Don Blog

04.03.2008., utorak


KUDA KRENUTI – PUTEM PLAČA ILI SMIJEHA?!

F. Sheen: SEDAM BLAŽENSTAVA I KRIŽ
- KORIZMENA MEDITACIJA (21)


SEDMA RIJEČ:
>"Blaženi žalosni, jer će se utješiti."
"Oče, u ruke Tvoje predajem Duh svoj."

(nastavak)

(Gdje ćemo tražiti sreću, u vremenu ili u vječnosti? Oboje ne možemo imati. Hoćemo li se smijati na zemlji ili na nebu? Oboje nije moguće. Hoćemo li se radije veseliti prije ili poslije smrti? Mi ne moramo trpjeti tu i tamo, ali ne možemo ni svoju plaću imati tu i tamo.)
Kako li je duboko tragična riječ, koju će naš Gospodin na kraju vremena reći djeci ovoga svijeta: "Primili ste plaću svoju."

Kojim ćemo putem krenuti? Kraljevskim putem križa, koji vodi do uskrsnuća i vječnog života ili putem sebičnosti, koji vodi k vječnoj smrti? Prvi je put pun trnja, ali ako njime doista prođemo, završit će za nas u ružama. Drugi započinje u ružama, ali ako njime otiđemo, završit ćemo u trnju.

Nije nam moguće slijediti oba puta, nije nam moguće izabrati si u oba svijeta što je najbolje, ne možemo ljubiti Boga i Mamona, ne možemo biti istovremeno živi i mrtvi. Nitko ne može služiti dvama gospodarima; jednome ćemo služiti, a drugoga prezirati.

Ako se spasimo na ovome svijetu, izgubili smo sebe u drugome životu; ali ako na ovome svijetu izgubimo život, bit ćemo spašeni na drugome. Tko u grijehu sije, žanje propast; tko u istini sije, žanje život vječni. Oboje nije istovremeno moguće.

Čime dakle započeti, postom ili gozbom? - to je pitanje. Naš Gospodin započinje postom i završava svetkovanjem. Svijet započinje gozbom i završava nevoljom.

Jaz između ova dva životna nazora susrećemo na svakoj stranici evanđelja. Bogati rasipnik bio je bogat na zemlji, ali nakon smrti nije imao nijedne kapi hladne vode. Lazar, naprotiv, bio je na zemlji prosjak, ali u Abrahamovu krilu bio je bogataš. Gospodin je rekao: "Jao vama koji se sada smijete, jer ćete plakati i jaukati. Blaženi koji sada plaču, jer će se smijati."

(nastavak slijedi)


- 00:52 - Komentari (8) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.