Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

VATROGASCI KAO RONIOCI

SARAJEVO

Ekipa "Dnevnog avaza" prisustvovala je vježbi specijalne ronilačke ekipe Profesionalne vatrogasne brigade KS. Među profesionalnim roniocima, koji su vježbali u bazenu hotela "Hollywood", našla su se i četvorica vatrogasaca Samir Čengić, Munib Bosno, Mevludin Kulić i Samir Bećirević, koji tek trebaju postati ronioci.U razgovoru sa Senadom Helaćom, rukovoditeljem jedinice za spašavanje pod vodom i na vodi, saznali smo da se obuka za kandidate sastoji iz četiri dijela.

- Vježbamo tri puta tjedno, a ujedno obučavamo nove kandidate. Prvi dio obuke je plivanje i ronjenje pomoću peraja u bazenu. Nakon toga vježbamo snalaženje u mutnoj vodi u jezeru. Poslije jezera se obuka prebacuje u rijeke gdje provjeravamo praktično znanje naših kandidata u tekućoj vodi. Obuka se završava teoretskim predavanjem gdje budući ronioci uče o spasilačkim metodama i podvodnoj medicini - rekao nam je Helać, u čijoj jedinici se nalaze Admir Beganović, Ismet Tucak, Dejan Grabovac i Nihad Velić.

Profesionalci su svojim mlađim kolegama demonstrirali na koji način se koristi ronilačka oprema. Objasnili su da svakom zaranjanju prethode temeljne pripreme. Čak su za nas svojim specijalnim fotoaparatom napravili povodnu fotografiju.Oprema za ronjenje sastoji se od specijalnog prsluka za koji je pričvršćena boca sa kisikom, zatim ronilačkog odijela, peraja, remena sa olovom. Dodatni dio opreme čine nož, baterijska lampa i podvodna kamera. Dnevni avaz

Post je objavljen 03.08.2008. u 11:02 sati.