Zagrebački dekameron

novele o životu i njegovim strastima

Bilješka autoraZagrebački dekameron zbirka je priča od novela lakih koje nepretenciozno troše vrijeme kao hobi jedne duše koja provodi večeri uz poeziju pera od tipki što kotrljaju riječi. Ako ste pismenost svoju uzdizati stali i razumijete se u zadovoljstva razna, podarite si trud i pročitajte ovaj proslov od riječi ter odlučite vrijedi li vam virit' kroz ključanicu ili otvorit' škrinjicu u koj' blago se krije.

Proslov od zrna bibera

Postoji li svaka sličnost sa likovima i prilikama raznim u koje vas život dovede te je li ona namjerna ili slučajna, to zaključite sami. Želite li iz bilo kojeg razloga autora pohodit' kliknite na spojku preko koje se sa autorom brzo opći:

mail search:
bocacciozg@yahoo.com

PurgerajPopevke sem slagal i rožice bral i Zagrebu samo ja mladost sem dal ...
Samo za purgere i one koji Zagreb u srcu nose i time se ponose.


© Zbudimo se purgeri
© Priča iz Saloona
© Duhanski put
© Pimpek plac
© Zrinjevac
© Republika peščenica
© Adventske špelancije
© Zagreb, Amerika u malom
Priče sa zapadne straneTematska svaštara od niske priča, crtica i novela koje meštar Bocaccio ispriča i odasvud ih skupi u kolekciju zbirke kao spomen na ljudski um koj' istovremeno veleban je al' ponekad i glup jest a sve to bez pretenzije da konačnu pouku smjerniku on dade.

© Bez velikih riječi ...

© Priče iz Bečke šume ...
© Violini s ljubavlju ...
© Najveća moguća cijena ...

© Piratice s Kariba ...
© Stockholmske vertikale i paralele ...
© Galebovi u slici i riječi ...
© Pit i to je Amerika ...

© From Moscow with love ...
© Space oddity - part 1 ...
© Space oddity - part 2 ...
© Born to be Wild ...
© Meeting with the Boss ...
© Corridrs of Time (Newgrange)...
© Irske razglednice ...
© Paris latinos ...
© Belfast 55 ...
© Proud to be Scotch ...
© Legenda o Sretnom Princu na dvoru Kralja Artura ...

© Kad muškarci kuhaju ...
© Zagrebačke priče: Posljednji fijaker ...
© Čuvar Irske u zimskom razdoblju ...

© Heidelberg - Stars on 45 ...
© Gastronaut - Stars on 45 ...
© Moja Domovina u slučajno nabacanim fotografijama s voznim redom ...
© Gastronautika u pregršt fotografija ...
© Chicago - my kind of town ...
© Bocaccio u Africi ...
© Ukratko iz Nairobija ...
© Advent u Nairobiju ...

© Prvi mačići se red blogere bacaju ...
© Sve što ste željeli znati o safariju, a niste se usudili pitati ...
© Sva čuda svijeta ...
© Cheri Cheri Lady ...
© Taman za Meštra Bocaccia ...
© Geiles Leben ...
© Nebo ...
© Sreća ...

© Priča o sedam zečića ...
© Snovi
© Samo za odabrane

© Moja najljepša priča

Copyright © by Bocaccio, Zagreb
Što muškarci želeJedna tematska niska priča, crtica i novela koje meštar Bocaccio ispriča i odasvud ih skupi u kolekciju zbirke bez pretenzije da nešto posebno pametno on veli već samo da vas razveseli.

© Vožnja je strast

© Pet razloga zašto se šveđanke ne boje zime ...
© Švedski brendovi u slici i riječi ...
© Coolest things in the world

© Ja się boję sama spać
© I mi konja za trku imamo
© Born to be wild u 17 slika

© Mercedes-Benz


Copyright © by Bocaccio, Zagreb
Basne za velike i maleNiska basni raznih koja poduči, zabavi i k tomu jošte na načine razne korisna bude biti može jer napuni i izdovolji i trbuh i tijelo i um ljudski raznim radnjama zadovolji. I sve to baš onako kako na životinjskoj farmi priliči i na njoj treba biti a koje se pametan čovjek ponekad razložno valja kloniti.

© Večernja škola
© Tata ti me voliš
© Božićne priče za velike i male
© To Be or Not To Be
© IzPonova (Orlići opet lete)
© Božićna priča
© Ljubitelji životinja u policijskoj stanici 666
© Ljevica i desnica u vrijeme adventa ...

Copyright © by Bocaccio, Zagrebčetvrtak, 07.12.2017.

Purgeraj: Adventske špelancije


Moram nekaj priznat. Ne pamtim baš kad sam poslednji put u adventsko vreme bil doma … Hmmm … Bilo pred šest let. A predposlednji ravno dvanajst let. Narafski, tu ne računam blagdane: Božič, Silvestrovo, Tri Kralja. Ali zato ovog adventa pružila mi se je prilika, pa intenzivno uživam u mom najlepšem, jedinom i neponovljivom Zagrebu.

Veliju kak su adventski cajti najlepši cajti u godini, jer … U to vreme godišta veselje se svatu navješta. Svi su razdragani i svi su sretni. Svi se smiju, međusobno druže. Prijatelji i rodbina nalaze se u gradu i posećuju doma. Sve je baš tak kak treba, svi su na okupu. Cajti fajn želja i pozitivnih raspoloženja. Prepune ulice čitave noći svjetlucaju obasjane šarenilom raznobojnih lampi. Sve strateške punkte preplavili su kiosci s hranom i pićem kaj mame prolaznike trošit peneze. A na onim drugim kioscima pak drangulije svih vrsta. Poslednjh leta u adventu sve više sudjeluju turisti, polako otkrivaju meni najdraži i najlepši Zagreb. Punktova je puno, a saki z binom za glazbena događanja i raznorazne recitacije i promocije. Kak bi se se reklo - veselje svud. I tak sak dan. A vikendom, e to je posebna priča, vikendom je ludnica.

Jutro, okol desetke. Pospani grad budi se od sinoćnje tulumiške. A ja koristim priliku i s čupavom španciram naše redovne rute. Narafski, mala se veseli i vodi me kam ona hoče, a ja joj to blagonaklono dopuščam. Nemerem joj odbit to malo zadovoljstvo. I tak trk po korak i mi uvek nekak doštepamo do Trga. Malena uz put se dobro pronjuška i dignute noge označi svoje punktove. Najte se čudit kaj ona je Alfa. Pa sad stojimo na Trgu pred okićenim Manduševcem. Znam, Malena bi se u njem okupala, a ja joj to narafski nedam. Baš nju briga kaj je zima. Za haskije zime nema kaj je zima njihovo vreme za šport i zajebanciju.
“Bo, idemo tam do štandova videt kakvih ima klobasa.” velim joj.
A ona sve razme . Veselo mahne repom pa me svom snagom vleče prema štandu odkud najbolše šnjofa. Kak njoj tak i meni.
“Jeeee …” mislim si “ko veli da psi ne razmeju se kaj mi govorimo? Razmeju oni i više neg kaj mi mislimo. I bolje oni razmeju nas neg mi razmemo njih. I bolši su od nas kaj nam opraštaju se psine koje im delamo. Em su zato naši najbolji prijatelji. A to je to i više od toga ne treba kaj nitko nam se doma tolko ne veseli kak pes. Nit žena odnosno muž, a deca još i manje.Poslednjih let Zagreb polako postaje turistički grad. Da se razmemo, daleko je to od Praga, Edinbourgha, Kopenhagena, Stockholma , Amsterdama ili Lisabona, da se zadržimo na usporedbi gradova otprilike iste veličine … ali … Kreće se. Bedasto je al tak je, većina štandova prodaje jedno te isto – kobase, kuhano vino i fritule. Tek tu i tam more se nač nekaj drugo.

Recimo fritule. Fritule nemaju ama baš nikakve veze sa Zagrebom. Do pojave dalmoša ovde nitko ni znal za te smešne germtajg kuglice. Znači li to da su zimi Zagreb masovno preplavili dalmoši kaj ovde stanuju šparajući prirez i porez koga ne plačaju u svom mmalom mistu zvanom Vukojebina? Ili je to linija manjeg otpora kajti saki bedak more delat fritule, dok recimo za krafnu ili palačinku nemre? Za potonje je potrebno i znanje i gešlikkajt kajti nam more objasnit Gurmanka kojoj smo dali počasnu titulu agramerke iak to ni. Ne očekujem od Gurmi odgovor, al bi uistač poželil na štandovima videt neke od onih njenh finih kolača sa slikica.Al najte si mislit kak je sve tak crno i bez duha. U celom tom sveopćem idejama siromaškom copy+paste-u o žderačini neki su se zmislili kak bit donekle originalni, kak privuć goste. Pa tak zmšljaju raznoraze originalne bedastoće, zum bajšpil "Kod tri praščića". Jadni dotepenci, em ne znaju kak mi u Agramu velimo "pajcek", a ne “praščić”. Kak bi rekel sused Jura: “Praščića nek si ponesu doma u Piškopeju odakle su se dotepli.”


Šećemo mi tak, kadli … Vidi, vidi … Tu su i Crvenkapica i Vuk. Sklopili pakt i organizirali udruženi zločinački poduhvat kak maznuti lovu z džepova bedaka, poštenih građana i naivnih turista. Narafski, ni to nemre proč bez kobasa i fritula.


Osobno, na Trgu i pri njemu najviše su me privukla dva štanda. Prvi di se more po izboru deguštirat fuže s boškarinom il tartufima. Boškarin, to je ono štrkljasto i zaostalo iredentističko govedo s velikim rogovima, a i tartufi ponekad dobro dojdeju. Malo dalje, tam u Cesarčevoj nasuprot novog zagrebaškog Klošmerla ima fina sarmica kaj u ove cajte baš paše.

Ak u nogama nemate štangu, tad pravac štengama na Grič di se tam pri Matoš grijaju pod dekicama. Sam oprezno, ne zadržavat se predugo molim, kaj bute se khih khih šmrc šmrc prehladili. Baš kak ja.


Ispod Bana pale se sveče. Pak sam i ja jednu zapalil. Za velikog človeka i mog generala. Svakim danom masa sveča raste pak da smetlari ne kupiju one kaj zgoriju, već bi pola Trga bilo kak jedno veliko svečno polje. Dalje nebum kaj bi moral završit z pas mater govnarima.

I tak sečem ja Trgom, a kad tam neki fakin narihtava fotić i nekaj fotka. Sav se iskrivil da uhvati pravi kadar. Pogledam ja bolje, a kad ono stari prijatelj.
”O bok Mek! Kaj tu delaš, španciraš? Baš je lepo kaj te vidim.” velim ja njemu.
I tak reč po reč, mi se pozdravili i odlučili nazdravit susretu.
”Al prvo bumo kobase.” veli on meni i mi z nogu maznemo po jednu. On kranjsku, a ja gurmansku.
“Što želite kao prilog?”pita prodavač.
“A kaj imate, prosim lepo?” ja fino i učtivo.
“Paaa, senf, majonezu i kečap.” veli prodavač znakovito kak da je to raritet koga ima sam kod njega.
“Dobro … Onda tim redom.” velim ja.
Posle smo se seli na toplo u Tkalčićevu pak smo se zabrbljali o našim temama. Kak i uvek, bilo je i lepo i ugodno. I najte si mislit, nismo vas olajavali. Nismo mi taki, imamo mi svoje normalne teme kak pravi prijatelji kaj se ugodno družiju u vreme adventsko.A za kraj ovih kratkih advenstkih blogošpancirancija ostavljam vam Mekov pozdrav i fotku kak je sunčeko namignulo još jednom susretu prijatelja. Praf tak, advent je parvo vreme za takve stvari.
(nastavlja se)


Oznake: Zagrebački dekameron

07.12.2017. u 09:18 • Dobre vibracije (7)Troši toner#

U fokusu

OVA BLOG STRANICA PRILAGOĐENA JE ZA WINDOWS 10 OKRUŽENJE I MS EDGE


Kutak kazala koji informaciju daje što bit' će objavljeno skoro, sve kako pučanstvo ne bi zabludom lutalo jer u mraku se obično ništa pametno ne nađe izuzev, ah tko će ga znati.

Bocca di Rossa

Niska što opisuje vječnu ljudsku komediju od kada je svijeta i vijeka na koju vječna ljudska glupost uvijek i ponovo nasjedne a što za vas zabilježi i uprizori meštar Bocaccio.

@ Bocca di Rossa
___(o ljubavi svetoj i ljubavi putenoj)
@ La Dolcenera
___(o tome kako Ruža pronađe sreću)
@ La Redenzione
___(o tome kako se Ruža iskupi od grijeha)
- Novela 4: La Partita
___(o tome kako sprijeda i straga Ružu orobe dva svjetovna vraga)
- Novela 5: La Manipolazione
___(o tome kako informacija postaje manipulacija)
- Novela 6: La Prestazione
___(o tome kako se izvodi predstava)
- Novela 7: La Finestra
___(o ljubavi čistoj, o ljubavi jedinoj)

(kraj)

Copyright © by Bocaccio, ZagrebNovele iz albuma


Agramerske priče

Niz novela koje spominju čudnovata uprizorenja sa zagrebačkim coprnicama štono dogode se u vremena razna, što onomad a što sad. Novele te razbibrigu slave a hrane znatiželju vašu što spomen metne na ljudsku pakost ali i dobrotu koja bliskošću milih duša zrači. Zabilježi, uprizori i podastre meštar Bocaccio Zagrebački.

@ Zvezdišče
@ Coprnica stuba Kapucinskih
@ Vještičje sijelo
@ Čarobni pehar
@ K Crnom Orlu
@ Tajni Grad
@ Okrutne igre
@ Sveti Gral
© Seks i grad
(kraj)


Do kraja svijeta

Niska optimističnih novela sa svih strana koje slijevaju na mjesta gdje najljepše je biti. Prozori su to što gledaju i katkad zazvižde melodiju što detalje poji koji ne trebaju zaboravljeni biti. Sve to meštar Bocaccio zabilježi i ukrasi tipkovnicom riječi.

© Satellite of Love
- Izgubljeni u prijevodu
© Kad najljepše je voditi ljubav
- Dražesni poljupci svibanjski
© Soulmates (Do kraja svijeta)

(kraj)


Što žene žele

Niska novela koja poduči patera Očenašeka što i kako činiti te ga uputi u ljudske slabosti, tajne i vline. I jošte ga nauči da one nisu Bogu mrske kako se to ponekad nekima učini, nu naprotiv da su drage ter svašta dobrog i poučnog Svijetu iznjedriti mogu. Remake u novom vijeku na veselje i radost a u spomen na Prethodnika Velikog koj' onomad zabilježi priliku poneku koja jošte i danas bridi ter zabavu a i pouku daje.

© Novela prva: Soba s pogledom
© Novela druga: Kad se bistre sestre slože i olovo plivat' može
© Novela treća: Svetac
© Novela četvrta: Što jest, jest
© Novela peta: Obiteljski posao
© Novela šesta: Kako Izabela očuva čast a sebi da počast
© Novela sedma: Kato, Kato, moja ljubav, moje zlato

(kraj)


Nepristojne priče

Zagrebački dekameron s ponosom metne ovaj ciklus novela erotskih koj' cilj postati hit ima ljeta gospodnjeg. Lako ke to i zabavno ter štivo poućno za sve one kojima pouka il' poduka treba kao i za one koji podučavati svekoliko mogu. Za one koji se snažnima osjećaju da razabru žito od kukolja. Baš k'o što onaj reče, ljubav nikad nije tako dobro prijala kao što prija danas.

© Tramvaj zvan čežnja
© Dugo toplo ljeto
© All That Jazz
© San ljetne noći
© Kako sam postala sponzoruša
(kraj)


Ljubav preko Interneta

Bilješke jedne tipkovnice o ljubavnim i inima zgodama i prigodama sa iskustvima sajber i stvarnog svijeta koji današnjem životu definitivno uzima homo sapiensa, ukoliko ta vrsta još uopće postoji.

© Jeftini ljubavni romani
© Priča o ljubičici i ruži
(kraj)


Priče iz Maksimirske šume

Osebujne novele iz života vučica koje se u noćima, kad pun mjesec obasja zvjezdano nebo ponad Maksimirska šume, vode čudesnim putevima svega onoga što čini život a što tipkovnice perom pribilježi meštar Bocaccio vama na čitanje da bi odmorili dušu.

© Pogled u zjenicu oka
© La Mariposa ala cart
© Kako uhvatiti zlatnu ribicu (doručak u krevetu)
© Priča o ružnom pačetu (Jedna obična priča)
© Kako prevariti vraga (True love story)

(kraj)


Priče iz škrabice

Štikleci novela što na neobičan način premošćuju prostor i poniru čas u vrijeme sadašnje a čas u vrijeme prošlo ter ne znaš što zbilja a što san je i što novi dan donosi Sve u svemu, ugodna zabava izvučena iz zaborava prašnjave bakine škrinjice. Novele su to za odmor, osmijeh i trunak mašte koju goni želja skrivena u tajni da ugodan trenutak poneki smjerno vam dade.

© Novela o ključiću i bravici
© Zlatokosi konjušar
© Klavirski koncerti Ewe Bonerowsky
© Evanđelje po Zorki
© Novela o Nevici i Franiću
© Kad top prepolovi dan
© Tramwajčica
(kraj)


Samostanske priče

Spomen što ga Bocaccio zagrebački metne u čast i slavu svog prethodnika fiorentinskog koj' onomad šaljive zgode perom na papir ovjekovječi a u kojem se nalaze novele razne o šaljivim ljubavnim zgodama novovijekim i posvećenim raznim stvarima svevijekim.

© Gondoli, Gondoli, Gondola
© Važno je zvati se Ernest
© Dobro jutro Margareta
© Do re mi fa so la si do
© Kako pregoriti na poslu bez suvišnih zašto
© Kako konju prebrojati zube
© Čudnovati događaji u samostanu svete Basilisse

(kraj)


The Beach

Jeste li doživjeli pustolovinu života? Ako jeste, neka vas ova zbirka neobičnih novela izvučenih iz prašnjavog romana podsjeti na nju. Ako pak niste, zavirite u predložak taj da bi složili vlastitu. Ne volite li avanturu nitko vam nije kriv jer sami jadni ne znate kolika uzbuđenja i radosti života gubite obitavajući pod kapom nebeskom.

© Prolog: Tajanstvena karta
© Dolazak: Batangas na kraju svijeta
© Otok: Mindoro Oriental
© Plaža: Rajski vrt tropskih mora
© Plaža: Tamaraw ili povratak iz plave lagune
- Plaža: Hey sir, do you want to buy a massage?
© Indiana Jones: Ultravox na terasi Vienna caffea
© Indiana Jones: Tajanstveni Mindoro Occidental
© Ermita, Ermita: Metro Manila na dlanu Intramurosa
© Epilog: Snovi jedne stjuardese na letu OU491

(kraj)


Ispovijed jedne čokolade

U davna vremena neki je pjesnik napisao da su sve velike i prave ljubavi tužne. No moraju li one uistinu takve biti? Saznajte toi provjerite te prema osobnom raspoloženju odaberite kraj što priči značaj završetka il’ svršetka daje.
Bilježim se sa štovanjem,
Bocaccio.


© Toranj
© Povratak
© Čokolada
© The Blogger
© Latice padaju
© Svi naši svršetci

(kraj)


The overture

O zgodama i nezgodama što započinju i zaršavaju u Zagrebu a u međuvremenu se odvijaju u metropolama raznim sjeverne Europe daleke. Uz prelijepa svršavanja koje božji dar putenosti nam pruža, saznajte poneku zanimljivost o gradovima a koja se obično ne spominje u turističkim vodičima iako bi možda spomenuta trebala biti.

© Katarina sa Gornjeg grada
© Harvest End
© Fantastični snovi Gospodara prstenova
© Do the Strand
© Kod kuće je najljepše
Bonus:
- © Na tem Práhskyem mostě
- © Violinski koncerti u Veronikagaβe 17
- © Syrena Ryneka Warszawszkogiego
(kraj)


Cherchez la famme

O balerini koja je voljela život sa promišljanjima o razlozima zašto je ponekad teško prihvatiti život u dvoje. Tople novele protkane su šalama i nekim veselim zgodama u kojima se svi prepoznajemo uživajući u daru ljubavi.

© Djevojke na fotografijama
© Portret jedne balerine
© Posljednja večera
© Labuđe jezero
© Ljubav na kraju grada

(kraj)


Kad zamirišu trešnje

Novele o proljeću jedne tankoćutne vampirice koja je odlučila postati strasna žena vrele krvi u čemu je uspjela a što zabilježi i ubaci u bilježnicu Furbijevih dogodovština novovijekih neobičnih meštar Bocaccio zagrebački.

© Legenda o vampirima
© Hitna služba
© Sutra je novi dan

(kraj)


Life during wartime

Čitajte pomno novelu ovu
što spjevana bi jedne Ivanjske noći
u ko'j mlađak sklanjajuć' zvijezde sa neba
ljubavi strasnoj uzdigne slavlje.
Pa kad vas na rijeku put smjera nanese
spomen na ovu tad ćutite priču
o ljubavi koju ljuljuškaju vali,
na splavi, na rijeci, pod mjesecom sjajnim.


© Pastirova priča
© Crime of Passion (Shekespear's dream)
© Tajna receptura ili kako se radi roquefort

(kraj)


Čudotvorac

Tri novele o čudnovatim događajima sa plavookim zagrebačkim anđelima koji su podno Sljemena Bogu ispali iz torbe i donjeli veselje u sva četiri godišnja doba a koje prema diskretnim naputcima planinara pribilježi meštar Bocaccio zagrebački i za vijeke buduće ovjekovječi.

© Cvjetna nedjelja
© Na Sljeme, na Sljeme, na Sljeme
© Na Tri kralja ili sve je dobro što se dobro svrši

(kraj)


Julijana

Lepršave novele posvećene ljubavi o zagrepčanki koja živjela je za ljepotu što pruža je umjetnost zbog koje Pariz posta njen drugi dom.

© Ljetna razbibriga - Zagrebački fukodromi
© Prilog vječnom pitanju o tajni ženskih gaćica
© Umjetnički paviljon
(kraj)


Djevojka sa Dubravkinog puta

Novele posvećene jednom ljetu i trenucima slatkim u kojima spominje se jedna djevojka koja znala je što želi a što je na svoj osebujan način i ostvarila.

© Gdje je najbolje voditi ljubav?
© Poslovni ručak zagrebačkog fakina
© Vesele žene zagrebačke

(kraj)


Karmela

Storija u niski od pet novela koje pomno se i poskrivečki čitaju u krevetu pred spavanje. Od ponedjeljka do petka. Ukoliko vam liječnik prepisao je život bez stresa, vi ostavite se čitanja novela ovih poradi posebnog uzbuđenja koja bi mogla naštetiti vašem zdravlju. Ako niste slučaj taj, stupite korakom i ophodite sad novele te.

@ Dvije i po novele
© The Story
© Moja ljubav
© Čista pornografija - Tjelovo
© Može li žena silovati muškarca

(kraj)


Daj se Ines

Štikleci novela koje na neobičan način premošćuje prostor i poniru čas u vrijeme sadašnje a čas u vrijeme prošlo ter ne znaš što zbilja je a što san i što donosi novi dan. Sve u svemu, ugodna zabava izvučena iz zaborava prašnjave škrinjice za odmor, osmijeh i trunak mašte koju goni želja skrivena u tajni da ugodan trenutak poneki smjerno vam dade.

© Umjesto predgovora
© Žena dijete
© Ljeto je u gradu a ribice u ribnjaku
© Dekadencija na reliju Pariz - Dakar
© Samo za odlikaše
© Mille miglia - La corsa piu bella del mondo

(kraj)

Copyright © by Bocaccio, Zagreb