VRAĆAMO SE NA DINAMOU subotu se vraćamo na Dinamo. Na utakmici sa Šibenikom biti će 30 mažoretkinja u špaliru!!! VRAĆAMO SE!!!!


Kako je glavna zamjerka bila da osim 1. sastava ostali sastavi imaju malo nastupa, Vijeće roditelja pozabavilo se tim problemom 2001. godine (od tada ovaj sistem ponavljamo svake godine). Stoga je Vijeće roditelja predložilo da svaka mažoretkinja ima vlastitu uniformu.

Kako uniforme izgledaju i cijena?
Na sugestiju Savjeta Zagrebačkih mažoretkinja smo napravili komplet koji dovoljno podsjeća na mažoret uniforme, a prihvatljiv je za nošenje i izvan mažoretkinja. Komplet se sastoji od faldane svjetloplave suknje i tamnoplave majice sa službenim grbom Zagrebačkih mažoretkinja. Cijena takvog kompleta (suknja, majica i otisak grba) je 155,00 kn.
Uniforme ne moraju kupiti mažoretkinje 1A juniorskog i seniorskog, te 1B seniorskog sastava, jer oni već imaju uniforme. Ovim uniformama otvara se mogućnost čestih nastupa (nekoliko puta godišnje). Istime se otvara i mogućnost masovnijih nastupa na nekim manifestacijama na kojim su do sada nastupali samo 1A i 1B sastav.

Rokovi uplate
UNIFORMA SE TREBA KUPITI tj. mažoretkinje koje je neće imati neće moći nastupati na nastupima sa svojom grupom. Plaćanje se vrši putem uplatnica (u gotovini) ili elektronički na račun,

do 22. svibnja.

Uz uplatu obavezno je naznačiti konfekcijski broj.PRVI I VIŠI KORAK

Rok za prijave 22.5.

Sve o natjecanju pročitajte u postu od 7.5.


- subota 22.5. u 16:00 stadion Maksimir (Dinamo-Šibenik i dodjela medalja), o/o Šef

- subota 29.5. u ???? ured, prijevoz službenim automobilom (Pula, promotivni let Pula-Dubrovnik-Pula), o/o Šef

UĐBINAC IDE NA VOZAČKI

Trenerica Juniorsko 1A i naša bivša mažoretkinja, Monika Uđbinac ide na vozački.

Još malo i imat ćemo vozača za jednu formaciju!

KOLIKO BRAĆA I SESTARA IMAJU 1A SASTAVI

Mažoretkinje Seniorskog 1A imaju ukupno 32 brata i 25 sestara, dakle uklupno njih 57. To je prosječno 1,63 braće/sestara po mažoretkinji.

Mažoretkinje Juniorskog 1A imaju ukupno 29 braće i 22 sestre, dakle ukupno njih 51. To je prosječno 1,70 braće/sestara po mažoretkinji.

SIGURNOSNE ZABRANE

Da bi prevenirali ozljede na treninzima Zagrebačke mažoretkinje imaju slijedeće zabrane, naputke i obveze:

- Najstrože je zabranjeno pušenje na treninzima
- Najstrože je zabranjeno nošenje naočala – opasnost od povreda oka razultiranih tehniciranjem sa štapom je velika, a povrede nastale razbijenim staklom od naočala u rožnici oka mogu rezultirati gubitkom oka
- Zabranjeno je treniranje u trapericama, suknjama i sličnoj uskoj odjeći – isto može rezultirati padovima prilikom plesa ili tehniciranja sa štapom dočim je mogućnost povreda velika, te je treniranje moguće samo i isključivo u sportskoj opremi ili propisanim mažoret-uniformama
- Zabranjeno je žvakanje žvakaća tijekom treninga
- Zabranjeno je unošenje hrane, grickalica isl.
- Zabranjeno je uvođenje životinja na treninge
- Zabranjeno je šaranje po zidovima
- Zabranjeno je paljenje vatre
- Zabranjeno je prisustvo gledatelja
- Zabranjeno je bacanje smeća
- Zabranjeno je korištenje mobitela i držanje mobitela upaljenim
- Zabranjeno je korištenje obuće u kojoj se došlo u dvoranu - obuća mora biti čista i ispravna, prihvatljiva za fizičke napore

VOZILA SA ZG REGISTRACIJAMA

Zagreb ima registriranih vozila:
406.169 ukupno
- 295.579 u privatnom vlasništvu
- 110.590 u vlasništvu pravnih osoba

7.878 mopeda
10.861 motora
340.610 osobnih automobila
1.006 autobusa
41.874 teretnih i radnih vozila
3.940 ostalih vozila


SGRADA

Prva zagrebačka zgrada, ili kako se tad pisalo sgrada, podignuta je 1830. u Petrinjskoj ulici na kućnom broju 18. Zgradu su podigli građani grada Zagreba. Zgrada ima prizemlje, tri kata i uređeno potkrovlje. U zgradi je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija.

Inače Petrinjska ulica je bila prva ulica kojom se išlo na Savu i tamo mostom, kasnije skelom, na drugu obalu, pa dalje prema Petrinji.


PRDONJA
prdonja = čangrizavi starac (stari prdonja)
poluprdonja = osoba koja je pred starost i postaje čangrizac
rista = stari prijatelj
stara i stari = otac i majka

„Je lik je fakat poluprdonja“ = Čovjek je čangrizavi starček
„Bok rista, kak si“ = Zdravo stari prijatelju, kako si
„Stari, nemoj me tlačit“ = tata nemoj me mrcvariti


USTANI BANE

I onda je došao sam kraj osamdeset i devete, Nova godina na 1990. Na štandovima Adventa pojavljuju se kazete sa budnicama. Sjećam se svi smo u panici kupovali te kazete, na brzaka, da nas nitko ne vidi i onda još brže nestajali u masi. Jer 20 godina straha nakon „hrvatskog proljeća“ napravili su svoje. Naime, za hrvatske budnice išlo se na Goli otok, na tešku robiju sa svakodnevnim fizičkim mrcvarenjima i najtežim psihičkim torturama. Ako ste se nacugali i otpjevali „Ustani bane“ otišli bi bar na par dana u zatvor, često kada i par tjedana, a ako ste to ponovili ili vam se uz to „dokazao“ nacionalizam Goli otok vas nije mimoišao.

A mi neki koji smo bili nacionalisti, i čiji starci nisu bili u komunistima, imali smo doma supervrijedne ploče, singlice, bez oznaka, samo bijeli papir bez ičega sa obije strane. Sa jedne strane je bila Ustani bane, sa druge Oj ti Vilo Velebita.

Budnice koje se nije smjelo slušati su bile:
• Ustani bane
• Vilo Velebita
• Još Hrvatska ni propala
• Evo zore, evo dana (evo Jure i Bobana)
• Puška puca (za to se išlo direktno na Goli otok)
• Tvoja zemlja (Vice Vukov)
• Marjane Marjana u originalnoj izvedbi (sa „I još jedno slovo, ime Isusovo“)

Te 1990. svi su i stalno pjevali hrvatske budnice. Dok su bile zabranjene pjevali smo ih po tiho u sigurnosti vlastitih domova, 1990. smo ih pjevali na gradskim trgovima, a 1991. ih više nitko nije pjevao. Jer više nisu bile zabranjene.

I na kraju jedan vic srpskog komičara Minimaxa koji je rekao: „Što ti Hrvati pričaju da ne sme da se kaže Ustani bane. Ja svako jutro odem pred prozor haustora do mog i zaderem se „Ustani Bane, već je osam sati idemo na kafu“.

LISINSKI POD MASKAMA

(objavljeno: utorak, 18.05.2021. u 22:43) komentiraj (0)

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.