- četvrtak 12.5. u 7:00 hotel Sheraton (doček grupe iz Egipta), o/o ???? - subota 14.5 u ???? okretište Črnomerec (Dan grada Veliko Trgovište), o/o Šef # plesni nastup Seniorskog 1A sa puhačim okestrom - subota 14.5. u ???? nakon nastupa u V.Trgovištu (Turneja Luxembourg), o/o Šef # turneja Seniorskog 1A sa puhačim orkestrom - nedjelja 15.5. u 9:30 Bundek (Dani dječjih vrtića), o/o Dora # plesni nastup Juniorskog 1A FOTKE - sa utakmice Dinamo-Zagreb fotke Željko Bakšaj Žac, službeni fotograf Zagrebačkih mažoretkinja U ovoj rubrici pišemo o bivšim Zagrebačkim mažoretkinjama koje su danas vrlo uspješne žene IVANA ČORIĆ Čonfa diplomirana ekonomistica Čonfa je rođena 8. lipnja 1983. u Zagrebu gdje je išla i u osnovnu školu. 2001. je maturirala u X. gimnaziji u Zagrebu, a potom je diplomirala na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Radila je u Zagrebačkim mažoretkinjma na tajničkim i administrativnim poslovima, u Cosmopolitan Life Vienna Insurance Group osiguranju kao asistentica direktora odjela računovodstva i financija, potom je bila stručna suradnica za računovodstvo i financije u Helios Vienna Insurance osiguranju. Danas je voditeljica odjela premijskog knjigovodstva za životna osiguranja u Wiener osiguranju Vienna Insurance Grupe. Bavi se još i ritmikom, rekreativno trči (istrčala je 5 polumaratona), te planinarenjem. Licencirani je vodić društvenih izleta HPS-a. U Zagrebačke mažoretkinje upisala se 1994. godine. U seniorke je ušla 1997, a u 1A seniorski u siječnju 1999. Dvije godine kasnije ušla je u 1. formaciju. Iz tima je otišla 2003. Sa seniorkama je osvojila dva zlata na Državnom prvenstvu (2001. i 2002.) te 2 zlata na Europskom prvenstvu (Engleska 2001. i Poljska 2002). Trenerica je postala 2003. godine, a trenirala je nekoliko grupa Zagrebačkih mažoretkinja, kao i Klub mažoretkinja "Sesvećanke" i to do 2011. godine. Sa Sesvećankama je bila dva puta brončana, te se plasirala na Europsko prvenstvo. Čonfa je i nacionalni viši sudac mažoret-plesa. U timu je dobila nadimak Čonfa, koji ju prati i danas. No, Čonfa je uvijek bila dobri duh Zagrebačkih mažoretkinja. Uvijek nasmijana, ali uvijek. Uvijek vedra, spremna za neku zazanciju, Čonfa se ne zna ni rukovati bez da ne izvede neku foru. Još danas, 13 godina nakon što je otišla iz tima svi znaju tko je Čonfa i koliko je ona mogla i najnapetiju lošu situaciju okrenuti na pozitivu. Osobne karakteristike: tolerantna, strpljiva, pozitivna osoba Najdraži nastup u Zagrebačkim mažoretkinjama: svi nastupi na Trgu bana Jelačića Najatraktivnije putovanje sa Zagrebačkim mažoretkinjama: Martinik (Karibi), naravno Najljepši događaj u Zagrebačkim mažoretkinjama: moje prvo državno prvenstvo Anegdota iz Zagrebačkih mažoretkinja: Joooj, bilo ih je more, pripreme za državno u Eko selu :-) 9-dnevna turneja u Francuskoj, Mazamet-nastup na stadionu :-) :-) :-) Kako su mažoretkinje utjecale na njen budući život: Dok sam plesala u Zagrebačkim mažoretkinjama upoznala sam prijatelje za cijeli život (te se i pokumila). Naučila sam što je to timski rad. Također sam naučila uskladiti obveze (tada škola, danas posao) sa svojim slobodnim vremenom i hobijima. Naučila sam da ukoliko si uporan i trudiš se da je sve moguće. Također, praksu šminkanja za nastupe dovela sam do savršenstva, danas se našminkam u 5 minuta (full make up) i uvijek dobijem pozitivne komentare. I naravno osmjeh G16 koji otvara sva vrata! I dalje sa Zagrebačkim mažoretkinjama: - Čonfa nas svako toliko iznenadi dolaskom na trening obzirom da joj je Maksimirski stadion na biciklističkoj turi do doma, a onda uvijek da neki savjet koreografu - Čonfa je aktivna sutkinja mažoret-plesa Poruka Zagrebačkim mažoretkinjama: Predanim radom i upornošću svaki cilj je ostvariv, kako u Zagrebačkim mažoretkinjama, tako i u životu. KOLIKO NASTUPA DO SADA U 22 i pol godine postojanja Zagrebačke mažoretkinje su odradile 3904 nastupa. Od toga 79% nastupa odradili smo u Zagrebu, 14% u drugim dijelovima Hrvatske, te 7% u inozemstvu. U Hrvatskoj smo odradili preko 500 nastupa u 138 različitih gradova, a najviše nastupa smo odradili u Jastrebarskom (39), Rijeci (22), Samoboru (22), Zaprešiću (18), Sv. Križu Začretju (17), Karlovcu (14), V.Gorici (14), Osijeku (13), Biogradu (10), Dubrovniku (9)... U inozemstvu smo odradili ukupno 270 nastupa od čega najviše u Francuskoj (91), Italiji (26), Austriji (21), Sloveniji (15), Srbiji (15), Španjolskoj (12), BiH (12), Martiniku (10), V. Britaniji (10) i Češkoj (9). U Zagrebu smo odradili skoro 3.100 nastupa, a najviše nastupa smo imali na Stadionu Dinamo (380), Zračnoj luci Zagreb (348), Trgu bana Jelačića (182), Zagrebačkom velesajmu (158), KC D.Petrović (136), Jarunu (94), Domu sportova (92), KD V.Lisinski (65), Mecratoneu (57) i Sheratonu (53). Godišnje odradimo do 250 nastupa. Naglašavam da nisam ni nutricionista, ni liječnik, potpuni sam laik. Samo sam pročitao brdo knjiga o zdravijem načinu života, razmislio o tome što sam pročitao, probao sam mnogo toga od onog što sam pročitao i eto našao recept koji je uspio. No, ovo su samo moja opažanja i moje iskustvo i ni na koji način nisu vam popovanje, naputak ili recept za mršavljenje ili zdravstvene probleme. Ovdje samo prenosim u knjigama objavljene stavove pojedinih doktora i nutricionista, koji nisu moji stavovi, ali su se meni pokazali uspješnima. Za ozbiljne savjete morate se obratiti nutricionistu, liječniku ili specijalistu za dijete. KAKO SMANJITI UNOS MASTI Da, meso i ostala hrana neukusna je bez masti. Dok sam bio na Dukanovoj dijeti jeo sam malo prvenstveno zato što mi je hrana bila neukusna i presuha, te time odbojna. Doslovce mi se povraćalo od svakog zalogaja presuhog mesa. Mast ili ulje daju okus jelima. No, moraju li jaja plivati u masti, mora li meso biti potopljeno u masnim naslagama? Naravno da ne. Hajmo za početak ne pretjerivati sa masnoćama, da ne bi došli u situaciju da mjesecima ili ostatak života ne bi imali zabranu unosa masnoća zbog opasnosti po život. Ne zaboravite da vas masnoće čine debelim, da začepljuju arterije što je opasno po život, da štete srcu, jetrima, bubrezima i ostalim organima, stvaraju visok krvni tlak, dijabetes, osteoporozu, artritis, te rak dojki, maternice i debelog crijeva. I nemojte se zanositi da su štetne samo životinjske masti. Štetno je i ulje, gotovo jednako, pa čak i maslinovo ulje. Maslinovo ulje će vas štititi od prekomjernog kolesterola, ali će vas udebljati i i povećati rizik od srčanog udara. Neki misle da je maslac ili margarin zdrav. Nisu! Još su štetniji. Nema zdravih masnoća, izbjegavajte ih na sve načine. Smanjite količinu masnoća koliko god možete. I još malo više od toga. Konačno i ovako čete preko industrijske hrane unositi previše masti pa čak i ako je ni malo ne stavljate dok kuhate. Salata se može napraviti bez ulja. Odlična je. Stavite Acceto Balsamico, malo mineralne vode i začina za dresing (vlasac, bosiljak, sol, papar, luk…). I shvatiti ćete da ulje uopće ne trebate. Omlet bez ulja je vrlo dobar. OK, onaj sa masnoćama je bolji, ali svejedno, onaj bez je više nego ukusan. Pa onda zašto ne bi jeli malo zdravije ako je više nego ukusno? Samo zato što je sa masnoćama još bitno ukusnije? Riba koja se peče na grilu bez imalo masti ostaje ukusna i sočna, a jednako je i sa pilećim batcima i krilcima kojima uopće ne treba ni kap masti da bi se ispekla ukusno i hrskavo (oni sami imaju vrlo mnogo masti koju ispuste i na kojoj se ispeku). Nabavite gril tavu ili električni roštilj i pripremajte ribu, piletinu i ostale vrste mesa bez i malo masti. U svakom slučaju nabavite nerafinirana hladno prešana ulja umjesto industrijskih toplo prešanih ulja jer su hladno prešana ulja daleko zdravija. Danas već ima nekoliko manjih proizvođača koji ih proizvode. Većinu ovdje navedenih ulja možete nabaviti u Konzumu, hladno prešana morate nabaviti kod privatnih proizvođača i u specijaliziranim prodavaonicama. Ulja na kojima se smije kuhati: • Sezamovo ulje # Odličan izvor omega-6 masnih kiselina, dobro za bolesti srca i krvnih žila, čisti organizam od otrova, poboljšava imunitet, pomaže u borbi protiv raka # Svjetla varijanta (nepržene, sirove sjemenke) upotrebljava se za prženje, tamna varijanta se dodaje potkraj kuhanja • Kokosovo ulje (na niskim temperaturama ponaša se kao maslac i u krutom je stanju, ako ga koristite kao maslac stavite 15% manje nego u receptu, koristite ga za kolače, na višim temperaturama dobro se ponaša za pečenje i prženje nije dobro za salate) # izvor laurinske kiseline (majčino mljeko) # antivirusno i antibakterijsko djelovanje, štiti od mnogih bolesti Ulja na kojima se ne smije kuhati, tj. dodaju se samo u salatama i hladnim jelima (neka gube svoja svojstva, a kod nekih je to i opasno): • Konopljino ulje # jakom mnogo omega-3 i omega-6 nezasićenih masnih kiselina, samo jedna žlica ovog ulja jednaka je dnevnim potrebama ovih kiselina, sadrži gotovo sve aminokiseline # snižava krvni tlak, uravnotežuje masnoće u krvi, dobro je za srce i krvne žile, imunitet, smanjuje upale i otrove u organizmu • Laneno ulje (kuhanjem se stvaraju vrlo štetni spojevi, dodavati salatama) # Obiluje mineralima i omega-3 (dvostruko više nego riblje ulje) i omega-6 nezasićenih masnih kiselina # Osnažuje imunitet, smanjuje tegobe dijabetesa, stabilizira razinu šećera u krvi, smanjuje mogućnost moždanog udara i infarkta, snažno djeluje na stanice raka • Bučino ulje # sadrži omega-3 i omega-6 nezasićene masne kiseline, bogato oleinskom kiselinom, brojnim mineralima, te vitaminima A, E, C i K # dobro za prostatu i mjehur, te upalu urinarnog sustava • Orahovo ulje # više od 80% omega-3 i omega-6 nezasićenih masnih kiselina, mnogo minerala i vitamina # smanjuje rizike bolesti srca i krvnih žila, pomaže u borbi protiv kljivica, bakterija (E coli, Candida…) Ostala ulja nisu toliko dobra, ali su svakako bolja od suncokretova ili repina ulja, a to su palmino ulje, ulje makadamije, avokada, ulje kukuruznih klica i maslinovo ulje (dobro za kolesterol, ali deblja). Ulje kanole je jako zdravo, ali oprezno proizvođači na prevaru kanolom prozivaju ulje repice ili ga rade od GMO (oboje vrlo štetno). ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ ŽELITE LI KOMENTIRATI OVAJ POST UČINITE TO OVDJE: 1. pritisnite natpis "komentiraj" 2. kada vam se otvori novi prozor pritisnite kružić pokraj "anonimac" 3. upišite svoj nadimak 4. napišite komentar 5. pritisnite tipku "POŠALJI" Ovaj blog će bez izuzetka brisat sve komentare koji sadrže uvrjedljive riječi, nekulturnu komunikaciju, laži ili klevete bez obzira na ostatak sadržaja komentara. Osnove kućnog odgoja i osnovni bonton je minimum komunikacije na ovom blogu. Demokracija nije anarhija, a uvrede ili klevete ne mogu se „opravdati“ slobodom izražavanja! |
< | svibanj, 2016 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |