ŠIBENSKI VATROGASCI GASE POŽARE SA NAJMANJE NOVCA
[ # ]

ŠIBENIK

Vatrogasci u Šibensko-kninskoj županiji, na čijem se području prošlog ljeta dogodila kornatska tragedija, od države su ove godine dobili najmanje novca od svih dalmatinskih županija.

Intervencija - 1589
Prema podacima SDP-ove zastupnice iz Šibenika Brankice Crljenko, Vlada je iz državnog proračuna odlukom o minimalnim financijskim standardima za decentralizirano financiranje redovite djelatnosti javnih vatrogasnih postrojbi u 2008. godini Šibensko-kninskoj županiji dodijelila samo 13,2 milijuna kuna. Zadarska županija dobila je 24,8, Splitsko-dalmatinska 17,9, a Dubrovačko- -neretvanska 20 milijuna kuna.

- Procijenjena opasnost od požara u našoj županiji je velika, što pokazuje i statistika iz 2007. po kojoj su vatrogasci u Dubrovačko-neretvanskoj županiji intervenirali 921, u Zadarskoj 1764, a u Šibensko-kninskoj 1589 puta. Zato je ovakva Vladina odluka neshvatljiva. Bez obzira na to o kakvim se kriterijima radilo, očito ih treba mijenjati i pronaći pravedniji model – kaže Crljenkova, tvrdeći da ovo nije prvi slučaj da se Šibenik nalazi na kraju reda kad se raspoređuje proračunski novac te da “dobije ono što ostane kad se svi drugi namire”.

Začuđuje činjenica da Šibenik u Hrvatskom saboru zastupaju tri zastupnika vladajuće stranke koji to ne primjećuju ili namjerno zatvaraju oči pred tim i sličnim poražavajućim podacima, zaključuje ona.Tajnik JVP-a Šibenik Jordan Žaja kaže kako je uzrok svih problema i lošeg stanja u hrvatskom vatrogastvu nepoštovanje osnovnog načela „da se svaki vatrogasac, bio on iz Vukovara, Zagreba, Šibenika ili Splita jednako vrednuje i plaća”.
Loše organiziran sustav

– Radi se također i o neravnomjernu broju zaposlenih po pojedinim regijama. Država je dodijelila koliko je dodijelila, a sve u skladu s naslijeđenim i loše organiziranim sustavom koji je takvim učinjen još 1999. - tvrdi Žaja, te dodaje kako je logično da će, primjerice Dubrovačko-neretvanska županija dobiti gotovo duplo više novca kada ima i duplo više zaposlenih, bez obzira na to što je, ako je suditi prema broju intervencija, rizik od požara duplo manji nego na području Šibensko-kninske županije.

Kako bilo, kod vatrogasaca, ili barem nekih od njih, ostaje nada da će izmjene, prije svega Zakona o vatrogastvu i Zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave, najavljene već za jesensko zasjedanje Sabora, konačno donijeti kvalitetne i konkretne promjene u sustavu kojemu treba, složit će se svi, omogućiti besprijekorno funkcioniranje.
Mehun: Ne znam točno...

Zlatko Mehun, glasnogovornik Vlade, o nedovoljnim izdvajanjima za potrebe šibenskih vatrogasaca rekao je:
- Ne znam točne podatke, ali svakako bi trebalo vidjeti koliko je Šibensko-kninska županija novca dobivala proteklih godina, pa onda prosuditi jesu li ovogodišnja sredstva primjerena ili ne. Slobodna Dalmacija

17.08.2008. ...12:31 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters