kuharica moga prijatelja Emira

srijeda, 17.06.2009.

KONTINENTALNE SALATE

KONTINENTALNE SALATE
kontinentalne salate kao predjelo ili lagani obrok
I njih možemo podijeliti na one koje su kao prilog, predjelo i one samostalne, makar to je sve uvijek jako relativno, pa tako i ja miješam što je to ustvari salata za prilog, a što salata kao zasebno jelo. Uglavnom činjenica je da i one salate koje su kao "samo" za prilog ili predjelo uz malo dobrog kruha i vina nekada su dovoljne same za sebe! Krenimo prvo sa klasikom!

francuska salata na moj način
(mrkva, grašak, krastavci, jabuka, jaja, začini)

Da ne ispadnu one "užasne" teške francuske salate sa kojekakvih svadbi ili sličnih prilika, po meni treba se držati određenih pravila. Salata mora biti lagana i prozračna, to se dobiva izbacivanjem krumpira i dodavanjem obavezno laganije majoneze, bilo da je kupljena ili smo je sami radili. Druga i osnovna stvar je da je salata puna svježine, a to se dobiva pravilnom količinom finih kiselih krastavaca i dodavanjem malo svježe kiselkastije jabuke. I to je tajna!
Majonezu napravimo kako se to već inače radi (pogledaj pod umake!) od žumanjka, ulja, senfa i malo limunovog soka. Pošto je danas vrijeme salmonele, ako nismo potpuno sigurni u svježinu jaja, radi bolnice, bolje je kupiti gotovu Zvijezda majonezu, i to s manje masnoće, jer uopće nije loša.
Pošto nemamo vremena za tržnicu, kupimo u dućanu smrznuto svježe povrće, kombinaciju mrkva-grašak i skuhamo u slanoj vodi pazeći da se grašak ne prekuha. Dodamo tvrdo kuhana jaja, iskosana na sitno, sitno iskosani kiseli krastavac, majonezu, oguljenu i na sitne kockice resku jabuku, može i malo ako se nađe oguljenog i na kockice izrezanog celerovog korijena, no nije uvijet, i sve začinimo s solju, octom, paprom, ako nismo sami pravili majonezu, može i malo senfa i limunovog soka. Kasnije, baš ako želite oplemenjavati je možete dodacima kapara, kiselih šampinjona ili možda tunjevine. O upotrebi ove salate neću gubiti vrijeme!
(500 g smrznutog povrća mrkva-grašak, 4 jaja, ako radimo majonezu onda 4 žumanjka+pola litre ulja+žlica senfa+malo limunovog soka ili jednostavno kupimo cca 2 vrećice majoneze s 30% manje masnoće, 4 veća fina kisela krastavca, pola reske jabuke, eventualno malo celerovog korijena ali nije obavezno, po ukusu sol, papar, ocat, senf, limunov sok, s vremenom možete dodati malo kapara, kiselih šampinjona ili tune)
- 22:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>