Hana H.

13 travanj 2016

Hana H. je nakon duzeg vremena uzela knjigu u ruke. Spoljnji svijet je stvarao onaj ogroman pritisak na njen mozak a njen mozak nije bio spreman da sve te informacije primi i sortira, profiltrira, nepotrebne odbaci a vazne sacuva. Uostalom, sta je danas toliko bitno da se i nje tice a da ona vec ne zna? Hana H. ima post glavobolju od svega uobicajenog a neizbjeznog, posao, spremanje obroka, ciscenje, srijeda smece, (nerijetko joj promakne), budilica u sest ujutru, i ostale stvari koje ubijaju kreativnost.
Proljece se naguralo u prozore, komadi neba sa mirisima cvjetnih grana, cvrkuti pticica. Hana H. uzima napokon tu knjigu i zatvara sve sto bi je moglo odvesti bilo gdje a da nije njen krevet sa kog su sklonjeni svi ti oduzimaci vremena, laptop, mobilni, reklamne novine sa akcijskim cijenama kupi me za pola posto jeftinije. Ma jebite se. Hana H. voli da kupi kad i sta njoj odgovara. Hedonista nadje nacin, razmislja Hana H. dok guzva letke.

Meskolji se neudobno na stolici i pritiska vec nesvjesno sljepoocnice koje danima bubnjaju u nekom svom ritmu. Kad malo jace sagne glavu, ima osjecaj da ce joj se ista raspasti. Od jacine nepotrebnih informacija, ona biljezi jednu koja se desava a koju ce tek kasnije da razmota i dozivi, kad nepotrebno smece pokusa da isfiltrira a zadrzi ostatak.
Hana H., mirisi na petnaest popusenih cigareta koje u poluzatvorenom prostoru neizbjezno ulaze u njene pore na kozi i njenu kosu. Zna to Hana H., no svejedno stavlja svoj nos na svoje nadlanice i pokusava da uhvati dio parfema koji je sinoc stavila. Ne moze da si pomirisi jebeni potiljak no dodje to nekako na isto.
Hana H uzima knjigu napokon u ruke. Nada se necemu dobrom, necemu sto ce je odvesti na nebo. Sedmo nebo. Ili neki visi kat. Knjiga zapocinje pricu o djevojci, no djevojka nije kako se dalo ocekivati glavni lik u istoj. Nesretna Olivia iz knjige i odradjeni felacio vise puta, a on nikako da je zavoli. Nikakvo sedmo nebo za djevojke. Nikakav visi kat. Okrece knjigu na pocetak. Autor, ocekivano zensko. Boze, ja bih ga radije poslala u pakao.
Hana H. zatvara knjigu, otvara prozor. Nagurano proljece na prozoru ulece u sobu. Hana H. slijeze ramenima.
Lijepo mirise.
Bar nesto.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.