UZROK KORNATSKE TRAGEDIJE JE PRIRODNA POJAVA
[ # ]

ŠIBENIK

U priopćenju, što ga je medijima uputio šibenski županijski istražni sudac Branko Ivić koji vodi istragu, navodi se kako je provedenim vještačenjem utvrđeno da je na Kornatu 30. kolovoza došlo do fenomena poznatog kao "izgaranje nehomogene plinske smjese", što je bio primaran uzrok stradavanja vatrogasaca.
Plinska smjesa nastala je kao rezultat višesatnog požara koji je do trenutka stradavanja vatrogasaca poharao područje od uvale Vrulje do uvale Šipnate, u duljini većoj od 6,5 kilometara. Pritom su kao produkt izgaranja nastali plinovi i pare vodika, metana, etana, ugljikova monoksida, metanola i drugih. Nošeni vjetrom ti su plinovi prešli najviše kote brda Veli vrh i ostali "zarobljeni" u klancu i tu se s vremenom akumulirali.

Prema mišljenju tima vještaka, tijekom širenja požara jedno krilo vatrene fronte ušlo je s južne strane brda Veli vrh u klanac uvale Šipnate. U toj fazi požar je, kako se navodi u priopćenju, vjerojatno imao karakteristike tzv. eruptivnog požara te je u svom širenju uzbrdo vrlo brzo stigao do akumuliranih plinova i para u klancu iznad uvale Šipnate te ih zapalio.U priopćenju se dalje navodi kako prirodni fenomen "izgaranja nehomogene plinske smjese" karakterizira razvijanje izrazito visokih temperatura izgaranja koje mogu iznositi preko 1200 Celzijevih stupnjeva. Izgaranje nehomogene plinske smjese za posljedicu je imalo i naglu ekspanziju vrućih plinova koji su svoj prvobitni volumen povećali za pet do osam puta.

Vještačenjem je utvrđeno da su vatrogasci najprije bili izloženi djelovanju vrućih plinova, nakon čega je došlo do gorenja tzv. sekundarnih izvora, odnosno vegetacije, vatrogasne opreme i odjeće.U priopćenju se također navodi da je fenomen izgaranja nehomogene plinske smjese, koji je primarni uzrok stradavanja vatrogasaca na Kornatu, rijedak, ali ne i nepoznat. Dogodio se u Australiji 18. siječnja 2003. u blizini Canberre, te na Korzici pokraj mjesta Palasca 17. rujna 2000.

Helikopter, kako je istaknuto u priopćenju istražnog suca Branka Ivića, koji je kritičnog dana vatrogasce prevozio na Kornat nije bio ni u kakvoj uzročno-posljedičnoj vezi sa stradavanjem vatrogasaca, nije bilo nikakvih eksplozija zaostalih eksplozivnih naprava - granata ili mina, a nije bilo ni izgaranja fosfora što se nakon tragedije i tijekom istrage u javnosti navodilo kao mogući uzrok stradavanja vatrogasaca.Ivić također ističe kako je, suprotno njegovu stajalištu, Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Šibeniku prihvatilo naknadni prijedlog županijskog državnog odvjetnika da se provede telekomunikacijsko vještačenje. Nakon što to vještačenje bude obavljeno, istraga o kornatskoj tragediji bit će završena.

22.08.2008. ...15:43 [ Komentari (3) ] Isprintaj

PAKAO NA AERODROMU
[ # ]

MADRID

Očevici nesreće u Madridu tvrde da je prizor bio stravičan. Doktori, policajci i vatrogasci kažu da im nikad nije bilo teže.Od 172 putnika aviona „MD-82" španjolske kompanije „Spanair", koji je trebalo letjeti za Las Palmas na Kanarskim otocima, samo 19 osoba je preživjelo nesreću. Većina njih je u kritičnom stanju.Vatrogasci se nisu uopće mogli približiti avionu, pa su helikopteri gasili požar. Bilo je najmanje 80 vozila Hitne pomoći.
-Vidio sam kako iz polomljenog repa aviona suklja plamen. Čini mi se i da mu je lijevo krilo bilo polomljeno - rekao je Gemel.Nesreća nije šokirala samo putnike, već i brojne policajce, lječnike i vatrogasce koji su učestvovali u spašavanju. Miguel Anhel Sances, šef vatrogasne službe, rekao je kako se u životu nagledao strašnih požara i tragedija, ali da je ovo nešto najgore što je vidio. Dok je pričao suze su mu tekle niz lice.
- Zbog plamena i dima nismo mogli doći do putnika u avionu. Bilo je teško. Intervencije poput ovih na vama ostavljaju neizbrisive ožiljke. Scena je bila stravična. Trup aviona bio je uništen, a vatra na sve strane - priča Sances. više

...01:08 [ Komentari (0) ] Isprintaj

IZGORIO DIO BRDA PREMA MOGRENU
[ # ]

BUDVA

Požar koji je buknuo na brdu Spas kod Budve je lokaliziran s jedne strane. Izgorio je dio brda prema plaži Mogren, a iznad brda Ostrog gori sitno raslinje. Nisu ugroženi ljudski životi i objekti.Gradonačelnik Budve Rajko Kuljača izjavio je da je požar na brdu Spas kod Budve lokaliziran i da je sve pod kontrolom, nijedna kuća nije izgorela i nijedan čovek nije u opasnosti.Sa druge strane Spasa su vatrogasci, rasopređeni po lokalnom putu kako bi spriječili daljnje širenje vatre.

"Izgorio je dio brda Spas prema plaži Mogren, a u požaru iznad brda Ostrog gori sitno raslinje", rekao je Kuljača agenciji Beta.Promet na Jadranskoj magistrali u pravcu Kotora je blokiran i usmjeren je preko brda Topliš. U pomoć budvanskim vatrogascima stiglo je 30 vatrogasaca iz Podgorice, a u gašenju vatrene stihije sudjeluju i helikopteri i dromaderi.Nekoliko vatrogasaca budvanske Službe zaštite i spašavanja lakše je ozljeđeno prilikom gašenja požara na brdu Spas, rekao je načelnik službe Zdravko Šljukić dodajući da među stanovništvom nema ozljeđenih.

Srbija će pružiti pomoć Crnoj Gori u gašenju požara
Srbija će Crnoj Gori pružiti svu neophodnu pomoć u gašenju požara koji je zahvatio nekoliko lokacija u toj državi, priopćeno je večeras iz kabineta predsjednika Vlade Srbije.Kako se navodi, tokom noći će krenuti i prvi avioni iz Srbije specijalizirani za gašenje takvih požara.Premijer Mirko Cvetković je u razgovoru sa premijerom Crne Gore Milom Đukanovićem rekao da će Srbija staviti na raspolaganje Crnoj Gori svu neophodnu potrebnu opremu koju posjeduje kako bi se što prije lokalizirali požari i zaštitili ljudi, navodi se u priopćenju. RTS

...00:48 [ Komentari (0) ] Isprintaj

OLUJA FAY POPLAVILA 8000 KUĆA NA FLORIDI
[ # ]

FLORIDA

Tropska oluja Fay koja je tokom vikenda usmrtila najmanje 57 ljudi u karipskim državama donjela je Floridi mnogo više kiše nego što se očekivalo.Poplavljeno je 8.000 kuća iz kojih vatrogasci evakuiraju ljude i najvrijedniju imovinu.Oluja se nad dijelovima Floride zadržala čitava dva dana. Zatim se vratila na ocean ali Nacionalni centar za promatranje uragana upozorava da bi Fay mogla biti „bumerang oluja" to jest da se u narednim danima ponovo vrati na kopno.Također postoji opasnost da se snaga vjetra pojača. Zbog toga je u djelovima Floride odložen početak školske godine. Trideset jedna škola je zatvorena a evakuiran je i centar za svemirska istraživanja u Cape Canaveral. VIDEO

Vlada Floride naredila je neprekidno promatranje uragana, takozvanu „uragansku stražu" kao i procjenu štete.Vjetar koji puše brzinom od 80 kilometara na sat nije prouzročio mnogo štete ali zato jesu poplave koje je oluja izazvala. Nekoliko stotina objekata srušili su i manji tornado vjetrovi koji su se izdvojili iz olujnog sistema.Nekoliko desetina građana i vatrogasaca pokušavaju spasiti i jednog kita koji se, najverovatnije zbog oluje, nasukao na plaži Vero. više

21.08.2008. ...13:48 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ZBOG POŽARA I MINA EVAKUIRANO STANOVNIŠTVO
[ # ]

DRNIŠ

Okolica Drniša je od srijede popodne pod opsadnim stanjem. Zbog promjenjivog vjetra i minskih polja situacija se nije sredila. Vatra je okružila vojarne kod Trbounja i približila se selima Knezovi i Mrđani, a kako su i vojarne i sela okružena minskim poljima gašenje je bilo znatno otežano.

- Sazvali smo hitnu sjednicu Gradskog poglavarstva i donijeli odluku o pripremanju evakuacije stanovništva iz ugroženih sela. Za prijevoz i prihvat stanovništva pripremljeni su autobusi javnog gradskog prijevoza i škole. Potpuno smo spremni na najcrnji scenarij, jer nažalost, imamo iskustva iz Domovinskog rata - rekao je gradonačelnik Drniša Ante Dželalija. Prema riječima Tomislava Vuke, pomoćnika glavnog vatrogasnog zapovjednika za priobalje, ujutro je sitacija na požarištu bila prilično povoljna za gasitelje, ali požar još nisu mogli proglasiti lokaliziranim.

- Na požarištu je 120 vatrogasaca sa 25 vozila, JVP iz Drniša i Šibenika, lokalna dobrovoljna vatrogasna društva, Hrvatska vojska i Državne interventne postrojbe iz Zadra, Šibenika i Splita. Međutim, cijelo područje na kojem gori je minski sumnjivo, pa gase samo kanaderi i airtractori. Situacija nije tako strašna, ali zbog promijenjive ćudi vjetra ne možemo požar proglasiti lokaliziranim - rekao je Vuko. Uz pomoć zračnih snaga obranjene su sve kuće i gospodarski objekti. Nitko od nije ozlijeđen. Gasitelji se nadaju da će, bude li sve išlo po planu i budu li im klimatske prilike išle na ruku, požar proglasiti ugašenim u petak ujutro. 24 SATA

...13:08 [ Komentari (1) ] Isprintaj

POŽAR NA MILJEVAČKOM PLATOU VAN KONTROLE
[ # ]

DIVULJE

Vatrogasno operativno središte u Divuljama javlja kako je u 16.47 sati dojavljen požar na području Miljevačkog platoa (Vlaići-Trbounje, Njivice). Opožarena površina još uvijek nije procijenjena a gori nisko raslinje i trava.Dio opožarenog područja nalazi se i na djelomično miniranom području, što dodatno otežava akciju gašenja požara. U gašenju sudjeluje i jedan kanader te četiri zračna traktora. ovisno o potrebi i jačini požara, vatrogasci i vatrogasna vozila preusmjeravaju između ovog i požara na Promini.

Požar na Promini dojavljen je u 13.03 sati, a opožarena površina iznosi oko 20 hektara. Gori nisko raslinje, trava i mješovita šuma, a u gašenju sudjeluju jedan kanader, 2 helikoptera sa po 20 vatrogasaca i 17 vatrogasnih vozila iz Državne intervencijske postrojbe Zadar, Divulje i Šibenik, Javnih vatrogasnih postrojbi Gradova Knin i Drniš, dobrovoljnih vatrogasnih društava Drniš i Knin te 30 pripadnika namjenski organiziranih snaga Hrvatske vojske iz Zemunika.Oba požara su i dalje su aktivna i ne nalaze se pod kontrolom vatrogasaca. Vijesti.net

20.08.2008. ...20:32 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PREPOLOVIO SE AVION ,NA TEREN IZAŠLO 11 VATROGASNIH EKIPA
[ # ]

MADRID

Španjolska vlada potvrdila je da je najmanje 100 putnika poginulo u teškoj avionskoj nesreći na madridskom aerodromu oko 14.45 sati. Neslužbena brojka poginulih je 150. Putnički zrakoplov MD-82 kompanije Spanair, u kojemu su bila 164 odrasla putnika, dvije bebe i devet članova posade, sletio je s piste prilikom drugog pokušaja polijetanja s četvrtog terminala međunarodnog aerodroma Baraja. Reuters javlja da je, prema izvorima iz bolnice, možda poginulo i do 150 ljudi. U prvih nekoliko sati spašeno je 23 ljudi. Očevici tvrde da je iz lijevog motora počeo sukljati plamen nakon što se avion uzdignuo nekoliko metara od zemlje. Potom se srušio i prepolovio se. VIDEO

- Avion je bio u komadima, a trupla su bili razbacana posvuda - rekao je svjedok za španjolski list El Pais.
Na teren je izašlo 11 vatrogasnih ekipa, koje su gasile požar. Osoblje aerodroma osposobilo je prostoriju u koju su smještene obitelji poginulih i ozlijeđenih te im stručnjaci pružaju psihološku pomoć. Avion je trebao letjeti na Kanarske otoke. Kompanija Spanair surađivala je i s Lufthansom, pa se pretpostavlja da među žrtvama ima i Nijemaca. Mario Dragun, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova, otvrdio nam je da u avionu nije bilo hrvatskih državljana. Prema statističkim podacima na stranici Airdisaster.com, tvrtka McDonnell Douglas, koja je proizvela ovaj avion, nije najpouzdanija. Naime, u posljednjih 26 godina srušilo se 18 njenih zrakoplova, u kojima je poginulo 976 putnika. 24 sata

...20:21 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VIROVITIČKI VATROGASCI BOGATIJI ZA JOŠ JEDNO VOZILO
[ # ]

VIROVITICA

Simboličnom predajom ključeva virovitičkom gradonačelniku Ivici Kirinu, gradonačelnik njemačkog grada Traunreuta, Franz Parzinger, je virovitičkim vatrogascima donirao vatrogasno vozilo marke Mercedes. Riječ je o četvrtoj donaciji ove vrste, a inicijator akcije darivanja je nedavno proglašeni počasni građanin grada Virovitice, Erwald Haslwanter - Charly. Svečanost darivanja uveličao je nastup bavarskih folkloraša iz Traunreuta koji su se nazočnima predstavili pjesmom i plesom. U ime vatrogasaca, na donaciji se zahvalio gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin i zapovjednik Javne ustanove vatrogasne postrojbe Virovitica Ante Tutić. Virovitica online

...17:53 [ Komentari (0) ] Isprintaj

"VATRA JE NA STINI ZAPALILA SVIT"
[ # ]

ŠIBENIK

Pogođeni kornatskom tragedijom, koja se dogodila prije godinu dana (točnije 30. kolovoza), mnogi su širom Hrvatske svoje osjećaje kazivali stihovima, ali tek rijetki su uglazbljeni.O tragičnom gubitku dvanaest mladih života pjesmu je napisao i Frane Bilić, autor teksta “Da te mogu pismom zvati” klape Maslina, a uglazbio ju je i aranžirao nitko drugi do – Arsen Dedić. Pjesma nosi naziv “Lumin” i u utorak je prvi put predstavljena u Šibeniku.

– Iskreno, nije bilo jednostavno napraviti mali klapski rekvijem. U Zagrebu su na projektu radila tri studija, a klapa Maslina izvodi je punim srcem. S obzirom na to da je i moj otac bio 50 godina vatrogasac, član šibenskog DVD-a, nije mi padalo na pamet odbiti aranžman – kaže Dedić.

Pjesma će ovih dana izaći kao "singlica", a potom će se naći na albumu klape Maslina, koja ove godine slavi 20 godina postojanja.
– Vatra je na stini zapalila svit, izgorilo nebo, izgorija cvit, izgorilo more, maslina i bor, suza je iz oka potopila dvor... Lumini, lumini sjene bila ruha, Boga u tišini molim da ih čuva. Pjesma je dugo nastajala, a govori o apokaliptičnoj slici u kojoj se sve ruši i ostaje samo suza. Govori o onima koji su ostali, govori o šibenskoj priči koja je pogodila svijet – kaže Frane Bilić, autor teksta pjesme. Večernji List

...14:19 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NOVA VOZILA ZA HRAŠĆE,KAŠINU,ŠESTINE I VIDOVEC
[ # ]

OZALJ

Z apovjednici dobrovoljnih vatrogasnih društava Hrašće, Kašina, Šestine i Vidovec preuzeli su u utorak u Ozlju od proizvođača vatrogasnih vozila IM-Metal četiri vatrogasna vozila specijalizirana za gašenje šuma i niskoga raslinja, vrijedna oko 8,7 milijuna kuna koje je vatrogasnoj zajednici Grada Zagreba donirao Zagreb iz gradskog proračuna. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je da Zagreb ima ponajbolje vatrogasce u Hrvatskoj, ali da i najboljima treba suvremena tehnika za kvalitetne intervencije. Pročelnik Ureda za upravljanje hitnim intervencijama Pavle Kalinić naglasio je da su vozila vatrogascima na terenu prijeko potrebna, jer od poziva do mjesta intervencije, bilo gdje na području Grada Zagreba, ne bi smjelo proteći više od 15 minuta. U pregovorima smo da, uz pet postojećih, formiramo još tri nova JVP-a i to u Sesvetama, Novom Zagrebu i podsljemenskoj zoni, te da se, uz profesionalne postrojbe s deset i više vozila, osnuju i manji JVP-i s po jednim ili dva vozila, kazao je Kalinić.Vjesnik

19.08.2008. ...20:41 [ Komentari (3) ] Isprintaj

DVD LIPOVLJANI PROSLAVILI 120 GODINA POSTOJANJA
[ # ]

LIPOVLJANI

Na blagdan Velike Gospe 15.08. 2008.g. vatrogasci DVD-a Lipovljani cjelodnevnim programom obilježili su svoju 120-tu obljetnicu misom u crkvi sv. Josipa koju je predvodio novi svećenik Dario Šimić, a delegacija je položila cvijeće na grob svog prvog predsjednika Martina Crkvenca i na zajednički križ na groblju za sve poginule Lipovljanske vatrogasce.Ispred DVD-a Lipovljani, predsjednik društva g. Damir Hubak i zapovjednik društva g. Zlatko Pješ dočekali su svoje goste i uzvanike iz susjednih i prijateljskih društava, a posebno su primili svoje bratsko društvo PGD Bizovik iz Slovenije ( njih 38 ) s kojima se druže i surađuju već 30 godina.

Na proslavi jubileja 120 godišnjice rada i postojanja Dobrovoljnog Vatrogasnog Društva Lipovljani među brojnim uzvanicima sudjelovala i Saborska zastupnica Marijana Petir, a kao glavnog pokrovitelja proslave 120 godišnjice, uz brojne sponzore Općinu Lipovljani i poglavarstvo predstavljao je Načelnik Stjepan Markanović ujedno i zapovjednik vatrogasne zajednice Općine Lipovljani te Predsjednik Općinskog Vijeća Mile Skoko.
Ispred vatrogasnog saveza proslavi je prisustvovao i počasni predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Teodor Fricki, ispred županijske vatrogasne zajednice Željko Uzel, Načelnike policijskih postaja Novska Ivica Dragić i Hrvatska Kostajnica; Juru Klišanina, svećenike Župe Lipovljani Dario Šimić i Međurić Stjepan Biber ujedno i član DVD-a Lipovljani, Zapovjednik javne vatrogasne postrojbe Garešnice Mario Paljuh i predstavnike vatrogasne zajednice Garešnice, Novske, Gline, Kutine, te brojni Sponzori i donatori DVD-a Lipovljani te članovi udruga i kulturno umjetnička društva učesnika u programu i mimohodu.

Od 16,00 svi zainteresirani mogli su pogledati pokaznu Vatrogasnu vježbu na poligonu firme SAZOV. Vježbu je idejno zamislio zapovjedni k Zlatko Pješ, a održana je u suradnji s Vatrogasnom zajednicom Sisačko-moslavačke Županije, te sa vatrogasnim postrojbama iz Garešnice, Novske i PGD Bizovik iz Slovenije. S obzirom da se vježba izvodi povodom 120g.postojanja i rada nosi ime LIPOVLANI 120, a organizator i nositelj vježbe je DVD Lipovljani.
Vježba je zamišljena i izvedena na način kao da se dogodila stvarna situacija, a što je dobar pokazatelj za postupanje u budućim mogućim intervencijama.
Tokom uspješno izvedene vježbe za koju je predviđeno 30 minuta uz korištenje sve raspoložive mehanizacije DVD-a lipovljani, te specijalnih vozila i ekipa iz Bizovika(Slovenija), Garešnice, Kutine i Novske, brojni promatrači imali su prilike vidjeti izvrsno pripremljene simulacije nesreća i uspješno spašavanje unesrećenih sa realističnim markerima i lokaliziranjem požara, a sam tijek vježbe je izveden u više etapa uz maksimalnu koordinaciju svih uključenih Vatrogasnih postrojbi.

Nakon kratke okrijepe Učesnika i uzvanika od 17,30 svečanim mimohodom vatrogasaca i vozila centrom Lipovljana uz pratnju limene glazbe Banova Jaruga i DVD-a Križ, kojem su prethodili konjanici sa Državnim Županijskim i Općinskim zastavama te prolaskom povorke pored svečane i počasne lože uzvanika i najstarijih članova DVD-a Lipovljani ponosno i dostojanstveno pozdravljeni od brojnih mještana.Završetkom Mimohoda nastavljena je proslava obljetnice uz kraći kulturno umjetnički program u izvedbi Kud-a; Lipa, matice slovačke,češke besede i KPDU Karpati u velikom šatoru postavljenom za ovu prigodu na rukometnom igralištu u Lipovljanskom parku.Svečanu sjednicu povodom 120 godina DVD-a Lipovljani uz prisustvo svih uzvanika i gostujućih društava započeo je Predsjednik Damir Hubak najavom Mješovitog pjevačkog zbora „Lira“ Lipovljani koji su izveli državnu i vatrogasnu himnu, a minutom šutnje odana je počast svim nastradalima i umrlim vatrogascima Republike Hrvatske i DVD-a Lipovljani.Kratak osvrt na povijest i nastanak društva pročitala je Tajnica Dubravka Hubak.

Pozdravne riječi skupu uz čestitke su uputili; Načelnik Općine Lipovljani Stjepan Markanović, Saborska zastupnica Marijana Petir, Počasni predsjednik Vatrogasnog saveza Hrvatske Teodor Fricki, zamjenik predsjednika Vatrogasnog saveza Sisačko – moslavačke županije Željko Uzel, Jože Vidmar predsjednik vatrogasnog saveza Slovenije koji je uručio predsjedniku DVD-u Lipovljani najveće priznanje vatrogasnog saveza slovenije medalju za međunarodno sudjelovanje, zamjenik zapovjednika vatrogasne postrojbe Ljubljane g. Križaj koji je također uručio plaketu DVD-u Lipovljani,Predsjednik Prostovoljnog vatrogasnog društva Bizovik g.Bošnjak koji je DVD-u Lipovljani u spomen na 30-godišnju suradnju i 120-tu obljetnicu poklonio skulpturu i sliku Vatrogasnog spremišta u lipovljanima iz 1889. Godine koje je izgradila tadašnja Općina lipovljani za Dobrovoljno vatrogasno društvo Lipovljani.

U najsvečanijem djelu proslave uz zahvale svima donatorima, uzvanicima i prijateljima koji su svojim sudjelovanjem uveličali ovu svečanost podijeljene su zahvalnice i odličja najzaslužnijima, a prijateljska vatrogasna društva su uz čestitke za ovakav jubilej darovale su DVD-u Lipovljani razne poklone i priznanja uz želju za nastavak ovako uspješnog rada.

U ime Hrvatske vatrogasne zajednice počasni predsjednik Teodor Fricki , a u ime županijskog vatrogasnog saveza Željko Uzel i u ime vatrogasne zajednice Općine Lipovljani Stjepan Markanović su uručili najveće odličje za hrabrost i požrtvovnost u zaštiti i spašavanju za isticanje i nošenje zlatne srebrne i brončane vatrogasne plamenice članovima Prostovoljnog vatrogsnog društva Bizovik i ostalim zaslužnim vatrogascima, a spomenice i priznanja donatorima i sponzorima uz zahvalu Predsjednika Dobrovoljnog Vatrogasnog društva Lipovljani Damira Hubaka svima koji su sada i tokom godina financijski i u opremi potpomagali rad i napredak društva.Svečanost je nastavljena u ugodnom druženju uz dobru večeru, osvježavajuća pića, ples i muziku uz glazbeni sastav „Oldtajmeri“ do ranih jutarnjih sati. Općina Lipovljani

...15:11 [ Komentari (0) ] Isprintaj

MLADEŽ DVD ZLATAR U VATROGASNOM KAMPU
[ # ]

ZLATAR

Pripadnici Vatrogasne mladeži DVD-a Zlatar i njihovi voditelji jutros su otputovali u kamp mladeži u Fažanu, gdje se svake godine u ljetnim mjesecima okupljaju mladi vatrogasci iz čitave Hrvatske. Vrijeme koje provode u kampu osmišljeno je kroz rekreativne igre, vježbe i razmjenu iskustava s vršnjacima iz drugih sredina, a ove godine u Fažani će narednih tjedan dana biti 15 zlatarščana.Iz zlatarskog DVD-a najavljen je i početak priprema seniorskih ekipa za predstojeće državno natjecanje. Pripreme za svih 12 zagorskih ekipa počinju iduće nedjelje u Zaboku. Radio Zlatar

...14:35 [ Komentari (1) ] Isprintaj

U EKSPLOZIJI NASTRADAO AUDI
[ # ]

BEOGRAD

Kako se nezvanično saznaje, pucano je iz automatskog oružja iz automobila u pokretu, crnog audija A4, talijanskih registarskih oznaka.Dok je policija u Lominoj ulici obavljala očevid, u Ulici Cvetanova ćuprija, ispred broja 6, vatrogasci su gasili zapaljeno vozilo.Pozvali su ih stanari iz okolnih kuća, koje je probudila detonacija.Istraga je pokazala da je u pitanju crni audi, koji je poliven benzinom i zapaljen.Osnovano se sumnja da je vozilo povezano sa pucnjavom u centru. RTS

...14:06 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ĐELEKOVČANI PROSLAVILI DAN OPĆINE I OSNUTKA DVD-a
[ # ]

ĐELEKOVAC

Dobrovoljno vatrogasno društvo Đelekovec proslavilo je 120 godina rada. Na svečanoj sjednici, ispred brojnih mještana, članova DVD-a Đelekovec, predstavnika vatrogasnih društva iz susjednih općina i županijskog vatrogastva te članova đelekovečke lokalne uprave srebrne plamenice je dobilo pet vatrogasaca, 17 članova brončane medalje, 39-ero je dobilo spomenice za jubilarni broj godina rada u DVD-u Đelekovec, dok su za čak 60 godina vjernosti spomenice dobili Ivan Pepelko i Dragutin Mihalec. Drugog dana obilježavanja 120 godina postojanja načelnik Hrvatske Vatrogasne zajednice Željko Popović uručio je predsjedniku DVD-a Đelekovec Marijanu Posavcu plaketu oca hrvatskog vatrogastva Đure Stjepana Deželića, jednom đelekovečkom vatrogascu odlikovanje za posebne zasluge u radu društva, dok su četiri člana DVD-a Đelekovec dobili zlatne vatrogasne medalje, a Zlatko Dombaj i Josip Lončar zlatne vatrogasne plamenice. Obljetnica vatrogastva u Đelekovcu iskorištena je i za obilježavanje Dana te općine, na čijoj su Svečanoj sjednici uz mještane bili i brojni načelnici, župan Darko Koren te drugi gosti. U večernjim satima okupljene je u središtu Đelekovca zabavljao je popularni pjevač Miroslav Škoro, a pokrovitelji obilježavanje spomenutih obljetnica organizirano bili su Općina Đelekovec i potpredsjednik Vlade Damir Palančec. Radio Koprivnica

...10:19 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U ODRONU ZEMLJE POGINULO 14 LJUDI
[ # ]

CHITTAGONG

Najmanje 14 ljudi je poginulo, 12 je ranjeno, a 10 je ostalo zatrpano u ruševinama kuća, kada se obrušilo zemljište u lučkom gradu Chittagongu i na Bazaru Koks u Bangladešu.

"Činimo sve da pomognemo ozljeđenima, kao i onima koji su zatrpani u ruševinama", rekao je oblasni rukovodilac Muhamed Ašraf Šamim.Obrušavanje zemljišta, izazvano jakim kišama, pogodilo je siromašnu brdsku oblast grada. Vojska, policija i vatrogasci Bangladeša pokušavaju izvuči ljude ispod tona blata i najavili su da se broj poginulih može povećati. U predjelu plaža, u Bazaru Koks, 90 kilometara od Chittagong, tri člana jedne obitelji zatrpani su u odronu zemlje, poslije obilnih kiša, rekla je policija, koja je dodala da su policajcima u izvlačenju tijela pomagali i vatrogasci.Vodene rijeke onesposobile su autoput koji spaja Chittagong sa Bazarom Koks, rekao je jedan očevidac.Odroni zemlje česti su u Cguhittagon u vreme monsunskih kiša. Prošlog lipnja u toj oblasti je zbog obrušavanja zemljišta stradalo 130 ljudi. studio B

18.08.2008. ...22:09 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽARI U MAKEDONIJI
[ # ]

SKOPLJE

U Makedoniji na različitim lokacijama bukti šest šumskih požara koji su uništili više od 200 hektara šume. Većina je stavljena pod kontrolu i ne predstavlja veću opasnost.Makedonski Centar za upravljanje krizama je priopćio da je još aktivan požar koji je izbio između sela Kosturino i Kuklis na planini Belasici i da se procenjuje da je izgorelo više od 100 hektara hrastove šume.U požaru koji je izbio sjeverno od sela Nikolić, u blizini grada Dojrana, na zapadnoj obali istoimenog jezera, uništeno je više od 40 hektara šume.

Vatrogasci i dalje vode borbu sa vatrenom stihijom u selima Carević, Morane i Dren, u blizini Prilepa, prenjela je makedonska agencija MIA.Požar koji je izbio u selu Slatina, u oblasti Makedonski Brod, stavljen je pod kontrolu, ali je izgorjelo više od 30 hektara hrastove i borove šume.I u kičevskom regionu je požar, koji je izbio u selu Cer, uništio skoro 100 hektara borove šume, niskog raslinja i trave.U općini Plasnica sinoć je izbio požar u selu Dvorci i još uvjek nije ugašen. Centar za upravljanje krizama je priopćio da je većina šumskih požara stavljena pod kontrolu, dok je samo mali dio još aktivan, ali da ne predstavljaju opasnost za izazivanje ozbiljnijih posljedica. MIA

...21:50 [ Komentari (0) ] Isprintaj

MJESEC DANA LUTALA TAJGOM
[ # ]

ČELJABINSK

Šesnaestogodišnju djevojku iz Čeljabinske oblasti, istočno od Urala, koja se prije mjesec dana izgubila u tajgi, pronašli su lokalni ribolovci.Prema priopćenju policije, Natalija Krivaja, iz sela Mesede, nestala je 18. srpnja, kada je otišla brati jagode i nije se vratila.Tokom dva tjedna za devojkom je tragalo 85 ljudi, među kojima spasioci, vatrogasci, pripadnici policije i vojske, a angažovan je i helikopter, navela je agencija Interfaks.Izgubljena djevojka pronađena je jučer kod nenaseljenog mesta Jekaterinovka, 20 kilometara od Mesede.Ona je mjesec dana lutala šumom hraneći se jagodama i gljivama, a sada je u bolnici zbog velike iscrpljenosti. RTV

...21:44 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ŽURILI NA INTERVENCIJU PA ZAVRŠILI NA KROVU
[ # ]

DUBROVNIK

Vatrogasna cisterna prevrnula se na krov oko 15,15 sati u mjestu Lozica kod Dubrovnika. Dvojica vatrogasaca lakše su ozlijeđena. Žurili su gasiti požar koji je izbio u mjestu Osojnik. Požar je ugašen. Izgorjelo je oko pola hektara trave. 24 sata

...20:44 [ Komentari (0) ] Isprintaj

UDAR GROMA ZAPALIO SJENIK
[ # ]

KUTINA

Mjesto je bilo puno dima. U samo nekoliko minuta veliki plamen vatre zahvatio je cijeli sjenik, kaže očevidac koji je u subotu fotografirao zgarište u mjestu Međurić nedaleko od Kutine.U noći na subotu munja je udarila u krov sjenika i tako ga zapalila. Bračni par u čijem je dvorištu sjenik odmah je pozvao vatrogasce u pomoć.
- Prošlo je nekoliko sati dok požar nije bio lokaliziran. Vatrogascima su pomagali i mještani - kaže naš čitatelj.
U požaru je izgorjelo 338 bala sijena i nekoliko poljoprivrednih strojeva. Ozlijeđenih nije bilo, a iz PU sisačko-moslavačke kažu kako je nastala velika materijalna šteta. 24 sata

...15:59 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DRAVSKI KUP 2008
[ # ]

SVETI ĐURĐ

Nakon 2007. godine koja je bila posvećena organizaciji 110. obljetnice osnutka Društva, DVD Sveti Đurđ ove je godine ponovno uspješno organizirao pozivno vatrogasno natjecanje pod nazivom "Dravski kup 2008".Ovo natjecanje nastavak je tradicije organiziranja brojnih natjecanja različitih razina od strane ovog Društva, a naziv "Dravski kup" trebao bi ostati kao prepoznatljiv element programa vatrogasnih događanja u Hrvatskoj svake godine.Nogometno igralište NK Drava i ovog je puta poslužilo za natjecanje u kojem je sudjelovalo ukupno 26 odjeljenja iz 4 hrvatske županije. U Kategoriji djeca prvo mjesto osvojili su članovi DVD Ludbreg ispred ekipa Hrastovsko II i Županec. U kategoriji žene A nastupilo je pet ekipa a prvo mjesto osvojile su članice DVD Rasinje ispred DVD Gornji Kučan i DVD Kapela Podravska. U kategoriji muški A nastupilo je deset ekipa a pobjedili su članovi DVD Biškupec ispred DVD Tuhovec i DVD Zbelava

Sukladno već ustaljenoj tradiciji, pod reflektorima se u malo drugačijim uvjetima od uobičajenih održalo i natjecanje odjeljenja koja su se prijavila za tzv. disciplinu "Svi znaju sve", a u kojoj svi članovi odjeljenja izvlače svoju taktičku ulogu u natjecateljskoj vježbi. Najviše spretnosti i umijeća i ovdje su pokazali članovi DVD-a Biškupec, ispred DVD-a članova DVD-a Zbelava i DVD-a Tuhovec. više

...09:36 [ Komentari (0) ] Isprintaj

STRAVIČNA SMRT ČETVERO MLADIĆA
[ # ]

ZENICA

Vozač „fiata tipo" Amer Ogramić (22) i njegovi suputnici Arnel Karić (20), Hasib Alić (20) i Semir Topalović (19), u pokušaju da preteknu jedno vozilo, podletjeli pod autobus u mjestu Janjići kod Zenice. Vatrogasci sjekli lim da dođu do njihovih tijela

Jedan od očevidaca, Osman Hasić, kaže da je veća tragedija izbjegnuta samo zahvaljujući vozaču koji je nekim čudom uspio dodržati autobus na putu.
- Vozač je bio priseban i manevriranjem je spriječio prevrtanje autobusa u jarak pokraj puta. Ne smijem ni da pomislim što bi se dogodilo da se autobus prevrnuo - priča Hasić.

On navodi da su radnici odmah izašli iz autobusa i zajedno s mještanima pokušali pomoći teško stradalim mladićima. Međutim, ubrzo su shvatili da pomoći nema. Svi putnici „fiata" bili su priklješteni prevrnutim vozilom i do njih se gotovo nije moglo doći. Znakove života davao je samo Topalović, ali je iz olupine izvučen tek po dolasku vatrogasaca, koji su morali da sječi lim kako bi ga oslobodili iz zgužvane olupine koja ga je stezala. Nažalost, i on je preminuo na putu za zeničku bolnicu u vozilu Hitne pomoći.

- Na ovom mjestu dogodilo se na stotine nesreća, ali nikada nisam videio strašniji prizor. Automobil je bio raznesen, a iz olupine su virile ruke i noge stradalih mladića. Okupljeni ljudi u nevjerici su posmatrali vatrogasce kako sijeku vozilo. Svi su probljedjeli, drhtali su i prazno gledali u noć. Nekima je čak i pozlilo, povraćali su i nikako nisu mogli doći sebi - priča jedan od mještana Janjića, koji je nešto kasnije stigao na mjesto najstrašnije prometne nesreće koja se u ovom kraju, poznatom po teškim prometnim nesrećama, ne pamti. više

...08:09 [ Komentari (0) ] Isprintaj

GORE NJIVE
[ # ]

KIKINDA

Tokom protekla dva mjeseca za kikindski vatrogasni bataljon gotovo da nije bilo dana odmora. Zbog visokih temperatura, ali prije svega ljudskog nemara, izbijali su požari na otvorenom prostoru, jer su mnogi poljodjelci palili strnište. Serija požara nastavljena je sredinom prošle nedjelje, kad je stradao tri godine star voćnjak Svetozara Lalićevića iz Banatskog Velikog Sela kod Kikinde. Nagorjelo je 270 stabala oraha, kajsije, šljiva i mušmula.

- Kad sam došao u voćnjak, zatekao sam tužan prizor. Za mene je ovo velika šteta jer sam voćnjak podizao da bih u starosti uživao. Nekim voćkama možda će biti spasa, ali je 97 posto stabala uništeno. Jedna sadnica oraha košta deset eura, a ja sam ih imao 150. Policija je štetu procjenila na 200.000 dinara - rezignirano priča Lalićević.

Pretpostavlja se da je jedan susjed na svojoj njivi zapalio strnište, pa se vatra proširila na Lalićevićev voćnjak. Slučaj ojađenog voćara iz Banatskog Velikog Sela predstavlja, nažalost, samo kap u moru požara s kojima se susreću vatrogasci. U srpnju i kolovozu intervenirali su 179 puta, a čak u 164 slučaja radilo se o vatrenoj stihiji na otvorenom širom sjevernog Banata i Potisja. Šef odsjeka za zaštitu i spašavanje Dragan Berić upozorava građane da ne pale suvu travu ili slamu jer posljedice mogu biti velike. Berić kaže da je poljoprivredna inspekcija ovlaštena da podnese prekršajne prijave protiv onih koji izazovu požar.
Da Lale ne haju za zakone, najbolje ilustriraju statistički podaci. Od početka godine vatrogasci su intervenirali 332 puta, od toga 203 intervencije bile su na njivama.

- Veći požar dogodio se proteklog ponedjeljka po podne, kad su se zapalili trska i šipražje na površini od 15 hektara kod romskog naselja Mali bedem na periferiji grada. Situacija nije bila nimalo bezazlena jer je bilo ugroženo dvadesetak kuća, ali i obližnja naftna bušotina „NIS-Naftagasa“. Požar je ugašen poslije višesatne borbe - navodi Berić.
Prema podacima kikindske policije, šteta od požara nastalih samo u toku ovog mjeseca procenjena je na više od 1,4 milijuna dinara. Kurir

...07:59 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PAUKOVEC PRVI U POTOKU SA 29.40 SEKUNDI
[ # ]

POTOK

Sa početkom u 15 sati započeo je 24.Kup Potoka koji su organizirali članovi DVD Potok.15 ekipa u muškoj kategoriji te 5 ekipa u ženskoj odmjerili su snagu ,znanje i sreću na tamošnjem igralištu. U konkurenciji muškaraca prvo mjesto osvojila je ekipa DVD Paukovec sa nevjerovatnim vremenom 29,40 sekundi ,drugo mjesto pripalo je ekipi DVD Čazma a treće mjesto za DVD Kučan Gornji. Vatreni dečki iz Svete Nedelje ovaj put su završili kao četvrtoplasirani. U kategoriji žena prvo mjesto za ekipu DVD Staro Čiče , druge su bile djevojke iz Žažine a treće mjesto osvojila je ekipa domačina Potok 2. Nakon službenog dijela nastupilo je vrijeme dodjele priznanja i nezaobilazno vatrogasno druženje i veselica. SLIKE

VEZANE BLOG VJESTI

DVD Molvice
Vatreni dečki

17.08.2008. ...13:00 [ Komentari (1) ] Isprintaj

ŠIBENSKI VATROGASCI GASE POŽARE SA NAJMANJE NOVCA
[ # ]

ŠIBENIK

Vatrogasci u Šibensko-kninskoj županiji, na čijem se području prošlog ljeta dogodila kornatska tragedija, od države su ove godine dobili najmanje novca od svih dalmatinskih županija.

Intervencija - 1589
Prema podacima SDP-ove zastupnice iz Šibenika Brankice Crljenko, Vlada je iz državnog proračuna odlukom o minimalnim financijskim standardima za decentralizirano financiranje redovite djelatnosti javnih vatrogasnih postrojbi u 2008. godini Šibensko-kninskoj županiji dodijelila samo 13,2 milijuna kuna. Zadarska županija dobila je 24,8, Splitsko-dalmatinska 17,9, a Dubrovačko- -neretvanska 20 milijuna kuna.

- Procijenjena opasnost od požara u našoj županiji je velika, što pokazuje i statistika iz 2007. po kojoj su vatrogasci u Dubrovačko-neretvanskoj županiji intervenirali 921, u Zadarskoj 1764, a u Šibensko-kninskoj 1589 puta. Zato je ovakva Vladina odluka neshvatljiva. Bez obzira na to o kakvim se kriterijima radilo, očito ih treba mijenjati i pronaći pravedniji model – kaže Crljenkova, tvrdeći da ovo nije prvi slučaj da se Šibenik nalazi na kraju reda kad se raspoređuje proračunski novac te da “dobije ono što ostane kad se svi drugi namire”.

Začuđuje činjenica da Šibenik u Hrvatskom saboru zastupaju tri zastupnika vladajuće stranke koji to ne primjećuju ili namjerno zatvaraju oči pred tim i sličnim poražavajućim podacima, zaključuje ona.Tajnik JVP-a Šibenik Jordan Žaja kaže kako je uzrok svih problema i lošeg stanja u hrvatskom vatrogastvu nepoštovanje osnovnog načela „da se svaki vatrogasac, bio on iz Vukovara, Zagreba, Šibenika ili Splita jednako vrednuje i plaća”.
Loše organiziran sustav

– Radi se također i o neravnomjernu broju zaposlenih po pojedinim regijama. Država je dodijelila koliko je dodijelila, a sve u skladu s naslijeđenim i loše organiziranim sustavom koji je takvim učinjen još 1999. - tvrdi Žaja, te dodaje kako je logično da će, primjerice Dubrovačko-neretvanska županija dobiti gotovo duplo više novca kada ima i duplo više zaposlenih, bez obzira na to što je, ako je suditi prema broju intervencija, rizik od požara duplo manji nego na području Šibensko-kninske županije.

Kako bilo, kod vatrogasaca, ili barem nekih od njih, ostaje nada da će izmjene, prije svega Zakona o vatrogastvu i Zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave, najavljene već za jesensko zasjedanje Sabora, konačno donijeti kvalitetne i konkretne promjene u sustavu kojemu treba, složit će se svi, omogućiti besprijekorno funkcioniranje.
Mehun: Ne znam točno...

Zlatko Mehun, glasnogovornik Vlade, o nedovoljnim izdvajanjima za potrebe šibenskih vatrogasaca rekao je:
- Ne znam točne podatke, ali svakako bi trebalo vidjeti koliko je Šibensko-kninska županija novca dobivala proteklih godina, pa onda prosuditi jesu li ovogodišnja sredstva primjerena ili ne. Slobodna Dalmacija

...12:31 [ Komentari (0) ] Isprintaj

IZ SPREMNIKA MESOKOMBINATA ISCURILO GORIVO
[ # ]

RIJEKA

Iz spremnika goriva riječke tvrtke "Mesokombinat", u riječkom naselju Školjić, tijekom jučerašnjeg dana istekla je za sada neutvrđena količina goriva, a dalje isticanje goriva zaustavili su vatrogasci sinoć oko 22 sata, izvjestili su danas iz Državnog centra 112.Građani su prvi put dojavili da se u naselju Školjić osjeća miris nafte jučer oko 9 sati, no komunalni redar nije uočio nikakav vidljiv trag. Županijski centar 112 o time je izvijestio nadležnog vodopravnog inspektora.Nakon ponovljene dojave građana o mirisu nafte, oko 17 sati, očevidom je utvrđeno da je do istjecanja neutvrđene količine goriva došlo zbog puknuća manometra na spremniku "Mesokombinata", priopćeno je iz Državnog centra 112.

U operativnom dežurstvu Policijske uprave primorsko-goranske doznaje se da je policija jučer oko 20 sati dobila dojavu od vatrogasaca da se na Školjiću osjeća miris nafte.Djelatnici riječke Javne vatrogasne postrojbe (JVP) mjerenjem su utvrdili da u zraku nema nedopuštene koncentracije plinova.Budući da se miris goriva i dalje osjetio na teren su izašli i djelatnici komunalnog društva "Vodovod" i "Kanalizacija". Utvrđeno je da je došlo do istjecanja goriva iz spremnika "Mesokombinata" u kanalizaciju, a vatrogasci su oko 22 sata zaustavili daljnje istjecanje goriva. Slobodna Dalmacija

...12:02 [ Komentari (0) ] Isprintaj

TROJE OZLJEĐENO U EKSPLOZIJI STANA
[ # ]

ZAGREB

Strahovita eksplozija odjeknula je jučer oko 19.05 sati u zgradi na Gupčevoj zvijezdi 2. Krhotine stakla rasprsnutih prozora letjele su na sve strane, a žaluzine sa stana u prizemlju trokatnice od siline detonacije završile su na autu udaljenom desetak metara. Popucala su stakla na zgradama udaljenim i sedamdesetak metara, a pet automobila parkiranih ispred zgrade ostalo je bez stakala. Jedan ljudski život je ozbiljno ugrožen.

Podrumski stan
Eksplodirao je plin u podrumskom stanu zgrade u kojem živi muškarac koji susjedima, kako kažu, već dulje stvara nevolje. U trenutku eksplozije bio je u stanu.
– Zove se Boris Valečić, ima oko četrdeset godina i psihički je bolesnik iz rata. Puno pije i problematična je osoba zbog koje često dolazi policija – kažu susjedi, još u šoku. Kod Borisa nije eksplodirala plinska boca kako je vatrogascima dojavljeno u 19.12. Naime, u stanu je bio uveden gradski plin i nikakvu bocu vatrogasci nisu pronašli. više

...09:28 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U POŽARU KUĆE POGINULA MAJKA I ŠESTERO DJECE
[ # ]

MEMPHIS

Troje djece uspjelo se spasiti i sada se nalaze u bolnici. Vatrogasci ne znaju što je prouzročilo požar te jesu li se žrtve ugušile ili su izgorjele žive

U požaru koji je zahvatio obiteljsku kuću u američkome Memphisu poginula je majka Melissa Poole (38) i njezino šestero djece. Dvoje tinejdžera i jedan 11-godišnjak uspjeli su se spasiti te su hospitalizirani. Policija još ne zna što je prouzročilo požar u drvenoj kućici. Prvi susjed obitelji, Lamar Boyce, rekao je da su ga probudili krikovi te da je vidio djecu kako iskaču kroz prozor. Vatrogasci su izvijestili da su tijela djevojčica (4, 7 i 9) i dječaka (1, 4 i 18) našli na prvom katu. Još nije poznato jesu li žrtve umrle od gušenja dimom ili su izgorjele žive. više

...07:20 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U POMOĆ POZVANI I HELIKOPTERI ORUŽANIH SNAGA BiH
[ # ]

MOSTAR

Na lokalitetu Nobli na Zijemljima, sjeverno od Mostara, sinoć je izbio požar velikih razmjera koji prijeti da ugrozi širi lokalitet Zijemalja, te odmaralište Rujište iznad Mostara.Zamjenik zapovjednika Vatrogasne jedinice Mostar (VJ) Dragan Velagić, izjavio je da je požar buknuo na lokalitetu Nobli, te zahvatio veliku šumsku površinu.Prema njegovim riječima, vatrom je zahvaćeno 200 hektara livade i nepregledna površina šume.
-"Vatrogasci su na terenu, a u gašenju vatre pomažu nam i radnici šumskih poduzeća iz Nevesinja i Mostara. Zbog nepristupačnosti terena zatražili smo i helikoptere Oružanih snaga BiH i trenutno očekujemo njihov dolazak", kazao je Velagić. Dnevni avaz

16.08.2008. ...18:29 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PIJAVICA POHARALA ZAGORSKA SELA
[ # ]

ZAGORJE

Bez krova nad glavom u najvećem nevremenu koje je u petak oko 21.30 sati zahvatilo taj sjeverozapadni dio Zagorja ostalo je još najmanje 30-ak domaćinstava, dok ih je još oko 300 na području općina Zagorska Sela, Desinića i Huma na Sutli moralo svoje krovove popravljati. No, obnovu je sprječavala i kiša, koja je i u subotu cijeli dan padala. Osim krovove kuća, pijavica je rušila i stoljetna stabla, uništavala poljoprivredne kulture i višegodišnje nasade.

- Užas, bila je to noć strave i užasa. Takvo nešto nismo nikad doživjeli. No, kaj je, tu je. Sreća u nesreći je jedino da smo svi na kraju ostali živi. Život mora ići dalje - rekao je Božo Staroveški iz Plavića. Njemu je u samo minutu-dvije u strašnom naletu pijavica odnijela krov 80-ak metara od kuće. SLIKE

U zaseoku Pongret u Druškovcu olujni vjetar srušio je gotovo cijeli bočni zid na kući obitelji Koprivnjak. Susjedi su im pomogli najlonom privremeno zatvoriti rupu na kući, kako bi zaštitili unutrašnjost od jake kiše. Stradali su i dijelovi općine Desinić, a pijavica je prošla i kroz središte Pregrade, gdje je, uz crijepove, rušila i stabala.Vatrogasci su u subotu najugroženijima uspjeli najlonom i ceradama prekriti kuće, a komisije za utvrđivanje štete sutra izlaze na teren. Večernji List

...18:06 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽAR PORED TRGOVINE STUDENAC
[ # ]

MAKARSKA

Požar koji je u noći sa petka na subotu oko 23 sata izbio pored trgovine Studenac u Zvonimirovoj ulici, zaprijetivši objektu i vozilima na obližnjem parkiralištu, hitrom intervencijom 20 vatrogasaca sa 4 vozila stavljen je pod kontrolu za desetak minuta, a potpuno ugašen za 45 minuta.

Ipak je izgorjela krošnja jednog čempresa, a zahvaćena su još četiri bora i branik jednog vozila mađarskih registracija. Za sada nepoznati počinitelj zapalio je kartonsku ambalažu ostavljenu pored Studenca, odakle se vatra proširila na grane obližnjeg stabla. Slobodna Dalmacija

...17:35 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VELIKI POŽAR IZNAD KAŠTELA
[ # ]

KAŠTEL SUĆURAC

Nekoliko minuta poslije 14 sati iznad Rudina, u neposrednoj blizine željezničke pruge izbio je požar. Ono što je u samom početku izgledalo ka da je neko potpalija malo žešću vatru za gradele, u svega desetak minuta rasplamsalo se u pravu vatrenu pošast. E sad, kako sam opet naletija na samo požarište, o tome bi se dalo raspravljat, ali izgleda da su kritične ove moje vožnje od Splita prema Trogiru. A nisam kriv, majke mi!

Eto, dok sam zunza po one četiri trake između Solina i Sućurca, dim je bija jedva vidljiv. U Kambelovcu sam već vidija da je vrag odnija šalu, a kad sam doša do skretanja u Rudine, šta mi je još bilo skočit gori dva-tri kilometra za izvidit situaciju!? više na blogu Brod u boci

...17:25 [ Komentari (0) ] Isprintaj

HRABRI GAZDA IZ ZAPALJENE STAJE SPASIO LJUBIMICU ŠARU
[ # ]

SINJ

U selu Prisoje kraj Sinja u petak oko 13 sati buknuo je požar na štali obitelji Grčić. Hrabri gazda Mirko Grčić nije dvojio dvoumio niti sekunde. Kad je vidio vatru pokušao je spasiti što god može. Kroz dim i vatru probio se i uletio u štalu. Najprije je odvezao kravu koja je već ošamućena već ležala na podu. Nije mogla ustati. Ubrzo su stigli vatrogasci i polili je vodom, pa se krava uspjela spasiti iz goruće štale. Takve sreće, nažalost, nisu bile dvije koze i dva jarića stara tek četiri mjeseca
- Pokušao sam ja doći i do njih ali je vatra na tom dijelu ipak bila jača. Izgorjelo je i 400 bala sijena. Sada sve moramo iz početka, a kravu Šaru koja se već osam puta otelila i dnevno daje 18 litara mlijeka odveo sam u susjedovu štalu. Kako sam samo sretan što je ona ostala živa! - ispričao je 61-godišnji Mirko. Uzrok požara još nije poznat, ali supružnici Mirko i Ljubica pretpostavljaju da su električni kabeli koji prolaze iznad štale krivci za štetu veću od 30 tisuća kuna. 24 sata

...14:45 [ Komentari (0) ] Isprintaj

IZAZVAO POŽAR ISKRENJEM BRUSILICE
[ # ]

ŠIBENIK

Protiv 26-godišnjega Osječanina šibenska će policija podnijeti kaznenu prijavu zbog osnovane sumnje da je izazvao požar te tako počinio kažnjivo djelo dovođenja u opasnost života i imovine, izvijestila je danas šibensko-kninska policija.Osumnjičeni muškarac, kako navodi policija, jučer oko 14 sati, u sklopu građevinskih radova, brusio je na otvorenom, a iskre od brusilice uzrokovale su požar na predjelu Duboka, u blizini benzinske crpke za jahte. Iako je puhalo snažno jugo, zahvaljujući brzoj intervenciji šibenskih vatrogasaca, vatra se nije proširila i ugašena je u 15,40 sati. Izgorjelo je oko pola hektara trave i niskog raslinja te borova.Protiv 26-godišnjega Osječanina slijedi kaznena prijava. Večernji List

...14:19 [ Komentari (0) ] Isprintaj

GASITELJI SE CIJELU NOĆ BORILI S POŽARIMA I BRANILI KUĆE
[ # ]

DRNIŠ

Drniški su vatrogasci noćas stavili pod nadzor šumski požar koji je prijetio kućama i gospodarskim zgradama u oklajskim selima Ljubotić i Puljane, javlja HTV. U zaseoku Jurići vatra je doslovno došla do dvorišta. Vatrogascima je posao otežavao jak vjetar, no uspjeli su obraniti naslja. Jutros je na terenu 29 vatrogasaca i 9 vozila. Noćas je buknulo još nekoliko požara. Najopasnije je bilo na otoku Čiovu koji je u okrugu Donjem zahvatio 4 hektara borove šume. Dojava je stigla u 1 i 15, a zahvaljujući brzoj intervenciji i trudu 50 vatrogasaca sa 16 vozila lokaliziran je za malo više od jedan sat. Gasitelji se bore i s vatrom kod Čiste Velike koja je buknula u petak oko 20.30 sati. Uspjeli su ga lokalizirati oko 2.20 sati. Vatra je zahvatila oko 40 hektara trave i niskog raslinja. Požar jer na tom dijelu zahvatio i minirano područje, pa će se kroz jutro gasiteljima pridružiti i kanader. 24 sata

...13:57 [ Komentari (0) ] Isprintaj

TROGODIŠNJAK PREŽIVIO 15 MINUTA NA DNU JEZERA MICHIGEN
[ # ]

CHICAGO

Srpski dječak Lazar Ognjenović (3), koji je prije četiri mjeseca, dok ga je djed šetao u kolicima, upao u jezero Michigen pored Chicaga, sada je potpuno oporavljen i neće imati nikakvih zdravstvenih posljedica, piše "Blic".

Prvi put kada je 18. travnja, čikaški vatrogasac Brian Otto ugledao malog Lazara, on je beživotno ležao u dubini od preko tri i po metra ispod mutne površine mičigenskog jezera. Danas, četiri mjeseca kasnije, Otto se igrao sa zdravim i sretnim Lazarom na zabavi u dječijoj bolnici u Čikagu. Lazar i njegovi roditelji napustili su bolnicu, nakon što je priređena proslava sa osobljem i vatrogascima.

„Ako bih se ikad upitao je li to bilo vrijedno truda, odgovor sam pronašao prije pola sata, da, vrijedi", izjavio je u bolnici vidno uzbuđeni Otto. Ovaj mladić, koji radi kao vatrogasac u timu za spašavanje u zraku i moru, izvukao je dječaka i kolica iz vode tog dramatičnog dana, 18. travnja, piše čikaški „Sun times".
Vijesti o medicinskom čudu zapanjile su sve. Lazar je živ, uprkos tome što je proveo 15 minuta u ledenoj vodi. I, ne samo da je preživio, već i vidno napreduje.

„On je apsolutno normalan", izjavio je dr Lion Epstain, načelnik neurologije u dječjoj memorijalnoj bolnici u Chicagu. „Hoda i priča i potpuno se ponaša kao svaki trogodišnji dječak".

Epstain i ostali doktori su izjavili da moderna medicina ne može u potpunosti objasniti kako neki ljudi uspiju da prežive tako dug boravak u ledenoj vodi. Tog 18. travnja, Stanko Bojanović je gurao kolica sa unukom Lazarom duž luke Belmont. Dan je bio tmuran i vjetrovit, ali je Stanko ipak odlučio prošetati unuka. Međutim, jak udar vjetra je u jednom momentu oduvao kolica u jezero. Srpski imigrant Bojanović nije znao engleski, ali je očajnički počeo pozivati u pomoć, pokazujući na vodu i uzvikujući: „Djete, djete!". više

...07:19 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽAR IZNAD KAŠTELA TE KOD ŠKABRNJE I NADINA
[ # ]

KAŠTELA / ŠKABRNJA / NADIN

Gori trava i nisko raslinje, a površina zahvaćena požarom još nije procijenjena.Na požarište su upućena tri protupožarna zrakoplova kanader, jedan Air Tractor i 90 vatrogasaca iz državnih interventnih postrojba (DIP) Divulje i Šibenik, Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Split te lokalnih dobrovoljnih vatrogasnih društava sa 16 vatrogasnih vozila. Objekti nisu ugroženi.U izvješću Vatrogasnog operativnog središta Divulje od 18 sati navodi se kako je požar još aktivan, te da su zračne snage napustile požarište, a zemaljske snage nastavljaju gasiti požar.

Oko 16,07 sati dojavljen je požar na Svilaji, u mjestu Karani kod Muća, koji je lokaliziran oko 17 sati. Gorjelo je nisko raslinje i trava na oko 7,5 hektara. U gašenju požara sudjelovala su dva Air Tractora i 20 vatrogasaca iz DVD Muć, DVD Dugopolje, sezonski vatrogasci i JVP Grada Splita.U 13,10 sati sati u Vatrogasno operativno središte Divulje dojavljen je požar u mjestu Plavno iznad Knina, koji je lokaliziran oko 15,30 sati. Vatra je zahvatila oko 6 hektara niskog raslinja i makije. U gašenju požara sudjelovala su dva Air Tractora i 11 vatrogasaca sa 3 vatrogasna vozila iz JVP Grada Knina.

Oko 14,45 sati dojavljen je požar u mjestu Ninski Stanovi (Zaton), koji je lokaliziran oko 16 sati. Gorila je hrastova šuma u blizini turističkog naselja. U gašenju požara sudjelovala su tri Air Tractora, jedan protupožarni zrakoplov kanader i 30 vatrogasaca sa 8 vatrogasnih vozila iz Državne intervencijske postrojbe Zadar i Javne vatrogasne postrojbe Grada Zadra. Opožarena površina je oko 5 hektara.Oko 17 sati dojavljen je požar u mjestu Škabrnja-Nadin. Gori hrastova šuma, a opožarena površina je oko 5 hektara. U gašenju požara sudjeluju četiri Air Tractora i 32 vatrogasaca sa 9 vatrogasnih vozila iz Državne intervencijske postrojbe Zadar i Javne vatrogasne postrojbe Grada Zadra. Požar još nije ugašen, navodi se u izvješću VOS-a Divulje od 18 sati. Dnevnik.hr

15.08.2008. ...19:44 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽAR BIBLIOTEKE U KULI
[ # ]

KULA

Požar koji je jutros zahvatio kulsku Narodnu biblioteku uništio je kompletnu krovnu konstrukciju i dvije prostorije u prizemlju biblioteke.Tokom intervencije u gašenju požara i u akciji spašavanja knjižnog fonda (oko 100.000 knjiga) su učestvovali vatrogasci, radnici JKP „Komunalac" i građani. Lakše je ozljeđen vatrogasac iz dobrovoljnog vatrogasnog društva Kula.Prema riječima Dušana Kozederovića, zapovjednika vatrogasno spasilačke službe Sombor vatrogasci su na teren izašli veoma brzo i u prijepodnevnim satima lokalizirali požar. Očekuje se da protupožarni inspektor utvrdi uzroke nastalog požara.Rekonstrukcija zgrade Narodne bibloioteke je završena i prema prvim nezvaničnim informacijama uzrok požara su električne instalacije. RTV

...19:01 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PROSLAVA 80 GODINA DVD HRAŠĆINA POD POKROVITELJSTVOM OPĆINE
[ # ]

HRAŠĆINA

Općina Hrašina dobila je sve suglasnosti na konačni prijedlog Prostornog plana uređenja općine, kojeg je izradio Urban design iz Zagreba, te ga je na ovotjednoj sjednici usvojilo općinsko poglavarstvo i uputilo vijeću s prijedlogom za usvajanje. Na sjednici je načelnik izvjestio i o izvršenju općinskog proračuna za prvih šest mjeseci ove godine. Proračun je ostvaren s 888.235 kune, a plan je bio 2.382,700 kuna, no budući da su izostale očekivane državne i županijske potpore, proračuna je ostvaren sa 37,3 posto. Najviše su se punili prihodi od poreza, koji su realizirani s 58,5 posto, odnosno u iznosu od 582.613 kuna, a ostale stavke ispunjene su u skladu s očekivanim i planiranim iznosima, kao što ostavreno i na rashodovnoj strani. Najviše je proračunskih sredstava u prvom polugodištu utrošeno na energiju, asfaltiranje i održavanje cesta i javne rasvjete, te za predškolu i dječji vrtić. Izvješće o izvršenju proračuna upućeno je također na razmatarnje vijećnicima, koji će svoju sjednicu održati narednog utorka.
Načelnik je podnio i izvještaj o asfaltiranju na području općine te je između ostalog odobrena zamolba DVD-a Hrašćina Trgovišće da Općina bude pokrovitelj proslave 80. obljetnice društva, koja će se proslaviti 6. rujna, dan nakon održavanja županijskog izbora za najuzorniju seosku ženu, kojem je ove godine domaćin. Radio Zlatar

...06:26 [ Komentari (0) ] Isprintaj

UZROK POŽARA U EUROPLASTU ???
[ # ]

PETRINJA

Nebo iznad Radićeve ulice postalo je tamno plavo u utorak oko 17 sati i 45 minuta. Zapalio se sadržaj skladišta tvrtke Europlast u Radićevoj ulici. Sadržavalo je oko sto tona plastičnih folija i granulata, otpadne prešane plastike koja je sirovina za daljnju proizvodnju.
-„Radimo s plastikom od '81. godine i nikada se to nije dogodilo. Ne znam što je uzrok. Može biti da je netko bacio opušak. Ima svakakvih znatiželjnika i zlonamjernika.“, rekla je na licu događaja vlasnica Đurđa Čičić.Inače svaki dan predvečer dolazi u obilazak skladišta gdje radi samo prva smjena do 14 i 30. Danas je, odmah nakon što je krenula iz kuće Radićevom ulicom, spazila crni dim.

Na mjestu događaja bila je policija i djelatnici Javne vatrogasne postrojbe Grada Petrinje. Njen zapovjednik Ivica Šulentić je rekao kako je zajedno sa svojih 6 djelatnika izašao na mjesto događaja. U gašenju su sudjelovala dva vozila od toga je jedno bilo navalno. Požar je stavljen pod nadzor oko 18 sati i 30 minuta te ugašen kroz nekoliko sati. Površina na kojoj je gorilo je veličine od otprilike 900 kvadratnih metara. Za gašenje je utrošeno oko 16 tisuća litara vode i 150 litara pjenila.Prema procjeni Ivice Šulentića izgorjelo je ili pak nagorjelo oko 25 tona materijala. O uzrocima se može reći slijedeće:"Ne znam tko je to odradio. Naše je da gasimo, a što se tiče paljenja ne znam kako se i kojim načinom upalila plastična masa koja je bila tamo na skladištenju. Potoji niz stvari, ali u svakom slučaju nije došlo do samozapaljenja.", izjavio nam je dan poslije požara 13.kolovoza, Ivica Šulentić.


U policijskom izvješću o uzroku požara, koji se dogodio u utorak, u dvorištu poduzeća „Europlast“, a koje je stiglo 14.kolovoza stoji da je obavljen očevid na mjestu požara. Utvrđeno je da je do požara došlo zbog djelovanja toplinske energije otvorene vatre kojom su zapaljene vreće plastičnog reciklata.Elvis Gudec, načelnik Odjela operativno-komunikacijskog centra Policijske uprave Sisačko-moslavačke, nije nam mogao detaljnije objasniti što to točno znači, odnosno, je li požar podmentut. Saznali smo samo kako je istraga i dalje u tijeku.Neslužbeno pak saznajemo da se radi o podmetnutom požaru. Radio Petrinja

14.08.2008. ...21:43 [ Komentari (0) ] Isprintaj

OREHOVAČKI BRESTOVEC NAJBOLJI U VATROGASNOJ VJEŽBI
[ # ]

GAREŠNIČKI BRESTOVEC

Tradicionalni, osmi Susreti Brestovaca održani su u Garešničkom Brestovcu a protekli su uz dobru zabavu. Pobijedio je, drugi put za redom, Orehovički Brestovec.U Garešničkom Brestovcu okupilo se oko 300 ljudi, a natjecali su se u devet disciplina: malom nogometu, potezanju užeta, vatrogasnoj vježbi, ribolovu, streljaštvu, beli, pikadu, šahu i stolnom tenisu. Najatraktivnije je bilo potezanje užeta u kojem u ženskoj konkurenciji godinama suvereno vlada Daruvarski Brestovac. Prošle su godine čak u žaru borbe strgale uže.Ono je ove godine ostalo cijelo, a prve dame ove discipline i dalje su ostale Daruvarske Brestovčanke, dok su njihove muške kolege u povlačenju užeta bili drugi. Kod muškaraca najjača je bila zagorska ekipa iz Orehovičkog Brestovca.

U nogometu je najbolji bio Daruvarski Brestovac koji je pobijedio i u stolnom tenisu. U muškoj beli prvo su mjesto osvojili orehovički Brestovčani, dok su ga kod žena podijelile ekipe daruvarskog, požeškog i orehovičkog Brestovca. Najbolje su u pikadu bile dame iz Brestovca kod Požege, dok je u muškoj konkurenciji slavio domaćin. Garešnički Brestovac najbolji je bio i u ribolovu i streljaštvu dok je u vatrogasnoj vježbi pobjedu odnio Orehovički Brestovec. Ono u čemu su se svi složili je da je kod ovih susreta najvažnije druženje, te da je osme po redu Garešnički Brestovac jako dobro organizirao, pa su za njega imali samo riječi hvale. Zadovoljni su s pravom bili i domaćini. Deveti Susreti Brestovaca održat će se u onom kod Požege, a predsjednik tamošnjeg mjesnog odbora Josip Marinović već je najavio da će biti još bolji od ovogodišnjih.
Krugoval

...21:14 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ENERGINI VATROGASCI U BORBI PROTIV PRAŠINE
[ # ]

ĐAKOVO

Već mjesec dana pripadnici đakovačke Dobrovoljne vatrogasne udruge Energa angažirani su na polijevanju alternativnih pravaca koji se koriste za promet vozila i tereta za vrijeme izgradnje autoceste A5, doznaje se od zapovjednika Energinih vatrogasaca Vilka Adrića.Svoje negodovanje mještani Josipovca Punitovačkog izrazili su i otvorenim prosvjedom, a kako bi se uslijed suhog ljetnog vremena spriječilo stvaranje debelih naslaga prašine kojima su prekriveni vrtovi lokalnog stanovništva, Energini vatrogasci svakodnevno po desetak sati, od 9 ujutro do 19 navečer polijevaju prometnice.Dnevno se za tu namjeni potroši četiri do pet cisterna vode, odnosno od 30 do 40 tisuća litara, a posao obavlja troje Energinih djelatnika. U dogovoru s Đakovačkim vodovodom, sve potrebne količine crpe se s gradske hidrantske mreže. Novi Radio Đakovo

...21:02 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VIŠE INTERVENCIJA NA DISLOKACIJI NEGO U GRADU
[ # ]

VELIKA GORICA

Ljetni su mjeseci već tradicionalno obilježeni velikim požarima na Jadranskoj obali, dok je stanje u kontinentalnoj hrvatskoj mnogo mirnije što se tiče intervencija vatrogasaca. Tijekom mjeseca lipnja i srpnja velikogorička Javna postrojba imala je preko dvadeset intervencija.No, osim u Velikoj Gorici pripadnici postrojbe tijekom ljetnih mjeseci zajedno sa dobrovoljcima iz Vatrogasne zajednice grada borave na dislokaciji na otoku Lastovu. Krajem ljetnih mjeseci započet će i ponovne obuke pripadnika postrojbe, a dozapovjednik Turan nada se kako će sa ponovnom obukom započeti i dobrovoljna vatrogasna društva. RVG

...20:31 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NA PROSVJED U ŠIBENIK DOVODE STADA OVACA I KOZA
[ # ]

SITNO DONJE

Problemi s vodoopskrbom u zaleđu Šibenika postoje otkad je zaleđa i otkad je vodoopskrbe, ali ovog ljeta situacija je gora nego ikada, na granici elementarne nepogode. Sitno Donje, Arambašići, Rakići, Vrančići, Ilići, Skelini, Sarajlići, Kunčići, Lučići, Praženi i Dražići ni kap vode iz slavina nisu vidjeli punih devet dana!Stoka skapava, voćnjaci, povrtnjaci i usjevi se suše, a mi se kupamo u kanti vode. Da se dogodi požar, mogli bi ga tek promatrati s rukama u džepovima. Kumimo i molimo od vrata do vrata, pomoći, pa ni obećanja, niotkud. U sela u zaleđu ljeti se voda obično dovozi vatrogasnim cisternama. Međutim, cisterna je ovog ljeta došla samo dva puta. Više ne može jer je sezona požara. više

...20:25 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PONOVO GORI NA PREŽBI
[ # ]

PREŽBA

Novi požar zahvatio je danas sjevero-zapadnu stranu otočića Prežba kod Lastova, rečeno je u Vatrogasnom operativnom središtu Divulje.Gori borova šuma i nisko raslinje, a vatra je po prvim podatcima zahvatila površinu od desetak hektara.Na gašenje požara upućena su dva kanadera i jedan air tractor, gasitelji Državne intervencijske postrojbe iz Divulja i Dubrovnika te Sezonska interventna postrojba Lastovo.Dojavu o požaru na tom otočiću koji je u sastavu Parka prirode Lastovsko otočje u Vatrogasnom operativnom središtu Divulje primili su u 10,25 sati.Prije dva dana također je gorjelo na otočiću Prežba, u blizini naselja Pasadur. Radio Dalmacija

...14:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ĐELEKOVEC PRIPREMA PROSLAVU DANA OPĆINE I 120 GOD RADA DVD-a
[ # ]

ĐELEKOVEC

Svečanom sjednicom 120. obljetnice Dobrovoljnog vatrogasnog društva Đelekovec sutra počinje dvodnevno obilježavanje Dana te općine. DVD Đelekovec okuplja 60-ak aktivnih članova i još 10-ak seniora, među kojima su oni koji će dobiti priznanja za 60 godina rada u društvu. Predsjednik Marijan Posavec zadovoljan je stanjem i vrlo dobrom opremljenošću đelekovečkih vatrogasaca, tim više što su dva stara vozila zamijenili s dva novija, u čemu im je puno pomogao potpredsjednik Vlade Damir Polančec. On je ujedno pokrovitelj velike proslave.
- Damir Polančec je naš domaći, Đelekovčan. Puno pomaže našem DVD-u i čitavom Đelekovcu i uvijek mu se, kakav god problem imamo, možemo njemu u svakom trenutku obratiti za pomoć, rekao je Marijan Posavec. Kako bi mu zahvalili, vatrogasci na Veliku gospu planiraju u svečanom ešalonu otići po Polančeca u njegovu rodnu kuću te zajedno s njim nastaviti veliku zajedničku proslavu obljetnice DVD-a i Dana svoje općine.

- Uz planove koje smo dobili i projekte dokumentacije za školsku sportsku dvoranu, vrtić, odvodnju oborinskih voda dviju ulica te za uređenje parkirališta, dobili smo i prostorni plan te 80% uredili državno poljoprivredno zemljište.

Izgradnja dječjeg vrtića već je počela, a potrebnih 1,8 milijuna kuna sufinanciraju Općina i Županija. U Đelekovcu su počeli i 700 tisuća kuna vrijedni radovi na uređenju 2,5 km odvodnih kanala. U planu je uređenje parka i parkirališta kod crkve te uređenje deponija za smeće i parkirališta kod groblja u Imbriovcu, gdje je privedena kraju dugogodišnja investicija izgradnje novog vatrogasnog doma i djelomične rekonstrukcije društvenoga. No kao glavni planirani projekt načelnik Drvarić ističe izgradnju sekundarnih vodovodnih vodova u Đelekovcu.

- Za oko 8,5 km sekundarnih vodova djelom već imamo osigurana sredstava a dobili smo i građevinske dozvole. Vjerujem da ćemo ove godine krenuti u izgradnju, kako bi mještani Đelekovca, koji nisu uz magistralni vod, dobili vodu, rekao je načelnik Drvarić. U planu je i asfaltiranje nerazvrstanih cesta, uređenje poljskih putova, još jedna deratizacija, a ne treba zaboraviti ni da Općina pomaže rad 10 udruga te nastavlja s kupnjom bilježnica za 165 učenika tamošnje osnovne škole, kao i blagdanska darivanja. Svi ti projekti uvelike premašuju redovne prihode općine, a na pitanje otkud onda novac za njih načelnik Drvarić je podravski odgovorio:

- Eto, mi smo kao Podravci dosta šparni. Možemo reći da smo u ovu godinu iz prošle i prethodnih prenijeli oko milijun kuna za pokrivanje tih projekata, a imamo i izvanrednu suradnju sa Županijom te s resornim ministarstvima.Za to velike zasluge pripisuju potpredsjedniku Vlade iz Đelekovca Damiru Polančecu.
- Potpredsjednik Vlade radi za svoj kraj i pomaže nam jako, jako puno. Vjerujem da će pomoći još i više, rekao je načelnik Drago Drvarić.
Đelekovečka proslava koja se održavana sam blagdan Velike Gospe završit će velikim narodnim veseljem, a okupljene će zabavljati Miroslav Škoro. Radio Koprivnica

...13:54 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽAR U ORTIJEŠU KOD MOSTARA
[ # ]

MOSTAR

Jučer oko 13 sati izbio je požar u novoizgrađenom naselju Ortiješ kod Mostara.Vatra je gorila stotinjak metara od novosagrađenih kuća, ali su je vatrogasci Vatrogasne postrojbe Mostar ubrzo lokalizirali. Gorila je suha trava i nisko raslinje, a veće materijalne štete nije bilo. Na mjesto događaja izišla je i policija kako bi utvrdila uzrok nastalog požara. Dnevni avaz

...13:44 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U ISTRI MANJE INTERVENCIJA NEGO LANI
[ # ]

PULA

U prvih sedam mjeseci ove godine istarski vatrogasci imali su ukupno 1254 intervencije, što je 13,8 posto manje u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje kada su imali 1456 intervencija, izvijestio je u srijedu novinare županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac. U tom razdoblju istarske vatrogasne postrojbe intervenirale su 226 puta u gašenju na otvorenom prostoru, što je čak 41,3 posto manje nego u prvih sedam mjeseci prošle godine. Izgorjelo je 80,8 hektara, tri puta manje nego lani kada je izgorjelo 269,7 hektara površine. Kozlević je zadovoljan klimatskim prilikama, a povoljan trend se, predviđa, nastavlja i u kolovozu, premda dnevno imaju 10 do 15 intervencija. više

...13:07 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VOJNIM PILOTIMA VEĆE PLAĆE I STANOVI
[ # ]

ZAGREB

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH) pokreće novi projekt namijenjen vojnim pilotima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Izvor blizak MORH-u potvrdio je u srijedu da će se najvjerojatnije potkraj mjeseca dogovarati posljednji detalji vezani uz poticaje kojima se mladi ljudi žele privući prilikom izbora tog poziva, ali i mjere koje bi HV-u trebale osigurati dovoljan broj posada.Ministar obrane Branko Vukelić otkrio je, naime, tijekom svog posjeta Zračnoj bazi u Zemuniku, da osjetno povećanje broja letjelica HRZ-a od iduće sezone traži još više pilota. Najavio je da će Vlada stimulativnim mjerama nastojati privući mlade ljude da uče za pilote, a Vjesnik je u MORH-u dobio potvrdu da se na projektu vrlo ozbiljno radi.

Ministar je najavio da je cilj da po svakom zrakoplovu postoje najmanje dvije posade te dovoljno tehničara i drugog osoblja u zrakoplovnoj logistici.
Prema posljednjim informacijama iz Ministarstva, prije nekoliko dana u HV su stigla još dva nova zračna traktora »Fire boss«. Prije toga, Hrvatska je rješavanjem klirinškog duga dobila deset helikoptera Mi-171Š, a od ranije u HRZ-u ima i dvadesetak letjelica Mi-8. O potrebi obučavanja novih i zadržavanja iskusnih pilota govori i podatak prema kojem se u našoj protupožarnoj floti već sada nalaze četiri kanadera i šest zračnih traktora, a dogodine bi im se trebale pridružiti još dvije letjelice Cl-415. Uskoro kreću u pripreme za kupovinu nadzvučne eskadrile lovaca-presretača, pa je i po tome više nego očito da će projekt »Vojni pilot za 21. stoljeće« biti jedan od najvećih izazova za Ministarstvo obrane u idućem razdoblju.

»U ovom trenutku imamo šest kanadera sa šest posada, a uz njih još šest zračnih traktora s jednako toliko posada«, otkrio je u srijedu Vjesniku izvor blizak MORH-u. Prema njegovim riječima, u takvom sastavu posade mogu odraditi još ovu sezonu, a već iduće godine trebala bi krenuti obuka mladih pilota.
U MORH-u su i te kako svjesni da bi zadržali stare pilote moraju ponuditi nove poticaje. Doznajemo da se uz paket mjera, koje uključuju i stambeno zbrinjavanje i veće plaće, trenutačno razrađuje i ideja o suradnji s Croatia Airlinesom. Naime, prema još uvijek radnoj verziji, s nacionalnom zrakoplovnom kompanijom MORH želi razgovarati o zajedničkom radu na privlačenju novih pilota.

»Ozbiljno razmišljamo o tome da se osmisli zajednički projekt unutar kojeg bismo našim pilotima s jedne strane osigurali posao u HRZ-u na razdoblje od desetak godina, ali na taj način da oni odmah znaju kako će ih nakon vojne karijere čekati radno mjestu izvan sustava«, pojašnjava Vjesnikov izvor. On podsjeća kako deficit letačkoga kadra nije samo hrvatska specifičnost. Problem je to, kaže, s kojim se suočavaju i ostale zemlje u regiji, i to jednako njihove vojske i zrakoplovne kompanije, pa je jedno od rješenja upravo međusobna suradnja.

U Ministarstvu su također svjesni da se do novih pilota ne dolazi »preko noći«. Obuka za kapetane kanadera ponekad traje i do pet godina, a i za zračne traktore je potrebno vrijeme, jer se uvježbavanje provodi u »realnim uvjetima«, na požarištima u srcu protupožarne sezone. Naime, novi zračni traktori imaju plovke koji im omogućuju slijetanje i uzimanje morske vode, što bitno smanjuje vrijeme potrebno za gašenje. Problem je, međutim, to što je riječ o zrakoplovima jednosjedima, pa će Hrvatska već dogodine - tvrde u MORH-u - nabaviti dvosjed potreban obuci mladog letačkog kadra.

Vojni piloti - elita svake vojske
O značaju vojnih pilota i tome koliko se upravo zbog njih zrakoplovstvo smatra elitnim dijelom svake vojske najbolje svjedoči svojedobno objavljen podatak po kojem se za troškove obuke jednog pilota nadzvučnog borbenog zrakoplova može školovati više od 60 inženjera ili liječnika. Samo jedan sat leta na zastarjelim migovima 21 košta oko 5000 dolara, a za obuku je potrebno više od pet godina.
Ništa jeftinije ni kraće ne uvježbavaju se ni piloti za upravljanje kanaderima. Nakon osnovne obuke, i piloti i kopiloti kanadera prolaze i dodatna uvježbavanja. Tako je, primjerice, da bi netko postao kopilot, potrebno dodatnih dvadesetak sati obuke na požarima, a zvanje kapetana stječe se nakon još stotinjak sati naleta.

Kanaderima na požare i 12 sati dnevno
Upravljanje kanaderom vojni piloti smatraju svojevrsnim vrhuncem karijere, ali i iznimno napornim, gotovo iscrpljujućim poslom. Ilustracije radi, prošle godine, u jeku protupožarne sezone, hrvatski su kapetani kanadera znali u zrakoplovu iznad požarišta dnevno provesti i do 12 sati. Na požare bace i do 160 tona vode, što je - kažu stručnjaci - dvostruko više od svjetskog standarda. O potrebnim letačkim sposobnostima i iskustvu nužnom za takvo zanimanje govori i podatak prema kojem se slijetanje kanadera na morsku površinu izvodi pri brzini od oko 100 milja, a najbolji rezultati postižu se kod izbacivanja vodene bombe samo 20 metara iznad vatrene stihije. Vjesnik

...12:46 [ Komentari (0) ] Isprintaj

TEŽE OZLJEĐENE DVIJE OSOBE
[ # ]

FOJNICA

U prometnoj nesreći koja se dogodila u Bosanskoj ulici u blizini Novog Naselja u Fojnici dvije osobe su teško ozljeđene.Ozljeđeni su prevezeni u fojnički Dom zdravlja, gdje im je ukazana prva pomoć, nakon čega su upućeni u Kantonalnu bolnicu u Travniku. Na mjesto događaja odmah su izašli službenici Policijske postaje Fojnica i Odjela kriminalističke policije iz Kiseljaka, kao i fojnički vatrogasci. više

...12:15 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PRIMOPREDAJA KOMBI VOZILA ZA VATROGASCE U OPĆINI ORIOVAC
[ # ]

ORIOVAC
Piše:Ivica Terzić

Dana 02.08.2008. godine u Oriovcu, u Vatrogasnom DVD Oriovac, načelnik Općine Oriovac gospodin Antun Pavetić i predsjednik VZO Oriovac gospodin Stjepan Milašin izvršili su primopredaju kombi vozila namijenjenih isključivo za prijevoz vatrogasaca na požarišta članovima DVD Slavonski Kobaš i DVD Oriovac.Naime, članovima DVD Slavonski Kobaš predano je vozilo marke "Opel Movano 2.5"

Članovi DVD Oriovac su preuzeli kombi vozilo marke "VW Transporter 2.5".Gore navedena vozila su dodijeljena društvima prvenstveno za prijevoz vatrogasaca na požarišta, kao prateće vozilo uz navalno interventno vozilo i kao ispomoć navalnoj skupini nakon prvog oglašavanja požarne opasnosti.Za napomenuti je da DVD Oriovac u narednom periodu očekuje još jedno potpuno novo vozilo za kojeg je već raspisan natječaj koji traje do 15.09.2008. godine kada će se izabrati najpovoljniji izvođač svih radova na vozilu.

13.08.2008. ...19:51 [ Komentari (0) ] Isprintaj

URUČENJE VRIjEDNOG POKLONA SOMBORSKIM VATROGASCIMA
[ # ]

SOMBOR

Rotari klub Sombor u suradnji sa Rotari klubom Oberturgau, velikodušnošću švicarskog grada Romanshorna, osigurao je vrijednu donaciju za grad i somborske vatrogasce. Rotari klub Oberturgau iz švajcarskog grada Romanshorna je u zajedničkoj akciji sa somborskim Rotari klubom osigurao izuzetno korisnu i vrijednu donaciju za grad Sombor – specijalno vatrogasno vozilo sa hidrauličnim ljetsvama od 30 metara, čija je vrijednost oko 100 hiljada eura, objasnio je na početku ceremonije gospodin Branimir Mitrović, predsjednik Rotari kluba Sombor i potpredsjednik Skupštine AP Vojvodine.

U svečanoj atmosferi u dvorištu somborskog Vatrogasnog doma, kojoj je posebnu notu dao stroj profesionalne vatrogasne jedinice u svečanim odorama i , u prisustvu republičkih, pokrajinskih i općinskih vlasti, uručeni su ključevi vatrogasnog vozila koje će popuniti prazninu voznog parka somborskih vatrogasaca.

Nakon predaje ključeva vatrogasnog vozila novim vlasnicima i korisnicima – profesionalnoj vatrogasnoj jedinici Odsjeka za zaštitu i spašavanje i prezentacije rada, gospodin Tomas Maron, predsjednik Rotari kluba Oberturgau i Vatrogasnog društva Romanshorna objasnio je da je ova donacija rezultat i višegodišnje suradnje sa Somborom u okviru projekta "Općine zajedno" i poručio da ga za ovo vozilo vežu "lijepe, a ponekad i teške uspomene", ali prije svega činjenica da ga ono profesionalno nikada nije izdalo, rekao je Tomas Maron, dodavši:

- Danas, kada vam u ime grada Romanshorna, Osiguravajućeg društva grada iz koga dolazim, Vatrogasnog društva Romanshorna i Rotari kluba Oberturgau, predajem ključeve vozila, radujem se jer je ono ovdje hitno potrebno, izjavio je Tomas Maron.

Zahvalivši na vrijednoj donaciji za grad Sombor, Nemanja Delić, predsjednik Skupštine grada Sombora je izrazio želju da se vatrogasne ljestve "nikada ne upotrijebe, a ukoliko bude bilo za tim potrebe da posluže profesionalnim somborskim vatrogascima da dobro urade svoj posao", rekao je predsjednik Delić. Delić je još rekao "da je ovo jasna poruka da se grad Sombor otvara i da želi da surađuje sa svojojim prijateljima iz Europe i svijeta".Prijateljima iz Švicarske se na vrijednom poklonu biranim riječima zahvalio i gospodin Đorđe Babić, načelnik Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice pri Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Srbije iz Beograda i gospodin Milan Pilipović, šef Odsjeka za zaštitu i spašavanje Sombor, koji je istakao da će "ovim vozilom značajno biti popunjen vozni park vatrogasne jedinice i omogućeno sigurno interveniranje na visokim objektima". više

...18:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI SPASILI MASLINIKE
[ # ]

VODICE

Oko 11 sati i 37 minuta, izbio je požar na području Vodice – Zaton – Okit. Gori borova šuma i nisko raslinje.,u opasnosti su obližnji maslinici.U gašenju požara od zračnih snaga sudjeluje jedan protupožarni zrakoplov kanader i air tractor, a od zemaljskih snaga sudjeluje 36 vatrogasaca, s deset vatrogasnih vozila iz Državne interventne postrojbe Šibenik i lokalnih Dobrovoljnih vatrogasnih društava.

...17:32 [ Komentari (0) ] Isprintaj

UHIĆEN ZAGREPČAN ZBOG POŽARA NA OTOČIĆU PREŽBA
[ # ]

PREŽBA

Zbog sumnje da je izazvao jučerašnji požar na otočiću Prežba kod Lastova policija je uhitila 34-godišnji Zagrepčanina koji je na tom otoku bio na ljetovanju, doznaje se u dubrovačkoj policiji.Sumnja se da je požar izazvao nemarno paleći vatru za roštilj. Nakon uhićenja i kriminalističke obrade muškarac je uz kaznenu prijavu prepraćen istražnom sucu Županijskog suda u Dubrovniku, rečeno je u operativno-komunikacijskom centru Policijske uprave dubrovačko-neretvanske.U požaru na Lastovu izgorjelo je oko 10 hektara borove šume. Žitelji Pasadura u razgovoru tvrde da su vatrogasci došli na požarište s praznim cisternama, a pumpa za morsku vodu nije im radila, tako da su kanaderi spasili otok od puno veće nesreće. business

...17:12 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U POŽARU IZGORJELI KAT I POTKROVLJE
[ # ]

TESLIĆ

Kat i potkrovlje obiteljske kuće četrnaestočlane obitelji Simeunić kod Teslića izgorjeli su noćas, a u požaru niko nije ozljeđen - potvrdio je rukovodilac Vatrogasne jedinice Teslić Radomir Mrazić.Mrazić je naveo da su dojavu o požaru vatrogasci dobili nešto poslije 21.00 sat, a da je vatra ugašena tek poslije ponoći.Prema njegovim riječima, u gašenju požara sudjelovali su vatrogaci, policija i mještani.
"Uzroci požara još se utvrđuju", istakao je Mrazić. više

...16:36 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PREŽIVIO PAD U PROVALIJU
[ # ]

SAINT-MARTEN-d`ARCU


71.godišnji Francuz preživio je pad od tridesetak metara u ponor na francuskim Alpama zahvaljujući tome, kako je rekao, što je u mladosti 14 godina igrao ragbi pa se instiktivno sklupčao.Muškarac koji se tamo nalazio na odmoru, prošao je samo sa lakšim ozljedama ruke i glave, priopčili su danas žandarmerija i vatrogasci. Incident se dogodio u Sen-Marten-d'Arku kad su čovjeka koji se šetao putem, zasljepili farovi automobila koji mu je dolazio u susret, pa se on prevrnuo preko ograde, piše regionalni dnevnik "Dauphine Libere". RTS

...16:02 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽAR PRIJETIO KUĆAMA I NAFTNIM BUŠOTINAMA
[ # ]

KIKINDA

Požar koji je jučer oko 13.30 sati izbio na polju trstike od petnaestak hektara prijetio je da zahvati 20 kuća u romskom naselju Mali bedem, ali i naftne bušotine u blizini. Sa vatrenom stihijom tri sata borilo se 20 vatrogasaca, kojima su pomagali mještani obližnjeg naselja. Na svu sreću, vatrogasci su uspjeli ukrotiti vatru, pa nije bilo ni ozljeđenih ni štete, ali je požar uznemirio i Kikinđane, pošto je vjetar nosio pepeo od spaljene trstike i do samog centra grada.

Požar je izbio jučer oko 13.30 sati iz za sada nepoznatih razloga. Da mještani ovog naselja nisu na vrijeme pozvali vatrogasce, koji su ubrzo stigli, moglo je izgorjeti najmanje 20 trošnih kuća. Na sreću, intervencijom 20 vatrogasaca, kojima su pomagali i građani, nesreća je spriječena.
- Gorjela je trska na oko 15 hektara između naselja Mali bedem i novog puta za Rusko Selo. Stanovnici Malog bedema su nas odmah obavjestili, tako da smo sa četiri vozila i ekipom od 20 ljudi spriječili da se vatra proširi na naselje. Opasnost je postojala za dvadesetak najbližih kuća. Pošto je gorjela trstika, plamen se brzo širio, ali u naselju nije nastala nikakva šteta, kao ni na naftnim bušotinama kojih ima u blizini. Iako je najveći i najopasniji, ovaj požar nije prouzrokovao nikakvu materijalnu štetu - rekao je za „Blic“ Dragan Berić, šef Odsjeka za zaštitu i spašavanje u Policijskoj upravi Kikinda.

Iako je požar ubrzo bio pod kontrolom vatrogasaca, trebalo je oko tri sata da se potpuno ugasi, zbog teško pristupačnog terena.
Pored ovog u naselju Mali bedem, jučer i za vikend dogodilo se nekoliko požara u okolini Kikinde, u kojima niko nije ozljeđen, a najveća materijalna šteta je oko 300.000 dinara. Najveću štetu izazvao je požar koji se u nedelju oko 13 sati dogodio u dijelu atara između Simićevog i salaša Derić. Tada je izgorjelo 28 košnica sa pčelama i oko tona meda, vlasnika Predraga Miletića iz Užica, koji je policiji, odnosno vatrogascima i prijavio požar.

- Taj požar nije bio opasan po naselje. Izbio je jer je iza Simićevog salaša na manjoj površini gorjela trava, ali se iskra brzo širila i izgorjela je polovina pčelinjaka - kaže Berić.On je još jednom pozvao građane da budu oprezni i da na otvorenom prostoru ne pale suhu travu, slamu niti bilo što drugo, jer je suho zemljište, pa se čak i mala vatra, na visokoj temperaturi, brzo može proširiti i oteti kontroli, te izazvati veću štetu.
- Podsjećamo građane da je Zakonom o poljoprivrednom zemljištu zabranjeno paljenje strništa i žetvenih ostataka. Poljoprivredna inspekcija ovlaštena je podnjeti prekršajne prijave protiv onih koji izazovu ovakve požare - upozorio je Berić. Blic

...15:49 [ Komentari (0) ] Isprintaj

USUSRET PROSLAVI 120 GODINA DVD LIPOVLJANI
[ # ]

LIPOVLJANI

Vatrogasna zajednica Općine i DVD Lipovljani predstavili su svoja obilježja i dosadašnje uspjehe, a kratku pokaznu vježbu na starinskom vatrogasnom stroju „Marija“ izveli su vrlo brzo i ažurno najstariji članovi Društva koji jedini imaju iskustva u radu sa takvim strojem. Vrijedno je napomenuti da DVD Lipovljani ove godine slavi 120 godina postojanja, a na svečanosti koja će biti održana 15.08.2008 godine.Velika proslava će započeti svečanim dočekom gostiju i 15,00 sati kod spermišta DVD-a.Nastavlja se pokaznom vježbom na području Lipovljana u 16,00 sati. Zatim slijedi svečani mimohod svih tristotinjak članova centrom Lipovljana. U 18,00 sati održava se kulturno umjetnički program. Zatim svečana sjednica, domijenak i druženje u lipovljanskom parku pod šatorom uz sastav "Oldtajmeri". više

...12:17 [ Komentari (0) ] Isprintaj

IDUĆE GODINE 22 LETJELICE ZA GAŠENJE POŽARA
[ # ]

ZADAR

Ministar obrane Branko Vukelić u utorak je, za posjeta protupožarnim snagama Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u Zrakoplovnoj bazi Zemunik, rekao da je iznimno zadovoljan učinkom zračnih snaga MORH-a u gašenju požara i najavio da će sljedeće godine Hrvatska nabaviti još dva kanadera i tako povećati protupožarnu flotu na 22 letjelice.Rekao je da je upravo dobio izvješće o protupožarnoj sezoni i sudjelovanju zračnih snaga, odnosno pripadnika MORH-a u gašenju požara.

»Moram reći da sam iznimno zadovoljan što su naši pripadnici učinili do sada, kao i njihovom ukupnom spremnošću, stoga im svima čestitam, a posebice pilotima i tehničarima koji održavaju ove zrakoplove, s obzirom na to da imamo više od 90 posto ispravnih i osposobljenih zrakoplova«, kazao je ministar.
Naveo je da je eskadrila za gašenje požara popunjena s još dva nova zračna traktora, čime je Vlada u posljednje dvije godine učinila mnogo na spremnosti za gašenje požara. »Danas imamo 20 letjelica kojima gasimo požare, od čega 11 zrakoplova i devet helikoptera. Iduće ćemo godine nabaviti još dva kanadera, što znači da ćemo imati ukupno 22 letjelice za borbu protiv požara. Mislim da je to zaista impozantna brojka«, rekao je ministar obrane Branko VukelićPotvrdio je novinarima da je Hrvatska od Rusije preuzela 10 helikoptera, kompenziravši tako klirinški dug. »Oni služe svemu onom što je bilo predviđeno u ugovoru kad smo kompenzirali taj dug«, rekao je.


»Već danas smo na visokoj razini u ovoj regiji kada je riječ o gašenju požara, a u idućim godinama bit ćemo na samom vrhu«, istaknuo je ministar Vukelić i pojasnio da će u četiri godine cijeli sustav biti posložen tako da u Hrvatskoj požari više neće biti ono što su nekad bili.Rekao je da će u MORH-u radi operativnosti razmisliti o još jednoj lokaciji za protupožarne zrakoplove, barem u vrijeme sezone, spomenuvši Split.U pratnji ministra bili su i državni tajnik Mate Raboteg, komodor Zdenko Simičić, zamjenik načelnika Glavnog stožera te brigadni general Zvonko Peternel, zapovjednik Operativnoga zapovjedništva. Pripadnici Oružanih snaga su s kanaderima i zračnim traktorima imali i trenažnu protupožarnu vježbu u zemuničkoj vojnoj bazi, demonstriravši svoju visoku spremnost.

Stimulativnim mjerama do pilota
Povećan broj letjelica iduće sezone, istaknuo je ministar Vukelić, zahtijevat će i dovoljan broj posada. Vlada stimulativnim mjerama želi privući mlade ljude da uče za pilote.
»U organizacijskom smislu važan nam je cijeli paket: imati letjelice i dovoljan broj pilota i posada. Za jedan zrakoplov moramo imati najmanje dvije do dvije i pol posade, kako zahtijeva tako efikasna služba«, rekao je Vukelić. »Pred Oružanim snagama velika je zadaća, ne samo da bude dovoljno pilota i tehničara, nego sve to zahtjeva i svu moguću logistiku te ćemo ulagati i u sve ono što opslužuje ove zrakoplove, a to znači u hangare, dizalice, kamere«, dodao je. Vjesnik

...11:55 [ Komentari (0) ] Isprintaj

13.NATJECANJE ZAPREŽNIM ŠPRICAMA
[ # ]

SVETA MARIJA

U nedjelju je održano 13. po redu vatrogasno natjecanje zaprežnim špricama (vatrogasna kola kakva su nekad bila u upotrebi) u organizaciji DVD-a „Sveta Marija“. Nakon postrojavanja ekipa, natjecanje je otvorio predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader, a na svečanosti otvorenja prisutni su bili i Zlatko Orsag, predsjednik VZMŽ-a, međimurski župan Josip Posavec te načelnica općine Marija Frančić. Zatim je uslijedilo samo natjecanje pod užarenim nebom koje je pratilo mnogo znatiželjnih posjetioca. U konkurenciji 35 muških ekipa najbolja je bila ona iz Nove Vesi, drugi je bio DVD Gardinovec, a treći DVD Strahoninec. Među osam ženskih ekipa najbolje rezultate pokazala je druga ekipa DVD-a Mala Subotica. Drugo mjesto osvojila je prva ekipa istog vatrogasnog društva, a treće su bile vatrogaskinje iz Draganovca. Prijelazni pokal uručen je vatrogascima iz Nove Vesi. Najljepšom štrcaljkom proglašena je ona DVD-a Donjeg Vidovca (iz 1889. godine) što i ne čudi jer su je nedavno obnovile mlade snage dotičnog DVD-a. Općina Sveta Marija

...11:31 [ Komentari (0) ] Isprintaj

BACIO OPUŠAK NA KARTON I ZAPALIO BOSCHOV KAMION
[ # ]

ZAGREB

Na parkiralištu Boschovog servisa u zagrebačkoj Dubravi zapalio se u utorak teretni automobil Iveco kada je netko bacio opušak od cigarete na odbačene kartonske kutije. Vedran A. (23) parkirao je vozilo i dok je u zgradi razgovarao sa zaposlenikom Boscha, primjetio je da nešto gori. Zajedno su ugasili požar do dolaska zagrebačkih vatrogasaca, a na kamionu je izgorio samo lak. Vozilo je u vlasništvu tvrtke Intereuropa. PUZ

...10:45 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SLAVKO TUCAKOVIĆ: MOŽEMO BITI PONOSNI NA NAŠE GASITELJE
[ # ]

KOPRIVNICA

Iako je vrhunac vatrogasne sezone, u Podravini i Prigorju se bilježi manje požara i manja materijalna šteta izazvana požarima u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Zapovjednik Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije Slavko Tucaković više je nego zadovoljan ne samo s radom vatrogasaca, nego i s ponašanjem građana. Zadovoljstvo je tim veće uzme li se u obzir da podravsko-prigorski vatrogasci tijekom cijelog ljeta pomažu kolegama na Jadranu. Trenutno je na devet dislokacija u priobalju (Makarska, otoci Veliki Brijun, Vanga, Mali Brijun, Pag i Pučišće na Braču, u policijskom odmaralištu u Valbandonu te Vodicama) angažirano 26 vatrogasaca s devet vozila.
Zbog lanjske tragične pogibije vatrogasaca upravo je dislokacija u Vodicama prihvaćena s posebnom zebnjom. No naši su vatrogasci ponovo pokazali zašto spadaju u sam vrh hrvatskog vatrogastva.

- Na dislokaciji u Vodicama su četiri profesionalca iz koprivničke JVP i četiri dobrovoljna vatrogasca s područja Koprivnice. Bilo je tamo niz požara, ne samo požara otvorenog prostora nego i intervencija u stanovima i drugim objektima. Sve što se od nas tražilo na području Grada vozila, mi smo uspješno obavili. Uz naše ljude, tamo su dislocirana i dva vozila, jedno navalno te jedno zapovjedno, rekao je Slavko Tucaković. Dodao je da su naši dečki spremni i za daljnje intervencije, te naglasio da su prilikom inspekcijskog nadzora glavnog vatrogasnog zapovjednika podravski i prigorski gasitelji dobili visoke ocjene.
- Možemo biti ponosni na naše vatrogasce na području cijeloga priobalja, zaključio je zapovjednik Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije Slavko Tucaković. Radio Koprivnica

12.08.2008. ...11:09 [ Komentari (2) ] Isprintaj

POŽAR NA SAVICI
[ # ]

ZAGREB

Materijalna šteta je neznatna. U JVP Grada Zagreba kažu kak je požar izazvalo paljenje korova. U vrlo kratkom roku vatru su ugasili.U ponedjeljak oko 14.45 planulo je polje na zagrebačkoj Savici. Vatrogasci su nakon par minuta stigli na požarište. Ozlijeđenih nije bilo. Na polju je nepoznati počinitelj palio korov, a vatra se proširila na nisko raslinje. Šteta nije velika, a vatru su vatrogasci u kratkom roku ugasili. Fotografije gašenja požara poslao je D.P. koji radi u blizini. 24 sata

...10:09 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ŠIBENSKI VATROGASCI NAJSLABIJE PLAČENI U DALMACIJI
[ # ]

ŠIBENIK

Za vatrogastvo u Šibensko-kninskoj županiji u 2008. godini iz državnog je proračuna na račun decentraliziranih sredstava izdvojeno 13,2 milijuna kuna, što je najmanje u odnosu na ostale dalmatinske županije, rečeno je prilikom posjeta šibenske saborske zastupnice SDP-a Brankice Crljenko Vatrogasnoj zajednici Šibensko-kninske županije.

U razgovoru s tajnikom šibensko-kninske Vatrogasne zajednice Jordanom Žajom, Crljenko je podsjetila kako je za ovu godinu Zadarska županija dobila 24,9 milijuna kuna, Dubrovačko-neretvanska 20 milijuna, a Splitsko-dalmatinska oko 18 milijuna kuna, premda je u tim županijama procijenjena opasnost od požara i nekoliko puta manja negoli u Šibensko-kninskoj županiji.

Problem je, kako je kazao Žaja, što se financiranje redovite djelatnosti javnih vatrogasnih postrojbi (JVP) iz decentraliziranih sredstava obavlja prema modelu naslijeđenom još iz vremena kada su profesionalni vatrogasci djelovali u sastavu Ministarstva unutarnjih poslova.Na području Šibensko-kninske županije inače djeluju JVP u Šibeniku, Kninu i Drnišu.Ulaganje u vatrogastvo, istaknula je Crljenko, pridonosi podizanju opće sigurnosti cijele srednje Dalmacije te razvoju turizma Šibensko-kninske županije, a ulaganje u kvalitetnu opremu nema cijene, jer se time spašavaju ljudski životi. dnevnik.hr

11.08.2008. ...16:30 [ Komentari (1) ] Isprintaj

PRIKLJEŠTENI U VOZILU IZVUČENI ZAHVALJUJUĆI VATROGASCIMA
[ # ]

MORAVICE

Na dojavu u 00:10 sati, da je došlo do prometne nesreće u mjestu Moravice, zapovjednik DVD-a diže 4 vatrogasca, te u 00:15 izlazimo sa 4 vatrogasca i 1 vozilom (MAN) izlazimo na intervenciju. Do nesreće je došlo kada je vozilo uslijed prevelike brzine udarilo u drvo. Na mjestu intervencije zatičemo dvije osobe priklještene u vozilu, te zajedno sa 2 vatrogasca DVD-a Moravice počinjemo sa izvlačenjem unesrećenih pomoću hidraulike. Jednog unesrećenog izvlačimo u roku od nekoliko minuta, dok nam je za drugog unesrećenog trebalo više vremena, obzirom da su mu noge bile ukliještene. Obojica unesrećena prevezena su u bolnicu sa teškim ozljedama opasnima po život. Završetak intervencije u 03:00 sati. Također, dvije osobe su lakše ozlijeđene, te su prevezene u bolnicu. više

...15:20 [ Komentari (0) ] Isprintaj

JOHOVEC I ODRANSKA OBREŽ POBJEDNICI U ANDRILOVCU
[ # ]

ANDRILOVEC

Drugi po redu Memorijal «Tomislav Galovec» održan je ove nedjelje 10. kolovoza s početkom u 15 sati. Vatrogasno natjecanje u organizaciji Dobrovoljnog vatrogasnog društva Andrilovec održano je povodom obilježavanja Dana Andrilovca. Osim natjecanja u 11 sati održala se Sveta misa kod posvećenog raspela u blizini Vatrogasnog doma, a ove godine bilo je posebno svečano s obzirom da je nedavno uređeno i asfaltirano područje oko Doma.

U kategoriji muški A nastupilo je osam ekipa a prvo mjesto za ekipu DVD Johovec ,drugo mjesto pripalo je ekipi DVD Sveta Nedelja dok su treći bili članovi DVD Paukovec. U konkurenciji žene A nastupilo je pet ekipa i u takvoj konkurenciji prvo mjesto pripalo je DVD-u Odranski Obrež, druge su djevojke iz Zaprešića ,a treće mjesto za ekipu DVD Molvica.

VEZANE VJESTI
Stigao novi pehar za 3.mjesto u Molvice!
2.Memorijal Tomislav Galovec

...15:06 [ Komentari (1) ] Isprintaj

VATROGASCI SPASILI BENZINSKU CRPKU
[ # ]

PROKLJAN

Požar na području Prukljana (Prokljana) jutros se oko 8,30 sati približio autocesti i zaprijetio benzinskoj crpki, no zahvaljujući intervenciji vatrogasaca i zračnih vatrogasnih snaga, vatra je zaustavljena, a crpka u 9 sati ponovno otvorena za prometPožar na području Prukljana sada gase i dva kanadera, dva protupožarna helikoptera te jedan air tractor.Brzina vožnje autocestom zbog dima i loše vidljivosti bila je ograničena na 80 kilometara na sat.Taj je požar izbio prije tri dana, a gašenje je, kažu u Vatrogasnoj zajednici Šibensko-kninske županije, otežano zbog nepristupačnog terena. tportal

VEZANE VJESTI
U Hrvatskoj i dalje gase požare

...13:17 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽAR STANA I UPORABA SREDSTAVA PRISILE
[ # ]

ZAGREB

U ponedjeljak, 11. kolovoza, oko 2,50 sati na području Trešnjevke, Nehajska, iz zasada neutvrđenog uzroka došlo je do požara stana u vlasništvu hrvatskog državljanina (1948.).Vatru su ugasili zagrebački vatrogasci. Tijekom izbijanja požara u stanu se nalazio vlasnik i njegova kćerka (1979.). Djevojci je zbog udisanja dima liječnička pomoć pružena u KB Sestara milosrdnica. Prilikom intervencije vlasnik stana je pružao otpor policijskim službenicima i odbijao njihove zapovijedi. Tom prilikom je policijski službenik bio prisiljen nad njim uporabiti sredstva prisile (tjelesnu snagu i sredstva za vezivanje), nakon čega je doveden u službene prostorije. Očevid će se obaviti tijekom dana. PUZ

...10:50 [ Komentari (0) ] Isprintaj

JOŠ GORI KOD BENKOVCA
[ # ]

BENKOVAC

Vatrogasci jutros, uz pomoć zrakoplovnih snaga, nastavljaju gasiti požar koji je jučer poslijepodne buknuo na predjelu Vukšića i Pristega kod Benkovca. Kako je to područje minirano, jučer su im pomagala četiri kanadera i tri air tractoraGasitelji su preko noći ostali i na mjestu požara kod sela Prokljan u Šibensko-kninskoj županiji, koji je bio ugašen još u subotu, ali se zbog vjetra ponovno aktivirao. Izgorjelo je oko 150 hektara niskog raslinja i hrastove šume.Zbog požara u blizini Benkovca, na autocesti Split Zagreb između čvorova Benkovac i Pirovac, smanjena je vidljivost i brzina ograničena na 80 kilometara na sat. tportal



VEZANE VJESTI

Gori u mjestu Vukšići kod Benkovca

...08:36 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U POŽARU KARAOKE KLUBA STRADALA DVA VATROGASCA
[ # ]

HONG KONG

Tri osobe poginule su u požaru u karaoke klubu smještenom u 15-katnoj stambenoj zgradi u Hong Kongu. Dvoje stradalih bili su vatrogasci. Čak 55 ljudi je hospitalizirano. Stanari zgrade spašavani su hidrauličnim ljestvama. Požar je ugašen tek nakon šest sati. više

10.08.2008. ...22:18 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VIŠE STOTINA LJUDI EVAKUIRANO ZBOG EKSPLOZIJE PLINA
[ # ]

TORONTO

Više eksplozija odjeknulo je rano jutros, pred zoru, na kompleksu plinskog postrojenja u sjevernom djelu Toronta zbog čega je kasnije evakuirano tisuće ljudi su evakuirane , a očevici su opisivali ogromnu vatrenu loptu koja je osvijetlila nebo prije zore.. VIDEO Ljudi su evakuirani kako bi se spriječile eventualne nove žrtve ukoliko dođe do eksplozije dvije cisterne pune plina koje se nalaze u postrojenju Sunrise Propane Industrial Gases., mada ih vatrogasci stalno zalivaju kako bi sprečili njihovo zagrijavanje, javio je Reuters.Za sada ima podataka da je bilo više lakše ozljeđenih, ali nije objavljen točan broj. Rečeno je takođe da su se prozori na zgradama u krugu od 1,6 km oko plinskog postrojenja zatresli zbog eksplozija. Dionica od 16 km jednog od najopterećenijih kanadskih autoputeva - 401Highway - bila je više sati zatvorena za promet zbog eksplozija.O uzrocima eksplozija još ništa nije priopćeno. više

...19:14 [ Komentari (0) ] Isprintaj

UMJESTO GRADELA ZAPALIO ŠUMU
[ # ]

ŠOLTA

Šoltanska policija privela je u postaju Josipa Čubelića (21) koji je slučajno izazvao požar u mjestu Nečujam. Josip je u uvali Podkamenice palio vatru za gradele, no zbog vjetra mu se otela kontroli i ubrzo zahvatila obližnje raslinje. Budući je požar buknuo u neposrednoj blizini kuća, na teren je izašlo 30 vatrogasaca i sedam vozila šoltanskog dobrovoljnog vatrogasnog društva. Za svaki su slučaj iz Zemunika poletjela i dva kanadera. Uz njihovu je pomoć požar su potpuno ugasili nakon tri sata. Zahvaljujući brzoj intervenciji izgorjela su samo dva hektara makije i niskog raslinja. 24 sata

...18:28 [ Komentari (0) ] Isprintaj

IZGORJELA NAJSTARIJA ŠKOLA
[ # ]

HERCEG NOVI

U požaru koji je izbio jutros oko pet sati izgorjela je stara zgrada Osnovne škole "Milan Vuković" u Srbini.Postojala je opasnost da se požar proširi i na okolne kuće i da zahvati šumski kompleks u neposrednoj blizini, ali su brzom intervencijom hercegnovski vatrogasci to spriječili.Uzroci požara tek se trebaju utvrditi, ali će školska zgrada najvjerojatnije morati biti porušena do temelja.Nekadašnja škola je bila napuštena i osim povremenih beskućnika u njoj nije niko živeio. Škola u Srbini, osnovana je 1858. godine, kao "Srpska zakladna pomorska Škola". više

...17:01 [ Komentari (0) ] Isprintaj

OPET GORI KOD SELA PROKLJAN
[ # ]

PROKLJAN

Požar na miniranom i nepristupačnom području kod sela Prokljan, koji je bio ugašen sinoć, rano jutros se ponovo razgorio pomognut jakim vjetrom, izvijestilo je Vatrogasno operativno središte u Divuljama.Od 6 požar gase dva kanadera i air tractor, a na požarištu je pet gasitelja iz Skradina s 2 vatrogasna vozila.Opožarena površina je sada oko 150 hektara.Taj požar je ugašen već dva puta, preksinoć i sinoć, a jučer u popodnevnim satima gasilo ga je čak šest protupožarnih letjelica. više

...10:24 [ Komentari (1) ] Isprintaj

LOKALIZIRAN POŽAR NA BRAČU,JOŠ GORI KOD PROKLJANA
[ # ]

BRAČ

Vatrogasci su lokalizirali požar koji je popodne buknuo na nepristupačnom terenu na otoku Braču, na Brdu sv. Tome, u blizini Selca, a s vatrom na miniranom području u blizini sela Prokljana još se bore uz pomoć dvaju kanadera, izvijestilo je Vatrogasno operativno središte u DivuljamaOko 14 sati dojavljeno je i da gori borova šuma kod Vrpolja, u blizini Knina. Na terenu je 14 gasitelja i četiri vatrogasna vozila, a u pomoć su im poslani kanader i helikopter s uređajem za gašenje.

Gašenje požara kod Prokljana otežava bura. Gase ga županijske šibensko-kninske vatrogasne snage - ukupno 15 gasitelja i četiri vatrogasna vozila te dva kanadera. Gori suha trava i nisko raslinje, a vatra je zahvatila oko 60 hektara.Radi nadzora, kod Selca na otoku Braču ostala su desetorica gasitelja i dva vatrogasna vozila. Taj požar, lokaliziran u 14,20 sati, gasila su 43 vatrogasca i 10 vatrogasnih vozila uz pomoć protupožarnih zrakoplova kanadera i air-tractora. Izgorjelo je oko 1400 četvornih metara . tportal

09.08.2008. ...22:43 [ Komentari (2) ] Isprintaj

MJEŠTANI ZAJEDNO SA VATROGASCIMA GASILI POŽAR
[ # ]

NIN

U Grbama je gorila trava i nisko raslinje. Požar je planuo oko 16 sati, a vatrogasci su vatru ugasili oko 17 sati. Materijalna šteta je neznatna.Manji požar izbio je u petak oko 16 sati u Grbama kraj Nina. Vatrogasci se već oko 17 sati ugasili požar. Gorila je niska trava i raslinje. Marijan Ruklić ljetuje u Grbama pa je fotografirao požar.
- Mještani su prvo sami pokušavali ugasiti vatru. U kantama su nosili vodu do požarišta. Vatrogasci su ubrzo došli pa su oni u potpunosti ugasili požar - rekao je Marijan.Ozlijeđenih nije bilo, a iz PU zadarske kažu kako je materijalna šteta neznatna. više

...15:10 [ Komentari (0) ] Isprintaj

MUNJA UDARILA U OBITELJSKU KUĆU
[ # ]

ZAGREB

Pretpostavljamo da je munja zapalila krov jer je u tome trenutku oluja poharala Zagreb, rekli su iz policije. Ukućani su prošli bez ozlijeda.Probudila ih je snažna grmljavina i miris paljevine. Isprva su mislila da njima nešto gori u stanu, no tada su kroz prozor vidjeli da susjedima gori krov, ispričala je Sandra Fadljević koja je fotografirala zapaljeni krov u subotu oko tri sata u zagrebačkoj Celjskoj ulici u Kustošiji.Vatrogasci su odmah intervenirali. Dugo su se borili sa vatrom koju su nakon skoro dva sata i ugasili. Ozlijeđenih nije bilo.
- Pretpostavljamo da je munja udarila u kuću i zapalila krovište, a očevid će pokazati kolika je materijalna šteta i uzrok zapaljenja - rekli su u zagrebačkoj policiji.24 sata

...14:06 [ Komentari (0) ] Isprintaj

INFRACRVENOM KAMEROM DO ŽARIŠTA POŽARA
[ # ]

ĐURĐEVAC

Dobri poslovni polugodišnji rezultati, ostvareni prije svega vlastitim prihodima, davanjem usluga na tržištu, omogućuju đurđevačkoj Javnoj vatrogasnoj postrojbi da se svakim danom sve bolje i suvremenije oprema.Uz vozni park koji nije stariji od deset godina, te s dovoljno specijalnih vozila koja đurđevački vatrogasni profesionalci dijelom i sami dograđuju i prilagođavaju za najsloženije intervencije, upravo su nabavili i infracrvenu kameru za otkrivanje žarišta požara.Njihov zapovjednik Marijan Kicivoj je rekao da je kamera neophodna za efikasno reagiranje u velikim požarima, kada treba brzo i učinkovito otkriti izvore toplinskog zračenja.

- To je kamera koja reagira na svaku toplinu koja je veća od okoline. Znači ona zabilježi već temperaturu od nekakvih desetak stupnjeva od ostale okoline i čak ima sa strane jednu skalu gdje se vidi koja je to temperatura. U prostoriji koja bi bila zadimljena, gdje je nekakvo žarište požara, vi ga kamerom vrlo brzo ga locirate, tako da znate i možete usmjeriti gašenje u tom pravcu. Đurđevačke vatrogasne profesionalce nabava infracrvene kamere koštala je bez PDV-a 64.500 kuna, a obuka za rad s njom počela je prošlog tjedna, čim je novi uređaj stigao. Radio Koprivnica

...14:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VJETAR ČUPAO STABLA
[ # ]

ZENICA

U jučerašnjem nevremenu u Zenici su, prema riječima Seada Džanovića, direktora Civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona, oštećene desetine krovova i automobila te iščupano nekoliko stabala. Vatrogasci su s puteva uklanjali ostatke drveća zbog kojeg je bio prekinut promet na nekoliko ulica.
- Velika platana pala je na zgradu UniCredit banke u Školskoj ulici, nekoliko stabala palo je na Bulevaru i pored škole "Sead Škrgo", a stub električne energije obrušio se preko ceste Zenica - Vitez - kazao je Džanović.U ulici Armije BiH fasada s osmokatnice uništila je nekoliko parkiranih automobila. U Fakultetskoj ulici odneseno je nekoliko krovova. Šire područje grada zasuo je i jak grad, a prigradska naselja ostala su bez struje. više

...13:25 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽAR KOD BUKIĆA ŠIRI SE PREMA AUTO KAMPU
[ # ]

DIVULJE

Požar, koji je buknuo popodne, oko 14 i 12 sati na predjelu Lozovica, kod sela Bukići, usljed jakog vjetra se razgorio pa je zatražena i pomoć protupožarnih zrakoplova kanadera. Gori trava i nisko raslinje a požar se širi prema Auto kampu. Na požarište su izašli gasitelji lokalnih DVD-a sa ukupno 15 gasitelja i 5 vatrogasnih vozila te šibenski vatrogasaci, izvijestilo je Vatrogasno operativno središte u Divuljama.Ugašen je požar koji je popodne oko 13 sati buknuo u Vrsinama, zaseoku Čudine, kod Marine. Požar su gasili vatrogasci DVD-a Marina, Trogir i Seget Vranjic. Izgorjela su 2 hektra suhe trave i niskog raslinjaUgašen je i požar na Ižu, koji je izazvao udar groma. Gasili su ga lokalni vatrogasci uz pomoć dvaju kanadera. Izgorjelo je 800 četvornih metara niskog raslinja i borove šume, navodi se u priopćenju. Radio Dalmacija

08.08.2008. ...19:20 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI U AKCIJI
[ # ]

ĐAKOVO

Vatrogasci đakovačkog DVD-a jučer poslijepodne intervenirali su dva puta u samo tri sata. Oko 16.15 najprije je u ugostiteljskom objektu u Ulici Električne centrale 2 eksplodirao bojler, dok je uzrok drugog požara u Ivakićevoj 14a oko 19.15 bila zapaljena svijeća koja je pala na gramofon, nakon čega se vatra proširila. Zapovjednik vatrogasaca Antun Jurman:

Do dolaska vatrogasaca stanari su se sami poslužili aparatom za gašenje požara, a pričinjena je materijalna šteta iznosi oko 5.000 kuna. Sinoć oko 21 sat izbio je i požar otvorenog prostora kod Bijele Vile, koji su ugasili vatrogasci DVD-a Drenje. Za pripadnike vatrogasne postrojbe ni jutros nije bilo mira. Zbog pucanja vodovodnih cijevi oko 6.30 poplavljen je podrumski prostor u kući u Gotovčevoj ulici, pa su ponovno intervenirali, kaže Jurman. Novi Radio Đakovo

...13:52 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽAR U SVETOJ MARIJI NA KRASU KOD UMAGA
[ # ]

SVETA MARIJA

Jučer oko 10 sati u Zadružnom domu u Svetoj Mariji na Krasu kod Umaga izbio je požar u kojemu je izgorio ventilacijski sustav i krovna konstrukcija, no, na sreću nitko od gostiju gostionice u sklopu Doma nije ozlijeđen.

Očevidom je utvrđeno da je požar izbio uslijed blokade ventilatora sustava ventilacije koji se nalazi na krovu zgrade. Kako se ventilator zaglavi došlo je do pregrijavanja električnog motora i zapaljenja izolacija na njemu. Vatra se s ventilacijskog sustava proširila na krov koji je u potpunosti izgorio. Požar je lokaliziran oko 11.40, a potpuno ugašen u 12.10 sati. Materijalna šteta procjenjuje se na oko 22 tisuće kuna. barkun

...13:33 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI NISU USPJELI UGASITI POŽAR
[ # ]

BRČKO

Od srijede do jučer Vatrogasna jedinica u Brčkom intervenirala je čak deset puta na gradskoj deponiji, ali nije uspjela ugasiti požar. U naseljima Š, Ilićka, Gredice, Brezik širi se nesnosan smrad, a u zraku je prisutna velika koncentracija štetnih plinova.
- Vatrogasna ekipa ugasi zapaljeni dio deponije, ali nakon nekoliko sati požar ponovo izbije. Potrošili smo 80 tona vode - izjavio je Mićo Simikić, šef Pododjela za javnu sigurnost Vlade Distrikta.Jedino rješenje, kazao je, sanacija je deponije, a Komunalno poduzeće već je počelo pripremne radove. Dnevni avaz

...11:27 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PROBLEMI VATROGASACA
[ # ]

KRAGUJEVAC

Vatrogasni bataljon u Kragujevcu, primoran je interventna vozila ostavljati na ulici, što znatno utiče na efikasnost u radu.Vozila vatrogasnog bataljona u Kragujevcu, pošto je grad prošlog mjeseca prodao parking mjesta ispred Vatrogasnog doma, više nemaju gde da se parkiraju. Vatrogasci koji brinu o požarima u cijeloj Šumadiji primorani su da djele parking sa brojnim privatnim automobilima.Probijanje kroz takvu gužvu znatno im otežava rad, pogotovo sada, tokom ljeta, kada izbija najveći broj požara, i kada je vrlo bitno brzo reagirati. Rješenje za taj problem gradske vlasti Kragujevca trenutno nemaju.

Vatrogasci iz Kragujevca godišnje ugase oko dvije tisuće požara u šest općina Šumadije. Međutim, odlukom gradskih vlasti, ostali su bez parking mjesta, tako da se sada vatrogasni kamioni nalaze u dvije manje ulice, okruženi brojnim automobilima. Za kamione nema mjesta ni u garaži Vatrogasnog doma, u kojoj se već nalaze tri interventna vozila.Zapovjednik vatrogasnog bataljona Nenad Milošević kaže da sve to onemogućava pravovremenu reakciju u slučaju požara.

"Ako kažem da smo ove godine imali 934 intervencije, 934 puta su naša vozila morala izači u roku 40 sekundi iz zgrade Vatrogasnog doma. Na ovakav način parkirana vozila umnogome otežavaju uspješnost intervencije, koja počinje sa izlazom iz zgrade Vatrogasnog doma. To u prevodu znači da je nama potrebno više vremena, a da ne govorim o manipulaciji ili potrebama za preparkiranjem nekih drugih vozila koja se nalaze u blizini", kaže Milošević.

A zašto je lokacija ispred Vatrogasnog doma uopšte prodata objašnjava član Gradskog veća Zoran Jovanović.
"To je lokacija koja je bila gradska, da kažem, i koja je bila prodata na tenderu privatnom vlasniku za izgradnju stambenog objekta. Znači, to je bio samo privremeni smještaj, to je ranije bila lokacija šarene, odnosno, buvlje pijace, tako da je Vatrogasni dom praktično parkirao svoja vozila na otvorenom prostoru. To nije ni bio namjenjen prostor za parkiranje vatrogasnih vozila. Ulaskom tog privatnika u izgradnju objekta, vozila su morala biti izbačena sa te parcele", kaže Jovanović. VIDEO

On navodi da je još prije dva desetljeća predviđeno da se Vatrogasni dom iseli na drugu lokaciju. Projekat je, kako nadležni kažu, dovršen, ali se ne zna zbog čega nije realiziran. Do tada će se s problemima koji su nastali boriti samo kažnjavanjem građana koji se tamo nepropisno parkiraju. B92

...10:43 [ Komentari (0) ] Isprintaj

JAVNI NATJEČAJ
[ # ]

ZAGREB

Klasa: 112-01/08-01/15
Urbroj: 543-01-09-01-08-1 od 10. VII. 2008.

Na temelju članka 45. stavka 1. i članka 151. stavak 1. i 3. Zakona o državnim službenicima (Narodne novine broj 92/05, 107/07 i 27/08) te članaka 22.a, b, c i d Uredbe o raspisivanju i provedbi javnog natječaja i internog oglasa u državnoj službi (Narodne novine broj 8/06, 8/07 i 13/08) ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje raspisuje JAVNI NATJEČAJ.......više

07.08.2008. ...20:44 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ŠTO SE DOGODI KAD SE ŠETAJU ZMIJE PO PARKU
[ # ]

SOUTHEMPTON

Jedan mladi Britanac koji je odlučio prošetati dvije zmije parkom u Southemptonu, morao se vratiti kući nakon dolaska policije, koju su pozvali preplašeni šetači.Kućni ljubimac Danija Palmera, albino piton dug 3,5 metara, pravu pometnju prvo je izazvao provlačeći se kroz rupu na karoseriji automobila kojim je mladić došao do parka. Zmija je ostala priklještena u otvoru, zbog čega su bili pozvani vatrogasci.

Nakon što se gmizavac "sopstvenim snagama" uspio izvući iz rupe, Palmer nije odustao od namjere da parkom prošeta pitona i svog drugog kućnog ljubimca, carsku bou constrictora .Kada je u park stigla policija koju su pozvali šetači, prestravljeni nesvakidašnjim prizorom, mladić je ipak bio primoran skratiti "izlazak" sa svojim zmijama, prenjele su agencije.

...18:56 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI NA JADRANU
[ # ]

VELIKA GORICA

Vatrogasna zajednica grada Velike Gorice drugu godinu za redom uključena je u očuvanje Jadranske obale od požara. Osim redovnih dežurstava vatrogasci su spremni i za sudjelovanje u samom gašenju požara na lokaciji gdje se nalaze. Tijekom ovog ljeta planirano je šest smjena vatrogasaca po 14 dana na otoku Lastovu. Slijedećeg utorka je nova smjena, a trenutno se na tome Jadranskom otoku nalazi vatrogasac iz DVD-a Kuče, te vozač Javne vatrogasne postrojbe.
Osim redovne smjene vatrogasaca na Lastovu, operativni pripadnici naše Vatrogasne zajednice ističe Krešo Hubak spremni su i za poseban poziv. Ove godine još nije bilo takvih zahtjeva, no s obzirom na vremenske prilike nije isključeno i njihovo angažiranje. RVG

...15:36 [ Komentari (1) ] Isprintaj

POŽAR NA GOSPODARSKOM OBJEKTU
[ # ]

PERŠAVES

Jučer je u Maču, točnije u mjestu Peršaves došlo do požara u gospodarskom objektu, u vlasništvu 42 godišnjeg hrvatskog državljanina, u sklopu kojeg se nalazi i stolarska radiona. Izgorio je razni sitni stolarski alat, vrata i prozori na radioni, te je došlo do pucanja betonskog stropa. U manjoj mjeri požar je zahvatio i krovnu konstrukciju. Uzrok požara je kvar na električnim instalacijama u radioni. Materijalna šteta procjenjuje se na oko 100 000 kn. Radio Hrvatsko Zagorje

...15:12 [ Komentari (0) ] Isprintaj

BRZINA KOPRIVNIČKIH GASILACA SPASILA KUĆU U KUNOVEC BREGU
[ # ]

KUNOVEC BREG

Jučerašnje poslijepodne zapamtit će obitelj iz Kunovec Brega, na čijoj je terasi oko 16 sati i 40 minuta buknuo požar koji se proširio na dio krovišta. U pokušaju gašenja požara vlasnica kuće je zadobila lake tjelesne ozljede, a nastala materijalna šteta procijenjena je na oko 30.000 kuna. Katastrofu većih razmjera spriječili su djelatnici Javne vatrogasne postrojbe Koprivnica koji su brzom intervencijom ugasili požar. Više informacija dobili smo od glasnogovornika Policijske uprave koprivničko-križevačke Dražena Laljeka.

- Izvorište je bila slama, bale slame koje su se nalazile na toj terasi. Požar se proširio s terase na njezino krovište a zatim i na dio krovišta kuće.Na požarište je izašla i policija.
- Za sada, što se tiče uzroka požara, možemo konstatirati da je isključen tehnički uzrok nastanka požara i da se radi najvjerojatnije o ljudskoj radnji. Kojoj, predmet je trenutnih policijskih izvida, rekao je Laljek. Na pitanje jesu li požar izazvala djeca koja su se igrala na terasi uz kuniće za koje je slama bila pripremljena, Laljek je odgovorio da nije isključeno. Radio Koprivnica

...14:51 [ Komentari (0) ] Isprintaj

GORIO AGREGAT,VATROGASAC SAM SPRIJEČIO ŠIRENJE VATRE
[ # ]

PAŠMAN

Iz Vatrogasnog operativnog centra Mosor koji se nalazi u Zadru, dobili smo dojavu da gori kod repetitora na otoku Pašmanu i to iznad mjesta Ždrelac. Krenuli smo iz mjesta Kukljica na Ugljanu gdje smo na ispomoći. Kad smo došli do repetitora vidjeli smo da požar već gasi vatrogasac iz iz JVP-e Zadar koji nije bio na dužnosti, kaže naš čitatelj i pripadnik DVD-a Čakovec B.G. koji je fotografije snimio u srijedu oko 13 sati.
- Vatrogasac je već spriječio širenje požara na obližnju šumu. Kad smo mi stigli pomogli smo do kraja ugasit generator za struju koji je gorio - rekao je B.G. iz Čakovca. U PU zadarskoj su rekli da je agregat samo opržen te da će policija u četvrtak obaviti očevid kako bi se saznalo što je uzrok požara. Ozlijeđenih nije bilo. 24 sata

...14:46 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POGINULI VATROGASCI U KALIFORNIJI
[ # ]

TRINITY LAKE

Devet vatrogasaca poginulo je kada je pao helikopter angažiran u gašenju šumskog požara koji je zahvatio sjevernu Kaliforniju.U padu helikoptera, teško su ozljeđene četiri osobe koja su prebačena u obližnje bolnice.VIDEO Prema izvešću agencija, zvaničnici su izjavili da se helikopter srušio u još "nejasnim okolnostima".Helikopter je, inače, korišten u gašenju požara, pošto je mogao nositi 4.000 litara vode i 18 vatrogasaca. Helikopter Sikorski S-61 u kojem su bila dva člana posade i 11 vatrogasaca uništila je vatra nakon što se srušio pod nepoznatim okolnostima u zabačenom planinskom području, rekao je Gregor, navodi Associated Press. Pretpostavlja se da je devetero ljudi poginulo u požaru koji je uništio helikopter, rekao je.više

...10:45 [ Komentari (0) ] Isprintaj

UGAŠEN ŠUMSKI POŽAR
[ # ]

TREBINJE

Zahvaljujući brzoj intervenciji trebinjskih vatrogasaca i mještana, ugašen je šumski požar.Požar je je izbio na lokalitetu Zubačke Ubli.U toku je gašenje požara u Žarkovu, ali posao vatrogascima otežavaju jak vjetar i nepristupačan taren.Sumnja se da je ljudski faktor uzrok požara na Zubačkim Ublima i u Žarkovu, a materijalna šteta će naknadno biti utvrđena. Dnevni avaz

...06:16 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NESREĆAMA NIKAD KRAJA
[ # ]

DERINGAJ

Vraćali smo se iz Knina s proslave Dana domovinske zahvalnosti. Ispred nas se odjednom stvorila gužva, a kad smo se približili vidjeli smo stravičan prizor, kaže Željko B. iz Suhopolja koji je fotografije snimio u utorak u mjestu Deringaj kod Gračaca.
- Vatrogasci su izvlačili ljude koji su ostali prignječeni u automobilima. Pretpostavljam da su prije toga ugasili vatru na vozilima jer smo vidjeli da je ostalo malo pjene. Pet osoba bilo je teško ozlijeđeno, a među njima i jedna 11-godišnja djevojčica - kaže Željko B. Dodaje kako je unesrećenima u pomoć stiglo čak pet vozila Hitne pomoći.

- Prije Hitne ozlijeđenima su pomagali branitelji te dva doktora i medicinska sestra koji su se našli u koloni vozila. Držali su ljude budnima dok ne dođe Hitna. Ljudi iz drugih automobila su davali deke i zavoje za pacijente. Mi smo u kombiju imali majice pa smo i njima utoplili ljude. U jednom automobilu bio je i pas u kavezu. I on je bio ozlijeđen pa je netko pozvao veterinara - kaže Željko B.

Policija je izvijestila da su se frontalno sudarili Golf zadarskih i Fiat gospićkih registracijskih oznaka. Dva vozača s ozljedama opasnim po život i tri suputnice s teškim tjelesnim ozljedama prevezli su u Opću bolnicu Zadar. Još nisu poznati razlozi zbog kojih je Golf prešao na suprotnu traku, odbio se od ograde i vratio u svoju traku. Uslijed toga vozač Fiata (49) je,pokušavajući izbjeći sudar, prešao na suprotnu traku, u trenutku kada se Golf u nju vratio. U Fiatu su bile vozačeva supruga (49), djevojka (21) i djevojčica (11). Protiv vozača Golfa (42) policija će podignuti kaznenu prijavu za izazivanje prometne nesreće. Njega su u srijedu prevezli u splitsku bolnicu na Firulama jer mu se stanje pogoršalo. 24 sata

06.08.2008. ...20:19 [ Komentari (1) ] Isprintaj

ZBOG PUKNUĆA GUME ZAPALILO SE VOZILO
[ # ]

ŠILJAKOVINA

Vatra je u samo nekoliko minuta progutala cijelo vozilo. Plamen su ugasili vatrogasci, ali Seatu Ibizi nije bilo spasa. Vozač (60) nije ozlijeđen.Seat Ibiza potpuno je izgorila u utorak poslijepodne u Šiljakovini kraj Velike Gorice. Prilikom izlaska iz zavoja Seatu je puknula prednja guma. Vozač (60) izgubio je nadzor nad Ibizom i sletio u kanal kraj ceste. Automobil je tada planuo, a 60-godišnjak uspio je istrčati iz i pozvati vatrogasce u pomoć. Oni su ugasili goruće vozilo, a vozač se nije ozlijedio. 24 sata

...20:02 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽAR U SARAGOSI
[ # ]

SARAGOSA

Španjolski vatrogasci i vojnici pokušavaju ugasiti požar koji je uništio više od 1.500 hektara borove šume u Saragosi.
Požar je izazvao automobil koji se zapalio poslije prometne nesreće blizu mesta Suera, prenjela je agencija DPA, navodeći da je oko 300 ljudi iz mjesta Kastehon de Valdehasa evakuirano zbog dima, ali se kasnije vratilo kućama. Gašenje požara je otežano zbog visokih temperatura.Temperature više od 40 stupnjeva Celzijusovih se očekuju u provincijama Saragosa, Murcija, Valencija i Alicante. B92

...19:24 [ Komentari (1) ] Isprintaj

VATROGASNA MLADEŽ U FAŽANI
[ # ]

ZABOK

Zagorska vatrogasna mladež i ove godine sudjeluje u radu kampa Hrvatske vatrogasne mladeži u Fažani. U sedmodnevnoj smjeni u kampu prošli su tjedan bili mladi vatrogasci iz Donje Stubice, ovaj tjedan u Fažani je vatrogasna mladež Zaboka, slijedeći tjedan DVD Zlatar Bistrica dok 14-stero mladih vatrogasaca DVD-a Zlatar u Fažanu odlazi 18. kolovoza.Uz upoznavanje s osnovama vatrogastva, vatrogasnih sprava i opreme, vatrogasne preventive i taktike, gorenja i načina gašenja, djeca se u fažanskom Vatrogasnom kampu i igraju te natječu u potezanju užeta, odbojci na pijesku, nošenju brentača i slično. Tu su i zabavne večeri, izbor miss i mistera kampa i druge zabavne aktivnosti. Do sada je u kampu bilo stotinjak mladih zagorskih vatrogasaca, a do početka nastave bit će ih još toliko. Inače, tijekom sezone u Fažani se izmjeni 10 smjena mladih vatrogasaca, od 12 do 16 godina, iz cijele Hrvatske. Radio Zlatar

...12:29 [ Komentari (2) ] Isprintaj

NEDJELJNO POSLIJEPODNE SA MLADIM VATROGASCIMA
[ # ]

KONJŠĆINA

Dobrovoljno vatrogasno društvo Konjšćina organiziralo je “Nedjeljno poslijepodne s mladim vatrogascima”, što je bio uvodni dio programa proslave Dana općine Konjšćina i župe sv. Dominika, a vrijeme je prošlo u zajedničkom druženju i natjecanju s posjetiteljima.Najmlađi članovi DVD-a Konjšćina, djeca od 6 do 12 godina gađali su mete vodom iz brentače, dok su se članovi podmlatka, seniora i veterana natjecali u “Vatrogasnim igrama bez granica”, u kojima je sudjelovalo šest ekipa po pet članova. Pobjedničko mjesto zauzela je ženska ekipa, drugi su bili veterani, a treće mjesto je pripalo muškoj ekipi podmlatka.

Svi sudionici natjecanja primili su spomen medalje i pehare, koje je osigurala Općina Konjšćina.Osim natjecanja organizirano je i polaganje ispita za pripadnika vatrogasne mladeži, koje je uspješno položilo 12 članova DVD-a Konjšćina, nakon odslušanih po 20 sati teorijske nastave i vježbi. Mladim vatrogascima na uspješno položenim ispitima čestitao je predsjednik ispitne komisije Dražen Sinković, županijski vatrogasni zapovjednik.

...12:12 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NASTUP DVD MAČE NA DANIMA SPORTA I ZABAVE
[ # ]

MAČE

Tradicionalna manifestacija pod nazivom Dani sporta i zabave Mače 2008. održava se i ove godine, 9.i 10. kolovoza ove godine na nogometnom igralištu NK Gaj Mače. Za nagradu i plasman borit će se četiri nogometne ekipe: Rudar Mihovljan, Poznanovec, Ivančica Zlatar Bistrica i GajMače. U oba dana turnira igrat će se po dvije utakmice, a konačni pobjednik bit će poznat u nedjelju. Osim utakmica prijatelji sporta moći će uživati u nastupu limene glazbe i mažoretkinja DVD-a Mače. U subotu u večernjim satima nastupit će glazbeni sastav Štimeri.

...12:01 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽAR U MALOM ZATONU
[ # ]

ZATON

Pod kontrolom je požar koji je rano jutros buknuo u Zatonu pored Dubrovnika. Izgorjelo je oko 30 hektara niskog raslinja i borove šume. Uz 80 dubrovačkih vatrogasaca požar su gasila i tri protupožarna zrakoplova, air tractor i helikopter. Otvoreni Radio

...11:36 [ Komentari (0) ] Isprintaj

STIŽU CIGARETE S PROTUPOŽARNIM DODATKOM
[ # ]

BRUXELLES

Cigarete u Europskoj uniji morat će od 2011. obvezno imati protupožarni dodatak, ali neće biti skuplje, objavila je Europska komisija.Bruxelles je formalno zatražio izradu "europskih standarda" kako bi se na prostoru EU prodavale cigarete koje se same gase kada bivaju odgačene.Taj će proces trajati dvije ili tri godine kako bi do 2011. sve cigarete imale protupožarni dodatak. Riječ je o dvije ili tri male, ali nešto deblje trake koje usporavaju gorenje, a zatim gase cigaretu.Dodatak može zaustaviti izgaranje prije nego cigareta stigne zpaliti namještaj ili krevet, što je glavni uzročnik požara u stanovima.Tehnički modificirane cigarete već se prodaju u Kanadi, Australiji i u pojednim američkim državama.Europska komisija navodi da su sve države EU pozitivno ocijenile projekt. Djelomični podaci iz 14 država članica (uz Island i Norvešku koje nisu u EU) pokazuju da je klasična cigareta izazvala 11.000 požara godišnje, 520 smrti i 1.600 ozlijeđenih u razdoblju od 2005. do 2007. NeT

...11:27 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽAR NAKON SVEČANOSTI
[ # ]

KNIN

Kad je u Kninu završila svečanost obilježavanja 13. godišnjice vojne akcije Oluja, u selima kraj ceste Gračac-Knin izbio je požar. Lokaliziran je i požar kod Pađana, zadnji od tri koja su buknula popodne u blizini Knina, a gasitelji dežuraju na požarištu, priopćilo je Vatrogasno operativno središte u Divuljama. Vatrogasac, koji je ozlijeđen u prometnoj nesreći prilikom dolaska na intervenciju, kolima Hitne pomoći prevezen je u kninsku bolnicu, a potom u bolnicu u Šibenik na detaljnije pretrage. U vatrogasno vozilo koje je dolazilo na intervenciju udario je kamion čiji vozač nije poštovao zabranu prometa. Požari kod sela Plavnog, Radučića i Pađana u blizini Knina buknuli su popodne, a tijekom popodneva ugašena je vatra kod Radučića, dok su ostala dva stavljena pod nadzor. Gasilo ih je 37 vatrogasaca s 11 vatrogasnih vozila i uz pomoć četiri protupožarna zrakoplova - tri kanadera i air tractora. Opožarena površina kod Pađana je 60 hektara suhe trave i niskog raslinja, kod Plavnog je opožareno dva hektara suhe trave, niskog raslinja i borove šume, a kod Radučića dva hektara suhe trave i niskog raslinja. 24 sata

05.08.2008. ...21:51 [ Komentari (2) ] Isprintaj

POŽAR U TURSKOJ NAPOKON POD KONTROLOM
[ # ]

ANKARA

Turski vatrogasci stavili su u utorak pod kontrolu velik šumski požar koji je progutao tisuće hektara šuma u glavnoj turskoj turističkoj regiji Antaliji. U požaru je poginulo dvoje ljudi, uništeno je 60 kuća, jedna škola, džamija i deseci poljoprivrednih zgrada. Evakuirano je šest sela.
-"Požar je u potpunosti pod nadzorom", priopćio je zamjenik glavnog ravnatelja Turskih šuma Mustafa Kurtulmuslu, kako je prenijela turska agencija Anadolija. -"Požar je uzrokovao štetu u regiju kao da ju je pogodila atomska bomba", rekao je.U požaru, najgorem u zadnjih nekoliko godina, od 31. srpnja izgorjelo je najmanje 4.000 hektara šume. Turski premijer Tayyip Erdogan trebao ti tijekom dana obići pogođena područja. Jutarnji List

...21:45 [ Komentari (0) ] Isprintaj

TEŠKA NESREĆA KOD DRNIŠA
[ # ]

DRNIŠ

Duško Popratnjak (33) iz Uzdolja kod Knina i njegova četverogodišnja kći Anastazija, smrtno su stradali na licu mjesta u stravičnoj prometnoj nesreći koja se u utorak u 11 sati dogodila prilikom sudara tri vozila na raskrižju puteva koji vode u pravcu Drniša, Miljevaca, Oklaja i Šibenika, dok je majka i supruga, 29-godišnja Marina, u užasnoj pogibiji svojih najmilijih zarobljenih u hrpi automobilskog lima, čudom ostala neozlijeđena.

Od siline udara, vozač Duško Popratnjak na mjestu je preminuo od posljedica puknuća vratne kralježnice, dok su drniški vatrogasci u nastojanju da sa zadnjeg sjedišta izvuku njegovu četverogodišnju kćerku Anastaziju koja je uslijed zadobijenih teških ozljeda glave također bila mrtva, morali rezati automobilski lim, sve na očigled šokirane majke i ostalih sudionika nesreće. više

...17:14 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SPRIJEČIO POŽAR DO DOLASKA VATROGASACA
[ # ]

ZENICA

Pravovremenom i hrabrom reakcijom bivši bokserski prvak i dugogodišnji policijski specijalac Hasan Pojskić (55) jučer je poslije ponoći, zajedno sa susjedima Edinom Kadrićem, Feridom Zelom Fermićem te Muharemom i Abdulahom Serdarevićem, iz zapaljenog stana u zgradi u Vojvodića putu 3a u naselju Jalija od sigurne smrti spasio Nihada Šahinovića i još jednog neidentificiranog mladića.Uz pomoć prijatelja, Hasan je s pedesetak kanti vode uspio zaustaviti požar do dolaska pripadnika Profesionalne vatrogasne jedinice Zenica. Susjedi tvrde da je požar u stanu izbio jer su pijani mladići u njemu palili roštilj. više

...14:32 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POTVRĐEN NOVOIMENOVANI ZAPOVJEDNIK DVD GORNJA GRAČENICA
[ # ]

GORNJA GRAČENICA

Općinsko poglavarstvo na 62. sjednici potvrdilo je, na prijedlog DVD Gornja Gračenica, a sukladno članku 21. i 29. zakona o vatrogastvu, imenovanje Antonia Pavleka zapovjednikom DVD-a Gornja Gračenica, uz suglasnost zapovjednika VZO Popovača Miroslava Belinića.DVD Gornja Gračenica na izvanrednoj je Skupštini održanoj 03.05.2008. izabrao je Antonia Pavleka iz Gornje Grečenice za novog Zapovjednika DVD-a Gornja Gračenica, poglavarstvo je prihvatilo i odobrilo imenovanje. Popovača online

...14:11 [ Komentari (4) ] Isprintaj

9.KUP STARO ČIČE
[ # ]

STARO ČIČE

Iako je vrijeme godišnjih odmora vatrogasna natjecanja su u punom jeku.Nakon Novog Vinodolskog u subotu,dan kasnije održano je natjecanje u Starom Čiču.Na terenu sportskog centra u Vukovini nastupilo je 20 ekipa,10 u muškoj i 10 u ženskoj kategoriji. Uprkos velikoj vručini postignuti su odlični rezultati.Tako su prvo mjesto u muškoj kategoriji osvojili članovi DVD Paukovec koji su postigli rezultat 32,50 sekundi,drugo mjesto za DVD Deanovec dok su treće mjesto osvojili članovi DVD Donje Mekušje. Kod djevojaka prvo mjesto osvojile su članice DVD Breški Jalševec sa fantastičnih 37,40 sekundi,druga je bila ekipa DVD Odranski Obrež te DVD Žažine koje su osvojile treće mjesto. Održan je i Superkup na kojem je u izjednačenom finalnom ogledu između ekipa Johovca i Paukovca prvo mjesto i 500 kuna osvojila ekipa DVD Paukovec.


04.08.2008. ...18:46 [ Komentari (1) ] Isprintaj

PUSTOŠ I SMRT OD ANADOLSKE VATRE
[ # ]

ISTANBUL

Turski vatrogasci bore se danas peti dan da pod kontrolu stave vatrenu stihiju koja je zahvatila najpoznatiju turističku destinaciju Anadoliju, uništivši više tisuća hektara šume.U ovom požaru do sada je život izgubila jedna osoba, jedna se vodi kao nestala, nastradala je stoka, uništeno je 60 kuća, jedna škola, džamija i više desetina objekata na farmama, naveo je Reuters.Guverner Anadolije Aladin Juksel je jučer objavio da je požar stavljen pod kontrolu samo u jednom dijelu ove regije i rekao da je to najveći pozar u Turskoj u posljednjih nekoliko godina.

Zvaničnici su danas priopćili da se 1500 vatrogasaca bore iz zraka i sa zemlje sa požarom kod mjesta Čardak i Sagirin, javila je turska novinska agencija Anadolija.Šest sela je evakuirano u distriktima Managvat i Serik i rečeno je da će država isplatiti kompenzacije pogođenima u požaru.Požar se pribriližio nizu povjesnih lokacija duž mediteranske obale, među kojima je i čuveni antički grčki amfiteatar u Aspendosu.Anadolija je čuvena po ostacima grčke civilizacije, a svake godine je posjeti 7 milijuna turista, po čemu je vodeća regija u Turskoj. Mondo

...15:21 [ Komentari (0) ] Isprintaj

EKSPLOZIJA I POŽAR U DHAKI
[ # ]

DHAKA

Najmanje 10 ljudi je poginulo u glavnom gradu Bangladesha, Dhaki, kada je eksplozija potresla jednu peterokatnicu, izazvavši požar.20 ljudi je ozljeđeno. Policija je priopčila da je do eksplozije došlo u maloj tvornici paste za obuću, prenjela je agencija DPA. Vatrogasci su priopčili da su stanari peterokatnice stradali u snu. Petero je smješteno u bolnicu zbog opeklina. više

...14:51 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DJEČAKA UBIO TUNEL KOJI JE NAČINIO OD PIJESKA
[ # ]

BURRY PORT

Dječak u Velikoj Britaniji poginuo je dok je s obitelji bio na odmoru, kopajući tunel na plaži u južnom Walesu, priopćila je u ponedjeljak britanska obalna straža.
Petnaestogodišnjak je bio u skupini djece koja su se igrala na plaži u nedjelju blizu mjesta Burry Port u Carmarthenshireu kad se dogodila nesreća.Obalna straža, policija, vatrogasci i hitna pomoć "očajnički" su pokušavali izvući dječakovo tijelo iz pijeska, izjavili su pripadnici obalne straže.Dječak je izvučen iz urušenog prolaza u pijesku i helikopterom prevežen u bolnicu u Swanseau, gdje su mu liječnici ustanovili smrt.

- Mokri pijesak nakon kiše pogodan je za kopanje tunela, ali pijesak je uvijek nestabilan i težak i može se urušiti u svakom trenutku - izjavio je Dave Hughes, upravitelj službe spašavanja u Swanseau. Javno

...11:24 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U TORNADU DVOJE POGINULIH
[ # ]

OTMON

Jutros je nađeno i drugo tijelo žrtve noćašnjeg tornada u mjestu Otmon (Hautmont), na sjeveru Francuske.Tijelo je nađeno u kući koju je prošle noći uništio tornado, a traga se za suprugom poginulog koja je najverojatnije također mrtva, priopćili su vatrogasci.Poslije tornada koji je opustošio desetine kuća, noćas je najprije nađeno tijelo jedne žene, a u nevremenu je devetoro ozljeđeno. Studio B

...10:23 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PALA KROZ DIMNJAK I OSTALA ŽIVA
[ # ]

NEW YORK

Djevojčica Greis Bergere (12) preživjela je pad kroz dimnjak sa 14. kata zgrade u predgrađu New Yorka i ostala živa zahvaljujući naslagama gareži na dnu kotlovnice, koje su ublažile pad. U trenutku kada su stigli vatrogasci ona je bila svjesna, a zadobila je samo ozljede kuka.Nesreća se dogodila kada se Greis, u želji da rođaku pokaže okolinu, popela na krov zgrade, a zatim i na ljestve, sa kojih je upala u dimnjak. Njen otac je činjenicu da je kćerka preživjela pad sa 14. kata opisao kao “apsolutno čudo”.Domar zgrade Angelo Guangeti izjavio je da mu je drago što garež odavno nije čistio jer su naslage od 60 centimetara spasile djevojčicu.Nesreću je prijavio Greisin rođak, a vatrogasci su njega pronašli kako panično pokušava da otvori vrata kotlovnice.

- Mislim da je kroz dimnjak pala naglavačke, ali da je završni pad dočekala na leđima. Mislio sam da ćemo je naći mrtvu. Prepao sam se kad je iskočila ispred mene - kaže vatrogasac Simon Resner.Djevojčićin otac Steve Berger kćerku je odveo u bolnicu na dodatna ispitivanja jer postoji opasnost od unutarnjih ozljeda. 24sata.co.yu

...09:52 [ Komentari (0) ] Isprintaj

HAMEROM SLETIO U PROVALIJU
[ # ]

UŽICE

Milan Mitrović Mungos (53), biznismen iz Užica, poginuo je preksinoć oko 21 sat kada je, vozeći „hamera”, naglo sa magistrale i sletio u provaliju duboku 50-ak metara ispod mosta na Zlatiboru. Mitrović je u vozilu bio sam. On je nekoliko metara prije ulaska na most izgubio kontrolu nad vozilom zbog neprilagođene brzine. Na mjesto nesreće ubrzo su stigli Hitna pomoć, policija i vatrogasci, ali su iz zapaljenog vozila samo uspjeli da izvuku njegovo ugljenisano tijelo. 24sata.co.yu

...08:36 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POMOZITE I VI
[ # ]

LUŽANI

Dobrovoljno vatrogasno društvo Lužani, temeljem odluke sa sastanka 3.8.08. ovim se putem uključuje u već pokrenutu humanitarnu akciju prikuplanja novčanih sredstava, za potrebe liječenja i operacije - člana našega dobrovoljnog vatrogasnog društva 12 godišnje djevojčice
VALENTINE ŠTRK
sve informacije o tjeku bolesti te prijeko potrebnom operativnom zahvatu možete dobiti na broj telefona : 0958390519 (Petar Štrk otac djevojčice )a u koliko ste u mogućnosti pružiti pomoć koja je uistinu potreba uplate možete izvrštit na račun:

PRIVREDNA BANKA ZAGREB
2340009-3102592577
Knjigovodstveni račun : 8040206

DOBROVOLJNO VATROGASNO DRUŠTVO LUŽANI
PREDSJEDNIK
STJEPAN ŠTRK
Vatrogasni časnik I kl. dvdluzani.blog.hr

03.08.2008. ...17:39 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NJIVICE I RUDE PRVE NA MEMORIJALU JASMIN FILIPOVIĆ
[ # ]

NOVI VINODOLSKI

Jedno od specifičnijih natjecanje koje započinje u večernjim satima je svakako ono koje organizira DVD Novi Vinodolski.Po četvrti put organiziran je Memorijal Jasmina Filipovića, a samo natjecanje održano je pod reflektorima te umjetnom travom kao podlogom. Nastupilo je 25 ekipa ,od toga 7 ženskih te 18 muških koji su se borili za vrijedne medalje i pehare.U takvoj konkureniji prvo mjesto u kategoriji žene A osvojila je ekipa DVD Njivice koje su postigle rezultat od 69,10 sekundi,drugo mjesto za ekipu DVD Klana dok su trećeplasirane članice DVD Mrkopalj. U konkurenciji muški A prvo mjesto za ekipu DVD Rude koje su vježbu izvele za 38,70 sekundi ispred ekipe DVD Novi Vinodolski 2 te trećeplasirane ekipe DVD Novi Vinodolski 1.

Kako se ovo natjecanje održava u jeku turističke sezone, spada u kategoriju najgledanijih natjecanja u Hrvatskoj jer osim domačeg stanovništva te ekipa mnogobrojno je bilo posjetitelja kako domačih tako i stranih turista koji su mogli uživati u odrađenim vježbama a ujedno provesti jedno divno veće u ovom lijepom gradu. Nagrade najboljima uručili su Gradonačelnik Novog Vinodolskog gospodin Oleg Butković, Županijski vatrogasni zapovjednik Slavko Gauš, predsjednik DVD-a Novi Vinodolski Želimir Butorac kao i otac pokojnog Jasmina gospodin Ivica Filipović. Uz veliki vatromet i jednoglasnim uzvikom svih natjecatelja VIDIMO SE DOGODINE završio je Memorijal Jasmina Filipovića.

...17:07 [ Komentari (0) ] Isprintaj

TV VATROGASNI MAGAZIN
[ # ]

ZAGREB

Hrvatska vatrogasna zajednica odpoćinje, u suradnji sa Zagrebačkom televizijom Z1, pripremati TV VATROGASNI MAGAZIN.S početka VATROGASNI MAGAZIN će se emitirati jedan puta mjesečno, a potom dva puta.Prva TV emisija emitirat će se u ponedjeljak 04. kolovoza 2008. godine u 17.30 sati na Z1. HVZ

...14:24 [ Komentari (1) ] Isprintaj

GODINE IM NISU PREPREKE
[ # ]

ZAGREB

Juraja Križanića (70), Ismeta Baljića (75) i Slavka Mihajlica (56) dob ne priječi da hrabro spašavaju unesrećene. Volja i želja za radom i dalje ih drži.Dok bi drugi razmišljali o zasluženoj mirovini i ugodnom lješkarenju s unucima, vatrogasac Juraj Križanić (70), GSS-ovac Ismet Baljić (75) i liječnik Slavko Mihajlic (56) se ne prepuštaju svojim godinama. Iako imaju stresna zanimanja, volja i želja za radom ih još ih drži. Zajedničko im je da vole i žele pomagati unesrećenim ljudima.
- Već sa šest godina sam želio biti vatrogasac - kaže Križanić iz DVD-a Hrašće. Aktivan je 47 godina. Tradiciju su nastavili njegovi sinovi, njihove supruge i troje unučadi - svi su vatrogasci.

Na popisu za hitne intervencije Gorske službe spašavanja još je Ismet Baljić (75). Prije 56 godina, kao član Planinarskog društva Zagreb, sudjelovao je u vježbi spašavanja, nakon koje je osnovana Gorska služba spašavanja.
- Planinar je ozlijedio nogu na Samoborskom gorju. Bio je nepokretan, a padao je snijeg. Morali smo ga spustiti s gorja. Napravio sam prve saonice s nosiljkom za ozlijeđene - prisjetio se Baljić. Iako danas više nije toliko aktivan, pokušava pomoći mlađima. Tu i tamo ode na teren i na vježbe. Liječnik zagrebačke Hitne medicinske pomoći Slavko Mihajlic (56) počeo je kao nosač bolesnika i bolničar. Kaže kako je vidio i prošao sve i svašta, a prisjeća se slučajeva porođaja u vozilu Hitne.
- Stravičan je osjećaj kada su ugroženi i dijete i majka. U našim rukama su dva života. Imao sam ih 15-ak i svi su prošli najbolje - zaključio je liječnik Mihajlic.

'SAM MORAŠ U TRENU ODLUČITI I O TOME OVISI LJUDSKI ŽIVOT'
Slavko Mihajlic (56) počeo je kao nosač bolesnika i bolničar. Na teren ide od 1982. godine, a 7 mjeseci je bio ratni liječnik.
- Ako liječniku Hitne krivo krene, pacijenta nitko neće spasiti. Mi smo na prvoj crti prilikom spašavanja. A to je uvijek najteže. Sam odlučuješ o svemu i o tome stvarno ovisi ljudski život - rekao je Mihajlic, liječnik u Hitnoj pomoći

'VATROGASAC SAM U SRCU, TRZNEM SE ČIM SIRENA ZASVIRA'

Juraj Križanić (70) dobrovoljni je vatrogasac u DVD-u Hrašće 47 godina, od svoje 22, kada je bio najmlađi član. Od tada niti jedna intervencija nije prošla bez njega. Nema nimalo problema sa zdravljem, a inače je poljoprivrednik. Prilikom jednog spašavanja pao je s krova visine oko tri metra. Srećom, nije se teže ozlijedio..24 sata ....

...13:48 [ Komentari (3) ] Isprintaj

MAČKA NA KROVU- DA,ALI OVCA?
[ # ]

HARROGATE

Već je normalno kad mačka zaglavi na drvetu, no kad vatrogasci dobiju poziv da spase ovcu koja je zapela na krovu dvokatnice, zvuči nestvarno.I sami vatrogasci na terenu morali su dobro protrljati oči da povjeruju u prizor koji ih je dočekao. Ovca na krovu kuće na dva kata. Neobičan doživljaj u svakom slučaju. Kad su stigli pred kuću u Harrogate North Yorkshireu u Velikoj Britaniji, vuneni akrobat hodao je po visokom krovu i mirno pasao vegetaciju koja je rasla između crijepova. Prema svemu sudeći ovca je lutala dvorištem oko vikendice, a nakon što joj prizemna trava više nije bila zanimljiva, odlučila se za malo pentranja po kući. Skočila je na poljski zahod i nekako našla svoj put do krova vikendice. Vatrogasci su do akrobate pokušali doći pomoću zračnih ljestvi, no ovca je pobjegla na susjedni krov, poskliznula se i pala. Na sreću, prilikom pada strgala je samo stražnju nogu.

- Ovo je vjerojatno najneobičnija životinja koju smo spašavali s krova. Na žalost pobjega nam je. Pri padu je slomila nogu, no bit će dobro. Ostavili smo je sa seljanima koji poznaju vlasnika životinje. Mi smo pokušali sve da zaštitimo ovcu od pada - priča vatrogasac Ben Cairns. 24 sata

...13:29 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI KAO RONIOCI
[ # ]

SARAJEVO

Ekipa "Dnevnog avaza" prisustvovala je vježbi specijalne ronilačke ekipe Profesionalne vatrogasne brigade KS. Među profesionalnim roniocima, koji su vježbali u bazenu hotela "Hollywood", našla su se i četvorica vatrogasaca Samir Čengić, Munib Bosno, Mevludin Kulić i Samir Bećirević, koji tek trebaju postati ronioci.U razgovoru sa Senadom Helaćom, rukovoditeljem jedinice za spašavanje pod vodom i na vodi, saznali smo da se obuka za kandidate sastoji iz četiri dijela.

- Vježbamo tri puta tjedno, a ujedno obučavamo nove kandidate. Prvi dio obuke je plivanje i ronjenje pomoću peraja u bazenu. Nakon toga vježbamo snalaženje u mutnoj vodi u jezeru. Poslije jezera se obuka prebacuje u rijeke gdje provjeravamo praktično znanje naših kandidata u tekućoj vodi. Obuka se završava teoretskim predavanjem gdje budući ronioci uče o spasilačkim metodama i podvodnoj medicini - rekao nam je Helać, u čijoj jedinici se nalaze Admir Beganović, Ismet Tucak, Dejan Grabovac i Nihad Velić.

Profesionalci su svojim mlađim kolegama demonstrirali na koji način se koristi ronilačka oprema. Objasnili su da svakom zaranjanju prethode temeljne pripreme. Čak su za nas svojim specijalnim fotoaparatom napravili povodnu fotografiju.Oprema za ronjenje sastoji se od specijalnog prsluka za koji je pričvršćena boca sa kisikom, zatim ronilačkog odijela, peraja, remena sa olovom. Dodatni dio opreme čine nož, baterijska lampa i podvodna kamera. Dnevni avaz

...11:02 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DVD ČEPIN JE SPREMAN PROSLAVITI 120 GODINA POSTOJANJA
[ # ]

ČEPIN

U subotu 09. kolovoza 2008. godine dobrovoljno vatrogasno društvo Čepin će uz prigodan program i svečanu sjednicu obilježiti 120 godina postojanja. Tijekom 1887. godine napredni mještani Čepina su se dogovorili da osnuju dobrovoljnu vatrogasnu četu (DVČ) jer se pojedinac ne može sam boriti protiv vatrene stihije. Zahtjev za osnivanje društva s pravilima upućen je Poglavarstvu 28. rujna. 1887. što je odobrila Kraljevska hrvatsko-slavonsko-dalmatinska zemaljska vlada u Zagrebu. Na odobrenje se čekalo gotovo godinu dana, do 02. kolovoza 1888. godine. Zaslužni su bili Nikola Sekulić, općinski bilježnik, Milan Đurđević, bankovni službenik i učitelj Ferdo Raušenberger. Prvu upravu su činili istaknuti članovi: predsjednik Antun Kralik stariji, zapovjednik Dragutin Cebek i tajnik Andrija Jačka...više

...10:19 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PREDSTAVNIK VATROGASNE FEDERACIJE LUXEMBURGA POSJETIO KAMP
[ # ]

FAŽANA

Tragom informacije, koju je saznao tijekom sudjelovanja na 8. Državnom natjecanju vatrogasne mladeži u Makarskoj, gospodin Everad Marc tražio je i pronašao Kamp vatrogasne mladeži u Fažani.Tijekom svog obiteljskog ljetovanja u Istri odlučio je dio svog vremena odvojiti i posjetiti sudionike Kampa kako bi se upoznao sa organizacijom i načinom rada u samom Kampu.S obzirom da smo već navikli na upite stranih državljana, isključivo u potrazi za smještajem, nije nas iznenadilo obraćanje gospodina Evarda na njemačkom jeziku: "Dali je ovo Kamp vatrogasne mladeži"?Nakon potvrdnog odgovora uslijedio je opušteniji i strukovno ozbiljniji razgovor te Vam u nastavku donosimo intervju koji smo napravili tijekom posjeta gospodina Evarda i njegove supruge........
više

02.08.2008. ...14:26 [ Komentari (0) ] Isprintaj

INTERVENCIJE I KAMP MLADEŽI ZAGORSKIH VATROGASACA
[ # ]

KRAPINA/ DONJA STUBICA

Tijekom srpnja vatrogasne postrojbe na području Krapinsko-zagorske županije izlazile su na terene 17 puta. U 9 slučajeva to je bilo zbog požara, a 8 puta radilo se o tehničkim intervencijama. Zagorska vatrogasna mladež i ove godine sudjeluje u radu kampa Hrvatske vatrogasne mladeži u Fažani. U ovotjednoj smjeni u kampu je devetnaestoro mladih vatrogasaca iz Donje Stubice. Oni će u Fažani biti do ponedjeljka kada ih na novih tjedan dana smjenjuje vatrogasna mladež Zaboka. Uz upoznavanje s osnovama vatrogastva, vatrogasnih sprava i opreme, vatrogasne preventive i taktike, gorenja i načina gašenja, djeca se u fažanskom Vatrogasnom kampu i igraju te natječu u potezanju užeta, odbojci na pijesku, nošenju brentača i slično. Tu su i zabavne večeri, izbor mis i mistera kampa i druge zabavne aktivnosti. Do sada je u kampu bilo stotinjak mladih zagorskih vatrogasaca, a do početka nastave bit će ih još toliko. Tijekom sezone u Fažani se izmjeni 10 smjena mladih vatrogasaca, od 12 do 16 godina, iz cijele Hrvatske. Radio Stubica

...12:06 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽARI U ANTILIJSKOJ REGIJI
[ # ]

ISTANBUL

Turski vatrogasci i avioni pokušavaju da ugase požare koji su uništili 4.000 hektara šume u turskoj provinciji Antalija.Turski CNN je izvestio da je požar stigao do grčkog antičkog kazališta u Aspendosu, popularnog turističkog mjesta u blizini Antalije, prenjela je agencija Reuters. Antalija je "bogata" arheološkim nalazištima iz doba antičke Grčke.Turske vlasti su priopćile da je evakuirano stanovništvo iz pet sela, pošto je vatra, nošena vjetrom, krenula ka naseljenim mjestima, dodajući da, na sreću, nema poginulih.U gašenju požara, pored vatrogasaca, učestvuju avioni i helikopteri, ali je zbog vjetra i izuzetno toplog vremena teško požar staviti pod kontrolu. VIDEO

Rušenje zbog plina
Najmanje 16 djevojčica je poginulo, a 27 su ozljeđeno kada se zgrada internata jedne ženske škole srušila jutros na jugu Turske poslije eksplozije plina, javila je lokalna TV stanica NTV.Vjeruje se da je pod ruševinama zgrade najmanje 20 učenica, koje su pohađale tečaj o Kuranu u zgradi jedne vjerske fondacije, u pokrajini Konia. Nesreća se dogodila u planinskom okrugu Taškent, na krajnjem jugu Konie.Više od osam sati nakon nesreće, spasilačke ekipe i vatrogasci dalje pokušavaju da spase još čeitiri ili pet djevojčica zarobljenih ispod ruševina, prenosi DPA. detaljnije

01.08.2008. ...19:46 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DVD-u GREDA URUČENO VATROGASNO VOZILO
[ # ]

GREDA

Gradonačelnik Dinko Pintarić uručio je danas predsjedniku DVD-a Greda Marijanu Skenderu ključeve navalnog vatrogasnog vozila. Navalno vozilo, čija je vrijednost oko 350 tisuća kuna, rashodovala je Vatrogasna postrojba Grada Siska nakon čega ga je preuzela Vatrogasna zajednica Grada Siska koja ga je i popravila, a od danas će se nalaziti u vlasništvu Dobrovoljnog vatrogasnog društva Greda.DVD Greda je seosko stožerno društvo koje je prošle godine proslavilo 125 godina postojanja i uspješnog djelovanja. Broje 142 člana, od čega 45 djece i mladeži.
-Zahvaljujem Gradu Sisku što izdvaja sredstva za vatrogastvo bez kojih ne bismo mogli djelovati niti održavati opremu. U vozilo koje smo danas dobili stane 4 tisuće litara voda, 400 litara pjene, ima duplu kabinu i zadovoljava sve naše potrebe – rekao je predsjednik DVD-a Greda Marijan Skender. Sisak.info

...18:06 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽAR KOD SRINJINE-VILARA
[ # ]

ZAGREB/SPLIT

U petak rano ujutro dojavljen je požar kod mjesta Srinjine - Vilara pokraj Žrnovnice, gasiteljima su u pomoć upućena dva kanadera, izvijestilo je Vatrogasno-operativno središte u Divuljama, a vatrogasci su ga stavili pod nadzor.U gašenju požara je sudjelovalo 7 vozila i 20 vatrogasaca iz Žrnovnice, Podstrane, Vranjica i Splita, a opožareno je 5 hektara mlade borove šume i sitnog borovog raslinja. Požar je pod kontrolom a trenutno se sanira dim. U 6.30 sati je zbog gašenja isključen dalekovod Zakučac - Meterde.Prije dva dana također je gašen požar kod mjesta Srinjine - Vilara pokraj Žrnovnice no zapovjednik smjene JVP Split Ante Bitunjac je rekao da ta dva požara najvjerojatnije nisu povezana. Jutarnji List

...12:42 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PANIKA NA SPLAVI "FASHION CAFFE"
[ # ]

ZEMUN

Suho granje, koje se zapalilo tokom varenja čelične konstrukcije pontona u izgradnji, izazvalo je jučer u 13.30 paniku na splavu "Fashion caffe", koji se nalazi na Zemunskom keju. Iako je splav bio prepun gostiju, na sreću nije bilo pozljeđenih, a ni materijalne štete nije bilo. Na mjesto događaja brzo su stigli vatrogasci koji su za kratko vrijeme ugasili požar.Prema riječima očevidaca, požar je izbio tako što su radnici koji su varili čeličnu konstrukciju pontona privezanog za splav slučajno zahvatili suho granje koje se nalazilo u blizini.
- Kada se vatra počela širiti pokušali smo je gasiti dok nisu stigli vatrogasci-rekao je jedan od radnika.Zaposleni na splavu su rekli da nije bilo nikakvih oštećenja. U intervenciji je učestvovalo jedno vatrogasno vozilo sa četiri vatrogasca. glas-javnosti

...12:27 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATRA PROGUTALA RADIONICU
[ # ]

KAĆ

U požaru izazvanim, vjerojatno, eksplozijom boce pod tlakom u Svetosavskoj ulici 75 u Kaću oko 10.15 sati nanjeta je velika materijalna šteta u radionici za proizvodnju auto djelova, ali na sreću ozljeđenih nema.U trenutku pojave vatre u objektu s nekoliko velikih prostorija, bila su najmanje dvojica radnika, od četvoro ukupno zaposlenih, ali niko nije ozbiljnije ozljeđen. Radionica se nalazi u dvorištu obiteljske kuće Dragana V. koji se jučer navodno nalazio na putu kući s ljetovanja. Nakon što su vatrogasci, dvadesetak minuta od dolaska, lokalizirali vatru, došlo je dosta susjeda i rođaka privatnika, koji su tješili njegovu majku, jer je žena bila vidno potresena događajem. Rođak vlasnika radnje je rekao da je vatru izavao aparat za autogeno zavarivanje u procesu sječenja metala od kojih se prave djelovi. Od više prostorija radionice, u prvoj, površine oko sto kvadratnih metara, nanjeta je najveća šteta. Krov ove radionice je izgorio u potpunosti, kao i dobar dio građevinske konstrukcije, a prilično je oštećena velika kancelarija na katu i pored nje tavanski prostor koji je služio kao skladište. Kako je radionica spojena sa obiteljskom kućom vatra je zahvatila i dio prostorija za stanovanje, a velika sreća je što plamen nije bio metar duži, jer bi prešao na susjednu kuću. Službeno priopćenje o događaju i uzroku eksplozije očekuje se danas iz policije. Dnevnik.online

...09:01 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters