ponedjeljak, 18.09.2017.

Kad kažem trebam te ....Ljubav je kad želim ti dobro, čista uzvišena, nježna i beskorisna, lišena grubosti i niskih strasti gimnastike duše...
Ali, kad pogled zaiskri okom i uzburka strasti, to je ljubav - trebam te, korisna i nedjeljiva, ona koja poslije razdora prelazi u haos. Dok smo zajedno, savršeno stanje kosmosa potčinjenog ljubavi ukazuje na to da harmonija obavija naš kosmos čvrstim pokrovom.
Ta ljubav je organska svjetska životna sila, strast u kojoj nalazimo erotsko shvatanje života.

"Razdor i ljubav naizmenično vladaju nad ljudima, ribama, zvjerima i pticama" (B 20).

subota, 16.09.2017.

Kad kažem Ljubav ...
Od kakve smo tvari satkani, različiti u krvavosti ispod kože i šta je u njenoj suštini, kolika je veličina ljubavi, snaga mržnje, kakva je priroda zadovoljstva i odvratnosti i na koji način, znajući sve to, možemo organizovati svoj život? Suština je u onome što osjećamo u srcu a što naš um izražava kroz misao da svakome želi dobro i svijesti o sopstvenoj grešnosti.
Unutrašnje jedinstvo svih naših vrlina, izraženo kroz činjenicu da želim ti dobro - čini ljubav. Pravu ljubav, ljudsku i hrišćansku, koju osjećamo prema bližnjima.

Etika koja pretpostavlja moral praštanja, osuđuje grijeh, poziva smirenju, govori o ljubavi k bližnjam svom i poziva na milosrđe, održava nas u ravnoteži sa sobom i miru sa okruženjem i čuva od otuđenja.
Ljubav je reći istinu i ukazati onome koji griješi. Razgovor nas čini druželjubvima, a druželjubivost sposobnima da se održimo u zajednici.
Zajednica je težnja da se odnos dovede u harmonijsku jasnost, da se u svemu što postoji vidi odbljesak najviše mudrosti, ne sumnjajući u pravednost odluka kao i potreba da se izrazi ljubav kroz činjenje dobra prema ostalim članovima zajednice, poštovanjem moralnih normi.

Inside OutDa li smo sasvim sigurni u obilježenom krugu svoga Sunca ili stvarna opasnost ipak prijeti iznutra?
Ta priroda koju nosimo u sebi, sve misli u okeanima htjenja, kad se sve to sastavi u jedan uragan, uznemiri, kad se pretvori u cunami raspukne sav taj brižno iscrtani svijet ...

<< Arhiva >>

jsp hosting free trial vps

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se