Iz knjige "Zašto se Francuskinje ne debljaju" prenosim vam jedan pravi proljetni recept - nabujak sa šparogama:
za 4 osobe:
sastojci:
16 šparoga
120 g šunke, nasjeckane na komadiće
8 jaja
2 šalice mlijeka
1 šalica vrhnja za kuhanje
8 grančica krasuljice (krabuljice - nalik je peršinu)
sol i papar
priprema:
Šparogama odrežite tvrde krajeve stabljika (oko 5 cm). Ogulite ih i kuhajte u slanoj vodi oko 5 min. Ocijedite i ostavite da se ohlade. Zatim svaku stabljiku narežite na 5-7 cm dugačke komade.
Šunku pecite u teflonskoj tavi dok ne postane hrskava. Zatim izvadite iz tave i ocijedite višak masnoće na papirnatom ubrusu.
U jednoj zdjeli pomiješajte jaja, mlijeko, vrhnje i pola količine krasuljice. Začinite solju i paprom po želji. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
Ulijte mješavinu sa jajima u tepsiju za pitu (okruglu, promjera 27 cm), duboku 5 cm. Dodajte komadiće šparoga i šunku. Pecite 15-20 minuta.
Nabujak mora biti čvrst, ali ne i suh. Poslužite toplo i ukrasite ostatkom krasuljice.
Dobar tek!
Budući da je proljeće u punom tijeku, lijepi dani su sve češći i duži, iz knjige ću vam izdvojiti i par savjeta kako više uživati u raznovrsnoj hrani (usporedba je napravljena sa Amerikankama, ali vjerujem da će nam sasvim dobro poslužiti)
- Francuskinje razmišljaju o dobroj hrani, Amerikanke se brinu oko loše hrane
- Jedu manje porcije sa raznovrsnijom hranom
- Jedu više povrća
- Francuskinje ne jedu ništa čime je umjetnim putem oduzet prirodni okus. Jedu sve u umjerenim količinama.
- Jedu kruh i ne pada im na pamet odreći ga se (u umjerenim količinama, isto)
- Jedu više voća
- Jedu čokoladu, ali tamnu, lagano gorku
- Jedu na način da manje izgleda više - jedu svim čulima.
- Francuskinje uravnotežuju svoju hranu, piće i kretanje na tjednoj osnovi......
..... nastavit će se.
Lijepo provedite dan.
Post je objavljen 25.04.2010. u 16:16 sati.