Zmayski z Brega landra naokolo

23.05.2009., subota

Zagreb-Jamnička-Karlovac-Perjasica-Generalski stol-Duga Resa-Belavići

Krećem iz Zagreba i za Karlovac odlazim preko Hudog Biteka i Jamničke - znam da staru karlovačku još krpaju. Usput stajem kod Šepića i gledam ljetne jakne i hlače - ova moja zimska obleka me ubija dok stojim. U Karlovcu kod slapa pijem kavicu, na Turnju stajem uz jad i bijedu "Budućeg muzeja domovinskog rata" - nema gotovo ničeg; 55-ica, stara haubica 203mm i ZIS 72mm je jedino što se možda tu i tamo koristilo; stari Sherman i samohodna 80-tka, njemački Mark IV i 88mm protuavionac - pa to je ipak iz drugog svjetskog! A "borbeni traktori" mi nisu izgledali impresivno ni na početku rata.
Razočarano se vraćam mjestima mog ratuvanja, bacam pogled na dominantnu Martinšćicu s koje smo osmatrali i navodili artiljeriju i preko Logorišta odlazim dobrom i zanimljivom lokalnom cestom preko Gornjeg Velemerića i Barilovića za Siću i dalje do "neprijateljske" Perjasice. Most kod Barilovića je ponovo podignut, pa tko želi ovuda prema Krnjaku, može se. Skrećem na upotrebljivi makadam natrag preko nekadašnje "linije" preko Mateškog sela (gdje počinje, čak i prema Jankovom Selištu, dobar asfalt!). U Generalskom stolu začuđeno gledam zatvorenu benzinsku i zatvoren "Borik" - nekadašnji "centar operacija" ;-) - očigledno ih je autoput shebao.
Prebacujem na rezervu i odlazim do Duga Rese - cesta je milina - i dobra i prazna. Tankam i prelazim na drugu stranu Mrežnice, preko Mrežničkog Briga do Belavića. Stari most je još uvijek tu, zatvoren za aute stupićima ali se motorom može preko.
- 10:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.