Nova Politika

24.07.2012., utorak

Kemijski tragovi na hrvatskom nebu i matematički tragovi na projektu " Gornji horizonti "

Napisao : Energija Sunca

CHEMTRAILS

Ekološka udruga Eko-Eko je pokrenula inicijativu da se problem Chemtrailsa tj. kemijskih tragova na nebu u Hrvatskoj konačno riješi na odgovarajućoj razini. Kod nas ovo zaprašivanje traje nekoliko godina i njegov početak datira otprilike s ulaskom naše vlade u NATO pakt, s tim da se u svijetu isto to provodi već više od 15 godina. Istina, u hrvatskom saboru je 12.04.2010. godine bilo postavljeno pitanje na tu temu. No odgovor vlade 13.05.2010. godine bi bio smiješan da se ne radi o ozbiljnim posljedicama za pučanstvo, tako da su pokretači pitanja duboko razočarani ogromnom količinom imbecilnosti i licemjerstva iščitanog u odgovoru jednostavno digli ruke i odustali od bilo kakvog daljnjeg komentara.
Ovaj su put vladi i nadležnim ministarstvima u tri navrata, 24.06.2012., 3.07.2012. i 9.07.2012. podastrti materijali koji su samo mali dio obimne građe o kompleksnom problemu zaprašivanja s nekoliko vjerodostojnih i nezavisnih pojedinaca i institucija koji su se istakli na polju istraživanja i ispitivanja kemijskih tragova, npr. Clifford E. Carnicom, dr. Horrowitz, Michael J. Murphy, G. Edward Griffin, Dennis Kucinic ili William Thomas, pa čak i samim protagonistima poput Davida Keitha ili Johna Holdrena. Tek se temeljitim proučavanjem ovih spisa može steći cjelovita slika o onome što se dešava. Jer kako ovaj problem nije baš svaki dan prisutan po masovnim medijima, velika većina ljudi nije ga svjesna niti ga primjećuje. A one koji slučajno dignu glavu pa primijete ukoliko ne posjeduju dubinsko znanje lako je zavarati frazama o contrailsima, borbi protiv globalnog zagrijavanja ili ušutkati lijepljenjem etiketa o sumanutim teorijama urote.

No bez obzira na to jesmo li mi svjesni tih operacija i da li vjerujemo u njihovo postojanje, ima sasvim dovoljno nepobitnih dokaza da je to itekako stvarna djelatnost koja se upravo sada odvija, a nosi vrlo neugodne posljedice za stanovništvo Republike Hrvatske i živi svijet općenito. Stoga je potrebno učiniti sve što je mogućno da se u najkraćem roku zaustavi.



1. www.mojarijeka.hr/kolumna/da-li-nas-zaprasuju-moguce-pitanje-i-nemoguci-odgovori/
2. www.lightwatcher
3. www.aircrap.org
4. www.artificialclouds.com
5. www.geoengineeringwatch.org
6. www.loveforlife.com.au
7. www.willthomasonline.net
8. hrsvijet.net/index.php?option=com-content@view=article@id=9599:chemtrails-detaljna-studija-o-trovanju-naroda-
9. www.cro-chemtrails.info
10. www.mandrilo.com/index.php/chemtrails-IV-analiza
11. www.teledisk.hr/uploads/rad-o-chemtrailovima.pdf
12. www.val-znanje.com/index.php/tekstovi/manipulacije-ljudima/220-chemtrails-kemijske-mlaznice-iz-aviona
13. www.blitva.net/chemtrails-otrov-s-neba
14. www.dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/znate-li-sto-su-chemtrailovi.html#comments
15. www.skriveno.com/index.php/2011/02/chemtrails-oni-nas-spricaju-zaprasuju-nas-otrovima-a-nas-nije-briga/


HE Ombla


Usprkos svemu, vlada premijera Zorana Milanovića ustrajava na gradnji HE Ombla, iako se radi o ekonomski neisplativom i visokorizičnom projektu. Elektrana bi radila s 23% kapaciteta, jer dotok njene vode ovisi o sezonskom dotoku vode iz istočne Hercegovine. Dodatni je problem to što se ovdje radi o krškom terenu, pa ako se i izbuše tuneli, voda zbog sastava tla probija vlastite tunele što smanjuje njezin dotok. Slična akumolacija kao kod Omble sagrađena je npr. u blizini Marseille-a, no zbog nestabilnosti tih akumulacijskih voda upravo zbog krša gotovo je uništila vodoopskrbni sustav Marseillea. Navijači Omble se često pozivaju na podzemnu akumulaciju u Kini, ali ne kažu da ona ima iskoristivost od 20%. Jednostavno, te brane i zavjese kojima se pokušava zaustaviti i usmjeriti dotok vode nisu garancija zbog krša u kojem će voda samostalno naći svoje puteve. A o riziku zbog trusnog područja da se i ne govori.

Zbog toga i jesu temeljni podaci na kojima Studija utjecaja na okoliš počiva falsificirani, a sama studija desetak godina držana podalje od javnosti i izvučena na vidjelo samo na izričiti zahtjev EBOR-a (Europske banke za obnovu i razvoj), isto kao što se tajnom drži Studija o financijskoj isplativosti i kao što vlada nije htjela obznaniti rezultate revizije Studije utjecaja na okoliš.

Na žalost prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića, ostaje činjenica da su vrhunski stručnjaci utvrdili da je projekt HE Ombla prvo opasan, a drugo zanemarive iskoristivosti zbog hidrogeografije. Tu činjenicu nije moguće izbrisati nikakvim paušalnim ocjenama, uvredama ili bahatim nastupima.



Dodatak : malo matematike radi malog Radimira

Kako je projekt Gornji horizonti začet još šezdesetih godina kada dolina Neretve još nije ni bila razvijena kao poljoprivredno područje, nije na odmet malo računice da se egzaktno izmjeri ta njegova "potentnost" iz političarskih floskula i reklama.
Kako je projekt Gornji horizonti začet još šezdesetih godina kada dolina Neretve još nije ni bila razvijena kao poljoprivredno područje, nije na odmet malo računice da se egzaktno izmjeri ta njegova "potentnost" iz političarskih floskula i reklama.

Delta Neretve proizvede oko 500,000 kuna poljoprivrednih proizvoda godišnje. Dodatnim zaslanjenjem tla zbog daljnjeg smanjenja dotoka Neretve u ljetnjim mjesecima ne treba digitron da bi se moglo izračunati kako dolini prijeti trajna propast poljoprivrednih površina. HEP navodi da bi HE Dubrovnik 2 koštala oko 1.3 milijarde kuna. No ona bi se isplatila za dvadesetak godina (s proizvodnjom od oko 60-100 milijuna kuna struje godišnje). HEP također navodi da je ta hidroelektrana rješenje problema napajanja Dubrovnika strujom, no istovremeno od javnosti krije podatak da bi se takvi problemi mogli rješavati i rekonstrukcijom postojeće elektroenergetske mreže koja i pravi probleme.

Ako poljoprivreda Neretve izgubi samo 100-150 milijuna kuna godišnje zbog smanjenja količina slatke vode i zaslanjenja tla, a predviđa se da bi štete mogle iznositi i do 400 milijuna kuna godišnje, jasno je da nepoznat netko planira projekt u kojem će HEP dobivati 60-100 milijuna kuna, a dolina Neretve gubiti najmanje 100-150 milijuna kuna. Dakle projektom se pravi godišnji minus od barem 40-ak milijuna kuna.

Znači ulagati više od milijardu kuna da bi se proizvodio toliki minus izgleda kao loženje peći za grijanje čistim papirnatim novcem. Toliko o Čačićevom "super" omjeru uloženog i dobijenog.


Literatura:
- www.lijepa-nasa.bloger.hr/18.07.2012.
- www.matijevici.blog.hr/21.07.2012.


Napomene : AD 27.07. 2012.

1.

Nakon dugog valjanja preko brda, projekt "Gornji horizonti" ulazi u drugu fazu. Taj na prvi pogled hvale vrijedan zajednički projekt Republike Hrvatske i Republike Srpske o izgradnji hidroelektrane "Dubrovnik 2" ima i pozadinu koja je ostala prešućena, a koja bi mogla biti kobna za neretvansku dolinu i dovesti do ekocida. Radi se o tome da planiranoj hidroelektrani nedostaje ono najbitnije, a to je voda, što tvorcima projekta nimalo ne smeta. Kako im hidropotencijal slijeva Trebišnjice nije dostatan, jednostavno su odlučili uzeti koliko im treba iz slijeva Neretve. Tako je već realizirana prva faza projekta, izgradnja tunelsko -kanalskih kompleksa kojima će se u novosagrađene akumulacije transportirati vode manjih rijeka što se prirodno ulijevaju u Neretvu. Do sada su izgrađene 4 hidroelektrane, a rijeka gubi oko cca. 4 milijarde kubika vode godišnje. S drugom fazom zagrabiti će se još cca. 2 milijarde. Niti jedan ozbiljan i dobronamjeran znanstvenik i inženjer ne može poreći da je izravna posljedica već danas smanjenje hidropotencijala Neretve i prodor slane vode u njezino korito. Ona je već sada ljeti na biološkom minimumu. Korita Bune i Bregave su suha. Izvorima se smanjuje izdašnost i oni presušuju. Javljaju se problemi s vodoopskrbom, a u doglednoj budućnosti su ugrožene poljoprivredna proizvodnja u cijeloj dolini i uzgoj školjkaša u Malostonskom zaljevu.

Naravno, prvi potpredsjednik hrvatske vlade Radimir Čačić je ocijenio "Dubrovnik 2" kao jedan od najpotentnijih i najkvalitetnijih europskih energetskih projekata u omjeru uloženog i dobijenog, te je mišljenja da neće biti ni prepreke kada je u pitanju ekološki segment ovog projekta, što samo pokazuje njegov stručni i ljudski profil.

Zato je predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine podsjetio kako je Predsjedništvo BiH nadležno za vođenje pregovora za zaključenje međunarodnih ugovora, osporio to pravo vlastima Republike Srpske i upozorio kako je to pitanje isključivo u nadležnosti države BiH. Pritom se pozvao i na činjenicu da je BiH 2010. godine ratificirala Konvenciju o procjeni utjecaja na okoliš preko državnih granica, gdje se eksplicitno navode aktivnosti na odvođenju voda u slučajevima kada njihov godišnji volumen prelazi 10 milijuna kubnih metara, te istaknuo da je stručna javnost već argumentirano upozorila na potencijalne opasnosti koje prijete poljoprivrednom području i kompletnom ekosustavu rijeke Neretve i šireg područja neretvanske doline, dođe li do provedbe ovog projekta.


2.

Valja također napomenuti da je ovo područje energetike samo još jedan u nizu primjera muljaža i manipulacija. Neki su se mogli nazrijeti i u emisiji koja je u ponedjeljak bila na hrvatskoj dalekovidnici, a posvećena je bila baš energetici. I mnoge stvari nisu bule jasno predstavljene javnosti. Npr. Čačiću je izletilo da mi imamo 40% kapaciteta na pogon proizvoda naftne industrije, nisam siguran da li tekuće gorivo i plin ili samo tekuće gorivo, ali iz njih dobijamo samo 5% struje jer su preskupi za uključivanje. Onda trenutno iz alternativnih izvora dobijamo 1-2%, do 2020. godine trebali bi 20%. Velike su mogućnosti na području alternativnih izvora, a to se zanemaruje jer bi to značilo decentralizaciju i autonomiju. Da ne govorimo o stvarno alternativnim izvorima, kao što je svemirska energija iliti unieter, što je Tesla u praksi sprovodio još prvom polovicom prošlog stoljeća. I ne samo Tesla. I dan danas postoje ljudi kojima je shvaćanje pogrešnog pristupa ortodoksne fizike omogućilo primjenu tog principa u stvarnosti. Istina je da su moćni lobiji uspjeli mnoge takve ljude ušutkati i zataškati njihova otkrića, kao što je primjer sa Bruceom de Palmom i njegovim unihomopolatorom. Ali s druge strane također postoje ljudi poput Paula Baumanna iz švicarske zajednice Methernitha u Lindenu s kojima im to nije uspjelo.


Komentari :

Raspršivanje određenih kemikalija u atmosferu nije besplatno, njime se djelomice kontrolira vrijeme i količina oborina, a cijena za takvu rabotu je poreskim obveznicima nepoznata(besplatno sigurno nije), uz famoznih 500 milijuna kuna koliko plaćamo godišnje, mirovne misije, to je veliki pritisak na standard građana ove zemlje.
Projekt "Gornji horizonti", projekt je velike Srbije, kojim se projektom drugi narodi žele dovesti u ovisnost o kontroliranim rječnim tokovima(to je nedozvoljena radnja, kažnjiva po međunarodnom pravu o korištenju i gospodarenju rječnim slivovima).
Povezivanje projekta "Gornji horizonti" sa projektom osiguravanja energetskim potencijalima juga Hrvatske, dovođenje je tog istog juga Hrvatske u ovisnost o volji kreatora politike u drugoj državi.
Radi se o pijunima i velikim igračima, a u toj igri pijuna i velikih igrača, naš pijun nije ni svjestan kakve su namjere velikih igrača.
Veliki igrači ovim potezom izbjegavaju tužbu pred međunarodnim sudom, a time osiguravaju nesmetanu realizaciju plana i enormnu dobit koja proizlazi iz istog.
Državna politika se ne vodi na način da se postaje ovisan o potezima i odlukama u nekoj drugoj državi. Tako se ponašaju veleizdajnici.

( Blade 777 )
- 14:59 - Komentari (39) - Isprintaj - Zasebno

15.07.2012., nedjelja

Povratak Srcu

Piše: Nova Vizija

Nije li zanimljivo da smo danas, kad smo, barem prema službenoj verziji povijesti, dosegnuli najviši stupanj razvoja u tehnološkom, znanstvenom i svakom drugom smislu, u trenutku kad znamo kako sastaviti nešto toliko zamršeno i složeno kao što je, primjerice, ovaj kompjuter na kojem trenutačno pišem post i sklopiti ga na način da on bude funkcionalan, zaboravili nešto tako jednostavno kao što je biti istinski sretan i što to doista znači biti čovjekom? Gotovo sve naše akcije, od obavljanja osnovnih poslova pa do odnosa s drugim ljudima proizlaze iz uma i vođene su isključivo uskogrudnim sebičnim interesima i pitanjem koristi koju možemo za sebe izvući iz određene situacije, pa bilo to i na račun drugih. Kao posljedicu takvog odnosa prema životu i drugima, stvorili smo obrazac u kojem vlada uvjerenje da samo najjači opstaju i da je čovjek čovjeku vuk, da smo odvojeni jedni od drugih i života, što je stvorilo neravnotežu u našim privatnim životima u vidu nezadovoljstva, sukoba, zbunjenosti, otuđenosti i nemogućnosti pronalaženja smisla, kao i na globalnoj razini gdje se ona izražava u obliku ratova, siromaštva, nasilja i uništavanja prirode. No, sve to skupa ima svoju svjetlu stranu i svrhu, koliko god to čudno zvučalo. Svi ti negativni događaji koji se manifestiraju služe kao okidači za buđenje svijesti sve većeg broja ljudi koji jednostavno "osjećaju" da mora postojati drugačiji način. I doista, on postoji. To je način Srca.



Postoji vrlo dobar razlog zašto nas se od malih nogu neprestano uči da sve odluke donosimo iz uma i zašto je u svim područjima ljudskog djelovanja primarni naglasak na mozgu, na razmišljanju, logici i razumu, dok se istodobno osjećaji i izražavanje emocija potiskuju i smatraju nepoželjnima. Razlog je u odvraćanju naše svijesti od srca, zato što tamo leži izvor ogromne moći i snage našeg bića, snage kakve nismo ni svjesni...

Um je procesor straha, odvojenosti i dualnosti, dok je srce dom ljubavi i jednote. Jedino živeći u srcu, prebivajući svjesno u središtu svog bića, možemo povratiti ravnotežu, kako na osobnoj, tako i na globalnoj razini. I dok mnogi od nas to znaju na intuitivnoj razini i iz iskustva, a drugi su sumnjičavi zbog svoje uronjenosti u um i ego, obećavajuće je vidjeti da znanost posljednjih godina otkriva dokaze koji nepobitno daju potvrdu te bezvremenske istine. Neke od sljedećih činjenica o vašem srcu kao i povezanosti i interakcijama srca i mozga, vrlo je korisno posvijestiti i znati jer će vam pomoći da bolje shvatite znanost koja leži u pozadini neuhvatljivih i često poetičnih poruka svih izvornih duhovnih tradicija diljem svijeta, kao što su "gledaj očima srca" i što one u praktičnom smislu znače za vaš svakodnevni život i ukupno psihofizičko zdravlje.

Znanstvenici s instituta HeartMath u svojih dvadeset godina istraživanja, došli su do vrlo zanimljivih, štoviše, zapanjujućih otkrića. Primjerice, otkrili su da je prvi organ koji se razvije prilikom formiranja fetusa upravo srce. Ono je vidljivo već nakon prvih 19 dana, dok vjeruju da se u razdoblju od osam tjedana razvija u potpunosti, u fazi dok je embrij velik tek tri centimetra. Ono počinje kucati samo od sebe mnogo prije nego što su mozak i ostali organi uopće formirani. Još uvijek ne znaju što pokreće to kucanje, ali znaju da ta pokretačka snaga dolazi iz samog srca i da mu nije potrebna veza s mozgom da bi nastavilo kucati.

Osim toga, srce proizvodi najsnažnije i najopsežnije ritmičko elektromagnetsko polje koje prožima svaku stanicu našeg tijela. U usporedbi s elektromagnetskim poljem koje proizvodi mozak, srčano polje je 60 puta snažnije u električnom i 5 000 puta snažnije u magnetskom smislu a proteže se u krugu od pet metara izvan tijela. Razlog zbog kojeg je to značajno je taj što se od ta dva polja u suštini sastoji ukupna stvarnost koju doživljavamo. Uvijek prisutno ritmičko polje ljudskog srca ima snažan utjecaj na procese koji se odvijaju u tijelu i djeluje kao glavni prijenosnik informacija koje odašilju sinkronizirajući signal za cijelo tijelo. Istraživanja su pokazala da emocije koje doživljavamo izravno utječu na ritmičke obrasce po kojima naše srce kuca.



Negativne emocije kao što su ljutnja ili frustracija izazivaju neuobičajane, neuredane i nekoherentne obrasce srčanog ritma. S druge strane, pozitivne emocije poput radosti i zahvalnosti povezuju se sa glatkim, urednim i koherentnim obrascima u srčanoj aktivnosti. Promjene u obrascima kucanja srca izazivaju odgovarajuće promjene u strukturi elektromagnetskog polja koje naše srce odašilje što zauzvrat djeluje na naše cjelokupno tijelo. To jasno pokazuje da srce izloženo utjecaju straha, tjeskobe, tuge, ljutnje ili bijesa nije u skladu sa samim sobom, zbog čega odmah reagira kako bi nam dalo do znanja da se nalazimo u stanju neravnoteže. Nije li zanimljivo da se, kad god učinimo nešto što je suprotno našem srcu, osjećamo loše i imamo grižnju savjesti? Međutim, naše oglušivanje na signale koje nam srce šalje, na duže staze, utječe nepovoljno na naše tijelo stvarajući neravnotežu koja crpi našu energiju i proizvodi opterećenje za cijeli naš sustav. Primjerice, u stanju povećanog stresa luči se kortizol, hormon koji potiče starenje.



S druge pak strane, kad doživljavamo pozitivne emocije, naše srce radi optimalno. Štoviše, uspjeli su pokazati da produžene pozitivne emocije dovode do specifičnog stanja koje su nazvali psihofiziološka koherencija. Psihološki gledano, to stanje se povezuje sa značajnim smanjenjem unutarnjeg mentalnog dijaloga, smanjenjem stresnih doživljaja, povećanom emocionalnom ravnotežom i mentalnom jasnoćom. Na fiziološkoj razini, to stanje prati povećana učinkovitost i sklad u aktivnosti i međudjelovanju svih tjelesnih sustava. Istraživanja su pokazala da se, primjerice, za vrijeme produženih osjećaja ljubavi i zahvalnosti moždani valovi, te također krvni tlak i ritam disanja, između ostalih oscilatornih sustava, prirodno usklađuju sa ritmičkom aktivnošću srca, te se u stanju savršene ravnoteže između organa i žlijezda u tijelu počinju lučiti hormoni pomlađivanja, posebno DHEA i naš cjelokupni imuni sustav jača samo zato što se osjećamo dobro!

Daljnji eksperimenti pronašli su zapanjujuće dokaze da elektromagnetsko polje srca može prenijeti informacije između ljudi. Bili su u stanju izmjeriti izmjenu srčane energije između pojedinaca koji su bili metar i pol udaljeni jedan od drugoga. Otkrili su da se moždani valovi jedne osobe mogu uskladiti sa srcem druge osobe. Štoviše, kada pojedinac stvara koherentan srčani ritam, usklađivanje između moždanih valova te osobe i kucanja srca druge osobe ostvaruje se znatno lakše. To je razlog zbog kojeg ljudi obično spontano 'pokupe' dobro raspoloženje od osobe koja zrači ljubavlju i radošću.



No vjerojatno najvažnije otkriće do kojeg su došli u HeartMath institutu je ono o samoj prirodi srca koje daleko nadilazi funkciju obične pumpe koja služi tek za održavanje protoka krvi kroz tijelo. Naime, otkrili su da je srce prije svega osjetilni organ i sofisticirani centar za primanje i procesiranje informacija koji posjeduje vlastiti živčani sustav s razvijenom mrežom od preko 40 000 neurona koja mu omogućava da uči, sjeća se i donosi funkcionalne odluke neovisno od mozga! To objašnjava kako je moguće da se ljudi kojima su presađena srca drugih ljudi, s vremenom počinju sjećati događaja i iskustava svojih donatora, te u većini slučajeva razvijaju sklonosti ili navike koje su potpuno različite od njihovih vlastitih.

Štoviše, brojni eksperimenti su pokazali da signali koje srce neprestano šalje mozgu utječu na funkciju viših moždanih centara povezanih sa percepcijom, spoznajom i procesiranjem emocija. Drugim riječima, pozitivne emocije koje osjećamo u svom srcu nam pomažu da aktiviramo skrivene potencijale svog mozga i postanemo daleko kreativniji i inovativniji u rješavanju problema, dok negativne emocije i stanja poput panike blokiraju našu sposobnost percepcije u potpunosti.

Dakle, sve nam ukazuje, od znanstvenih otkrića, zdravog razuma, naših izravnih životnih iskustava, osjećaja i intuicije, da je srce središte našeg bića. Koliko će nam trebati da tu spoznaju prihvatimo i istinski počnemo živjeti u skladu s njom?



Ono što oni zovu psihofiziološka koherencija samo je drugi naziv za stanje u kojem tolika količina ljubavi struji kroz vaše srce i cijelim vašim tijelom praćena neopisivo ugodnim osjećajem topline koja vas grije u području prsiju i grla i koja se svakim novim udahom širi i raste sve dok u jednom trenutku ne kulminira svetim iskustvom povezanosti i jednote prilikom kojeg u očima potpunih stranaca možete jasno vidjeti suštinu koja nas sve povezuje i spaja i osjetiti čistu bratsku ljubav i prisnost kakvu osjećate prema najbližim članovima svoje obitelji... Tada ulazite u stanje istinske čarolije života, gdje ništa ne doživljavate kao problem i sve vam ide od ruke, nošeni valom iskrene radosti čiju svjetlost isijavate i prenosite svima s kojima dolazite u dodir...

No da biste uistinu doživjeli to iskustvo i održali ga svjesno u svakodnevnom životu, morate prestati slijepo slušati naredbe svog uma i otvoriti se prema onome što vam govori vaše srce. Umjesto razmišljanja usredotočiti se na doživljavanje života onakvog kakav on uistinu jest, kakvog ga osjećate u svom srcu a ne onakvog kakvog ga interpretira vaš um. Vaš um je zarobljen u vremenu, neprestano mučen strahovima od budućnosti i opterećen krivnjama iz prošlosti koje vas drže u stanju stalne napetosti i neizvjesnosti, što vam daje iskrivljenu percepciju života. Za razliku od toga, dom vašeg srca je uvijek OVDJE I SADA i jedino u toj oazi bezvremenosti možete osjetiti i dotaknuti svetost života. I dok vjerojatno sve to dobro znate na razini teorije i pročitali ste nekoliko knjiga na tu temu, siguran sam da postoji priličan broj vas koji se pitaju kako u praktičnom smislu, u svakodnevnim okolnostima koje su tu pred vama, učiniti taj svjesni pomak, kako se osloboditi misli i briga i biti istinski sretni sada. Upravo zato sam odlučio podijeliti s vama jedan iskustveni vodič koji će vam, ukoliko odlučite prihvatiti savjete iz njega, pomoći da umirite svoj um i počnete živjeti iz srca. Savjeti dani ovdje vrijede za svakoga, svatko ih može primijeniti i svatko od vas ima sposobnost učiniti taj pomak u svijesti. Svi smo mi kao djeca bili prirodno u tom stanju, no poslije, kad je um preuzeo uzde nad našim životom, zaboravili smo to umijeće, a sada je došlo vrijeme da se ponovo prisjetimo.

ISKUSTVENI VODIČ ZA BUĐENJE SVIJESTI SRCA

Dakle, osnovni preduvjet kojeg trebate ispuniti kako biste uopće mogli doći u poziciju da se povežete sa svojim srcem je da prestanete gledati, slušati i čitati sve vijesti koje dopiru do vas iz svih medija. Razlog zbog kojeg je to od presudne važnosti je taj što su (dez)informacije koje primate preko masovnih medija strukturirane tako da vas drže neprestano angažiranima u beta stanju svijesti i da u vama potenciraju strah, neizvjesnost, tjeskobu, nesigurnost i očaj koji vas ostavljaju duboko zaključanima u umu. Naime, naš mozak se sastoji od milijardi neurona, moždanih stanica koje koriste elektricitet kako bi međusobno komunicirale. Kombinacija u kojoj milijuni neurona istovremeno šalju signale proizvodi ogromnu količinu električne aktivnosti u mozgu koju je moguće izmjeriti elektroencefalogramom (EEG). Ta aktivnost poznata je pod nazivom obrazac moždanih valova.



Postoje četiri glavna stanja svijesti koje ti valovi proizvode:

Beta stanje svijesti doživljavamo kad smo svijesno budni, posvećeni obavljanju svakodnevnih poslova ili uključeni u mentalne aktivnosti te kada osjećamo uzrujanost, napetost, strah, tjeskobu i kada smo usredotočeni na "preživljavanje". Tada djelujemo u frekvencijskom rasponu od 14-30 Hz (ciklusa u sekundi).

Alfa stanje svijesti karakterizira frekvencijski raspon od 8 – 13 Hz i povezuje se sa opuštenošću, kreativnošću, povećanom sposobnošću učenja i pohranjivanja informacija.

Theta stanje svijesti obuhvaća raspon od 4-7 Hz i označava stanje duboke smirenosti.

Delta stanje svijesti se kreće od 0.1 do 4 Hz i smatra se stanjem dubokog sna bez svijesti, iako je, naravno, moguće biti potpuno svjestan u tom stanju, kao što je slučaj kod duboke meditacije.

Ne upijanje medijskih sadržaja vam stoga omogućuje da svoju pozornost preusmjerite sa izvanjskog svijeta na sebe i svoj život.

Dobro, a što dalje? Kako se riješiti rojeva vlastitih misli, strahova i sumnji koje nas neprestano oblijeću?

Mnogi preporučuju da se za napuštanje Beta stanja svijesti ili domene uma i usklađivanje sa dubljim stanjima svijesti ili domenom srca, koristimo tehnikama disanja i koncentriranja na dah. I dok to savršeno i nedvojbeno funkcionira u jednokratnim slučajevima kada se osoba nalazi pod iznimnim stresom ili je izložena snažnim negativnim emocijama i treba se smiriti, samo disanje kao takvo teško će vam pomoći da kroz duži vremenski period ostanete u tom stanju smirenosti. Jer, jednom kada se prestanete koncentrirati na dah, vaš um ponovo postaje aktivan i njegovi strahovi opet s lakoćom preuzimaju kontrolu nad vašom sviješću. Ono što će vam doista pomoći da se usidrite u dubljim stanjima svijesti je posvješćivanje temeljnih uvjerenja o tome tko vi DOISTA jeste i da prepoznate koja su to pozadinska uvjerenja iz kojih izviru svi vaši strahovi, nemiri i nesigurnosti koje osjećate.

Dva korjenska uvjerenja koja vas drže u stanju neprestanog straha i napetosti su da imate SAMO JEDAN ŽIVOT i da ste vi ŽRTVA prepuštena na milost i nemilost životnih okolnosti te da je nad vama samim time počinjena velika nepravda, jer osjećate da vi niste odabrali ovaj život. U tom scenariju, vi ste odvojeni od svega i svakoga, svatko vas želi iskoristiti, prevariti i povrijediti i vječno ste u potrazi za ljubavlju za koju vjerujete da se nalazi izvan vas i da ju morate nekako pridobiti da biste bili potpuni. Neprestana nesigurnost u same sebe i osjećaj manje vrijednosti tjera vas da dokažete drugima da ste vrijedni te ljubavi i prihvaćanja i činite sve ne biste li se istaknuli u odnosu na druge slijedeći standarde i idealističke šablone uspjeha koje je postavilo društvo i prema čijim kriterijima mjerite svoju vlastitu vrijednost i postignuće. U suštini, svi mi tragamo za ljubavlju, no to činimo na krivim mjestima. Vjerujete da ćete jureći za novcem, prestižem, karijerom, ugledom, i izvanjskim postignućima bilo koje vrste napokon osjetiti ispunjenje za kojim čezne vaše srce, ali na kraju shvaćate da tamo, u suštini, nema ničega osim praznine nakon što splasne prvotni ushit. Mučeni podsvjesnom spoznajom o prolaznosti života i samim time osjećajući ogroman pritisak da uspijete u zadanom vremenskom roku od nekih 20-ak godina, kada ste u naponu snage, ostvariti sve to što mislite da će vam donijeti sreću, stavlja vas u stanje natjecanja i borbe u kojoj druge ljude doživljavate kao sredstva da ostvarite svoje ciljeve i istovremeno kao suparnike koji mogu predstavljati potencijalnu prijetnju ostvarenju tog vašeg cilja. Neumorno hrleći za 'srećom' za koju vjerujete da je tamo negdje u dalekoj budućnosti, gazeći i preko leševa ne biste li ju pronašli, ne shvaćate da vam ta sreća vječno izmiče i da nikada niste istinski sretni sada. Vrlo često, zbog nemogućnosti da ostvarite 'uspjeh' i 'sreću' po tom modelu, proizlazi temeljno nezadovoljstvo i razočaranje životom, zbog kojeg osjećate stalnu potrebu prigovarati, kukati, biti zavidni, ucviljeni, tužni, prezirati i osuđivati druge ljude ili okolnosti. Nošeni dubokim osjećajem da niste voljeni, krivnju za svoje neuspjehe svaljujete na sve druge, stvarajući kaos i neravnotežu u vašim odnosima i životu. Vi ste uvijek žrtva, čak i kada vam okolnosti idu na ruku, uvijek pronalazite nešto zbog čega ćete biti nezadovoljni i nesretni, nešto čemu ćete prigovoriti! Dio vas koji na ovaj način doživljava život je vaš EGO, vaše iluzorno ja koje je stvoreno kroz dugogodišnje poistovjećivanje s vašim umom i fizičkim izgledom, te izloženost indoktrinaciji zbog koje vjerujete da je vaša cjelokupna osobnost sadržana u vašoj glavi i da ste vi samo tijelo...vjerujete da ovisite o izvanjskim stvarima da biste bili sretni, no u suštini, izvanjske stvari su samo okidači preko kojih vi izražavate radost koja je već prisutna u vama.

Stoga, prvi korak je

1) POSVJEŠĆIVANJE TKO VI UISTINU JESTE

Što to znači? To znači da posvijestite i da shvatite da je vaš ego tek površinski sloj vaše osobnosti, fasada koja služi kao vaša pristupna točka, kao instrument za sudjelovanje u ovom svijetu i koja vas razlikuje od drugih ljudi, no da je ono što vi uistinu jeste mnogo šire i mnogo dublje od vašeg ega i vašeg tijela. Vi ste ona energija koja udiše životnost vašem tijelu i koja čini osnovnu razliku između žive i mrtve prirode. Potvrdu toga možete lako pronaći svaki put kad upotrijebite izraz "moje tijelo". To podrazumijeva da se vi odnosite prema njemu kao prema nečemu što "posjedujete" a ne kao prema nečemu što "jeste". Uviđate li to? Jer, ukoliko je ono što vi jeste tijelo, vi biste rekli "ja tijelo" a ne "moje tijelo". No, sama činjenica da kažete "moje tijelo" ili za nekoga drugoga "imaš odlično tijelo" ukazuje na činjenicu da se obraćate nekome tko se nalazi "u" tom tijelu, da postoji određena prisutnost koja leži u pozadini vašeg tijela i koja je u stanju percipirati to tijelo! Ako mislite da se to odnosi na vaš um, opet ćete nakon kratkog posvješćivanja shvatiti da postoji nešto još dublje od toga, nešto što je u stanju percipirati čak i um, pa i sam proces razmišljanja. To je ona prisutnost koja je svjesna da razmišljate dok razmišljate. Kada biste bili samo um, ne biste mogli percipirati da razmišljate jer bi se stopili sa mislima i izgubili se u njima. Dakle, očigledno je da postoji određena prisutnost i inteligencija koja pokreće vaše tijelo i vaš um i omogućuje im da savršeno i skladno funkcioniraju. To je vrlo slično sljedećoj situaciji. Automobil je u suštini nepomični stroj, odnosno vozilo koje postaje mobilno tek kada vi sjednete u njega i upalite ga. On vam pomaže da stignete s jednog mjesta na drugo i preko njega sudjelujete u prometu i doživljavate iskustvo vožnje. No, tu postoji osnovna razlika. Vi sebe ne poistovjećujete s autom, kao što vas ni drugi sudionici u prometu ne poistovjećuju s autom. Oni su svjesni da u svakom autu postoji vozač koji njime upravlja i koji može izaći iz jednog auta, ući u drugi i mijenjati ih po volji. Nije li zanimjivo u tom kontekstu primijetiti u kojoj smo mjeri kao ljudska bića u zabludi kad još uvijek vjerujemo da smo mi naš auto (tijelo) i da nas pokreće slučajnost?

Jednom kada postanete svjesni toga, shvatit ćete da vaš život nije proizvod slučajnosti, i da je ono što vi jeste duša, da ste vi zapravo vječna iskra svijesti koja nikada ne umire, koja je prije svog rođenja odabrala ovaj život, odabrala njegove glavne smjernice i ključne točke, od vaših roditelja, vaše obitelji, mjesta rođenja i vremena u kojem ste rođeni, kako bi se obogatila iskustvom i spoznavala sebe na ovaj jedinstven i zanimljiv način. Ona je odabrala vaše fizičko tijelo sa svim njegovim osobinama, od izgleda, boje glasa, visine do svih najsitnijih detalja, kao vozilo preko kojeg će biti u stanju doživljavati i međudjelovati na ovoj razini iskustva kako bi baš preko tih događaja i okolnosti, a ne nekih drugih, iskusila ono što će joj omogućiti dublje razumijevanje toga što ona uistinu jest i što je smisao ovog iskustva koje zovemo život.

Shvatit ćete da u tom kontekstu slučajnosti ne postoje i da se niti jedna osoba u vašem životu ne nalazi tu slučajno. Svi oni su tu kako biste s njima podijelili ljubav, međusobno si pomagali i zajednički rasli u razumijevanju onoga što vi jeste. Tada ćete vaše odnose s drugima prepoznati u novom svjetlu, kao prilike za oprost i iscjeljenje, a ne nadmetanje i produbljivanje patnje. U tom stanju svijesti počet ćete nazirete obrise kompleksnosti i savršenstva svega stvorenoga, uviđati prisutnost jednog višeg plana koji se odvija, prisutnost skrivenog arhitekta i redatelja što će vas ispuniti iskrenim divljenjem.

2) PREUZIMANJE ODGOVORNOSTI ZA VLASTITI ŽIVOT I PRIHVAĆANJE

Jednom kada postanete svjesni toga, shvatit ćete da niste žrtva i da ne postoji nitko koga biste mogli okriviti za situaciju u kojoj se nalazite. Vi ste sve to odabrali davno prije nego što ste odlučili doći ovdje a onda ste odlučili zaboraviti kako biste mogli vjerno odigrati svoju ulogu. Ako ovo čitate na razini ega, vjerjatno vam ništa od ovoga neće imati smisla, no ako razmišljate srcem, uvidjet ćete smisao. Tada ćete shvatiti da je logika srca potpuno suprotna logici uma jer se temelji na nesebičnosti, dok se um temelji na sebičnosti. Shvatit ćete da je duši prije svega najdragocjenije ISKUSTVO. Tada će započeti vaš proces buđenja i povezivanja sa samim sobom. Jednom kada to doista prihvatite, kada svjesno preuzmete odgovornost za vlastiti život, preplavit će vas duboki i trajni osjećaj mira u kojem ćete se prestati opirati i boriti protiv života nego ćete ga objeručki prihvatiti i razviti jedno dublje povjerenje u sam život, u njegov tijek i njegovu svrhu. U prisutnosti tog razumijevanja, vaš ego će se jednostavno rastopiti, ili u najmanju ruku, njegov će stisak nad vašom sviješću postati mnogo labaviji.

Svaki put kad osjetite potrebu prosuđivati druge ljude i njihova ponašanja, postanite svjesni da je razlog zbog kojeg to činite vaše vlastito nezadovoljstvo životom i potreba da svoj ranjeni ego uzvisite tako što ćete njih poniziti ili ocrniti. Postanite doista svjesni toga! Otkrit ćete da, u suštini, nemate nikakve potrebe govoriti loše o drugim ljudma, osim kada se osjećate izazvanima da uspoređujete svoju vlastitu vrijednost s njihovom od straha da će njihov, relativno govoreći, "bolji" položaj ili uspjeh, vas učiniti inferiornijima i manje vrijednima, i da će vas to na neki način ugroziti. Tu se opet javlja to korjensko uvjerenje da ste žrtva! Zapanjujuće je, kad preispitate dublje motive zbog kojih doista postupate na određeni način, otkriti da se u pozadini gotovo svih negativnih i agresivnih obrazaca ponašanja krije duboko ukorijenjeno uvjerenje da ste žrtva života i strah da niste bili i da nećete biti dovoljno voljeni. To je posebno vidljivo kod ljudi koji su agresivni i koji se lako ljute. Njihova agresivnost je zapravo poziv u pomoć, to je dubinska reakcija na bol koji osjećaju zbog nedostatak ljubavi koji su iskusili tijekom života te sada taj nedostatak kompenziraju potrebom da ih drugi slušaju i da budu poštovani, da ih se čuje, pa makar i silom. Zato, da biste prekinuli taj začarani krug ega, taj košmar i da biste mogli prestati osuđivati druge, morate najprije prihvatiti i voljeti sebe baš onakve kakvi jeste. Za mnoge ljude to predstavlja vjerojatno najteži izazov, s obzirom da su od rane mladosti uvjetovani da budu poslušni i poticani da razvijaju osjećaj manje vrijednosti u sebi. No, sada, kada ste shvatili da vi niste svoj ego, da vi niste vaše priče s kojima se poistovjećujete, možete svjesno učiniti taj korak iscjeljenja, a jedan od najboljih i najsnažnijih načina da to učinite je da stanete ispred ogledala i gledajući se u oči iskrenom ljubavlju kežete sebi:

"Volim te i prihvaćam te upravo takvog kakav jesi i ne osuđujem te zbog ničega. Ti si jedinstven i savršen izraz života i više nikada neće postojati nitko poput tebe u čitavom svemiru".

Ponavljajte to i posvješćujte svakodnevno, sve dok u tim riječima koje izgovarate ne osjetite iskrenu ljubav i poštovanje prema sebi i kako istina te izjave odzvanja cijelim vašim bićem. Tada ćete osjetiti neopisivo olakšanje i radost. Bit ćete po prvi puta slobodni da budete tko jeste.

Postupno ćete osjetiti potrebu da raščistite odnose s ljudima iz vaše prošlosti i sadašnjosti za koje ste vezani negativnim iskustvima i odnosima tako što ćete im oprostiti i primiti oprost. Iznimno snažan i detaljan proces opraštanja i otpuštanja možete pronaći u mom prethodnom postu "Danas je dobar dan za umrijeti".

Svaki put kada osjetite da potpadate pod utjecaj žrtvenog mentaliteta i da vas pritišću tjeskobne misli te da se nalazite u stanju u kojem često osuđujete i prosuđujete, izgovorite svjesno sljedeću izjavu:

"Potpuno sam u miru sa svime što se događa u mom životu i dopuštam životu da se slobodno odvija. Prihvaćam i pozdravljam sve situacije, ljude i događaje koji mi dolaze i oslobađam se potrebe da ih kontroliram i prosuđujem."

Osjetit ćete duboki mir i osjećaj lakoće time što ćete prestati prosuđivati druge ljude i situacije s kojima ćete se susretati. Jednostavno im dajte slobodu da budu to što jesu bez vašeg suda. Možete i dalje primjećivati da nešto nije u skladu sa vašim shvaćanjem života i svjetonazorom, no pokušajte pritom ne upasti u zamku i preuzeti ulogu suca! Umjesto toga, pokušajte prihvatiti to kao dio života, dopustite i tu mogućnost. Otkrit ćete da, u pravilu, kad ne prosuđujete druge ljude i situacije, često imate mnogo veću priliku nešto naučiti od njih jer ste u stanju promatranja.

3) ZAHVALNOST

Napokon slobodni od poistovjećivanja s ulogom žrtve, moći ćete po prvi puta duboko udahnuti i uistinu doživjeti život oko sebe onakvim kakvim ga doživljava i vidi vaše srce. Počet ćete sve više prepoznavati ljepotu u svemu, koja je, otkrit ćete sa zaprepaštenjem, oduvijek bila tu oko vas, samo što ju zbog uronjenosti u carstvo uma nikada ranije niste bili u stanju zamijetiti. Odvojite svakog dana nekoliko minuta da biste posvijestili koje su to stvari na kojima osjećate iskrenu zahvalnost u svom životu. Prisjetite se, što je to što u vama pobuđuje osjećaj zahvalnosti. Svatko od nas osjeća zahvalnost u barem jednom segmentu svog života prema nečemu, sve što trebate je odvojiti malo vremena da biste otkrili što je to. Kada to posvijestite, dopustite si da cijelim svojim bićem osjetite tu zahvalnost i budite s tim osjećajem neko vrijeme. Ta jednostavna promjena percepcije pomoći će vam da izađete iz uma i njegovih priča i svjesno se usidrite u svijesti srca. Svako jutro započnite svoj dan izražavanjem zahvalnosti. Vidjet ćete koliko će vam dan biti iskustveno različit, koliko ćete drugačije doživljavati sve situacije i ljude s kojima ćete dolaziti u dodir. I premda ćete u početku morati češće posvješćivati razloge na kojima ste zahvalni, što više budete provodili vrijeme primjećujući i uživajući u ljepoti i veličanstvenosti života koji vam je darovan, pred vama će se otvoriti jedan sasvim novi svijet, pun divote i raskoši. Budite što više u prirodi, budite sami sa sobom, uzmite si vremena, promatrajte i opažajte ljepotu koja vam se nudi u zlatnom zalasku sunca i smiraju dana, plavom nebu i mirisu svježe pokošene trave, bujanju zelenila i radosnom cvrkutu ptica, i tada će, iz dubine vašeg bića izroniti spontani osjećaj duboke i bezrazložne zahvalnosti na tome što jednostavno jeste upravo ovdje i upravo sada, što vas pak izravno uvodi u svjesnost sadašnjeg trenutka.

4) SADAŠNJI TRENUTAK

Tu ćete otkriti slobodu u kojoj nema pritiska da budete bilo što ili bilo tko u očima drugih, da se dokazujete i da postignete bilo što, nema imperativa. Više ne žurite, jer shvaćate da ne možete nikamo zakasniti, ne osjećate strah da ćete nešto izgubiti, jer vi već jeste na jedinom mjestu na kojem ćete ikada moći biti, OVDJE i u jedinom vremenu koje će ikada biti stvarno, SADA... Pokušajte ne prosuđivati situacije i okolnosti koje vam dolaze kao ovakve ili onakve i unaprijed stvarati otpor prema njima. Pokušajte ne označavati nešto kao teško, a nešto drugo kao glupo ili besmisleno. Nemojte se boriti protiv trenutka, nemojte razmišljati o njemu, nego jednostavno uronite u njega i poklonite mu najbolji dio sebe. Budite u potpunosti svjesno prisutni u svemu što radite, predajte se tome cijelim svojim bićem i uživajte u svakom trenutku svog iskustva, svjesni da, u okviru tog novog shvaćanja života, nije uopće važno gdje se nalazite i što radite, mnogo je važnije tko vi JESTE dok to radite. Iskustvo i kvaliteta bivanja postaju ovdje svrha samoj sebi. Ne radite nikakve planove koji prelaze okvire današnjeg dana, samo budite ovdje, sada. To je stanje u kojem prirodno postajete svjesni svog disanja, gdje vas duboki i smireni udasi povezuju sa središtem vašeg bića i gdje počinjete shvaćati da je vaše tijelo uistinu hram vašeg božanskog sebstva. Svaki put kad se uhvatite da razmišljate o budućnosti, da procjenjujete i prosuđujete stvari i situacije oko sebe i da sebe definirate u odnosu na njih, svaki put kad se pojavi onaj mentalni dijalog pun sumnji i nesigurnosti u vašem umu, jednostavno udahnite duboko i postanite svjesni ovog trenutka. ŽIVOT JE SADA A VI STE OVDJE, I TO JE JEDINO ŠTO JE VAŽNO. Ne sutra, ne za mjesec dana, ne za godinu – SADA! Otkrit ćete kolika snaga i moć leže u toj spoznaji.

Kako biste se što dublje usidrili u svijesti sadašnjeg trenutka i zahvalnosti, probajte sklopiti



dlanove svojih ruku u visini brade i privući ih prsima kao što je prikazano na slici. Osjetit ćete kako će vas ta duboka i univerzalna gesta zahvalnosti automatski dovesti natrag u stanje u kojem ćete biti svjesni vaše povezanosti sa srcem.

Kada osjetite i izrazite iskrenu zahvalnost na tome što jeste upravo ovdje i sada, vi dijelite jedan od najsvetijih i najintimnijih trenutaka sa Životom. Toliko svet i toliko intiman da osjećate kako radost zapljuskuje vaše srce u valovima i počinje se prelijevati preko rubova vaše duše. Tu postajete svjesni da ljubav nije negdje izvan vas, nego da vi jeste ljubav i da ne morate ništa raditi da biste ju zaslužili ili osvojili, ona već jest sama srž vašeg bića, uvijek tu, prisutna i samo čeka strpljivo na vas da joj se otvorite, da utišate svoj um i da otvorite svoje srce kako bi se mogla slobodno izraziti kroz vas u neprekidnoj bujici radosti i ushićenja. Tu ćete shvatiti da se punina te ljubavi može izraziti jedino kroz davanje i prirodno ćete ju željeti davati svima, bez obzira na sve.

5) SUOSJEĆANJE I BUĐENJE OSJEĆAJA GLOBALNE OBITELJI

Ono što će uistinu do kraja otvoriti vaše srce je vaše suosjećanje i ljubav za druge ljude. Istinski pokazatelj koliko živite iz srca je vaša sposobnost i spremnost da uključite što je više ljudi moguće u prošireni osjećaj vlastite obitelji.

Pokušajte ovo: Sljedeći put kad se nađete negdje gdje ima mnogo ljudi koje nikada prije niste vidjeli, ili zapravo, u bilo kojoj prilici gdje susrećete strance ili površne poznanike, zastanite na trenutak i pogledajte te ljude. Umjesto da samo prođete pokraj njih začahureni u svoju sebičnu ljušturu, razmišljajući o svojim uskogrudnim problemima, pokušajte ne biti hladni i rezervirani, nego promatrajte njihova lica i zapitajte se, što vaše srce osjeća prema njima? Pokušajte ih doživjeti kao svoju braću i sestre, kao dio svoje vlastite obitelji. Gledajte dublje od vanjštine, dublje od ego priča s kojima su se poistovjetili, gledajte njih, ono što leži duboko u njihovim očima, i tada ćete prepoznati, da se ispod svih tih naslaga straha, patnje i iluzija, u svakome nalazi ona suštinska dobrota, ona temeljna iskra ljudskosti koja nas sve povezuje. Nemojte ih prosuđivati, osuđivati i ogovarati zato što su ovakvi ili onakvi. Prepoznajte tu dobrotu u njima i dajte im ljubav. U komunikaciji s drugima, obraćajte se izravno njihovom srcu, njihovoj suštini. Budite ljubazni i dobronamjerni prema svakome bez obzira na to kako se oni odnose prema vama i vidjet ćete da ne postoji osoba, ma koliko naizgled djelovala zatvoreno i bezosjećajno, koja ne reagira na ljubaznost. Gledajući ih očima srca i poštujući tu temeljnu dobrotu, ono božansko u njima, pomoći ćete im da i oni probude to najbolje u samima sebi. Možda će to djelovati iznenađujuće i čudno njihovom egu. Možda to neće moći priznati ili shvatiti na razini uma, ali vidjet ćete da će se nešto u njima promijeniti. Vaša otvorenost i prijateljstvo će dirnuti nešto duboko u njima, čega možda nisu bili ni svjesni, nešto što su davno zaboravili. Vi ćete im pomoći da se prisjete. Jer, vi ne utječete na ljude samo svojim djelima i riječima, nego također i vašom pojavom, vašim pogledom, energijom koju zračite. Istina toga i iskrena radost koju će vidjeti u vašim očima ostavit će mnogo dublju poruku nego sva uvjeravanja, dokazivanja i argumenti zajedno. Ljudima nije potrebna vaša osuda, sarkazam ili optužba. Nije im potrebno da im s visokoga dokažete da su u krivu a da ste vi u pravu. Upravo to je ono što je dovelo do otuđenja koje nagriza temelje čovječnosti. Potrebna im je vaša ljubav, vaše suosjećanje. Poklonite im to što jeste. Dajte im taj dar nesebično. Kad počnete na taj način promatrati ljude, kao članove vaše obitelji, kada ćete iskreno moći svakoga koga sretnete doživjeti kao vlastitog brata ili sestru, vaš ego će se jednostavno rastopiti od topline ljubavi i zajedništva koje će protjecati kroz vaše srce i shvatit ćete koliko uistinu predivnih i dragih ljudi ima posvuda na svijetu.

Tada ćete biti u stanju sve kulture, svih zemalja svijeta osjetiti kao svoje vlastite, sve odvojenosti i podjele će se utopiti u oceanu jednote vašeg srca koja povezuje i spaja sve što postoji i prepoznati ih tek kao raznolike manifestacije Jednoga, koje je preuzelo beskonačno mnogo različitih oblika. Veo iluzije će pasti i tada ćete u očima drugih ljudi jasno moći vidjeti svoj vlastiti odraz i to će vas preplaviti sve dubljim i dubljim osjećajem svetosti zbog kojeg ćete osjetiti iskrenu potrebu zagrliti svakoga i podijeliti taj osjećaj radosti s njima.



Tada ćete znati da živite iz srca i nitko vam više ništa neće trebati govoriti, svakim udahom ćete biti potpuno svjesni tko ste i živjeti tu svoju istinu.

To stanje svijesti predivno i slikovito dočaravaju riječi sufi pjesnika Ibn Arabija iz 12 stoljeća:

"Moje je srce poprimilo svaki oblik;
Postalo je pašnjak za gazele, i samostan za kršćanske redovnike.
Hram za idole, i kaba za hodočasnike,
Svici Tore i stranice Kur'ana.
Ja slijedim religiju Ljubavi,
i gdje god deva ljubavi krenula,
tu je Ljubav moja religija i moja vjera."

Na taj način, živeći u srcu, ne samo da ćete biti u skladu sa samima sobom, nego ćete snažno utjecati na stvarnost oko vas i ljude čije ćete živote doticati, jer elektromagnetsko polje vašeg srca je dio mnogo šireg elektromagnetskog polja Zemlje i svih drugih polja s kojima međusobno komunicira. Svi smo mi JEDNO, sve je međusobno povezano, sve je manifestirana svjesna energija u kretanju, energija-u-mociji ili E-MOCIJI. Drugim riječima, sve je u EMOCIJI! Ako sumnjate u svoju vlastitu snagu i moć, ostavljam vam jedan zanimljiv podatak za razmišljanje. Za vrijeme lažnog "terorističkog napada" na blizance 2001. godine, neposredno nakon što je vijest o napadu obišla cijeli svijet, sateliti su zabilježili nešto vrlo neuobičajeno, ogromnu i naglu promjenu u magnetskom polju Zemlje koja je uslijedila kao posljedica šoka i ostalih negativnih emocija koju je ta vijest izazvala u ljudima. Upravo iz te spoznaje da naše misli nabijene emocijama stvaraju takav snažan učinak na magnetsko polje planeta, proizašla je incijativa Globalne Koherencije čija je namjera okupiti ljude u zajedničkoj namjeri da odašiljanjem uravnoteženih i pozitivnih emocija na razini srca stvore pomak u globalnoj svijesti...





Budite svjesni snage svojih misli i emocija i vas samih, budite u svakom trenutku svjesni tko ste vi i čemu dajete svoju energiju, kojim mogućnostima, kojim ishodima i iz kojeg stanja svijesti djelujete: Iz ljubavi ili straha?

Obratite pozornost na ove sljedeće filmiće. Oni nam govore gdje leži naša istinska snaga i sažimaju suštinu svega napisanog u ovom postu. Ako je netko voljan i u mogućnosti prevesti ih, pomozite prenijeti ovu snažnu poruku što većem broju ljudi.





Zato, bez obzira na sve, budite u srcu, budite ovdje i sada, živite svaki dan u potpunosti i pustite srcu neka vas vodi kroz život, ono je vaš najpouzdaniji unutarnji kompas koji će vas kroz oluju sigurno dovesti do istine vašeg bića i izravnog iskustva božanskog i kao takvi, bez da poduzimate bilo što drugo, samim svojim bivanjem, bit ćete svjetionici svim drugima koji također traže svoj put kući.

Vi ste Svjetlo!

Nova Vizija


 
- 14:19 - Komentari (49) - Isprintaj - Zasebno

02.07.2012., ponedjeljak

KULA PRAVOSUDNA

02.07.2012. - pripremio: Jupi

Danas je opće popularno da svi govore o ekonomskim problemima i rješenjima, A ključ za sve vide i nude u sferi novca. Ekonomska kriza u Hrvatskoj zaokuplja svu pozornost, pa tako duboka, vrlo troma i poražavajuća kriza hrvatskog pravosuđa ostaje izvan svakodnevnog kriznog fokusa.

Osnivač i predsjednik Udruge JURIS PROTECTA, Zlatko Zeljko već niz godina upozorava na drsku odvjetničku pljačku i poražavajuće stanje pravosuđa u Hrvatskoj koje bitno i snažno, već u temljenim odrednicama i praksi onemogućuje sve pokušaje gospodarskog oporavka.

Zeljko je nakon završenog studija elektrotehnike, diplomirao i. kombinirani studij prava i ekonomije na Sveučilištu u Münchenu. Cijelu profesionalnu karijeru proveo je kao samostalni pravni poslovni savjetnik na njemačkom govornom području.

Nedavno je na stranici udruge Juris Protecta objavio: - Izvješće o stanju pravosuđa, medijskih sloboda, gospodarstva i ljudskih prava u RH.
Meni je to Izvješče posebno interesantno jer se u njemu vidi koliko bolesna metastaza hrvatskog pravosuđa ključno određuje sve što se događa u drugim životnim sektorima današnje Hrvatske, i koliko je lobi pravnih pismoznanaca nedodirljivo i daleko iznad svake ekonomije i demokracije.

Cjelovito Izvješće koje preporučujem pogledati nalati se na linku: http://jurpro.hr/izvjesce-lang=hr.html
a ovdje u slijedećem donsim samo neke naglaske iz tog Izvješća.

IZVADCI IZVJEŠĆA

Republika Hrvatska je država u kojoj interesni lobiji masovno kontroliraju i pljačkaju svoje sugrađane i pravne osobe, sve na zakonit način, a zakone su donijeli upravo ti lobiji.
Djelotvorno, nezavisno i kvalitetno pravosuđe je osnovna pretpostavka za uspješan razvoj tržišnog gospodarstva i slobodnog društva.
Sudski postupci u građanskim sporovima pred hrvatskim sudovima traju 10, 20 i više godina.

Prema ustaljenoj praksi Europskog suda za ljudska prava svako trajanje sudskog postupka više od 5 godina predstavlja kršenje ljudskih prava zbog dugotrajnosti sudskog postupka. Hrvatska ima stotine tisuća predmeta koji su stariji od 10 godina, a na desetke tisuća koji su stariji od 20 i više godina. Kod tolikog trajanja sudskih postupaka cinizam je pozivati se na postojanje pravne države u Hrvatskoj.
Hrvatske vlasti zasigurno krše ljudska prava više stotina tisuća svojih građana zbog dugotrajnosti sudskih postupaka, što je europski rekord. Zbog samo te činjenice RH ne pripada krugu civiliziranih zemalja, a Europska unija je ne bi smjela primiti u svoje članstvo. RH bi morala biti isključena i iz članstva u UN-u zbog masovne povrede ljudskih prava zbog dugotrajnosti sudskih postupaka.

Obzirom na dugotrajnost sudskih postupaka, nepostojanja kvalitetne pravne zaštite u razumnom roku, nefleksibilnosti radnog zakonodavstva, nedovoljne zdravstvene zaštite između ostalog, Hrvatska je država koja ne samo da ne pruža pretpostavke za investicije, a time pokretanje gospodarstva i smanjenje nezaposlenosti, nego se radi o lokaciji koja je nepoželjna i opasna za življenje.
U Hrvatskoj su glavni uzrok nedjelotvornog i nekvalitetnog pravosuđa odnosno dugotrajnosti sudskih postupaka.

2. Odvjetničke tarife

Autoru ovog izvješća nije poznata država u svijetu u kojoj je na snazi sličan model odvjetničkih tarifa koji bi bio usporediv s Hrvatskim.
Davne 1994. god. donesen je Zakon o odvjetništvu koji je predvidio da Odvjetnička komora određuje visinu i način obračuna odvjetničkih tarifa (čl. 18 ).
Drugim riječima Zakonom o odvjetništvu dodijeljene su zakonodavne ovlasti jednoj cehovskoj interesnoj udruzi građana. Samo je po sebi razumljivo da su te ovlasti zloupotrebljene do krajnjih granica. Kao i sve druge strukovne i paradržavne organizacije u novostvorenoj državi, i Hrvatska odvjetnička komora je stavljena pod kontrolu uskog tajkunskog interesnog lobija od nekoliko odvjetnika. Oni su zloupotrijebili dobivene ovlasti i nametnuli pljačkaški danak Hrvatskim pravnim i fizičkim osobama, kojeg povijest do tada nije poznavala.
Interesni lobiji putem „Tarifa“ pljačkaju na isti način bogate i siromašne. Naime umirovljenici i ostala sirotinja koja zakasni s plaćanjem mjesečne pretplate HRT-u u iznosu od 80,00 kn dobiva ovrhu i njezin dug preko noći naraste na 550,00 kuna. Isto se događa kod parkirališni kazni i komunalnih dugovanja.

Odvjetnički honorari u Hrvatskoj u prosjeku su 7 puta veći od honorara odvjetnika u Njemačkoj
Ako se uzme u obzir činjenica da su prosječna primanja njemačkih građana trostruko veća od hrvatskih, dolazimo do zaključka da su usluge odvjetnika u Hrvatskoj 20 (dvadeset) puta skuplje.

Nema sumnje da su odvjetničke tarife u Hrvatskoj najveća povijesna pljačka pravnih i fizičkih osoba na ovom prostoru. Ne samo da se radi o ozakonjenoj pljački povijesnih razmjera, nego su odvjetničke tarife glavni razlog gospodarskog sloma Hrvatske.

Nekoliko odvjetnika koji su bili bliski političkim i interesnim lobijima preuzeli su zastupanje državnih i gradskih institucija odnosno poduzeća u vlasništvu države i gradova te u vrlo kratkom vremenu postali milijunaši i najbogatiji Hrvati.
Novac koji je preko odvjetničkih tarifa izvlačen iz državnog sektora, tobože na legalan način, jedna je od najbolje organiziranih načina legalizirane pljačke, odnosno pranja novca u Hrvatskoj.

Procjenjuje se da je u zadnjih 18 godina, nakon donošenja Zakona o odvjetništvu do danas od građana i pravnih osoba u RH prekomjerno naplaćeno najmanje 60 milijardi Eura. To su više od 4 godišnja proračuna RH. Procjenjuje se da je 90% od toga iznosa završilo na računima stanovitog broja tajkuna iz redova odvjetnika, a samo 10% od toga iznosa je završilo na računima preostalih odvjetnika.
Na jednoj strani postoji nekoliko tajkuna iz odvjetničkih redova koji raspolažu milijardama, dok na drugoj strani zbog pomanjkanja klijenata 40% preostalih odvjetnika ima blokirane račune zbog nedostatne zarade.
Prema podacima Porezne uprave, dugi niz godina prvo mjesto po ostvarenoj dobiti zauzimali su upravo tajkuni iz reda Zagrebačkih odvjetnika.
Dok u demokratskim državama Europe sudske tarife u stopu prate odvjetničke, u Hrvatskoj su odvjetničke tarife u prosjeku 100 puta više od sudskih. To ima za posljedicu da je sudački rad diskriminiran i znatno niže plaćen od odvjetničkog.

Vlasti nisu spremne ukinuti odredbu po kojoj odvjetnička komora samostalno određuje odvjetničke tarife, unatoč činjenici da su u većini zemalja EU-a odvjetničke tarife određene zakonom i usklađene sa životnim standardom. Iz toga proizlazi da je upravo vlast sponzor masovne povrede ljudskih prava i organizirane pljačke.

Kozmetička promjena tarifa i obmana javnosti uslijedila je krajem 2009. god. kada su Hrvatska Vlada zastupana po ministru gospodarstva Đuri Popijaču i HUP-u, kojeg je zastupao Popijačev zamjenik, dala suglasnost za novi tarifni prijedlog Odvjetničke komore. Nadglasali su sindikate u GSV-u i time omogućili Sanaderovom ministru pravosuđa Ivanu Šimonoviću da dade svoju suglasnost na novi tarifni model. Ministar je velikodušno potpisao nove tarife uz cinične izjave o napretku u reguliranju odvjetničkih tarifa, a nakon toga napustio Vladu i Ministarstvo pravosuđa.

Nabrojat ćemo, taksativno, posljedice propusta zakonskog reguliranja odvjetničkih tarifa na bazi odredbe razumnih paušalnih naknada (honorara) za zastupanje u imovinsko pravnim i ostalim sporovima u Hrvatskoj po uzoru na veliku većinu zemalja EU-a predvođenu Njemačkom:

1. Kadrovska devastacija pravosuđa
Zbog višestruko većih očekivanja zarada u odvjetništvu i javnom bilježništvu, suci su masovno napustili sudove i prešli u odvjetnike odnosno javne bilježnike.

Sudački kadar od najnižih do najviših sudova u velikoj je većini biran iz interesne skupine HDZ-a. Režim i ne krije da u Ustavni sud nisu birani vrsni i ponajbolji kadrovi nego politički komesari političkih stranaka. Takvi kadrovi nisu u stanju kvalitetno obnašati svoje dužnosti

2. Organizirana pljačka i nedostupnost pravne zaštite slijedeća je posljedica odvjetničkih tarifa u RH. Odvjetničke tarife su po visini lihvarske, a po načinu obračuna uzrokuju sukob interesa odvjetnika i njegovog klijenta. Građani koji nemaju dovoljno financijskih sredstava nisu u stanju ostvariti pravnu zaštitu.
Nekoliko odvjetnika koji su bili bliski političkim i interesnim lobijima preuzeli su zastupanje državnih i gradskih institucija odnosno poduzeća u vlasništvu države i gradova te u vrlo kratkom vremenu postali milijunaši i najbogatiji Hrvati.
Novac koji je preko odvjetničkih tarifa izvlačen iz državnog sektora, tobože na legalan način, jedna je od najbolje organiziranih načina legalizirane pljačke, odnosno pranja novca u Hrvatskoj.

3. Masovna povreda ljudskih prava zbog nerazumno dugog roka suđenja
Hrvatska ima više stotina tisuća sudskih predmeta koji su stariji od 10 odnosno 20 i više godina. Sud za ljudska prava u Strasbourgu generalno priznaje kršenje ljudskih prava za svako prekoračenje trajanja sudskog postupka dulje od 5 godina.

4. Korupcija i sukob interesa u pravosuđu je na prvom mjestu u svim anketama provedenim u Hrvatskoj. Tako svako novo odgađanje sudskog ročišta donosi odvjetniku na desetke tisuća kuna dodatnog honorara, što suci vrlo često čine svojim kolegama odvjetnicima. Odvjetničke naknade u Hrvatskoj prema najnovijem tarifnom modelu za imovinsko pravne sporove (95% prometa na sudovima) računaju se posebno za svako ročište i svaki podnesak. To vodi do otvorenog sukoba interesa odvjetnika i njegovog klijenta, jer odvjetnik ima interes da postupak traje što duže, a njegov klijent ima obrnut interes (minimiziranje trajanja postupka i troškova).

3. Katolička crkva

Nakon što je Tuđmanov HDZ preuzeo vlast Crkva je odmah pokazalo da joj je daleko više stalo do materijalnih dobara nego izgradnje uređenog civilnog društva u Hrvatskoj.
Vatikanska diplomacija iskoristila je vlastohlepnog Tuđmana i s njegovim režimom zaključila sramni međudržavni ugovor po kome se RH obavezala iz budžeta financirati cjelokupne crkvene aktivnosti u Hrvatskoj, a Tuđman je za uzvrat dobio neograničenu potporu Crkve. Alternativa bi trebala biti uvođenje posebnog crkvenog poreza, kojeg bi plaćali katolici izravno Crkvi, kao što je to slučaj u većini europskih zemalja. Za očekivati je da će se naći neka buduća vlast koja će otkazati Konkordat i zaključiti novi Ugovor s Vatikanom sukladno europskim standardima.

Mnogi njezini misionari živjeli su dugi niz godina u demokratskim zemljama Zapadne Europe, USA, Kanade i Australije, ali ništa od tih demokratskih zasada nisu presaditi u svoju domovinu. Izgleda kao da su se bojali demokracije, učinkovitog pravosuđa i funkcioniranja institucija vlasti. Tako Katolička crkva u cjelini a ni pojedini članovi klera nikada nisu digli svog glas protiv organizirane pljačke građana putem odvjetničkih tarifa koje su zaslužne za uništenje pravosuđa i ostalih institucija vlasti, što je na kraju dovelo do masovnog kršenja ljudskih prava stotinama tisuća hrvatskih građana i u konačnici ugrožavanja opstojnosti cjelokupnog Naroda.

Nije razumljivo da svi ti učeni i iskusni pojedinci iz crkvenih redova nisu bili u stanju procijeniti ulogu djelotvornog pravosuđa i ostalih institucija vlasti za razvoj gospodarstva, a time radnih mjesta i prosperiteta građana. Možda Crkvi i nije stalo do materijalnog i duhovnog prosperiteta građana, kako bi iste mogla lakše držati u pokornosti.
Umjesto aktivnog sudjelovanja u izgradnji djelotvornih institucija vlasti Crkva se zadovoljila organizacijom pučkih kuhinja iz budžetskih sredstava, a osiromašeni jadnici čekaju u neprekidnim redovima kako bi dobili besplatan dnevni obrok.

Crkva vjerojatno zna da je značajno izgubila potporu u narodu, ali je to očito previše ne brine. Također je neophodno onemogućiti monopol katoličkog vjeronauka u školama kako bi se osigurala ravnopravnost vjernika i nevjernika odnosno drugih konfesija.

4. Sloboda medija

Jedan od vrlo značajnih problema hrvatskog društva je nepostojanje slobode medija. U Hrvatskoj ne postoji niti jedan nezavisni slobodni medij.
Novinari nisu zaštićeni kako bi mogli neovisno obavljati slobodnu novinarsku djelatnost, a gospodarski tajkuni odnosno moćnici vrlo često određuje što i kako će se objaviti ili ne objaviti.

Unatoč svim očekivanjima aktualna vlast predočila je prijedlogu novog Zakona o HRT-u prema kojem se HRT stavlja pod izravnu kontrolu vlasti, predlažući da članove Uprave i Vijeće HRT-a bira Sabor. Dakle pripremaju se crni dani HRT-u. Tako Hrvatska radiotelevizija nakon 20 godina „demokracije“ umjesto da postane javni medij ponovo postaje državna radiotelevizija.
Formalno kolo vodi Čačićev HNS, beznačajna klijentelistička strančica pod čijom kontrolom je nadležno Ministarstvo kulture, ali očito ima potporu svog koalicijskog partnera Milanovićevog SDP-a. Tako Hrvatska radiotelevizija nakon 20 godina „demokracije“ umjesto da postane javni medij ponovo postaje državna radiotelevizija .

U nedavno provedenoj diskusiji u emisiji „Otvoreno“ bila je vidljiva sva nakarada prijedloga novih zakonskih izmjena. Među gostima se našao i olinjali bivši komunistički novinar Denis Kuljiš koji tvrdi da je prijedlog novog Zakona o HRT-u proizvod njegove misteriozne radne grupe, čiji članovi su ostali nepoznati javnosti.

5. Gospodarstvo

Hrvatsko gospodarstvo je pred kolapsom. Nije ni čudo, jer država nije u stanju privući investitore. Naime samo luđaci su spremni investirati u državi u kojoj sudski postupci traju 20 ili više godina, a cijena takvih postupaka je 10 puta skuplja od ostalih lokacija u Europi.
Hrvatska je država čije gospodarstvo je pred kolapsom zbog nedjelotvornog pravosuđa odnosno visokih odvjetničkih troškova. Naime poduzetnici i ostali građani prisiljeni su otpisati potraživanja u trenutku kada dužnik odbije plaćanje. Dužnici i razni špekulanti masovno koriste dugotrajnost sudskih postupaka i odbijaju plaćanje sa sloganom „tuži me“. Političari uključujući predsjednika Države i Vlade pozivaju strane i domaće privatne investitore da ulažu u Hrvatsku i time pokrenu gospodarstvo i povećaju broj zaposlenih, ali nisu u stanju shvatiti da je to upravo zbog nedjelotvornog pravosuđa pucanj u prazno.

6. Bankarski sustav

Upravo zbog ne funkcioniranja pravosuđa postoji veliki izgled da dođe do sloma bankarskog sustava u Hrvatskoj.
Poznato je da se veliki dio stambenih i ostalih kredita ne servisira, a banke se ne usuđuju pokrenuti masovne ovrhe, jer znaju da zbog ne efikasnog sudstva ovrhe u Hrvatskoj traju godinama, a nerijetko i 10-cima godina.
Banke bi po hrvatskim i drugim nacionalnim i internacionalnim standardima morale otpisati takva potraživanja, što bi istog trenutka dovelo do sloma bankarskog sustava u Hrvatskoj. Pitanje je samo vremena kada se više neće moći odlagati pokretanje masovnih ovrha na nekretninama i koliko će dugo trajati ova neizvjesnost.

ZAKLJUČAK

Pretpostavka za investicije, bilo domaće ili strane, je učinkovito pravosuđe, a to znači rješavanje sporova u razumnom vremenskom okviru. Nije teško zaključiti da nitko normalan neće investirati odnosno pokretati gospodarske aktivnosti u državi u kojoj sudski postupci traju 20 i više godina. Ne samo to nego država u kojoj sudski postupci traju 20 godina ne smije se uopće nazivati pravnom državom. Takva država je država kaosa, bezakonja i masovne povrede ljudskih prava zbog dugotrajnosti sudskih postupaka. U takvoj državi je opasno živjeti a kamoli dobrovoljno investirati i pokretati gospodarske aktivnosti.
Ako aktualna vlast u najkraćem roku ne promjeni navedene makroekonomske uvjete, doći će neminovno do sloma bankarskog sustava i cjelokupnog gospodarstva, a time do kaosa i nemira nesagledivih razmjera.
Nisam siguran da su vlasti s ovih prostora, uz svoje nasljeđe iz prošlih vremena, u stanju sagledati nadolazeće opasnosti.
Jedini način za izlaz iz neminovnog sloma je stvaranje makroekonomskih uvjete, prije svega osiguranje suđenja u razumnom roku i po razumnim cijenama, kao i posezanje za stranim nezavisnim i kompetentnim kadrovima. Bojim se da će prenapuhana vlast prije bankrotirati nego priznati vlastitu nekompetentnost.
Uostalom pročitajte što o modernoj Hrvatskoj misli kolumnist The Washington Times-a pod naslovom Moderna mafijaška država

Dodatak : POTPIS PETICIJE

Niže potpisani zahtijevaju od Vlade RH i Sabora da bez odgode zakonski reguliraju odvjetničke tarife prema modelu koji se primjenjuje u Njemačkoj i ostalim državama EU-a i time spriječi daljnju sponzoriranu pljačku fizičkih i pravnih osoba, urušavanje gospodarstva i masovno kršenje ljudskih prava u Hrvatskoj. Istovremeno tražimo od Europske komisije i Europskog parlamenta da naše zahtjeve podupru i uvjetuju članstvo RH u EU udovoljavanjem navedenom zahtjevu.


AD. 14.07.2012.

Osvrt prezentatora Izvješća ( Jupi ) :

Ovu tematiku o izopačenosti kule pravosudne želio bih zaključiti jednom artikulacijom, a ta je - CEHOVSKA SUPERMACIJA .

Cehovi nastaju u Europi u 13 stoljeću kao udruge obrtnika, i trgovaca, a udruge sa svrhom da se iz zajedničke kase i fonda znanja cehovske udruge pomaže poslovanje, razvoj, sigurnost i utjecaj svojih članova ceha. To se radilo na osnovu ulaganja članova, i zvalo se - platiti ceh.

Općenito, po karakteru, za ceh se može reći da je to branšno-stručna udruga; npr. ceh knjigovođa, ceh obućara, ceh mlinara, ceh tiskara, bankarski ceh, ceh zaštitara, itd. I danas cehovi egzistiraju kao registrirane udruge, ili samo kao organizacijski model u nekoj branši.

Ona sila koja stvara ceh, i drži ga na okupu jest sila interesa, i to istih interesa nekog broja poslovnih ljudi. Ti poslovni ljudi svijesni svojih zajedničkih interesa, mogu se registrirano udružiti u ceh, ALI I NE MORAJU, NO I DALJE NJIHOVE SILE INTERESA SU PRISUTNE I ONE SE SAME ZA SEBE U STAVRNOSTI SE ZBRAJAJU, KAO VEKTORI NA ISTOM PRAVCU.

Tako, iako u Hrvatskoj ne postoji registrirani pravni ceh, uobičajeno je i opravdano reći - pravni ceh, jer postoji isti poslovni interes sudaca i odvjetnika da sebi osiguraju posao, i tako profite i društvenu moć.

Štos s pravnim cehom je što su ljudi upravo iz tog ceha najviše i najsnažnije od svih drugih uključeni u IZRADU ZAKONA, pa su pod utjecajem vlastitih poslovnih interesa u šansi da te zakone naprave, ili samo začine, tako da im ti zakoni omogućuju brdo posla i dobre zarade.

Tako je i s drugim cehovskim interesnim skupinama, recimo medijski ceh, farmaceutski ceh, ceh političara, itd. Svi ti cehovi vide i nude život, usko kroz optiku i naočale vlastite struke / branše i to tako da im osigurva dobru prođu i profit

Upravo o tome Željko Bebek pjeva - "Kad bi mene pitali svi bi samo plesali"

Posljedično tim branšnim poslovnim - cehovskim interesnim silama, u ljudskim društvima dolazi do narastanja njihova utjecaja na čovjeka pojedinca, koji se teško može oprijeti njihovim ponudama i traženjima, i to se onda zove CEHOVSKA SUPERMACIJA.

Povijesno je već poznata opasnost od cehovske supermacije i zapravo njihovog retrogradnog životnog djelovanja, pa su primjerice obrtnički cehovi u 19 st. bili negdje zabranjeni. No tu zabranu cehova obrtnika ishodio je - ceh industrijalaca. Ha ha ha.

Općenito se može reći dakle da su cehovske sile jedne od ključnih društvenih sila, koje su stalno prisutne i stalno život povlače na svoju stranu.

Tako se pokazuje vrlo opravdanim zaštiti se od CEHOVSKE SUPERMACIJE, no hrvatski Ustav ne prepoznaje cehovske interese, niti zaštitu od cehovske supremacije.

Rezultat toga je to što imamo ODVJETNIČKO PRAVNO-POSLOVNO NASILJE, koje je poslijedica upravo SUPERMACIJE PRAVNOG CEHA.


- 23:40 - Komentari (31) - Isprintaj - Zasebno

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< srpanj, 2012 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Veljača 2016 (1)
Lipanj 2015 (1)
Ožujak 2015 (2)
Siječanj 2015 (1)
Studeni 2014 (3)
Rujan 2014 (1)
Svibanj 2014 (1)
Travanj 2014 (2)
Siječanj 2014 (1)
Prosinac 2013 (3)
Studeni 2013 (1)
Kolovoz 2013 (1)
Srpanj 2013 (1)
Svibanj 2013 (2)
Travanj 2013 (6)
Ožujak 2013 (1)
Veljača 2013 (1)
Siječanj 2013 (2)
Prosinac 2012 (3)
Rujan 2012 (1)
Kolovoz 2012 (1)
Srpanj 2012 (3)
Lipanj 2012 (3)
Svibanj 2012 (1)
Travanj 2012 (2)
Ožujak 2012 (2)
Veljača 2012 (7)
Siječanj 2012 (15)
Prosinac 2011 (6)
Studeni 2011 (5)
Listopad 2011 (2)
Rujan 2011 (4)
Kolovoz 2011 (5)
Srpanj 2011 (6)
Lipanj 2011 (9)
Svibanj 2011 (6)
Travanj 2011 (8)
Ožujak 2011 (10)
Veljača 2011 (6)
Siječanj 2011 (5)
Prosinac 2010 (5)
Studeni 2010 (1)
Listopad 2010 (3)
Rujan 2010 (5)
Kolovoz 2010 (4)
Srpanj 2010 (6)
Lipanj 2010 (6)
Svibanj 2010 (3)

Opis bloga

Linkovi

Narode probudi se!

Tekstovi