Vrlo Vrli Novi Svijet

nedjelja, 20.09.2009.

Izvadak iz Šestog Poglavlja


"Dragi moj Zahre", Zavorov smijeh odzvanjao mu je u glavi, zvonak i dubok u isto vrijeme, još ga se i dan danas jasno prisjećajući, nakon više od dvadeset i pet godina. "Nije te, prijatelju moj naivni, Myrn odbila zbog toga što si prema njoj bio inertan i neodlučan. Odbila te zbog toga što nisi shvatio jednu rudimentarnu stvar, a to je način na koji djeluje ženska psiha."

Prisjećao se jasno toga dana. Koračao je pored svoga prijatelja, u tišini, pognute glave i duboko zadubljen u misli, potpuno posramljen od jučerašnjih događaja. Jučer, kada ga je Myrn odbila. Tri mjeseca skupljao je hrabrosti da joj priđe. Tri mjeseca promatrao ju je na zajedničkim predavanjima, u hodnicima i u menzi. Tri mjeseca bilo je potrebno da upozna sve njene prijateljice i da uhvati pokoji njen znatiželjni pogled, kako ga ispitivački promatra. Zadnjih mjesec dana promatrao je pola njenih prijateljica kako koketiraju pred njim. Zadnja dva tjedna odbio je poziv dvije prijateljice za "slobodnim druženjem". Zadnjih tjedan dana počeli su izlaziti. On i Myrn, ta dubokooka prinicljiva apsolventica književnosti. Zadnjih dva dana rastanak mu je sve teže padao. Zadnji dan, popio je tri dupla konjaka i uzeo trećinu tablete LSD-a iz Zavorovog "Lennon Pretinca", kako je zvao mjesto gdje je Zavor sakrivao psihodelike i hašiš. Satima, sakupljao je hrabrost, da bi na kraju hrabro izjavio svom liku u ogledalu, nalik na De Nira u "Taksistu": "Meni govoriš? Meni govoriš da je ne mogu imati? Očito meni govoriš kad ne vidim nikog drugog ovdje!", natripani cerek rastegnuo mu se od uha do uha. Toga trenutka odluči: "Ili sad dok sam glup. Ili nikad."

Očito je bilo nikad. Pokunjen, slušao je Zavora sa "pola uha". Interesantno kako su te stvari koje je slušao sa "pola uha", upravo stvari kojih se najjasnije sjećao iz svojih studentskih dana. Stvari koje neće zaboraviti do zadnjega dana, kada mu veo iluzije zvan smrt promijeni kulisu stvarnosti.

"Žene su pasivni elemenat, koje traže Pečat Zvijeri da ga prime u sebe", govorio je Zavor, "Muškarac koji je osvjestio Pečat Zvijeri, ima moć nad ženskom psihom i ženskim srcem. U protivnom, žena neosvješteni Pečat Zvijeri uzima pod svoju kontrolu i počinje dominirati nad njime, koristeći simbol falusa za punjenje njegovom energijom, kao zamjenu za penetraciju kod aktivno osvještenog Pečata Zvijeri. Ukratko, neosvještene muške osobe bivaju iskorištene zajedno sa Pečatom Zvijeri, pošto je samoj energiji Boginje Isis, sasvim nebitno da li se nad njenim utjelovljenjima u obliku žene dominira ili su one te koje dominiraju. To je esencija ženskog arhetipa. To je fundamentalni aspekt ženskog postojanja. To je ono što su Gurdjieff, Crowley, Grant, Nietzsche, Schopenhauer, Castaneda te mnogi drugi, jako dobro shvaćali.

"Jao, što ga ti sereš gluposti", odbrusio je i dalje pokunjeno koračavši pored prijatelja.

"Možda serem, prijatelju, možda serem, ali upamti ovo što ću ti sada reči: sve se bazira na igri arhetipova. Sve! Sve tajne univerzuma mogu se promatrati kroz sfere muškog i ženskog arhetipa!"

"Whatever...", Zahr se trudio ispasti indiferentan.

"Whatever ili ne...ajmo zapalit kod mene. Imam haš kojega se sami Assassini ne bi postidjeli."

Zahru ovo izmami blijedunjavi osmijeh na lice. I tada, prije više od dvadeset i pet godina. I sada.

- 08:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 17.09.2009.

Uskoro 6-to poglavlje

6-to poglavlje napisano je prije vise od mjesec dana, ali eto, zbog klasicne ljetne lijenosti nije prepisano i ispravljeno :) Svakodnevno gledam tih nekoliko papira i malo pocnem prepisivat, pa stanem; pa opet pocnem, pa opet stanem i tako iz dana u dan i iz tjedna u tjedan. Pa se stvorile neke obaveze, sto nikako ne znaci da nemam vremena to prepisati. Nadje se vremena i volje...ali...nesto me mrzi to prepisivanje i ispravljanje pravopisnih gresaka i ne da mi, ali ono, ne da mi se :) Strpljenje na nuli; disciplina na minus beskonacno :D Prisilit cu se ovih dana da obavim taj i bogu mrzak posao pa cu okaciti ovdje.

Lijep pozdrav (do tada)

- 03:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #