Ruski rulet na Zapadnom Balkanu

petak , 30.10.2015.




U zadnje vrijemem neki naši portali su krcati vijesti o naoružavanju Srbije. Točnije, jedini koji je time krcat je jutarnji list. Drugi nešto malo spominju o tome. A kako je sve to zapravo započelo?

Evo jednog malog članka od prije nekoliko dana
U ovom članku se spominjala kupnja višecjevnih bacača raketa. Naravno, to bi nam prodali Amerikanci. Budući da smo do sada vrlo usko surađivali u nekim transakcijama s Amerikancima (šverc oružja sirijskoj "oporbi") i za to bili "nagrađeni" američkim MRAP-ovima (polovnima, naravno) za očekivati je da nešto i sad moramo odraditi. Jer, budući da nas čeka nabavka novih aviona, teško je za povjerovati da imamo dovoljno novčića za kupiti lansere raketa. Osim toga, već odavno se priča o nabavci novih helikoptera, navodno Kiowa, mada smo prije desetak godina dobili od Rusije nove MI-117-ce. Svejedno, Kiowe se spominju već nekoliko godina. Opet, preko jutarnjeg.
Ukratko, po jutarnjem do sada, Hrvatska nabavlja, kupuje, prosi, što li već....:

1. Eskadrilu jurišnih aviona (u igri su GRIPENi ili F-16, uži izbor)
2. Kiowa helikoptere
3. MLRS (višecjevne bacače raketa sposobne ispaljivati i rakete dometa 300 km)
4. Nove VHS (1000 eura komad, goli bez dodataka, a treba nam bar 15 000 komada)
5. I naravno tu je obavezan remont tenkova.....par milijuna dolara
6. Nove brodove.....ovo će raditi naša brodogradilišta
7. Spominje se i omanja podmornica (do 40tak metara) ništa luksuzno, najjeftinija stavkađ
Do sada je Hrvatska opskrbljena:

1. MRAPovima (nekoliko desetina komada)
2. 2 broda, polovna iz Finske
3. 116 PATRIA-e, oklopnih vozila koja još nisu dobila borbene stanice...i to će trebati nadograditi
4. 12 PzH 2000 (samohodne haubice)
....i još neke sitnice koje nisu naoružanje, ali su bitni komadi opreme.

Ukratko, Hrvatska se navodno naoružava. Problem je u novcima. Koje nema. Pa i nije problem. A ako nema novaca s čime se onda naoružava? Pa dolazimo do glavnog pitanja: naoružava li se uopće Hrvatska ili Jutarnji baca dezinformacije ili nečije želje?
Ostavimo pitanje otvorenim.

Nakon nekoliko dana ode vojvoda Vučić u Moskvu. Od tamo nam dolaze vijesti o naoružavanju Srbije.

Srbi postaju ruski bastion. Sudeći po ruskim medijima, Srbi kupuju oružja u vrijednosti 5 milijardi dolara. Istina ili ne, za to im trebaju novci. Je li Srbija toliko bogata? Čisto sumnjam. Pa što to znači? Ako nema novaca, hoće li im Rusi donirati oružja u vrijednosti 5 milijardi dolara? Ako je to istina, koji je interes Rusije?
Prije nekoliko mjeseci napisao sam jednu temu o povratku Rusije na Balkan.
https://blog.dnevnik.hr/weteran/2014/12/1631901652/rusija-i-balkan.html
A prije skoro godinu dana par razmišljanja o Srbiji, Rusiji i pokušajima da se stanje u Srbiji promijeni, a Srbija približi Rusiji.
http://weteran.blog.hr/2014/10/index.html



Dakle, što se događa?
Po mojem mišljenju dva su scenarija koja se trenutno odigravaju. Jedan je aktivna politika Rusije koja želi udaljiti Srbiju i Crnu GOru od EU. Sa Crnom Gorom će teže ići, ali sa Srbijom bi moglo ići lakše. Kako bi se Srbija udaljila od EU, najlakše ju je udaljiti nabrijavanjem prema Hrvatskoj. Hrvatska je članica NATo-a, već 6 godina, pa ovakve stvari ne bi trebale bitiu neobične, dapače. Svake godine se nekoliko američkih brodova nađe u Splitu. Pa i brodova drugih zemalja saveznica. Američka vozila na proputovanju kroz Hrvatsku također nisu ništa novo. Dapače. Remonti brodova u našim broidogradilištima također. Dakle, zašto se onda baš sad počelo govoriti o uskoj vojnoj suradnji SAD-a i Hrvatske? Jednostavno, ovakve vijesti prelaze granice i padaju i na srpske uši. I javlja se paranoja. Malo hranjena. Malo više.

Drugi scenario je da zapravo Amerikanci pokušavaju zastrašiti Srbe sa ovakvim vijestima, stisnuti ih da se čim prije opredijele. NATO i EU ili Rusija. Ovaj scenarij mi je malo vjerojatan. Dapače, što više razmišljam jedina logičan odgovor su mi Rusi koji nastoje imati odskočnu dasku unutar Europe.
I važno pitanje je: jesu li ove vijesti uopće točne? Naoružavaju li se Srbija i Hrvatska?
Mislim da se radi o modernizaciji već postojeće opreme, nije riječ o naoružavanju. Neće Rusi dati Srbima 5 milijardi oružja niti će to isto ameri dati nama. Ali širenje ovakvih vijesti nagoni političare na donošenje određenih odluka. Vojvode, radosna srca ili teška srca, sad je nebitno, sve se više približavaju Rusiji.
A prije godinu dana sam o ovome pisao dok je vojvoda Šešelj pušten iz Haga. Sad,. godinu dana poslije, Srbija je puno bliža Rusiji. A u tih godinu dana puno se toga i dogodilo.

Što je nama to toliko bitno? Bitan nam je ulazak Srbije u EU, jer time zatvaramo prostor Rusiji. Zatvaranje prostora Rusiji znači da Srbiju nitko neće moći huškati ili s njom baratati za svoje interese, što trenutno, Rusija pokušava. Srbija je dovoljno daleko od Rusije, a dovoljno blizu EU da bi Rusi mogli igrati se malo rata i nestabilnosti. Ništa ih ne košta (osim malo oružja koje se nalazi u otpisu), a dobivaju puno.
Tko su glavni luzeri? Pa Srbi, a odmah nakon njih i Hrvati....u biti, ne bih ni izračunavao tko je veći luzer u ovakvoj situaciji.

Nestabilnost, dugoročna, smiješi nam se širokim cerekom.

Oznake: rusija, Hrvatska, srbija, oružje

Rusija i "Balkan"

utorak , 02.12.2014.


Fotografija je prenesena sa portala jutarnji.hr

Pitanje Rusije i Balkana nikad nije ni prestalo biti interesantno niti je gubilo na značaju. Međutim, ono što se u zadnje vrijeme događa je prava invazija ruske politike i ruskih interesa prema ovom dijelu svijeta.
Čak i prije nego je Hrvatska ušla u EU, Rusija je pokušavala održati nekakav svoj utjecaj u Hrvatskoj. Projekt DružbAdria je jedan od takvih projekata.
Ali Hrvatska je od svoje nezavisnosti, prije više od 20 godina postavila jasan cilj: euroatlanske asiocijacije. NATO i EU. Pokojni predsjednik Tuđman je kao vanjskopolitičku mantru ponavljao taj čarobni izraz: euroatlanske asocijacije. Za Rusiju, u toj priči, nije moglo biti značajnijeg mjesta. Možda je moglo, da Rusija nije bila onako slaba 90tih i potpuno neaktivna što se tiče politike, ali i stava prema Hrvatskoj i srpskoj agresiji na Hrvatsku.
Vremenom, Rusija je izgubila Hrvatsku potpuno.
Danas joj ostaje Srbija

http://www.jutarnji.hr/putin-zeli-prodrijeti-na-balkan/1245125/

Fini članak na portalu jutarnjeg govori nešto o tome što +sam i sam pisao na svojem blogu. Neke stvari treba jasno imenovati. Srbija još nije dio EU i šteta bi bila da to ne postane. Rusija je toga svjesna. Rusiji treba ispostava u ovom dijelu svijeta. Iduće godine, 2015., se uspostavlja Euroazijska unija, nekakva inačica bivšeg SSSR-a. Time Rusija zaokružuje svoju bližu interesnu zonu i mora se prebaciti na malo udaljenija područja u svijetu. Prvi prioritet će biti zaoštravanje politike prema EU i SAD-u. I tu Srbija dobro dođe.
Odustajanje Putina od Južnog toka je bilo i za očekivati u situaciji dok se stanje u Ukrajini zaoštrava. Osim toga, pitanje je koliko će Europi u budućnosti trebati ruski plin i nafta. Drugi izvori se javljaju kao alternativa ruskom plinu. Osim fosilnih goriva, EU sve više ulaže i u obnovljive izbore energije. Rusija se time pomalo gura u zapećak.
Pisao sam i o puštanju Šešelja na slobodu. Malo je razmrdao hrvatsko-srpske odnose, a koliko je uskomešao stanje u Srbiji, to će se još vidjeti. Jedinu direktnu korist od nejgovog puštanja na slobodu imala je upravo Rusija. Srbija je trenutno malo dalja od EU.
Idući korak Rusije na ovom području bit će, najvjerojatnije, medijski napad. I u Hrvatskoj i u Srbiji, ima podosta rusofila. Osnivanje podružnice Ruske Televizije bio bi logičan korak. Trenutno su i CNN i Al Jazeera prisutni. Fali nam samo RT.

Oznake: rusija, srbija, Hrvatska, Putin

Vratiće se vojvoda, samo ako ustreba....

ponedjeljak , 10.11.2014.




Hrvatsko pravosuđe je odlično. Posebno otkako se reformiralo. Ironija. Ako ga usporedimo s zapadnim sudovima ili međunarodnim onda je naše sudstvo mila majka. Uzmimo kao primjer Vojislava Šešelja. Vojvodu Šešelja. Njemu se, naime, u Haagu sudi već preko 12 godina. A presude nema još ni u bližoj ni u daljoj budućnosti. Većinu tog vremena Vojvoda Vojo je proveo u zatvoru. Njegovom boravku u međunarodnom kazamatu dodajmo još i ono robijanje po komunističkim zatvorima u propaloj Jugoslaviji. Uglavnom, ispada da je on tip koji normalno funkcionira jedino u zatvoru. I u Haagu se dobro snašao.

Ono što je zanimljivo kod Šešelja, trenutno, je njegovo puštanje na slobodu, tj da se brani sa slobode. Kažu da je bolestan i da je samo pitanje vremena kad će umrijeti, te da sud u Haagu ne želi sebi na pleća natovariti još jednu smrt zatvorenika. Pa ga zato puštaju.
Ali, zašto ga puštaju u studenom? Ako ovo još malo potraje, Šešelj će biti pušten malo prije obljetnice pada Vukovara. Mada on ne bi smio javno istupati ili bilo što govoriti, sigurno je da se on neće tih pravila držati. To je i obećao. On će biti na "slobodi", ali pod svojim uvjetima. Što će te njegove izjave donijeti u odnosima između Hrvata i Srba? Ne treba biti Nostradamus da bi se vidjelo da neće donijeti ništa dobrog.
Inače, studeni je mjesec koji je vrlo znakovit kad govorimo o nekim odlukama i presudama haškog suda.






Što Šešeljevo puštanje donosi na političku scenu Srbije? Njegovi ljudi trenutno vladaju Srbijom. Jedan od njegovih vojvoda je trenutno i predsjednik države, a podmladak je predsjednik Vlade. I jedan i drugi su "izdali" Šešelja. Navodno. U biti, i jedan i drugi su u zadnje vrijeme prozapadno orijentirani, s time da se smatra kako je Vučić malo više zapadno nastrojen, a Nikolić malo više vuče prema Srbiji. Ako Šešelj odluči može nauditi i jednom i drugom.
U jednom svojem blogu prošlog mjeseca nastojao sam sagledati na koji način se vodi međunarodna politika u našem bližem susjedstvu, tj. koji su naši interesi u tome. Po meni, Srbija se trenutno nalazi na odlučivanju između EU i Rusije. Možda to ne bi bilo tako bitno da odnosi EU i Rusije nisu jako nategnuti. U tom pogledu je jako bitno kud će se pomaknuti Srbija.
Sa Šešeljem na slobodi, stvari se kompliciraju i Srbija, po meni, više naginje prema Rusiji. Sad Šešelj stupa na snagu.
Sjetimo se da je nedavno predsjednik Putin bio u posjeti Srbiji, i odlučio je, nakon posjeta, da Srbiji smanji isporuku plina. Malo je to previše znakova koji pokazuju da Srbija malo više bježi ruskom medvjedu ispod šapa. Šešelj bi mogao biti onaj mali jezičac koji će Srbiju odvojiti od EU i gurnuti malo bliže medi.
Uskoro počinju i vojne vježbe OS RH i Vojske Srbije. Malo će naši k njima, a onda njihovi k nama. Opet idealna situacija za malo Šešeljeve retorike. A da on ima dobru retoriku i da može zapaliti osjećaje prosječnog Srbijanca, u to ne treba niti sumnjati.
Dakle, postavlja se pitanje: zašto Šešelja baš sada puštaju da se brani sa slobode?
Imali su 12 godina za presudu, za njegovo liječenje, za....bilo što. Ali nisu ništa napravili.
Onda, zašto baš sad?

Oznake: Vojislav Šešelj, Haag, haški sud, Tomislav Nikolić, Aleksandar Vučić, srbija, rusija

Kome će se prikloniti Srbija?

četvrtak , 16.10.2014.






Danas Vladimir Putin dolazi na paradu u BG. Ma ne....ne na paradu homića, nego na vojnu paradu....onu pravu, macho paradu, krcatu muškaraca (i žena) u uniformama i gomilom manje-više zastrajelog naoružanja. Povod je proslava Dana oslobođenja BG-a u Drugom svjetskom ratu.
Srbima je zbog ovoga već prigovorila EU a i SAD. I jedne i druge su Toma Grobar i njegov frend Vučić jednostavno otpilili, na duhovit i jednostavan način. I evo Putina.
Prekjučer je na utakmici netko nepoznat(?) napravio vrhunsku provokaciju, spustio je zastavu Albanije, malo proširene, na sred stadiona JNA, u jeku utakmice Srbija-Albanija. Naravno, nakon toga su nastali neredi, jer su se Srbi povampirili, najednom, i napali su igrače Albanije. Incident je prerastao granice regije, navodno je uhapšen brat albanskog premijera (jer je on navodno baratao s letjelicom, sasvim slučajno je jues sitizen), pa je pušten, pa su se javili neki klinci da su to oni isprovocirali, itd....
Srbi će vjerojatno biti kažnjeni, od strane FIFA ili UEFA-e, zbog ponašanja navijača, ali onaj tko bi trebao biti kažnjen su upravo te organizacije koje su dopustile ovakvu utakmicu, a druge utakmice koje su se odigravale, isto visoko rizične, nisu dopustili.
Zašto ovu jesu?
Pogledajmo jednu drugu stvar. Što je rezultat svega ovoga? Srbima je udarena takva pljuska, slična onoj koju smo mi dobili kad se srušio MIG na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti. Samo, za našu smo mi sami krivi i naši vojni i politički "vođe". Za Srbe je krivac netko drugi, netko izvana.
Neću se baviti mogućim scenarijima, samo ću prezentirati jedan, vrlo lako moguć.
U zadnje vrijeme je Srbija sve bliža "Zapadu" tj. prema EU i SAD. Vjerojatno će puno vremena još proći dok ne postane članica NATO-a, ali svejedno se Srbija nalazi i na tom putu. Približavanje EU, primjerice, ili još više SAD-u, donosi i udaljavanje od Rusije. Emocionalno, Srbija je u Rusiji uvijek gledala kao u Velikog Brata ili Majku. Nekad to nije bilo samo emocionalno već i politički.
Ipak, Rusija je u Srbiji prisutna i ekonomski, tj. energetski, ali ono što bi Rusiji najviše odgovaralo je zadržavanje Srbije van EU i NATO-a.
Zašto?
Trenutno se sukob između EU i Rusije vodi na istoku Ukrajine. Sukob Gruzije i Rusije je također na granicama Rusije, kao i ovo u Ukrajini. Imati jednu malu zemljicu, koja se nalazi unutar teritorija EU-a i moći je upotrebljavati za razne destabilizacije, bi bilo vrlo vrijedno i korisno. Sukobe tako Rusija može udaljiti sa svojih granica. Tu je i BiH koja je također nestabilna država i vrlo ju je lako razmrdati. Ovakvu situaciju je vrlo korisno imati.
Kako udaljiti Srbiju od Zapada? Emocionalno, kroz razne psihološke operacije. Ljudi će vrlo lako prihvatiti i stvarno vodstvo Rusije ili odbacivanje EU-a, ako im se to prezentira na prihvatljiv način. Rusija i pogotovo Vladim Putin se ponaša kao izazivač Zapada. U nekoliko navrata i SAD I EU su ispali nesposobni, a Putin je ispao "car". Ljudi se priklanjaju sposobnijem vodstvu, zašto ne bi i države?
U tom svjetlu bi trebalo razmatrati i ovu provokaciju "albanskih" navijača. Je li to njihova ideja ili nečija tuđa? Jesu li to oni izveli ili...?
Moja teorija je da je i ideja, a možda i izvedba, stasala i nastala negdje u Moskvi. Kako se zvala ona zgrada...Lubjanka? Jer ako se emocije Srba usmjere u pravom smjeru, Srbi će napustiti svoj dosadašnji EU put.
Ako Rusija uspije u svojim manipulacijama sa Srbijom, izravno smo nadrapali mi u Hrvatskoj i BiH. Daljnji scenario ne bih razrađivao u ovom dnevniku jer mi se nimalo ne dopada.

Oznake: Putin, srbija, rusija, albanija, utakmica, parada

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.