petak, 07.10.2016.

di si ti bio 2017.?

u doba kada se sve glasnije na stadionima čuju povici "Ubij Srbina" i "Ubij Hrvata da Šiptar nema brata" i kada ničim izazvane, sa potopljenim budžetima, Hrvatska i Srbija kupuju naoružanje, vrijedno je možda pisati o onome što nas kao narode zbližava. o nekoć slavnoj prošlosti koju dijelimo unatoč htijenju revizionista da nam našu priču kroje u svom poznatom pravcu-autostradi pakla kako ju je onomad nazvao Radovan Karadžić alias iscjelitelj Dabić. Od enormne količine zla, ovi prostori poharani i popljačkani zjape već četvrt stoljeća propadajući. ufajući se u svoje povijesne zablude narodi tapkaju u mjestu očekujući zaštitu od svojih povijesnih tlačitelja.

ono pak, što nas u srži razlikuje došlo je u Istri do izražaja 50-ih godina, to jest onda kada su u doselila prva vojna lica JNA. tada je sklopljeno mnogo mješovitih brakova i Istra je kulturološki mutirala s utjecajima istočnih kultura iz SFRJ. Srbi, Bošnjaci, Crnogorci i Makedonci sa sobom su u Istru doveli svoja jela, svoje plesove i slave, muziku, dijalekte...već tada međutim, dolazilo je do tih "kulturoloških" nesporazuma. istarsko biće jest pomalo egoistično i ne uskogrudno, ali niti onoliko srčano i srdačno, što su ti ljudi sa istoka svakako bili. kada bi se primjerice odlazilo u Srbiju na neko vjenčanje, tu bi se sve razlike nadišle. tom prilikom odvojilo bi se i dan za posjetu Beogradu, kakvoj Banji usput ili Dragačevu... na tim izletima istarske snajke su dobijale širu sliku o svemu. istok je konačno primirio zapad sa svojom vizijom jednog neopterećenog i spontanog života. pune dojmova, Istrijanke bi se vraćale polako u svoj istarski, mentalni mode. razlike u tom mentalitetu i temperamentu presudile su kasnije mnogima od tih mješanih brakova. bilo kako bilo ti narodi ostavili su u Istri upečatljiv civilizacijski trag i Istra kakvu znamo danas ne bi to bila bez ijedne od tih kultura.

Niti mi, niti itko iz ex Yu može pobjeći od tog dijela svoje povijesti. Možda i nismo Amerikancima prodali svemirski program, ali ponešto smo i zavoljeli: filmove, knjige, predstave, naglaske, nogomet, viceve, psovke. i ne, nismo zreli za ljevičarski egzorcizam kod dona Stojića, iluzija više nemamo-ovakva kakva je sad-nova bi Juga bila katastrofa. najgora od triju.

- 15:19 - To te ja pitam (1) - Print - #

Design @ by:Nisa