kuharica moga prijatelja Emira

srijeda, 17.06.2009.

švedska salata

švedska salata
(govedina, šunka, jabuka, celer, mrkva... orasi, umaci)
Šveđani uz svoj poznati "švedski stol" i prirodne plavuše imaju i ovu krasnu salatu.
Meso izrezati na kockice, krumpir skuhati u ljusci i također izrezati na kockice. Jabuku oljuštiti i izrezati na kockice. Celer i mrkvu izrezati na rezance, krastavce na kockice, luk na rebarca.
Listovima zelene salate obložiti posudu, na nju staviti izmješanu salatu i sve ukrasiti kolutima tvrdo kuhanih jaja i jezgrima oraha. Servira se uz bijeli i crveni umak i pečeni krumpir.
Bijeli umak dobivamo ako izmješamo sitno iskosani mladi luk, peršin, kapare, izmrvljeno jaje i kiselo vrhnje. Dobro izmješati i na kraju dodati sitno iskosani celerov list.
Crveni umak dobivamo da pomiješamo majonezu, mljevenu crvenu papriku, kiselo vrhnje, sok
od limuna i na kraju također celerov list.
Oba umaka ako treba korigirati solju i paprom.
(350 g govedine iz juhe, 200 g šunke, 3 manja krumpira, 2 manje kisele jabuke, 3 mrkvice, 1 korijen celera, 4 kisela krastavca, 3 manja luka, glavica salate, 4 tvrda jaja, 100 g oraha, manja vezica mladog luka, pola vezice peršina, malo kapara, 1 tvdo jaje, 1 čaša kiselog vrhnja, celer list, 2 vrećice majoneze, žličica mljevene crvene paprike, 1 čaša kiselog vrhnja, 1 limun, celer list, sol, papar)
- 22:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>