DVD LIPOVLJANI PROSLAVILI 120 GODINA POSTOJANJA
[ # ]

LIPOVLJANI

Na blagdan Velike Gospe 15.08. 2008.g. vatrogasci DVD-a Lipovljani cjelodnevnim programom obilježili su svoju 120-tu obljetnicu misom u crkvi sv. Josipa koju je predvodio novi svećenik Dario Šimić, a delegacija je položila cvijeće na grob svog prvog predsjednika Martina Crkvenca i na zajednički križ na groblju za sve poginule Lipovljanske vatrogasce.Ispred DVD-a Lipovljani, predsjednik društva g. Damir Hubak i zapovjednik društva g. Zlatko Pješ dočekali su svoje goste i uzvanike iz susjednih i prijateljskih društava, a posebno su primili svoje bratsko društvo PGD Bizovik iz Slovenije ( njih 38 ) s kojima se druže i surađuju već 30 godina.

Na proslavi jubileja 120 godišnjice rada i postojanja Dobrovoljnog Vatrogasnog Društva Lipovljani među brojnim uzvanicima sudjelovala i Saborska zastupnica Marijana Petir, a kao glavnog pokrovitelja proslave 120 godišnjice, uz brojne sponzore Općinu Lipovljani i poglavarstvo predstavljao je Načelnik Stjepan Markanović ujedno i zapovjednik vatrogasne zajednice Općine Lipovljani te Predsjednik Općinskog Vijeća Mile Skoko.
Ispred vatrogasnog saveza proslavi je prisustvovao i počasni predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Teodor Fricki, ispred županijske vatrogasne zajednice Željko Uzel, Načelnike policijskih postaja Novska Ivica Dragić i Hrvatska Kostajnica; Juru Klišanina, svećenike Župe Lipovljani Dario Šimić i Međurić Stjepan Biber ujedno i član DVD-a Lipovljani, Zapovjednik javne vatrogasne postrojbe Garešnice Mario Paljuh i predstavnike vatrogasne zajednice Garešnice, Novske, Gline, Kutine, te brojni Sponzori i donatori DVD-a Lipovljani te članovi udruga i kulturno umjetnička društva učesnika u programu i mimohodu.

Od 16,00 svi zainteresirani mogli su pogledati pokaznu Vatrogasnu vježbu na poligonu firme SAZOV. Vježbu je idejno zamislio zapovjedni k Zlatko Pješ, a održana je u suradnji s Vatrogasnom zajednicom Sisačko-moslavačke Županije, te sa vatrogasnim postrojbama iz Garešnice, Novske i PGD Bizovik iz Slovenije. S obzirom da se vježba izvodi povodom 120g.postojanja i rada nosi ime LIPOVLANI 120, a organizator i nositelj vježbe je DVD Lipovljani.
Vježba je zamišljena i izvedena na način kao da se dogodila stvarna situacija, a što je dobar pokazatelj za postupanje u budućim mogućim intervencijama.
Tokom uspješno izvedene vježbe za koju je predviđeno 30 minuta uz korištenje sve raspoložive mehanizacije DVD-a lipovljani, te specijalnih vozila i ekipa iz Bizovika(Slovenija), Garešnice, Kutine i Novske, brojni promatrači imali su prilike vidjeti izvrsno pripremljene simulacije nesreća i uspješno spašavanje unesrećenih sa realističnim markerima i lokaliziranjem požara, a sam tijek vježbe je izveden u više etapa uz maksimalnu koordinaciju svih uključenih Vatrogasnih postrojbi.

Nakon kratke okrijepe Učesnika i uzvanika od 17,30 svečanim mimohodom vatrogasaca i vozila centrom Lipovljana uz pratnju limene glazbe Banova Jaruga i DVD-a Križ, kojem su prethodili konjanici sa Državnim Županijskim i Općinskim zastavama te prolaskom povorke pored svečane i počasne lože uzvanika i najstarijih članova DVD-a Lipovljani ponosno i dostojanstveno pozdravljeni od brojnih mještana.Završetkom Mimohoda nastavljena je proslava obljetnice uz kraći kulturno umjetnički program u izvedbi Kud-a; Lipa, matice slovačke,češke besede i KPDU Karpati u velikom šatoru postavljenom za ovu prigodu na rukometnom igralištu u Lipovljanskom parku.Svečanu sjednicu povodom 120 godina DVD-a Lipovljani uz prisustvo svih uzvanika i gostujućih društava započeo je Predsjednik Damir Hubak najavom Mješovitog pjevačkog zbora „Lira“ Lipovljani koji su izveli državnu i vatrogasnu himnu, a minutom šutnje odana je počast svim nastradalima i umrlim vatrogascima Republike Hrvatske i DVD-a Lipovljani.Kratak osvrt na povijest i nastanak društva pročitala je Tajnica Dubravka Hubak.

Pozdravne riječi skupu uz čestitke su uputili; Načelnik Općine Lipovljani Stjepan Markanović, Saborska zastupnica Marijana Petir, Počasni predsjednik Vatrogasnog saveza Hrvatske Teodor Fricki, zamjenik predsjednika Vatrogasnog saveza Sisačko – moslavačke županije Željko Uzel, Jože Vidmar predsjednik vatrogasnog saveza Slovenije koji je uručio predsjedniku DVD-u Lipovljani najveće priznanje vatrogasnog saveza slovenije medalju za međunarodno sudjelovanje, zamjenik zapovjednika vatrogasne postrojbe Ljubljane g. Križaj koji je također uručio plaketu DVD-u Lipovljani,Predsjednik Prostovoljnog vatrogasnog društva Bizovik g.Bošnjak koji je DVD-u Lipovljani u spomen na 30-godišnju suradnju i 120-tu obljetnicu poklonio skulpturu i sliku Vatrogasnog spremišta u lipovljanima iz 1889. Godine koje je izgradila tadašnja Općina lipovljani za Dobrovoljno vatrogasno društvo Lipovljani.

U najsvečanijem djelu proslave uz zahvale svima donatorima, uzvanicima i prijateljima koji su svojim sudjelovanjem uveličali ovu svečanost podijeljene su zahvalnice i odličja najzaslužnijima, a prijateljska vatrogasna društva su uz čestitke za ovakav jubilej darovale su DVD-u Lipovljani razne poklone i priznanja uz želju za nastavak ovako uspješnog rada.

U ime Hrvatske vatrogasne zajednice počasni predsjednik Teodor Fricki , a u ime županijskog vatrogasnog saveza Željko Uzel i u ime vatrogasne zajednice Općine Lipovljani Stjepan Markanović su uručili najveće odličje za hrabrost i požrtvovnost u zaštiti i spašavanju za isticanje i nošenje zlatne srebrne i brončane vatrogasne plamenice članovima Prostovoljnog vatrogsnog društva Bizovik i ostalim zaslužnim vatrogascima, a spomenice i priznanja donatorima i sponzorima uz zahvalu Predsjednika Dobrovoljnog Vatrogasnog društva Lipovljani Damira Hubaka svima koji su sada i tokom godina financijski i u opremi potpomagali rad i napredak društva.Svečanost je nastavljena u ugodnom druženju uz dobru večeru, osvježavajuća pića, ples i muziku uz glazbeni sastav „Oldtajmeri“ do ranih jutarnjih sati. Općina Lipovljani

19.08.2008. ...15:11 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters