Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/watchtower

Marketing

BRITANIJA: POKRENUTA ISTRAGA O PTIČJOJ GRIPI

Oko 160.000 peradi ubijeno je i spaljeno u ponedjeljak na farmi u Suffolku nakon otkrića da su purani zaraženi sojem virusa ptičje gripe H5N1. Pokrenuta je službena istraga o uzrocima izbijanja bolesti kako bi se spriječilo njezino širenje.

Po izbijanju bolesti, na farmi Bernarda Matthewsa, najvećeg europskog proizvođača puretine, odmah je uginulo 2.500 purana. Prema odredbama Ministarstva za okoliš, hranu i ruralne poslove, radnicima na farmi odmah su podijeljeni lijekovi protiv virusa ptičje gripe a uvedena su i ograničenja oko držanja peradi. Perad mora biti strogo odijeljena od divljih ptica, a u krugu od tri kilometra od spomenute farme perad se mora držati zatvorena.

U međuvremenu je u Jakarti David Nabarro, glavni koordinator sustava UN-a za ptičju gripu kod peradi i ljudi, objasnio da bi promjena ustaljene prakse glede uzgoja peradi u Aziji mogla potrajati cijelo desetljeće. Prema njegovim riječima, trebat će dosta ustrajnosti da se ljude uvjeri da je potrebno odvojiti životinje od ljudi i poboljšati higijenu peradarnika, no prije svega treba povećati svijest seljana o nužnosti promjene ustaljenih navika, posebice u Kambodži, Indoneziji i Vijetnamu.

Timeline: Bird flu in the UK

::IZ MEDIJA::
UK checking whether bird flu meat reached shops (Reuters)
Turkey meat examined for bird flu (BBC)
Hungary import 'link' to bird flu (BBC)
Britain probes Hungarian link to bird flu outbreak (AFP)



Post je objavljen 06.02.2007. u 10:28 sati.