Zagrebački dekameron

novele o životu i njegovim strastima

Bilješka autoraZagrebački dekameron zbirka je priča od novela lakih koje nepretenciozno troše vrijeme kao hobi jedne duše koja provodi večeri uz poeziju pera od tipki što kotrljaju riječi. Ako ste pismenost svoju uzdizati stali i razumijete se u zadovoljstva razna, podarite si trud i pročitajte ovaj proslov od riječi ter odlučite vrijedi li vam virit' kroz ključanicu ili otvorit' škrinjicu u koj' blago se krije.

Proslov od zrna bibera

Postoji li svaka sličnost sa likovima i prilikama raznim u koje vas život dovede te je li ona namjerna ili slučajna, to zaključite sami. Želite li iz bilo kojeg razloga autora pohodit' kliknite na spojku preko koje se sa autorom brzo opći:

mail search:
bocacciozg@yahoo.com

PurgerajPopevke sem slagal i rožice bral i Zagrebu samo ja mladost sem dal ...
Samo za purgere i one koji Zagreb u srcu nose i time se ponose.


© Zbudimo se purgeri
© Priča iz Saloona
© Duhanski put
© Pimpek plac
© Zrinjevac
© Republika peščenica
© Adventske špelancije
© Zagreb, Amerika u malom
Priče sa zapadne straneTematska svaštara od niske priča, crtica i novela koje meštar Bocaccio ispriča i odasvud ih skupi u kolekciju zbirke kao spomen na ljudski um koj' istovremeno veleban je al' ponekad i glup jest a sve to bez pretenzije da konačnu pouku smjerniku on dade.

© Bez velikih riječi ...

© Priče iz Bečke šume ...
© Violini s ljubavlju ...
© Najveća moguća cijena ...

© Piratice s Kariba ...
© Stockholmske vertikale i paralele ...
© Galebovi u slici i riječi ...
© Pit i to je Amerika ...

© From Moscow with love ...
© Space oddity - part 1 ...
© Space oddity - part 2 ...
© Born to be Wild ...
© Meeting with the Boss ...
© Corridrs of Time (Newgrange)...
© Irske razglednice ...
© Paris latinos ...
© Belfast 55 ...
© Proud to be Scotch ...
© Legenda o Sretnom Princu na dvoru Kralja Artura ...

© Kad muškarci kuhaju ...
© Zagrebačke priče: Posljednji fijaker ...
© Čuvar Irske u zimskom razdoblju ...

© Heidelberg - Stars on 45 ...
© Gastronaut - Stars on 45 ...
© Moja Domovina u slučajno nabacanim fotografijama s voznim redom ...
© Gastronautika u pregršt fotografija ...
© Chicago - my kind of town ...
© Bocaccio u Africi ...
© Ukratko iz Nairobija ...
© Advent u Nairobiju ...

© Prvi mačići se red blogere bacaju ...
© Sve što ste željeli znati o safariju, a niste se usudili pitati ...
© Sva čuda svijeta ...
© Cheri Cheri Lady ...
© Taman za Meštra Bocaccia ...
© Geiles Leben ...
© Nebo ...
© Sreća ...

© Priča o sedam zečića ...
© Snovi
© Samo za odabrane

© Moja najljepša priča

Copyright © by Bocaccio, Zagreb
Što muškarci želeJedna tematska niska priča, crtica i novela koje meštar Bocaccio ispriča i odasvud ih skupi u kolekciju zbirke bez pretenzije da nešto posebno pametno on veli već samo da vas razveseli.

© Vožnja je strast

© Pet razloga zašto se šveđanke ne boje zime ...
© Švedski brendovi u slici i riječi ...
© Coolest things in the world

© Ja się boję sama spać
© I mi konja za trku imamo
© Born to be wild u 17 slika

© Mercedes-Benz


Copyright © by Bocaccio, Zagreb
Basne za velike i maleNiska basni raznih koja poduči, zabavi i k tomu jošte na načine razne korisna bude biti može jer napuni i izdovolji i trbuh i tijelo i um ljudski raznim radnjama zadovolji. I sve to baš onako kako na životinjskoj farmi priliči i na njoj treba biti a koje se pametan čovjek ponekad razložno valja kloniti.

© Večernja škola
© Tata ti me voliš
© Božićne priče za velike i male
© To Be or Not To Be
© IzPonova (Orlići opet lete)
© Božićna priča
© Ljubitelji životinja u policijskoj stanici 666
© Ljevica i desnica u vrijeme adventa ...

Copyright © by Bocaccio, Zagrebpetak, 27.10.2017.

Snovi
Bio jednom jedan dječak. Imao je ambicije i snove. Znao je, treba vješto i marljivo raditi da se snovi ostvare. Znajući dječak je radio. I radio. Radio je. Radio je kad su radili drugi. Radio je kad su se drugi odmarali. Radio je kad se drugima nije radilo. Dječak je radio.

“Zašto radiš dječače, zašto se toliko mučiš?“ pitali su ga.
“Imam snove i želim ih ostvariti.“ dječak bi kratko odgovarao.
“Snovi? Pogledaj nas! Radimo malo ili uopće ne radimo. Puno se odmaramo. Izbjegavamo posao kako i kad stignemo. Otaljavamo ga kad se drugačije ne može. Rad nije nešto za što se treba truditi. A plaćica, takva je kakva je, ali ide. Leži i ne bježi. Kao i posao koji je zato siguran. A ti se samo bez veze mučiš. Postavljaš si ambiciozne ciljeve. Imaš stresove i neizvjesnost. Nepotrebno! Mi to nemamo i ne želimo imati. Pa svejedno lijepo živimo.“ uvjeravali su ga kako bi odustao.
“Ali tako nikada nećete moći ostvariti svoje snove.“ odgovarao bi dječak.
“Ah, ah, ah, tko još za njih mari! Zar se nije ljepše izležavati? Ionako uvijek bude da sve nekako bude, jer nikada nije bilo da nekako nije bilo, čak i onda kada nije bilo, kao i tada kada je bilo.“ dobacivali bi mu ljuljuškajući se i ružno dobacivali dječaku.

Dječak bi na to zašutio i okretao glavu nastavljajući dalje raditi. Iz početka je sve to dječaka smetalo, ali s vremenom dječak je zaključio kako one koji nemaju snove, kako one koji snove ne želeimati, kako one koji su lijeni i misle da sve zaslužuju samo po sebi umišljeni da su netko i nešto, kako sve te nema smisla uvjeravati da su snovi nešto lijepo i da ih treba pokušati ostvariti. Predivno je imati izazove koji će pokretati i još je ljepše stvarati odnosno, raditi na ostvarenju snova. Oni koji nemaju motiva, oni koji čekaju da se nešto dogodi, oni koji mrzovoljno gunđaju, sve praveći se pametnima što u stvari nisu, svi ti uvjeravaju sebe i druge kako ih oni koji snove imaju i rade na njihovom ostvarenju, da ih takvi potkradaju. Jer eto, oni nešto zaslužuju samo tako po sebi i bez rada.
“Sve su nas pokrali. Sve su nas prodali. Postali smo roblje.“ običavali bi ti isti govoriti jedan drugog uvjeravajući kako su genijalni u svoj gluposti. Kako su face, kako su cool, iako su zapravo jadni i više su nego fool.

I upravo zato što je radio, dječaku se počelo događati da čim više radi, tim više ima. A bilo je tu svega. Ponekad lijepih trenutaka, no kao što to svi oni koji rade znaju, daleko je više bilo onih teških trenutaka.
“Zvijezde možeš dosegnuti samo ideš li bos po trnju.“ otkri mu onomad tajnu neki čarobnjak.
Ponekad, u teškim trenucima, dječak je dolazio u iskušenje odustati, pridružiti se onima koji su ga, zato što radi i stvara, zato što je bolji od njih ružno psovali. Onima koji su mu podmetali i svašta o njemu blebetali. Ali, dječak je bio uporan i tvrdoglav i to se nije dogodilo. Dječak je imao cilj i viziju.
“Baš si magarac.“ zlobno bi mu dobacivali i s njime se javno sprdali.
Dječak bi uporan i ustrajan onda kad mu je išlo loše, kad mu je bilo teško. Jednak je bio i kad je, usprkos radu, jedva preživljavao, jer ... I toga ima kad se radi. Kad se radi ima svega i ništa nije neobično. Jedino što je možda neobično je ne odustajati. Ići dalje bez obzira na što na neki vele da je to tako obično. Uglavnom, dječak se nikada nije predavao. Od snova nije mogao, a još manje želio odustati. Odustati kao oni što nikada nisu ni radili niti željeli raditi i snove zapravo ih nikada nisu ni imali, pa su zato postali zločesti. Postali su zlobni i zavidni, jer ... Nemaju svi ljudi snove niti znaju zašto su tu gdje jesu. Zato u svom neznanju oni ne mogu znati kako su zapravo nigdje i tako izbjegavaju sami sebi umišljajući da su Netko priznati kako su u stvari Ništa.

“Nikada ništa ne teče glatko i onako kako je zamišljeno.“ znao je razmišljati dječak, ali to ga nikada nije pokolebalo.
Dječak je i dalje sanjao svoje snove. I ne samo sanjao, već ih je postupno i ostvarivao. Išao je naprijed dok su oni drugi, oni koji su mu dobacivali, oni koji su mu se rugali, oni koji su mu ružno dobacivali i s njim se sprdali, oni koji su mu bili zavidni, svi su ti ili stajali ili su išli nazad. A među njim je bilo svakakvih. Bilo je onih koji čekaju da procijene hoće li ili neće, da procijene je li to dostojno predodžbe koju imaju sami o sebi, a koju o njima nema nitko drugi. Bilo je i onih koji nisu čekali nisu već koji naprosto ne žele, jer ... Lakše je dijeliti postojeće, ono što misliš da je zajedničko i da zato pripada svima, pa i tebi, nego li stvarati nešto novo i svoje zbog čega se osjećaš i vrijedan i poseban i čime se možeš ponositi. Osim takvih, bilo je tu i svakakvih drugih, ali to nije tema priče i na to nema smisla dangubiti ni vrijeme nit tipkovnice znak.

Na kraju ove tako obične i tipične novele, ne pitajući vas jeste li pogodili ili niste, što uopće nije važno, novela vam sam kazuje što zapravo je tema. Svatko je za nešto stvoren. Svatko je za nešto sposoban. Novela priča kako svatko, želi li to za što je sposoban, to može ne samo željeti već i ostvariti. Novela govori i da to postiže samo onaj tko pokuša, jer samo taj i može uspjeti. U tome treba biti uporan i na kraju će mu se sve posložitii. A zavidnici i zlobnici, oni neka se znate već što.
“Pogledam li iza sebe što sam sve prošao, što sam sve ostavio, što sam ostvario, što ostvario nisam. Što sam pustio, a što propustio. Što sam napravio dobro, a što sam uprsk’o. Kad pogledam sve to zapravo mi nije krivo i za ničim ne žalim. Cilj je bilo putovanje i u tome sam uspio. Putujem dalje. Sve ostalo došlo je, dolazi ili će doći samo po sebi.“ napiše dječak u svoj fejsbuk profil.
Potom pritisne tipku . Laptop se isključi i on sa smiješkom na usnama pođe u krevet. U krevetu osjeti kako se preko njega prebaci ruka.
“Napokon si došao spavati. Ostavi konačno taj kompjuter na miru.“ šapne mu u uho djevojčica, pa oni slatko, sretno i zagrljeno zaspu.

Bonus

Svaki cigo svoga konja hvali, a Bocaccio hvali dva.Oznake: Zagrebački dekameron

27.10.2017. u 20:14 • Dobre vibracije (21)Troši toner#

U fokusu

OVA BLOG STRANICA PRILAGOĐENA JE ZA WINDOWS 10 OKRUŽENJE I MS EDGE


Kutak kazala koji informaciju daje što bit' će objavljeno skoro, sve kako pučanstvo ne bi zabludom lutalo jer u mraku se obično ništa pametno ne nađe izuzev, ah tko će ga znati.

Bocca di Rossa

Niska što opisuje vječnu ljudsku komediju od kada je svijeta i vijeka na koju vječna ljudska glupost uvijek i ponovo nasjedne a što za vas zabilježi i uprizori meštar Bocaccio.

@ Bocca di Rossa
___(o ljubavi svetoj i ljubavi putenoj)
@ La Dolcenera
___(o tome kako Ruža pronađe sreću)
@ La Redenzione
___(o tome kako se Ruža iskupi od grijeha)
- Novela 4: La Partita
___(o tome kako sprijeda i straga Ružu orobe dva svjetovna vraga)
- Novela 5: La Manipolazione
___(o tome kako informacija postaje manipulacija)
- Novela 6: La Prestazione
___(o tome kako se izvodi predstava)
- Novela 7: La Finestra
___(o ljubavi čistoj, o ljubavi jedinoj)

(kraj)

Copyright © by Bocaccio, ZagrebNovele iz albuma


Agramerske priče

Niz novela koje spominju čudnovata uprizorenja sa zagrebačkim coprnicama štono dogode se u vremena razna, što onomad a što sad. Novele te razbibrigu slave a hrane znatiželju vašu što spomen metne na ljudsku pakost ali i dobrotu koja bliskošću milih duša zrači. Zabilježi, uprizori i podastre meštar Bocaccio Zagrebački.

@ Zvezdišče
@ Coprnica stuba Kapucinskih
@ Vještičje sijelo
@ Čarobni pehar
@ K Crnom Orlu
@ Tajni Grad
@ Okrutne igre
@ Sveti Gral
© Seks i grad
(kraj)


Do kraja svijeta

Niska optimističnih novela sa svih strana koje slijevaju na mjesta gdje najljepše je biti. Prozori su to što gledaju i katkad zazvižde melodiju što detalje poji koji ne trebaju zaboravljeni biti. Sve to meštar Bocaccio zabilježi i ukrasi tipkovnicom riječi.

© Satellite of Love
- Izgubljeni u prijevodu
© Kad najljepše je voditi ljubav
- Dražesni poljupci svibanjski
© Soulmates (Do kraja svijeta)

(kraj)


Što žene žele

Niska novela koja poduči patera Očenašeka što i kako činiti te ga uputi u ljudske slabosti, tajne i vline. I jošte ga nauči da one nisu Bogu mrske kako se to ponekad nekima učini, nu naprotiv da su drage ter svašta dobrog i poučnog Svijetu iznjedriti mogu. Remake u novom vijeku na veselje i radost a u spomen na Prethodnika Velikog koj' onomad zabilježi priliku poneku koja jošte i danas bridi ter zabavu a i pouku daje.

© Novela prva: Soba s pogledom
© Novela druga: Kad se bistre sestre slože i olovo plivat' može
© Novela treća: Svetac
© Novela četvrta: Što jest, jest
© Novela peta: Obiteljski posao
© Novela šesta: Kako Izabela očuva čast a sebi da počast
© Novela sedma: Kato, Kato, moja ljubav, moje zlato

(kraj)


Nepristojne priče

Zagrebački dekameron s ponosom metne ovaj ciklus novela erotskih koj' cilj postati hit ima ljeta gospodnjeg. Lako ke to i zabavno ter štivo poućno za sve one kojima pouka il' poduka treba kao i za one koji podučavati svekoliko mogu. Za one koji se snažnima osjećaju da razabru žito od kukolja. Baš k'o što onaj reče, ljubav nikad nije tako dobro prijala kao što prija danas.

© Tramvaj zvan čežnja
© Dugo toplo ljeto
© All That Jazz
© San ljetne noći
© Kako sam postala sponzoruša
(kraj)


Ljubav preko Interneta

Bilješke jedne tipkovnice o ljubavnim i inima zgodama i prigodama sa iskustvima sajber i stvarnog svijeta koji današnjem životu definitivno uzima homo sapiensa, ukoliko ta vrsta još uopće postoji.

© Jeftini ljubavni romani
© Priča o ljubičici i ruži
(kraj)


Priče iz Maksimirske šume

Osebujne novele iz života vučica koje se u noćima, kad pun mjesec obasja zvjezdano nebo ponad Maksimirska šume, vode čudesnim putevima svega onoga što čini život a što tipkovnice perom pribilježi meštar Bocaccio vama na čitanje da bi odmorili dušu.

© Pogled u zjenicu oka
© La Mariposa ala cart
© Kako uhvatiti zlatnu ribicu (doručak u krevetu)
© Priča o ružnom pačetu (Jedna obična priča)
© Kako prevariti vraga (True love story)

(kraj)


Priče iz škrabice

Štikleci novela što na neobičan način premošćuju prostor i poniru čas u vrijeme sadašnje a čas u vrijeme prošlo ter ne znaš što zbilja a što san je i što novi dan donosi Sve u svemu, ugodna zabava izvučena iz zaborava prašnjave bakine škrinjice. Novele su to za odmor, osmijeh i trunak mašte koju goni želja skrivena u tajni da ugodan trenutak poneki smjerno vam dade.

© Novela o ključiću i bravici
© Zlatokosi konjušar
© Klavirski koncerti Ewe Bonerowsky
© Evanđelje po Zorki
© Novela o Nevici i Franiću
© Kad top prepolovi dan
© Tramwajčica
(kraj)


Samostanske priče

Spomen što ga Bocaccio zagrebački metne u čast i slavu svog prethodnika fiorentinskog koj' onomad šaljive zgode perom na papir ovjekovječi a u kojem se nalaze novele razne o šaljivim ljubavnim zgodama novovijekim i posvećenim raznim stvarima svevijekim.

© Gondoli, Gondoli, Gondola
© Važno je zvati se Ernest
© Dobro jutro Margareta
© Do re mi fa so la si do
© Kako pregoriti na poslu bez suvišnih zašto
© Kako konju prebrojati zube
© Čudnovati događaji u samostanu svete Basilisse

(kraj)


The Beach

Jeste li doživjeli pustolovinu života? Ako jeste, neka vas ova zbirka neobičnih novela izvučenih iz prašnjavog romana podsjeti na nju. Ako pak niste, zavirite u predložak taj da bi složili vlastitu. Ne volite li avanturu nitko vam nije kriv jer sami jadni ne znate kolika uzbuđenja i radosti života gubite obitavajući pod kapom nebeskom.

© Prolog: Tajanstvena karta
© Dolazak: Batangas na kraju svijeta
© Otok: Mindoro Oriental
© Plaža: Rajski vrt tropskih mora
© Plaža: Tamaraw ili povratak iz plave lagune
- Plaža: Hey sir, do you want to buy a massage?
© Indiana Jones: Ultravox na terasi Vienna caffea
© Indiana Jones: Tajanstveni Mindoro Occidental
© Ermita, Ermita: Metro Manila na dlanu Intramurosa
© Epilog: Snovi jedne stjuardese na letu OU491

(kraj)


Ispovijed jedne čokolade

U davna vremena neki je pjesnik napisao da su sve velike i prave ljubavi tužne. No moraju li one uistinu takve biti? Saznajte toi provjerite te prema osobnom raspoloženju odaberite kraj što priči značaj završetka il’ svršetka daje.
Bilježim se sa štovanjem,
Bocaccio.


© Toranj
© Povratak
© Čokolada
© The Blogger
© Latice padaju
© Svi naši svršetci

(kraj)


The overture

O zgodama i nezgodama što započinju i zaršavaju u Zagrebu a u međuvremenu se odvijaju u metropolama raznim sjeverne Europe daleke. Uz prelijepa svršavanja koje božji dar putenosti nam pruža, saznajte poneku zanimljivost o gradovima a koja se obično ne spominje u turističkim vodičima iako bi možda spomenuta trebala biti.

© Katarina sa Gornjeg grada
© Harvest End
© Fantastični snovi Gospodara prstenova
© Do the Strand
© Kod kuće je najljepše
Bonus:
- © Na tem Práhskyem mostě
- © Violinski koncerti u Veronikagaβe 17
- © Syrena Ryneka Warszawszkogiego
(kraj)


Cherchez la famme

O balerini koja je voljela život sa promišljanjima o razlozima zašto je ponekad teško prihvatiti život u dvoje. Tople novele protkane su šalama i nekim veselim zgodama u kojima se svi prepoznajemo uživajući u daru ljubavi.

© Djevojke na fotografijama
© Portret jedne balerine
© Posljednja večera
© Labuđe jezero
© Ljubav na kraju grada

(kraj)


Kad zamirišu trešnje

Novele o proljeću jedne tankoćutne vampirice koja je odlučila postati strasna žena vrele krvi u čemu je uspjela a što zabilježi i ubaci u bilježnicu Furbijevih dogodovština novovijekih neobičnih meštar Bocaccio zagrebački.

© Legenda o vampirima
© Hitna služba
© Sutra je novi dan

(kraj)


Life during wartime

Čitajte pomno novelu ovu
što spjevana bi jedne Ivanjske noći
u ko'j mlađak sklanjajuć' zvijezde sa neba
ljubavi strasnoj uzdigne slavlje.
Pa kad vas na rijeku put smjera nanese
spomen na ovu tad ćutite priču
o ljubavi koju ljuljuškaju vali,
na splavi, na rijeci, pod mjesecom sjajnim.


© Pastirova priča
© Crime of Passion (Shekespear's dream)
© Tajna receptura ili kako se radi roquefort

(kraj)


Čudotvorac

Tri novele o čudnovatim događajima sa plavookim zagrebačkim anđelima koji su podno Sljemena Bogu ispali iz torbe i donjeli veselje u sva četiri godišnja doba a koje prema diskretnim naputcima planinara pribilježi meštar Bocaccio zagrebački i za vijeke buduće ovjekovječi.

© Cvjetna nedjelja
© Na Sljeme, na Sljeme, na Sljeme
© Na Tri kralja ili sve je dobro što se dobro svrši

(kraj)


Julijana

Lepršave novele posvećene ljubavi o zagrepčanki koja živjela je za ljepotu što pruža je umjetnost zbog koje Pariz posta njen drugi dom.

© Ljetna razbibriga - Zagrebački fukodromi
© Prilog vječnom pitanju o tajni ženskih gaćica
© Umjetnički paviljon
(kraj)


Djevojka sa Dubravkinog puta

Novele posvećene jednom ljetu i trenucima slatkim u kojima spominje se jedna djevojka koja znala je što želi a što je na svoj osebujan način i ostvarila.

© Gdje je najbolje voditi ljubav?
© Poslovni ručak zagrebačkog fakina
© Vesele žene zagrebačke

(kraj)


Karmela

Storija u niski od pet novela koje pomno se i poskrivečki čitaju u krevetu pred spavanje. Od ponedjeljka do petka. Ukoliko vam liječnik prepisao je život bez stresa, vi ostavite se čitanja novela ovih poradi posebnog uzbuđenja koja bi mogla naštetiti vašem zdravlju. Ako niste slučaj taj, stupite korakom i ophodite sad novele te.

@ Dvije i po novele
© The Story
© Moja ljubav
© Čista pornografija - Tjelovo
© Može li žena silovati muškarca

(kraj)


Daj se Ines

Štikleci novela koje na neobičan način premošćuje prostor i poniru čas u vrijeme sadašnje a čas u vrijeme prošlo ter ne znaš što zbilja je a što san i što donosi novi dan. Sve u svemu, ugodna zabava izvučena iz zaborava prašnjave škrinjice za odmor, osmijeh i trunak mašte koju goni želja skrivena u tajni da ugodan trenutak poneki smjerno vam dade.

© Umjesto predgovora
© Žena dijete
© Ljeto je u gradu a ribice u ribnjaku
© Dekadencija na reliju Pariz - Dakar
© Samo za odlikaše
© Mille miglia - La corsa piu bella del mondo

(kraj)

Copyright © by Bocaccio, Zagreb