GODINE IM NISU PREPREKE
[ # ]

ZAGREB

Juraja Križanića (70), Ismeta Baljića (75) i Slavka Mihajlica (56) dob ne priječi da hrabro spašavaju unesrećene. Volja i želja za radom i dalje ih drži.Dok bi drugi razmišljali o zasluženoj mirovini i ugodnom lješkarenju s unucima, vatrogasac Juraj Križanić (70), GSS-ovac Ismet Baljić (75) i liječnik Slavko Mihajlic (56) se ne prepuštaju svojim godinama. Iako imaju stresna zanimanja, volja i želja za radom ih još ih drži. Zajedničko im je da vole i žele pomagati unesrećenim ljudima.
- Već sa šest godina sam želio biti vatrogasac - kaže Križanić iz DVD-a Hrašće. Aktivan je 47 godina. Tradiciju su nastavili njegovi sinovi, njihove supruge i troje unučadi - svi su vatrogasci.

Na popisu za hitne intervencije Gorske službe spašavanja još je Ismet Baljić (75). Prije 56 godina, kao član Planinarskog društva Zagreb, sudjelovao je u vježbi spašavanja, nakon koje je osnovana Gorska služba spašavanja.
- Planinar je ozlijedio nogu na Samoborskom gorju. Bio je nepokretan, a padao je snijeg. Morali smo ga spustiti s gorja. Napravio sam prve saonice s nosiljkom za ozlijeđene - prisjetio se Baljić. Iako danas više nije toliko aktivan, pokušava pomoći mlađima. Tu i tamo ode na teren i na vježbe. Liječnik zagrebačke Hitne medicinske pomoći Slavko Mihajlic (56) počeo je kao nosač bolesnika i bolničar. Kaže kako je vidio i prošao sve i svašta, a prisjeća se slučajeva porođaja u vozilu Hitne.
- Stravičan je osjećaj kada su ugroženi i dijete i majka. U našim rukama su dva života. Imao sam ih 15-ak i svi su prošli najbolje - zaključio je liječnik Mihajlic.

'SAM MORAŠ U TRENU ODLUČITI I O TOME OVISI LJUDSKI ŽIVOT'
Slavko Mihajlic (56) počeo je kao nosač bolesnika i bolničar. Na teren ide od 1982. godine, a 7 mjeseci je bio ratni liječnik.
- Ako liječniku Hitne krivo krene, pacijenta nitko neće spasiti. Mi smo na prvoj crti prilikom spašavanja. A to je uvijek najteže. Sam odlučuješ o svemu i o tome stvarno ovisi ljudski život - rekao je Mihajlic, liječnik u Hitnoj pomoći

'VATROGASAC SAM U SRCU, TRZNEM SE ČIM SIRENA ZASVIRA'

Juraj Križanić (70) dobrovoljni je vatrogasac u DVD-u Hrašće 47 godina, od svoje 22, kada je bio najmlađi član. Od tada niti jedna intervencija nije prošla bez njega. Nema nimalo problema sa zdravljem, a inače je poljoprivrednik. Prilikom jednog spašavanja pao je s krova visine oko tri metra. Srećom, nije se teže ozlijedio..24 sata ....

03.08.2008. ...13:48 [ Komentari (3) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters