Zagrebački dekameron

novele o životu i njegovim strastima

Bilješka autoraZagrebački dekameron zbirka je priča od novela lakih koje nepretenciozno troše vrijeme kao hobi jedne duše koja provodi večeri uz poeziju pera od tipki što kotrljaju riječi. Ako ste pismenost svoju uzdizati stali i razumijete se u zadovoljstva razna, podarite si trud i pročitajte ovaj proslov od riječi ter odlučite vrijedi li vam virit' kroz ključanicu ili otvorit' škrinjicu u koj' blago se krije.

Proslov od zrna bibera

Postoji li svaka sličnost sa likovima i prilikama raznim u koje vas život dovede te je li ona namjerna ili slučajna, to zaključite sami. Želite li iz bilo kojeg razloga autora pohodit' kliknite na spojku preko koje se sa autorom brzo opći:

mail search:
bocacciozg@yahoo.com

PurgerajPopevke sem slagal i rožice bral i Zagrebu samo ja mladost sem dal ...
Samo za purgere i one koji Zagreb u srcu nose i time se ponose.


© Zbudimo se purgeri
© Priča iz Saloona
© Duhanski put
© Pimpek plac
© Zrinjevac
© Republika peščenica
© Adventske špelancije
© Zagreb, Amerika u malom
Priče sa zapadne straneTematska svaštara od niske priča, crtica i novela koje meštar Bocaccio ispriča i odasvud ih skupi u kolekciju zbirke kao spomen na ljudski um koj' istovremeno veleban je al' ponekad i glup jest a sve to bez pretenzije da konačnu pouku smjerniku on dade.

© Bez velikih riječi ...

© Priče iz Bečke šume ...
© Violini s ljubavlju ...
© Najveća moguća cijena ...

© Piratice s Kariba ...
© Stockholmske vertikale i paralele ...
© Galebovi u slici i riječi ...
© Pit i to je Amerika ...

© From Moscow with love ...
© Space oddity - part 1 ...
© Space oddity - part 2 ...
© Born to be Wild ...
© Meeting with the Boss ...
© Corridrs of Time (Newgrange)...
© Irske razglednice ...
© Paris latinos ...
© Belfast 55 ...
© Proud to be Scotch ...
© Legenda o Sretnom Princu na dvoru Kralja Artura ...

© Kad muškarci kuhaju ...
© Zagrebačke priče: Posljednji fijaker ...
© Čuvar Irske u zimskom razdoblju ...

© Heidelberg - Stars on 45 ...
© Gastronaut - Stars on 45 ...
© Moja Domovina u slučajno nabacanim fotografijama s voznim redom ...
© Gastronautika u pregršt fotografija ...
© Chicago - my kind of town ...
© Bocaccio u Africi ...
© Ukratko iz Nairobija ...
© Advent u Nairobiju ...

© Prvi mačići se red blogere bacaju ...
© Sve što ste željeli znati o safariju, a niste se usudili pitati ...
© Sva čuda svijeta ...
© Cheri Cheri Lady ...
© Taman za Meštra Bocaccia ...
© Geiles Leben ...
© Nebo ...
© Sreća ...

© Priča o sedam zečića ...
© Snovi
© Samo za odabrane

© Moja najljepša priča

Copyright © by Bocaccio, Zagreb
Što muškarci želeJedna tematska niska priča, crtica i novela koje meštar Bocaccio ispriča i odasvud ih skupi u kolekciju zbirke bez pretenzije da nešto posebno pametno on veli već samo da vas razveseli.

© Vožnja je strast

© Pet razloga zašto se šveđanke ne boje zime ...
© Švedski brendovi u slici i riječi ...
© Coolest things in the world

© Ja się boję sama spać
© I mi konja za trku imamo
© Born to be wild u 17 slika

© Mercedes-Benz


Copyright © by Bocaccio, Zagreb
Basne za velike i maleNiska basni raznih koja poduči, zabavi i k tomu jošte na načine razne korisna bude biti može jer napuni i izdovolji i trbuh i tijelo i um ljudski raznim radnjama zadovolji. I sve to baš onako kako na životinjskoj farmi priliči i na njoj treba biti a koje se pametan čovjek ponekad razložno valja kloniti.

© Večernja škola
© Tata ti me voliš
© Božićne priče za velike i male
© To Be or Not To Be
© IzPonova (Orlići opet lete)
© Božićna priča
© Ljubitelji životinja u policijskoj stanici 666
© Ljevica i desnica u vrijeme adventa ...

Copyright © by Bocaccio, Zagrebnedjelja, 30.07.2017.

Mercedes-BenzOh Lord, won't you buy me a Mercedes Benz?
My friends all drive Porsches, I must make amends.
Worked hard all my lifetime, no help from my friends,
So Lord, won't you buy me a Mercedes Benz?Pjevušeći sam izašao sam na ulicu. Sjeo sam u svoju Breru 3.2 V6 Q4 s previše konja i odvezao se na zagrebački Jankomir. Parkirajući ispred Merceds-Benz centra alfarosso Brera, iako s tedencijom koja polako naginje oldtajmerima, kao uostalom i svugdje i uvijek gdje se još i danas pojavljuje, izazvala je pažnju. Pa su se, nakon što sam prodavaču izdeklamirao konfiguraciju svog Mercedes-Benza i uplatio 1/3 predujma cijene (ostatak pri preuzimanju automobila), svi i dalje zanimali za Breru, taj kako su rekli "specifični", automobil.Što je to natjeralo alfistu koji već 20 godina od svoje prve 156ice, pa do dan danas, isključivo vozi Alfe, da za sljedećeg limenog ljubimca (ne bojte se, Brera će i dalje voziti i ostaje u mojoj garaži) odabere perla-bijeli športski entry level coupe (tako ga nazivaju iako ima četiri vrata) Mercedes-Benz s kompletnim AMG paketom izuzev motora za što je odabrana cestovna klasika primjerena svakodnevnoj vožnji (2.0 turbobenzinac s 218 HP i 350 Nm; 250 km/h; 0-100 za 6.4 sek.) zajedno sa svim ostalim ludim sitnicama uključujući panorama stakleni šiber krov?


Mercedes-Benz CLA 250 AMG

Osobno, po mrkloj bi noći nekažnjeno i bez grižnje savjesti pregazio kompletno blog.hr uredništvo koje već 11+ godina mog blogiranja na meni vježba svoje osobne frustracije iživljavajući se na različite načine, sve pravdajući time što su nesretnici u mraku, odjednom, iskočili na cestu ispred mog automobila, pa nisam stigao na vrijeme reagirati, a što nije moja krivica već njihova. Na moju žalost i na njihovu sreću, to u Mercedesu nije moguće. Taj uzvišeni i humani čin sprječava poseban sustav za detekciju živih bića koji čak i noću, u mrklom mraku, na daljinu proporcionalnu brzini vožnje i reakciji tehnike, oko ceste u grmlju detektira i ljude i životinje, te pomoću programirane umjetne inteligencije brine o njihovoj sigurnosti.

Mercedes-Benz 371 Mannheim

Zato, dok čekam da iz Stuttgarta stigne novi ekskluzivac, posebno konfigurirani CLA model, možda najljepša Mercedes-Benzova cestovna skulptura još od legendarnog 300 SL roadstera, dalje vozim Breru i zadržavam je i nakon što mi se u ranu jesen u garažu useli nova igračka na četiri kotača, a u međutku do tog događaja poklanjam vam priču o brendu koji je oduvijek prednjačio posebnošću, inovacijama, kvalitetom i ekskluzivom što mu već stotinjak godina osigurava vrlo poseban status u svijetu limenih ljubimaca na četiri kotača.


U priči se neću baviti počecima kad su Gottlieb Daimler i Carl Benz, neovisno, patentirali svoje izume, automobile pokretane motorima s unutarnjim izgaranjem. Daimler je u Constanzu, 170ak kilometara južno od Stuttgarta, na Bodensee, na granici sa Švicarskom, zajedno s Wilhelmom Maybachom patentirao četverotaktni motor, dok je Benz svoju radionicu imao u Mannheimu na Rajni, 140ak kilometara sjeverozapadno od Sutttgarta. Uz zanimljivost kako je vaš omiljeni pisac radio (ili radi) u sva ta tri grada, sljedi zanimljivost da se, iako se Gottlieb i Carl nikada nisu upoznali, Daimlerova i Benzova tvrtka 1926. u Stuttgartu ujedinjuju u tvrtku Daimler-Benz AG iz čega nastaje današnji naziv Mercedes-Benz.


Naziv Mercedes potječe iz 1900te godine kada Emil Jellinek, Austro-Ugarski židov i trgovac automobilima, a kasnije i diplomat, po cijeni od tada gotovo nejverojatnih 550.000 Reichs-maraka od Daimlerove tvrtke naručuje 36 automobila, te traži da ih se nazove po njegovoj kćeri Mercedes. Pa se tako godine 1902e ime Mercedes zaštićuje kao naziv marke, a 1909e uvodi se trokraka zvijezda koja simbolizira Daimlerovu ideju o proizvodnji prometala za promet zemljom, zrakom i vodom, te se njome od 1910e označavaju svi proizvodi tvrtke.


Krajem WW1 pada Njemački Reich i rađa se Vajmarska republika. Iako poražena i s velikim reparacijama koje je plaćala Francuskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu, Njemačka se 1920ih ubrzano obnavlja kao najveća Europska industrijsko-financijska velesila, a Mercedes-Benz postaje dokoličarska ikona visokog društva što svoje slobodno vrijeme provodi na četiri kotača družeći se u Mercedes-Benz automobilima koji tada predstavljaju vrh kvalitete i ekskluzvnosti automobilskog dizajna i tehničkih inovacija u što se možete i osobno uvjeriti na priloženim fotografijama nastalim u Mercedes-Benz muzeju u Stuttgartu, kao i iz činjenice da se tih godina Mercedes-Benz na auto-utrkama (model SSK) širom Europe takmiči s Lanciom, Alfa Romeom i Bugattijem.

Mercedes-Benz modeli iz 1920ih godinaMercedes-Benz SSK model koji je vozio i pobjeđivao na europskim auto trkama 1920ih godina

Mercedes Benz 400 K Tourer Sinsheim koji je vozio tadašnji jet-set

Velikoj svjetskoj krizi usprkos, 1930ih godina za Mercedes-Benz zime nema i na tržište, uz modele za dobrostojeće pučanstvo, izbacije i nove ekskluzivne modele od kojih je svakako najzanimljiviji 500 K čija je serija fotografija kao i gotovo sve u postu, napravljena u muzeju u Stuttgartu (na žalost, kvaliteta zbog neadekvatne opreme, prastari iPhone 4+, nije na razini razini kvalitete Mercedes-Benza).


Mercedes-Benz 500 K, najelegantniji automobil 1930ih godina

Zanimljivo je i to kako se ime Mercedes, iako mu naziv potiče od kćeri jednog židova i židovke, s dolaskom nacista na vlast ne mijenja, već dapače, postaje omiljeni nacistički brend koji za Hitlera radi posebne ekskluzivne modele.


Po završetku WW2, tvornica u Stuttgartu se obnavlja, a Mercedes postaje jedan od predvodnika i pokretača Njemačkog gospodarskog čuda, te se vrlo brzo vraća kako na tržište ekskluzive tako i velikoserijskoj proizvodnji čime postaje okosnica i predložak automobilije više i visoke klase za široko pučanstvo širom Europe.


Krajem 1960ih godina nakon Europskog uspjeha, Mercedes kreće u proboj na Američko tržište koje vrlo brzo osvaja, te gdje i dan danas predstavlja najcjenjeniji automobilski brend, da bi potom osvojio i ostatak svijeta.Kako su za ovu priču su zanimljvi samo posebni športski modeli, to vas u nastavku ostavljam sa serijom fotografija modela, svojedobno napravljanih u Mercedes-Benz muzeju u Stuttgartu, koji su ušli u svjetsku legendu do kraja 1980ih godina. Kasnije i današnje modele ostavljam za neku možebitnu buduću priču.


1955 Mercedes-Benz 300SLR Coupe

Mercedes-Benz 300SL roadster
Mercedes-Benz 300SL Gull-wing CoupeMercedes-Benz SLS AMG
Oznake: Zagrebački dekemaron

30.07.2017. u 18:14 • Dobre vibracije (15)Troši toner#

U fokusu

OVA BLOG STRANICA PRILAGOĐENA JE ZA WINDOWS 10 OKRUŽENJE I MS EDGE


Kutak kazala koji informaciju daje što bit' će objavljeno skoro, sve kako pučanstvo ne bi zabludom lutalo jer u mraku se obično ništa pametno ne nađe izuzev, ah tko će ga znati.

Bocca di Rossa

Niska što opisuje vječnu ljudsku komediju od kada je svijeta i vijeka na koju vječna ljudska glupost uvijek i ponovo nasjedne a što za vas zabilježi i uprizori meštar Bocaccio.

@ Bocca di Rossa
___(o ljubavi svetoj i ljubavi putenoj)
@ La Dolcenera
___(o tome kako Ruža pronađe sreću)
@ La Redenzione
___(o tome kako se Ruža iskupi od grijeha)
- Novela 4: La Partita
___(o tome kako sprijeda i straga Ružu orobe dva svjetovna vraga)
- Novela 5: La Manipolazione
___(o tome kako informacija postaje manipulacija)
- Novela 6: La Prestazione
___(o tome kako se izvodi predstava)
- Novela 7: La Finestra
___(o ljubavi čistoj, o ljubavi jedinoj)

(kraj)

Copyright © by Bocaccio, ZagrebNovele iz albuma


Agramerske priče

Niz novela koje spominju čudnovata uprizorenja sa zagrebačkim coprnicama štono dogode se u vremena razna, što onomad a što sad. Novele te razbibrigu slave a hrane znatiželju vašu što spomen metne na ljudsku pakost ali i dobrotu koja bliskošću milih duša zrači. Zabilježi, uprizori i podastre meštar Bocaccio Zagrebački.

@ Zvezdišče
@ Coprnica stuba Kapucinskih
@ Vještičje sijelo
@ Čarobni pehar
@ K Crnom Orlu
@ Tajni Grad
@ Okrutne igre
@ Sveti Gral
© Seks i grad
(kraj)


Do kraja svijeta

Niska optimističnih novela sa svih strana koje slijevaju na mjesta gdje najljepše je biti. Prozori su to što gledaju i katkad zazvižde melodiju što detalje poji koji ne trebaju zaboravljeni biti. Sve to meštar Bocaccio zabilježi i ukrasi tipkovnicom riječi.

© Satellite of Love
- Izgubljeni u prijevodu
© Kad najljepše je voditi ljubav
- Dražesni poljupci svibanjski
© Soulmates (Do kraja svijeta)

(kraj)


Što žene žele

Niska novela koja poduči patera Očenašeka što i kako činiti te ga uputi u ljudske slabosti, tajne i vline. I jošte ga nauči da one nisu Bogu mrske kako se to ponekad nekima učini, nu naprotiv da su drage ter svašta dobrog i poučnog Svijetu iznjedriti mogu. Remake u novom vijeku na veselje i radost a u spomen na Prethodnika Velikog koj' onomad zabilježi priliku poneku koja jošte i danas bridi ter zabavu a i pouku daje.

© Novela prva: Soba s pogledom
© Novela druga: Kad se bistre sestre slože i olovo plivat' može
© Novela treća: Svetac
© Novela četvrta: Što jest, jest
© Novela peta: Obiteljski posao
© Novela šesta: Kako Izabela očuva čast a sebi da počast
© Novela sedma: Kato, Kato, moja ljubav, moje zlato

(kraj)


Nepristojne priče

Zagrebački dekameron s ponosom metne ovaj ciklus novela erotskih koj' cilj postati hit ima ljeta gospodnjeg. Lako ke to i zabavno ter štivo poućno za sve one kojima pouka il' poduka treba kao i za one koji podučavati svekoliko mogu. Za one koji se snažnima osjećaju da razabru žito od kukolja. Baš k'o što onaj reče, ljubav nikad nije tako dobro prijala kao što prija danas.

© Tramvaj zvan čežnja
© Dugo toplo ljeto
© All That Jazz
© San ljetne noći
© Kako sam postala sponzoruša
(kraj)


Ljubav preko Interneta

Bilješke jedne tipkovnice o ljubavnim i inima zgodama i prigodama sa iskustvima sajber i stvarnog svijeta koji današnjem životu definitivno uzima homo sapiensa, ukoliko ta vrsta još uopće postoji.

© Jeftini ljubavni romani
© Priča o ljubičici i ruži
(kraj)


Priče iz Maksimirske šume

Osebujne novele iz života vučica koje se u noćima, kad pun mjesec obasja zvjezdano nebo ponad Maksimirska šume, vode čudesnim putevima svega onoga što čini život a što tipkovnice perom pribilježi meštar Bocaccio vama na čitanje da bi odmorili dušu.

© Pogled u zjenicu oka
© La Mariposa ala cart
© Kako uhvatiti zlatnu ribicu (doručak u krevetu)
© Priča o ružnom pačetu (Jedna obična priča)
© Kako prevariti vraga (True love story)

(kraj)


Priče iz škrabice

Štikleci novela što na neobičan način premošćuju prostor i poniru čas u vrijeme sadašnje a čas u vrijeme prošlo ter ne znaš što zbilja a što san je i što novi dan donosi Sve u svemu, ugodna zabava izvučena iz zaborava prašnjave bakine škrinjice. Novele su to za odmor, osmijeh i trunak mašte koju goni želja skrivena u tajni da ugodan trenutak poneki smjerno vam dade.

© Novela o ključiću i bravici
© Zlatokosi konjušar
© Klavirski koncerti Ewe Bonerowsky
© Evanđelje po Zorki
© Novela o Nevici i Franiću
© Kad top prepolovi dan
© Tramwajčica
(kraj)


Samostanske priče

Spomen što ga Bocaccio zagrebački metne u čast i slavu svog prethodnika fiorentinskog koj' onomad šaljive zgode perom na papir ovjekovječi a u kojem se nalaze novele razne o šaljivim ljubavnim zgodama novovijekim i posvećenim raznim stvarima svevijekim.

© Gondoli, Gondoli, Gondola
© Važno je zvati se Ernest
© Dobro jutro Margareta
© Do re mi fa so la si do
© Kako pregoriti na poslu bez suvišnih zašto
© Kako konju prebrojati zube
© Čudnovati događaji u samostanu svete Basilisse

(kraj)


The Beach

Jeste li doživjeli pustolovinu života? Ako jeste, neka vas ova zbirka neobičnih novela izvučenih iz prašnjavog romana podsjeti na nju. Ako pak niste, zavirite u predložak taj da bi složili vlastitu. Ne volite li avanturu nitko vam nije kriv jer sami jadni ne znate kolika uzbuđenja i radosti života gubite obitavajući pod kapom nebeskom.

© Prolog: Tajanstvena karta
© Dolazak: Batangas na kraju svijeta
© Otok: Mindoro Oriental
© Plaža: Rajski vrt tropskih mora
© Plaža: Tamaraw ili povratak iz plave lagune
- Plaža: Hey sir, do you want to buy a massage?
© Indiana Jones: Ultravox na terasi Vienna caffea
© Indiana Jones: Tajanstveni Mindoro Occidental
© Ermita, Ermita: Metro Manila na dlanu Intramurosa
© Epilog: Snovi jedne stjuardese na letu OU491

(kraj)


Ispovijed jedne čokolade

U davna vremena neki je pjesnik napisao da su sve velike i prave ljubavi tužne. No moraju li one uistinu takve biti? Saznajte toi provjerite te prema osobnom raspoloženju odaberite kraj što priči značaj završetka il’ svršetka daje.
Bilježim se sa štovanjem,
Bocaccio.


© Toranj
© Povratak
© Čokolada
© The Blogger
© Latice padaju
© Svi naši svršetci

(kraj)


The overture

O zgodama i nezgodama što započinju i zaršavaju u Zagrebu a u međuvremenu se odvijaju u metropolama raznim sjeverne Europe daleke. Uz prelijepa svršavanja koje božji dar putenosti nam pruža, saznajte poneku zanimljivost o gradovima a koja se obično ne spominje u turističkim vodičima iako bi možda spomenuta trebala biti.

© Katarina sa Gornjeg grada
© Harvest End
© Fantastični snovi Gospodara prstenova
© Do the Strand
© Kod kuće je najljepše
Bonus:
- © Na tem Práhskyem mostě
- © Violinski koncerti u Veronikagaβe 17
- © Syrena Ryneka Warszawszkogiego
(kraj)


Cherchez la famme

O balerini koja je voljela život sa promišljanjima o razlozima zašto je ponekad teško prihvatiti život u dvoje. Tople novele protkane su šalama i nekim veselim zgodama u kojima se svi prepoznajemo uživajući u daru ljubavi.

© Djevojke na fotografijama
© Portret jedne balerine
© Posljednja večera
© Labuđe jezero
© Ljubav na kraju grada

(kraj)


Kad zamirišu trešnje

Novele o proljeću jedne tankoćutne vampirice koja je odlučila postati strasna žena vrele krvi u čemu je uspjela a što zabilježi i ubaci u bilježnicu Furbijevih dogodovština novovijekih neobičnih meštar Bocaccio zagrebački.

© Legenda o vampirima
© Hitna služba
© Sutra je novi dan

(kraj)


Life during wartime

Čitajte pomno novelu ovu
što spjevana bi jedne Ivanjske noći
u ko'j mlađak sklanjajuć' zvijezde sa neba
ljubavi strasnoj uzdigne slavlje.
Pa kad vas na rijeku put smjera nanese
spomen na ovu tad ćutite priču
o ljubavi koju ljuljuškaju vali,
na splavi, na rijeci, pod mjesecom sjajnim.


© Pastirova priča
© Crime of Passion (Shekespear's dream)
© Tajna receptura ili kako se radi roquefort

(kraj)


Čudotvorac

Tri novele o čudnovatim događajima sa plavookim zagrebačkim anđelima koji su podno Sljemena Bogu ispali iz torbe i donjeli veselje u sva četiri godišnja doba a koje prema diskretnim naputcima planinara pribilježi meštar Bocaccio zagrebački i za vijeke buduće ovjekovječi.

© Cvjetna nedjelja
© Na Sljeme, na Sljeme, na Sljeme
© Na Tri kralja ili sve je dobro što se dobro svrši

(kraj)


Julijana

Lepršave novele posvećene ljubavi o zagrepčanki koja živjela je za ljepotu što pruža je umjetnost zbog koje Pariz posta njen drugi dom.

© Ljetna razbibriga - Zagrebački fukodromi
© Prilog vječnom pitanju o tajni ženskih gaćica
© Umjetnički paviljon
(kraj)


Djevojka sa Dubravkinog puta

Novele posvećene jednom ljetu i trenucima slatkim u kojima spominje se jedna djevojka koja znala je što želi a što je na svoj osebujan način i ostvarila.

© Gdje je najbolje voditi ljubav?
© Poslovni ručak zagrebačkog fakina
© Vesele žene zagrebačke

(kraj)


Karmela

Storija u niski od pet novela koje pomno se i poskrivečki čitaju u krevetu pred spavanje. Od ponedjeljka do petka. Ukoliko vam liječnik prepisao je život bez stresa, vi ostavite se čitanja novela ovih poradi posebnog uzbuđenja koja bi mogla naštetiti vašem zdravlju. Ako niste slučaj taj, stupite korakom i ophodite sad novele te.

@ Dvije i po novele
© The Story
© Moja ljubav
© Čista pornografija - Tjelovo
© Može li žena silovati muškarca

(kraj)


Daj se Ines

Štikleci novela koje na neobičan način premošćuje prostor i poniru čas u vrijeme sadašnje a čas u vrijeme prošlo ter ne znaš što zbilja je a što san i što donosi novi dan. Sve u svemu, ugodna zabava izvučena iz zaborava prašnjave škrinjice za odmor, osmijeh i trunak mašte koju goni želja skrivena u tajni da ugodan trenutak poneki smjerno vam dade.

© Umjesto predgovora
© Žena dijete
© Ljeto je u gradu a ribice u ribnjaku
© Dekadencija na reliju Pariz - Dakar
© Samo za odlikaše
© Mille miglia - La corsa piu bella del mondo

(kraj)

Copyright © by Bocaccio, Zagreb