OD ČETVRTKA ZAVRŠAVAMO SA TRENINZIMA ZA 1. POLUGODIŠTE

U četvrtak će se održati posljednji treninzi Zagrebačkih mažoretkinja u 1. polugodištu, a cure idu na odmor. Osim K1A, J1A i S1A koji će treninge imati do 30.12.

Raspored izvanrednih treninga tijekom praznika:


NASTUPI

- utorak 27.12. u ???? Sportska dvorana Dubrava (Međunarodni košarkaški turnir), o/o ????



FOTKE - sa TRENINGA U CRNOJ GORI

U studenom smo bili u Crnoj Gori, u Kotoru gdje smo držali treninge mažoretkinjama Fešte













Naš Smješko, koja legenda














A dobili smo i zahvale od kadetkinja, prepreprepreperslatko... baš smo se raznježili


















Da vidimo kako su počeci izgledali iz perspektive naših mažoretkinja, koje su vodile DNEVNIK

U rujnu smo plesali na Zagrebačkoj panorami HTV-a, primio nas je gradonačelnik Zagreba, naše cure su bile zvijezde u filmu "Blagajnica hoće ići na more"; radili smo za Nokiju, te odradili nastupe u Petrinji i Ivanić gradu.

7-11.8.2000. EUROPSKO PRVENSTVO MAŽORETKINJA, Češka (Andreja Zelenković)
Iz Zagreba, smo krenuli oko 10:00 sati navečer sa 13 tona stvari (kao i uvijek) nadajući se da ćemo i tu obleku upotrijebiti za koji izlazak, al nravno ništa od toga. No nema veze, kao što rekoh krenuli smo oko 22:00 sata obučene u HNS-ove dresiće. Ja sam još skupa s Mirnom odrađivala nekakvu kaznu, pa smo na svakom stajanju trčkarale za klinkama (juniorke i kadeti) i provjeravali da li su svi na broju. I dobro je meni to i išlo dok mi Katica (Katarina Milički) nije uvalila prekletu Draminu kao tabletu protiv mučnine, pa kad me to zavaljalo, nisam znala di se nalazim, a kamoli da znam koliko klinaca treba biti u busu! Znam samo da mi se jako, jako spavalo. Tako sam ja prespavala cijeli put do Češke.

Po dolasku pred hotel svi smo ostali zapanjeni, jer stvarno mora se priznati hotel je bio prva liga! Dvokrevetne ili trokrevetne sobe, telka, frižider, dobra kupaona i disko u hotelu. Kad smo stigli, ostavili smo stvari u sobe, sredili se, istuširali i odmah išli probati na stazu za defile i pozornicu za koerografije. Kad smo s tim završile, nakon par dugih sati isprobavanja, išli smo u JIDELNU na večeru. Navečer smo vrlo blizu otkrile legendarni čokoladni "napoj" i palačinke sa sladoledom u restoranu hotela za vrlo jeftinu lovu. Nakon šta smo se dobro nahranile, slijedi fešta u disku do sitnih jutarnjih sati gdje smo također otkrili i tamanili koktele raznih boja od kojih je najbolji bio naš Ledeni medo (Ice Bea ). I tako jedna za drugom redale su se cuge i moglo bi to tako do jutra, da nam odjednom nije došlo do mozga: "Hej, pa mi sutra imamo natjecanje!" Nakon tog dubokoumnog razmišljanja pokupile smo se u krpe.

SUBOTA - defile
Ujutro buđenje u 7:00 sati, oblačenje, šminkanje, doručak, jer otvaranje počinje u 9:00. To otvaranje baš nije bilo bog zna šta! Samo smo prodefilirale tek tolko da vise da smo tu. Popodne je počelo pravo natjecanje – DEFILE!
Potpuno spremne, savršeno našminkane (za to je zaslužna naša šminkerica, pusa Zdenki!) i sigurne u sebe, nakon dugih sati čekanja došle smo i mi na red. Publika je divljala i navijala, dok smo se mi totalno unosile u svaki korak tog defilea. Otplesale smo super i sve je prošlo u najboljem redu (bilo je tu i suza i plača, Kiki npr., al sve je bilo OK). Dijanu smo isti dan prijavili za Miss mažoretkinja i navijali smo svim snagama al pobjedila je neka čehinja. Dijana je bila druga pratilja. Ostatak večeri, pa skroz do jutra, feštali smo i unaprijed slavili pobjedu. Usred noći smo išli Gogi čestitati rođendan. Nju je to jako dirnulo pa se rasplakala kad je otvorila vrata i ugledala nas 20-ak kako stojimo i tiho pjevušimo "Happy Birthday"!

NEDJELJA – koerografije
Buđenje, doručak, spremanje i psihičko pripremanje za odlučujući dan.
Ukrasili smo svoje štapove koji "lete sami od sebe" (kako bi neki rekli) i krenuli u osvajanje još jedne titule prvaka. Sljedilo je opet ono zamorno čekanje od kojeg su nam nožni prsti natekli troduplo, a žuljevi se udvostručili! Ali kad smo stupili na pozornicu, zaboravili smo na sve bolove i otplesale odlično! Dobro, palo je nekoliko štapova, al sveukupni dojam bio je fenomenalan. I tako smo mi pobrale zlato i sve sretne i zadovoljne krenule u hotel.
Seniorke: 1. Zagrebačke mažoretkinje
2. Twingy, Slovačka
3. Bon-Bon, Češka

I sve bi to bilo super da u svakoj sreći nema i nesreće. Adriana je naime imala svoj show u busu sa televizorom i kad je htjela sjesti, kako je televizor bio prenisko zabila se s glavom u telku, a grb na kapi u NJENU GLAVU! Bio je to mali bed, bilo je i suza i krvi, ali hitna je brzo stigla pa je sve prošlo u najboljem redu. Poslje je tak začorila da je i zaboravila kaj joj se desilo. Krenuli smo doma sa zlatom oko vrata i putem pobrali još par Pakoških mažoretkinja jer im se valjda bus pokvario ili tako nešto. I tako smo u kasnim popodnevnim satima krenule kući. Ostavljajući Češku, iako premorene, dugo nismo mogle zaspati svjesne da mnogi Pšerovčani možda neznaju gdje je naš dom, ali mi smo njihov sigurno zauvijek ponijele u srcima!






























Iz skipte "Povijest mažoret plesa" (Alen Šćuric, Trenerska škola 2015.)

2.2. MAŽORETKINJE U 20. STOLJEĆU
Kako god bilo početkom 20. stoljeća u Francuskoj i Nizozemskoj javljaju se formacije mažoretkinja, koje više nisu povezane sa vojnim paradama, već zabavljaju urbano stanovništvo svojim plesom u pratnji puhaćeg orkestra. Tridesetih godina ovog stoljeća u Americi se za djevojke koje ispred orkestra tehniciranju sa štapovima ustaljuje naziv drum-majorette. Ove djevojke su tehnicirale sa mace (palicom). Najčešće ih je bilo jedna do tri. Te su djevojke bile jedine ženske osobe u paradi. U to vrijeme postojali su i cijeli orkestri sastavljeni isključivo od djevojaka kojima su predvodnice također bile mažoretkinje. No, sve češće žene predvode muške orkestre, jer su isti uvidjeli da je to svakako ljepše i više “show”. Tako su mažoretkinje svojom vještinom u radu sa štapom uljepšavale su nastupe vojnih, civilnih i školskih orkestara. Obzirom na odličan odjek, broj djevojaka ispred formacije se povećavao, tako da je postao vlastita formacija. Interesantno je da su mažoretkinje jedine u to vrijeme imale pravo nositi mini-suknje, što se inače smatralo nemoralnim, a u nekim američkim državama i protuzakonitim.








1927. Ed Clark je otvorio prvu manufakturu za proizvodnju mažoret štapova. 1940. Sivils' restoran u Houstonu (Texas) konobarice odijeva u mažoret-uniforme. Ovaj trend se nastavlja sve do početka rata kada velik broj restorana, trgovina, prezentacija, sajmova isl. svoje konobarice, prodavačice i hostese odijeva u mažoret-uniforme. Life magazin od 28. travnja 1941. ne samo da na naslovnici ima mažoretkinju, već na nekoliko strana opisuje mažoretkinje, a objavljuje i oglase za mažoret-opremu. U to vrijeme mažoretkinje sudjeluju u reklamnim spotovima, da bi 1941. Judy Garland u filmu “Zigfield Girl” nastupila kao mažoretkinja. Ne samo to, nego je njena slika u mažoret-uniformi bila i službena slika svih postera i najava filma.

Od 1940. do 1970. apsolutno sve orkestre u SAD-u i Kanadi predvodile su mažoretkinje. Situacija u Europi nije bila toliko ekstremna, no još 1969. u Francuskoj ima više od 100 mažoret skupina, objedinjenih u nacionalni savez. U našoj arhivi imamo kopiju pravilnika za natjecanje mažoretkinja iz tog vremena. Osim Judy Garland u filmu “Zigfield Girl” (1941.) mažoretkinje su još glumile i Kath Soucie (lik Jetta Handover) u TV seriji Clifford the Big Red Dog, Francia Raisa (lik Adrian Lee) u TV seriji The Secret Life of the American Teenager, većina likova u horor filmu The Majorettes, lik Sakura Kinomoto u animiranoj seriji Cardcaptor Sakura, Catherine Tate (lik Bunty Carmichael) u TV seriji The Catherine Tata Show.


No svakako je najveću popularnost mažoretkinjama dala Madonna, koja je na svojoj turneji MDNA (2012.) plesala kao mažoretkinja, sa pratećom mažoret-skupinom. Na 67 koncerata u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi, te Aziji, ukupno je Madonnu kao mažoretkinju vidjelo čak 2,2 milijuna ljudi.




Mažoretkinje se nakon 2. svjetskog rata pojavljuju i kao reklama za razna poduzeća, tema flipera (izuzetno popularne igre u 60-tima i 70-tima), na poštanskim markama, kao lik stripova, u nizu glazbenih i reklamni spotova, te kao dio velikih godišnjica i promocija...


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ŽELITE LI KOMENTIRATI OVAJ POST UČINITE TO OVDJE:
1. pritisnite natpis "komentiraj"
2. kada vam se otvori novi prozor pritisnite kružić pokraj "anonimac"
3. upišite svoj nadimak
4. napišite komentar
5. pritisnite tipku "POŠALJI"


Ovaj blog će bez izuzetka brisat sve komentare koji sadrže uvrjedljive riječi, nekulturnu komunikaciju, laži ili klevete bez obzira na ostatak sadržaja komentara. Osnove kućnog odgoja i osnovni bonton je minimum komunikacije na ovom blogu. Demokracija nije anarhija, a uvrede ili klevete ne mogu se „opravdati“ slobodom izražavanja!

(objavljeno: srijeda, 21.12.2016. u 00:12) komentiraj (10)

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.