Komentari

sempercontra.blog.hr

Dodaj komentar (20)

Marketing


  • Demetra

    I samo ću dodati da ni kulučenje neće dokazati hrvatstvo. Hoće li išta ikada nisam sigurna.

    avatar

    29.12.2016. (10:10)    -   -   -   -  

  • Dinaja

    Čovjek je uznemiren trajno. I postoji duboko negdje u nama slika,
    zakopana, potopljena, kao ikona srebrom okovana, u zdencu.
    Ta slika tiha je kao svitanje na moru, kada je sve sivo i kada se ne
    čuje ništa nego gdje-gdje klokotanje vode.
    To je vrijeme šutnje, kada se čovjek pere od nemira i roni u tišini.

    Miroslav Krleža


    Krleža je jednostavno Krleža... odbojan i voljen... težak,
    nerazumljiv, prisan u otkrivanju nekih istina...
    ponavljajućih u svim vremenima... :)

    avatar

    29.12.2016. (10:17)    -   -   -   -  

  • Lastavica

    Neosporno je velikan. A za sve drugo možemo se sporiti ili ne.

    avatar

    29.12.2016. (10:22)    -   -   -   -  

  • FreshCaYg

    Ne znam nekako me valjda teško impresionirati, pa eto ni Krleži to nije uspjelo, ne mislim dapače da se on bilo kada za išta borio, a pogotovo ne za neke ideale, tako da mu ni razočaranje nije nešto naročito glasno. Sve je kod njega nekako nedovršeno, tako da nikada nećemo saznati da li je mogao biti nešto više od nedovršenosti.

    avatar

    29.12.2016. (11:20)    -   -   -   -  

  • Sjedokosi

    ne bih ulazio u zaključke o Krleži na način onih koji ga nisu pročitali pa u svojoj površnosti zaključuju da je kod njega sve nedovršeno. Barda ne možeš kritizirati, treba ga slijediti. Imao je veliki utjecaj koji treba uvažavati kao što ga je uvažavao i Tito. Uostalom, treba ga cijelog pročitati...
    Krleža je zastave pisao pred kraj života, ali misao mu je uvijek bila ista.
    Bogati rječnik, i pažlivo čitanje, zahtjevno, misaono :)

    avatar

    29.12.2016. (12:18)    -   -   -   -  

  • FreshCaYg

    sjedokosi, znaš pod stare dane bi se moga oslobodit tog garda partijskog komesara, ja sam samo iznio svoje mišljenje, a Krležu sam pročitao, i na žalost nije me impresionirao, isto kao ni onaj drugi bard, koji je i nobelovu nagradu dobio, a kojeg ti koliko se sjećam ni u ludilu ne bi slijedio, ili se i to promijenilo otkad ti je dopušteno komentiranje

    avatar

    29.12.2016. (13:58)    -   -   -   -  

  • Neverin

    super mi je kako se štakori i žohari prse nakon što je mačak odavno umro.

    Tako imamo ovu stvarnost. Po velikanima pljuju oni koji nisu nikad pročitali njihova djela kao što po kazalištu pljuju oni koji su nedavno google mapsu otkrili lokaciju kazališta. Ivo Andrić biješe u pravu sa onom o fukarama koje progovore.

    avatar

    29.12.2016. (14:22)    -   -   -   -  

  • Sjedokosi

    Bard je samo jedan @FreshCaYg a je nikada nisam bio u partijii ( ne tvrdi ono što lažovi pišu po blogu). Krležu zasigurno nisi pročitao već samo čitao (i tu se razlikujemo) Andrića si isto tako samo čitao.
    Upućen si u zbivanja na blogu očito da tebe sve treba pitati, sekretaru.
    Pošto semper ne voli diskusije mimo teme javi se na mail ako te što zanima:)

    avatar

    29.12.2016. (14:22)    -   -   -   -  

  • nema garancije

    Ne znam zašto, u zadnje vrijeme se vraćam Krleži, Andriću,
    Selimoviću. Krleža je velik, za čitanje s razumijevanjem treba
    "uzet godišnji". Trenutno čitam "Na rubu pameti", premda mi
    nije bila na pameti godišnjica. Zadnja je bila Prokleta avlija,
    Andrićeva. Ići u analizu tih veličina bilo bi stvarno "na rubu pameti":)

    avatar

    29.12.2016. (16:18)    -   -   -   -  

  • Sjedokosi

    ah da, na slici imaš pet knjiga, a ima ih šest :)

    avatar

    29.12.2016. (16:56)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    Možebitno, @sjedokosi da ti imaš, ili si čitao, izdanje neke druge izdavačke kuće. Ovih pet knjiga pripadaju sabranim djelima M.K. koje su tiskale u postu navedene izdavačke kuće.

    avatar

    29.12.2016. (18:48)    -   -   -   -  

  • Sjedokosi

    zabuna, imam ovih pet i Nolitovo izdanje u dvije knjige :)

    avatar

    29.12.2016. (20:02)    -   -   -   -  

  • j.

    Ako imam ikakvo opravdanje zbog čega ih /još/ nisam pročitao, to je količina od valjda dvije tisuće stranica, iako sam se u dosadnim ljetima ili zimama znao nositi sa npr. Mulischem, Ozom, Rodom, Štajnerom, Tolstojem, koji po tom kriteriju baš i ne zaostaju. Odgađam taj čin za neko nepoznato vrijeme u kojem će se to, je li, moći, a u međuvremenu tipujem na dva djela.
    Krležu kao pisca cijenim upravo od vojske u kojoj sam otkrio "Na rubu pameti", iako su mi nakon svega možda najbliži oni intimni ratni zapisi, kad je ne birajući ni Didu ni Đidu možda bio i najveći kao čovjek, tvrdeći skromno pored mantre o topovima i muzama da je zapravo štitio Belu. Tada je sav taj jad, bijes i nemoć pisca kojeg antitrockizmom opijeni skojevci pljuju negdje u ljeto 41. na hodniku do tamnice na Trgu N sjajno utkao u one tmurne, intimne i nježne dnevnike i zapise o djetinjstvu.
    Ako imamo većeg u našoj književnosti onda o njoj nemam pojma, iako bi se dalo, hvala Bogu, nabrojiti još nemalen broj imena od recimo Marulića do Gavrana. Ali sve je to pitanje ukusa, i na kraju u toj igri nema razlike. Pa je tako sasvim prirodno negdje na početku otkrivati primjerice Vidrića, Whitmana, Dostojevskog, a zalasku baviti se i Mešom, Tolstojem, Andrićem... Kao i u glazbi, postoje samo dvije vrste književnosti, dobra i loša, a o tome najvjernije sudi naše, a ne tuđe srce.
    Pozdrav!

    avatar

    29.12.2016. (22:53)    -   -   -   -  

  • NF

    priznajem nisam pročitao, pokušao sam, mene asociralo previše na neke druge pisce koje sam prije čitao, ajmo ipak pozitivno, balade su mi jako zanimljive i drage čak ;)

    avatar

    30.12.2016. (11:18)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    @FreshCaYg, ako tako misliš, onda ili ga nisi čitao ili pak imaš potpuno drugu percepciju za koje bi se ideale trebalo boriti.

    @neverin, nemam što dodati.

    @nema garancije, iskreno, ni ja kao mlad nisam mogao čitati njegova djela. Kako sam odrastao i sve više se počeo zanimati za politiku, počeo sam najprije čitati njegove političke eseje (Deset krvavih godina) i sve više uviđao kako se povijest ponavlja. Tek nakon toga počeh čitati romane i pripovijetke i sve se više zaljubljivati u njih. Valjda čovjek treba imati nekakvo životno iskustvo pa da shvati dubinu njegovih misli.
    Ostali autori koje spominješ su mi bili daleko bliži. O Andrićevoj "Na Drini ćupriji" sam u gimnaziji održao i seminarski sat i o romanu ogovarao na maturi.

    Mešini romani „Tvrđava“ i „Derviš i smrt“ za mene spadaju u deset najboljih romana koje sam pročitao.

    Iz „Tvrđave“ već preko pola stoljeća nosim sa sobom papirić s citatom razgovora između mirnog, obiteljskog čovjeka Ahmeta i buntovnog studenta Ramiza koji kaže:

    -Narod je rasuta snaga samo ako ne vidi zajednički cilj ni tajnu korist za sebe. Ako sazna ako se uvjeri, može sve. Ali prvo treba otjerati one koji vladaju.
    -Recimo da je i to moguće. Ali netko mora povesti narod, osloboditi ga straha, pripremiti ga na žrtve, da bi ga doveo do pobjede.
    -Zar je to nemoguće?
    -U tom slučaju vođe bi stekle ugled i zasluge. I što bi se desilo? Počeli bi da žive od tih zasluga, svakog dana bi postojale sve veće, njihov ugled bi se pretvorio u moć. Tako bismo umjesto stare vlasti, dobili novu, možda i goru. To je historija vlasti od pamtivijeka. Sve se ponavlja, od oduševljenja do nasilja,od plemenitosti do tiranije, uvijek i zauvijek.

    Na kraju Ahmet Šabo o Ramizu zaključuje:
    -Neobičan mladić. Bit će divan čovjek ako ne uspije u onome što želi, strašan ako uspije.

    Treba li ovome komentar?

    @sjedokosi, važno je da je poman pročitan, pa makar bio u dvije, pet ili šest knjiga.

    @j, "Na rubu pameti" sam pročitao nekoliko puta a imam snimljenu i monodramu u izvedbi Dragana Despota.
    Slažem se s tobom, kao što rekoh u gornjem komentaru, da čovjek treba sazrijeti da bi mogao čitati Krležu, Dostojevskog, Tolstoja i slušati Mozarta, Bethovena, Bacha, da o operi ne govori, koji su za mene u posljednjem desetljeću pravo otkriće i zbog kojih više drugu glazbu ni ne mogu slušati jer mi sve zvuči kao "tam-tam" muzika.

    avatar

    30.12.2016. (11:19)    -   -   -   -  

  • Neverin

    @Semper, glede ovog tvog citata. Podsjetilo me na jedan sat grčke povijesti na fakultetu oko Solonovog atenskog ustava. Jednon kad ga je dovršio otišao je u dobrovoljni egzil upravo kako ne bi živio od zasluge.

    avatar

    30.12.2016. (12:10)    -   -   -   -  

  • astrosailor

    Mene su Krleži kao klinca dovele drame. "Aretej" i "Lamentacije Velenta Žganca" (u izvedbi nezaboravnog T. Lipljina u Varaždinu) i njegov dramski opus su i te kako inspirativne, ne zaboravimo ih. "Zastave" su mi drago štivo i uvijek im se rado vraćam. Bard neka počiva u miru, štakori i komesari mu neće nagristi djelo, nemaju oni zube za to.

    avatar

    30.12.2016. (18:58)    -   -   -   -  

  • Wall

    nije bez vraga konsenzus oko Krleže da je enciklopedist - toliko je ogroman, raznolik i dubok njegov opus; možda za stotinu godina Veliki hrvati shvatiju, kaj je veliki pisac htel reč:

    Severec, kozoderec, skunkačov strah i kač,
    raznesel bu vre farbe s pisanih vaših gač,
    a nami bu sejeno, mi tak sme polski drač,
    bespuci, terpuci i kravji kolač!
    "

    avatar

    30.12.2016. (19:29)    -   -   -   -  

  • mercies spill

    - I postoji duboko negdje u nama slika...kao ikona srebrom okovana u zdencu. Iz ovog razmišljanja Krleže koje je citirala Dinaja, jasna mi je njegova slutnja svetog, i to mi je dovoljno. Ali osim lektire, nisam posegnula za ičim njegovim.
    Najdraža knjiga na hrvatskom jeziku mi je Proljeća Ivana Galeba Vladana Desnice.

    Također povodom Krležine godišnjice, objavljena je i knjiga:

    https://www.bitno.net/vijesti/hrvatska/sanja-nikcevic-predstavlja-s voju-knjigu-mit-krlezi-istina-krlezi-njegovim-pristasama-protivnicima/

    Nikče vić pokazuje razmjere njihova (krležoklasta i krležodula) sukoba, razotkriva istine i laži jednog i drugog pristupa te pokazuje da sukob nije književni nego ideološki. Najveći dokaz za to su krležofili, oni koji doista vole Krležu kao pisca (Miro Međimorec, Boris Senker, Georgij Paro).

    avatar

    31.12.2016. (06:11)    -   -   -   -  

  • Nasmijana sova

    Čestitam na postu!
    Danas sam baš šetala oko Krležine kuće na Gvozdu - žalosno u kakvom je stanju naša državna administracija drži. Uz to je unutrašnjost - "memorijalni prostor" kuće " privremeno zatvoren zbog građevinsko-restauratorskih radova" - ne zna se do kada...

    avatar

    01.01.2017. (16:47)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...