaginativni nivo, je upravo u onim unutrašnjim predjelima gdje se boravi kao u centru ravnine. Što to znači? Ovo nema ništa s pojavom vizija! Vizija dolazi kao slika izvana, mi je jednostavno uhvatimo; sve moguće greške i varke mogu se pomiješati s njom. Imaginacija je, ukoliko se pojavljuje, proizvod naše vlastite aktivnosti; mi doživljamo svoju aktivnost stvaranja slike. Ali istovremeno slika je također i na drugom mjestu. Gdje? U beskonačnoj udaljenosti, u velikoj periferiji. To je četvrta dimenzija, gdje smo u maloj ravnini a istovremeno u velikoj obloj plohi periferije, zvjezdanom svijetu.

Ako ne pridajemo važnosti zvjezdanom svijetu, nestane također i ta mala unutrašnja ploha imaginacije, jer se ona jedino može uhvatiti ako se istovremeno prihvati s univerzalnom snagom na periferiji. To je ta tajna. Prema tome što treba raditi? Treba se uzdići iznad svog malog tjiela! To ne znači izgubiti sebe, jer u tijeku tog slobodnog čina može se vratiti svaki puta u trodimenzionalno i provjeriti kontakt s njim, ima se potpuna, svjesna sigurnost kroz taj kontakt. Ako sebe čovjek izgubi, moguće su sve vrste obmana. Moramo biti sposobni uspostaviti konstantnu povratnu informaciju u odnosu na točku križa u trodimenzionalnom carstvu. To je sredstvo da čovjek očuva svoju slobodu.

Točno ovdje, međutim, na pragu između druge i četvrte dimenzije (vidi grafikon), također se događaju događaji koji se javljaju prije rođenja i neposredno nakon smrti. U času prije našeg rođenja mi izranjamo iz najvišeg duhovnog svijeta i dolazimo k sebi malo prije ulaska u trodimenzionalni svijet. Tada se odvijaju sve duhovne namjere života koje će doći se odvijaju i pojavljuju pred nama kao u nekoj velikoj životnoj panorami. Neposredno nakon što umremo, fizičko tijelo odlazi, i tada se čitava panorama prošlog života odmotava - panorama prije zemaljskog života, i onog poslije njega! Mi smo opasani dualnom veličanstvenom životnom panoramom naših najunutrašnjijih namjera - ne da razmišljamo o svim malim detaljima pa stoga pretpostavljamo da je sve predodređeno prije rođenja, to bi bila pogreška. Ono što stoji ispred nas nakon smrti u slikovnom obliku su duhovne namjere i duhovno carstvo bitka.

Isti slučaj je svakog jutra kad se probudimo i svake večeri kad zaspivamo: panorama nadolazećeg dana, panorama dana koji je prošao. Mi smo u malom opasani tom slikovnom aktivnošću carstva bitka. Jer, što je slika? Ako je prava slika, biće je izraženo na slici; i ono će imati određene duhovne osobine koje su zamjetljive. To nije apsurdna slika koja je samo nabacana; to je lice bića koje pokazuje što će doći i što je bilo. To ne nestaje tijekom dana, nego živi u vremenskom organizmu direktno ispod površine sjena i fantoma. I može se osvjestiti u svakom trenutku kad počne buđenje u eteričkom. Gdje ja sada stojim? Koji je duhovni smjer? Velika slika to spaja, a s njom ja sam unutar tog vremenskog organizma koji se kreće dalje na svom putu. Ako se kompletno ispadne iz doticaja s duhom, javlja se strah. A strah zaokuplja čitavo moderno čovječanstvo jer smo ispali iz tog vremenskog organizma duha i izgubili ga i , mogli bismo tako reći , usitnili ga u pojedinačne kapi u pojedinačnim tielima. Što će se dogoditi? Da li hrlim ka uništenju? Da li će propasti cijeli svijet u sljedećem času? Strah koji raste iz duboke, crne, mračne rupe. Strah se ne može prevladati jednostavnim potiskivanjem. Hrabrost se može sakupiti kroz duhovnu aktivnost, jer kroz nju se otkriva nova veza s duhovnom stvarnošću putem koje se vremenski organizam može prihvatiti kroz svjesno znanje. Čovjek se u njemu budi. Ali ako pojedinac i postigne nešto u tom smjeru, on vrlo brzo ponovo izgubi tu vezu. Kad mali čovjek hodajući ulicom počne razmišljati o svemiru, potpuno je ispunjen onim što je doznao kroz časopise i medije, slikom potpuno mehaničkog, čisto materijalnog svemira gdje je sve što se događa na zemlji potpuno besmisleno. Ako si egzaktno i temeljito gradimo mentalnu predodžbu ove astrofizičke slike svijeta, a onda predodžbe da će se čitava zemlja i čitavo čovječanstvo uništiti sljedećeg trenutka, što bi to značilo za čitav svijet kako ga promatra astrofizika? Ništa! Čovjek bi pomislio da će se sve nastaviti kao da se ništa, apsolutno ništa nije dogodilo. Suvremeno čovječanstvo ima prema tome sliku svijeta po kojoj je cijela njegova vlastita egzistencija uništena. To rađa strah u podsvijesti.

Tako se čitava astrofizička slika svijeta, koja živi kao velika masivna kvrga u našoj svijesti mora pokrenuti, mora podići u vremenski organizam, iako ne u astrofizičko vrijeme koje je samo koordinatna os u beskonačnost i hipotetički se giba naprijed i nazad, stalno ponavljajući istu stvar, već u pravi vremenski organizam. Gdje započinje taj vremenski organizam? O tome nalazimo u Steinerovoj “Okultnoj znanosti”. Ovdje se možemo upoznati s fazama planetarne evolucije: Saturn, Sunce, Mjesec, Zemlja. Zemlja - evolucija se odvija u fazama iz duhovnog temelja bitka, iz najvišeg duhovnog svijeta do točke u sredini gdje postaje moguća trodimenzionalnost u mrtvom kristaličnom svijetu, zatim u velikom zamahu dalje u budućnost, gdje se sve što je bilo dano, podieljeno, asimilirano i razvijeno kroz faze spuštanja može nastaviti dalje u novom, transformiranom obliku u čovjeku u nastanku, u Zemlji koja nastaje. Možemo se pitati: koji osjećaj odgovara fazi Saturna u raspoloženju unutar ovog čitavog vremenskog organizma, čijih sedam faza zajedno sačinjavaju cjelinu? Raspoloženje Saturna je proljeće, kozmičko proljeće. Koje je raspoloženje evolucije Sunca, kada sjemenke koje su posijane u prvoj evolutivnoj fazi Saturna, tog svijeta topline, klijaju u život? To je ljeto, kozmičko ljeto. Koje raspoloženje živi u evoluciji Mjeseca? Sada se nešto počinje raspadati, cijepati se, pojavljuju se problemi - raspoloženje jeseni je u epohi Mjeseca! A sada dolazi naše zemaljsko doba. To je vrijeme kozmičke, planetarne zime; snježni pejzaž, ledeni pejzaž (s kosmičkog stanovišta), trodimenzionalan, mrtav, kristalni svijet, vrhunac zime! A sad zamislimo da gledamo kroz prozor na čudesno krasan snježni pejzaž, i kad ne bismo znali da ispod snijega i golih grana već postoje pupoljci dolazećeg proljeća - tada bi zima donosila smrt, užasno. Zima je čudesno divna kao prelazna faza, ako znamo da ispod ovog hladnog pokrivača već postoje pupoljci nadolazećeg proljeća. Mogu mirno čekati uživajući u snježnom pejzažu da dođe novo proljeće.

Prema tome što je astrofizička slika svijeta? To je presjek kroz doba zime, kad su zaboravljena doba proljeća, ljeta i jeseni koja su u potpunosti prošla, vjeruje se da postoji samo led, snijeg i zima, a ne zna se ništa o pupoljcima koji su spremni za dolazak proljeća. Presjek koji u isto vrijeme potvrđuje što je krivo. To je pluistina, jer svi detalji u opisu ledenog pejzaža su točni. Ne može se prevazići ova laž izjavom “Kristali leda ne postoje”, jer oni postoje - ali oni se moraju podići do velikog vremenskog organizma, u svjesnost o kozmičkom proljeću, kozmičkom ljetu i kozmičkoj jeseni. Onda možemo vidjeti sadašnju sliku smrti, ali istovremeno posvuda ispod površine pupoljke dolazećeg proljeća. Strah se prevazilazi i čovjek dobiva nepokolebljivu sigurnost iz duhovnih stvarnosti tog velikog vremenskog organizma. To se međutim mora kultivirati. Zbog toga je temeljito proučavanje Steinerove okultne znanosti od bitne važnosti za buđenje svjesnosti u eteričkom.

Ovo se onda mora nastaviti i podijeliti u kulturne epohe. Ovdje se ponovo iskazuje bolest sadašnjosti: ona je lišena povijesti. To znači, ljudi imaju beskonačnu količinu znanja, raspolažu milijunima podataka o prošlosti, koji su vrlo često izuzetno točno prikazani - a ipak oni su samo napola istiniti jer nisu podignuti do nivoa velikih sedmerostrukih stepenica kulturnih epoha, indijske, perzijske, egipatske i grko-latinske epohe. Mi smo sada u petoj, a slijedit će šesta i sedma. Mi smo na putu gdje svaki pojedinac u svakom trenutku ima svoju potpunu vrijednost, ali nalazi svoje unutarnje značenje kroz cjelinu, kroz čitav krug.

I iz velikih ritmova vremena sve se spušta u male ritmove, u život pojedinca. Čak je moj vlastiti život od rođenja pa do smrti vremenski organizam, cjelina. Ja sam u sadašnjem trenutku na određenom mjestu. Uzmimo da imam sedamnaest godina ili sedamdeset, što to znači? Da je taj dio mene dobio naročit naglasak u fizičkom. Čitav ostatak života je također tamo, u pozadini, iznad, ispod, okolo i uokolo, na periferiji, u ravnini koja jednako prolazi kroz mene i proteže se u najudaljenije horizonte života. Čitav život je prisutan u svakom trenutku, ali njegovi određeni dijelovi su naročito naglašeni: osamnaesta godina mladosti ili sedamdeseta godina starog čovjeka. Što ostaje u pozadini za mladića? Sve ono što još treba doći. To je onda sadašnjost s naročitom snagom u ostatku vremenskog organizma. Što živi naročito snažno u eteričkom organizmu sedamdesetgodišnjaka koji je postao fizički star? Čitav period mladosti!

Postoji prekrasan trenutak u Steinerovom prvom Misterijskom komadu gdje Johannes Thomasius, slikar, prolazi kroz unutrašnj iskušenja. On doživljava nultu točku sjena i fantoma kad sebe osječa kao ništa i uzdiže se kroz istraživačku snagu znanja do ovog postupnog buđenja u eteričkom. A onda vidi dva čovjeka, koja poznaje u fizičkom carstvu kao starog profesora Capesiusa i mladog doktora Stradera. Ali sada mu se slika proširi; vidi profesora koji je star u fizičkom životu kao mladića! I vidi mladog doktora Stradera kao starca! To je komplementarno, jer što je naglašeno u fizičkom u jednom trenutku, izaziva s naročitom snagom suprotni aspekt u čitavom vremenskom organizmu. Kušnja ega prolazi kroz sve faze ove cjeline čovjeka u nastajanju.

Vrijeme kada je čovjek u nastajanju u nama najjači je, iako mi to ne shvaćamo, kada kao malo dijete učimo hodati, govoriti i misliti. Ali čovjek u nastajanju radi ispod površine u ovoj eteričkoj sferi aktivnosti tijekom čitavog života iz najunutarnjije stvarnosti božanskog. Tako buđenjem svjesnosti u eteričkom mi vidimo mnoge slojeve, mnoge sfere, a one imaju svojstvo uzajamnog jačanja. Prekrasna stvar je ta da istovremeno doživljavamo veliko i malo; čovjek pronalazi sebe, element nastajanja, u vlastitoj biografiji, i nalazi čovječanstvo, ljedsku evoluciju, kako sam pokušao ilustrirati pomoću primjera Okultne znanosti. Čovjek pronalazi istinsku bit u svojoj vlastitoj individualnosti, bitnu istinu u čovjeku u nastajanju; ali kad bi to bilo sve, bilo bi pogrešno, jer to vrijedi samo onda ako istovremeno živi na široj razini.

Kao činjenica koja proizilazi iz dubine doživljaja može se i ovako izraziti: Krist se nalazi unutar svakog ljudskog bića, ali istovremeno kao kozmički Krist na široj razini, u drugoj osobi i u čitavom čovječanstvu. On se ne može naći samo na jednom mjestu. On radi unutra sa periferije, a istovremeno u dubinama srca.

Pokušao sam podvući neke osnovne principe po pitanju prevazilaženja rascjepa između unutarnje i vanjske stvarnosti i vjerujem da je jasno očigledno da su i ovdje također izvori umjetnosti odgajanja, jer uostalom naša briga u tom pogledu je za čovjeka u nastajanju. Kako možemo pomoći djeci ako sami ne osvijestimo čovjeka u nastajanju u nama? Samo kroz ovaj izvor mi također možemo biti od pomoći djeci i mladeži i poticati ih na njihovom putu.



Bibliografija:

1. R. Steiner: Glavne antropozofske misli (br.1), R. Steiner Press, London, 1973

2. V. Steinerova predavanja od 30.11.1919. štampane pod naslovom “Misija arhanđela Mihaela”, Antroposophic Press, New York, 1980; i os 03.10.1920. pod naslovom “Granice prirodnih znanosti”, A.Press, N.Y. 1983.

3. V. steinerovo predavanje od 15.04.1923. pod naslovom Was wollte das Goetheanum und was soll die Anthroposophie? (GA 84).

4. “Die Sternwelt wird zerfliesen

Zum goldnen lebensein

Wir werden ihn geniessen

und lichte sterne sein”

(iz Himne noći, V)

5. V. Die Bedeutung der Anthroposophie im Geistesben der Gegenwart (GA 82) 6 predavanja i seminar održan od 7 - 12.4.1922. u Denflaagu. Dva od ovih pojavljuju se u engleskom prijevodu “Zlatna vlat” 1961. R. Steiner Press, London.

6. R. Steiner, Okultna znanost - konture, R. Steiner Press, London, 1969

7. ibid.

8. V. “Portal inicijacije Četiri misterijska komada”, R. Steinera, R. Steiner Press, London, 1982.





Preveli Rada i Koko



----------------------




--- On Sat, 7/3/10, zeljko sepic wrote:


From: zeljko sepic
Subject:
To: borivojbukva@yahoo.com, korina.korade@rl-hr.hr, "TILI HAVLICEK"
Date: Saturday, July 3, 2010, 9:10 AM

---------------

Dragi moj prijatelji,
šaljem ti jedan tekst kojeg smo preveli Rada i ja (sada živi u Kanadi).
Radi se o naprednom predavanju za waldrofske učitelje i u boti je Antropozofski tekst
ali tako reći identičan teozofskim učenjima. Proslijedi dalje.........!

Koko

--------------

hvala ti dragi prijatelju na štivu,
kojeg prilažete svima nama.
pozdrav radi i željku šepiću od
bore.



- 08:10 - Komentari (7) - Isprintaj - #

03.07.2010., subota

Zaustavimo Družbu, čuvajmo Adriu!

družba adria



Pozdrav svima sa otoka Krka

Za sve nove, ovo je neformalna mreža aktivista i eksperata zainteresiranih za zaštitu okoliša i održivi razvoj
Ovaj dopis definira ovotjedne aktivnosti oko ponovnog pokušaja realizacije projekta "Družba Adria"

Kao što znadete, do sada su reagirali Franjevački svjetovni red (prošlu nedelju) i udruga "Eko Kvarner" (jučer)

Tekstovi su u privitku, za nove umrežene
Sada idemo u novu, dosad najzahtjevniju aktivnost

U SRIJEDU, 30.07. SA POČETKOM U 12 H U CIJELOJ HRVATSKOJ ŽELIMO ODRŽATI SIMULTANE KONFERENCIJE ZA NOVINARE

Na konferencijama ćemo predstaviti materijale koji se danas završavaju, a govore o svim (pogotovo negativnim) aspektima tog projekta

KONFERENCIJE ZA NOVINARE SU I SLUŽBENA OBNOVE KAMPANJE

"Zaustavimo Družbu, čuvajmo Adriu!".

Ta kampanja je bila započeta jedne kišne noći u Koiži na otoku Visu, kada je i osnovan "Plavi forum" (Zoran Franičević je još bio živ)

http://www.mojaenergija.hr/index.php/
me/Aktualno/Izabrane-teme/Druzba-Adria/Vijesti-vezane-uz-projekt-Druzba-Adria/Ekoloske-udruge-potpisale-Visku-deklaraciju-i-pokrenule-akciju-Zaustavimo-Druzbu-cuvajmo-Adriu!

Materijale pripremaju eksperti, koji rade volonterski za nas, ono ča sam do sada dobio zaista dobro izgleda

Sada to trebamo stilizirati i reducirati na quantum koji prosječni građanin može primiti

STOGA PREDLAŽEM DA DANAS DOGOVORITE PROSTORE I FORMACIJSKI NASTUP ZA KONFERENCIJE ZA NOVINARE U SRIJEDU U 12 H

Biti će jasno razlike u značenju aktivnosti na pojedinim lokacijama

Glavne konferencije, sa najjačim ljudima i najviše medija trebaju biti u Rijeci, Zagrebu, Puli, Splitu...

Ali potrebno je i da imamo kopnenu trasu naftovoda

Koprivnica - lokalna Agenda 21
Zagreb - Zelena akcija i FSR
Sisak - Sisačka ekološka akcijaU jednom u sljedećih koraka obnovit ćemo i "Odbor za zaštitu Jadrana"
Karlovac - PCAP i Pan
Delnice - "Eko Kvarner", ogranak
Rijeka - "Eko Kvarner"

Isto tako, bilo bi dobro da i Vi lokalni odradite lokalne medije (iako se to ponekad svodi samo na lokalnu radio stanicu)
Dakle Pag, Rovinj, Hvar, Brač, Umag, Ploče, Makarska...

Svi Vi možete pomoći

Hajde, vrijeme je da se krene...

Vjeran




- 08:04 - Komentari (3) - Isprintaj - #

02.07.2010., petak

Anton Komat: Gospodarska kriza

GOSPODARSKA KRIZA JE NATEG TISOČLETJA


Čudovit intervjuji - Anton Komat

Gospodarska kriza je nateg tisočletja”
Včeraj se je v Křbenhavnu končal vrh o podnebnih spremembah. V preteklih mesecih in tednih smo se naposlušali teorij o segrevanju ozračja, česar naj bi bil kriv človek, ki onesnažuje okolje in v zrak spusti preveč ogljikovega dioksida. So pa tudi taki, ki tega ne verjamejo. Med njimi je raziskovalec in publicist Anton Komat, ki trdi, da se naše ozračje ne segreva, pač pa da smo, nasprotno, na pragu novega ohlajanja planeta. “Leta 2012 bo že vsem jasno, da se ozračje ohlaja in ne segreva,” je prepričan Komat, ki je izpostavil še nekaj primerov, ko danes malemu človeku mogočneži malajo oči in iz žepa kradejo denar. Zato je tudi napisal knjigo Umetnost preživetja, ki jo je pred kratkim izdal v samozaložbi.
Včasih ste tudi vi verjeli hipotezi, da je za segrevanje ozračja odgovoren človek. Zdaj o njej dvomite. Zakaj?

“Hipoteza o antropogenem izvoru pregrevanja planeta ali po domače Al Gorova hipoteza je zelo enostavna in na prvi pogled zelo verjetna. Dvomiti sem začel, ko sem na spletu naletel na oregonsko peticijo, v kateri je več kot 30.000 raziskovalcev protestiralo proti enoumju v znanosti, proti favoriziranju samo ene hipoteze in onemogočanju drugače mislečih.”

Hipoteze torej, da je na potezi človeštvo, ki mora zmanjšati izpuste ogljikovega dioksida in s tem rešiti planet?

“Tako je. Vprašal sem se, zakaj v sodobnem svetu zatirajo drugače misleče znanstvenike, jim odtegujejo financiranje in jih premeščajo na druga delovna mesta. Očitno gre za velike pritiske. Potem pa sem podrobno preučil Al Gorovo teorijo in ugotovil, da sploh ne upošteva podatka, da milijarda in 300.000 krav na našem planetu izloči ogromne količine metana, ki ima na segrevanje ozračja večji vpliv kot vsa naša vozila skupaj. Niti besede ni v tej teoriji o globalni goveji čredi, kar je bil drugi vzrok za moj dvom.”
Očitno obstaja tudi tretji?

“Res je. Med znanstveniki, ki zagovarjajo Al Gorovo hipotezo, ni geologov in astronomov. Prav ti pa imajo kronske dokaze, na katere se opirajo skeptiki. Meritve temperature izvajamo zadnjih 100 let, astronomi pa pojavnost sončnih peg opazujejo že, odkar je Galileo izumil teleskop. Geologi lahko s preučevanjem sedimentov in ledene skorje za milijone let nazaj dokaj natanko ocenijo temperature in prisotnost ogljikovega dioksida v atmosferi našega planeta. Začel sem tudi preučevati sistemsko teorijo, teorijo kaosa, fraktalno analizo, kar mi je klimatske spremembe razkrilo v novi luči. Poglavitni vzrok zanje je periodično utripanje aktivnosti sonca. Zadnja dva milijona in pol let smo imeli 34 ledenih dob. Zdaj smo na koncu zadnjega interglaciala, začasne otoplitve, torej nas čaka nov ledenodobni sunek. Kdaj se bo začel, ne more nihče napovedati, verjetno pa prej kot v tisoč letih.”
Kakšno povezavo ima torej ogljikov dioksid s segrevanjem?

“Količina ogljikovega dioksida v atmosferi je posledica in ne vzrok segrevanja.”
Ampak vi pravite, da se naše ozračje od leta 2005 ohlaja?

“Leta 2005 se je končalo obdobje suš. Pričenja se obdobje neurij, torej ohlajanja. Lani smo padli v povprečju za stopinjo.”
Zakaj pa potem vsak dan poslušamo, da se ozračje segreva?

“Zato, ker ponarejajo podatke. Climategate je izbruhnil ravno zaradi tega. Nekateri znanstveniki so iskali navodila, kaj narediti s podatki, da temperatura pada. Navodilo je bilo, naj izberejo samo tiste podatke, ki potrjujejo segrevanje ozračja. Rusi so včeraj objavili podatek, da so na njihovem ozemlju uporabili le tiste meritve, ki podpirajo tezo o pregrevanju, torej le četrtino vseh meritev.”
Verjamete v teorijo zarote?

“Poglejte, od starega Rima naprej poznamo centre moči, ki odločajo. To ni nobena zarota, tako deluje naš svet. Vsi predsedniki so samo lutke, za njimi so vedno centri moči, ki odločajo.”
Je cilj domnevnega prirejanja podatkov ustaviti gospodarski razvoj Kitajske?

“Nafte imamo še za 40 do 50 let. Zato je vse dražja, glavna nahajališča pa so pod vojaškim nadzorom. Zahod za tranzicijo na novo energetsko osnovo potrebuje 20 do 30 let. To je bistvo Kjota in Křbenhavna. Zaradi pritiska na energente je treba zaustaviti rast novih velikanov: Kitajske, Indije, Brazilije, Južne Afrike … Če bi njihovo gospodarstvo raslo od 8 do 10 odstotkov na leto, bi čez 25 let potrebovali nov planet. Tega pa nimamo. Zato je vojaški konflikt za vire neizbežen. V tem pogledu je křbenhavnski vrh čisto v redu. Tudi pozivi, da moramo varčevati energijo, paziti pri izpustih, zmanjšati onesnaževanje, nehati uničevati gozdove. To je vse prav. Vzroka globalnih problemov pa ne rešuje. Največji problem postaja znanost, ki pridobiva značaj ideologije. Če dejstva ne gredo v koncept zamisli, jih ponaredijo. Grozljivo je, kako znanost uporablja metode inkvizicije, le da danes ne gorijo grmade, ker so metode bolj sofisticirane.”
Kaj je torej vzrok težav?

“Filozofija ekonomije neomejene rasti bruto domačega proizvoda. Edini primer, ki je v naravi primerljiv s to noro ekonomijo, je rak. Zanj pa vemo, kako se konča. Ubije gostitelja in sebe. Svet bo rešila samo nična rast, stacionarna ekonomija. Porabiti bomo morali samo toliko, kolikor narava lahko obnovi in mi recikliramo. Ne pa, da proizvajamo neskončne gore odpadkov in žremo nepovratne vire. Bolje bi bilo proizvajati kvalitetno blago, ki ga lahko vzdržujemo in servisiramo. Koliko stvari, ki jih kupimo, zavržemo prej kot v enem letu!”
Pa se naši voditelji tega zavedajo?

“Seveda ne. Poglejte samo, kako rešujejo finančno krizo. Na način, kot je nastala: s povečevanjem potrošnje. Na ljudi v času gospodarske krize in brezposelnosti vendar ne gre pritiskati, naj več trošijo! Gospodarsko krizo in človeštvo lahko reši le stacionarna ekonomija. Model zanjo obstaja, naredili so ga nemški ekonomisti v času naftne krize v 70. letih prejšnjega stoletja.”

Mislite na skupino okrog Willyja Brandta?

“Da. Brandtova skupina je obudila zamisel Johna Stuarta Milla iz leta 1848, ki je napovedal, da bo ekonomija prešla v stacionarno rast, ko bo zahod dosegel visoko stopnjo znanj in gospodarskega razvoja. To pa se ni zgodilo.”
Zakaj ne?

“Ko so odkrili severnomorsko nafto in tehnologijo ploščadi, so na to rešitev za človeštvo pozabili. Obenem pa je Henry Kissinger postavil novo doktrino sveta, ki pravi takole: Kdor ima nafto, ima nadzor nad državami. Kdor ima nadzor nad hrano, ima nadzor nad ljudmi. Kdor ima nadzor nad financami, ima nadzor nad svetom. Ta nadzor je danes z globalizacijo dosežen. Kissinger je kapital sedmih največjih naftnih korporacij usmeril v industrializacijo kmetijstva, naftno in prehransko industrijo pa povezal še s farmacijo. Ključna v tej zgodbi so tudi semena. Danes imamo pet korporacij, ki združujejo proizvodnjo hrane, semen, farmacijo in gensko tehnologijo: Monsanto, Novartis, Aventis, DuPont in AstaZeneca. To je konglomerat, ki vodi svet.”
Je sploh še mogoče obuditi Brandtov model?

“Če bomo svet reševali na način zločina, kot to počnemo danes, bomo doživeli katastrofo. Svet potrebuje tragedijo v smislu antične tragedije, da se oba pola združita in v sintezi nastane nekaj novega. Tragično bo to soočenje za tiste, ki imajo danes moč in meč. Če pa ne bomo prišli do spoznanja, da smo vsi na isti Noetovi barki, bomo namesto tragedije za nekatere doživeli katastrofo vsi ljudje.”
Kaj lahko v tej situaciji stori posameznik?

“Vse. Zdaj imamo vsi bolj tanke denarnice in smo pozorni, kaj kupujemo. Tisto, kar bomo kupovali, bodo trgovci dajali na police, pa naj si bo to krama ali kvalitetno blago, ki ga lahko servisiramo in vzdržujemo. Nihče na tem svetu ne bo ničesar storil namesto nas. Oblast sodi na intenzivno psihoterapijo, popolnoma je zgubila stik z ljudmi z realnostjo. A samozadostna oblast je kot milni mehurček. Ko bodo ljudje prevzeli stvari v svoje roke in začeli ozaveščeno krmariti svoja življenja, bo vse drugače. Vsak dan smo na volitvah. Kar smo zavozili globalno, bomo morali reševati lokalno. V ZDA trenutno 50 milijonov ljudi hrano dobiva na državne karte. Nikoli v zgodovini se kaj takega še ni zgodilo. Zato zdaj Američani okopavajo vrtičke in sejejo solato.”
Se nam tudi v Sloveniji lahko zgodi kaj takega?

“Glede hrane prav mogoče. Dve tretjini je uvažamo, v 70. letih prejšnjega stoletja pa smo jo tri četrtine pridelali sami. Energija ne bo tak problem, saj imamo še popolnoma neizkoriščeno geotermalno energijo. Podobno je tudi s solarno. Pa veliko gozdov imamo. Obdelovalno zemljo, ki jo imamo skoraj najmanj v Evropi, pa namenjamo pridelavi hrane za živali. To je absurd slovenskega kmetijskega kaosa. Dokaz, da živimo v nori državi, je tudi to, da politika favorizira potrošnjo energentov, ker od tega pobira davek. Tudi pritisk kapitala na naravne vire je strahoten. Vojna za vodo v Sloveniji že poteka.”

Res? Kje?

“Vsakič, ko kupimo vodo v plastenki, smo kupili privatno vodo in se odrekli vodi iz pipe, ki je javna dobrina in zastonj. Plačujemo samo njeno distribucijo in vzdrževanje javnih vodovodov. Če zanemarimo dejstvo, da hormonski motilci v plastiki ubijajo spolnost in povzročajo raka, bi se morali zavedati, da je voda v plastenkah vsaj 2000-krat dražja od tiste iz vodovoda. Bolj ko bomo kupovali to vodo, večji bo pritisk kapitala na črpališča. In nekega lepega dne se bomo zbudili in ugotovili, da polovico vodnih virov zasedajo privatne polnilnice.”
Kdaj pa nam bodo začeli zaračunavati zrak?

“Saj davek na izpuste ogljikovega dioksida ni nič drugega kot obdavčitev zraka! Zaradi te fame okrog ogljikovega dioksida bo energija zdaj dražja za okrog 30 odstotkov. Princip kjotskega protokola, ki se nadaljuje s Křbenhavnom, je prav obdavčitev tistih, ki izpuščajo ogljikov dioksid. Termoelektrarna Šoštanj plačuje milijardne kazni za izpuste. Mar mislite, da tega ne bo vštela v ceno električne energije?”
Kaj bi morali še vedeti o današnjem svetu, pa si morda ne upamo vprašati?

“Da je gospodarska kriza nateg tisočletja. Poncijeva piramida se je zrušila in treba jo je postaviti nazaj. To pa ni mogoče ob gospodarski rasti, ki je nižja kot 3 do 4 odstotke. Zakaj politike in ekonomiste zadene kap, ko začnem govoriti o stacionarni ekonomiji? Ker ekonomija kraje pade! Če bi jaz šel v kazino in zaigral milijon evrov, potem pa bi se oglasil pri predsedniku vlade in ga prosil, naj mi nakaže milijon, ker ne morem živeti, bi me verjetno poslal v norišnico.”
Hočete reči, da bi komu drugemu ta denar dal?

“Seveda, bankam! Ampak ne milijona, pač pa več trilijonov. 50 trilijonov dolarjev, to je 50.000 milijard dolarjev našega denarja je izginilo. To je nateg, ki ga bodo plačevale še generacije za nami. Da bo gospodarska rast zagotovila delovna mesta, je čista laž. Samo denar se bo še naprej pretakal od ljudi navzgor. Mehanizem pobiranja denarja pa je jasen: davki, inflacija … V ZDA že tiskajo denar. Kitajska noče kupiti njihovih državnih obveznic, in so nasedli.”
Je bil zato Barack Obama pred kratkim na Kitajskem?

“Seveda, vbogajme jih je šel prosit!”
Kam je torej treba vreči bombo?

“Nobenih bomb ni potrebno metati. To lahko naredimo drugače. Ves ta sistem lahko uničimo v trenutku, če se nehamo zadolževati in vsi naenkrat dvignemo svoj denar z bančnih računov. Vsa voda bo stekla iz bazena in pošast, ki plava v njej, bo nasedla. Mar ni to dober recept? Ali veste, da je v vsakem predmetu, ki ga kupimo, vsaj 50-odstotni delež obresti?”
Ste optimist ali pesimist?

“Težko bi se opredelil. Rešitev vidim v konceptu svobodne družbe, ki ga je utemeljil filozof Karl Popper. Nihče ga ni maral, ne kapitalisti ne komunisti, ker je njegov koncept smrtno nevaren za današnji neoliberalen svet. Pravi, da je vsak človek toliko pameten, da lahko prebere katerikoli znanstveni vir in ima o tem svoje mnenje. Ne potrebuje ekspertov in komisij, ki odločajo o njegovem življenju. O stvareh lahko odločajo samo tisti, ki so neposredno prizadeti, torej ljudje.”
Videti je, da ljudje vse bolj prevzemajo stvari v svoje roke …

“Ljudje so si začeli sami urejati življenje, kar je sijajno. Dokaz za to je tudi odklonilen odnos do cepljenja proti novi gripi, kljub vsem pritiskom in medijski kampanji. Internet, t. i. blogosfera, je danes bolj kredibilen vir informacij kot svetovne agencije. Erazem Rotterdamski je napisal Hvalnico norosti, ki je v srednjem veku postavila temelje za renesanso duha. To potrebujemo tudi danes. Postali smo brezbrižni, otopeli, obenem pa histerični in malce shizofreni. V našem globalnem eksperimentu smo dosegli dno. Potrebujemo novo upanje, nov vzgon za novo civilizacijo, novo renesanso duha. Če pa je edina vrednota denar, potem adijo kultura. Človek danes beži pred soočenjem z družino, partnerjem, prijatelji, s samim seboj. Gre v supermarket, dela kariero in vozi avto. Prižge televizijo in se odklopi. Moramo se soočiti sami s sabo, predvsem pa se moramo ustaviti. Stara modrost pravi, ustavi se in prišel boš.”

Bi nam priporočili še kakšno knjigo?

“Propad civilizacij Jareda Diamonda je sijajno branje. Nekatere močne in cvetoče kulture so v zgodovini propadle zaradi povsem banalnih vzrokov. Vsak nerešen problem predstavlja domino, in ko je domin preveč, zadostuje že majhen sunek, da vse podre. Primerjava z današnjim časom je zato več kot koristna.”
Vir: Alja Tasi
Debata na EKO forumu tukaj


http://www.alesbabic.com/index.php?option=com_content&view=article&id=164:gospodarska-kriza-je-nateg-tisoletja&catid=16:prihranitesi&Itemid=20



------------------


lijepi pozdrav antonu, boro

- 08:10 - Komentari (4) - Isprintaj - #

01.07.2010., četvrtak

WHA Haiga Contest






HAIGA

zaredjale kapi ledene kise - zimsko sunce


WHA HAIGA CONTEST
---------------------------------

WHA home....About WHA .... News .... Poetry .... Haiga... Criticism... Links .... Contact .... Archive.... Movies
WHA Haiga Contest
Judge and comments by Kuniharu Shimizu (blog)
see haiku here bookstore
The 78th Contest (06/2010)



----------------------

http://www.worldhaiku.net/haiga_contest/78th/borivoj_bukva.html

.

Boriboj Bukva (Croatia)
Nice camera moment.



------------

"zaređale kapi/ ledene kiše -/zimsko sunce"

------------




Falling droplets



Of icy rainwater



Wintery sun



------------------



Translation: Ksenija Hudson - Gal




Foto haiga: Zeljko Sepic-Rijecki




Haiku: Borivoj Bukva



-------------------------------------





Prepstale haige potraži na linku:



http://www.worldhaiku.net/

idi pod "haiga"




------------------------------------






U Rijeci, 01.07.2010. godine Borivoj Bukva



- 08:10 - Komentari (5) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< srpanj, 2010 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Ožujak 2016 (4)
Veljača 2016 (4)
Siječanj 2016 (8)
Prosinac 2015 (11)
Studeni 2015 (10)
Listopad 2015 (20)
Rujan 2015 (18)
Kolovoz 2015 (17)
Srpanj 2015 (24)
Lipanj 2015 (25)
Svibanj 2015 (25)
Travanj 2015 (25)
Ožujak 2015 (26)
Veljača 2015 (20)
Siječanj 2015 (27)
Prosinac 2014 (29)
Studeni 2014 (25)
Listopad 2014 (28)
Rujan 2014 (21)
Kolovoz 2014 (26)
Srpanj 2014 (28)
Lipanj 2014 (23)
Svibanj 2014 (26)
Travanj 2014 (26)
Ožujak 2014 (26)
Veljača 2014 (23)
Siječanj 2014 (25)
Prosinac 2013 (26)
Studeni 2013 (26)
Listopad 2013 (26)
Rujan 2013 (29)
Kolovoz 2013 (25)
Srpanj 2013 (17)
Lipanj 2013 (22)
Svibanj 2013 (28)
Travanj 2013 (26)
Ožujak 2013 (27)
Veljača 2013 (27)
Siječanj 2013 (26)
Prosinac 2012 (21)
Studeni 2012 (27)
Listopad 2012 (28)
Rujan 2012 (27)
Kolovoz 2012 (23)
Srpanj 2012 (15)
Lipanj 2012 (22)
Svibanj 2012 (24)
Travanj 2012 (24)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Uvodna poruka:

Poštovani Blogeri!

Objavljeni postovi:

Hvala svim znanim prijateljima i neznanim posjetiocima na komentarima na mom blogu!