--->

srijeda, 28.02.2007.

SVINJSKA KUGA U KOMLETINCIMA I LUDBREGU

U jednom dvorištu u Komletincima nedaleko od grada Otoka u Vukovarsko-srijemskoj županiji jučer popodne potvrđena je pojava svinjske kuge.

Svinjskom kugom u tom komletinačkom dvorištu zaraženo je 18 svinja koje će sutra biti usmrćene, a zaražena dvorišta dezinficirana i sanirana. Sumnja se u pojavu svinjske kuge i u Privlaci, također na području grada Otoka, te u Apševcima u tzv. srijemskom trokutu i Bošnjacima nedaleko od Županje. U Bošnjacima je u kanalu uz cestu pronađena mrtva svinja sa simptomima na koži tipičnima za svinjsku kugu. Od svinja za koje se sumnja da su zaražene uzeti su uzorci krvi te poslani na analizu čiji se rezultati očekuju tijekom današnjeg poslijepodneva.

Rezultati analize krvi uzeti prije nekoliko dana od svinja iz nekoliko otočkih dvorišta su negativni. Na području grada Otoka svinjska kuga pojavila je početkom prošloga tjedna te je do sada u tom gradu ubijeno 100 svinja iz nekoliko dvorišta. Svinjska kuga danas je potvrđena i u Varaždinskoj županiji na području Kapele Podravske i Poljaneca nedaleko od Ludbrega. U tim je mjestima od svinjske kuge oboljelo 57 svinja.

::IZ MEDIJA::
Svinjska kuga u Komletincima i kod Ludbrega (Dnevnik.hr)

28.02.2007. u 11:13 • 0 KomentaraPrint#

ZNANSTVENICI UN-u NUDE NOVI KLIMATSKI PLAN

Tim međunarodnih znanstvenika apelira na svjetske nacije i vladeda hitno reagiraju na klimatske promjene kako bi ublažili posljedice katastrofe za čovječanstvo.


UN foundation

::IZ MEDIJA::
Global warming debate over, time to act now: report (AFP)
Scientists offer climate plan to U.N. (AP)
A Battle Over the Costs of Global Warming (Economix/NY Times)
Scientists Offer Plan To UN For Govts To Face Climate Change (NasDaq)

28.02.2007. u 11:02 • 0 KomentaraPrint#

SICILIJANSKI VULKAN STROMBOLI POČEO IZBACIVATI LAVU

Na liparskom otočiću Stromboliju na jugu Italije oglašeno je stanje pripravnosti pošto se pojačala aktivnost vulkana na tom otočiću i iz novih pukotina potekla lava. Na vulkanu otvorila su se dva kratera na vrhu te je jedan lavin tok počeo ulaziti u more. Vlasti su započele s hitnim mjerama sigurnosti te su u akciji i brodovi obalne straže.

Stromboli, jedan od europskih aktivnih vulkana, ovih je dana pod pojačanim nadzorom zbog porasta parametara koje su zabilježili znanstvenici. U utorak je civilna zaštita izvijestila o "znatnom porastu"
aktivnosti vulkana i odlučila je iz opreza uvesti stanje pripravnosti, pošto su primijećene dvije nove pukotine iz kojih curi lava. Jedan od izljeva lave dopro je do mora. Oko četiristotinjak stanovnika koje žive na otočiću od 12 četvornih metara koji se iz mora uzdiže 924 m, pozvano je da napuste to područje zbog mogućeg plimnog vala koji bi mogao prouzročiti rušenje stijena i lave u more.

U prosincu 2002. u erupciji vulkana u moru je završilo gotovo dva milijuna prostornih metara kamenja
što je izazvalo valove od 10 metara i znatnu materijalnu štetu.


::IZ MEDIJA::
Vulkan na Siciliji počeo izbacivati lavu (Večernji list)
Na jugu Italije stanje pripravnosti zbog vulkana (Dnevnik.hr)
Italy launches emergency plan as volcano erupts (Reuters)
Volcanic Italian island on alert (BBC)
Lava-spewing volcano prompts state of emergency on Italian island (AFP)

28.02.2007. u 09:52 • 0 KomentaraPrint#

SIMULACIJA: ERUPCIJA VEZUVA USMRTILA BI OKO 300 000 LJUDI

::IZ MEDIJA::
Erupting Vesuvius kills 300,000 -- in simulation (Reuters)

28.02.2007. u 09:49 • 0 KomentaraPrint#

SVINJSKA KUGA U MEĐIMURJU

Danas su veterinarske ekipe eutanazirale 14 svinja na jednom gospodarstvu u Poljancu i 39 svinja u Kapeli u ludbreškom kraju koje su bile zaražene svinjskom kugom, kad smo od Damira Tuđana, državnog inspektora veterine iz varaždinskog ureda, doznali da se bolest pojavila i na jednom obiteljskom gospodarstvu sa 146 svinja u Viničnom u općini Breznica, u južnom dijelu Varaždinske županije.

Uskoro se novinarskim kanalima pronio glas da je ta bolest otkrivena i u Međimurju u naselju Vularija. Prema Tuđanovim riječima, svinjska kuga u Viničnom po svemu sudeći je povezana s prvim slučajem u Sudovšćini kraj Ludbrega, gdje je eutanazirano 36 svinja i s kojeg gospodarstva je stiglo sedam odojaka.

Zato je Tuđan u Viničnom odmah naredio vađenje krvi svinja i pozitivni nalazi su opravdali sumnju. U samoj Sudovšćini veterinarske ekipe pregledale su svinje uzgajivača oko farme gdje se prva zaraza pojavila i nisu više otkrili bolest.

Od glasnogovornika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Mladena Pavića, dobili smo potvrdu da se svinjska kuga pojavila u Vulariji, a koliko doznajemo radi se o 65 svinja, od kojih je dio uginuo prije dolaska inspektora Ljubomira Kolareka iz ureda u Čakovcu.

U obje županije provode se opsežne mjere zaštite i zabranjen je promet svinjama. Trenutno se ispituju sve mogućnosti širenja svinjske kuge, a nekoliko se načelnika općina interesiralo da postave dezinfekcijske barijere.

Problem je u gustoći uzgajivača i nekontroliranom kolanju svinja na tržištu, pa inspektori apeliraju na stanovnike tih sredina da provedu najstrože mjere kako ne bi oni bili daljnji prenositelji zaraze.


::IZ MEDIJA::
Svinjska kuga i u Međimurju (Jutarnji list)

28.02.2007. u 09:27 • 0 KomentaraPrint#

MESO LEŠINA JUNADI PRONAĐENO U OKOLICI ĐAKOVA NIJE DOŠLO DO LJUDI

Nakon što je utvrđen identitet osobe koja je ilegalno odlagala goveđe lešine na polju pokraj Satnice Đakovačke, a riječ je o Ivanu Bogdanoviću iz Gorjana, danas se priopćenjem oglasilo i Ministarstvo poljoprivrede.

Ministarstvo izvještava o provođenju veterinarskog nadzora, pri čemu se ističe da je Bogdanović sve priznao.

“Osoba je veterinarski tehničar bez zaposlenja i posao je organizirao tako da je skupljao lešine goveda, a ostali mještani iz okolice znaju za postojanje tog odlagališta te neki i sami dovezu lešinu na mjesto ako je životinja veća. Njegova zarada je u koži koju je prodavao za 200 kuna. Sa svježijih lešina meso je skidao i davao uzgajivačima pasa i Zoološkom vrtu u Našicama za 5 kuna po kilogramu ili je meso poklanjao”, ističe se u priopćenju.

Dodaje se kako je utvrđeno da nije bilo nikakve mogućnosti davanja toga mesa za ljudsku upotrebu. Konačno je potvrđeno i da su na oranici dvije jame, od kojih je jedna već napunjena lešinama i zatrpana, a punjenje druge bilo je u tijeku kada je slučaj otkriven. U jamama je ukupno 50-ak uginulih goveda.

“Pristup jamama je bio koliko-toliko pod kontrolom jer je uz njih stalno bio vezan pas čuvar, a obavljala se i povremena sanitacija bacanjem vapna. Najviše lešina odlagalno je s farme muznih krava u Đakovačkoj Satnici i farme jednog uvoznika teladi i junadi, od kojeg potječe rumunjska markica pronađena na uginulom govedu”, navodi se u priopćenju. Ujedno je danas nastavljen nadzor na farmama muznih krava u Đakovačkoj Satnici.

::IZ MEDIJA::
Meso lešina nije došlo do ljudi (Jutarnji list)

28.02.2007. u 08:57 • 0 KomentaraPrint#

SNAŽAN VJETAR U KINI OTPUHAO VLAK SA TRAČNICA

Snažan vjetar otpuhao je najmanje deset vagona vlaka u kineskoj pokrajini Xinjiang na krajnjem zapadu zemlje i ubio troje ljudi. Dvoje putnika teško je ranjeno, a još 32 lakše, dodaje Xinhua.

Nesreća se dogodila nakon što je vlak napustio postaju Turpan, dvjestotinjak kilometara jugoistočno od pokrajinskoga glavnoga grada Urumqija. Taj je kraj poznat po ekstremnim vremenskim uvjetima.

28.02.2007. u 08:53 • 0 KomentaraPrint#

ŠVEDSKA UVELA MJERE ZAŠTITE OD PTIČJE GRIPE

Švedske su vlasti zabranile držanje peradi na otvorenom prostoru zbog nedavnih slučajeva ptičje gripe u Europi.

::IZ MEDIJA::
Sweden boosts bird flu security measures (AFP)

28.02.2007. u 07:38 • 0 KomentaraPrint#

utorak, 27.02.2007.

NOVI SLUČAJEVI PTIČJE GRIPE U KUVAJTU

::IZ MEDIJA::
Kuwait finds new cases of deadly bird flu in fowl (AFP)

27.02.2007. u 12:44 • 0 KomentaraPrint#

LAOS POTVRDIO PRVI SLUČAJ PTIČJE GRIPE KOD LJUDI

::IZ MEDIJA::
Laos confirms first human case of bird flu (AFP)
Laos confirms first case of human bird flu (AlertNet)

27.02.2007. u 12:42 • 0 KomentaraPrint#

U VIJETNAMU UBIJENO 10 000 PILIĆA ZBOG PTIČJE GRIPE

::IZ MEDIJA::
Vietnam culls 10,000 chickens in northern bird flu outbreak (AFP)
Bird flu kills chickens in northern Vietnam (AFP)

27.02.2007. u 12:40 • 0 KomentaraPrint#

ZNANSTVENICI SE BETONSKIM KUGLAMA BORE PROTIV VULKANSKOG BLATA U INDONEZIJI

Indonezijski inženjeri spustili su u blatnjavi vulkanski krater lancem vezane betonske kugle, kako bi na taj način pokušali spriječiti neprestane prilive blata. Istjecanje traje već desetak mjeseci, a potopljena su brojna okolna sela.

Blatnjavi potoci koji teku iz vulkana potopili su okolna sela i potjerali iz domova više od 15 tisuća ljudi. Unošenje betonskih kugli smanjit će istjecanje i volumen blata. Prema znanstvenicima koji su radili na projektu za čak 50 do 70 posto. Nakon što su u krater spustili prvi set betonskih kugli, znanstvenici su napravili pauzu kako bi pričekali znak senzora za dubinu. Računa se kako je krater dubok oko 50 metara.U planu je spuštanje čak 1 500 betonskih kugli u dubinu kratera. U skladu s tim planom bit će spušteno 375 lanaca, od po četiri kugle teško 400 do 500 kilograma, u središte vulkana iz kojeg istjeće blato.

Neki stručnjaci ne slažu se s tim metodama. Boje se kako bi toliki pritisak mogao 'natjerati' blato da izbije na nekom drugom mjestu ili izazvati potres nepoznate jačine. Do sada su znanstvenici pokušali zaustaviti blato na više načina, ali nijedan nije bio uspješan. U međuvremenu je istjecanje postalo politički, kao i za zaštitu okoliša, bitan problem. U međuvremenu se raseljeno stanovništvo želi vratiti svojim kućama.

Za blatnjave izljeve iz vulkana u Indoneziji prozivaju tvrtku PT Lapindo Brantas, smatrajući kako je izazvala reakciju vulkana iskopavanjima u okolici. Vlada je od njih zatražila čak 420 milijuna dolara za odštetu. Društvo za zaštitu okoliša podiglo je tužbu i protiv Lapinda i protiv predsjednika Susila Bambang Yudhoyono, tražeći da se podmire sve odštete stanovništvu, te troškovi projekta s betonskim kuglama. Tvrtka se složila sa plaćanjem dijela odštete u visini od 275 milijuna američkih dolara, ali nitko tu ponudu ne smatra dovoljnom.


::IZ MEDIJA::
Indonesian engineers plug crater (AP)
Indonesian "mud volcano" consumes concrete balls (AFP)

27.02.2007. u 09:02 • 0 KomentaraPrint#

ZBOG GLOBALNOG ZATOPLJENJA POJAVA TROPSKIH BOLESTI U ISTRI

Zbog globalnog zatopljenja i u Istri su se pojavile neke bolesti uobičajene za tropske krajeve. Potkraj prošle godine na zaraznom odjelu pulske bolnice pomoć je pružena 48-godišnjoj Puljanki koja je nekoliko mjeseci imala teške glavobolje, a oko ju je nesnosno svrbjelo. Dugo joj liječnici nisu mogli pomoći. Okulist je naposljetku ustanovio da je najvjerojatnije zaražena Dirofilarijom repens. Na bulbarnoj sluznici oka izvađen je crv dugačak 12 centimetara! Na sreću, bolesnoj ženi nisu ostale trajne posljedice.

Voditelj zaraznog odjela pulske bolnice doktor Edi Terlević objašnjava: Posrijedi je zoonoza ili bolest pasa koju prenose komarci. Ako komarac ubode psa koji ima takvog nametnika, te nakon toga ubode čovjeka, i čovjek može dobiti neugodnog nametnika koji putuje tijelom, ali se nikad dokraja ne razvije u crva koji može ostaviti jajašca.

Pregledano je 65 pasa u Puli, a tri su psa bila pozitivna na Dirofilariju. Inače, komarac ne može bolest prenijeti s čovjeka na čovjeka, nego samo sa životinje, u ovom slučaju psa. Promjena klime pogoduje pojavi tropskih parazitskih bolesti koje su vrlo neugodne.

Dirofilaria repens
nije smrtonosna za čovjeka. Među stanovnicima oko rijeke Po u Italiji zabilježeno je 200-tinjak oboljelih, a u Šri Lanci ili na Kanarima to je uobičajena bolest. Parazit unesen ubodom komarca preko kože putuje kroz tijelo, može izići (to se vidi kao čvor) bilo gdje, od lakta do najneobičnijih mjesta. Primjerice, u Šri Lanci je u oko 30 posto slučajeva crv pronađen na mošnjama kod muškaraca.

U juznim djelovima USA vec poduze postoji problem koji nazivaju Morgellons, a koji jos zvanicno nije priznat kao bolest, iako je sve veci i veci broj ljudi koji pate od tih simptoma.

::IZ MEDIJA::
POSLJEDICE GLOBALNOG ZATOPLJENJA Uz tropsku klimu, u Istru stigle i tropske bolesti (Večernji list)

27.02.2007. u 07:08 • 0 KomentaraPrint#

WHO: BILIJUN LJUDI PATI OD NEUROLOŠKIH POREMEĆAJA

Neurološki poremećaji, od migrena, epilepsije i demencije pogađa više od bilijun ljudi u svijetu, a ta će se brojka povećavati kako populacija stari. Broj ljudi koji pati od Alzheimerove bolesti je 24,3 milijuna i očekuje se da će se svakih 20 godina udvostručiti, osobito u razvijenim zemljama.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO)

::IZ MEDIJA::
Neurological disorders affect 1 billion people: WHO (Reuters)
Neurological disorders hit 1 billion people, WHO report says (CBC News)

27.02.2007. u 06:32 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 26.02.2007.

NAKON POJAVE PTIČJE GRIPE U AFGANISTANU SE CIJEPI NA TISUĆE PTICA

::IZ MEDIJA::
Thousands of birds vaccinated in Afghanistan (AFP)

26.02.2007. u 12:48 • 0 KomentaraPrint#

ZA EKOINCIDENT U SISKU ODGOVORNA JE NEODGOVARAJUĆA SIROVINA

"Očevidom na postrojenju KP-4 INA Rafinerije nafte Sisak, utvrđeno je da se kvar najvjerojatnije dogodio zbog upotrebe neodgovarajuće sirovine prilikom stavljanja u pogon peći na tom proizvodnom postrojenju", priopćila je PU sisačko-moslavačka. 21. veljače došlo je do istjecanja mazutne rosulje po obližnjem parkiralištu i okolnim kućama, te do istjecanja mazuta u Kupu.

Kvar na postrojenju KP-4 okarakteriziran je kao tehnološki poremećaj procesa i najvjerojatniji uzrok incidenta, dok se tehnički kvar isključuje kao uzrok incidenta. Očevid je 22. i 23. veljače policija obavila u suradnji s vještakom MUP-ova Centra za kriminalističko vještačenje i u nazočnosti Inina povjerenstva. Policija je napomenula da su "iz rezervoara postrojenja KP-4 (na kojemu je 21. veljače došlo do kvara i ekoincidenta) izuzeti uzorci radi vještačenja sirovine". Ujedno je Policijska uprava obavijestila da je nakon izgreda na rafinerijskom postrojenju u Sisku zaprimila 179 obavijesti o onečišćenju osobnih vozila na obližnjem parkiralištu. O ekoincidentu u sisačkoj Rafineriji nafte policija će, kako je navedeno u priopćenju, podnijeti izvješće nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu u Sisku.

Ekoincident u Sisku zbog neodgovarajuće sirovine?(Dnevnik.hr)

26.02.2007. u 11:20 • 0 KomentaraPrint#

ZNANSTVENICI UPOZORAVAJU PONOVNO JAČANJE FENOMENA LA NINA KOJI DONOSI JOŠ JAČU SEZONU ATLANTSKIH URUGANA

National Oceanic and Atmospheric Administration - NOAA
NOAA's El Nino/La Nina page

::IZ MEDIJA::
La Nina's brewing, forecasters warn (AP)

26.02.2007. u 10:49 • 0 KomentaraPrint#

CIKLON GAMEDE POGODIO MAURICIJUS I REUNION OTOČJE

::IZ MEDIJA::
Cyclone leaves two dead, nine injured in Indian Ocean islands (AFP)

26.02.2007. u 10:27 • 0 KomentaraPrint#

PRONAĐENO OKO 50 LEŠEVA JUNADI NA ILEGALNOM DEPONIJU U OKOLICI ĐAKOVA

Petstotinjak metara duboko u polju između Satnice Đakovačke i Bijele Vile na državnom zemljištu općine Gorjani jučer je pronađen ilegalni deponij s desecima uginule junadi. Trupla s glavama virila su iz otvorene jame duge 15 i široke dva metra. Nekoliko metara dalje nalazila su se improvizirana vješala ispod kojih je bilo svježe oguljeno truplo.

– Prihranjivao sam pšenicu i vidio kako se na ovome mjestu okupljaju vrane. Pošao sam za njima i ostao zaprepašten ugledavši jamu punu junećih lešina i vješala na kojima je još bila dizalica kojom se podiže kravlji trup. Netko je tijekom noći odrao meso. Odmah sam obavijestio svoga brata, te smo pozvali policiju i veterinarske službe – ispričao je poljoprivrednik Mirko Laslo, brat predsjednika ZUSSB-a Antuna Lasla.

Još je rekao da je riječ o državnoj njivi koja je u zakupu Ivana Bogdanovića iz Gorjana, no da je zakupac ne obrađuje već tri godine. – Ovdje je 150 do 200 junadi. Najgore je što je meso stručno odrano i možda je otišlo u preradu i konzumnu prodaju. Nađena je i markica jedne uginule životinje rumunjskog porijekla i vjerujem da će se počinitelj pronaći i otkriti putovi mesa – izjavio je A. Laslo.

Takvu sumnju potvrđuje i njegov brat, rekavši kako je jedan mještanin proteklih dana viđao hladnjaču kako izlazi iz te njive. Dok istraga traje, županijski veterinarski inspektor Želimir Hajek naredio je zatrpavanje lešina kako bi se spriječilo širenje zaraze.


----


Zasada je poznat identitet jednog počinitelja i jedne farme s koje su dovezene goveđe strvine otkrivene jučer popodne na polju oko četiri kilometra udaljenom od Đakovačke Satnice, doznaje se danas od glasnogovornika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Mladena Pavića.

Prema prvim spoznajama Ministarstva, meso od goveđih strvina korišteno je za prehranu mesoždera u jednom zoološkom vrtu (neslužbeno doznajemo u Našicama) i za hranu psima, a korištene su i kože, rekao je Pavić.

S obzirom da je dio strvina odmah bio zakopan, još se ne zna njihov točan broj, a Ministarstvo procjenjuje da ih je između 50 i 100, rekao je Pavić.

Po stanju strvina pretpostavlja se da su na to područje dopremane već duže vrijeme, tijekom nekoliko mjeseci. Zasad se zna da su dopremane s jedne farme, ali vjerojatno ih je bilo više, dodao je.

Veterinarske službe još su jučer popodne sanirale to područje, dezinfincirale ga, a strvine su zakopane, rekao je Pavić.

Pavić je rekao da je u tijeku istraga kojom će se utvrditi jesu li markice zloupotrebljene, koji su razlozi uginuća životinja, to jest jesu li bile bolesne, zašto nisu bile otpremljene u kafileriju, njihov točan broj te sve okolnosti ovoga slučaja. Ministarstvo će nakon završene istrage objaviti imena počinitelja i protiv njih podnijeti kaznene prijave.

Nelegalno odlagalište na polju oko četiri kilometra udaljenom od Đakovačke Satnice jučer poslijepodne otkrila su dvojica seljaka. Na jednoj od strvina otkrivena je markica rumunjskog podrijetla.


::IZ MEDIJA::
Meso s lešina završilo u mesnicama?!(Večernji list)
Ministarstvo: Znamo s koje su farme dovezene strvine (Večernji list)

26.02.2007. u 10:25 • 0 KomentaraPrint#

Velik broj životinjskih i biljnih vrsti u Brazilu izumrijet će zbog rasta temperatura izazvanih klimatskim promjenama. Rast temperatura donosi sušu, bolesti i kišne oluje u područjima Pantanala i amazonskim kišnim prašumama.

::IZ MEDIJA::
Warming may kill off Brazil species, studies find (Reuters)

26.02.2007. u 10:06 • 0 KomentaraPrint#

ROĐENO JANJE S PET NOGU

Kanadsko mjesto Miami County 'dobilo' je janje s pet nogu. Naime, janjetu, u vlasništvu obitelji Evans, peta noga je izrasla iz abdomena.

26.02.2007. u 09:13 • 0 KomentaraPrint#

nedjelja, 25.02.2007.

U BEČU SASTANAK 500 STRUČNJAKA OKO PLANA ZA BORBU PROTIV NOVIH ZARAZNIH BOLESTI

Oko petstotinjak međunarodnih stručnjaka iz 65 zemalja sastalo se u Beču kako bi osmislili plan za borbu protiv novih zaraznih bolesti poput ptičje gripe uz posljedice klimatskih promjena i masovnog turizma.

International Meeting on Emerging Diseases and Surveillance

International Society for Infectious Diseases (ISID)
World Health Organization (WHO)
World Organisation for Animal Health (OIE)


::IZ MEDIJA::
Experts look for new ways to fight infectious diseases (AFP)

25.02.2007. u 12:51 • 0 KomentaraPrint#

ZNANSTVENICI ZABRINUTI ZBOG NAGLOG RASTA TEMPERATURE VODE U VELIKIM JEZERIMA

Voda u Lake Superior, jednom od Velikih jezera, iznimno se brzo zagrijava. Temperatura vode zagrijava se gotovo duplo brže od temperature zraka, više od 4°C od prosječne temperature na površini. Povišena temperatura ima dramatične efekte. U posljednjih 20 godina Lake Superior izgubio je gotovo sav ledeni pokrov na površini. Usporedno sa time, razina vode iznimno se smanjuje posljednjih par godina.

University of Minnesota-Duluth's Large Lakes Observatory
Large Lake Observatory

::IZ MEDIJA::
Scientists wary of Lake Superior warming (AP)

25.02.2007. u 11:44 • 0 KomentaraPrint#

OKO 50 000 ZNANSTVENIKA UDRUŽILO SE KAKO BI PROUČILI EFEKTE KLIMATSKIH PROMJENA NA POLARNE REGIJE I LED

Više od 50 000 znanstvenika iz 63 zemlje posvetilo je svoju pažnju mjerenjima posljedica klimatskih promjena, koristeći ledolomce, satelite i podmornice kako bi proučili sve od efekata solarne radijacije na polarnu atmosferu do egzotičnog morskog svijeta u dubinama ispod antarktičkog leda.

Međunarodna polarna godina okuplja 228 istraživačkih projekata sa ciljem promatranja zdravlja polarnih regija na Zemlji kao i posljedica globalnih klimatskih promjena. Najveći međunarodni istraživački program u posljednjih 50 godina počinje 1.ožujka i završava početkom 2009. godine.


U Parizu je pokrenut jedan od najvećih istraživačkih projekata u posljednjih 50 godina -International Polar Year (IPY), vrijedan 1,5 milijardi dolara, u sklopu kojeg bi trebali biti istraženi južni i sjeverni pol.

U istraživanju, koje će trajati dvije godine na više od 200 projekata, među kojima će najvažniji biti klimatske promjene, radit će tisuće znanstvenika iz više od 60 zemalja.

To je četvrti IPY od 1882. godine, ali prvi koji bi jasno trebao pokazati utjecaj čovjeka na klimatske promjene.

Za podrobno istraživanje polova koristit će ledolomce, satelite i podmornice.

Znanstvenici tvrde da se globalno zatopljenje na polovima očituje znatno brže nego u ostalim područjima planeta. Jedno od ključnih pitanja na koja će znanstvenici pokušati odgvoriti je mogućnost porasta razine mora zbog otapanja ledenih pokrivača na Greenlandu i Antarktiku. Ledeni pokrivač Južnog pola sadrži oko 90 posto ukupnih zaliha slatke vode. Kad bi se u potpunosti otopio, razine mora u svijetu podigle bi se za 200 metara.

Studija će također ispitati utjecaj klimatskih promjena na milijune ljudi koji žive na Arktiku, te na morske oblike života ispod leda Antarktika.


The International Polar Year


::IZ MEDIJA::
Researchers take poles' temperature (AP)

25.02.2007. u 11:28 • 0 KomentaraPrint#

BOLIVIJU POGODILE NAJTEŽE POPLAVE U POSLJEDNJIH 25 GODINA

Stanovništvo bolivijske zapadne ravnice pogodila je najteža poplava u posljednjih 25 godina. Poginulo je najmanje 35 ljudi, a 69 tisuća ljudi ostalo je odsječeno od ostatka zemlje. Vlada priprema hitnu evakuaciju s poplavljenih područja.

Voda je odnijela dijelove autocesta pa stanovnici nisu u mogućnosti napustiti poplavljena područja. Na sjeveroistoku pokrajine Beni utopilo se čak 22 tisuće grla stoke. Na televizijskim snimkama pokrajine Beni iz vode jedva vire krovovi kuća i vrhovi viših stabala. U susjednoj pokrajini Santa Cruz poplavljeno je više od 210 tisuća hektara obrađenih poljoprivrednih površina, što je oko 20 posto ukupnih obrađenih površina.

Ujedinjeni narodi pozvali su u pomoć Japan, Francusku, Španjolsku, Italiju, Argentinu, Čile, Venezuelu, Peru, Brazil i Sjedinjene Države. Beni je jedan od najnižih bolivijskih pokrajina i u posljednjih nekoliko mjeseci pogođena je velikim kišama. Jedna od bolivijskih najvećih rijeka, Mamore, nabujala je i prepolovila zemlju na dva dijela. Ne padne li u skladu s očekivanjima razina vode tijekom vikenda postoji opravdana bojazan kako će voda ugroziti Trinidad.

25.02.2007. u 10:18 • 0 KomentaraPrint#

NA SUMATRI SE POJAVILA PTICA ZA KOJU SE VJEROVALA DA JE IZUMRLA

Pojava iznimno rijetke ptice kukavice na Sumatri, za koju se vjeruje da je izumrla zaprepastila je znanstvenike.

::IZ MEDIJA::
Biologists record call of rare bird (Reuters)

25.02.2007. u 09:57 • 0 KomentaraPrint#

SNJEŽNE OLUJE ODNIJELE 9 ŽIVOTA U SAD-u

Najmanje je 9 ljudi izgubilo život na srednjem zapadu SAD-a usluijed jakih snježnih mećava.

::IZ MEDIJA::
Nine die as snow, freezing rain sock US midwest, east (AFP)

25.02.2007. u 06:30 • 0 KomentaraPrint#

subota, 24.02.2007.

EPIDEMIJA MENINGITISA U UGANDI

::IZ MEDIJA::
Meningitis outbreak kills at least 110 in Uganda (AFP)

24.02.2007. u 12:50 • 0 KomentaraPrint#

BRITANCI KOJI ŽIVE U OBALNIM POJASEVIMA STRAHUJU OD POSLJEDICA KLIMATSKIH PROMJENA

Happisburgh

::IZ MEDIJA::
Coastal Brits fret about climate change (AP)

24.02.2007. u 11:54 • 0 KomentaraPrint#

IZBUŠEN INA-in CJEVOVOD MOLVE-IVANIĆ-GRAD

INA-ina Služba za informiranje izvijestila je o istjecanju ugljikovodika na cjevovodu Molve-Ivanić Grad, kod Brezovca, na bjelovarskom području.

U priopćenju se navodi kako su radnici INA-e i PLINACO-a, prilikom redovitog obilaska zajedničke trase cjevovoda u blizini aerodroma Brezovac, ispod nasipa bivše željezničke pruge Bjelovar-Garešnica, uočili smrznutu zemlju iznad trase svojih tehnoloških cjevovoda. O tome su odmah obavijestili odgovorne u INA-Naftaplinu te tijela državne i županijske uprave, a po dolasku na lokaciju eksplozimetrom su izmjerili isparavanje ugljikovodika iznad smrznutog dijela oranice. Nakon što je otkopan cjevovod utvrđeno je kako je najvjerojatnije riječ o namjernom bušenju cijevi iz koje su istjecali ugljikovodici, ističe se u priopćenju INA-e. Budući da je na spomenutoj trasi cjevovoda prijašnjih godina bilo više pokušaja krađe ugljikovodika iz cijevi, sumnja se na krađu, pa je obaviještena i Policijska uprava Bjelovarska. Sanacija cjevovoda i okoliša će trajati nekoliko dana. Naime, cijev će se isprazniti i to dijelom odvoženjem ugljikovodika s cisternama, a dijelom će se morati spaljivati na baklji. Zbog smrzavanja zemlje većih posljedica za okoliš nema, a mjesto događaja stalno osigurava vatrogasna postrojba Sinaco-a, navodi INA-ina Služba za informiranje.

::IZ MEDIJA::
Lopovi probušili cjevovod kako bi krali plin (Glas Slavonije)
Izbušen INI-in cjevovod Molve-Ivanić Grad (Dnevnik.hr)

24.02.2007. u 11:24 • 0 KomentaraPrint#

NACIONALNA STRATEGIJA PROTIV DEBLJINE

Podizanje svijesti o važnosti pravilne prehrane i povećanje tjelesnih aktivnosti djece i odraslih, glavni su ciljevi Nacionalne strategije za prevenciju i sprečavanje prekomjerne težine, koja će biti predstavljena na sutrašnjem okruglom stolu "Kako liječiti debljinu".

Po riječima načelnice Odjela za primarnu zdravstvenu zaštitu Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi dr. Sanje Predavec, plan aktivnosti od 2007. do 2011. godine predviđa reviziju postojećih prehrambenih standarda i normativa, te edukaciju svih sudionika u odgojno-obrazovnom procesu.

Djecu treba potaknuti na zdravu prehranu, ali zdrave prehrambene navike trebaju kretati iz obitelji, rekla je Predavec Hini.

Sportski tereni i dvorane trebali bi djeci biti na raspolaganju i nakon nastave. U to bi se trebale uključiti lokalne zajednice i županije, kako bi se spriječilo njihovo iznajmljivanje.

Predavec ističe važnost organiziranja sportskih kampova u kojima bi tijekom školskih praznika, pod stručnim nadzorom, djeca boravila izvan svojeg mjesta stanovanja. U kampovima bi se, uz sportske aktivnosti, kroz zajedničke radionice djeca upoznavala sa zdravom prehranom.

Osvješćivanju važnosti zdrave prehrane trebala bi pridonijeti kampanja o poticanju dojenja tijekom prvih šest mjeseci djetetova života, koja je također sastavni dio Nacionalne strategije.

Istraživanje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o stanju uhranjenosti i prehrambenim navikama školske djece u Hrvatskoj 2004. godine pokazalo je da je 69,5 posto djece normalno uhranjeno, 11 posto ih ima povećanu tjelesnu težinu, dok ih je 5,5 posto pretilo. Pothranjene djece bilo je samo jedan posto.

Podaci o načinu života hrvatskih školaraca s obzirom na kretanje još su alarmantniji - do 39 posto djece u dobi od 11 do 15 godina dnevno televiziju gleda više od četiri sata, dok do 19 posto dječaka dnevno za računalom provodi više od tri sata.

Podaci o odraslima pokazuju da povećanu tjelesnu težinu ima 58,2 posto žena i 68,3 posto muškaraca, dok je 22,7 posto žena i 21,6 posto muškaraca pretilo.

S druge strane, sportom se tri puta tjedno bavi samo 17 posto muškaraca i tek četiri posto žena.

Istraživanje Akademije medicinskih znanosti provedeno 2004. godine među populacijom starijom od 65 godina, pokazalo je da dvije trećine ima prekomjernu tjelesnu težinu.

Debljina utječe na razvoj kroničnih nezaraznih bolesti, kao što su povišen krvni tlak, kardiovaskularne bolesti, dijabetes, te neka maligna oboljenja, kao što je rak debelog crijeva, upozorava Predavec.

Prekomjerna težina i njezine posljedice mogu se spriječiti samo zdravim prehrambenim navikama i sportom - djeca bi se svakodnevno tjelesnim aktivnostima trebala baviti oko sat vremena, a odrasli oko pola sata.

::IZ MEDIJA::
Nacionalna strategija: protiv debljine zdravom prehranom i kretanjem (Večernji List)

24.02.2007. u 10:22 • 0 KomentaraPrint#

ŠVICARSKA POTVRDILA DAJE 2007. NAJTOPLIJA GODINA IKADA ZABILJEŽENA

MeteoSuisse

::IZ MEDIJA::
Swiss confirm warmest winter on record (AFP)

24.02.2007. u 08:19 • 0 KomentaraPrint#

petak, 23.02.2007.

SNJEŽNA OLUJA BLOKIRALA DANSKU

Snažna snježna oluja u Danskoj prouzročila je brojne poteškoće u prometu. Prekinute su željezničke i autobusne linije i otkazani gotovo svi letovi zrakoplova.

Zrakoplovna kompanija SAS airline otkazala je danas čak 93 leta sa zračne luke u Kopenhagenu, a tijekom dana u funkciji je samo jedan trak autoceste. Otkada je počelo nevrijeme, negdje u srijedu poslijepodne, otkazano je čak 400 letova. Policija i službe za hitne slučajeve upozoravaju stanovnike da ne napuštaju domove ukoliko nije krajnja nužda, a tijekom noći očekuje se novi snijeg. U raščišćavanje cesta uključila se i vojska. Jedan od djelatnika službe za održavanje ceste poginuo je u sudaru s kolegom za vrijeme posipavanja soli po ulicama. Na teren je izašlo čak 9 000 vozila za raščišćavanje snijega. Glavne ceste kojima se prilazi Aarhusu, drugom po velićini Danskom gradu također su zatvorene.

23.02.2007. u 10:41 • 0 KomentaraPrint#

KINESKE JUŽNE PROVINCIJE SUOČENE SA NESTAŠICOM PITKE VODE

Iznimna suša na jugozapadu Kine ostavila je više od milijun ljudi bez pitke vode. Razina vode u rijeci Yangtze naglo se smanjuje. Čak 1 400 tona vode nestaje u roku od samo par sati.

::IZ MEDIJA::
Southern Chinese province tries to end water waste (Reuters)
One million in China face water shortage (AFP)

23.02.2007. u 10:12 • 0 KomentaraPrint#

SVE VEĆA POPULACIJA VUKOVA U NJEMAČKOJ

::IZ MEDIJA::
THE RETURN OF WOLVES TO GERMANY - "Fears Are Being Stoked" (Spiegel)

23.02.2007. u 09:01 • 0 KomentaraPrint#

EPIDEMIJA BJESNOĆE U SLUNJSKOM KRAJU

U tri sela pokraj Slunja - Donjem Primišlju, Šlivnjaku i Dubravama - tijekom veljače zabilježena je epidemija bjesnoće.

Od bolesti su stradali vuk i tri lisice, a četiri psa i šest mačaka eutanizirano je jer su bili u kontaktu sa zaraženim životinjama. Za šest pasa, pak, propisana je šestomjesečna karantena.

- Stanovnici Donjeg Primišlja policiji su javili da u blizinu kuća dolazi vuk. Alarmirani su lovci i veterinari, a reagirali su i djelatnici Veterinarskog instituta iz Zagreba. Pronašli su vuka i uspavali ga.

Dok su ga vozili u Zagreb, preminuo je, a analizom je utvrđeno je da je bio bijesan - rekla je viša županijska veterinarska inspektorica Ivana Kubelka te dodala da bjesnoća među divljim životinjama u ovo doba godine nije rijetkost.

Najgore je prošao Milorad Karamarković kojega je napao njegov ljubimac, tromjesečni terijer Mrki.

- Čuo sam lavež i cviljenje oko 2 sata u noći. Istrčao sam van i vidio lisicu kako iz kućice izvlači Mrkija. Počeo sam vikati pa je pobjegla.

Mrki se poslije dan - dva počeo čudno ponašati, prestao je piti vodu i jesti, a postao je i agresivan. Ustvari, potpuno je poludio i grizao sve oko sebe, lim, drvo.

Kad sam mu se našao u blizini, zaletio se prema meni, skočio, ugrizao me za prepone i pobjegao. Zvao sam Hitnu pomoć koja me odvezla u Dom zdravlja Slunj gdje sam dobio injekciju.

Mrki je napao i susjeda Iliju Komadinu koji ga je zatukao lopatom i zakopao. Poslije su ga veterinari otkopali, analizirali i rekli da je bio bijesan.

Kako je bio u kontaktu s tri moje mačke, njih su veterinari uspavali, a pas Ćiro, koji je cijepljen, mora biti šest mjeseci na lancu - ispričao je Karamarković, mazaći ljubimca mješanca Ćiru.

Prava drama odvijala se i nedaleko kuće Milića Sikirice, čijih je pet pasa rastrgalo bijesnu lisicu.

Posavski goniči Floki i Liso morali su biti uspavani jer nisu cijepljeni, a posavski gonič Capo, tornjak Roka i hrvatski ovčar Cigo također će na lancu provesti sljedećih šest mjeseci.

Uspavljivanje životinja posebno je pogodilo Milićeva 12-godišnjeg sina Miodraga koji nije mogao suspregnuti suze za voljenim ljubimcima.

Vuk vjerojatno dolutao iz Generalskog Stola

Dr. vet. med. Damir Škrtić iz Generalskog Stola, općine na čijem su području u posljednje dvije godine vukovi zaklali i pojeli gotovo 30 pasa, rekao je da je bijesni vuk iz Donjeg Primišlja vjerojatno jedan od tih s njegova područja jer vukovi imaju velik radijus kretanja.

- Prije nekoliko mjeseci o našem je problemu ovdje održan okrugli stol na kojem su govorili stručnjaci za vukove iz Ministarstva kulture. Rekli su da je bjesnoća, nakon krivolova i prometnih nesreća, treći uzrok smrtnosti vukova te uporno naglašavali da slučaj bjesnoće te vrste divljih životinja odavno nije zabilježen. Događaj iz Donjeg Primišlja ih demantira i ponovno aktualizira pitanje ugrožavaju li te zvijeri čovjeka - zaključio je Škrtić.


::IZ MEDIJA::
Oko Slunja vlada epidemija bjesnoće među životinjama (Jutarnji list)

23.02.2007. u 08:30 • 0 KomentaraPrint#

četvrtak, 22.02.2007.

KOD NOVOG ZELANDA ULOVLJENA 10-METARSKA LIGNJA

::IZ MEDIJA::
New Zealand fishermen land massive squid (Reuters)
First Videos of Deep-Sea Squid Reveal Aggressive Predator (LiveScience)

22.02.2007. u 12:16 • 0 KomentaraPrint#

BJESNOĆA POTVRĐENA NA SLUNJSKOM PODRUČJU

Na širem slunjskom području potvrđeno je nekoliko slučajeva životinja oboljelih od bjesnoće, doznaje se od županijske veterinarske inspektorice Branke Horvatić.

Inspektorica kaže da to nije ništa izvanredno budući da se bjesnoća svake godine pojavljuje u ovo doba. Ona poziva ljude, pogotovo roditelje, da upozore djecu da se ne približavaju divljim životinjama čudnog ponašanja, a to vrijedi i za kućne ljubimce. Na području Slunja provod se sve mjere da se širenje bolest spriječi. Veterinarski institut najprije je potvrdio bjesnoću kod jednoga vuka, koji je pronađen početkom veljače u Donjem Primišlju. Na području Šlivnjaka pronađena je bijesna lisica. Također u Šlivnjaku jedan je pas mlađi od tri mjeseca ugrizao 14. veljače svog vlasnika. Štene je usmrćeno i zakopano. Kada je Zavod za javno zdravstvo javio Kubelki da se nad vlasnikom provodi zaštita od bjesnoće, ona je naredila da se tijelo šteneta iskopa i pošalje na Veterinarski institut na analizu, gdje je utvrđeno da je bilo zaraženo bjesnoćom. Dezinficirana su dvorišta, a stanovnici sela dobili su upute o rizicima i obavezi zaštite. Bijesna lisica pronađena je u Dubravama. Područje njezina kretanja, točnije dvorišta u kojima je viđena i gdje borave domaće životinje i kućni ljubimci dezinficirana su, a više mačaka i pasa za koje je utvrđeno da su bili u kontaktu s lisicom eutanazirano je ako životinje nisu bile cijepljene. Cijepljeni psi stavljeni su u karantenu od šest mjeseci. Vlasnici pasa koji nisu cijepili svoje ljubimce, bit će novčano kažnjeni, kazala je Ivana Kubelka. Također je rekla kako smatra da se ne radi o povećanom broju životinja pozitivnih na bjesnoću, a točan broj bit će objavljen u ožujku za cijelu zimu.

::IZ MEDIJA::
Na slunjskom području potvrđena bjesnoća (Dnevnik.hr)

22.02.2007. u 11:37 • 0 KomentaraPrint#

SVINJSKA KUGA NA PODRUČJU GRADA OTOKA

U dvama obiteljskim gospodarstvima na području grada Otoka u Vukovarsko-srijemskoj županiji, u kojima se ovih dana pojavila svinjska kuga, usmrćeno je ukupno 20 svinja.

Prema riječima glasnogovornika Ministarstva Mladena Pavića utvrđuje se izvor bolesti zaraženih svinja koja se, kako je rekao, teško može povezati s dosadašnjim slučajevima zaraza na vukovarskom području. Pavić je također rekao kako su zbog sumnje u svinjsku kugu u još četirima otočkim dvorištima uzeti uzorci krvi svinja koji će biti poslani na analizu.

Utvrđeno je kako su u proteklih dva mjeseca ugibale svinje u 10-ak otočkih dvorišta. Uginulo je oko 50 svinja, ali uginuća nisu prijavljena. Pretpostavlja se da je uzrok uginuća bila svinjska kuga. Otočani nemaju razloga za paniku, jer je poznato kako se svinjska kuga ne prenosi na ljude. Uspješnost suzbijanja svinjske kuge u konačnici uvijek ovisi o vlasnicima svinja i pridržavanju propisanih mjera za suzbijanje bolesti.

Prema podatcima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva zbog svinjske kuge do sada je u Hrvatskoj usmrćeno oko 12.000 svinja, a nastala šteta je devet milijuna kuna.

::IZ MEDIJA::
Zbog svinjske kuge eutanizirano 11 svinja (Dnevnik.hr)

22.02.2007. u 11:16 • 0 KomentaraPrint#

POTVRĐENA PTIČJA GRIPA NA TRIMA FARMAMA U MOSKVI

Rusija je potvrdila slučajeve ptičje gripe izrazito patogenoga soja H5N1 koji je potencijalno opasan i za ljude, na trima farmama u blizini glavnoga grada.

Od četvrtka je virus H5N1 službeno potvrđen u Moskvi, u sedam oblasti moskovske regije i u Adigeji. To nisu novi slučajevi, već isti uzorak, a uzrok se može povezati s istim mjestom. Ovaj mjesec zabilježena su uginuća peradi na malim privatnim farmama u osam oblasti moskovske regije, u susjednoj regiji Kalugi i u republici Adigeji na sjevernome Kavkazu. Od četvrtka je virus H5N1 službeno potvrđen u Moskvi, u sedam oblasti moskovske regije i u Adigeji. Još nije potvrđen u oblasti Dmitrovu i u regiji Kalugi. Zdravstvene su vlasti otkrile da su izvor svih slučajeva u moskovskoj regiji ptice kupljene u zadnja dva tjedna na tržnici Sadovodu, poznatoj i kao Ptičica. Treće pogođeno područje, Adigeja, potpuno je okruženo južnom regijom Krasnodarom gdje je H5N1 prošli mjesec poubijao perad na trima lokacijama.

To su bili prvi ruski slučajevi u 2007.

22.02.2007. u 10:46 • 0 KomentaraPrint#

CRNOMORSKE ZEMLJE TRAŽE SMANJENJE ONEČIŠĆENJA

Ministri iz 16 dunavskih i crnomorskih zemalja, među njima i iz Hrvatske, suglasili su se u petak u Bukureštu kako treba pojačati zajedničke napore za smanjenje onečišćenja vode.

Ministri vodnog gospodarstva Austrije, BiH, Bugarske, Hrvatske, Češke, Gruzije, Njemačke, Mađarske, Moldavije, Rumunjske, Rusije, Srbije, Slovačke, Slovenije, Turske i Ukrajine potpisali su sporazum o suradnji na području zaštite voda od onečišćenja. Također su dogovorili suradnju u sprječavanju poplava Dunava, koje su prošle godine nanijele ogromnu materijanu štetu.

Njihovu inicijativu za smanjenjem zagađenja vode podupire UN-ov program za razvoj (UNDP), Europska unija i Svjetska banka. Rumunjski predsjednik Traian Basescu, koji je nazočio sastanku, zauzeo se također za širenje međunarodne suradnje u borbi protiv globalnog zatopljenja, upozorivši kako nam "vremenske neprilike pokazuju da smo počinili velike pogreške".

22.02.2007. u 10:44 • 0 KomentaraPrint#

EUROPA UPOZORENA NA NUŽNOST PLANIRANJA PLANA ZA PTIČJU GRIPU

::IZ MEDIJA::
Europe warned on flu pandemic planning (Financial Times)

22.02.2007. u 10:41 • 0 KomentaraPrint#

ŠANGAJ SE SPREMA ZA BORBU PROTIV INVAZIJE KOMARACA

::IZ MEDIJA::
Shanghai scrambles to stop mosquito invasion (Reuters)

22.02.2007. u 07:12 • 0 KomentaraPrint#

srijeda, 21.02.2007.

KRAVLJE LUDILO U PORTUGALU I KANADI

::IZ MEDIJA::
Second human case of mad cow suspected in Portugal (AFP)
Portugal Lab Tests: 2nd Case Of Human Form Of Mad Cow Disease (Cattle Network)
Ninth case of mad cow disease confirmed in Canada (Iowa Farmer Today)

21.02.2007. u 18:32 • 5 KomentaraPrint#

MOZAMBIK U STANJU PRIPRAVNOSTI ZBOG CIKLONA FAVIO

Vlasti u Mozambiku zemlju su stavili u najviše stanje pripravnosti očekujući približavanje ciklona Favio. Očekuje se da će ciklon udariti u Mozambik vjetrovima jačim od 175 km/h. Centralni i južni dijelovi zemlje bit će najgore pogođeni.

Mozambik se još uvijek oporavlja od nedavnih poplava koje su 120 000 ljudi ostavile bez domova.

IFRC: EMERGENCY APPEAL
DONATE Online


::IZ MEDIJA::
Fear as cyclone nears Mozambique (BBC)
Mozambique floods: baby Marta threatened by Cyclone Favio (IFRCRCS)

21.02.2007. u 18:19 • 0 KomentaraPrint#

NOVI SLUČAJEVI PTIČJE GRIPE U RUSIJI

::IZ MEDIJA::
Dead birds being tested for H5N1 in Russia (AP)
Russia suspects exotic birds caused bird flu outbreak (AFP)
Russia finds bird flu in new region, suspects more (Reuters)
Russia's veterinary service predicts more H5N1 bird flu cases in fowl around Moscow (Pravda)

21.02.2007. u 18:16 • 0 KomentaraPrint#

EPIDEMIJA KOLERE U ETIOPIJI - 680 MRTVIH, 60 000 ZARAŽENIH

680 die in Ethiopia cholera outbreak (AP)

21.02.2007. u 18:12 • 0 KomentaraPrint#

http://news.yahoo.com/i/1539;_ylt=AhDClKLnNKgeiNLjhJV1QxnMWM0F
http://news.yahoo.com/i/534;_ylt=An6xA4yeVweCnR52jHv.BGDMWM0F
http://news.yahoo.com/i/1507;_ylt=AnEsxh0g7168Zt50vgmScwbMWM0F
http://news.yahoo.com/i/594;_ylt=AhZ0omZHyD69ZBX6ccny_v7MWM0F

21.02.2007. u 16:32 • 0 KomentaraPrint#

POTRES 5,9 POGODIO ISTOK TURSKE

5.9 quake causes damage in eastern Turkey; no report of casualties (AFP)
Turkey earthquake causes slight damage (AP)

21.02.2007. u 16:28 • 0 KomentaraPrint#

AAAS: KLIMATSKE PROMJENE NAJVEĆA SU PRIJETNJA ČOVJEČANSTVU!

Najveće svjetsko znanstveno društvo izrazilo je zabrinutost za globalno zatopljenje nazivajući taj fenomen " najvećom prijetnjom društvu".
To je prvi konsenzus i službena izjava američkog udruženja za unapređenje znanosti (AAAS) o globalnom zatopljenju. I to samo tjedan dana nakon međunarodnog panela o klimatskim promjenama koji je trenutačno najmjerodavniji službeni dokument o stanju i posljedicama globalnog zatopljenja.

American Association for the Advancement of Science - AAAS
Intergovermental Panel on Climate Change - IPCC

::IZ MEDIJA::
Science group: Warming a mounting threat (AP)

21.02.2007. u 15:43 • 0 KomentaraPrint#

EU DONIJELA ODLUKU O SMANJENJU EMISIJE ŠTETNIH STAKLENIČKIH PLINOVA ZA 20% DO 2020. GODINE

EU backs target to cut CO2 emissions (AP)
EU officials agree to 20% cut in carbon dioxide emissions by 2020 (USA Today)

21.02.2007. u 15:39 • 0 KomentaraPrint#

MEĐUNARODNE KORPORACIJE I ORGANIZACIJE SLOŽILE SE OKO SMANJENJA EMISIJE ŠTETNIH STAKLENIČKIH PLINOVA

Gotovo 100 korporacija, međunarodnih organizacija i stručnjaka složilo se sa planom smanjenja emisije štetnih stakleničkih plinova apelirajući na svjetske vlade da hitno reagiraju na probleme globalnog zatopljenja.

Global Roundtable on Climate Change

::IZ MEDIJA::
International group sets plan to curb global warming (Reuters)
90 International Companies Call for Action on Climate Change (LiveScience)
Corporate titans launch new climate change campaign (AFP)

21.02.2007. u 15:29 • 0 KomentaraPrint#

DAN BORBE PROTIV PUŠENJA

Jedna od ubojitih ovisnosti koja čovjekov život skraćuje i za 10 godina svakako je pušenje. Podaci su zabrinjavajući jer u Hrvatskoj puši svaka treća odrasla osoba. Stoga je 21. veljače proglašen za Nacionalni dan borbe protiv pušenja. Dr. Verica Kralj, voditeljica Odjela za prevenciju kardiovaskularnih bolesti, ističe da pušenje povećava rizik od tridesetak bolesti - od raka bronha i pluća do krvožilnih i srčanih. Pušenje je posebno velik problem na radnom mjestu jer nepušači također postaju žrtve pobola od duhanskog dima.

Smoking changes brain the same way as drugs: study (Reuters)

21.02.2007. u 15:26 • 0 KomentaraPrint#

EPIDEMIJA OSPICA U SJEVERNOJ KOREJI ODNOSI ŽIVOTE

Epidemija ospica odnijela je četiri života i zarazila oko tri tisuće milijuna ljudi u Sjevernoj Koreji.

Komunistički diktator zatražio je pet milijuna doza cjepiva kako bi se spriječilo širenja te bolesti, dodaje su svom priopćenju Međunarodna federacija Crvenog križa i Crvenog polumjeseca. Od studenoga 2006. dijagnosticirano je da su tri tisuće osoba u Narodnoj Republici Koreji zaražene ospicama. U tijeku je kampanja cijepljenja. Sjeverna Koreja je objavila da je iskorijenila ospice 1992. godine.

Prema Crvenom križu, u posljednjih nekoliko mjeseci u Sjevernoj Koreji su se pojavili i brojni slučajevi šarlaha i tifusa gdje je zdravstveni sustav vrlo manjkav, oko 23 milijuna stanovnika ima zbog pothranjenosti oslabljen imunološki sustav.

N Korea 'hit by measles epidemic' (BBC)

21.02.2007. u 15:10 • 0 KomentaraPrint#

EKOINCIDENT: MAZUTNI OBLAK PREKRIO AUTE U SISKU, LOŽIVO ULJE ISCURILO U KUPU

Na pogonu KP-4 u Ininoj Rafineriji u Sisku nešto poslije 15 sati zbog kvara na sigurnosnom ventilu nastao je mazutni oblak koji je pao na taj dio tvorničkoga kruga i obližnje parkiralište, a dio sirovine, riječ je o loživu ulju, završio je u Kupi kroz kanalizaciju.

Glasnogovornik Ine Bojan Vinek priopćio je da je sigurnosni ventil aktiviran kad je pogon puštan u rad, no da nije bilo ni požara ni eksplozija, a ni ozlijeđenih. No, potvrdio je da je kroz kanalizaciju dio tekućine, a riječ je o loživu ulju, završio u Kupi. Odmah su napravljene brane da se zaustavi onečišćenje, te su obaviještene ekološka i vodoprivredna inspekcija. Cijeli incident trajao je 15-ak minuta. Inine ekipe s mjerodavnim inspekcijama i policijskim djelatnicima na mjestu događaja utvrđuju uzrok kvara na pogonu i obavljaju očevid na oštećenim vozilima, njih oko 150.

INA će nadoknaditi štetu na automobilima koje su oštetile čestice mazutnog oblaka. Vlasnici vozila ističu kako se taj sloj mazuta ne će moći isprati te da će od Ine tražiti naknadu štete. INA je osnovala i posebno povjerenstvo da se vidi zbog čega je došlo do aktiviranja sigurnosnog ventila. Glavni državni vodopravni inspektor Željko Makvić izjavio je večeras da je žurnom intervencijom stručnjaka i ostavljanjem brana spriječeno veće onečišćenje vodotoka loživim uljem, koje se zbog kvara na pogonu INA-ine Rafinerije u Sisku izlilo kroz kanalizaciju u Kupu.

U Sisku mazutni oblak pao na automobile, a loživo ulje završilo u Kupi (Dnevnik.hr)

21.02.2007. u 11:40 • 0 KomentaraPrint#

utorak, 20.02.2007.

PTIČJA GRIPA U PREDGRAĐU MOSKVE

Russian bird flu spreads, officials reassure (AFP)
Dead birds being tested for H5N1 in two districts near Moscow (Pravda)

20.02.2007. u 19:32 • 0 KomentaraPrint#

ZATVOREN ZOOLOŠKI VRT NAKON POJAVE PTIČJE GRIPE U PAKISTANU

Pakistan shuts zoo after bird flu outbreak (AFP)
Bird flu outbreak in Pakistan zoo (BBC)

20.02.2007. u 18:38 • 0 KomentaraPrint#

U HRVATSKOJ SVE VEĆI BROJ DJECE S POREMEĆAJIMA U PREHRANI

Poremećaji u prehrani, kao što su anoreksija i bulimija, slični su bolestima ovisnosti i zahtijevaju dugotrajno terapijsko liječenje, upozoreno je na današnjoj tribini "Ljudsko pravo na zdravlje - poremećaji u prehrani", koju je organizirao Vladin Ured za ljudska prava.

U svijetu tri do četiri posto mladih pati od poremećaja u prehrani, istaknula je dr. Mirta Mahnik iz Zavoda za kliničku psihijatriju KBC Rebro dodajući kako je, iako u Hrvatskoj o tome ne postoje sustavni podaci, posljednjih 17 godina zabilježen trend značajnog porasta anoreksije i bulimije.

Nacionalni plan aktivnosti za prava i interese djece od 2006. do 2012., među ostalim, predviđa izradu Nacionalnog programa za promicanje dojenja, uvođenje zdrave prehrane u ustanove koje se brinu o djeci, te osiguranje dovoljnih količina pitke vode, rekla je dječja pravobraniteljica Mila Jelavić. Upozorila je kako automati za brzu prehranu ne bi smjeli biti u odgojno-obrazovnim ustanovama.

Po podacima udruge oboljelih od poremećaja u prehrani Nada, od poremećaja u prehrani u Hrvatskoj pati dva posto mladih, do čega 10 muškaraca i 90 posto žena.

Najugroženija je populacija u dobi od 10 do 30 godina. Svega 30 posto njih zatraži liječničku pomoć, dok ih 20 posto umre zbog posljedica anoreksije i bulimije.

Mila Jelavić je rekla kako je poražavajući podatak da se od poremećaja u prehrani u Hrvatskoj liječi i jedna osmogodišnja djevojčica.

Sanja Predavec iz Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi upozorila je kako je velik javno-zdravstveni problem u Hrvatskoj i prekomjerna težina, a Akcijski plan za prevenciju prekomjerne težine ima za cilj njezino smanjenje, u čemu ključnu ulogu imaju edukacija javnosti i tjelesne aktivnosti.

Po podacima Svjetske zdravstvene organizacije, djeca bi dnevno trebala vježbati jedan sat, a odrasli najmanje pola sata.

Pravo na zdravlje jedno je od osnovnih ljudskih prava, upozorili su sudionici skupa i dodali kako bi o pravilnoj prehrani djeca trebala učiti već u najranijoj dobi.

PROBLEMI S PREHRANOM MLADIH
*15 posto mladih nikad ne doručkuje
*svaki treći jedne jedan komad voća dnevno
*svaki četvrti ima dnevno jedan obrok povrća
*13,4 posto mladih je mršavo
* jedna posto je pothranjeno
*30 posto mladih ima poremećaje u prehrani
*3 do 4 posto mladih ima probelma s bulimijom ili anoreksijom


::IZ MEDIJA::
U Hrvatskoj sve veći broj djece s poremećajima u prehrani (Večernji list)
Od 90-ih zbog anoreksije umrlo 15 djevojaka (Jutarnji list)
Policija privodi na hranjenje (Net.hr)

20.02.2007. u 15:16 • 0 KomentaraPrint#

IZ BABILONA: Legalizacija pornografije s djecom od 14 do 17 godina?!?

Modifikacija postojećeg mađarskog kaznenog zakona omogućila bi legalizaciju snimanja i čuvanja za privatnu upotrebu pornografskoga materijala s osobama u dobi od 14 do 17 godina, službeno je priopćeno.

Ministarstvo pravosuđa kaže da je nacrt toga prijedloga što ga je prošli mjesec objavio ministar pravosuđa Jozsef Petretei, u skladu s normama Europske unije koje državama članicama daju pravo da to pitanje regulira na nacionalnoj razini.
No oporbeni zastupnici napadaju taj prijedlog i tvrde da je to
"legalizacija pedofilije", a jedna organizacija za zaštitu obitelji
opisala ga je kao "predvorje prostitucije".
Petretei je jučer rekao da se prijedlog temelji na činjenici da je 14 godina u Mađarskoj zakonska dob za pristanak na spolne odnose.
"Ako osobe od 14 godina smatramo dovoljno zrelima da pristanu na spolne odnose, onda treba dopustiti i... mogućnost da se to snima", rekao je ministar pred zastupnicima.
Dodao je da ako to pitanje vrijeđa "moralnu osjetljivost" zastupnika, oni mogu predložiti izmjene zakona.
"To je skandalozno", rekao je za državnu televiziju Miklos Soltesz iz oporbene demokršćanske narodne stranke.
"Isprva smo mislili da je zamisao legalizacije dječje pornografije vladina ludost... Ali čini se da oni to ozbiljno misle".


Prisjetimo se, prošle je godine u Nizozemskoj propao pokušaj osnivanja pedofilske stranke.

To je samo jedan korak bliže Sodomi i Gomori.

Mađarska bi legalizirala pornografiju s mladima od 14 do 17 godina (Jutarnji list)

20.02.2007. u 15:01 • 0 KomentaraPrint#

POTRES 6,6 POTRESAO INDONEZIJU

Strong quake hits Indonesia (AFP)

20.02.2007. u 12:31 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 19.02.2007.

PTIČJA GRIPA U MOSKVI, RUSIJA U PANICI

::IZ MEDIJA::
Bird flu virus breaks out in Moscow region, poses lethal danger to humans (Pravda)
More suspected bird flu cases found beyond Moscow region (AFP)
Russians unruffled by bird flu scare (AFP)
Estonia bans bird sales after Russian H5N1 flu outbreak (AFP)

19.02.2007. u 18:41 • 0 KomentaraPrint#

MISIJA THEMIS: NASA LANSIRALA 5 SATELITA KAKO BI OTKRILA UZROK SNAŽNIH ELEKTROMAGNETSKIH OLUJA U ZEMLJINOJ ATMOSFERI

Pet specijalnih satelita poslano je raketom u zemljinu orbiru na misiju da pronađe izvor snažnih geomagnetskih svemirskih oluja u zemljinoj atmosferi koje oštećuju komunikacijske satelite i zrače visokom razinom radijacije astronaute i putnike aviona koji lete na sjevernim latitudama. To je najveći broj sondi i satelita koje je NASA ikada lansirala na jednoj raketi.

Jedna od teorija je da se te svemirske oluje stvaraju na visinama od 80 000 km iznad zemljinog ekvatora uslijed elektromagnetskih turbulencija koje ometaju dotok ostalih čestica iz svemira. Druga pak teorija govori da se te oluje stvaraju na visinama od 150 000 km iznad ekvatora sa spontanim pretvaranjem magnetske energije u toplinu. Te čestice ubrzavaju i oslobađaju energiju koja stvara oluje.

NASA - Themis Mission

::IZ MEDIJA::
Satellites launch on substorm mission (AP)
NASA launches five-satellite rocket (CNN)

19.02.2007. u 15:53 • 0 KomentaraPrint#

nedjelja, 18.02.2007.

EPIDEMIJA KOLERE U KONGU USMRTILA 82 LJUDI

82 killed in Congo cholera epidemic (AFP)

18.02.2007. u 18:44 • 0 KomentaraPrint#

UN IZRAĐUJE STRATEGIJU OBRANE OD ASTEROIDA

Skupina bivših astronauta i kozmonauta zabrinuta je činjenicom da bi barem jedan asteroid mogao doći u sraz sa Zemljom 2036. godine.

UN radi na dokumentu globalne politike obrane od asteroida. Asocijacija svemirskih istraživača (ASE) zadužena je za izradu strategije. NASA trenutačno prati 127 objekata u blizini Zemlje (NEO) koji su u mogućnosti doći u sraz sa Zemljom. Prvi sastanak dogovoren je za svibanj ove godine u Strasbourgu. Službeni dokument bit će prezentiran pred UN-om 2009. godine.

Association of Space Explorers (ASE)
NASA: Near-Earth Object Program (NEO)

::IZ MEDIJA::
UN's new mission: saving the Earth from asteroids (The Independent)
Action plan for killer asteroids (BBC)

18.02.2007. u 16:14 • 0 KomentaraPrint#

subota, 17.02.2007.

STRUČNJACI UPOZORAVAJU: GLOBALNO ZATOPLJENJE JE KATASTROFA ZA ČOVJEČANSTVO

Aim for low world warming despite hardship: scientist (Reuters)
Sachs warns of global warming disaster (AP)

17.02.2007. u 16:24 • 0 KomentaraPrint#

petak, 16.02.2007.

JAKE KIŠE I POPLAVE NE STAJU VEĆ VIŠE OD MJESEC DANA U BOLIVIJI

Najmanje je 35 ljudi izgubilo život, a 10 ih se još smatra nestalima u jakim kišama koje od početka mjeseca ne staju u Boliviji. Poplave su pogodile oko 340 000 ljudi. Na istoke zemlje vodostaj ne prestaje rasti već tri tjedna. Vlada je proglasila stanje elementarne nepogode te traži međunarodnu pomoć.

Za dva mjeseca jakih kiša zaslužan je El Nino.

::IZ MEDIJA::
No end to deadly Bolivian floods (BBC)
Thousands hit by Bolivia flooding (BBC)
Torrential rains and cold affect thousands of families in Bolivia (IFRC)

16.02.2007. u 18:25 • 0 KomentaraPrint#

OTKRIVENO 15 NOVIH PTIČJIH VRSTA U SJEVERNOJ AMERICI

Genetics reveal 15 new N.American bird species (Reuters)

16.02.2007. u 16:27 • 0 KomentaraPrint#

četvrtak, 15.02.2007.

Potresi su prošle godine odnijeli 6 064 života diljem svijeta, znatno manje nego dvije godine ranije. Oko 5 700 ljudi poginulo je u potresu magnitude 6,3 koji je pogodio Javu u Indoneziji 26. svibnja.

Broj smrti od potresa prošlih godina:

2005: 89,354
2004: About 284,000 (largely due to the quake-induced Indonesian tsunami)
2003: 33,819
2002, 1,711

The figures come from the U.S. Geological Survey and and the United Nations Office for Coordination of Humanitarian Affairs.

Nearly 70 earthquakes are recorded every day around the world by the USGS. Millions more each year go undetected because they are very small or occur in remote locations. On average, there are 17 major earthquakes (magnitude 7.0 to 7.9) and one great earthquake (8.0 or higher) each year worldwide. In fact, each year since 2000 has seen one great temblor except for 2002, when there was none, and 2004 when there were two.

Asked frequently by the public whether there are more earthquakes lately, the USGS continually states that this is not the case, and the agency's data clearly shows no increase over time in temblors that are large enough to be potentially dangerous. More very small quakes are recorded now compared to decades past because seismographs are more prevalent.

Also, media coverage of disasters couple with the fact that more people live in disaster-prone regions combine to make Mother Nature seem nastier nowadays.

Even the worst years in recent memory are nothing like 1556. On Jan. 23 that year, an earthquake thought to have been magnitude-8 killed an estimated 830,000 people in Shansi, China. The deadliest U.S. earthquake in history struck San Francisco on April 18, 1906. The magnitude 7.8 quake killed about 3,000 people, but many of the deaths were attributed to fires that ravaged the city.

The first great quake of 2007 already struck—an 8.2 event hit off the coast of Japan on Jan. 13. Tsunami warnings were issued but only minor waves were recorded.







LiveScience: Earthquake Deaths Down in 2006

15.02.2007. u 09:12 • 6 KomentaraPrint#

SNJEŽNE OLUJE ZATVORILE ŠKOLE, CESTE I AERODROME U SAD-U

::IZ MEDIJA::
Snowstorm closes schools, snarls travel (AP)
Winter storm cools U.S. Valentine's ardor (Reuters)
Winter's biggest snowstorm chills Valentine's Day in North America (AFP)

15.02.2007. u 09:04 • 0 KomentaraPrint#

srijeda, 14.02.2007.

ŽUTA GROZNICA POGODILA TOGO

Yellow fever in Togo (WHO)

Yellow fever (Department of Epidemic and Pandemic Alert and Response)

14.02.2007. u 10:59 • 0 KomentaraPrint#

OD POČETKA GODINE U ANGOLI OD KOLERE UMRLO 208 LJUDI

Cholera kills 208 in Angola since start of year (AFP)

14.02.2007. u 10:56 • 0 KomentaraPrint#

PTIČJA GRIPA POGODILA I TREĆE SELO NA JUGU TURSKE

::IZ MEDIJA::
Bird flu hits third village in southeast Turkey (AFP)
Four Turkish villages quarantined over bird flu fear (AFP)
Preliminary tests detect bird flu in one more Turkish village (AFP)

14.02.2007. u 10:43 • 0 KomentaraPrint#

WHO APELIRA NA MEDIJE: "NE ŠIRITE PANIKU O PTIČJOJ GRIPI!"

Don't spread panic about bird flu, WHO urges media (Reuters)

14.02.2007. u 10:35 • 0 KomentaraPrint#

ZNANSTVENICI NAGAĐAJU DA BI U TEORIJI NEKI LJUDI MOGLI RAZVITI IMUNOST NA VIRUS PTIČJE GRIPE

Study suggests possible bird flu immunity (Reuters)

14.02.2007. u 10:27 • 0 KomentaraPrint#

WHO: BILIJUN SIROMAŠNIH LJUDI PATI OD GOTOVO ISKORJENJENIH BOLESTI

WHO - Svjetska zdravstvena organizacija

::IZ MEDIJA::
One billion poor suffer from neglected diseases: WHO (Reuters)

14.02.2007. u 10:25 • 3 KomentaraPrint#

STUDIJA: RAST RAZINE MORA NAJJAČE ĆE POGODITI SIROMAŠNE ZEMLJE

Sea level rise could hit poor countries hard: study (Reuters)
Rising seas threaten Britain's best-loved beaches (Reuters)

14.02.2007. u 10:20 • 0 KomentaraPrint#

NA OBALAMA KOSTARIKE UGINULO OKO 500 PELIKANA

Costa Rica probes deaths of 500 pelicans (AP)

14.02.2007. u 10:16 • 0 KomentaraPrint#

utorak, 13.02.2007.

TORNADO POGODIO NEW ORLEANS, NA ZAPADU SAD-a SNJEŽNE MEĆAVE I JAKI VJETROVI

Snažna oluja koja je jutros poharala New Orleans uništila je desetke kuća i poslovnih objekata, srušila krov jednog hotela i ozlijedila najmanje troje ljudi.

Najsnažniji udar vjetra osjetio se oko 3.30 sati u Westwegou koji leži na suprotnoj strani rijeke. Oluja je razbacala prikolice koje su brojnim stanovnicima grada poslužile kao kuće nakon razornog uragana Katrine. Oluja je prekinula električne vodove, oštetila krovove i porušila brojna stabla. Bez struje je ostalo oko 20.000 stanovnika New Orleansa, Westwegoa i Metairie.

Prema opisima stanovnika, oluja nije dugo trajala, no bila je vrlo snažna.

Weather Underground

::IZ MEDIJA::
1 dead as storms rip up New Orleans area (AP)
Tornado hits New Orleans area; 1 dead (AP)
New Orleans tornado, snow in winter weather (Reuters)
New Orleans tornado kills one, injures 19 (Reuters)
Storm hits Midwest with snow, ice, wind (AP)
Snow, ice, wind race through Ohio Valley (AP)
Hundreds of flights canceled, three killed by US storm (AFP)

13.02.2007. u 19:59 • 0 KomentaraPrint#

ZBOG NEOUBIČAJENO VISOKIH TEMPERATURA U KINI MOGUĆI PROBLEMI S PTIČJOM GRIPOM

Kina bi se ovoga proljeća, zbog neuobičajeno visokih temperatura, mogla suočiti s problemima u suzbijanju ptičije gripe.

Ministar Yin Chengjie objasnio je da je proljeće i inače povoljno vrijeme za razvoj ptičije gripe.
Širenje te bolesti ovoga proljeća mogle pospješiti neuobičajeno visoke temperature, zbog kojih se očekuje da bi se ptice selice u Kini mogle zadržati dulje no obično.
"Uspješno smo zaustavili širenje na ljude i domaću perad ptičije gripe koju prenose ptice selice iz Qinghaija i Tibeta. Sada moramo intenzivnije nadzirati migracije ptica i biti u visokoj pripravnosti", rekao je ministar za kinesku novinsku agenciju Xinhua.
U Kini očekuju porast prometa životinja za tradicionalne svečanosti lunarne Nove godine, koja se slavi ovog tjedna, pa se vlasti pripremaju i za pojačan inspekcijski nadzor.

13.02.2007. u 19:49 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 12.02.2007.

ČETIRI TURSKA SELA STAVLJENA POD KARANTENU

Four Turkish villages quarantined over bird flu fear (AFP)

12.02.2007. u 17:53 • 0 KomentaraPrint#

WHO: PTIČJA GRIPA UBIJA UGLAVNOM MLAĐE OD 40 GODINA

WHO - Svjetska zdravstvena organizacija

::IZ MEDIJA::
Most bird flu victims under 40 (Reuters)

12.02.2007. u 17:49 • 0 KomentaraPrint#

U SAD PALO VIŠE OD 3 METRA SNIJEGA

Najviši snijeg u povijesti meteoroloških bilježenja vremena, viši od tri metra i 30 centimetara, nije nimalo uzbudljiv, kako bi netko možda mogao pomisliti. U američkoj saveznoj državi New York snijeg pada već sedam dana.

Guverner Eliot Spitzer proglasio je stanje elementarne nepogode u okrugu Oswego, gdje je napadalo najviše snijega. Do sada je naviše snijega palo 2002. godine, na sam dan Nove godine, a ovogodišnji je snijeg premašio rekord za više od tridesetak centimetara.

No čini se kako snježnim mukama nije kraj. Meteorolozi predviđaju daljnje padaline i to ne u malim količinama. Predviđa se kako bi moglo pasti novih 15 do čak 30 centimetara snijega. Za slijedeći tjedan prognoze najavljuju i 'snježnu oluju'.

::IZ MEDIJA::
Snow just won't stop in upstate N.Y. (AP)

12.02.2007. u 17:05 • 1 KomentaraPrint#

POTRES 6,3 POTRESAO PORTUGAL, ŠPANJOLSKU I MAROKO

Potres jakosti 6,3 stupnja prema Richteru dogodio se u ponedjeljak u 11.36 sati po srednjoeuropskom vremenu na području Lisabona i na jugu Portugala. Potres se osjetio i u središtu i na jugu Španjolske, kao i u Maroku.

Epicentar potresa bio je u moru, 160 km istočno od rta Sv. Vincenta i 300 km južno od prijestolnice.
U 12.30 sati još uvijek nije bilo dojava o žrtvama ni o materijalnoj šteti. Španjolski Državni geografski zavod izmjerio je jakost potresa 6,3 stupnja. Potres se najviše osjetio u Lisabonu i u Algarveu (na jugu
Portugala), kao i u Andaluziji (na jugu Španjolske), u Sevilli, Cadixu i Huelvi, te u visokim neboderima u Madridu.

Potres je pogodio i najveće marokanske gradove Tanger, Casablancu, Fes, Mehnes, Rabat i Marrakech, pri čemu nije bilo žrtava ni materijalne štete.

::IZ MEDIJA::
Earthquake hits southern Portugal (AFP)

12.02.2007. u 16:43 • 0 KomentaraPrint#

POTRES 5,6 POTRESAO INDIJSKO OTOČJE ANDAMANI

Quake rattles India's Andaman islands (AFP)

12.02.2007. u 16:40 • 0 KomentaraPrint#

NOVO ŽARIŠTE PTIČJE GRIPE U JUŽNOJ KOREJI

New bird flu outbreak in S Korea (BBC)
S.Korea kills birds after flu outbreak (AP)

12.02.2007. u 15:40 • 0 KomentaraPrint#

EKSTREMNO NEVRIJEME POGODILO INDIJU - 17 MRTVIH

Extreme weather in India leaves 17 dead (AFP)

12.02.2007. u 15:34 • 0 KomentaraPrint#

JAKE KIŠE U PAKISTANU ODNIJELE 30 ŽIVOTA

Accidents after heavy rain kill 30 in Pakistan (AFP)

12.02.2007. u 15:26 • 0 KomentaraPrint#

KINA NE USPIJEVA RIJEŠITI PROBLEM IZNIMNOG ONEČIŠĆENJA ZRAKA

Pollution worsens as curbs fail in China (AFP)

12.02.2007. u 14:29 • 0 KomentaraPrint#

MISTERIOZNA BOLEST POBILA NA DESETKE TISUĆA PČELA U SAD-u

Mid-Atlantic Apiculture
Penn State University Entomology Dept.
American Beekeeping Federation

::IZ MEDIJA::
Mystery ailment strikes honeybees (AP)

12.02.2007. u 11:22 • 0 KomentaraPrint#

nedjelja, 11.02.2007.

POPLAVE U MOZAMBIKU UGROŽAVAJU 285 000 LJUDI

Floods threaten 285,000 in Mozambique (AFP)
Mozambique warns of more flooding (AP)

11.02.2007. u 19:22 • 0 KomentaraPrint#

TEMPERATURE ĆE U ŠPANJOLSKOJ DO KRAJA STOLJEĆA NARASTI OD 4-7°C

Temperatures in Spain to increase by 4-7 degrees this century (AFP)

11.02.2007. u 19:19 • 0 KomentaraPrint#

TOKIO POSTAVIO REKORD U ZIMI BEZ SNIJEGA OD MJERENJA 1876.

::IZ MEDIJA::
Tokyo sets snowless record (AFP)

11.02.2007. u 19:16 • 0 KomentaraPrint#

TOPE SE SNJEŽNI VRHOVI "CORDILLERA BLANCA" U PERUANSKIM ANDAMA

::IZ MEDIJA::
Warming threatens double-trouble in Peru (AP)

11.02.2007. u 19:04 • 0 KomentaraPrint#

INDONEŽANKA UMRLA OD PTIČJE GRIPE

Dvadesetogodišnja Indonežanka umrla je od ptičje gripe tako da se ukupan broj žrtava tog virusa u Indoneziji popeo na 64, izjavili su bolnički dužnosnici.

Preminula Indonežanka, identificiran samo kao Elis, bila je iz sela Karangpawitan na zapadu otoka Jave, gdje još najmanje četiri osobe imaju simptome te bolesti, rekao je Yogi Suprayogi, glasnogovornik bolnice Slamet.
Stotine pilića uginulo je u selu posljednjih dana i dužnosnici su se uputili na to područje, 200 kilometara jugoistočno od glavnog grada Džakarte, kako bi testirali stanovništvo na ptičju gripu, kazao je glasnogovornik.

11.02.2007. u 18:54 • 0 KomentaraPrint#

NAJTOPLIJI SIJEČANJ IKADA ZABILJEŽEN

Protekli mjesec bio je najtopliji siječanj u povijesti sustavnih klimatoloških mjerenja, što dodatno dokazuje da je ispuštanje stakleničkih plinova glavni uzrok globalnog zatopljenja.


Temperature diljem planeta bile su 0,45 °C veće od prosjeka za siječanj i najviše su od 1891. godine kada su se sustavno počeli bilježiti ti podaci, objavila je Japanska meteorološka agencija.

Posebno visoke temperature za ovo doba godine zabilježene su u istočnoj Rusiji i na sjeveru Europe.

"Razlozi povišenoj temperaturi su efekti globalnog zatopljenja zbog povećanog ispuštanja ugljičnog dioksida, klimatski fenomen El Nińo i prirodno cikličko kretanje temperature", stoji u priopćenju agencije.

Studija je uslijedila tedan dana nakon što je UN za globalno zatopljenje optužio ljudsku aktivnost i najavio povećanu učestalost tajfuna, suša i prirodnih katastrofa u budućnosti.

Izvještaj Međuvladinog odbora za klimatske promjene (IPCC), upozorio je da bi temperatire do 2100. mogle porasti između 1,1 i 6,4 °C.

I Japan, domaćin povijesnog Protokola iz Kyota kojim se trebalo ograničiti globalno zagrijavanje, ime neobično toplu zimu s malo snijega.

No, meteorološka agencija kaže da su siječanjske temperature u Japanu tek četvrte na listi najtoplijih siječanja, s 1,44 °C iznad prosjeka. Rekordni je bio siječanj 1989. godine s temperaturama u Japanu od 2,09 °C iznad prosjeka.

::IZ MEDIJA::
Najtopliji siječanj za koji znamo (net.hr)
Iza nas je najtopliji siječanj u povijesti (Dnevnik.hr)
Prošla godina u Hrvatskoj sedma po toplini (Dnevnik.hr)

11.02.2007. u 18:32 • 0 KomentaraPrint#

SIDA U VELIKOM PORASTU U MALEZIJI

HIV spreading rapidly in Malaysia (AP)
Malaysia faces HIV/AIDS surge: official (AFP)

11.02.2007. u 14:46 • 0 KomentaraPrint#

subota, 10.02.2007.

BROJ ŽRTAVA OD POPLAVA U INDONEZIJI NARASAO NA 85

Indonesia flood toll increases to 85 lives (AFP)
Jakarta flood clean-up could take months (Reuters)
Eyewitness: Jakarta floods (BBC)

10.02.2007. u 19:11 • 0 KomentaraPrint#

DRŽAVA NEW YORK ZATRPANA POD SNJEGOM KOJI NE PRESTAJE PADATI

N.Y. lake effect snow hits 9.5-feet deep (AP)
New York state braces for another meter of snow (AFP)

10.02.2007. u 12:57 • 0 KomentaraPrint#

petak, 09.02.2007.

EPIDEMIJA MENINGITISA UBILA 96 LJUDI U BURKINA FASO

afp

09.02.2007. u 20:12 • 0 KomentaraPrint#

EPIDEMIJA MALARIJE NA JAMAJCI - 280 ZARAŽENIH

Malaria in Jamaica (WHO Report)

Caribbean Epidemiology Centre

09.02.2007. u 11:00 • 0 KomentaraPrint#

četvrtak, 08.02.2007.

EPIDEMIJA MENINGITISA USMRTILA 76 LJUDI

Meningitis epidemic kills 76 in Sudan: UN (AFP)
UN: Meningitis kills 76 in Sudan (Mail & Guardian)

08.02.2007. u 20:03 • 0 KomentaraPrint#

FINSKA ZABRANILA DRŽANJE PERADI NA OTVORENIM PROSTORIMA OD OŽUJKA

Finland orders poultry indoors as of March (AFP)

08.02.2007. u 20:02 • 0 KomentaraPrint#

PTIČJA GRIPA SE VRATILA U TURSKU

::IZ MEDIJA::
Bird flu resurfaces among poultry in southeast Turkey (AFP)
Turkey confirms bird flu return (NewsInteractive)
Turkey confirms return of bird flu in chickens (AlertNet)
Lethal bird flu virus returns to Turkey, four children tested (AFP)

08.02.2007. u 19:56 • 0 KomentaraPrint#

U JAPANU BROJ OBOLJELIH OD AIDS-a REKORDAN U 2006. GODINI

New HIV infections hit high in Japan (AP)

08.02.2007. u 19:51 • 0 KomentaraPrint#

VIŠE OD 115 LJUDI UMRLO OD KOLERE U SOMALIJI

More than 115 dead in Somalia of cholera (AP)

08.02.2007. u 19:50 • 0 KomentaraPrint#

NA STOTINE AMERIČKIH STUDENATA NOSE KIRURŠKE MASKE KAKO BI SPRIJEČILI ŠIRENJE GRIPE

::IZ MEDIJA::
Students wear masks to try to stop flu (AP)

08.02.2007. u 19:48 • 0 KomentaraPrint#

LOKALNE VLASTI: SNIJEG NARANČASTE BOJE KOJI JE PAO U SIBIRU POMIJEŠANA JE PRAŠINA KOJU JE DONIO CIKLON IZ TURKMENISTANA

::IZ MEDIJA::
Yellow snow in Siberia caused by Turkmen cyclone: officials (AFP)

08.02.2007. u 19:42 • 0 KomentaraPrint#

TURSKA PRIPREMA AKCIJSKI PLAN ZA BORBU PROTIV KLIMATSKIH PROMJENA

Presušeno jezero Beysehir za vrijeme suše u Turskoj 2006. godine

Turkey prepares action plan on climate change (AFP)

08.02.2007. u 19:39 • 0 KomentaraPrint#

INDONEZIJSKE VLASTI ODBIJAJU DIJELITI UZORKE VIRUSA H5N1 SA STRANIM LABORATORIJIMA

::IZ MEDIJA::
Critics of Indonesia bird flu ban accept valid point (Reuters)
Indonesia defends decision on bird flu (AP)

08.02.2007. u 18:16 • 0 KomentaraPrint#

NA STOTINE RIJETKIH KORNJAČA NASUKALO SE NA OBALAMA BANGLADEŠA

Rare turtles found dead in Bangladesh (AP)

08.02.2007. u 16:22 • 0 KomentaraPrint#

SNJEŽNO NEVRIJEME OPET IZAZVALO KAOS U EUROPI

Veliku Britaniju je zameo snijeg što je dovelo do prometnog kaosa na cestama i u željeznici te otkazivanja brojnih letova. Slična je situacija i u Belgiji i Nizozemskoj.

Zbog snijega je otkazano više od 30 letova iz zračne luke Stansted, a radnici čiste uzletnu pistu.
Zračna luka Luton bit će zatvorena četiri sata zbog loših vremenskih uvjeta. Glasnogovornica Lutona je rekla da bi putnici mogli očekivati kašnjenja ili čak moguća otkazivanja nekih letova. U zračnoj luci Gatwick pista je nakratko bila zatvorena, ali je opet otvorena, dok je na Heathrowu otkazano 26 letova.
Agencija za ceste upozorila je vozače da provjere vremensku prognozu i uvjete na cestama prije nego krenu na put, a autocesta M25 je potpuno blokirana. Uz autoceste je 400 vozila za bacanje soli koji su pripremili ceste prije nego je pao snijeg.

Škole su zatvorene u Birminghamu, a željeznica je upozorila na moguće kašnjenje vlakova zbog snijega. Snijeg koji je obilno padao jutros u Belgiji, prvi ove zime, otežao je promet na cestama i izazvao velika kašnjenja u zračnoj luci Bruxellesa, a jaki je snijeg od jutra počeo padati i u Nizozemskoj.

Savezna policija upozoravala je u najvećoj gužvi na "snježne padaline i opasnost od poledice" u čitavoj Belgiji. U Bruxellesu je napadalo desetak centimetara snijega. Na uzvisinama prelazio je 20 cm. Belgijski meteorološki institut ustvrdio je i snježne padaline, ponegdje "većih razmjera" u Flandriji.
Približno 350 kilometara prometnih čepova zabilježeno je na prometnicama prema glavnom gradu, javljeno je iz Automobilske udruge Touring Cluba no nije došlo do većih nezgoda. Kiša bi mogla uslijediti nakon snijega, te popodne postoji opasnost od poledice.

U Nizozemskoj je tijekom jutra palo desetak centimetara novog snijega, a meteorološke su službe izdale upozorenja za promet zbog jakih vjetrova i najavljenog nastavka padalina.
Zračna luka Schiphol kod Amsterdama upozorila je putnike na mogućnost kašnjenja. Zbog snijega se broj uzleta i slijetanja morao prepoloviti.

::IZ MEDIJA::
Heavy snow shuts airports, causes disruption in England, Wales (AFP)
Heavy snow disrupts commute for Britons (AFP)

08.02.2007. u 15:56 • 0 KomentaraPrint#

NOVI TRAGOVI O DREVNOJ KLIMATSKOJ PROMJENI

From greenhouse to icehouse: New clues on ancient climate shift (AFP)

08.02.2007. u 14:40 • 0 KomentaraPrint#

SNJEŽNO NEVRIJEME I POLARNA HLADNOĆA ZAHVATILI SJEVEROISTOK SAD-a

::IZ MEDIJA::
Snow squalls bury upstate New York (AP)
Arctic cold wave in US dumps heavy snow in northeast (AFP)
North America bundles up as bitter winter cold bursts back (AFP)

08.02.2007. u 14:06 • 0 KomentaraPrint#

STUDIJA: VEĆI GRADOVI TREBALI BI BITI MNOGO BOLJE PRIPREMLJENI ZA POTRESE

Major cities should better prepare for earthquakes: study (AFP)

08.02.2007. u 13:38 • 0 KomentaraPrint#

U KAMBODžI PRONAĐENA SKUPINA RIJETKIH STRVINARA

The Wildlife Conservation Society:

::IZ MEDIJA::
Group of rare vultures found in Cambodia (AP)

08.02.2007. u 12:37 • 0 KomentaraPrint#

NOVA MORSKA ŽIVOTINJSKA VRSTA OTKRIVENA KOD FILIPINA

Rare marine species discovered in Philippines (AFP)

08.02.2007. u 12:32 • 0 KomentaraPrint#

"ŽIVI FOSIL", IZNIMNO RIJETKA VRSTA MORSKOG PSA ULOVLJENA U MORU PORED TOKIJA

Iznimno rijetka vrsta morskog psa, koja se još naziva i "živi fosil" ulovljena je živa u mored pored Tokija ali je kasnije uginuo kad su ga stavili u akvarij kako bi ga pokazivali ljudima. Ova rijetka vrsta morskog psa živi u dubinama mora i rijetko se viđa, a o toj vrsti znanstvenici znaju jako malo.

23. siječnja ponovilo se ono kada se kaže: Bože moj, pa mi o svom svijetu znamo malo ili gotovo ništa! Ribari su porukom uzbunili oceanografe Oceanografskoga parka Awashima da im se u koći bacaka čudan morski stvor sa zubima oštrim poput igala. Bio je dug 1,6 metara i bacakao se poput jegulje.

Kada su ribu bacili u bazen da je videokamerom snime kako će se snaći, pokazalo se da je to riba neizrazitih leđnih i prsnih peraja, ali je izrazita nesimetrična repna peraja i šest redova nabranih otvora za škrge jasno odalo da pripada morskim psima. Točnije, bila je to ženka vrste naborana psina (Chlamidoselachus anguineus), obitelji Chlamidoselachidae reda Hexachiformes. Riba je živahno zaplivala, ali je nekoliko sati kasnije uginula.

Kada je ta vrsta otkrivena 1884. godine, nazvali su je živim fosilom, jer se zbog primitivne anatomije držalo da je odavno izumrla. Do danas je bilo samo nekoliko susreta s primjercima te tamnosmeđe ili sive ribe.

U želucu su joj našli lignje i dubinske ribe, što je potvrđivalo prijašnje pretpostavke da živi na velikim dubinama, a anatomija je prilagođena za dubine od 600 do 1280 metara. Pretpostavlja se da na svijet donosi žive mlade koje nosi i do dvije godine. U za nju plitku vodu vjerojatno je zašla jer je bila bolesna.

Tokyo Sea Life Park

::IZ MEDIJA::
Rarely seen 'living fossil' shark caught off Tokyo (AFP)
Ja sam naborana psina, najprimitivniji morski pas (Večernji list)

08.02.2007. u 12:30 • 0 KomentaraPrint#

BUSH TVRDI DA S.A.D. BOLJE REDUCIRA EMISIJU ŠTETNIH STAKLENIČKIH PLINOVA NEGO EUROPSKA UNIJA

::IZ MEDIJA::
U.S. cuts emissions better than Europe: White House (Reuters)
European Commission Proposes Binding Rules to Force Car Makers to Cut Carbon Dioxide Emissions (AP)

08.02.2007. u 12:21 • 0 KomentaraPrint#

ZNANSTVENICI PREDLAŽU SPECIJALNE ODVODE DUBOKO U ZEMLJI KAO PRIVREMENO RJEŠENJE ISPUŠTANJA CO2 U ATMOSFERU

Massachusetts Institute of Technology

::IZ MEDIJA::
CO2 can be stored in aquifers for years: study (Reuters)

08.02.2007. u 12:05 • 0 KomentaraPrint#

RAT U IRAKU SKREĆE PAŽNJU SA PROBLEMA ZAGAĐENJA OKOLIŠA U IRAKU

::IZ MEDIJA::
Iraq conflict straining environment: minister (AFP)

08.02.2007. u 09:24 • 0 KomentaraPrint#

srijeda, 07.02.2007.

EUROPSKA KOMISIJA UVODI STROGA OGRANIČENJA ZA EMISIJU C02 ZA AUTOINDUSTRIJU

Europska komisija predložit će mjere kojima bi se proizvođače automobila natjeralo na 18-postotno smanjivanje emisije ugljičnog dioksida za nove automobile do 2012. godine kao dio borbe protiv klimatskih promjena, objavili su jučer iz izvršnog tijela EU.

Dužnosnici Europske Unije napokon su postigli kompromis o dopuštenim količinima ispuštenog CO2, pa će sa sadašnjih 160 grama po kilometru biti predloženo smanjivanje na 120. Proizvođači automobila morat će ograničiti emisiju ugljičnog dioksida na prosječnih 130 grama, dok će se smanjivanje za još 10 postići unapređivanjem automobilskih guma, klimatizacije te većim korištenjam biogoriva.

Iz autoindustrije tvrde da će ovakve mjere uzrokovati poskupljenje automobila za 2.500 eura, iako ostale studije pokazuju da će ipak biti riječ o povećanju cijene za 600 eura.
Komisija se na ovakvu mjeru odlučila nakon što proizvođači automobila nisu udovoljavali neobvezujućim preporukama. No, i unutar Komisije došlo je do različitih mišljenja. Naime, povjerenik za okoliš Stavros Dimas i povjerenik za industriju Guenter Verheugen izašli su s različitim prijedlozima - Dimas je tražio strogo limitiranje na 120 grama, dok je Verheugen tražio da se novi propisi zadovolje i uključivanjem proizvođača guma i goriva, što bi olakšalo situaciju automobilskoj industriji.

Iz autoindustrije tvrde da će ovakve mjere uzrokovati poskupljenje automobila za 2.500 eura, iako ostale studije pokazuju da će ipak biti riječ o povećanju cijene za 600 eura.

Glasnogovornik Komisije Johannes Laitenberger potvrdio je jučer da je postignut dogovor, ali i zanijekao da je došlo do podjela unutar EK. - Cilj jest i ostaje 120 grama po kilometru do 2012. godine. Najveću količinu truda morat će uložiti proizvođači automobila - izjavio je Laitenberger.

Udruženje europskih proizvođača automobila (ACEA) tvrdi da za neudovoljavanje mjerama nije kriva automobilska industrija nego "veliki zahtjevi kupaca za većim i sigurnijim automobilima". Protiv predloženih mjera snažno lobiraju i njemački proizvođači automobila koji tvrde da će novi propisi dovesti do otpuštanja radnika i preseljenja pogona.

Zagađenje uzrokovano cestovnim prijevozom od 1990. godine poraslo je za 30 posto i trenutačno čini više od četvrtine ukupne količine ugljičnog dioksida u EU. Prema sporazumu iz Kyota, EU do 2012. godine mora smanjiti emisiju stakleničkih plinova za osam posto u odnosu na razine iz 1990. godine. Detalji plana bit će službeno predstavljeni danas.

::IZ MEDIJA::
EK uvodi stroža ograničenja emisije CO2 za autoindustriju (Jutarnji.hr)

07.02.2007. u 14:57 • 0 KomentaraPrint#

PRONAĐEN VIRUS PTIČJE GRIPE U PAKISTANU

Deadly bird flu found in Pakistan (BBC)

07.02.2007. u 14:37 • 0 KomentaraPrint#

U SAD-u IZMJERENO -42°C, UMRLO 6 LJUDI

Val arktičke hladnoće, s temperaturom i do -42 stupnja Celzijeva, zahvatio je Sjedinjene Američke Države. Zbog tog razloga djeca nisu išla u školu, beskućnici su potražili zaklon u skloništima, a vozači su redom imali probleme s akumulatorima automobila.

Ove ekstremno niske temperature odnijele su i šest života. No, unatoč izmjerenim niskim vrijednostima, snijega je bilo mjestimice, i to pretežno u sjevernijim predjelima. Na sjeveru Minnesote zabilježeno je minus 42 stupnja, dok su države oko Velikih jezera, sve do sjevera države New York, mjerile nešto višu temperaturu. Zbog niskih temperatura i jakog vjetra, Ohio je zatvorio škole pa su učenici ostali u toplim domovima. U Toledu je zbog hladnoće čak zatvoreno i klizalište. Milwaukee je, zbog 12 stupnjeva ispod nule, također zatvorio škole pa je kod kuće ostalo oko 90 tisuća učenika. Slična situacija je i u New Yorku, Michiganu, Illinoisu, pa čak i u Minnesoti gdje je hladna veljača normalna pojava. U Sjevernoj Dakoti je izmjereno minus 30, no tamo kažu da im je posve normalna temperatura sve do minus 40 stupnjeva.

::IZ MEDIJA::
Deep freeze grips Midwest, Northeast (AP)
North America Bundles Up As Bitter Winter Cold Bursts Back (WhiteOut/TerraDaily)

07.02.2007. u 14:08 • 0 KomentaraPrint#

U 2006. GODINI VIŠE OD 3,2 MILIJUNA EUROPLJANA UMRLO OD RAKA

Rak i dalje hara Europom, gdje su u 2006. zabilježena 3,2 milijuna novooboljelih u 39 zemalja, što je 300.000 više nego u 2004. i 1,7 milijuna smrtnih ishoda lani, prema najnovijem istraživanju Međunarodnog središta za istraživanje raka (IARC).

Samo u Europi dvadeset petorice zabilježeno je gotovo 2,3 milijuna novih slučajeva raka i više od milijuna umrlih na godinu od te bolesti, prema procjeni IARC-a, agencije za rak Svjetske zdravstvene organizacije objavljenoj u časopisu Annals of Oncology.
R
ak pluća i dalje je najpogubniji, s 334.800 umrlih (19,7 posto ukupnog broja umrlih od raka), ocjenjuje Peter Boyle, direktor IARC-a i njegovi kolege. Za njim po smrtnosti dolaze rak debelog crijeva (207.400 umrlih, porast od 1,8 posto naspram 2004.), rak dojke (131.900 umrlih) i želudca (118.200 umrlih). S ukupno 429.900 novih slučajeva bolesti, rak dojke je najčešće dijagnosticirana vrsta raka (13,5 posto novooboljelih kod oba spola, 28,9 posto žena), za kojom dolazi rak debelog crijeva (412.900, 12,9 posto) i rak pluća (386.300, 12,1 posto).

Međunarodno središte za istraživanje raka (IARC)
>>>Cancer: The facts (BBC)

::IZ MEDIJA::
U 2006. više od 3 milijuna europljana oboljelo od raka (Dnevnik.hr)

07.02.2007. u 14:05 • 0 KomentaraPrint#

BROJ ŽRTAVA OD POPLAVA U INDONEZIJI NARASTAO NA 50

Prema najnovijim podacima u poplavama u Jakarti od početka veljače poginulo je 50 osoba, objavile su indonezijske vlasti. Razina vode počela se spuštati što je omogućilo stanovnicima povratak kućama i radove na raščišćavanju. Promet je još blokiran u trideset četvrti u Jakarti i Tangerangu,
gdje razina vode doseže od 40 cm do 1,5 m.

Indonezijske su vlasti upozorile na loše sanitarne uvjete i opasnosti kojima su izložene stotine tisuća ljudi u dodiru sa zagađenom vodom. Bez krova nad glavom u nevremenu je ostalo 350.000 ljudi. Oko 40.000 osoba liječi se od različitih bolesti, a vlasti upozoravaju da se zbog loših sanitarnih uvjeta mogu pojaviti bolesti kao što su kolera i tifus.

07.02.2007. u 13:31 • 0 KomentaraPrint#

IZDANO UPOZORENJE OD EPIDEMIJE DENGA GROZNICE ZA JUŽNU AMERIKU

::IZ MEDIJA::
Dengue alert issued in S America (BBC)

07.02.2007. u 12:14 • 0 KomentaraPrint#

KLIMATSKE PROMJENE ZNATNO UTJEČU NA KINU

Najmanje 300 000 ljudi na sjevero-zapadu Kine bez pitke je vode zbog klimatskih promjena.

::IZ MEDIJA::
Climate change 'affecting' China (BBC)
China to research global warming (AP)
China Sweats In Warmest Temperatures On Record (Terra Daily)
China Drought Leaves 300,000 Short Of Water (WaterWorld)

07.02.2007. u 11:20 • 0 KomentaraPrint#

U BURKINA FASO EPIDEMIJA MENINGOKOKNIH BOLESTI - 789 SLUČAJEVA, 96 SMRTI

Meningococcal disease in Burkina Faso (WHO Report)

07.02.2007. u 11:05 • 0 KomentaraPrint#

EPIDEMIJA DJEČJE PARALIZE U ČADU

Poliomyelitis in Chad (WHO Report)

Global Polio Eradication Initiative

07.02.2007. u 11:03 • 0 KomentaraPrint#

AMERIČKE KOMPANIJE PRPREMAJU SE ZA PANDEMIJU PTIČJE GRIPE

U.S. companies prepare for bird flu pandemic (Reuters)

07.02.2007. u 08:29 • 0 KomentaraPrint#

utorak, 06.02.2007.

EPIDEMIJA GRIPE NAPUNILA AMBULANTE U HRVATSKOJ

Epidemija gripe stigla je u Hrvatsku i napunila ambulante, a ove će godine broj oboljelih od gripe biti znatno veći od lanjskog, doznaje se u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).

Prvi pojedinačni slučajevi gripe prijavljeni su još prije tri tjedna, no od prošlog tjedna radi se o velikom broju oboljelih. Trenutno se kod većine bolesti respiratornog sustava praćenih visokom temperaturom radi o gripi, a ne virusnim oboljenjima, posebno izraženo po školama, gdje zbog gripe zna izostati polovica razreda.

U ovom trenutku službeno je prijavljeno samo 600 do 700 slučajeva, no stvarni broj daleko je veći, a znat će se nakon što tjedne prijave stignu u Epidemiološku službu HZJZ-a.

Radi se o uobičajenim sojevima virusa gripe - virusima A tipa Nova Kaledonija H1N1 i Wisconsin H3N2.

Lani se gripa kod nas pojavila tek u ožujku, a obolio je iznimno mali broj ljudi, tek oko 1.500 na cijelom području Hrvatske. Za ovu je sezonu naručeno 700.000 doza cjepiva no odaziv na cijepljenje dosad je bio manji od prošlogodišnjeg, pa HZJZ na temelju anketa s terena procjenjuje da se cijepilo 550.000 ljudi.

Građani se i dalje mogu cijepiti. Cjepivo je besplatno za osobe starije od 65 godina, kronične bolesnike i zdravstveno osoblje, a ostali ga plaćaju 60 kuna.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ)

::IZ MEDIJA::
Epidemija gripe napunila ambulante u Hrvatskoj (Večernji List)
Epidemija gripe zahvatila Hrvatsku (Jutarnji List)

06.02.2007. u 11:32 • 0 KomentaraPrint#

POTRES 4,9 POTRESAO DREŽNICE KOD SENJA

Porušeni dimnjaci, popucali zidovi te ulice zasute žbukom i otpalim crepovima prizori su koje smo u ponedjeljak rano poslijepodne zatekli u Drežnici, mjestašcu tridesetak kilometara udaljenom od Ogulina, gdje je bio epicentar potresa koji se osjetio u većem dijelu zemlje.

Podrhtavanje tla jačine 4,7 stupnjeva po Richterovoj ljestvici, koje se danas oko 9.30 sati osjetilo pod nogama Drežničana, od kojih nitko na sreću nije stradao, utjeralo im je strah u kosti jer, kažu, nikada prije nije bilo tako strašno. U mjestu s oko 700 stanovnika, u kojem gotovo da i nema neoštećene kuće, zatekli smo brojne stanovnike koji su unatoč prvotnom šoku odmah prionuli na saniranje posljedica.

Osnovna škola Ivane Brlić-Mažuranić, u kojoj se u trenutku potresa nalazilo 29 učenika od prvog do osmog razreda, jedna je od zgrada koje je pretrpjela znatna oštećenja.

- Djeca su vrištala, plakala i nije bilo nimalo ugodno. Stali smo s njima ispod štoka, a kad se potres malo smirio, odmah smo ih evakuirali na školsko igralište.

Padale su ploče sa stropa, nosivi metalni dio počeo se odvajati, zidovi su popucali, u knjižnici su knjige popadale s polica! Bilo je prestrašno! - rekla je još pod dojmom neugodnog događaja nastavnica Milica Zrnić.

Prestrašenu djecu odmah su na mobitele počeli nazivati i zabrinuti roditelji, no materijalna je na sreću bila i jedina šteta.

Pošteđena nije ostala ni obiteljska kuća Radojke Radulović, renovirana u studenom prošle godine. Popucali kutovi nosivih zidova i velike rupe na stropovima svjedoče o silini potresa. Radojka je, inače srčana bolesnica, tek pukom srećom uspjela izbjeći crepove koji su padali nakon što je instinktivno istrčala iz kuće.

- Ležala sam u krevetu u svojoj kući kad sam odjednom osjetila lagano cimanje. Već sljedeće sekunde sve se počelo jako tresti. Na regalu sam imala tridesetak boca pića, od kojih je desetak porazbijano, a padale su i slike sa zidova - rekla je predsjednica Vijeća Mjesnog odbora Drežnice Branka Radulović, koja je dok je bježala na ulicu zadibila manju posjekotinu prsta.

Tijekom dana područje Drežnice posjetilo je izaslanstvo Grada Ogulina, saborski zastupnik Ivan Vučić i ekipa Crvenog križa koja je pomogla u pružanju pomoći najugroženijim obiteljima.

Najjači u Hrvatskoj 1.
10 stupnja po Mercalliju
Katastrofalni potres jačine 10 stupnjeva Mercallijeve ljestvice pogodio je 1667. Dubrovnik.
2.
9,5 stupnjeva po Mercalliju
Toliko je prema Mercalliju, iznosila jačina potresa koji je 1511. razrušio Slunj
3.
9 stupnjeva po Mercalliju
Zabilježena su tri potresa te jačine
– 1757. u Virovitici, 1942. u Imotskom, 1962. u Makarskoj.
4.
8,5 stupnjeva po Mercalliju
Potres jačine 8,5 stupnjeva Mercallijeve ljestvice pogodio je 1909. godine Pokuplje.
5.
8 stupnjeva po Mercalliju
Nakon trešnje tla u Stonu – Slanom u rujnu 1996., zaredalo je gotovo tisuću slabijih podrhtavanja tla.
Inače, seizmolozi smatraju južnu Hrvatsku te zagrebačko područje najtrusnijima.

EMSC - European-Mediterranean Seismological Centre
Geofizički odsjek PMF-a - izvještaj

::IZ MEDIJA::
Potres od pet Richtera osjetio se sve do Italije (Večernji List)
Djeca evakuirana iz škole u Drežnici zbog potresa (Jutarnji List)
Jak potres na senjskom području, kod Drežnice (Jutarnji List)

06.02.2007. u 11:27 • 0 KomentaraPrint#

17-GODIŠNJAKINJA UMRLA OD PTIČJE GRIPE U EGIPTU

Sedamnaestogodišnja egipatska djevojčica umrla je od ptičje gripe uzrokovane visokopatogenim virusom H5N1, postavši 12. žrtva te bolesti u Egiptu, objavila je državna agencija MENA.

Djevojčica je živjela u pokrajini Fajum, južno od glavnoga grada. U Egiptu je od prvog zabilježenog slučaja prošle godine dvadeset osoba oboljelo od ptičje gripe.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO)

06.02.2007. u 10:46 • 0 KomentaraPrint#

VAL POLARNE HLADNOĆE POGODIO SAD

Val polarne hladnoće zahvatio je u ponedjeljak sjeverne i središnje dijelove Sjedinjenih Država dovodeći do zatvaranja tisuća škola i pretrpanosti skloništa za beskućnike u Minnessoti, Wisconsinu, Michiganu, Illinosu, Sjevernoj Dakoti i drugim područjima.

U Minnessoti i Sjevernoj Dakoti u jutarnjim su satima izmjerene temperature od -29 stupnjeva Celzijevih, dok se na širem području Chicaga zbog kombinacije temperature od -23 i vjetra osjeća hladnoća kao da je -35.

U Duluthu u Minnesoti zatvorene su sve škole zbog prognoze da bi zbog vjetra temperatura mogla pasti na - 45 stupnjeva Celzijevih.

Gradske vlasti Chicaga poslale su policajce, te službenike sanitarnih i drugih službi da traže beskućnike kojima je potrebno sklonište.

Ledeno hladno je i u Michiganu, gdje se meteorolozi najavili i snijeg, uz -26 stupnjeva i hladnoću od vjetra od -34 Celzijeva stupnja.

Oba studentska naselja u državnom sveučilištu Grand Valley su zatvorena, kao i sve škole u zapadnom Michiganu.

Snježne oluje i zaleđene ceste izazvale su brojne lančane sudare na prometnicama.

Najmanje dvije osobe poginule su u Ohiou, kada je u njihov automobil udario kamion čiji je vozač bio zaslijepljen snježnom vijavicom.

Američke željeznice Amtrak prekinule su putnički promet u sjevernom dijelu države New York zbog velike hladnoće i snijega.

Očekuje se da će se hladna fronta zadržati u sjevernim područjima američkog Srednjeg zapada i Istočne obale cijeli tjedan.

06.02.2007. u 10:35 • 0 KomentaraPrint#

BRITANIJA: POKRENUTA ISTRAGA O PTIČJOJ GRIPI

Oko 160.000 peradi ubijeno je i spaljeno u ponedjeljak na farmi u Suffolku nakon otkrića da su purani zaraženi sojem virusa ptičje gripe H5N1. Pokrenuta je službena istraga o uzrocima izbijanja bolesti kako bi se spriječilo njezino širenje.

Po izbijanju bolesti, na farmi Bernarda Matthewsa, najvećeg europskog proizvođača puretine, odmah je uginulo 2.500 purana. Prema odredbama Ministarstva za okoliš, hranu i ruralne poslove, radnicima na farmi odmah su podijeljeni lijekovi protiv virusa ptičje gripe a uvedena su i ograničenja oko držanja peradi. Perad mora biti strogo odijeljena od divljih ptica, a u krugu od tri kilometra od spomenute farme perad se mora držati zatvorena.

U međuvremenu je u Jakarti David Nabarro, glavni koordinator sustava UN-a za ptičju gripu kod peradi i ljudi, objasnio da bi promjena ustaljene prakse glede uzgoja peradi u Aziji mogla potrajati cijelo desetljeće. Prema njegovim riječima, trebat će dosta ustrajnosti da se ljude uvjeri da je potrebno odvojiti životinje od ljudi i poboljšati higijenu peradarnika, no prije svega treba povećati svijest seljana o nužnosti promjene ustaljenih navika, posebice u Kambodži, Indoneziji i Vijetnamu.

Timeline: Bird flu in the UK

::IZ MEDIJA::
UK checking whether bird flu meat reached shops (Reuters)
Turkey meat examined for bird flu (BBC)
Hungary import 'link' to bird flu (BBC)
Britain probes Hungarian link to bird flu outbreak (AFP)

06.02.2007. u 10:28 • 0 KomentaraPrint#

NAKON POPLAVA I OBILNIH KIŠA JAKARTI PRIJETE ZARAZNE BOLESTI

Nove olujne kiše, u kojima je do sada poginulo 29 osoba, povećale su u utorak ujutro razinu voda u Džakarti gdje vlasti upozoravaju na moguće sanitarne opasnosti s kojima je suočeno 350.000 ljudi koji su ostali bez krova nad glavom u nevremenu.
Oko 40.000 osoba liječi se od različitih bolesti, a vlasti upozoravaju da se zbog loših sanitarnih uvjeta mogu pojaviti bolesti kao što su kolera i tifus.

Sanitarne su vlasti upozorile na opasnost od bolesti poput leptospiroze, bakterijske bolesti koja se prenosi urinom ili ugrizima štakora.

"Tražimo od stanovnika da nose rukavice i gumene čizme kada čiste nakon poplava", kazao je zamjenik šefa sanitarne službe grada Džakarte Salimar Salim.

"Voda od poplava je uglavnom zagađena elementima kao što su nafta ili olovo ili različite bakterije", upozorava medicinska organizacija SOS International.

06.02.2007. u 09:34 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 05.02.2007.

>EPIDEMIJA KUGE U ZAMBIJI

Deadly plague hits eastern Zambia, kills two (AFP)

05.02.2007. u 10:04 • 0 KomentaraPrint#

RIFT VALLEY GROZNICA USMRTILA 162 LJUDI U KENIJI

Toll from Rift Valley fever outbreak climbs to 162 (AFP)

05.02.2007. u 10:02 • 0 KomentaraPrint#

OTKRIVENA PTIČJA GRIPA NA FARMI PURICA U ENGLESKOJ

Bird Flu Detected on Turkey Farm in England (Washington Post)
Britain culls turkeys to quell bird flu outbreak (Reuters)
British turkey cull set to finish as officials urge calm (AFP)
Ireland on bird flu alert after British outbreak (AFP)
EU confirms virulent H5N1 bird flu found at British poultry farm (AFP)

05.02.2007. u 09:54 • 0 KomentaraPrint#

EPIDEMIJA KOLERE U KONGU: 53 MRTVIH

53 die from cholera in Republic of Congo (AP)
Cholera outbreak spreads to Brazzaville (AFP)

05.02.2007. u 09:51 • 0 KomentaraPrint#

46 NACIJA ODAZVALO SE NA FRANCUSKI POZIV NA AKCIJU PROTIV KLIMATSKIH PROMJENA

Francuski predsjednik Jacques Chirac otvarajući u Parizu konferenciju o zaštiti okoliša pozvao je na “Zelenu revoluciju”, naglasivši kako će “uskoro situacija s klimom izmaći kontroli”.

U 21. stoljeću temperatura na Zemlji vjerojatno će porasti između 1,8 i 4 Celzijeva stupnja, ali ne isključuje se ni mogućnost da naraste za čak 6,4 Celzijeva stupnja, zaključak je dugoočekivane šestogodišnje studije koju je danas u sjedištu UNESCO-a predočio Međudržavni panel za klimatske promjene (IPCC). Svjetske vlade pozvane su na hitnu akciju kako bi se obuzdao rast stakleničkih plinova.

ALARMANTNI PODACI
U istraživanje “Klimatske promjene 2007. godine: Fizikalna znanstvena baza” bilo je uključeno više od 3000 znanstvenika iz cijelog svijeta koji su zaključili da je vjerojatnost da je globalno zagrijavanje izazvano ljudskom aktivnošću veća od 90 posto. - Globalna koncentracija ugljičnog dioksida i ostalih stakleničkih plinova od 1750. godine vidljivo je rasla kao rezultat čovjekove aktivnosti. Porast ugljičnog dioksida rezultat je korištenja fosilnih goriva i načina na koji se obrađuje zemlja - rekla je dr. Susan Solomon, jedan od vodećih istaživača IPCC-ove studije na današnjoj konferenciji za novinare.

Studija je predstavljena pred nekoliko stotina novinara iz cijelog svijeta, uključujući i novinare iz vodećih svjetskih medija poput BBC-ja, CBS-a, Guardiana, Independenta, New York Timesa, Le Mondea i drugih svjetskih listova. Naglasivši da je u istraživanju korišteno više klimatskih modela, Susan Solomon predočila je i nekoliko scenarija rasta temperature u 21. stoljeću. Znanstvenici smatraju da je vjerojatni rast temperature u rasponu od 1,8 do 4 Celzijeva stupnja, ali se mogućim smatra i scenarij rasta temperature od 2,4 do 6,4 Celzijeva stupnja. Što se tiče rasta razine mora, vjerojatnim se smatra rast u rasponu od 28 do 43 centimetra.

Predstavnici IPCC-a danas su istaknuli da se u iduća dva desetljeća predviđa zagrijavanje od 0,2 Celzijeva stupnja po desetljeću. - Čak i da koncentracija svih stakleničkih plinova i aerosola ostane na razini iz 2000. godine, nećemo moći izbjeći daljnje zagrijavanje - upozorila je dr. Solomon. Čelnik IPCC-a dr. Rajendra Pachuri rekao je da je sada na međunarodnoj zajednici da odluči u kojem će smjeru djelovati.

I u Hrvatskoj niz ekstremnih vremenskih pojava
Kao i u ostatku Europe i svijeta, i u Hrvatskoj klima posljednjih godina šalje zabrinjavajuće signale: od 2000. naovamo čak je pet godina bilo među deset najtoplijih otkad se temperature sustavno mjere. Klimatologinja Državnog hidrometeorološkog zavoda, Marina Mileta-Čikoš, ističe da je u Zagrebu od 1862. godine bila najtoplija 2000. godina, a među deset najtoplijih bile su i 2001., 2002., 2003. te 2006. godina. Protekli je siječanj na puno mjesta, poput Varaždina, Ogulina, Siska ili Splita, bio najtopliji.

- U svakom se slučaju zadnjih godina radi o nizu ekstremnih vremenskih pojava, koje se pripisuju globalnom zatopljenju. Ti podaci potvrđuju da se klima promijenila, ali postoje različita tumačenja koliki je tu čovjekov utjecaj. Neki smatraju da je i Sunčeva aktivnost znatna, i da je to dodatni razlog klimatskih promjena - kaže Mileta-Čikoš.

Pomoćnik ravnatelja Državnog hidrometeorološkog zavoda, Krešo Pandžić, ističe da klimatske prilike u Hrvatskoj prate globalne trendove, te da su pojave poput toplijih razdoblja, intenzivnih vjetrova ili učestalih poplava vjerojatno povezane s globalnim zatopljenjem.

Po Protokolu iz Kyota, Hrvatska se obvezala da će od 2008. do 2012. smanjiti emisiju štetnih plinova za 5 posto u odnosu na 1990. godinu.


IPCC Report

::IZ MEDIJA::
46 nations back body to protect planet (AP)
Climate report spurs call for change now (AP)
Climate change report's main findings (AP)
Mankind to blame for global warming say scientists (Reuters)
Swiss ready to pay for fight against climate change (AFP)
Australia says emissions trading needed to fight global warming (AFP)
Chirac calls for new UN environment body (AFP)
Bush changes global warming talk, but not action (AFP)
China media downplays UN climate change report (AFP)
Uzbuna u Parizu: Vlade moraju hitno spašavati klimu (Jutarnji List)

05.02.2007. u 09:35 • 0 KomentaraPrint#

POŽARI I DALJE HARAJU AUSTRALIJOM

Jedna je žena poginula, a 14 obiteljskih kuća uništeno je u požarima na zapadu Australije.
U blizini grada Pertha, glavnog grada zapadne Australije, više od 600 vatrogasaca bori se s požarima, koji su ovih dana često uzrokovani velikim sušama.

U posljednjih je 40 godina u požarima diljem Australije poginulo 250 ljudi.

05.02.2007. u 07:38 • 0 KomentaraPrint#

nedjelja, 04.02.2007.

TORNADO POHARAO SREDIŠNJU FLORIDU

Američki predsjednik George W. Bush u subotu je proglasio "stanje elementarne nepogode" u četiri okruga u središnjem dijelu Floride koje je u petak pogodilo olujno nevrijeme s tornadom, te naredio da za postradalima u regiji pruži pomoć iz saveznih fondova.

Savezna pomoć će poslužiti kao dopuna državnim i lokalnim naporima u području pogođenom snažnim olujama i tornadom 1. i 2. veljače. Odlukom predsjednika savezni fondovi učinjeni su dostupnima pogođenim pojedincima iz okruga Lake, Seminole, Sumter i Volusia. Stanovnici postradalog područja, u subotu pod kišom i vjerom raščišćavaju ruševine svojih kuća, tražeći vrijednosti i stvari koje im nisu uništene.

Broj žrtava nevremena u subotu se popeo na 20, kazali su u centru za hitna stanja okruga Lake, u kojem zatvorenici u prugastim zeleno-bijelim odorama pomažu u raščišćavanju ruševina.
Snažan vjetar i kiša, koja negdje prelazi u tuču veličine graška, otežavaju napore na otklanjanju posljedica vremenske nepogode na Floridi.

::IZ MEDIJA::
Storm-hit Florida 'disaster area' (BBC)
Tornado tears through Florida (Reuters)
Toll hits 20 in Florida's deadliest storm in nearly 10 years (AFP)
1 of 18 cranes survives Florida storms (AP)

04.02.2007. u 09:04 • 0 KomentaraPrint#

POPLAVE U INDONEZIJI UZELE 25 ŽIVOTA I OSTAVILE 340 000 LJUDI BEZ DOMOVA

Najmanje 25 ljudi je izgubilo život, a oko 340.000 ih je ostalo bez domova u poplavama koje su u posljednjih pet dana pogodile Indoneziju. Iako je tijekom vikenda u glavnom gradu palo manje kiše nego prethodnih dana, obilne padaline u višim područjima zemlje prouzročile su bujanje rijeka koje presijecaju nizinske predjele.

Poplave tijekom sezonskih kiša u Indoneziji su česte, ali ova je najrazornija je u posljednjih pet godina.
Meteorolozi su upozorili da će Džakarta sljedeći tjedan ponovo biti na udaru obilnih kiša.
Vlasti se pribojavaju da bi zbog tako velikog broja ljudi bez krova nad glavom i zagađenja pitke vode moglo doći do izbijanja bolesti.
Glavni se grad, naime, već bori s porastom slučajeva denga groznice.
U devetmilijunskom gradu je došlo i do prekida opskrbe električnom energijom.

>>>BBC photo gallery

::IZ MEDIJA::
25 dead in Indonesia flood; 340,000 flee (AP)
Massive floods hit 75% of Jakarta (BBC)
Jakarta floods death toll rises (BBC)

04.02.2007. u 09:01 • 0 KomentaraPrint#

EUROPA NEZAŠTIĆENA OD MUTACIJE VIRUSA H5N1

Stanovništvo europskih zemalja nije zaštićeno od epidemije povezane s mutacijom virusa pričje gripe H5N1, upozorio je u nedjelju glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Gregory Hartl nakon što je ustanovljeno novo žarište na peradarskoj farmi u istočnoj dijelu Velike Britanije.

Mutacija virusa H5N1 koja će pokrenuti epidemiju među ljudima, mogla bi se dogoditi i u Velikoj Britaniji, dakle u bilo kojoj europskoj zemlji, jednako kao u bilo kojoj afričkoj zemlji, rekao je Hartl nakon što su iz WHO-a potvrdili da je uzrok nedavne smrti 22-godišnje Nigerijke virus H5N1, što je prvi slučaj prijenosa virusa sa životinje na čovjeka u toj zemlji.
- Mutacija se može dogoditi bilo gdje u svijetu. Kad smo kod ovog zadnjeg žarišta u Velikoj Britaniji, netko je nedavno kazao kako se mutacija ne bi nikad mogla dogoditi u Europi. No, to je sasvim pogrešno razmišljanje i jedna vrsta lažne sigurnosti koja se razvila u Europi, kazao je Hart.
Od virusa H5N1 koji se ponovno pojavio u Aziji 2003., do danas je oboljela 271 osoba, a 165 ih je od njegovih posljedica umrlo.


Otkako je u Hong Kongu 1997. zabilježen prvi prijelaz virusa ptičje gripe na čovjeka znanstvenici su identificirali najmanje četiri varijante ili "genotipa" virusa H5N1. Manje virulentan soj virusa H5N1 prije će izazvati pandemiju nego vrlo patogen genotip Z. Stručnjaci su zatražili iscrpniju studiju blažih varijanti ptičje gripe H5N1 jer je vjerojatnije da će baš oni izazvati pandemiju.

Na vrhu popisa nalazi se takozvani Z-genotip koji je otkriven u sjevernoj Kini, Indoneziji, Indokioni, dijelovima Afrike, Europe i Bliskog istoka, a od kojega je umrlo više od polovice zaraženih. Manje je poznat V-genotip koji se pojavio u Južnoj Koreji i Japanu potkraj 2003. Tom se varijantom virusa zarazilo najmanje 9 osoba u Južnoj Koreji. Nitko od njih imao teške simptome bolesti i svi su ozdravili.
Znanstvenici upozoravaju da bi zanemarivanje tih blažih oblika virusa H5N1 moglo biti opasno jer su oni sličniji virusima od kojih su u prošlosti umrli milijuni ljudi.

Asistent mikrobiologije s Kineskog sveučilišta u Hong Kongu Julian Tang tvrdi da prošle pandemije gripe nisu odnijele toliko života zbog visoke stope smrtnosti virusa nego zbog njegove sposobnosti da se lako prenosi. Kad bi se zarazio velik broj ljudi čak i virus niske stope smrtnosti na kraju bi odnio mnoge živote.

Sve dosadašnje pandemije gripe imale su razmjerno nisu stopu smrtnosti (manje od tri posto, uključujući i pandemiju 1918.-19.). Ukupan broj umrlih velik je zato što ih se vrlo mnogo zarazilo, ali većina je preživjela - više od 97 posto. Od španjolske gripe 1918.-19. umrlo je oko 50 milijuna ljudi u
cijelom svijetu, ali stvaran broj nikad neće biti poznat.

Ima dokaza da se čak i taj virus prilagodio ljudima prije nego što je izazvao pandemiju, a to se možda i sada događa s blažim ili asimptomatičnim slučajevima obolijevanja ljudi od virusa H5N1 u Južnoj Koreji. S evolucijskoga gledišta to ima smisla. Ako je virus toliko smrtonosan da ubije 50 posto oboljelih, onda se on neće prenijeti jako daleko i zaraziti mnogo ljudi te će razmjerno brzo odumrijeti. Manja je vjerojatnost da se pretvori u pandemiju.

Proteklih tjedana virus H5N1 počeo se širiti među pticama u Japanu, Vijetnamu i Tajlandu, a od zaraze je umrlo i šest osoba u Indoneziji te jedna u Nigeriji. Iako je i dalje riječ o ptičjoj bolesti, od nje se od kraja 2003. razboljelo 270 osoba, od kojih su 164 umrle. Stručnjaci se boje da bi virus mogao ubiti milijune ljudi kad se "nauči" širiti među ljudima.

Pretvori li se H5N1 doista u pandemijski virus gripe, onda će se sigurno bolje prilagoditi ljudima i olakšati si širenje tako da ne ubije previše brzo zaraženu osobu koja onda lakše širi bolest na druge.

---

Nakon što je potvrđeno da je smrtonosni soj virusa ptičje gripe H5N1 odgovoran za pomor britanskih purana na jednoj od najvećih peradarskih farmi u Europi, znanstvenici tvrde da se u cijelom svijetu u posljednje vrijeme povećava broj slučajeva zaraze.

Iako su u britanskom slučaju poduzete sve mjere, lokalno stanovništvo u grofoviji Suffolk, gdje se farma nalazi, proziva mjerodavno ministarstvo da je čekalo čak 48 sati da izvijesti javnost nakon što je utvrđeno da je 2700 purana uginulo od smrtonosnog soja.

No, ono što brine još više je rastući broj slučajeva obolijevanja ljudi, i to u zemljama koje nemaju razrađene mjere suzbijanja ptičje gripe, kao što to imaju gotovo sve europske zemlje. U posljednja dva mjeseca, čitav niz incidenata na peradarskim farmama zabilježen je u Nigeriji i Japanu, a obolijevanje ljudi prijavili su Vijetnam, Kina, Egipat, Rusija, i Južna Koreja. U Indoneziji zaraza je neprestano prisutna i kod peradi, a i kod ljudi.

Znanstvenike brine i to što virus H5N1 brzo mutira, pa je već zabilježeno obolijevanje tigrova, mačaka i svinja. Naglašavaju da je trenutak za mutiranje virusa pa se zaraza može početi širiti među ljudima.

U međuvremenu, britanske vlasti nastoje otkriti kako je došlo do zaraze i prijeti li ona i drugim peradarskim uzgajivačima u zemlji. Pretpostavku da je neka divlja ptica u potrazi za hranom nekako ušla na farmu tek trebaju potvrditi tamošnji orintolozi. Navodno je tamošnje ministarstvo poljoprivrede identificiralo nekoliko područja koja bi mogla biti ugrožena. Još nema naznaka da divlje ptice ugibaju od gripe, no ako se to potvrdi - stanje bi moglo postati vrlo ozbiljno.


::IZ MEDIJA::
Hrvatska stvara zalihe lijekova protiv ptičje gripe (Dnevnik.hr)
Experts hunt for bird flu source (BBC)
U.N. bird flu chief: Expect more cases (AP)
WHO warns against false sense of security on bird flu (AFP)

04.02.2007. u 08:52 • 0 KomentaraPrint#

subota, 03.02.2007.

INDONEZIJU RAZARAJU POPLAVE

Najmanje je pet osoba poginulo u poplavama koje su zahvatile glavni grad Indonezije, Džakartu, i okolna područja, a 100.000 ljudi je ostalo bez krova nad glavom poslije višednevnih olujnih kiša.

Pet je osoba poginulo, tri na području istočne Džakarte i dvije u Bekasiju (istočno od Džakarte). Najgore pogođeno područje je Bekasi. U Džakarti se voda počela povlačiti. Jake padaline za vrijeme kišne sezone uobičajene su u Indoneziji, ali ovakva katastrofa koja je pogodila Džakartu najgora je u posljednjih pet godina.

Poplave su uzrokovale kaos na cestama, prekid željezničkog prometa, prekid opskrbe električnom energijom i telefonskih linija. Iz ministarstva zadravstva su objavili da su na pogođena područja poslali 15 medicinskih ekipa. I vojska je upućena na stradala područja kako bi pomogla ugroženim stanovnicima.

340,000 flee deadly floods in Indonesia's capital (AFP)

03.02.2007. u 09:08 • 0 KomentaraPrint#

RAZDVAJA SE AFRIKA

Seizmička aktivnost trga Afriku, a znanstvenici pripremaju do sada neviđeni broj promatranja raspadanja krajolika. No, jedno je sigurno, to će biti vrlo sporo i vrlo dugo istraživanje.

Afrička i Arapska ploča susreću se u zabačenom dijelu pustinje Afar na sjeveru Etiopije i već dugo prolaze kroz proces razdvajanja: brzina razdvajanja manja je od 2,5 centimetara u posljednjih 30 milijuna godina, ali...

To rasjedanje stvorilo je 345 kilometara depresije Afar i Crveno more.

Povremeno, nakupljanje pritiska može voditi do kataklizmičke aktivnosti. U rujnu 2005. niz potresa stvorio je stotine dubinskih i površinskih napuklina.

Na nekim se mjestima tlo pomaknulo za gotovo osam metara, a magma, dovoljna za ispunjavanje nekoliko tisuća nogometnih stadiona, ispunila je pukotine između dviju ploča.

Nedavne su analize pokazale da se, kao dio čitavog fenomena, Crveno more razdvaja, ali ovaj put Mojsije tu nema svoje prste.

"Većina aktivnosti između kontinentalnih ploča događa se duboko ispod površine mora na rasjedima usred oceana", rekao je Tim Wright, geofizičar sa Sveučilišta u Leedsu.

"Etiopija je jedino mjesto na planetu gdje možemo vidjeti razdvajanje kontinenata na suhome", dodao je.
Wright i njegova ekipa planiraju pratiti kretanje tih ploča, jedan od fundamentalnih procesa koji se događaju na Zemlji, te odrediti svojstva stijena i magme ispod površine.

Ti će im podaci omogućiti da stvore računalni model koji će simulirati kretanje magme kroz Zemljinu koru, što tvori i razdvaja kontinente.

"Afar je jedino mjesto na planetu gdje možemo svjedočiti finalnim fazama loma kontinenata i početku širenja morskog dna", rekao je Wright.

"Ovaj će nam projekt po prvi put omogućiti razumijevanje toga što se događa. To će biti po prvi put da je netko skupio integralna, multidisciplinarna promatranja potrebna za razumijevanje razdvajanja kontinenata."

Kako se ploče udaljavaju jedna od druge, praznine ispunjava rastopljena stijena. Taj se 'nadjev' hladi kako bi stvorio novo tlo. Za milijun godina te bi procjepe moglo ispuniti Crveno more.

"Ovo je uzbudljivo jer svjedočimo rođenju novog oceana", kaže Wright. "Novi će ocean spojiti Crveno more i Adenski zaljev." Adenski zaljev je 'krak' Arapskog mora smješten između Jemena na Arapskom poluotoku i Somalije na istoku Afrike.

Znanstvenici kažu da će se karta Afrike zauvijek promijeniti nastave li se ti procesi.

"U geološkom smislu milijun godina je treptaj oka. Ne znamo točno što će se dogoditi, ali vjerujemo da bi to dijelove sjeverne Etiopije i Eritreje moglo pretvoriti u otok, prije nego se puno veća masa zemlje, rog Afrike, odlomi od kontinenta.


Geologists Watch as African Continent is Torn Apart (LiveScience)

03.02.2007. u 08:47 • 0 KomentaraPrint#

petak, 02.02.2007.

ZNANSTVENICI: GLOBALNO ZATOPLJENJE LJUDSKI JE FAKTOR I NEZAUSTAVLJIVO JE

Dužnosnici iz 113 zemalja koji sudjeluju na Međudržavnom panelu za klimatske promjene (IPCC) u Parizu usuglasili su se danas da će u njihovom dugoočekivanom izvješću stajati da je globalno zatopljenje "vrlo vjerojatno" uzrokovala ljudska aktivnost, izjavili su delegati konferencije.

Deseci znanstvenika i dužnosnika ovaj tjedan u glavnom francuskom gradu iza zatvorenih vrata sastavljaju novo izvješće IPCC-a. Izvješće, koje mora biti prihvaćeno jednoglasno, bit će objavljeno sutra, a smatra se autoritativnim dokumentom koji bi mogao utjecati na vlade i industriju širom svijeta.

Četiri sudionika IPCC-a izjavili su agenciji Associated Press da je termin "vrlo vjerojatno" usvojen tijekom današnjeg zasjedanja. To znači da se slažu da postoji 90-postotna šansa da je globalno zatopljenje rezultat ljudskih aktivnosti.

U posljednjem izvještaju iz 2001. rečeno je da je globalno zatopljenje "vjerojatno" uzrokovala ljudska aktivnost. Špekuliralo se da bi delegati ovaj puta svoj stav mogli formulirati terminom "praktički sigurno", što znači 99-postotnu šansu da je čovjek uzročnik globalnog zatopljenja.

- Ovo je veliki pomak. Nadam se da je ovo moćna izjava - izjavio je Jan Pretel, šef klimatološkog odjela češkog Hidrometeorološkog instituta. - Nadam se da će ova poruka uvjeriti vodeće političare. Cilj je natjerati ih na akciju - kaže Riibeta Abeta, delegat iz otočne države Kiribati, koja bi mogla biti poplavljena zbog podizanja razine svjetskih mora.

Vlade bi trebale uzeti u obzir najopsežnije znanstvene zaključke i procjene o vezi između ljudskog djelovanja i globalnog zagrijavanja te usuglasiti hitnu akciju za usporavanje tog trenda.
Nacrt izvještaja, koji bi trebao biti objavljen u petak, predviđa da će u ovom stoljeću rasti temperature i upozorava na sve više toplinskih udara, poplava, suša i porast razine mora, što je sve uzrokovano ispuštanjem stakleničkih plinova, rezultata sagorijevanja fosilnih goriva.

Taj se izvještaj poziva na istraživanje koje je šest godina provodilo 2500 znanstvenika iz više od 130 zemalja. Malo je vjerojatno da će doći do neke promjene između nacrta i konačnog zaključka, ocjenjuju diplomatski izvori.

U nacrtu se ističe kako je 90 posto vjerojatno da je ljudska aktivnost odgovorna za najveći dio globalnog zagrijavanja u posljednjih 50 godina. Prema prijašnjem izvještaju iz 2005. godine, ta je vjerojatnost iznosila 66 posto.

Taj izvještaj UN-a, četvrti po redu, također do 2100. godine predviđa porast temperatura za 2 do 4,5 Celzijevih stupnjeva iznad predindustrijskih razina.

IPCC su 1988. osnovali Svjetska meteorološka organizacija i Program Ujedinjenih naroda za okoliš na zahtjev sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta.

IPCC djeluje kao posrednik informacija između znanstvenika i političara, a do sada je objavio tri izvještaja – 1990., 1995. te 2001. godine.




Poplave i oluje bile su najčešće prirodne katastrofe prošle godine u svijetu dok su u odnosu na petogodišnji prosjek ekstremne temperature u Europi povećale broj smrti za pet posto.


UN-ova međunarodna strategija za smanjenje katastrofa (ISDR) tvrdi da je u svijetu prošle godine zabilježeno 21.796 smrti uzrokovanih prirodnim katastrofama.

To je značajno smanjenje s 92.000 koliko ih je bilo 2005. godine, a radi se najvećim dijelom o žrtvama potresa i tsunamija u jugoistočnoj Aziji.

"Brojke iz 2006. godine potvrđuju trend koji pratimo od 2000.", rekla je Debarati Guha Sapir sa sveučilišta Louvain u Belgiji koji je obrađivao podatke.

"Broj žrtava prirodnih katastrofa padao je posljednjih pet godina, s iznimkom 2005. godine kada se dogodio potres u Pakistanu i tsunami u jugoistočnoj Aziji", dodala je.

Azija, koja je i dalje kontinent s najvećim brojem prirodnih katastrofa, bilježi porast od deset posto u broju smrti uzrokovanih tim katastrofama u 2006. godini, u odnosu na petogodišnji prosjek, dodaje ISDR.

Toplinski valovi u Nizozemskoj i Belgiji uzrokovali su također neobično visok broj smrti Europi – 1000 i 940 – prema podacima ove UN-ove agencije.

Hladnoća je u Ukrajini početkom prošle godine odnijela 801 život.






IPCC Report (pdf.)

Intergovermental Panet on Climate Change (IPCC)
Climate Action Network (CAN)
PEW Center
SourceWatch
Union of Concerned Scientists

FULL COVERAGE: GLOBAL WARMING

::IZ MEDIJA::
Warming caused by humans to last 'more than a millenium': UN (TerraDaily)
Warming 'likely' man-made, unstoppable (AP)
Climate change: UN scientists set to issue fresh warning (AFP)
U.N. climate panel says global warming man-made (Reuters)
Earth Will Survive Global Warming, But Will We? (Live.Science)
The Long Consensus On Climate Change (Washington Post)
Blame for warming pinned on man (BBC)
Climate change: Time to get serious (Green Room)


>>>Global WarNing On Global Warming

02.02.2007. u 09:21 • 0 KomentaraPrint#

NAFTNA MRLJA UZ OBALE VIJETNAMA

Oil spill hits Vietnam's central coast (AP)
Oil spill fouls Vietnam's China Beach (AFP)

02.02.2007. u 05:38 • 0 KomentaraPrint#

četvrtak, 01.02.2007.

CDC SE PRIPREMA ZA "VELIKU PANDEMIJU"

CDC practices for the 'Big One' (AP)
CDC's Community Guidelines For Pandemic Preparedness Are Just A Beginning, Implementation Strategies Are Essential, Says Trust For America's Health (MedicalNewsToday)
Gov't prepares for bird-flu pandemic (AP)
New bird-flu plan advises when to close schools (Reuters)

01.02.2007. u 10:21 • 0 KomentaraPrint#

JAPAN POTVRDIO 4. SLUČAJ PTIČJE GRIPE

Japan confirms fourth bird flu case this year (AFP)

01.02.2007. u 10:11 • 0 KomentaraPrint#

NIGERIJA OBJAVILA SMRTNI SLUČAJ PTIČJE GRIPE

Nigeria reports bird flu cases in humans (AP)
Bird flu claims first human life in West Africa (Reuters)
Nigeria vulnerable to bird flu spread (AFP)
Nigeria reports first human bird flu death: official (AFP)
First bird flu death in Nigeria (BBC)

01.02.2007. u 10:10 • 0 KomentaraPrint#

NOVO ŽARIŠTE PTIČJE GRIPE NA TAJLANDU

Bird flu strikes again in Thailand (Reuters)

01.02.2007. u 10:09 • 0 KomentaraPrint#

UN Panel: DO 2100: GLOBALNA TEMPERATURA MOGLA BI NARASTI DO 4°C

Global temperature set to rise between 1.8 and 4 C by 2100: UN panel (AFP)

01.02.2007. u 10:09 • 0 KomentaraPrint#

U ALABAMI 9 DJECE UMRLO OD GRIPE

Experts check into rash of child flu deaths (Reuters)

01.02.2007. u 10:08 • 0 KomentaraPrint#

RAZINA MORA POVEĆAVA SE ZNATNO BRZO NEGO SU ZNANSTVENICI PREDVIDJELI

Seas rising faster than U.N. predicts: study (Reuters)

01.02.2007. u 10:02 • 0 KomentaraPrint#

KINA UPOZORAVA NA POSLJEDICE GLOBALNOG ZATOPLJENJA

China warns of disasters from warming (Reuters)

01.02.2007. u 10:00 • 0 KomentaraPrint#

BRITANSKI ZNANSTVENICI PRONAŠLI LIJEK PROTIV KRAVLJEG LUDILA

Britanski su znanstvenici objavili kako su uspjeli potisnuti simptome prionskih bolesti poput kravljeg ludila.

Stručnjaci Medicinskog istraživačkog vijeća testirali su novu tehniku na miševima, a rezultati su pokazali da se neki simptomi bolesti poput problema s pamćenjem i ponašanjem mogu izliječiti zaustavljanjem stvaranja neispravnih proteina.

Bolesti poput vCJD i GSE uzrokuje nakupljanje abnormalnih verzija proteina poznatih kao prioni u stanicama mozga. Normalni prioni imaju kratak vijek, međutim, pod utjecajem bolesti oni se deformiraju i počnu nakupljati. Njihovo gomilanje oštećuje sinapse koje prenose poruke među živčanim stanicama u mozgu te one s vremenom odumiru.

Znanstvenici iz Medicinskog istraživačkog vijeća proveli su istraživanja na mladim miševima u ranoj fazi bolesti koji su pokazivali probleme u pamćenju i ponašanju. Oboljelim miševima isključen je gen koji stvara normalne prione. Kod bolesnih je miševa došlo do oporavka - vratilo im se sjećanje na neke predmete i normalno ponašanje.

Znanstvenici vjeruju da bi se ovom tehnikom mogli liječiti i ljudi u ranoj fazi bolesti.

01.02.2007. u 09:49 • 0 KomentaraPrint#

FRANCUSKA UVELA NAJSTROŽU ZABRANU PUŠENJA U EUROPI

Zabrana pušenja uvodi se od četvrtka u poduzećima, školama i javnim ustanovama u Francuskoj, što je prvi korak na putu potpune zabrane pušenja na javnim mjestima koja će se kasnije proširiti na barove i restorane. Od četvrtka se tako ne smije pušiti u poduzećima, školama, uredima tijela državne uprave, trgovinama, zdravstvenim ustanovama, kolodvorima, zračnim lukama, športskim dvoranama, kazalištima i javnom prijevozu.
Od 1. siječnja 2008. zabrana će se proširiti na kavane, restorane, kasina i diskoteke koji je zasad ne moraju poštovati.
Francuska je tako počela provoditi jednu od najstrožih zabrana u Europi.
Ministar zdravstva Xavier Bertrand rekao je da računa s "odgovornošću direktora poduzeća" u poštovanju zabrane, dodavši da ima u njih "veliko povjerenje".
Irska je prva zemlja u Europi koja je 29. ožujka 2004. zabranila
pušenje na javnim mjestima. Zatim su to učinile Norveška (nije članica EU-a), Italija, Malta, Švedska, Škotska, Latvija i od 1. siječnja Litva. U travnju će im se pridružiti Wales, a početkom srpnja Engleska.

01.02.2007. u 09:11 • 0 KomentaraPrint#

U SIBIRU PAO NARANČASTO-ŽUTI SNIJEG

Ruske službe za izvanredna stanja otputovale su u Sibir gdje je početkom tjedna pao smrdljivi, narančasto-žuto-zeleni snijeg i prekrio stotinjak četvornih kilometara. Ministarstvo za krizna stanja objavilo je da vlasti regije Omska, oko 2.250 kilometara istočno od Moskve, upozoravaju lokalno stanovništvo da ne upotrebljavaju taj snijeg za piće niti za što drugo, te da ga ne daju ni domaćim životinjama.

Prema priopćenju ministarstva, taj snijeg koji je napadao u srijedu popodne, žute je, zelene i narančaste boje, mastan je i neugodna mirisa.
U tome području živi više od 27 tisuća stanovnika, ali još nema podataka o eventualnim zdravstvenim problemima.
Agencija RIA-Novosti prenijela je riječi jednoga predstavnika ministarstva za krizna stanja iz susjedne regije Tjumena, zapadno od Omska, koji je rekao da je neobični snijeg i ondje padao.

::IZ MEDIJA::
Yellow-orange snow falls in Siberian province (AFP)

01.02.2007. u 08:11 • 0 KomentaraPrint#

POPLAVE PARALIZIRALE INDONEZIJSKU PRIJESTOLNICU

Floods paralyse Indonesian capital (AFP)

01.02.2007. u 07:06 • 0 KomentaraPrint#

RADIOAKTIVNI OTPAD U PAPUKU

Ima li radioaktivnog otpada u Papuku? (by Flop.blog.hr)

Radical Element

01.02.2007. u 04:32 • 0 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< veljača, 2007 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

:: F Y I ::

9.5 >>>najjači dosad zabilježeni potres iznosio je 9. 5°po Richteru 22.5.1960 u Čileu

830 000 >>>najsmrtonosniji potres 23.1.1556. u Kini je odnio 830 000 života

8 000 >>>svakog se dana u svijetu desi oko8 000 manjih potresa

67 ljudi godišnje u SAD-u strada od udara groma

35-50 vulkana eruptira godišnje

Linkovi

>>>EPIDEMIJE, BOLESTI I ZARAZE
CDC-Center for Desease Control and Prevention
WHO-World Health Organisation
MSF - Doctors Without Borders
epicentre.msf
ptičja gripa
>>>POTRESI
EMSC - European-Mediterranean Seismological Centre
USGS/NEIC - National Earthquake Information Center
GERC-Global Earthquake Response Center
EarthQuake Information Network
Edinburgh Earth Observatory
Live Science/earthquakes
IRIS Seismic Monitor
Understanding Earthquakes
BGS Earthquakes
Geofizički odsjek PMF-a
>>>URUGANI I TAJFUNI
NOAA Tropical Prediction Center
Hurricane.com
WeatherWatch: Hurricanes
NCDC Hurricanes
Hurricane Zone
WUnderground
AccuWeather
Terrapin Storm Tracking
US National Hurricane Center
The Weather Channel
Typhoon2000
Japan Meteorological Agency
>>>VREMENSKE NEPOGODE
OFCM
WMO - World Meteorological Organization
DHMZ-Državni Hidrometeorološki Zavod
>>>VULKANI
volcano discovery
volcano world
satelitske snimke - Hawaii synergy
SSEC - Volcano Watch
vulkaner
volcano live
PMLE - submarine activity
NGDC
IAVCEI - remote sensing
USGS weekly report
volcano links
mapa vulkana
NGDC historic eruptions
>>>INSTITUTI I ISTRAŽIVAČKI CENTRI:
live science
HAZCTR - disaster research
disaster charter
helpin disaster
EPA -Enviromental Protection Agency
Earth Observatory
EAS -European Space Agency
Climate Prediction Center
Environmental Analysis and Remote Sensing
AlertNet
Disaster Diplomacy
CrisisWeb
ENN - Enviromental News Network
>>>DOKUMENTI:
RADIX - Radical Interpretation of Disasters
UN International Strategy for Disaster Reduction (ISDR)
IFRC - Tsunami Book
IFRC - Annual apeal and programmes 2006/2007
IFRC - Strategy 2010
2000 - World Disaster Report
2001 - World Disaster Report
2002 - World Disaster Report
2003 - World Disaster Report
2004 - World Disaster Report
2005 - World Disaster Report
The Stern Report
IPPC Report


>>>OTHER WATCHERS
The Great Red Comet
flop

"Narod će ustati protiv naroda i kraljestvo protiv kraljevstva. I bit će velikih potresa i po raznim mjestima gladi i pošasti; bit će strahota i velikih znakova s neba"

(Lk 21, 10-12)

WATCH AND PRAY

Glory to the Father, Maker of all Creation who gives us eyes to see and ears to hear, who shows us knowledge hidden everywhere around us!