švedska salata
(govedina, šunka, jabuka, celer, mrkva... orasi, umaci) Šveđani uz svoj poznati "švedski stol" i prirodne plavuše imaju i ovu krasnu salatu. Meso izrezati na kockice, krumpir skuhati u ljusci i također izrezati na kockice. Jabuku oljuštiti i izrezati na kockice. Celer i mrkvu izrezati na rezance, krastavce na kockice, luk na rebarca. Listovima zelene salate obložiti posudu, na nju staviti izmješanu salatu i sve ukrasiti kolutima tvrdo kuhanih jaja i jezgrima oraha. Servira se uz bijeli i crveni umak i pečeni krumpir. Bijeli umak dobivamo ako izmješamo sitno iskosani mladi luk, peršin, kapare, izmrvljeno jaje i kiselo vrhnje. Dobro izmješati i na kraju dodati sitno iskosani celerov list. Crveni umak dobivamo da pomiješamo majonezu, mljevenu crvenu papriku, kiselo vrhnje, sok od limuna i na kraju također celerov list. Oba umaka ako treba korigirati solju i paprom. (350 g govedine iz juhe, 200 g šunke, 3 manja krumpira, 2 manje kisele jabuke, 3 mrkvice, 1 korijen celera, 4 kisela krastavca, 3 manja luka, glavica salate, 4 tvrda jaja, 100 g oraha, manja vezica mladog luka, pola vezice peršina, malo kapara, 1 tvdo jaje, 1 čaša kiselog vrhnja, celer list, 2 vrećice majoneze, žličica mljevene crvene paprike, 1 čaša kiselog vrhnja, 1 limun, celer list, sol, papar) |
Veljača 2011 (5)
Kolovoz 2010 (1)
Siječanj 2010 (4)
Studeni 2009 (4)
Lipanj 2009 (6)
Travanj 2009 (5)
Veljača 2009 (3)
Siječanj 2009 (5)
Prosinac 2008 (3)
Listopad 2008 (7)
Srpanj 2008 (2)
Lipanj 2008 (4)
Svibanj 2008 (3)
Travanj 2008 (4)
Ožujak 2008 (8)
Veljača 2008 (7)
Siječanj 2008 (8)
Listopad 2007 (8)
Kolovoz 2007 (4)
Lipanj 2007 (10)
Svibanj 2007 (14)
Travanj 2007 (5)
Ožujak 2007 (11)
Veljača 2007 (39)
Siječanj 2007 (19)