nedjelja, 28.05.2017.

Nada
Prazninu duha ništa ne može načiniti tako blistavom, pokrenuti i održati u traganju za nečim višim i boljim, drugačijim, kao nada.
I ništa ne oplemenjuje tišinu u nama kao ona.
Nježna kao cvijet i stvarna kao snaga života, nada je moć nastajanja, radost rađanja, očekivanje buđenja, povratak života ...

subota, 27.05.2017.

Vrata raja


David Mansfield - The Ballade of Little Jo

U sukobu "pitomih umova s nekultiviranim" važno je "obrazovanje nacije".


Ella's Waltz

Bodljikava žica i žene su glavni pokretači civilizacije.petak, 26.05.2017.

InstalacijaHaljine od žice. Instalacija. Malo mašte i spretne ruke.
Treba imati žicu!
Žica i svjetlo - moda - umjetnost - skulptura

četvrtak, 25.05.2017.

Gospodari šutnjeSunce je dobro zato što ima jedan lijep običaj da se vraća. Svakoga dana.
Šutim poput nijemog slova i gledam u Istok odakle dolazi mudrost, tamo se sunce rađa. Gledaš i ti i stremiš poput menhira uspravan suncu.
Odsjaj svjetlosti stvara purpurni privid ružičastog drveta života u kome si skriven, skriven i blizak, kao najveći paradoks svijeta.
U toj našoj šutnji sačinjen je sporazum Pravila i Slobode u neizrecivoj misteriji o jedinstvu.

Tvoj vertikalni položaj predstavlja život, u sprezi sa suncem, obelisci se uzdižu poput drveća, dok horizontalan položaj i noć predstavljaju počinak a samim tim i smrt.
Svi obožavaju menhire, piramide i stubove, a niko balustrade i balkone.
Uostalom kad se čulo za kult svete ograde?
Nikad.
Zato svakoga dana gledam u Istok, odakle dolazi mudrost. Gledaš i ti. I stremiš visoko.

utorak, 23.05.2017.

Vrtovi idejaMjesečina je u mom dvorištu, a ja sa očima boje okeana ljubim nebo, dok se mjesec šunja oko zgrada, proviruje. Put do tebe je put do beskonačnosti i šire. Podižem ruke da te dohvatim i polako spuštam pogled.
Grad je u plamenu. A oko mjeseca vatreni prsten. Ko zna tajne ljudskog srca i gdje sve to vodi. (?)
Nastanio si se u dvorištu mojih ideja, dijelili smo snove o životu još od odvratno sirovih početaka nastajanja, preko svih onih mjesta koja su bila pokretači haosa, haosa ustaljenog i nesnosnog, pa sve do neke vrste dnevne snovitosi, sanjive jave u kojoj smo zajedno oblikovali budućnost. Stvorili smo kreativni centar s participovanim procesima dizajna ideja u blistavom kontrastu stvarnosti i okupili sva razigrana mala lica … žudeći za onim što nedostaje, jer život je plitka površina činjenica …


nedjelja, 21.05.2017.

LinkspiracijaRiječ život.
Treba joj reći hvala, zahvaljujući njoj mi postojimo.
Mi Jesmo.

Riječ putovanje.
Život je putovanje. Zato mi ne putujemo da bismo pobjegli od života, već da on ne pobjegne od nas.
Putujemo zajedno.

Riječ izbor.
Između željeti i morati pLuta u jednom velikom okeanu ničega.
Ništa.

Riječ žudnja.
Jedina je smisao traženja.

Riječ smrt.
I njoj treba reći hvala, jer ne prekida naše putovanje.
Ni žudnju.

Riječ riječ.
Vrijedi onoliko koliko vrijedi njena šutnja. BM
Vrijedi.

petak, 19.05.2017.

Kaktus klubSnažan opojni miris vanile je zatalasao vazduh koji je zaiskrio blijedim smaragdnim zelenilom kao voda kad se ustalasa, zanosno i divno sa bjeličasto-prozirnim, mramorolikim obrubima.
Odozgo se osipala blaga svjetlost otkrivajući "onoga koji jeste iz vidljivih ljepota" - kaktus.Ti i ja smo kao dvije stabljike kaktusa, procvjetamo iznenada i neočekivano, noću, tajno se otvorimo jedno drugome velikim, čarobno zavodljivim cvjetovima, a zatim, kad prođe ta zatajna noć tašto se bockamo.Ti si poput Diskokaktusa (Discocactus horstil). Izgledaš sasvim obično, reklo bi se kao svaki drugi kaktus, zelen u ranoj fazi, a kad se rascvjetaš velikim bijelim cvjetovima ti promijeniš boju svoje stabljike u crvenu.
Mi rijetko cvatemo. Kraljica noći i mjesečev cvijet. I dugo sebi privlačimo pažnju onih koji motre na izlivanje kolorita "Popokatepetla" naših prekrasnih cvjetova.


četvrtak, 18.05.2017.

BalerinaNaučio si me da ovladam vještinama većim nego što je govor, usavršio moju sposobnost da transformišem one naše zamrznute slike u nijemim predstavama.
Fizičku vještinu okreta pretvorismo u poetičnost sirove snage profesionalnih plesača.

Fotograf je uhvatio pokret u letu koreografije da zauvijek traje. Diskretna obnaženost nije puka golotinja, ona izražava fluidnost te naše slike i pomaže da se izrazi pojam slobode i snage.
Mene i tebe.
Paučinom izvezenu sliku čipku postojanja naših osjćanja. Sliku pjeskarenu vremenom, posutu kosmičkom prašinom koja joj daje pjesnički izraz, tvoj, i u potpunosti učestvuje u efektu pokreta.
Nešto kao povratak Degaa u foto-formi.ponedjeljak, 15.05.2017.

MomentoPostoji trenutak u kome voda, prianjajući o zidove stakla, oblikuje mirnu suspenziju u obliku kugle, kapljicu koja se drži da ne otpadne. Kapljica skuplja zrake svjetlosti iz prostora, lomi ih unutra i raspršene vraća u prostor.
Postoji trenutak kada se i rastopljeno staklo
koje konzistentno teče kao voda, pretvara u čvrsto stanje propraćeno emisijom svjetlosnog spektra.
Momento zamrzne taj trenutak nestvarne ljepote u kome kapljica postaje izvor svjetlosti, a staklo lustera baca snop praveći na podu sobe koncentrične elipse.
To je nježni snop svjetlosti kao kada kapljica udari o mirnu površinu vode.


nedjelja, 14.05.2017.

Ontološka metamorfoza


Čovjek je neprestano angažovan u trajnom procesu preobrazbe.
Kada ljudska mašta napusti tijelo i pohrani se u slikama, knjigama, zapisima, filmu, pokretima (igra), skulpturama ..., kad se riječ otpusti, ona postaje mobilna u vremenu i prostoru. Na taj način se proizvodi imagi-nacija čitalaca - sudionika.

Biblioteke, muzeji, galerijama, pinakotekama, bazama podataka pisane riječi su planetarmi okean arhive raznih sadržaja ljudskih zamisli iz kojih se one ponovo proiciraju u čovjeka - komzumenta..istovreno ga zbunjujući u nastojanju da shvati planet-um kao cjelinu objektivno.
Prednost materijalizovane memorije je što posmatraču, čitaocu, gledaocu ... bivaju približene naše ideje i zamisli koje oni opet dalje oblikuju i materijalizuju na svoj način.
Na ovaj način vraća se vanjska opipljiva, plastična memorija, mašta i zamisli i predaje budućnosti. Ona traje i potrebno je samo otvoriti kanale kojima će se doći do spoznaje (istine).

<< Arhiva >>

jsp hosting free trial vps

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se