U siječnju imamo puno nastupa



Ovaj siječanj imamo neuobičajno puno nastupa. Njih čak 6. Vrlo neuobičajeno i za siječanj bez Covida-19.






Obzirom da idemo u Ljetni kamp jer ima dovoljno prijavljenih, možete se I DALJE PRIJAVLJIVATI!

Poslali smo Vam i podatke za plaćanje osiguranja:

UKOLIKO SE ŽELITE OSIGURATI ZA LJETNI KAMP MOLIMO DA DO 20.12. UPLATITE OSIGURANJE. Ponuđene su Vam dvije vrste osiguranja, Vi možete platiti obije, jedno ili nijedno osiguranje, odluka je Vaša.

1. OSIGURANJE OD OTKAZA PUTOVANJA
- uključen je i Covid-19 i samoizolacija uz potvrdu epidemiologoa
Iznos uplate: 70 kn
Primatelj: Croatia Osiguranje
IBAN na koji uplaćujete: HR9123400091400555110
Model: HR01
Poziv na broj: 62426-382629411073-010
Opis plaćanja: Premija po polici broj 382620411073, ime i prezime mažoretkinje

2. OSIGURANJE OD NEZGODE
Iznos uplate: 20 kn
Primatelj: Croatia Osiguranje
IBAN na koji uplaćujete: HR9123400091400555110
Model: HR01
Poziv na broj: 62427-216620013168-012
Opis plaćanja: Premija po polici broj 216620013168, ime i prezime mažoretkinje

Jednako tako vas molimo da nam pošaljete na mail: Zagreb_majorettes@yahoo.com ime i prezime, OIB, adresu i datum rođenja jednog od roditelja (ili bake, djeda, nekog tko je punoljetan i brine o djetetu jer ugovaratelj ne može biti maloljetna osoba).







- subota 22.1. u ???? službeni ulaz Doma sportova (Juniorski svjetski maćevalački kup), o/o Šef

- nedjelja 23.1. u ???? službeni ulaz Doma sportova (Juniorski svjetski maćevalački kup), o/o Šef

- nedjelja 30.1. u 18:00 službeni ulaz Doma sportova (Međunarodni hrvački turnir), o/o Šef

- četvrtak 3.2. u ???? hotel Westin (dodjela nagrada sportaša godine sa invaliditetom), o/o Šef





ŠEF NAM BIO U BANJA LUCI

Šef nam je hitno i nenadano otputovao na sastanak sa direktorom Aerodroma Banja Luka u srijedu. Tamo je dogovorio i jedan jako dobar posao.





DODACI PREHRANI

U vrijeme natjecateljske sezone, Zagrebačke mažoretkinje daju natjecateljicama (Senioski i Juniorski 1A) dodatke prehrani koje gube intenzivnim treninzima, pa tako potrošimo:

- 400 tableta Kalcija-magnezija-cinka
- 200 tableta B-Kompleksa
- 200 tableta vitamina C
- 200 tableta vitamina D
- 110 litara Vindijinog isotonika Isosport ili Naturel





VANJSKI SURADNICI

Osim stalno zaposlenih u upravi, stalnih i povremenih trenera, te stalnih povjerenika i savjetnika, Zagrebačke mažoretkinje surađuju i sa nizom vanjskih suradnika:
- Biro Kvaka i Finsport - računovodstvene usluge
- Elektronički računi
- Tiskara Kurevija i Varius grafika - tiskarske usluge
- Kasiopeja - nabava uredskog materijala
- Luč - mažoret-štapovi
- Piero postolar - popravak mažoret-čizama
- Brodić promet - odličja i plakete
- Potočki promet - autobusni prijevoz
- odvjetnički uredi Marte Šimrak i Sanja Tafra - odvjetničke usluge
- Javnobiležnički ured Knego-Rogina - bilježničke usluge
- Studio Kasandra - audio studijske snimke
- Eurounite - nabava bubnjeva i opreme
- Damir Truhan - kompjuterska podrška
- Roberta Govednik i Daniel Koljaja - taxi
- Lojtrica (Dario Borovnjak) - građevinski radovi
- Mario Ruba i Robert Dugorepec - fizioterapeutski zahvati





ZOO

ZOO Zagreb:
- 8856 životinja
- 372 vrsta
- 469.391 posjetitelja





FRANJEVAČKI SAMOSTAN

Franjevački samostan i crkva na Kaptolu od 1900. je sjedište Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda. Franjevci su u Zagreb stigli u 13. stoljeću, kada su prvi sljedbenici Sv.Franje otišli iz Italije diljem Europe. Prema jednoj predaji u Zagrebu je boravio i sam sv. Franjo Asiški. Prema toj predaji sv. Franjo je stanovao kod obitelji Galović, koji su imanje poklonili franjevcima, te je na mjestu te kuće i sagrađen franjevački samostan, a unutar njega, na mjestu gdje je bila kuća, postoji i kapelica sv.Franji. 1613. u samostalnu radi Škola moralnog bogoslovlja gdje predaj Bartol Kašić. Unutar samostana braća su imala i lječilište sa vlastitim zdravstvenim radnicima. Danas unutar samostana obavljaju pastoralni rad, imaju sjemenište i bogosloviju, upravnu kuću Provincije, uredništvo časopisa Brat Franjo, izdavačku kuću, te pučku kuhinju. 1936. uz samostan je sagrađena Franjevačka dvorana, danas zgrada kazališta Komedija.

Samostan na sjevernoj strani ima crkvu, od koje se protežu dva kraka i treći koji paralelno zatvara četverokutasti oblik samostana. U sredini je park sa spomenikom. Istočno krilo ima prostranu terasu. Središnja prostorija samostana je refektorij (blagovaonica) koja ima funkciju ne samo zajedničkih obroka, nego i okupljanja braće. Crkva sv. Franje podignuta je u 13. stoljeću, obnovljena u 17, te potpuno rekonstruirana nakon potresa 1880. prema nacrtima Hermanna Bollea koji je dodao i novi toranj. Spomenik Gospa nije se pomakao u bombardiranju 1944. kada su dvije savezničke bombe razorile samostan i potpuno uništile zapadno krilo.

Gospa se nije pomakla ni i u potresu 2020. Samostan je toliko stradao da su se fratri morali iseliti, no spomenik Gospe nije se pomakao. U Zagrebu postoji još jedan franjevački samostan, u Sigetu.







ZIHERICA
ziherica = pribadača
špenadla = pribadača
španga = ukosnica
haklica = kukica
zahaklati = zakvačiti
zubotrebec = čačkalica

„Metni si špangu u kosu“ = stavi ukosnicu u kosu
„Zahaklah mi kišober“ = zakvači mi kišobran





BLEK STENA, ZAGOR, ALAN FORD I OSTALI
Klinci do kraja tisućljeća nisu mogli živjeti bez brojnih stripova na koje se trošila kamara novaca, koji su se posuđivali, mijenjali, skupljali u kolekcije… Oni su bili dio odrastanja, čitali su se svaki dan, kupovali svaki tjedan, a i gomila odraslih potajno čitala stripove.

Najpoznatiji stripovi su bili oni iz američke borbe za nezavisnost (Blek Stijena, Komandant Mark, Kapetan Miki), Divljeg zapada (Zagor, Tex Viler, Kit Teler), suvremeni junaci (Mr. No, Dilan Dog, Marti Misterija, Tarzan). Ipak dva kultna stripa sa ovih prostora koji su obilježili nekoliko generacija i „odgojili ih“ su bili Alen Ford (koji je imao i svoje srednjovjekovno izdanje u stripu Maxmagnus), te Asterix i Obelix. Najpopularniji su bili Blek Stijena, Zagor i Alan Ford.

Svi junaci su imali i svoje protujunake sa kojima su dijelili sudbinu, a koji su imali neke mane poput Čike (Zagor), Rodi i profesor Okultis (Blek), Žalosna Sova, mister Blaf i Floki (Komandant Mark), Smuk i dr. Salas (Kapetan Miki), Java (Marti Misterija), Broj Jedan, sir Oliver, Bob Rok, Grunf, debeli Šef, Jeremija (Alan Ford), Druid Čudomix, Vrhovnix, Analfabetix, Automatix, Snupix (Asterix i Obelix).

U ovim stripovima smo mogli naučiti vrlo mnogo o životu, povijesti, snalaženju, hrabrosti, manama i vrlinama, bez obzira na ogromno pretjerivanje u vrlinama i „besmrtnost“ glavnih junaka.

Uz stripove bili su popularni i magazini za djecu i mlade, poput Politikinog zabavnika, Mikijev almanah, Stipoteka. Odrasli su imali svoje jeftine romane koji su izlazili svaki tjedan i to krimiće (kriminalističke), ljubiće (sladunjave ljubavne romane), SF romane (znanstvena fantastika poput Siriusa), te križaljke.

Neki od ovih stripova su preživjeli današnje dana (pa se još uvijek izdaju), no to više nikako nije to, niz stripova ima „moderniji štih“ (posebno Alan Ford) što ih je potpuno uništilo i drastično smanjilo čitateljstvo.






INICIJACIJA ZA PREDVODNICE I RAZVODNICE - 1. dio

foto: Željko Bakšaj Žac, službeni fotograf Zagrebačkih mažoretkinja

cafnšraft








































...nastavak u idućem postu...

(objavljeno: subota, 22.01.2022. u 22:38) komentiraj (5)

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.