NEMANJA: SMIRENOUMLJE

srijeda, 18.04.2007.

RUN 'N' GUN

Ili si u sedlu i jašeš ili nisi.*
Milan Bandić
Image and video hosting by TinyPic

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pitao je na sastanku Linića: ‘Odakle ti znaš da Jurčić može pobijediti Sanadera?’. Istraživanja o popularnosti vodećih SDP-ovih političara provodit će se među građanima i bit će glavni kriterij



ZAGREB - SDP će svojeg premijerskog kandidata najvjerojatnije birati na temelju istraživanja o popularnosti vodećih SDP-ovih političara, sudeći prema posljednjim informacijama s Iblerova trga.

Rezultat istraživanja, odnosno javno mišljenje bit će, dakle, jedan od najvažnijih kriterija za njegov izbor.

Takva odluka stranačkog vrha, koja je prihvaćena na sastanku u ponedjeljak, rezultat je uključivanja moćnog zagrebačkog SDP-ovca Milana Bandića u političku bitku za vlast u stranci.
Prvi put od ostavke Ivice Račana zagrebački gradonačelnik i šef zagrebačke organizacije SDP-a povukao je potez kojim se direktno uključio u unutarstranačka previranja. Naime, upravo je Bandić, tvrde naši izvori iz SDP-a, na tom sastanku predložio da se provede ispitivanje javnog mnijenja o popularnosti istaknutih SDP-ovih političara te da rezultat tog ispitivanja bude jedan od glavnih kriterija kada će se odlučivati o SDP-ovu kandidatu za premijera.

Sudionici sastanka kažu da su zagovornici Ljube Jurčića pokušali uvjeriti v.d. predsjednika stranke Željku Antunović da i ona podrži Jurčića kao premijerskog kandidata jer, govorili su, jedino Jurčić kao kandidat može pobijediti Ivu Sanadera.

- Odakle vi to znate? - upitao je Milan Bandić, prema navodima dvoje naših sugovornika koji su prisustvovali sastanku. Na to mu je Slavko Linić odgovorio kako sve ankete govore da je Jurčić najpopularniji SDP-ov kandidat za premijera.

Prema riječima onih koji su bili na sastanku, Bandić je onda rekao: “Ako je to kriterij za izbor premijerskog kandidata, neka se onda provede istraživanje o popularnosti vodećih SDP-ovaca.” Kao rezultat te rasprave, iz koje je bilo jasno da nema suglasja oko Jurčića kao premijerskog kandidata, zaključeno je da SDP za sada neće određivati premijerskog kandidata, nego će se ići samo na izbor predsjednika stranke.

Milan Bandić na tom je istom sastanku predložio i da se postigne suglasje oko jednog zajedničkog kandidata za predsjednika stranke kojeg bi potvrdio Glavni odbor, no u stranci postoje i razmišljanja da Glavni odbor jednostavno treba poduprijeti svaku kandidaturu koja pristigne na legalan, statutom propisan način.

U SDP-u je danas održan i sastanak Izbornog stožera koji nastavlja redovite pripreme za izbore, a Slavko Linić iskazao je uvjerenje da biranje novog vodstva neće podijeliti SDP. Naglasio je da svi u SDP-u, uključujući i budućeg predsjednika stranke i premijerskog kandidata, imaju samo jedan cilj.

- Pobijediti na izborima nesposobni HDZ koji je doveo građane do osiromašenja i upetljan je u niz korupcijskih afera - istaknuo je Linić.

U jednom tjedniku danas je objavljeno i da je Zoran Milanović definitivno odlučio kandidirati se za predsjednika stranke, no on to danas nije želio ni potvrditi ni demantirati.


Dio stranačkog vodstva zaključio je da i zagrebački gradonačelnik očito ima ambiciju krenuti u borbu za premijersku poziciju. Drugi, pak, tumače da je on samo jasno htio dati do znanja da Jurčićeva popularnost u javnosti ne može biti jedini argument u izboru premijerskog kandidata SDP-a, nego da se treba voditi računa i o tome što stranka želi. - Dosta mi je toga da oni koji su tek ušli u SDP ili uopće nisu u stranci sada žele iskoristiti ono za što sam ja 15 godina krvavo radio - navodno je nakon sastanka rekao Bandić u užem krugu suradnika. Ta izjava slična je onoj njegovoj “ili si u sedlu i jašeš ili nisi”, kojom se usprotivio Jurčićevoj kandidaturi za premijerskog kandidata, ističući da je njegov stav da predsjednik stranke i premijerski kandidat trebaju biti jedna osoba



LJUBO JURČIĆ CASE: 6 lakih komada



1.Kapitalist! Tim je argumentom Žarko Puhovski diskvalificirao Čačića kao mogućeg premijera socijaldemokratske koalicione vlade! Što vrijedi za Čačića, vrijedi i za Jurčića! SDP bi i inače morao raščistiti s time je li moguće biti socijaldemokrat a nositi jedan dan El Primera a drugi Cartier na ruci, je li moguće biti socijaldemokrat a biti siva eminencija ZAMP-a, je li moguće biti socijaldemokrat a imati dvije firme u dvije države, je li moguće biti socijaldemokrat a vladati hoteljerstvom metropole... k vragu, kad izuzmem dva, tri profesionalna političara bez dana radnoga staža izvan stranačkoadministrativnih sinekura, zapravo se pitam: Pa dobro, socijaldemokrati, ima li netko kod vas a da ima barem daleke veze s radništvom i radnicima? Da se krivo ne shvatimo: i ja želim spremiti par milja pred penziju, kako je savjetovao Škegro, ali onda zaista ne znam što bih radio u socijaldemokratskoj stranci! Ili je SDP, sasvim nesvjesno, preuzeo logiku i slogan Zvonka Zubaka: Ja imam, imat ćete i vi!, kao jamstvo da će svaki radnik Hrvatske, bude li glasovao za SDP, i sam jednoga dana imati love kao brojni vodeći članovi SDP-a kojima je jedini problem gradonačelnikovo prokletstvo: imam, al' ne smije pokazat'. U tom smislu, možda je ovaj argument sasvim promašen.

2.Personalizirana kampanja: On može pobjediti Sanadera, argument je nedostojan SDP-a: ako stranka nema tri čiste s kime se konfronitra na ovim izborima, oko čega i zbog čega, ako misli da je to reality-show u kojemu će publika na kraju izabrati onoga koji ostaje u Big brother kući, ako je to obračun popularnosti dvaju medijski projeciranih imagea ili personalityja, ona SDP ni ne treba izlaziti na izbore! Uostalom, SDP je pri svemu ovome strašno kontradiktoran: do jučer su predbacivali Čačiću da personalizira kampanju, a danas se najmanje troje stranačkih čelnika SDP- usred takve kampanje! Shit happens!

3.Bandić ima pravo: Zašto bi netko kapitalizirao njegov rad!? Vrlo jednostavno pitanje: Zašto? S kojim pravom? Ili rad Željke Antunović? Ili Zorana Milanovića? Odgovora nema!

4.Bandić ima pravo: Ako vrijedi kriterij br.2, onda je on, Milan Bandić jedini kandidat SDP-a koji ima ikakva izgleda na izborima protiv Sanadera, ali i protiv Čačića! Ljubo Jurčić ne može dobiti ni Čačića, a kamoli Sanadera!

5.Otkud uopće Jurčić!? Jedan je odgovor: Jurčić je Račanova posljednja poliltička volja! Da, pa? Ta popudbina – koju se uopće ne diskutira jer se insitnkivno uočava njen fatalni nedostak – samo je hipoteka, a ne komparativna prednost Ljube Jurčića! Jer, zapravo, bez te preporuke Jurčić ne bi bio ni u SDP-u, pa čak možda ni u politici, i upravo zato jer je to jedini politički kapital Ljube Jurčića, već usputno problematiziranje te okolnosti teško ga dikvalificira: naime, SDP 2007. nije SKH 1967. pa da se Velikog ili Dragog Vođu bilo što u pogledu novog partijskog preddjednika neminovno mora pitati ili slušati: moderna socijaldemokratska partija koju bi Ljubo Jurčić trebao simbolizirati ne može počivati na feudalnim načelima heriditarnih ovlasti i privilegija ili diskrecionog prava autoritarnog vođe – čija se autoritarnost možda više no drugdje potvrđuje upravo u ovom autoritetu iz onostranosti: nije neophodna čak ni fizička prisutnost vođe, a da se njegova volja poštuje! - nego bi njen minimalan zahtjev mogao biti recimo taj da za početak chorus-line izabire po kriteriju pripadnosti ideološkom i vrijednosnom modelu željenog, modernog, novog SDP-a. Nevjerojatno je kako "Jutarnji list", koji svim silama svoje persuazivne moći pokušava etablirati Ljubu Jurčića (i njegovu alternaciju Zorana Milanovića), apstrahira čak i notornih proturječja, dapače afirmirajući do krajnjih granica Račanov autokratski autoritet: "kao i kod svakog etabliranog političkog vođe, i u Račanovu će slučaju izbor ljudi za vodstvo novog SDP-a i za novo državno vodstvo biti povezan s Račanovim osobnim simpatijama. Jasno je da njegovi najbliži osobni prijatelji iz vodstva stranke pripadaju krugu onih koji će činiti novi stranački vrh i novu vladu, pobijedi li SDP na izborima." Nečuveno! Kriterij za izbor novog predjednika stranke, osobe koja bi trebala voditi Hrvatsku dapače, bili bi dakle popularnost budućeg Vođe u javnosti i osobne Račanove simpatije za pojedinog kandidata! Stravično! Te simpatije, od kojih je Jurčić sazdan i koje su jedini njegov argument, osnovni su prigovor protiv Ljube Jurčića: gospodine Jurčić, oprostite, Račana više nema, i recite nam, a otkud vi tu? Kaj vi tu radite? Imali ste dogovor s Račanom, pa što? Kakav dogovor? Upolitici testamenata nema. Ausmeš, kao što vidite! Ionako je to bio tek dogovor da mimo elementarnog demokratskog prosedea, samo zato jer se Račan nije osjećao dobro čak ni kad je bio premijer, vi radite poslove koje je on zvao vatrogasnima, a on i dalje radi ono što je cijeli život radio: da sjedi u Partiji i ranžira male grupice stranačkih vagona po širokom socijaldemokratskom kolodvoru! To je ta nova, moderna socijaldemokratska partija? To je dakle socijal-demokracija? Kajgod!

6.Meritokratski kriterij, kriterij koji bi trebao biti Jurčićev forte, nekon ishitrene objave SDP-ova gospodarskog programa postaje zapravo prvi prigovor njegovoj kandidaturi: to je jednostavno slab program! Pogledajmo ga detaljno – nevježi će se činiti da je riječ tek o najmarkantnijim crtama toga programa, ali, nažalost, upravo je suprotno: riječ je o tome da je ova analiza kudikamo obimnija od samoga programa! Ne vjerujete? Uvjetite se na stranicama SDP-a!
Projekcija rasta brutto domaćeg proizvoda do 8 % godišnje u drugoj polovini mandata sasvim je proizvoljna i paušalna, prigodna predizborna floskula: nakon što se učinila presmjelom, brojka je jednako nonšalantno korigirana koliko je arbitrarno i postavljena? Osnovni izborni politički cilj SDP-a jest povećanje životnog standarda građana putem realnog rasta plaća, mirovina, dividende te povećanjem kvalitete javnih usluga - nevjerojatno! Čista demagogija! Pola godine pred izbore SDP tvrdi da je njihov glavni politički cilj: bolje živjeti! Zadivljujuće! A mi smo mislili da će nas SDP iznenaditi obećanjem da ćemo živjeti još lošije! Jurčićev je program zaista pisan kao da se netko zajebavao: glavni ekonomski cilj povećanje je proizvodnje; ha, ha, zaista nevjerojatno, kakav epohalan uvid! No, prethodno treba stvoriti uvjete koji će omogućiti povećanje industrijske proizvodnje postojećih djelatnosti, razvijajući pritom i nove djelatnosti! Ne šalim se: nakon nerealnog obećanja o povećanju BDP-a na 8% godišnje, nakon postuliranja povećanja živtnog standarda građana kao osnovnog političkog cilja stranke, nakon povećanja proizvodnje promoviranog u glavni ekonomski cilj nadolazećeg mandata, sada se zahtjeva stjecanje uvjeta koji bi omogućili povećanje industrijske proizvodnje postojećih djelatnosti, kao i razvijanje novih djelatnosti! Gospodin Jurčić je mirno mogao ostati u akademskom pogonu: ovo bi znao napisati i bivši ministar Crkvenac. Ne šalim se, sigurana sam u to.
Ljubo Jurčić tvrdi da program ima i infrastrukturne ciljeve, kao i da im je cilj regionalne politike izgradnja socijalne infrastrukture i izgradnja gospodarske infrastrukture za najmanje 4 djelatnosti. Zašto najmanje 4, a ne 3 ili 5, nitko ne zna. Ni Ljubo Jurčić.
Ostvarivanju rasta BDP-a, jasno, pridonijet će i nova fiskalna politika. Tu je Jurčić već doživio fijasko: recimo, EPH, koji je u neoliberalnom transu posve previdio da zagovara nevjerojatno konzervativne tekovine kapitala na račun rada - priklanjajući se političkom sponzoru, dakle HDZ-u - piše da je SDP "Stranka koja će vam uzeti sve što vam je HDZ dao kroz protekle četiri godine", rugajući se upravo Jurčićevoj fiskalnoj politici! Ne treba govoriti u kojoj mjeri ta politika provocira naše velepoduzetnike, ili da ne govorimo o tome da će posljedica, barem oni tako mislie, biti kriza ulagačkih ambicija tj. investicija u Hrvatsku. Ono što najviše plaši Jurčićeve oponente svakako je porez na zaradu od kapitala i imovine. Zato se mobiliziraju građani protiv takvog programa logikom: SDP tvrdi da će država podići mirovine, no država, to smo mi, što znači da će novim porezima iz naših zarada SDP de facto ispunjavati svoje izborne slogane! Takvi porezi hlade pregrijana tržišta kapitala, krucijalna je i u jednoj rečenici izražena kritika takve fiskalne politike, a budući da je ona zaglavni kamen cijele zgrade toga programa, i uz objektivna ograničenja koja stoje na putu realizacije Jurčićeva programa kao što je fatalna zaduženost građana od 100 milijardi kn i 30 milijardi eura vanjskoga duga, sasvim je jasno da je zapraovo riječ o nabrzinu sklepanom provizoriju dobrih želja i rigidne fiskalne politike koja fungira kao proračunska umjetna pluća! Za cijelu stvar zapravo i nije bitno je li Jurčić u pravu ili ne, je li taj gospodarski program dobar ili loš, operabilan ili neizvediv, itd.itd. - ono što je presudno, javna je percepcija toga programa, a ona je upravo ovakva kakvu je u sažetku donosim: ovo je naime rezime dosadašnjih recenzija toga programa! Kriterij stručnosti, ergo, ovdje jednostavno ne pali: i prije no što bi sa Sanaderom, a nedaj bože s Čačićem ukrstio rukavice u ringu gospodarskih tema, Jurčić je diskvalificiran u stručnoj javnosti: javnosti ekonomskih kritičara i poduzetnika.
Znači, na ovaj se argument, argument znanja, Ljubo Jurčić ne može pozvati.

________

* Nitko nije prorok u svome selu, ali ovdje nije riječ o proroštvu i overlooku, nego o pukoj logici: Jesam li vam već jednom rekao, pa drugi put i ponovio: Da u politici ima minimum poštenja, ljudi bi se skupili i kazali: čujte, da se može drukčije Milan Bandić bi danas nastupao na Željkinoj televiziji a ne ona na njegovoj, ali budući da je realnost upravo obrnuta od onoga što vidimo kroz opskurnu kameru ideologije ili televizije, svejedno, mora se naprosto priznati da postoji samo jedan čovjek u Hrvatskoj koji može pobijediti Ivu Sanadera na parlamentarnim izborima, a da mu to ovaj pritom i ne zamjeri. Možete se vi ljutiti koliko hoćete, ali to je Milan Bandić.

- 02:52 - Komentari (3) - Isprintaj - #


View My Stats