Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

POŽAR PRIJETIO KUĆAMA I NAFTNIM BUŠOTINAMA

KIKINDA

Požar koji je jučer oko 13.30 sati izbio na polju trstike od petnaestak hektara prijetio je da zahvati 20 kuća u romskom naselju Mali bedem, ali i naftne bušotine u blizini. Sa vatrenom stihijom tri sata borilo se 20 vatrogasaca, kojima su pomagali mještani obližnjeg naselja. Na svu sreću, vatrogasci su uspjeli ukrotiti vatru, pa nije bilo ni ozljeđenih ni štete, ali je požar uznemirio i Kikinđane, pošto je vjetar nosio pepeo od spaljene trstike i do samog centra grada.

Požar je izbio jučer oko 13.30 sati iz za sada nepoznatih razloga. Da mještani ovog naselja nisu na vrijeme pozvali vatrogasce, koji su ubrzo stigli, moglo je izgorjeti najmanje 20 trošnih kuća. Na sreću, intervencijom 20 vatrogasaca, kojima su pomagali i građani, nesreća je spriječena.
- Gorjela je trska na oko 15 hektara između naselja Mali bedem i novog puta za Rusko Selo. Stanovnici Malog bedema su nas odmah obavjestili, tako da smo sa četiri vozila i ekipom od 20 ljudi spriječili da se vatra proširi na naselje. Opasnost je postojala za dvadesetak najbližih kuća. Pošto je gorjela trstika, plamen se brzo širio, ali u naselju nije nastala nikakva šteta, kao ni na naftnim bušotinama kojih ima u blizini. Iako je najveći i najopasniji, ovaj požar nije prouzrokovao nikakvu materijalnu štetu - rekao je za „Blic“ Dragan Berić, šef Odsjeka za zaštitu i spašavanje u Policijskoj upravi Kikinda.

Iako je požar ubrzo bio pod kontrolom vatrogasaca, trebalo je oko tri sata da se potpuno ugasi, zbog teško pristupačnog terena.
Pored ovog u naselju Mali bedem, jučer i za vikend dogodilo se nekoliko požara u okolini Kikinde, u kojima niko nije ozljeđen, a najveća materijalna šteta je oko 300.000 dinara. Najveću štetu izazvao je požar koji se u nedelju oko 13 sati dogodio u dijelu atara između Simićevog i salaša Derić. Tada je izgorjelo 28 košnica sa pčelama i oko tona meda, vlasnika Predraga Miletića iz Užica, koji je policiji, odnosno vatrogascima i prijavio požar.

- Taj požar nije bio opasan po naselje. Izbio je jer je iza Simićevog salaša na manjoj površini gorjela trava, ali se iskra brzo širila i izgorjela je polovina pčelinjaka - kaže Berić.On je još jednom pozvao građane da budu oprezni i da na otvorenom prostoru ne pale suhu travu, slamu niti bilo što drugo, jer je suho zemljište, pa se čak i mala vatra, na visokoj temperaturi, brzo može proširiti i oteti kontroli, te izazvati veću štetu.
- Podsjećamo građane da je Zakonom o poljoprivrednom zemljištu zabranjeno paljenje strništa i žetvenih ostataka. Poljoprivredna inspekcija ovlaštena je podnjeti prekršajne prijave protiv onih koji izazovu ovakve požare - upozorio je Berić. Blic

Post je objavljen 13.08.2008. u 15:49 sati.