Brak za novo vrijeme

Antonio Vazquez
Izdavač: Verbum 2013.

Princ se može oženiti praljom, ako pralja ima dušu princeze.

Ti bi je promijenio? Osobe mogu postati bolje ili lošije, ali ne mijenjaju se. Ako sada svi vjetrovi pušu u tvoju korist, a imaš poteškoća pri plovidbi – što li će se dogoditi kad se pojave valovi u svakodnevnom životu i lađe zanosa ne bude pratio čak ni lagani povjetarac?

Ljubav je poput starih gostionica, u njima ćeš pronaći samo ono što nosiš sa sobom. Merimee

Nemoj se sad ispričavati da nemate vremena. To je alibi lijenih ljudi.

Uvijek je moguć početak, a osobito novi početak.

Previše je frustracija u današnje vrijeme. Dali su nam mračan i crn pogled na brak koji je grub i bez duha. Previše je sebičnosti a nedostaje nam ambicija. Kažu nam da je malo ljubavi u braku. Licemjeri, zar je možda ima mnogo izvan braka?

Kriza u braku, bračne nesuglasice? Ne vjeruj u to, ta se bolest pojavila puno prije.
Kriza je u osobama.

Moral! Ta se tema mijenja kao moda.

Trčimo više za onim što je novo nego za onim što je bolje, no uvijek će doći nešto novije i posljednjem novitetu zabiti nož u leđa. Seneka

Razumijevanje je zadaća ljubavi koja se ispunjava razumom.

Umjesto da gledamo prepreke moramo otkriti mogućnosti.

Žena: nježna tjelesna građa, raspršena energija, osjećaj za detalje, graciozni i nježni pokreti, promjenjivo raspoloženje, velika osjetljivost, utjecaj na sve, zanimanje za detalje i za aktualno, stalno prilagođavanje, uloga majke zaštitnice vrijednosti.
Muškarac: krupna tjelesna građa, usmjerena energija, snažni osjećaji, grubi i neobazrivi pokreti, duboke i stabilne emocije, snažne srasti, agresivnost i želja za naređivanjem, odvojene aktivnosti, prevlast moći rasuđivanja, dugoročno zanimanje za globalno, tvrdoglavost u odlučivanju, uloga oca i arhitekta svijeta.

Svako ljudsko biće je misterij.

Što je suštinsko jednoj ženi više se osjeća nego što se vidi. Ana Sastre

Muškarčeva životna energija je sumjerena, dok je ženina puno raspršenija. Muškarac funkcionira na principu naglosti, a žena na principu ustrajnosti. Tako muškarac može u jednom jutru promijeniti sav namještaj u kući, potom sjesti čitati novine, a da ga se nitko ne usudi ometati. Žena može provesti dvanaest sati obavljajući sitne poslove ne predahnuvši ni trena. Muškarac obavlja jedan posao za drugim a žena je pak sposobna učiniti pet stvari odjednom uz rizik da dajući veliku važnost detaljima izgubi ono bitno. Ženi je sve hitno, a malo toga je važno. Nitko kao ona nije sposoban riješiti nepredviđene situacije.
Muškarac je više uman. Njegov um razmišlja na linearan način postavljajući si premise i dolazeći do zaključaka. On ne može ni prstom mrdnuti ako ne zna zbog čega.
Zanimaju ga jednostavni podaci sa što manjim brojem dodatnih uljepšavanja. Privlače ga ideje. One su njegov pokretač. Međutim, budući da se dobro snalazi u tom apstraktnom svijetu, mogao bi ponekad pobrkati ideje sa stvarnošću.
Žena je vrlo intuitivna. Gleda stvari i osobe iznutra.
Misli srcem. To je dovodi do razumijevanja ostalih pri čemu zna shvatiti osjećaje i želje. Zna tražiti u ljudima ono što se skriva iza svakoga čina. Pita tko je pao prije negoli upita što mu se dogodilo. Njezina životna mašta omogućuje joj da velikom pronicljivošću i letimičnim pogledom rekonstruira prizore i situacije.
Ta mašta dovodi je do toga da cijeni stvari prema tome kako se održavaju u njenoj unutrašnjosti i da se projicira u njima. Djetetova rana od udarca i nju boli.
Muškarca privlače velike stvari, cilj kojem treba služiti. Bliska stvarnost manje mu služi od velikih tokova misli i perspektiva budućnosti. Iako se ne bavi intelektualnim aktivnostima, želi znati kamo ide svijet. Žena možda ne čita novine po cijeli dan, ali stvara povijest. Upravo stoga što je život u prvom redu svakodnevni život, te se na tom području zbiva sve ostalo, Julian Marias moga je izjaviti da je povijest dosljedna, nije besmislica jer je žena kroz tisućljeća ponovo sve vratila u normalno stanje.
Muškarac teško mijenja odluku nakon što je donese. Više se usredotočuje na zadatke negoli na osobe te stoga tvrdoglavo brani svoja stajališta. Muškarac je agresivan, dominantan, nedvosmislen. Pokušava pobijediti bez uvjeravanja. Manje zna o taktikama i strategijama. Kad nešto traži nacrta ravnu liniju kao najkraću između dvije točke. Ne zna mjeriti trigonometrijski. Žena je puno finija, ljubaznija i svakako, puno spretnija. Poznaje svoju snagu, procjenjuje svoje prilike. Muškarac nastoji pobijediti, žena nastoji ugoditi. Žena je sklonija promjenama, s više nijansi, lakše se prilagođava okolnostima. Spretno i sigurno koristi taktiku kameleona. Iz toga proizlazi što je jako bitno kod muškarca – da sluša sve više nego što priča i prevodi više nego što sluša. Od najveće koristi za muškarca bit će sastavljanje jednog dobrog rječnika tijekom godina. Morat će posegnuti za njim da bi mogao protumačiti kad se njegova supruga onesvijesti uz umorni uzdah zbog napornog dana pretrpanog obvezama da se to ne rješava ugodnim razgovorom nakon večere, već izlaskom u neki restoran udaljen 20 km od njihove kuće.
Muškarac se, postigavši uspjeh na poslu, osigurava, puni energijom i preplavljuje ga zadovoljstvo. Daje sve za postizanje cilja, za uspjeh nad nekom poteškoćom. Ženu čini sretnom zadovoljstvo koje njezin posao rađa u drugima. Mehanički posao je deprimira, a privlači je sve što pretpostavlja odnose s ljudima. No ona zna unijeti zanos u male stvari, dok muškarac pak nije otkrio da je ono mao također lijepo.
Kada se žena tuži da joj suprug kod kuće ne govori o svojim problemima na poslu, ne pada joj na pamet da je takvo ponašanje nešto potpuno zabranjeno za njega. Pored toga, ne zna se izraziti, priča u jednosložnim rečenicama ili rečenicama bez konkretnog značenja.
Ženi je potrebno razgovarati o onome što je napravila. Kakva god bila cijena telefonskih usluga, komunikativna je i pričljiva. Želi da joj se suprug vrati kući s posla da bi mu pričala o djeci, susjedima, rođacima. Voljela bi da njezin suprug izrazi veće zadovoljstvo nekim jelom, nekim cvijetom i prevodi služeći se lošim rječnikom, nedostatak znakova pažnje kao nedostatak ljubavi.
Muškarac je stabilniji. Njegovo raspoloženje obično više-manje je isto i predvidivo. To su tipke klavira koji je uvijek ugođen. Budući da je njegovo psihičko napredovanje sporije i redovito, temperament mu je jednoličniji. Teško da ćemo vidjeti muškarca da plače, dok se na licu žene pojavi brzo skrivena suza. Možda bog istog tog razloga, kad dođe do svađe, on to dulje od nje zadržava u sebi. Prolazna bolest više utječe na muškarca, kojeg potpuno sruši, dok bilo koja žena u ritmu svoga biološkog sata može podnijeti mrske joj boljke i uvijek ih svladati.
Muškarac je spreman otrpjeti bol kad mu neki uzor ili cilj pomognu da ostanu budnim ili kad njegovo ponašanje može značiti pomoć ili neko zanimanje ili cilj. Ima potrebu nešto raditi da bi pobijedio razlog boli. Njegovi napori usmjereni su prema suzbijanju boli u korijenu. Stoga, kad se ne osjeća korisnim, prepušta se i klone. Žena s lakoćom i bez najmanje zadrške prihvaća bol. Naviknuta ju je podnositi. Nije joj potreban konačan cilj. Njena prisutnost uz uzglavlje onemoćalog bolesnika dokaz je tome. Nije joj potrebno ništa zauzvrat.
A upravo muškarac voli mudro pružiti svoje usluge samoodricanjem. Ne voli da ga se naziva dobričinom. Ona se ne koristi tim sredstvima, predaje se bez potrebe za dugim razmišljanjem.
Muškarac je strastveniji. Kada ga obuzmu osjećaji u njemu se budi žar koji uništava svaku aktivnost. Otud proizlazi njegov profesionalitis. Kad ga protrese snažna motivacija – za novcem, moći, društvenim statusom – pokreće svu energiju i usredotočuje se na nju te teško može biti na usluzi na drugom mjestu. Žena će međutim reagirati bez potrebe za snažnim poticajem. Jedan telefonski poziv u pravom trenutku čini je sretnom. Jedan detalj zaborava ili nepažnje može izazvati nevolju. To je jedan od razloga njenih promjena raspoloženja bez ikakva očitog razloga. U muškarcu, to je trenutak trezvenosti s njegove strane. Bilo koja zabava može mu pomoći zaboraviti mrzovolju koja ga je mučila prije pola sata. Te promjene raspoloženja nesumnjivo imaju svoj uzrok. Žena je više ovisna o svom tijelu i više je intimno uvjetovana njime, više je uronjena u svoju tjelesnost.
Muškarac se okrepljuje u radu i stoga će veselo skakutati od jednog uspjeha do drugog poput konja koji preskakuje po poljima šahovske ploče.
Muškarac razdvaja različite aspekte života, a žena ih promatra kao jedinstvenu cjelinu.
Objasnimo tu razliku: žena je sposobnija od muškarca živjeti jedinstvo života. Za muškarca srce je podijeljeno u ograđene odjeljke. Sposoban je voditi sjajan poslovni život dok je u međuljudskim vezama tmuran, a u bračnom životu katastrofa. Nakon jednog zabavnijeg razgovora s prijateljima o istim interesima može se vratiti kući ne zinuvši o tome. Žena naprotiv, ima srce poput spirale koja ima svoje korijene u ljubavi.
Čitav njezin život predivno se isprepliće tvoreći jedinstveno postojanje. Ako je došlo do razmirica sa suprugom, zagorjet će joj nabujak i neće ni primijetiti razmirice na poslu, jer ženi treba prostor i odmor za smirenje i sazrijevanje. Događaji u njenom životu nisu postavljeni jedni uz druge, treba ih asimilirati da bi ih prihvatila i uključila u svoj proces sazrijevanja.
Muškarac istovremeno može biti najskrupulozniji izvršitelj svojih obaveza preuzetih u nekom ugovoru ili povezanih s danom riječi, a da paralelno s time bude nevjeran svojoj supruzi vez velikih prigovora savjesti. Njegovi osjećaji kreću se po raznim stranama koje se ne isprepliću. Žena se obvezuje u potpunosti. U svakom trenutku bezrezervno ulaže svoje srce i bilo koja nesreća u okolini najdublje ranjava njezine osjećaje.
Iz tog razloga ne može se i ne smije povrijediti ženu. Puno je toga na kocki.
Kada žena izgubi svoje središte, cijeli svijet krene naopako.

Ženo budi svoja! Ponovo se pronađi. Tko si bila? Tko si?

Ili moje ja ubija ljubav, ili ljubav ubija moje ja.

Jesi li znao da je Bog računao s tim lošim raspoloženjem tvoje supruge da bi te učinio strpljivijim?
Jesi li pomislila da kad poljubiš supruga koji dođe kući umoran, učini da se anđeli smiješe?

Moramo djelovati prema cilju koji smo si zadali. Biti posve slobodni, a za to nema druge formule doli života u istini.

Valja znati zaustaviti se, pa čak i popustiti – bez predaje – da bi se svakim danom dobivalo više. Nevažno je što misliš da činiš dva koraka naprijed, jedan natrag. Tako se pleše…i tako se stiže.

Ima osoba koje trebaju provesti čitav dan razgovarajući, dok druge pak ostaju u rječitoj tišini jer si sve kažu pogledom.

Novac je možda najskuplji proizvod. Da bismo ga imali, spremni smo prodati naše vrijeme u obitelji, mirnoću naših živaca, naše bore na licu i emocionalnu ravnotežu.

Brak je maraton, a ne sprint.

Mozak je najmoćniji spolni organ.

Muškarac je plinski plamen, a žena plamen ugljena koji se sporo pali i sporo gasi. Žena osvaja svojom ljepotom koja ulazi preko očiju, muškarčevo oružje je riječ koja ulazi preko ušiju. Muškarac ima potrebu osvajati i posjedovati, žena ima potrebu biti željena i osvojena.
Muškarac je seksualniji dok je žena osjećajnija. Ženi je potreban aperitiv, a muškarac voli što prije stići do konkretnog jela. Ako jedno i drugo zaborave, ne znaju ili se ne žele dosljedno držati tih pravila koja je priroda zacrtala u psihologiji svakog od njih, mogu ići ravno u neuspjeh.

Obnavljajte ljubav svakodnevno. Izvor je nepresušan. Zauzvrat, treba uložiti trud.

Brak je tvornica svoje i tuđe sreće.

Ljubav stvara slobodu, izvlači iz tebe tvoje najbolje ja. Pospješuje ono što je duboko u tebi i što onaj drugi nije ni primijetio. Brusi onu neravninu koju nisi vidio, polira onaj dijamant koji si skrivao.
To je proces oslobađanja koje brak glasno traži. Uzajamna pomoć da bi se premostile prepreke, pobijedile inhibicije, osvojili novi ciljevi.
Ima li mjesta dosadi pred takvim zadatkom? Je li moguće pronaći završetak tog divnog nastojanja pomaganja drugome? Uvijek postoje novi horizonti koje treba doseći, jedan još uzvišeniji cilj koji treba ostvariti.

Već se poznajete i po načinu zatvaranja vrata.

Ništa se ne događa slučajno.

Sve ima svoj smisao i svoju vrijednost. Ili te dotuče ili te učini zrelijim ili uništi tvoj život u komadiće ili oblikuje čvrstoću tvoga doma. Bol je ista, rezultat neizmjerno plodonosniji.

Ne žali se, nikada se ne žali i nauči svoje ukućane da se ne žale. Ne znači to da su kamenje – kamenje ne pati – oni su ljudi koji znaju da je bol blago…. Iako zbog toga ne prestaje biti bol.

Treba započeti svaki dan s praznom stranicom, zaboravljajući precrtavanja i mrlje prethodnog dana.

Božji zakon ima za cilj učiniti čovjeka još sretnijim. Otud proizlazi da je sreća najintimniji osjećaj da u svakom trenutku radimo ono što treba.



29.12.2016. u 13:05 | 0 Komentara | Print | # | ^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< prosinac, 2016 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Ožujak 2020 (74)
Siječanj 2018 (14)
Kolovoz 2017 (22)
Prosinac 2016 (26)
Travanj 2016 (15)
Lipanj 2015 (24)
Kolovoz 2014 (14)
Travanj 2014 (12)
Siječanj 2014 (31)
Ožujak 2012 (10)
Rujan 2011 (19)
Svibanj 2011 (13)
Siječanj 2011 (11)
Listopad 2010 (24)
Ožujak 2010 (12)
Siječanj 2010 (9)
Prosinac 2009 (13)
Listopad 2009 (10)
Rujan 2009 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Ako ste ljubitelji čitanja, ovdje možete pročitati meni najdraže dijelove pročitanih knjiga. Ako želite prodiskutirati o pojedinoj knjizi ili navesti neku sebi dragu, samo se javite.

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr