ponedjeljak, 10.02.2020.

Istinska povijest duha i tijela

Prošlo je više od godinu dana kako plavuša nije ništa objavila na ovom blogu. Prvi je razlog taj što baš nije imala vremena za blogiranje, a drugi razlog, koji je prevagnuo, taj je da ne zna čita li itko ovaj njen blog. Otkad je mjerač posjeta nestao s bloga, a njoj se nije dalo sama sređivati taj problem na način da traži i instalira neki mjerač posjeta, značajno joj je pao i interes za pisanje (na blogu). Jer kada vidiš da nisi bio na blogu dva mjeseca, a za to vrijeme ga je bar jedna osoba posjetila, onda imaš motivaciju za pisanje.

No, eto, danas, došlo joj je da podijeli jedan citat iz veličanstvene knjige koju upravo čita: „Travničke hronike“ Ive Andrića. Citat je sljedeći:

„Jer dok je čovjek u svom društvu i u redovnim prilikama, … podaci iz njegovog curriculum vitae znače i za njega samog važne delove i značajne prekretnice njegovog života. Ali čim ga slučaj ili posao ili bolest izdvoje i usame, ti podaci počinju odjednom da blede i gasnu, da se neverovatno brzo suše i raspadaju, kao beživotna maska od hartije i laka, koju je čovek jednom upotrebio. A ispod njih počne da se pomalja naš drugi, samo nama znani život, to jest „zaistinska“ historija našeg duha i našeg tela, koja nije nigde zabeležena, koju niko i ne naslućuje, koja ima vrlo malo veze sa našim društvenim uspesima, ali koja je za nas i za naše krajnje zlo i dobro jedina važna i jedina stvarna.“

Budući da plavuša ulazi u petu godinu istinske povijesti svog duha i tijela, shvaća koliko je maestralan taj Andrićev opis jer govori o onome o čemu se malo govori danas, kada vlada sveopća nametnutost toga da se moraš uklopiti, da se bojiš kako ćeš opstati ako plivaš suprotno masi i da je grozno biti, u svojoj biti, sam i svoj. To ne znači potpunu odvojenost od ljudi, već to znači potpunu posvećenost sebi i onome što ti govore tvoj duh i tijelo. Težak je to, ali jedini pravi put sreće i zadovoljstva. Za plavušu.

- 09:01 -

Komentari (8) - Isprintaj - #

petak, 11.01.2019.

Zlataner (francuski); zlatanera (švedski)

Na Instagramu Zlatana Ibrahimovića objavljen je video u kojem on obuva tenisice dok u pozadini svira pjesma Halida Bešlića „Vraćam se majci u Bosnu“, tj. „Beograđanka“.

Plavuša – iz djelomično neobjašnjivih, valjda instinktivnih razloga – misli kako je Zlatan prava faca, bez obzira što moralizatori s ovih ili bilo kojih drugih područja o njemu mislili. Baš je briga.

O Zlatanu je već pisala na ovom blogu, no nema veze ako će tu sada nešto i ponoviti.

Plavušina fascinacija Zlatanom počela je prije nekoliko godina, kada su je u Stockholmu dva sveučilišna profesora – Šveđani i po majci i po ocu – pitala zna li tko je najpoznatiji Hrvat u Švedskoj. Nije imala pojma pa su joj rekli da je to Zlatan. Sad bi se ovi naši moralizatori digli na noge, no ne zanima me što takvi misle.

Na štokholmskom aerodromu je tada knjiga o Zlatanu prodavana kao hit izdanje, na svim istaknutim policama. Plavuša je njen prijevod, knjigu „Ja sam Zlatan Ibrahimović“ kupila po povratku u Zagreb. I tamo otkrila nešto od dalje navedenog (knjigu je napisao novinar, pišući je u prvom licu, kao autobiografiju), s napomenom da je Zlatan odrastao u Malmöu.

„Ponekad se zapitam: Što bih ja radio da nisam postao nogometaš? Nemam pojma. Možda bih bio kriminalac. U to vrijeme je bilo mnogo provala…. U naselju koje se zove Rosengard ima mnogo raznih četvrti koje su, ustvari, bile skoro identične; ni jedna od njih nije bila ni bolja ni lošija od druge, ali ipak je jedna imala niži status od svih ostalih. To je četvrt koja je nazivana ciganska. E ta je četvrt zaista bila na lošem glasu. Nije to bilo tako u stvarnosti podijeljeno, pa da su svi Albanci ili Turci živjeli ili se igrali samo u jednoj četvrti, ne. Nije porijeklo stanovnika odlučivalo o tome kakva je četvrt ili gdje ćemo se igrati, ali smo se ipak držali svoje…“

Zlatanov otac je htio da on postane odvjetnik, no Zlatan je na to mislio: „Ne mogu tvrditi da smo dijelili iste snove i nadanja. U onim krugovima u kojim sam se kretao ne postaje se odvjetnik. Radili smo lude stvari i sanjali da postanemo „netko i nešto“, ali ne mogu reći da smo imali podršku svojih roditelja.“

Ipak, otac ga je potaknuo da se makne iz svoje četvrti i da počne igrati u većem klubu. Bio je to Malmö FF: „Igrao sam protiv njih u klubu Balkan i razmišljao: Zašto da ne? Ako stari kaže tako. Ali nisam imao pojma ni gdje su igrali, niti gdje je stadion, niti sam znao nešto o Malmöu. Sve je to za mene bio jedan drugi svijet. Prvi put sam otišao u centar grada kad mi je bilo sedamnaest godina, i ni tada nisam ništa shvaćao o životu koji se vodio tamo… Bilo mi je tada trinaest godina i u tom klubu je bilo još nekoliko stranaca… Svi ostali su bili Šveđani iz viših klasa i snobovskih obitelji i ja sam se osjećao kao da sam pao s Marsa. Ne samo zato što moj stari nije živio u velikoj luksuznoj kući i nikad nije dolazio na utakmice, nego zato što sam ja i govorio drugačije i ponašao se drugačije. Driblao sam loptom, pucao mi je film u sekundi, tukao sam se na terenu...“.

Proći sve to, živjeti u društvu u kojem si na papiru državljanin, ali si u biti marginaliziran jer si migrantskog porijekla i doći do pozicije da se o tebi ne samo pišu knjige, već se i uvode nove riječi u rječnike – to nikako ne može svatko! Oni koji ga ne vole, ne vole ga prvenstveno jer je originalan i svoj. I briga ga za sve.

Zato, Zlatane, tebi „chapeau!“, kako bi Francuzi rekli. Kapa dolje ili bravo, dodaje sova.

- 18:43 -

Komentari (8) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 07.01.2019.

Kultno zagrebačko mjesto

U Zagrebu postoji jedno kultno mjesto za noćni izlazak i zabavu, no takvim ga – koliko plavuša zna – još nitko nije nazvao.

Kultno je zbog sljedećih razloga: dugi niz godina bez prestanka radi i privlači ljude svih profesija, nacionalnosti, dobi i slično. Na tom mjestu si siguran. Za razliku od ostalih noćnih klubova, u njemu divljanje nije dopušteno. Ako vam neka pijana budala ili pametnjaković(ka) dosađuje, redari će njega ili nju, na pristojan način, udaljiti od vas. Nije dozvoljeno ni penjanje po stolovima i stolcima i slični oblici (pijanog, raskalašenog ili primitivnog) ponašanja.
Na tom mjestu svaki je gost dobrodošao, ukoliko se pristojno ponaša i poštuje druge oko sebe.

A zašto nije javno poznato ili prepoznato kao kultno mjesto?
Prvi razlog je taj jer nije za malograđane. Oni ga čak – zbog predrasuda i manjka otvorenosti prema drugima – niti ne poznaju. Drugi razlog je taj da neki ljudi jednostavno ne vole takvu vrstu mjesta za noćne izlaske.

Na plavušino pitanje koja je poanta ovog posta, sova odgovara: život je lijep i raznolik.

- 12:48 -

Komentari (13) - Isprintaj - #

petak, 04.01.2019.

„Seksistički“ plakati u zagrebačkim tramvajima

Jedna od „udarnih“ lokalnih vijesti na hrvatskim portalima prvih dana 2019. godine plakati su izvješeni u tramvajima po Zagrebu (koje još nisam vidjela, a i pitanje hoću li).

Plakati su seksistički – piše u medijima - jer, po onome što na njima piše, alkohol djeluje štetno na seksualno ponašanje žena, ali ne i muškaraca.

Konkretno, sporni tekst kojeg su, prema tim istim medijima, sročili (valjda) i izradili (kako su napisali novinari) učenici zagrebačke XI. gimnazije, sažeto glasi ovako: „alkohol utječe na spolni život i reprodukciju“ tako da „kod muškaraca povećava spolnu želju, ali smanjuje spolnu moć i erekciju, što rezultira gubitkom samopouzdanja“, dok „kod žena dovodi do neopreznog opuštanja u spolne odnose s nepoznatim osobama, poremećaja u menstruacijskom ciklusu i trudnoće“.

Iz ta dva navoda logički proizlazi da od pijanog muškarca i pijane žene može samo proizaći nezadovoljstvo s obje strane – jer se njemu neće dići, premda to ona (pohotnica) silno željela. Kod takvog pijanog para stoga ne bi trebalo biti straha od trudnoće, no od neke spolne bolesti bi eventualno straha moglo biti (što se na plakatu ne spominje).

No naravno da do ovakvih zaključaka uopće nisu došli oni koje je ovaj – prvenstveno glupi i nepromišljeni – plakat dirnuo. Jedino što im je bilo problematično je to što se u njemu žene tretiraju drugačije od muškaraca: one pod utjecajem alkohola seksualno podivljaju, dok se za muškarce isto takvo ponašanje podrazumijeva i odobrava.

Ono što je plavuši bilo najblesavije u cijeloj toj priči je članak s nekog od portala koji je bio najavljen kao „Autorica plakata o alkoholu“, da bi se u samom tekstu članka navelo sljedeće: predsjednica Centra Cedar (koji je bio jedan od „partnera“ u izradi plakata) prihvaća punu odgovornost za plakat „jer nisu detaljno provjerili što su učenici napisali na plakatu“, ali je i dodala „da je britanski istraživač Chantal Donovan u svom istraživanju iz 1996. godine pretpostavio da je veća vjerojatnost za djevojke da će stupiti u spolne odnose pod utjecajem alkohola“.
Plavušu zanima sljedeće: kako to da nitko nije pročitao što piše na plakatu prije no što je on štampan i oglašen u ZET-ovim tramvajima? Budući da je taj nemar razlog da je plakat uopće osvanuo u tramvajima, kakve veze ima iznositi pretpostavku (ne rezultat istraživanja, već pretpostavku!) nekog istraživača staru više od dvadeset godina?!?

Na to se isto nitko od medija dalje nije osvrnuo.

Što se same plavuše tiče, više je brine to što u ZET-ovim tramvajima nema plana tramvajskog prometa po Zagrebu niti osnovnih informacija o njemu. Još je više brine to što na tu činjenicu do sada nije reagirao ni ZET-ov sindikat, a niti drugi dušebrižnici tramvajskih putnika u Zagrebu koji su se oglasili oko ovog plakata.

A ovaj, nemarno objavljeni plakat zbog kojega se na noge digla i pravobraniteljica (pučka, ako se ne varam) za plavušu ne predstavlja nikakvu razliku u odnosu na sve ostale (približno stupidne) plakate koji se lijepe i vješaju po zagrebačkim tramvajima.

- 15:20 -

Komentari (22) - Isprintaj - #

nedjelja, 16.12.2018.

Plavušine spoznaje iz 2018.

Nisam dugo pisala blog jer na ovoj stranici nema više brojača posjeta, a čula sam da možeš pokupiti komp. virus ako instaliraš neki brojač s interneta. Ovo zadnje vjerojatno i nije neki problem, tj. dalo bi se riješiti, no jednostavno mi se nije dalo baviti time pa onda (osim i zbog nedostatak vremena) i nisam pisala. Ako ne znaš da te netko čita ovdje, baš i nisi motiviran za daljnja pisanja.

No, danas mi se baš piše blog. I sjetih se da sam prije godinu dana objavila „plavušine izreke za kraj 2017.“. Prije no što sam ih ponovo pročitala, razmislila sam koje su mi izreke sada na pameti. Srećom, nisu se poklopile s prošlogodišnjim.

Plavušine izreke, tj. životni zaključci s kraja 2018. g. su ovi:
1) Ako si strpljiv, puno toga možeš postići. Strpljenje uključuje i slušanje nekoga tko ti govori, a ti sve to već znaš ili znaš i više od toga, no jednostavno nećeš gubiti vrijeme na objašnjenja već ćeš samo saslušati. I onda ispadne da strpljen ne bude samo spašen, već i da strpljiv pobjeđuje.
2) Ne gubi vrijeme na nebitne stvari, ljude ili razmišljanja. Umjesto toga, bolje iskoristi to vrijeme za odmor. Odmor je jako bitan, pogotovo danas, kada prevladava stav da se čovjek treba ubiti od rada (to barem žele oni koji taj rad iskorištavaju).
3) Makni od sebe sve što te iritira.
4) Ne trebaš baš uvijek reći istinu u lice nekome, tj. ono što je istina za tebe. Ako povrijediš time svog sugovornika, sigurno će ti uzvratiti pa će te zaboljeti. No nekad je možda i bolje to napraviti da bi došao do prethodne (treće) spoznaje.

To bi ukratko bilo to. Sretan nam svima kraj ove i početak sljedeće godine!

- 10:52 -

Komentari (19) - Isprintaj - #

srijeda, 15.08.2018.

Umovanja na blagdan

Plavuša je upravo pročitala knjigu „Ubiti pticu rugalicu“ Harper Lee. Knjigu je Harper napisala 1960. g. i odmah je nagrađena. Snimljen je i film po knjizi koji je dobio tri Oskara.
Knjiga govori o odnosima crnaca i bijelaca u Americi, no više od svega govori o ljudima i odnosima među ljudima općenito. Knjigu je u knjižnici plavuši preporučila gospođa koja tamo radi. Zanimljivo je da je knjiga ovih dana baš čitana. Nećemo sada naširoko pisati o toj knjizi, samo bih preporučila svakome da je pročita. Stvarno je remek-djelo, što se shvati na kraju, kada se knjiga pročita. Nakon toga Harper Lee nije napisala skoro pa ništa, a umrla je 2016. g. (u dobi od skoro 90 godina). Vjerujem da je nakon takve knjige vrlo teško bilo napisati išta slično jer je već jako puno toga napisala u toj knjizi.

„… sramota je ubiti pticu rugalicu… one ne čine ništa, osim što nam pjevaju. Ne uništavaju ljudima vrtove, ne gnijezde se u kukuruzu, samo pjevaju. Zato je grijeh ubiti pticu rugalicu“.

Ta ptica rugalica je vrsta ptice drozda (Google kaže), na engleskom je njen naziv mockingbird. Oponašaju pjev drugih ptica, pa valjda od tuda taj naziv. No, što mi znamo o ptičjem svijetu i da se one nekome rugaju? Ali to i nije bitno, bitno je da je jedna od pouka knjige da ne treba nikome nauditi tko ne radi nikakve štete drugome i ničim ne ugrožava naš život.

No, ako ste drugačiji, po bilo čemu, iako im ništa ne radite, ljudi će vas često puta odbijati ili ugrožavati. Stvarno je prava enigma zašto je tome tako. Rade li to ljudi iz straha da ćete im uzeti nešto što su stekli? Na primjer, u profesionalnom se krugu pokažete kao netko tko ima svoje mišljenje i kome se ne može upravljati. Vrlo je vjerojatno da će vas pokušati maknuti. Kao prvo, ugrožavat ćete njih jer se ne uklapate u sheme dodvoravanja i klimanja glavom drugima, onima na višoj poziciji, a oni su upravo takvim postupcima došli do pozicije na kojoj jesu. Kao drugo, neće moći vama upravljati i neće računati na vaše odobravanje kada će im biti potreban prijelaz na neku višu poziciju.

No na kraju, pobjednici su oni koji u početku mogu izgledati kao gubitnici jer se ne uklapaju u etablirane sheme podaništva i laži. Kada padnu funkcije s nečijeg imena, ostaje goli čovjek / žena i tek onda se vidi koliko je ta osoba bila i jest čovjek / žena vrijedna pažnje i poštovanja.

- 20:00 -

Komentari (9) - Isprintaj - #

četvrtak, 02.08.2018.

Poskupljuju li cigarete i alkohol?

Danas je jedna od glavnih vijesti ta da se ministar koji se smatra ne samo zaduženim za sustav zdravstva, već i za zdravlje hrvatskih građana, zalaže za 100-postotno povećanje cijena alkohola i cigareta.
U jednoj vijesti na internetskom portalu kao naslov članka piše ovo: ministar traži duplo veće cijene alkohola i cigareta, a u tekstu članka piše da traži stopostotno povećanje trošarina na te dvije vrste proizvoda. Na nekom drugom portalu može se zaključiti da je i jedno i drugo rekao sam ministar.

E sada, pitaju se sova i plavuša: kako stopostotno povećanje trošarina može značiti i stopostotno povećanje cijena piva ili kutije cigareta? Takvu glupost još nije čula.
Trošarine su samo neki dio, postotak u konačnoj cijeni cigareta ili alkohola. Prema službenoj informaciji Carinske uprave Ministarstva financija (s njihove mrežne stranice), trošarina na etilni alkohol izračunava se po formuli: vol.% x količina(l) x 53 kn / 100. Naveli su i primjer: „izračun trošarine na 15 kutija whiskeya (jedna kutija sadrži 9 boca zapremnine 0,7 l sa volumnim udjelom alkohola od 40%). 9 boca x 0,7 l = 6,3 l x 15 kutija = 94,5 l. Uvrštavanjem u formulu 40 x 94,5 x 53 / 100 dobije se izračun trošarine u iznosu od 2.003,40 kuna za 15 kutija whiskeya“. To znači da se za bocu whiskeya plaća trošarina u iznosu od 14,84. Stopostotno povećanje trošarine je 29,68 kuna, a stopostotno povećanje cijene alkohola bi bilo da sa sadašnjih, recimo, 200 kuna boca whiskeya skoči na 400 kuna. Velika razlika, a prema medijima naš ministar govori da će se dogoditi i jedno i drugo.

To je prva sporna stvar oko tog povećanja.

Druga stvar je ta da ministar zadužen za zdravstvo kao cilj takvog povećanja (također prema medijima) navodi da je to jedini učinkoviti način sprječavanja tih vrsta ovisnosti.
Plavuša i sova u to ne vjeruju. Onaj tko se opija radi to, direktno ili indirektno, iz nekog nezadovoljstva sobom ili svojim životom. Ako alkohol poskupi, onoga tko ga pije to sigurno neće dovesti u stanje zadovoljstva. Ako posjetite koji zagrebački noćni klub u koji dolaze mladi u ranim 20-im godinama, vidjet ćete da polugole „važne“ cure i isto tako važni momci ispijaju litre žestokih pića. Nije ih briga ni za zdravlje niti za ministra. Iz njihova izgleda odmah možete zaključiti da su im uzori kojekakvi „celebrity“-ji (slavnjaci). Sanjaju da im se dogodi neko čudo pa da i sami postanu slavni, a alkohol im pomaže da dodatno podmažu takve snove i zaborave na stvarnost koja (na sreću za njih, ali oni to ne smatraju takvim) ne izgleda kao život iz spotova naših pop/folk pjevačica i pjevača… Podići cijene alkohola takvim likovima neće puno pomoći. O idejama o tome što bi im pomoglo, u nekom drugom blogu.

I za kraj, sjetimo se prije nekoliko godina kako su ukinuli pušenje u kafićima. Što se dogodilo? Shvatili su da su pogriješili, uveli neke „kozmetičke“ zahvate i uvjete za ugostitelje i sada se u većini kafića i dalje puši. Ako se i drastično povećaju cijene alkohola i cigareta, mogao bi samo procvjetati šverc-komerc. Povećanje osviještenosti o štetnosti raznih ovisnosti najvjerojatnije neće porasti.

- 12:44 -

Komentari (17) - Isprintaj - #

utorak, 24.07.2018.

Roblje 21. stoljeća

Plavuša već dugo nije ništa napisala na blogu pa je, za promjenu, odlučila napisati čisto jedan zapis u određenom danu, o nekim događanjima oko toga dana. Nakon nekog vremena moći će provjeriti jesu li se stvari promijenile.

Ovaj blog se zasniva na nekim člancima s interneta. Na Yahoou inače ne čita vijesti, ali danas je, na putu prema emailu, zastala vidjeti što uopće taj Yahoo objavljuje kao vijesti. Uglavnom američke gluposti. No evo i jedne kuvajtske, a o toj vijesti pročitala je i prije na nekom hrvatskom portalu.

Radi se o „utjecateljici“ i slavnoj osobi (celebrity, kako bi naši pomodarski novinari i slični likovi napisali) s Instagrama, Kuvajćanki koja se tamo oglašava pod imenom sondos_aq i ima 2,3 milijuna pratitelja (primjera radi, „naša“ slavna osoba Severina ih ima 817.000, a slavna osoba Seka Aleksić iz Srbije ima 1,1 milijun pratitelja).
Ona (sondos_aq) objavila je video u kojem vozi skupi auto i istovremeno priča u kameru - osuđuje nove kuvajtske zakone koji bi trebali više zaštititi strane radnike. Ta se utjecajna vizažistica s Instagrama (zove se Sondos Alqattan) zgrozila nad činjenicom da više neće moći držati kod sebe putovnicu svoje filipinske posluge. Svi su je osudili da nije srednji vijek i da je prošlo vrijeme roblja, a njene sponzore - kozmetičke kuće – pozvali da otkažu s njom suradnju. Ona je taj video obrisala, no svejedno je glas o njoj takvoj preletio globusom. Hoće li joj to donijeti više ili manje pratitelja na Instagramu, pokazat će vrijeme.

U istom tom Yahooovom članku u tekstu je i veza na drugi članak iz veljače ove godine u kojem piše da su filipinske vlasti uvele zabranu zapošljavanja Filipinaca u Kuvajtu, kao reakciju na brojna zlostavljanja i smrti Filipinaca koji su radili, uglavnom kao posluga, u Kuvajtu. Filipinski predsjednik čak je i napao kuvajtske vlasti pokazujući fotografije ubijene Filipinke koja je radila kao kućna pomoćnica u Kuvajtu i koju su našli u frižideru, „ispečenu kao svinju“, kako je izjavio filipinski predsjednik. On je optužio kuvajtske poslodavce i za rutinska silovanja filipinskih radnica i prisiljavanja da rade 21 sat dnevno.


Kuvajt ima oko 4 milijuna stanovnika (od kojih je (kaže Wikipedia) 1,2 milijuna Kuvajćana, 1,1 milijuna Arapa, 1,4 milijuna useljenika iz Azije i nešto manje od 77.000 Afrikanaca). Bruto domaći proizvod Kuvajta po stanovniku (prema kupovnoj moći) je 69.700 USD. Hrvatski je 25.800 USD.

Plavuša skoro pa ništa ne zna o Kuvajtu. No definitivno bi voljela sudjelovati u istraživanju koje bi pokušavalo otkriti kako ljudi jedne male, ekonomski bogate zemlje mogu biti tako okrutni prema drugim ljudima. Kako ta „instagramski poznata“ žena može takve gluposti izjavljivati, poslije ih micati i pisati novu objavu u kojoj se poziva na ljudska prava, humanost i slično, a u istoj toj objavi ona piše: „putovnica bilo kojeg stranog radnika mora biti u vlasništvu poslodavca, kako bi poslodavac štitio svoje interese. Bez obzira na nacionalnost radnika/poslodavca“?

- 22:35 -

Komentari (8) - Isprintaj - #

srijeda, 18.04.2018.

Kupanje u šumi

Plavuša obično u svojim blogovima nešto kritizira, propituje, čudi se, itd. Ovaj put je odlučila napisati pozitivan blog. Inspirativan (nada se). Vjerojatno bi potajno htjela biti ono što neki javno za sebe kažu da jesu: „influenceri“. Utjecajne osobe. Utjecatelji. (I opet ne shvaća zašto smo morali preuzeti englesku riječ, kao da ne možemo iz svog jezika smisliti riječ koja opisuje one koji utječu na druge. No: kritiko, van!).
Dakle: pozitivan blog.

Bit će o hodanju šumom.

U jednom članku plavuša je prije nekog vremena pročitala ovo. Japanski znanstvenici otkrili su da je njihova tradicija zvana „kupanje u šumi“ odlična za zdravlje: utječe dobro na imunitet koji je važan za sprečavanje raka i kroničnih bolesti. Otkrili su da je tome razlog taj što šumsko drveće i biljke emitiraju u okolinu fitoncide koji uništavaju gljivice i bakterije Drveće i druge biljke usavršile su tu vrstu zaštite koja može ubijati gljivice i bakterije tako da, „kada hodate šumom, vaš dah se sjedinjuje s ovim komponentama. Učinak traje oko dva mjeseca“ – piše u tom članku.

Tko želi vjerovati, neka vjeruje, a tko ne, neka zaboravi ovaj podatak.
Plavuša zna da joj (brzo) hodanje šumom izvrsno utječe na tijelo i duh. Stoga se nada da će sutra u 7 sati ujutro, praćena sovom, biti u jednoj prekrasnoj obližnjoj šumi. Udisati mirise šume i slušati njene zvukove. Idila koja je, u Hrvatskoj barem, svima dostupna.

- 15:54 -

Komentari (7) - Isprintaj - #

subota, 24.03.2018.

I plavuša prosvjeduje

Danas se okupljaju (ili su se već okupili) neki građani koji će hodati ulicama Zagreba u znak protesta, nebitno kojeg.

I plavuša je odlučila protestirati i hodat će od kupaonice do sobe u kojoj je kompjuter sve dok joj sova ne kaže da izađe malo van na sunce jer je zdravije hodati po svježem zraku i hodati 2,3,4… kilometra, a ne po stanu nekoliko koraka. I kaže joj sova da papuče nikako nisu dobra obuća za hodanje.

Razlog plavušina prosvjeda je ovaj.

Buni se jer u Hrvatskoj ne zna za političara koji trenutno ima neku izvršnu vlast (dakle moć da nešto napravi, promijeni) i čija bi retorika bila približna onoj grčkog Perikla koji je rekao, u 5. stoljeću prije nove ere, ovo: „Duh slobode upravlja našim ponašanjem; ne samo u javnim poslovima, nego i u načinu kako se nosimo s malim tenzijama svakodnevnog života, pri čemu ne pokazujemo neprijateljstva prema zadovoljstvima koja je izabrao naš susjed, niti ocrnjujemo druge na način koji bi ih mogao povrijediti, čak i kada im ne nanosi štetu“.

Plavuša je za taj citat saznala u jednom dokumentarcu o Ateni, a taj je citat izrecitirao donedavni gradonačelnik Londona i dodao: "Tomu težimo, to je London, ideja da pustiš ljude živjeti. Da nemaš predrasuda o rasi, rodu, seksualnosti, bilo čemu“.

Plavuša prosvjeduje jer 2018. g. nema u Hrvatskoj političara koji bi tako nešto izjavili i zato što zna da je London bogat upravo zbog te svoje otvorenosti. Ako želiš biti važan dio svijeta, moraš prihvaćati i privlačiti sve druge kulture i različitosti jer oni stvaraju nove vrijednosti i doprinose rastu društva. To su i istraživanja dokazala.

Sve ostalo su primitivni pokušaji zatvaranja protiv kojih plavuša danas prosvjeduje pišući ovaj blog.

- 12:44 -

Komentari (5) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Opis bloga

"Ti definitivno trebaš pisati", rekla mi je Vranska vitezica.
I ja sam odlučila poslušati savjet pametne žene, a sova pokraj mene samo je kliknula kapcima.

Blog piše plavuša o plavuši koja pokušava naći smisao u svemu što je okružuje.
Sova samo prati što se zbiva i smije se, u sebi ili naglas.
Svi su oni alter ego, odnosno trostruki ego jedne te iste osobe.
I možda još nekih osoba koje ovo sve čitaju.

Linkovi