Nabujak sa šparogama
Iz knjige "Zašto se Francuskinje ne debljaju" prenosim vam jedan pravi proljetni recept - nabujak sa šparogama: za 4 osobe: sastojci: 16 šparoga 120 g šunke, nasjeckane na komadiće 8 jaja 2 šalice mlijeka 1 šalica vrhnja za kuhanje 8 grančica krasuljice (krabuljice - nalik je peršinu) sol i papar priprema: Šparogama odrežite tvrde krajeve stabljika (oko 5 cm). Ogulite ih i kuhajte u slanoj vodi oko 5 min. Ocijedite i ostavite da se ohlade. Zatim svaku stabljiku narežite na 5-7 cm dugačke komade. Šunku pecite u teflonskoj tavi dok ne postane hrskava. Zatim izvadite iz tave i ocijedite višak masnoće na papirnatom ubrusu. U jednoj zdjeli pomiješajte jaja, mlijeko, vrhnje i pola količine krasuljice. Začinite solju i paprom po želji. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Ulijte mješavinu sa jajima u tepsiju za pitu (okruglu, promjera 27 cm), duboku 5 cm. Dodajte komadiće šparoga i šunku. Pecite 15-20 minuta. Nabujak mora biti čvrst, ali ne i suh. Poslužite toplo i ukrasite ostatkom krasuljice. Dobar tek! Budući da je proljeće u punom tijeku, lijepi dani su sve češći i duži, iz knjige ću vam izdvojiti i par savjeta kako više uživati u raznovrsnoj hrani (usporedba je napravljena sa Amerikankama, ali vjerujem da će nam sasvim dobro poslužiti) - Francuskinje razmišljaju o dobroj hrani, Amerikanke se brinu oko loše hrane - Jedu manje porcije sa raznovrsnijom hranom - Jedu više povrća - Francuskinje ne jedu ništa čime je umjetnim putem oduzet prirodni okus. Jedu sve u umjerenim količinama. - Jedu kruh i ne pada im na pamet odreći ga se (u umjerenim količinama, isto) - Jedu više voća - Jedu čokoladu, ali tamnu, lagano gorku - Jedu na način da manje izgleda više - jedu svim čulima. - Francuskinje uravnotežuju svoju hranu, piće i kretanje na tjednoj osnovi...... ..... nastavit će se. Lijepo provedite dan. |