Zivot u Zabolandu

20.03.2013., srijeda

Volonteri

Dakle ovako ja radim u hokejskom klubu Oosterbeek, koji ima nesto vise od 800 clanova. Oosterbeek je gradic pored Arnhema, a spada u posebnu opcinu Renkum u koju potpadaju jos nekoliko gradica. Hokejski klub, kao i svi ostali u Zabolandu, funkcionira zahvaljujuci volonterima. Uprava, komisija za najmladje, za juniore, za seniore, tehnicka komisija, sudacka komisija, voditelji natjecanja, treneri, sank komisija, odrzavanje, domacini utakmica, suci sve su to volonteri clanovi kluba ili roditelji clanova kluba. Neki imaju pojma o hokeju, neki nisu nikada igrali, ali su se na ovaj ili onaj nacin uclanili u rad kluba.

Za sve domace utakmice (a svaki vikend se igra barem 20-ak utakmica u Oosterbeeku) trebaju suci. Kako je nemoguce da Savez organizira neutralne suce za mozda i deset tisuca utakmica svaki vikend u Zabolandu, to je uglavnom zadatak domacih klubova.No naravno to nije nimalo lak zadatak. Iako svi clanovi kluba moraju imati polozeni sudacki ispit od 14e godine, to ne znaci das u svi dobri suci. Kako se nivo kluba dize, tako trebaju i sve bolji suci, no to je lakse reci nego napraviti. Pogotovo su mladi suci vrlo nesigurni. Zato je uvijek dobro ako se jave roditelji, koji zele suditi i jos k tome imaju neko iskustvo u tome. Tako mi imamo gospodina Gebbena. Pristojan gospodin, krace malo kovrcave kose, uvijek dobro obucen, (cesto nosi hlace na tregere), sudjenje mu dosta dobro ide, jasan je u odlukama, ne podnosi nesportsko ponasanje i dobro poznaje pravila. Bavi se sudjenjem jer njegovo dvoje djece (13 i 15 god.) kod nas igra hokej i cesto sudi njihove utakmice subotom. No najzanimljivije od svega je cime se gosp. Gebben zapravo bavi. On je gradonacelnik opcine Renkum. Sada si zamislite scenu kada neki trener gostujuce ekipe ima komentar na njegovo sudjenje, pa kada mu gosp. Gebben jasno da do znanja da sudjenje nije posao trenera nego sudaca, te da mu se ne mijesa u posao. To uglavnom pomaze, jer ton gosp. Gebbena je prilicno jasan, no zna se desiti da poneki arogantni Zabolandjanin zna pretjerati. Budimo iskreni taj narod ne poznaju izreku: „Maca mu je popapala jezik.“, ali su zato jako dobro u tjeranju maka na konac. E kad gosp. Gebbenu prekipi, onda mu prekipi i doticni trener dugog jezika ce biti sigurno kaznjen. Sto ga nece sprijeciti da jos gundja za vrijeme i nakon utakmice. Ali onda ce mu netko od lokalaca spomenuti da je to gradonacelnik, koji mu je dao karton. E tada trebate vidjeti facu doticnog trenera. Sa kiselog na blago popisano.

Inace prije par tjedana sam bio sa Suus u gradu (Arnhem) i tada smo u centru sreli gradonacelnicu Arnhema. Njezi n pas je nesto njuskao oko nasih bicikala, pa smo razmjenili dvije tri rijeci. Par metara dalje gradonacelnica je isla baciti smece u kontejner.

<< Arhiva >>