Zivot u Zabolandu

12.03.2013., utorak

ekspresna piletina

Piletina skupa? Ne i u Zabolandu. Na akcijama u supermarketima pileci file se moze naci i po cijenama od 4,95 do 6,14 eura za kilogram. To je mozda cak i jeftinije nego u jednoj Hrvatskoj. Kako to moze biti tak jeftino?

Opet jedna prica o zaradi, preko tudjih jaja. Radi se naime o tzv. "plofkip" ili ti ekspresnoj (i najjeftinijoj) piletini, koja zivi kratko, brzo se sopa kojekavim stereoidima, tak da u 6 tjedana naraste od 50 grama do 2200 grama. Pilici su natrpani u prostore u kojima je prosjecno 15 do 20 pilica na jednom cetvornom metru, sto znaci da jedno pile ima prostora velicine jednog A4 papira. Zbog toga se cesto napadaju i kljuckaju i zato brzo sire razne bolesti, te ih se zbog toga mora sopati i antibioticima.

Od jeseni prosle godine organizacija za zastitu zivotinja „Wakker Dier“ (Budna zivotinja) je provodila jaku kampanju u medijima protiv ekspresne piletine i protiv najvecih lanaca supermarketa, koji je najvise izrabljuju. U veljaci je ta kampanja urodila plodom. Najveci supermarketi i uzgajivaci su se dogovorili (bili prisiljeni) da od 2015. pilici dobivaju 10 posto vise zivotnog prostora (pazi to je zapravo samo jedna desetina A4 papira), da ce dobiti pravo zrnje u hranu i sijeno na pod, te da ce svjetla nocu biti 6 sati ugasena, umjesto 4 sata kao sto je sada. Od 2020. pilici moraju zivjeti minimalno 45 dana, umjesto sadasnjih minimalnih 39 dana. Na taj nacin bi iz zabolandskih supermarketa trebala nestati ekspresna piletina. No unatoc svemu tome Wakker Dier nije zadovoljna ovim mjerama i smatra ih zapravo mazanjem ociju.

Na kraju dolazi ono najbolje. Za 60 posto pilica se nece nista promijeniti. Oni su naime namijenjeni izvozu.

<< Arhiva >>