BK - SEHARA



U ovoj malehnoj sehari moje rahmetli majke nanizao sam tespih od riječi i fotografija negdašnjeg vakta. Seharu (sada moju), često otvaram, a sazdane riječi i slike postavljam na ovu stranicu. Svako otvaranje sehare vraća me našim adetima. Našoj Bosni. Mome zavičaju. Bosanskoj Kostajnici. Mojoj (baš)čaršiji, Uni, Djedu, Balju, Aziziji-džamiji, Meraji, koje više nema, Bubnjarici, Skakavcu.. Zato će tekstovi i slike "govoriti" o mom Gradiću Pejtonu". Mojoj (baš)čaršiji. Događajima. Običajima. Ljudima. Tradiciji...
Oni su mi vječno u riznici srca.


<><><><><><><>
MOJ ZMAJ OD BOSNE


On je moj svijet;
savršeno jednostavan i
prosto komplikovan,
On je moja tanahna duša,
Lice koje zrači svjetlošću,
Zašekereni napitak,
Sva ljepota bosanska,
Moj amanet i svetinja,
Moj đulistan,
Hamajlija i mehlem,
Život koji grije i sniva,
Jednostavno - on je moj
ZMAJ OD BOSNE

<><><><><><><>
Image and video hosting by TinyPic


KRAJU DRAGI MOJ
Image and video hosting by TinyPic

Sluša vrbak sjetan
Vjetra zvižduk svoj...
Kraju preko svijeta,
Kraju dragi moj!...
MUSAFIRANA




-.-.-.-.-



widgeo
-.-.-.-.-

-.-.-.-.-.-

Ne gledaj na sahat - ovdje Ti vijeme nije ograničeno!


................................
MAGLA POKRAJ UNE

Image and video hosting by TinyPic
Što se ono gusta magla
Pokraj Une spustila?
Kostajnicu, milo mjesto
I nas dvoje prekrila.
A na Djedu, u Boriku
Dvoje mladih tuguju
I tužeći, jedno drugom
B'jele ruke pružaju.
Mislio sam da će prije
Ovaj svijet nestati
Neg' ćemo se, mila dušo,
I nas dvoje rastati.
-.-.-.-.-.-.-

BK - SEHARA

21.02.2011., ponedjeljak

Kostajnički nogometni asovi: ASKO - GENIJALAC NA LIJEVOKRILNOJ POZICIJI

Uz kahvu, pivo, baklavu, s čejfom i merakom, na plažama, sijelima, na poslu, u kafićima – najčešća priča Kostajničana bila je sport, posebice nogomet. Svaki vakat imao je svoje junake. Svjedok sam mnogih priča, ali i „Partizanovog“ (ime kostajničkog nogometnog kluba) hoda kroz historiju. Među najbolje igrače u našem „Gradiću Pejtonu“ ubraja se Asim-Asko Omerović. Zauzeo bi sigurno u svim kombinacijama i svim listama mjesto u prvoj jedanaestorici veličanstvenih. Igrao je veoma dugo i veoma uspješno. Uglavnom, bio je, kako se to prije kazivalo, navalni igrač, napadač. Zasigurno najbolje kostajničko desno krilo od početka nogometiranja na tim prostorima. A ono zadire u davnu 1905. godinu, kada je prvu pravu loptu u Kostajnicu donio zagrebački student, inače Kostajničanin, Krešimir Miškić.


Asko je, kao i mnogi drugi, svoj veliki talent, čudesnu i čarobnu lahkoću baratanja loptom, iskazivao prvo na Meraji, gdje su djeca provodila svo svoje slobodno vrijeme, potom u školi, da bi već s nepunih 17 ljeta, uz posebno ljekarsko uvjerenje, zaigrao u prvoj momčadi kostajničkog Partizana. Fascinantno je to kako je prosto osvajao publiku na prvi pogled. Strahovito brz, s velikim iskorakom, jakim udarcem, posebice desnom nogom, s dobrim pregledom igre, vrsni golgeter, uvijek u nekom zanosu kada je kod njega lopta – plijenio je pozornost publike, protivničkih igrača, ali i stručnjaka. Za njega su bili zainteresirani mnogi klubovi iz viših rangova takmičenja, ali je ostao vjeran „crno-bijeloj“ boji i svojoj Kostajnici. Sisački drugoligaš „Metalac“ za ono vrijeme davao mu je izvanredne uvjete za prelazak u njihove redove, a bosanskonovska „Slooda“ vodila ga je kao svoje pojačanje na pripreme i turnir u Bač.


Image and video hosting by TinyPic

Mnoge utakmice, presudne za Partizan, upravo je rješavao Asko. Jedna mi se od njih posebno dojmila. Igrala se u Dugoj Resi. Bio je majski, sunčan i topal dan. Domaćinu, a i gostima pobjeda je bila od izuzetne važnosti. Ko izgubi meč morao je u niži rang takmičenja. Bila je nedjelja. Cvjetni korzo. Sve s te tradicionalno kulturno-umjetničke i zabavne manifestacije slilo se na stadion Duge Rese. Došlo je i Kostajničana dva autobusa. S harmonikom – naravno. Utakmicu je vodio savezni sudac Dušan Kukić. Ambijent za pamćenje. Domaćini su krenuli silovito. Partizan se branio. U 17. minuti Kukić isključuje, nepotrebno, najboljeg našeg igrača, pokojnog Dragana Siretu. Na centru potpuno sam stajao je Asko, svi ostali igrači oko našeg šesnaesterca. Sijevale su lopte oko našeg gola, jedna pogodila prečku, jedna stativu, mnoge odbranio golman zvan mačka Duško Vujčić. A onda je frljoku prema centru opalio Alija Šabić. Lopte se dokopao Asko. Uzalud su svi domaći obrambeni igrači jurili da ga stignu. Loptu je smjestio sa 16 metara u doljnji desni golmanov ugao. Bilo je 0:1. I kraj prvog dijela. U nastavku slika ista. I kraj isti. Ponovo 45. minuta, ali sada drugog poluvremena. Čudesno je Asko kroz noge proturio loptu centarhalfu domaćih, pretrčao lijevog beka i onda matirao vratara. Našem veselju nije bilo kraja. Činilo nam se da smo mnogo glasniji i vatreniji od domaće publike koje je najmanje 10 puta bilo više.


Image and video hosting by TinyPic

Igračku karijeru Asko je završio 1986. godine. Historičari sportskog vremena kazat će da je uz Hamida Sofilića, Fehu Džakulića i Sakiba Pilaušića nogometaš s najdužim igračkim stažom. Poslije aktivnog igranja završio je trenersku školu i veoma uspješan bio učitelj pionirske, juniorske i seniorske ekipe „Partizana“. Svoje trenerske sposobnosti pokazao je i tradicionalno pedantnim Nijemcima, kada je jedan lokalni klub u Bielefeldu spasio ispadanja, a onda ga doveo do višeg ranga. Kada se vratio u Bosnu kratko je vodio i bosanskokrupsko Bratstvo.


Petog aprilskog dana ove godine Asko će proslavit svoj 60-ti rođendan. Sretan mu bio, zdravlja i dug život imao!


Slika 1: Partizan - Argentina 29.06.1986. - Oproštaj Aska od aktivnog igranja Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic

- 23:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

06.02.2011., nedjelja

Rašidova pogibija, sjećanje što ne blijedi: HARMONIKA ŽALOSTIVOG ZVUKA



Hladno je. Žestinu studeni osjetim i na minderu svoje tople sobe. Pahulje snijega promiču ispred stakala pendžera. Promatram tu šutljivu bjelini, a vidim sunčan, topal dan. Vraćam se u prošlost. Bilo je to davno. Četvrtog jula, godine 1983. Cvijeće je mirisalo na jutarnju rosu. Sve drugo očekivao sam osim vjesnika smrti što dolazi iz dubine. Haber se pronio prije sutona: Poginuo Rašid. Traktor, kojim je upravljao, prevrnuo se. Zaplakalo je i staro i mlado. Sve ulice i sokake obavila je tuga što razdire grudi. Čak je utihnula i dječja dreka. I ptice su prestale da poje. Svi su se u čudu snebivali: Kako baš on? Što baš njega Bog uze sebi? Kako je moguće? I Allah dragi neće svašta...!? Žalosno, pretužno izgledala je Kostajnica.

Imao je tek 23 godine. Tako malo ljeta, a sazdan od toliko dobrote, ljepote, slatkih i toplih riječi, vrednote, nesebičnosti, srdačnosti... Insan, koji je svuda dobro došao. Insan, umilnog glasa. Pjesmom je naše duše krijepio. Svirao je harmoniku, a u sastavu Kondori: Alija – harmonika, Tarzo - gitara, Reno – bas-gita, bubnjar i solo pjevač bio. Postao idol mladih i svoje generacije. Nakon njegove smrti dugo su se samo žalosni zvuci slušali Kondora, koji su imali svoju stalnu publiku, ma gdje da su gostovali. Rahmetli Rašid bio je izuzetno vrijedan, majstor metalne struke, mada mu se ništa nije moglo „oteti“ iz ruku. Sve je stizao. S posla, radio u Tvornici poljoprivrednih strojeva, hitao na njivu, navečer svirao s Kondorima. Iz njegove lijepe i široke avlije, s uvijek otvorenom kapijom, u koju se direktno ulazilo sa Smajlovog puta, često se, uz rad, pjesma čula. Slučajni prolaznici su zastajali kako bi odslušali svaki njegov akord što srce razgaljuje. Uživao je Rašid upregnuti u fijaker (vozio njegov otac rahmetli Sadik), dva konja vrana, pa do naše (baš)čaršije komšijsku djecu provozati. I u sportu, posebno nogometu, velik talenat je bio. Inače, u kući, gdje su bila uglavnom ženska čeljad, bio je mezimac. Oženio se ljepoticom Fatom Pilaušić, a s rođenjem kćerke Sabine, sve se kod njega prelomilo. Kada bi kazivao njeno ime treptao je od nekakvog milja. U vrijeme tragedije kćerka mu je imala tek tri mjeseca. Iako, čistim dječijim suzicama nije mogla okvasiti babin mezar, kada su Rašida spuštali u kabur, cijelo vrijeme nije prestajala plakati. Sada je uposlenica u bihaćkom Dječijem vrtiću, a njena sedmogodišnja kćerkica Erna čuva uspomene na svog didu.

- 22:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

Srpanj 2019 (1)
Rujan 2018 (2)
Travanj 2015 (1)
Ožujak 2015 (1)
Ožujak 2014 (2)
Siječanj 2014 (1)
Studeni 2013 (1)
Rujan 2013 (1)
Kolovoz 2012 (1)
Veljača 2012 (1)
Siječanj 2012 (1)
Studeni 2011 (2)
Listopad 2011 (2)
Travanj 2011 (1)
Veljača 2011 (2)
Prosinac 2010 (2)
Listopad 2010 (1)
Rujan 2010 (1)
Srpanj 2010 (1)
Travanj 2010 (3)
Ožujak 2010 (2)
Veljača 2010 (8)
Siječanj 2010 (3)
Prosinac 2009 (7)
Studeni 2009 (2)
"KOSTAJNIČKA SEHARA"
Monografiju "Kostajnička sehara", poklon voljenom zavičaju zagonetne ljepote, njenim prekrasnim ljudima, divnoj rijeci, našem Kesten-gradu


ŠTA JE ŽIVOT?



Život nije film,
a zna da bude teška drama.

Život nije san,
a često liči na noćnu moru...

Nije ni vrijeme,
ali je često nevrijeme...

Nije život ni basna,
ali razgovaramo sa zvijerima...

Nije ni bajka,
a princ se obavezno pojavi.

Život nije ni dan,
a zna da bude jako vedar.

Nije ni noć,
a obasjan je najsjajnijim zvjezdicama.

Ali, isto tako nije ni oblak,
a prosipa kišu suza.

Život je rijetko htijenje,
a često moranje.

Život je naš,
ali mi nismo njegovi!
TEBI - KRAJU MOJ
Image and video hosting by TinyPic
----------------
PROCVALA VIŠNJA
Procvala višnja rana
Čim maj se oglasi,
Zlato svojih grana
Uvojcima krasi.


Image and video hosting by TinyPic
-----------------
KOSTAJNICA -
DALEKA I BLISKA
Image and video hosting by TinyPic
Za tebe samo vijenac
pletem,
Posipam cvijeće putom
golim,
Kostajnice, najljepši kraju
svijeta,
Tebi dolazim,
tebe volim.
--------------