05.02.2013., utorak

Garum - Liquamen-Nam Pla

Garum - Liquamen-Nam Pla

utorak , 05.02.2013.
Da, daaaaa, kineski bumo se razgovarali, cccccc

Garum, zapravo ispravnije, liquamen je starinski rimski recept za
umak od riba, fish sauce, ono kaj upotrebljavaju Tajlanđani,
pa i ceo svet, a zove se Nam Pla. Called "nam bplah" in Thai.


photo by alexxl

A kaj ja to ne bi sebi delal?

Šta kaže internet?
Na Hrvatskome jako malo, vani, pa i dosta.

U globalu ide ovak:
-sitne plave ribe, appx. 1 kg, cijele, glava i drob.
-soli morske????, pa kaže, 20 dkg, pa 50 dkg, pa 60 dkg,
znači cca 1/2 kile.
Spominje se i 2-3 djela ribe:1 dio soli, pa 3:2, za ribu.
Fulati nemreš, jer to se ne jede, već se umak dodaje jelu,
znači, isto kao i sol!!!!

Sve zmešati i u zemljanu teglu, pa neko opterećenje i s time na sunce.
Pa ne dirati 7 dana, pa onda davati zraka i sunca tegli i 2 do 3 X tjedno mješati i tak tri mjeseca i ondak scediti, kroz veće sito, pa manje pa gazu, pa tak više puta.
Flaširati i u friđ.

Neki to drže i do 9 mjeseci, pa i godine dana.
Čak znaju krupne ostatke, vraćati u tegle, dokuhavati vodu sa soli i time zmešati novu turu, koja se poslije flašira i prodaje pod 2. i 3. kategoruju.
He, eto, nismo samo mi lopovi!
Dam se kladiti, da i na to udaraju mureve 1. kategorije, maspater.
Ono, kak mi njima Mercedese za istočno i Azijsko tržište, tak oni nama za naše zapadno.


Ima i brzinski recept. Vele umak,.....no to je zapravo koncentrat ribljeg temeljca:

-1 kg ribe, sitne plave, čitave i glava i drob
-1/2 kg morske soli
-litra vode

Nek uskuha, pa 15 minuta krčkanja, pa slijedećih 20 min. ih jebeš onak s kuhačom.
Procijediš, filtriraš kroz gazu, ohladiš, flaširaš (bociraš),u friđ i trošiš.

Čemu taj umak?
Pa mnogi od vas, koji jedu vani, su ga i jeli, a da poima nisu imali.

Kao "poboljšivač okusa" ide sa svačim.
Dodatak je spremanju drugih umaka, ide i sa svinjetinom i sa piletinom.
Razne marinade.......

Treba experimentirati, malo pročitati koji Thai recept.

Zima je, nema sunca!

Nek prvi recept malo pričeka, a ja bum radil drugoga recepta.
Naletil sam na lika, neki jadni Njemac (mislim, badave i ljeto, njemačka je to), koji ima doma nekakav fermentator, grijalicu, za pravljene jogurta, pa dene u nju i "prži" na 40 ° NivesCelzijusa, glumi ljeto....................

Zakaj sam prvo rekel "hop", a nisam skočil, tj. zakaj pišem post, a još nisam spremil deliciju?
Zato jer čekam Vas.
Znači, tko, kaj zna, da čujemo!!!

Volim ja provaliti, te neke điđe, ono, samo u dućanu moreš kupiti, a Tito sebi napraviš. Tak sam se naučil delati Tabasca, pa Mozzarelu, kiselo mlijeko i tak to.
Već kad smo kod kiselog mlijeka.
Ono se stvara na sobnoj temperaturi, (zmešaš malo kis. mlijeka sa mlijekom i fermentacija počinje) čak i manjoj i ondak ja čitam kak likovi lupetaju gluposti po internetu, brkajući stvaranje kis. mlijeka sa jogurtom,
kojem trebaju druge bakterije i kontrolirani uvjeti, tj. temperatura od
40 ° NivesCelzijusa.
Popizdim!




Oznake: Garum, Liquamen, Nam Pla


- 00:11 - gukni (6) - štampaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< veljača, 2013 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

Travanj 2023 (1)
Ožujak 2023 (3)
Veljača 2023 (1)
Kolovoz 2022 (2)
Veljača 2022 (1)
Travanj 2021 (1)
Studeni 2020 (1)
Lipanj 2020 (1)
Ožujak 2020 (1)
Veljača 2020 (1)
Siječanj 2020 (3)
Prosinac 2019 (1)
Studeni 2019 (2)
Kolovoz 2019 (8)
Srpanj 2019 (1)
Svibanj 2019 (1)
Travanj 2019 (2)
Ožujak 2019 (2)
Veljača 2019 (5)
Siječanj 2019 (4)
Studeni 2018 (2)
Listopad 2018 (3)
Travanj 2018 (2)
Veljača 2018 (3)
Siječanj 2018 (1)
Listopad 2017 (1)
Rujan 2017 (4)
Kolovoz 2017 (1)
Srpanj 2017 (7)
Lipanj 2017 (4)
Svibanj 2017 (2)
Travanj 2017 (5)
Ožujak 2017 (6)
Veljača 2017 (3)
Siječanj 2017 (5)
Listopad 2016 (3)
Rujan 2016 (1)
Srpanj 2016 (2)
Lipanj 2016 (6)
Svibanj 2016 (1)
Travanj 2016 (2)
Veljača 2016 (7)
Siječanj 2016 (9)
Prosinac 2015 (3)
Studeni 2015 (1)
Listopad 2015 (12)
Rujan 2015 (6)
Kolovoz 2015 (9)

Komentari On/Off

Box2