SUPERTALENT IZDVOJIO ZAGREBAČKE MAŽORETKINJE KAO NAJZAGREBAČKIJI USPJEH


Mega-show SuperTalent nije najavljivao zagrebačku audiciju ni sa Dinamom, ni sa Cibonom, ni sa Medveščakom, ni sa Mladosti, ni sa Filharmonijom, ni sa poznatim pjevačima, glumcima...nego je upravo naš tim odabrao kao najbolji zagrebački reprezentant. Iskreno smo ponosni na ovu reklamu:





ŠALJITE NAM PRIJEDLOGE ZA BOLJI ZA-MA-GAZIN

Od ponedjeljka ZA-MA-GAZIN će dobiti nove rubrike, bit će još zanimljiviji, informativniji, bolji!

Šaljite nam Vaše prijedloge za ZA-MA-GAZIN. Kako ga Vi vidite? Što smatrate da bi mogli uvesti, što bi mogli popraviti, nadodati, izmjeniti?



NASTUPI

- petak 12.2. u 16:30 sati, OŠ Bartola Kašića (Dan škole), o/o ???
# plesni nastup Seniorskog 1A



FOTKE - sa Zagrebačkog karnevala 2.dio

Fotografije Željko Bakšaj Žac, službeni fotograf Zagrebačkih mažoretkinja i Šef



Nastup je završio na Trgu bana Jelačića












KAKO FUNKCIONIRAJU TRENERI

KAKO POSTATI TRENEROM ZAGREBAČKIH MAŽORETKINJA
Da bi netko mogao postati trenericom Zagrebačkih mažoretkinja mora biti među najboljim mažoretkinjama, te treba proći selekciju Trenerskog kolegija. Nakon što Trenerski kolegij odabera kandidatkinje uprava obavi preliminarno ispitivanje i razgovor te probrane djevojke pripremi za asistencije. Asistencije traju godinu dana (koji puta i više) i na istima kandidatkinje uče od trenerica tako što im pomažu u treninzima i što ih treneri kao mentori uvode u "tajne zanata". Paralelno sa asistencijama probrane kandidatkinje odlaze u Trenersku školu gdje slušaju 10 predmeta (Osnove pedagogije, Osnove anatomije i sportskih povreda, Teoriju i metodologiju treninga, Standardne i latino-američke plesove, Komparativne plesne oblike u kojima slušaju balet, folklor i jazz dance, Povijest mažoret plesa, Sudačko pravo i metodologija u mažoret plesu, Elemente mažoret plesa, Tehniciranje sa štapom, te Neplesne djelatnosti mažoretkinja). Školovanje ukupno traje 100 sati sa skriptama od preko 300 stranica. Potom kandidatkinje imaju 8 pismenih ispita, 1 usmeni i 2 praktična, te na kraju završni ispit koji polažu na nekom sastavu mažoretkinja gdje vrše pokazni trening i koriste svo stečeno znanje Trenerske škole. Po dobivenoj licenci Saveza još moraju proći i posebno testiranje Zagrebačkih mažoretkinja. Do sada je bilo 5 slučajeva gdje trenerice koje su dobile trenersku licencu Saveza nisu prošle završno testiranje Zagrebačkih mažoretkinja i nisu trenirale grupe.

NAPREDOVANJE TRENERA
Neovisno o trenerskoj licenci u Zagrebačkim mažoretkinjama treneri su podijeljeni u tri kategorije. III kategorije su treneri početnici, II kategorije su stariji treneri, a I kategorije su najbolji treneri tima. Napredovanje se vrši prema rezultatima i analizama, te pravilima tima.

PLAN I PROGRAM RADA
Zagrebačke mažoretkinje imaju vrlo detaljan Plan i program rada u kojem imaju definirane sve segmente treninga, sigurnosti, rasporeda, standarda, obveza, te kvantitativnih i kvalitativnih nivoa treniranje. Svi treneri su obvezni pridržavati se plana i programa rada.

TRENERSKI KOLEGIJ
Treneri se sastaju jednom u dva tjedan tijekom sezone gdje raspravljaju o timovima, talentima, problemima, daju svoje prijedloge, uče na iskustvu drugih trenera, rješavaju administraciju, dogovaraju konkretne aktivnosti (posebno vezane uz koncerte, klasifikacije, natjecanja), iznose opservacije o asistentima, raspravljaju o napredovanju ili nazadovanju drugih trenera, te sve ostale bitne stvari vezano uz treninge Zagrebačkih mažoretkinja. Trenerski kolegiji traju u prosjeku 2 sata, a koji puta i bitno duže.

TRENERI NIŽIH SASTAVA
Mlađi treneri (III kategorije) obično treniraju početne sastava (3. i 2. juniorski i 3. seniorski). Ovaj rad je vrlo specifičan radi odgovornosti da se mlade mažoretkinje nauči osnovnim koracima i tehnikama tehniciranja sa štapom, koji ako se nauče pogrešno imaju posljedice po dalju karijeru ili napredovanje mažoretkinja. Uz to one imaju poseban zadatak motivirati mlade mažoretkinje koje još nemaju razvijenu pripadnost timu, te ne osjećaju "mažoret-ludilo" koje ih kasnije zahvati kao droga. Upravo zato se od njih očekuje veća predanost i kreativnost.

TRENERI DJEČJI SASTAVA
Za dječje sastave treneri se posebno spremaju jer sa ovim uzrastom (3-7 godina) radi se na potpuno drugačiji način. Trenerica dječjih sastava je već dugi niz godina Tamara Sedak, koja je u međuvremenu i diplomirala odgoj na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, te je odgajateljica u dječjem vrtiću.

TRENERI VIŠIH SASTAVA
Bolji treneri treniraju više sastave (1B juniorski, 2. i 1B seniorski). Iako je za očekivati da je ove timove lakše trenirati jer su u njima djevojke članice već više godine, zapravo to je daleko teže. Ne radi se ovdje samo o daleko težim programima, koreografijama i standardima tehniciranja, već o osobama koje su pozicionirane u time što je često više prepreka nego motivacija. Ovi treneri prvenstveni cilj imaju spremiti djevojke za dolazak u 1. timove, ali i za povremene nastupe ovih timova kada su 1. timovi zauzeti.

TRENERI VANJSKIH GRUPA
Naši treneri treniraju i neke druge grupe mažoretkinja sa kojima Zagrebačke mažoretkinje imaju ugovore. Tako treniramo mažoretkinja OŠ Nad Lipom za djecu sa blagom i srednjom retardacijom, u Hrvatskoj treniramo Karlovačke i Ugljanske mažoretkinja, u Sloveniji Mažorete Sevnice, u Srbiji Belocrkvanjske mažotekinje, a trenirali smo i preko 50 mažoret sastava iz Hrvatske, BiH, Crne Gore, Srbije, Slovenije i Austrije. Naši treneri redovno vode i seminare za mažoretkinje u Francuskoj, BiH, Crnoj Gori, Češkoj, Sloveniji, Rumunjskoj i Slovačkoj.

TRENERI 1A SASTAVA
No, daleko najveći i najodgovorniji posao imaju treneri 1A sastava. Oni se potpuno predaju timu, žive sa njim 24 sata, potpuno poznaju svaku svoju članicu, sve njene probleme, dobre i loše strane, imaju sa njima gotovo svakodnevni kontakt. Ove trenerice bave se i glazbom, i daleko većom administracijom, istovremeno su i "mame" svojih mažoretkinja, treninzi su daleko kompliciraniji, ima ih daleko više, odlaze na pripreme, nastupe, turneje... Tijekom zimskih, proljetnih i ljetnih praznika, te pred natjecanja treninge imaju svaki dan. One su angažirane i u pripremama nastupa, turneja, zdravstvenim problemima, nabavi opreme, izradi glazbe, pripremi natjecanja...

RAZLIKA IZMEĐU TRENERA I KOREOGRAFA
Koji puta je trener i koreograf ista osoba, no to nije uvijek slučaj. Koreografu je posao postaviti koreografiju i postaviti je u timu, dok ju trener izvježbava, isplesava i čisti.

ANGAŽIRANJE TRENERA IZVAN TIMA
Zagrebačke mažoretkinje povremeno angažiraju trenere za specifične plesne oblike kao i za pojedine elemente mažoret-plesa. Osim domaćih stručnjaka angažiramo i strance. Do sada smo imali različite klasove od klasičnog baleta, preko suvremenog plesa, jazz dance i aerobika, do standardnih i latino-američkih plesova. Imali smo i klasove twirlinga, držanja, kondicijskih treninga, zagrijavanja, ali i specifične sate šminke, zdravstvene zaštite...

HONORARNI I STALNO ZAPOSLENI TRENERI
Zagrebačke mažoretkinje uvijek imaju barem jednog trenera koji je stalno zaposlen u timu i koji profesionalno trenira dobar dio sastava, te grupe izvan Zagreba. U posljednjih 4 godine to je Petra Franović. Uz nju još tri stalno zaposlene osobe imaju trenersku licencu (Maja Žigman, Alen Šćuric i Viktorija Čeh). Ostali treneri kod nas rade honorarno.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ŽELITE LI KOMENTIRATI OVAJ POST UČINITE TO OVDJE:
1. pritisnite natpis "komentiraj"
2. kada vam se otvori novi prozor pritisnite kružić pokraj "anonimac"
3. upišite svoj nadimak
4. napišite komentar
5. pritisnite tipku "POŠALJI"


Ovaj blog će bez izuzetka brisat sve komentare koji sadrže uvrjedljive riječi, nekulturnu komunikaciju, laži ili klevete bez obzira na ostatak sadržaja komentara. Osnove kućnog odgoja i osnovni bonton je minimum komunikacije na ovom blogu. Demokracija nije anarhija, a uvrede ili klevete ne mogu se „opravdati“ slobodom izražavanja!

(objavljeno: petak, 12.02.2016. u 01:55) komentiraj (20)

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.