srijeda, 18.01.2017.

VjernostVarijetetiStavljam vodu za čaj, a pogled mi klizi duž šara na starinskom, ručno rađenom ćilimu. Raskošna rukotvorina koja na prvu asocira na „miraz“, donosilo se udajom i nasljeđivalo.
Tople boje skladne kompozicije vrijedne ruke stoljećima su tkale varijetete neke teritorijalno etnički prepoznatljive mustre.
Smirene i tople boje, crvena dominira, a iz mustre mi se smiješe stilizacije veselih lica, šare čija je uloga bila da štite od loših pogleda.

Spaja li nešto pojedinca i zajednicu, stoljećima, pitam se, nešto zapisano u genima. Obrazac ponavljan pedest hiljada puta poput genetske kombinacije DNK lanca ponavljanog tokom milenijuma, složeni je zbir gena koji nadziru sve, pa i umijeće sopstvenog preslikavanja skladno raspoređenih linija u šare ćilima.

Uplivala sam i isplivala iz ovakvih razmišljanja. Voda je provrila i prelila sam čaj.


"Šare su vekovni simboli. Svi koji su se bavili pirotskim ćilimom istraživali su kako je koja šara nastala, ali one su enigma kao DNK. Neko veruje, neko ne veruje. Ja sam milion puta zaključila da ćilim nije samo ono što golim okom vidimo. Ćilim je energija "-Slavica Ćirić.Iako od Mletačkih trgovaca nema poznatijih, i iako su stoljećima bili "svoji" na "putu svile", ipak ima nešto specifično u etničko teritorijalnom varijetetu ovdašnjeg veza - originalno je vezen svilenim koncem domaće izrade.
Konavoski vez je osnovni dekorativni tekstilni element, poprsnica, ženske konavoske nošnje iz Konavala.

Nekoć je gotovo svaka žena u svojim njedrima čuvala sjeme dudova svilca, pa tako uzgoj dudovog prelca u Konavlima ima vrlo dugu tradiciju u dubrovačkom kraju, poznat je još od 15. stoljeća.
Konstrukcija tkačkog stana je više-manje svuda ista, a taj posao u zimskim danima činio ih je ponosnim, dok se "proizvodnja konca odvijala u djevojačkim sobama svakog proljeća. Svaka je konavoska cura trebala uzgojiti dovoljno bubica da proizvede svoj konac za svoje vezove. Do udaje bi tako pripremila sve svoje vezove za sve životne okolnosti i prilike i to je vrlo dugo bio njen jedini nakit i osobna karta".

nedjelja, 15.01.2017.

Pahulje


Gledam ih dok lebde oko mene u bijelom plesu vragolaste i šutljive i čini mi se da su sve iste. Pružam ruke i skupljam ih na dlanove a one progovaraju šutnjom. Svaka je svoja, neponovljiva. Tek zagledani u dubinu, možemo prepoznati suštinu njihove različitosti i prepoznati znake topline u ledu. Zagledam se u dubinu kristala i vidim tako neke su šiljate iglice, a ostale imaju po šest strana.
Neki kristalići su kao dugi šuplji stubići, u obliku šestostrane prizme, neki kao tanke ravne šestougaone ploče, a neki poput komplikovane šestokrake zvijezde.
Padaju, padaju s neba bijele zvijezde...
I sama sam očarana tim prizorom dok posmatram pahulja kako se lagano prizemljuju, naoko iste, a svaka neponovljivi oblik kristala koji nosi unikat u sebi. I tako zagledana u dubinu jednog kristalića prepoznajem nagovještaje otopljavanja u njemu.

subota, 14.01.2017.

Može i drugačije
petak, 13.01.2017.

Krugovi šutnjeVenama teče šutnja poput nijemog kruženja satelita, mjeseca Saturnovih prstenova, poput koluta u kolutu, bez kraja i početka, kao simbola vječnog života, sa novim počecima mi se ponovo rađamo.

utorak, 10.01.2017.

Novelties


Možda ovaj život i nije tako bez smisla, mislio je on dok je posmatrao sopstveni izmet, a mi zaokupljeni svojim mukama i ne možemo sagledati neponovljivu ljepotu života, jedinoga.
Neko je sakrio vrijeme u kome je trebao odrasti, pa ga pustio samog u život i svijet, umjesto da za njim pusti vodu. Ima u njemu nečega bolnog i tragičnog.
Ništa ne smrdi tako grozno kao friške izlučevine dnevne doze sopstvenog nezadovoljstva ...

ponedjeljak, 09.01.2017.

Skica za zimuBila je zima i bila je ciča, doba mraza. Prvi snijeg prekrio je brijeg da svako ko prođe ostavi trag.
Danas bih rado ugledala nekoga, ali Njega nema. Put je prekriven pustom bjelinom, sa zemljom samo pahulje druguju.nedjelja, 08.01.2017.

Bor
Kad bor procvjeta ... to je rijetka ljepota ...
Viđa se jednom u 100 godina.

četvrtak, 05.01.2017.

Boje dana


ponedjeljakutorak
srijeda
Nikada se ne zna šta donosi novi dan ...

subota, 31.12.2016.

Sretna 2017.
Svim blogerima i vama koji posjećujete i čitate ovaj blog želim sretnu 2017.
Neka vam sreća ne bude strana ni ljubav misterija.

<< Arhiva >>

jsp hosting free trial vps

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se